Meet the Frugalwoods 3

Jag inledde den här miniserien/stöldturnén ur boken Meet the Frugalwoods med att beskriva att författaren - Elisabeth Willard Thames - menade att resan mot ekonomiskt oberoende inte enbart handlade om pengar och sparande utan att både hon och hennes man genomgått rätt stora förändringar vad gäller värderingar och syn på livet. 

"Frugality didn't just become part of our lives; it transformed our lives and became our worldview, our philosophy, and very nearly a religion. We'd started out with an urgency around saving money, but it evolved to be much more than that. It became a wholesale lifestyle transformation."

Som exempel nämner de att de för första gången sedan gemensamma grupparbeten på universitetet börjat samarbeta. Istället för att köpa outsourcade lösningar, angrep de varje utmaning  tillsammans. Det kunde gälla skills kring matlagning, slipa köksluckor, renovera trappor, klippa hår eller bada hunden. "The communication and problem-solving that's required for frugal insourcing is by far one of the most profound experiences we've had in our marriage. Gratitude and respect began to infuse our interactions." 

Babywoods i vintage 

En annan transformativ upplevelse var miljörelaterad. "Our convenience culture tries to indoctrinate an unending, unquenchable thirst for more. For newer. For better. For bigger. But most of all, for more. As soon as you update your phone and refurbish your bathroom and get this season's hottest boots, trends will change. You'll find yourself with a phone that lacks a hologram, a bathroom with gold finishes when silver is now in vogue, and you'll wonder why you ever thought orange patent-leather boots were a good idea. Nate and I decided to just say no. I discovered a multitude of other ways that we could limit our consumtion. I began to hang more of our laundry instead of tossing it into our energy-gulping dryer. I now considered how long my showers were, how often I drove our car, how high we turned up our heat, and what kind of lightbulbs we used. Frugality made me conscious of everything we bought, consumed, threw out, needed, and didn't need."

Jag skriver verkligen under på detta. För mig märkts det på att jag i princip aldrig behöver åka till soptippen med gamla prylar, eftersom inga nya prylar kommer in i mitt hem och stöter ut de gamla. Vidare kastar vi betydligt mindre mat nu än förr. Dels för att vi gör enklare mat som inte lämnar en halv kruka färsk dragon kvar att vissna i kylen, men också för att jag imperativt gör matlåda av det som är kvar. Tidigare lät vi resterna stå och skämmas i kylen tills de började mögla. Jag tyckte förr att det kändes "trist" att äta rester. Nu tycker jag att det smakar frihet att äta rester. Yamyam.

Summa summarum - har man väl börjat dra i den lösa tråden kommer resten av sig självt. Det som för mig (och Frugalwoods) började som en sparplan har fortsatt till att bli ett spännande familjeprojekt för att därefter utvecklas till en ökad respekt för miljö. Därtill har jag, utan att jag egentligen fattat det, gått in i något som kan liknas vid "närvaro" i saker jag gör*. När mitt medvetande inte längre behöver fokusera på appnotiser eller reaerbjudanden, kan jag på riktigt njuta av tantaktiviteter som att sitta en stund i solen med en pulverkaffe eller mata en and. Minimalist har jag blivit också, och snart vegetarian. Verkar vara en del av kittet. 

Med detta sagt vill jag verkligen slå ett slag för boken Meet the Frugalwoods - Achieving Financial Independence Through Frugality. Sällan ger 186kr på adlibris så bra ROI. Nu har jag ju kopierat in en rätt stor del av budskapet i dessa tre inlägg, men du måste läsa boken i dess helhet för att bli lika uppeldad som jag. Om du redan är uppeldad kring FIRE kan jag verkligen rekommendera boken till någon i din närhet som du vill ska bli uppeldad - här talas exemplariskt lite om siffror** och maximalt mycket om mind-blowing saker som att "Whatever your goal happens to be, managing your money and taking charge of how you spend it is one of the first steps in allowing something new and different and wonderful to flourish in your life...[...]....We're supposed to go to college, get jobs, get married, buy a house, have kids, and enroll in the idea that we'll have to do this for the next forty years or more. That we'll have to work to earn money to support a lifestyle we're expected to have, because that's what everyone else does. But it's not the only way." Eftersom vi leker med tanken på att inom inte alltför många år göra en liknande transit som Frugalwoods gjort (d.v.s. flytta upp till Hälsingland och ha höns) är det också intressant att läsa om deras flytt och hur det är att byta ett storstadsliv mot ett lantligt liv. Jag hyser inga illusioner här - jag tror att båda livsstilarna har sina för- och nackdelar. Men det är spännande läsning.



Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass

* De som känner mig kan skriva under på att jag är en rätt rastlös person som inte direkt har byggt ett brand på stilla kontemplation
** Sammanlagt två av 229 sidor handlar om själva innehaven. Jag råkar veta att de är ivriga anhängare av J Collins och jag kan rekommendera hans blogg (blogglistan höger) och hans Stock Series som ger dig all info du behöver som nybörjare.

15 kommentarer:

  1. Tack för boktipset, här kommer ett tillbaka (om inte även det kom härifrån vilket skulle kunna vara möjligt): The art of frugal hedonism av Annie Raser Rowland.
    Podcasten slow your home (http://slowyourhome.com/151/) har även en trevlig intervju med henne, din utflykt till Yasuragi skulle kunna varit en idé sprungen ur hennes bok :-) Dessutom är podden från australien, g'day mate!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bok right up my alley! Den fanns dessutom på bibblan (med lite kö) så nu har jag reserverat. Har lagt till podden i min lyssnarlista och ska testa redan idag. "The Slow Home Podcast" med svartvit bild på hus right?

      Radera
    2. Har börjat lyssna på podden idag - härligt! Nu var det en lång serie om natur som jag bara hörde sista delen på men det är mycket göttigt där att ta igen. Hon intervjuar Joshua Becker i ett av de tidiga avsnitten - lite nervöst från hennes sida- men det bådar gott. Ska beta mig bakåt. Stort tack för tipsen!

      Radera
  2. Alldeles rätt podcast. Mitt bibliotek har den inte... Men å andra sidan så ska jag snart flytta till Australien och testa på hur det skulle kunna vara med FIRE så jag tänkte kanske köpa en signerad kopia på plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. WOW stort grattis till det, hatten av!!! Jag tvingar dig härmed till löpande uppdatering på bloggen. Apropå FIRE och Australien kom jag och tänka på en snubbe jag träffade en gång som jobbade som bilglasmästare på en världsomspännande bilglaskedja. Utan större besparingar på fickan jobbade han sig igenom kontinenterna på en jorden-runt-resa: Europa - bytaglas bytaglas- USA - bytaglas bytaglas - Australien - bytaglas bytaglas. Jag menar, du behöver ju ingen mer kompetens än att kunna byta glas, ofta har du ju inte ens kundkontakt. Det var en sådan mind blowing idé för en annan - han hade ju hela världen för sina fötter. Vilka losers vi är, som tillbringat åratal av akademiska studier för högavlönade jobb, inmurade i våra medelklassförorter i fåfäng förhoppning om att vi om vi spelar våra kort rätt i korridorerna, en gång i oviss framtid kanske får leva expat-liv i en dito medelklassförort i ett annat land, medan det är jeppar som han som glider runt som världsmedborgare och får leva livet NU.

      Radera
    2. Så har jag gjort, fast jag har mjölkat mig runt i värden (nu har jag egna mjölkor, så på pappret är jag inte fri. Jag längtar dock inte bort från nått ”ekorrhjul” eller suktar efter att äga min tid för det gör jag redan. Eller ja, banken äger min tid men det är en bra lösning. Väldigt tacksam.) När jag kutar efter nötkreatur med frihetsvansinne slår det mig alltid hur glad jag är att jag gjort detta förr på så många spännande platser tillsammans med så många goda vänner. I takt med stigande ålder och sänkt kondition är jag också oerhört tacksam att jag bor på schlätta utan branta stigningar. Man måste inte ha cash för att se världen. Och se sig om bör man gapar jag till alla 20åringar jag ser.

      Radera
    3. Linnea Jordmoder. Så häftigt! Du måste utveckla ämnet. Hur bar du dig åt - knackade på hos random bonde med flätorna på svaj?

      Radera
  3. Var kan jag läsa på om vad FIRE är?

    Undrar Morsan som levt under en sten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morsan ditt svar halkade ner under det långa svaret nedan

      Radera
    2. FIRE = Financial Indepence, Retire Early

      Radera
    3. Här kan du läsa mer också och gå gärna in och ställ frågor:
      https://svenskafire.se/

      Hälsningar,
      mrFIRE

      Radera
  4. Hej EB!
    Efter att läst din blogg en tid måste jag skriva till dig!
    Jag har under en tid följt bloggar såsom "minimalisterna" "farbror fri" och "sparo" men ingen av dem kan som du sätta fingret på sådant som verkligen är viktigt. Jag är på riktigt glad över att jag hittat till din blogg vilket i sin tur gjort att jag tittat/lyssnat på MMM och nu senast Frugalwoods, otroligt inspirerande. Jag är en medelålders vit man som det på inga sätt är synd om, tvärt om, jag har det bra ekonomiskt, ett bra arbete med en lön som gör att jag får betala statlig skatt. Det finns således inget som hindrar mig från att vara sparsam.
    Det jag dessutom uppskattar mycket är att jag får skratta högt nästa varje morgon när jag läser ditt senaste inlägg, dina inlägg är så härligt befriande = det måste inte vara tråkigt att vara sparsam!
    Jag har haft en strategi att spara i diverse indexfonder med övervikt på Spiltan, jag orkar inte riktigt med alla bloggar som resonerar om utdelningar och olika "köp/sälj" strategier men nu ska jag banne mig öka sparandet och minska utgifterna, nästa steg blir kanske som du sälja bilen.
    En fråga, har du och din livskarat inkl barn kommit överens ang sparsamhet och "frivillig enkelhet"? Hur gjorde ni för att komma fram till ett sådant beslut? Jag frågar därför att jag känner att jag och min särbo inte riktigt eller snarare inte alls tänker lika i det här frågar eller rättare sagt förhållningssättet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å halleluja vad glad jag blir! Att du börjat läsa MMM & Frugalwoods alltså. Kul att du gillar Spiltan, det är min favoirt också. Varför krångla till det när man kan göra det enkelt? Gällande partner: Vi hade ett "snack" 2011 när jag bestämde mig för att spara ihop en miljon utan egentlig anledning mer än att det kändes vuxet. Detta brydde sig min man inte om, han tyckte mest det var överdrivet givet att vi "hade så bra ekonomi" = inte hade korta krediter. 2015 mötte jag Jesus a.k.a. MMM och redan efter några inlägg var jag frälst. Jag såg här en person som i ord och handling visade att i princip vem som helst med hyfsad lön kunde spara sig ekonomiskt oberoende på tio år. Tanken svindlade. Jag som alltid känt att ett vanligt arbetsliv skavt en smula och att jag har så många "parallella liv" som står i kö och väntar på att få bli levda. Hönsbonde i Hälsingland, senior student på romanska institutionen, prostituerad i Marseille osv. Jag insåg att om jag under ett antal år kunde hålla igen riktigt rejält, skulle dessa liv (eller åtminstone något av dem) kunna realiseras. Det var som att kasta bensin på en sur brasa, det bara EX-PLO-DE-RA-DE. Sen dess har jag noll problem med motivationen. Varje hundring jag inte konsumerar är mumsfillibabba för min själ. När jag väl hade DET snacket med min man 2015 så kom han också med på tåget. Jag är en vicious killa så jag visste ju vilka punkter jag skulle trycka på (han är mycket familjekär): "Vore det inte härligt om du kunde känna frihet att hjälpa dina föräldrar när de blir äldre, istället för att lämpa över ansvaret på din syrra (som bor på orten)?" Jag såg genast hur det tändes en låga i hans blick. Såklart han ville det! "Vore det inte härligt om du, de sista åren barnen bor hemma, kunde tillbringa mer tid med dem?" (vilket ju är bullshit eftersom barnen de sista åren inte bryr sig ett dyft om vad päronen är och gör). Men du förstår M.K. - det gäller att hitta triggerpunkterna. Din särbo har SÄKERT grejer hen vill göra i sitt liv som ett 9-5-jobb hindrar. Hitta den/de grejerna och så sedan fröet. Du riggar en middag med mycket rödvin, får hen på gott humör. När ni så sitter där, mätta och belåtna med Louis Armstrong i bakgrunden, börjar du tala Drömmar. Låtsas som att ni leker 1 000 frågor. "Ponera älskling, att du hade pengar nog att betala dina månatliga omkostnader för resten av ditt liv - skulle du då fortsätta jobba som du gör?" (tankepaus, låt hen köra sitt "jag-älskar-mitt-jobb-race"). Var tyst. Vänta. Vänta.

      Sen kommer det. "Fast det hade ju varit häftigt att...."

      Några dagar senare tar du upp ämnet igen, då utifrån 4%-regeln. "De vet snuttan det vi talade om i fredags...det är inte en omöjlighet du vet...kolla här."

      Vänta, vänta. En vecka senare kommer du att se att saker händer. Tricket är att din särbo måste få tro att hon själv tagit initiativet. Lite som med träning - hur motiverad blir du av att någon extern människa står och säger till dig att gå ut och springa?

      Sen placerar du ut Frugalwoods-boken på nattygsbordet och säger att det är den nya "50 nyanser av grått" och innan du vet ordet av är hon frälst. Och tack för dina fina komplimanger, de värmde! Trevlig helg M.K.

      Radera
    2. Utmärkt diskussion. Min fru brukar inte uppskatta min "snålhet", men nämnde i ett svagt ögonbock att det var bra att vi hade sparat ihop ett kapital. Jag blev lite tårögd efter åratal av försök till - i mina ögon - rimlig sparsamhet.

      "Prostituerad i Marseille"? Låter intressant... :-) [ursäkta, men jag kunde inte låta bli...]

      Mvh

      Egon

      Radera
  5. Jag brukar länka till en artikel i Forbes som förklarar det rätt bra. Nu orkade jag inte göra det men om du söker i sökfältet uppe till höger på FIRE kommer du till ett inlägg som har den länken. Tjing

    SvaraRadera