Livsråd från ICA

När vi flyttade från hus till lägenhet drog vi ner de löpande kostnaderna rejält. Den största posten var uppvärming, där vi uppskattar att vi sparar i runda slängar 17 lakan per år. Ibland är det, så som XLNT Living skrev i en post nyligen, lätt att gå runt att ha dåligt samvete för små ad hoc-utgifter men glömma att man löpande sparar stora kostnader genom långsiktiga val. Exempelvis genom att löpande dra ner på kött, bilåkning eller som i vårt fall dra ner på bostadsyta. Det här är besparingar som bara tickar på i bakgrunden, men har man slagit in på sparsamhetens stig är det lätt att glömma dem. Exempelvivs grämer jag mig när jag måste köpa ett nytt big pack långljus på ICA. Jag väljer de billigaste, vilket man kanske inte borde göra av olika miljö- och humanistiska skäl (jag är fett färgad av min läsning av Prylbanta för tillfället), men det gör jag och det blir en klumpsumma på runt 80 kronor vilket stör en snålis.



Ja det är korrekt, barnen äter pytt i panna till frukost - de har trots allt bond-DNA
Detta gick jag och funderade på imorse när jag satte i nya ljus i ljusstakarna på köksbordet. Vi är massiva konsumenter av ljus, särskilt så här i november när det är becksvart på morgnarna och ingen adventsbelysning som piggar upp. De höga ljusen kostar runt 2kr styck och vi använder sex i veckan cirka. Det är 12 kronor*4=knappt 50kr/månad eller runt 600 kr/år. Ställt i relation till våra tidigare uppvärmningskostnader är det ingenting - absolut - ingenting! Och ljusen ger oss livskvalitet varje dag. Så jag tog imorse ett aktivt beslut att aldrig mer sura i kassan på ICA. Och tell you what, när jag stod där med ICA Basic-lådan föll min blick på en liten serie piktogram som jag tidigare inte lagt märke till. Se:


Budgetcoaching
Love Life. Keep it simple. Every day.


Jag blir nästan sur - det där hade ju jag velat ha i min bloggingress. Snuvad på visdomsord av en formgivare på ICA Basic! Men visst är det sant? Ganska exakt andemeningen i minimaliströrelsen.


Mvh/
FruEfficientBadass

3 kommentarer:

  1. Mina girlz äter högst smörgås på morgonen, men idag stekt ägg. Inga brödjunkies här inte. Till kvällsmat - uppvärmd middag.
    Långa ljus bör inköpas här idag också.

    SvaraRadera
  2. En släkting till mig råkade ut för en brandolycka orsakad av ett ljus för många år sedan så jag är väldigt försiktigt när det kommer till ljus och eld. Det är inte förrän nu det senaste året jag har vågat tända ljus igen, fast jag köper bara ljus av 100% stearin pga hälsoskäl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så obehagligt. Ja, man ska ha respekt för ljus. Vi har brandvarnare i alla rum trots att vi bor litet. Jag blev lite nyfiken när du skrev om hälsa och hittade en bra länk som beskriver för- och nackdelar med olika ljussorter https://www.epochtimes.se//sa-valjer-du-ratt-ljus-for-miljon-och-din-halsa/

      Radera