Vår primitiva hjärna Del 1 - Mat

Människan drog en sorts nitlott rent evolutionärt i det att vi har så långa livscykler. Evolution sker från generation till generation, och medan exempelvis bananflugan hinner igenom fyra generationer på en månad, tar det massor med år för oss att gå från födsel till död. När vi efter många många generationer lyckats evolutions-ändra oss, exempelvis att under tusentals år vänja oss vid ett kallare klimat, kan det mycket väl hända att vi går in i en varmare era och då är all frys-evolution värdelös. Att idag omvända vårt betingade matbeteende är lite som att vända världens största kryssningsfartyg på en nanosekund - det är helt enkelt inte görbart. Vår kropp och vårt psyke står som frågetecken. "Det har varit bra att stasha kalorier och spara energi i hundratusen år och så nu då helt plötsligt...vad tusan?!"




Det innebär att det är extern input i form av "upplysta källor" som ska få dig att göra det som är bäst för dig. (Det är lite gulligt att de försöker sig på humor för att få budskapet att gå fram, Livsmedelsverket alltså.) Men när du väl står där med kurrande mage i kön på ICA är det ändå en hand som sträcker sig mot kexchokladen och döm om din förvåning när det är din hand!

"Our brain still assumes we are hunter-gatherers with very precarious and unpredictable sources of food. If our brain truly comprehended supermarkets, we would not crave sweet and fatty foods."




Hur använda denna insikt till ökad sparsamhet? Här är min topplista:


1. Inse att du är en sucker
Första steget till förbättring är att inse sina begränsningar. Du är blott en förvirrad savannvarelse i en märklig grotta full med kulörta örter och nötter. Ta några djupa andetag, hindra impulsen att samla samla och...


2. ...håll dig till din lista
Vid behov elchocka dig själv när du går utanför den.


3. Handla inte full
Det är ofta med ett glas innanför västen du kommer hem med världens godaste vaniljglass (sorry...men den är ju det), franska ostar och en duschkräm med pärlfragment i. "Because you're worth it" låter plötsligt inte alls som en floskel - det stämmer ju in på exakt dig.


4. Håll dig om möjligt borta från fysisk butik
Har du lärt dig punkt 1 ordentligt har du vett att hålla dig borta från skiten. Om du tror att du agerar autonom individ inne på din stormarknad tror du i merparten av fallen fel - du är blott en kula i ett av butikskedjan utformat flipperspel. Gavelexponeringar, kundvarv, belysning, doft, nivåplacering i hyllan, vagnens storlek och eye tracking är bara en bråkdel av det som gjorts för att få dig att handla annat och mer än det du tänkt dig. Med det digitala kommer nya möjligheter till manipulation kundkommunikation. Själv skriver jag upp allt som tar slut hemma på en post-it på kylskåpet för att sedan klicka hem allt på ett bräde från Willys.se en gång i månaden. Därefter kompletteringsköper jag färskvaror lokalt. Basvaror av typen ris, potatis och fryst protein samt skafferivaror finns alltid hemma från storköpet.


5. Undvik kuponger
Det finns en helt värdelös rörelse i USA som grundar sig på kupongsamlande. Ett antal hemmafruar hävdar att de lyckas "handla mat gratis" genom ett kupongklippande så intensivt att de måste stanna hemma på heltid för att klippa. Jag vet för lite om det för att motbevisa dem, men i en mer europeisk kontext vågar jag påstå att det är svårt att lura systemet. Ofta finns en agenda bakom kupongerna och det är inte altruism. Hur ofta ser du exempelvis kupongkampanj på gul lök eller standardmjölk? Mer vanligt är reklamblad och kuponger med specifika varumärken och helfabrikat. Typ läsk eller nylanserade färdigrätter. Det står ett företag bakom som har ett intresse i dig som konsument, drivet av att dessa produkter inte säljer sig själva. Därav den oproportioneligt höga frekvensen av kuponger för döende varugrupper som off season sill och ostkaka. Nyligen hittade jag en framsynt sajt från USA som behandlade hur bakvänt det är att klippa kuponger:


1/ A common misunderstanding when it comes to managing personal finances is that saving money on a purchase equates to saving money, period. But this only holds true when buying something is absolutely essential and you were going to make the purchase anyway – no matter how little you spending, spending is still the exact opposite of saving.

2/ Another danger of coupon sites is that they don’t necessarily have a customer’s best interests at heart. Ultimately, you’re just a product that they’re selling to merchants; while they ultimately want your custom (as they make money from sales you make via their advertized companies) and do so by offering a useful service, their overarching intention is to get you signed up and transfer cash from your wallet to the stores that drive their revenue.


Dagligvarubranschen har idag så pressade marginaler att vinsten ofta finns att hämta genom tillämpningen av andra affärsmodeller. Exempelvis genom ett stadigt inflöde av leverantörssponsring (en gavel eller en liten flash i veckobladet kommer med en saftig prislapp). Därför blir din, kundens, användning av dessa kuponger och erbjudanden, nyckel för kedjorna att hämta in pengar hos sina leverantörer då de inför sina leverantörer kan visa på effekt. Avstå gärna och minns vad jag sa till dig i inlägget om omtänksamma butiker - Köp aldrig någonting som aktivt säljs på dig, du blir LUUURAD (därav inte sagt att du inte ska köpa 2 för 1 på morötter om du ändå skulle ha morötter - jag talar om kommersiellt leverantörsdrivna erbjudanden)!


Så lurad


Avslutningsvis - ha alltid ett nödlager hemma. Exempelvis ett par burkar soppa, konservburkar med chili con carne eller ett par pastasåser. På så vis slipper du rusa åstad och köpa den där sockerdopade thai take-awayen som är dålig för såväl din ISK som ditt midjemått. Hur ser det ut för dig, blir det mycket köpa på impuls eller har du stenhård disciplin?


Mvh/
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

  1. Med ett ICA på två minuters avstånd, är det ibland inte så lätt att vara ståndaktig och avstå från att slinka in, dyra ostar blir det inte, för full är jag aldrig, men det kan bli annat smått och gott. Har en ganska återhållen budget och goda föresatser som jag inte alltid lyckas hålla förstås. Det är något med den direkta behovs tillfredställelsen, reptilhjärnan styr och man köper den där glassen eller naturgodiset som är så mycket dyrare och nyttigare, det liksom ursäktar att vara lite ekoreko, det plåstrar på samvetet.
    Jag börjar alltid om med mina goda föresatser, tänker att det är som att sluta röka, (det har jag lyckats med)bara jag inte ger upp så kommer det att gå.
    Eftersom jag är ensamstående skulle det räcka med att gå till affären en gång i veckan eller bara var tionde dag. Tänker också, ska jag göra en veckomatsedel eller ska jag utgå från extrapriserna i affären och laga mat utifrån dem.

    SvaraRadera
  2. Om jag vore ensamstående skulle jag varannan kväll bara äta fil och flingor e d. Så underbart kravlöst! Om du inte redan fångat upp den kan jag varmt rekommendera appen Matpriskollen - där listas alla erbjudanden från dina lokala butiker (du väljer själv vilka du vill följa).

    SvaraRadera
  3. Stenhård koll! Skriver lista och handlar ej utöver den mer än om det finns varor på ät snart som är bra att köpa hem. Noll godis, glass, kakaor, chips, läsk etc efter nyår. Beslut taget av mig och mina tonåringar 13 o 16 tillsammans. Känns som en befrielse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du låter lika salig som min vän Lisa som planerar rökstopp efter jul...Men jag är mycket impad av ambitionsnivån. Håll mig uppdaterad! (och chanserna att lyckas är ju större ju mer listor och struktur du har, det är slöhandlingen 17:15 som är dömd att misslyckas)

      Radera
  4. Fryst protein, vad är det?
    /Mikael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frysta kycklingfilér, fryst västkustströmming (kostar 15kr på Willys och blir en middag för fem), lax (jag brukar köpa den där klumpen med laxrester - passar bra i pastasåser e d. Sen brukar jag köpa den största plattan svensk nötfär jag kan hitta, dela upp i runt 10 fryspåsar och frysa in. Vi använder med kött som krydda, ex i asiatisk nudelsoppa, små köttbullar i marockansk tomatsås (”marockanska köttbullar” på Tasteline), så en sådan platta räcker ofta en månad.

      Radera