Saker jag inte fattar 12 - Dispositionen på handikapptoaletter

Jag vill bara klargöra en sak innan jag börjar detta inlägg. Jag brukar aldrig nyttja handikapp-WC om ett ej handikapp-WC finns tillgängligt. Men i vissa fall, särskilt i byggnader uppförda i modern tid och där det av olika skäl bara finns möjlighet att ha en enda toalett, blir det handikapp-WC för alla och envar. På Myrornas i Ropsten till exempel. Detta är min fråga: Varför placerar man toalettpappershållaren så långt borta från själva toaletten? Okej, ibland sitter den i anslutning till de upp- och nerfällbara armstöden, det stämmer, vill minnas att det var så i Ropsten. Men ibland måste man gå flera meter bort till en angränsande vägg för att nå pappret. Man har alltså monterat en toalettpappershållare 1,2-2,5 meter från själva vattenklosetten, jag pratar inte ad hoc-placering av en rulle på random hylla.

Hittade ingen lämplig bild till detta inlägg.

Brasklapp för att jag känner noll personer som är rullstolsburna (för det är fortfarande den korrekta termen?) så jag har liten insikt i praktikaliteterna i ett liv på hjul. Men frågan lämnar mig ingen ro. Det kan ju bara inte vara praktiskt? Är dispositionen helt avsiktlig och korrekt eller ett resultat av en sadistisk inredningsarkitekt?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.S. Hur mycket kostar ditt liv på ett år? Gå tillbaka i Internetbanken och räkna efter. Multiplicera det talet med 25 och du har "din magiska siffra". Detta är det belopp du behöver för att ditcha reguljärt yrkesliv för all framtid med bibehållet kapital på banken.

12 kommentarer:

  1. Talade så sent som igår om bristande planering vid placering av den fasta inredningen/utrustningen på nyrenoverade Åkeshovs sim- och idrottshall. Själv har jag inte varit där men en tant påpekade att hon förvånats över hur konstigt det var. Kan inte tänka mig att det handlar om annat än nyokunnigheten och bristen på uppmärksamhet i sin yrkesutövning i kombination med extrem kostnadsjakt.

    Upplever själv i mitt jobb att göra utan att tänka på långsiktiga konsekvenser, är vad som gäller istället för eftertanke och god planering så att man gör någon ordentligt från första början och slipper dras med brister framöver eller måste göra om allt från början. Det var länge sedan någon chef uppskattade kvalitet och ett gott utfört arbete enligt min erfarenhet. Då har man haft för mycket tid och tid uppfattas ju som pengar. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. När Tyresö kommun byggde nytt badhus för några år sedan var det många som höjde ett ögonbryn: typ fyra duschar (ok 6-7 st men på minimalt utrymme) och en bastu i samma storlek som min vän har hemma i villan. Eller Himlabadet i Sundsvall som har cirkus fyra krokar för handdukar i hela hallen. Ibland känner jag bara: släpp in ett tvärsnitt av medborgare på draftstadiet (och med medborgare menar jag mig själv) så undviker man fadäser av det slaget. Gruvar mig för att möta funkislustmordet pä GIH-badet 2024 eller när de nu blir klara med det.

      Radera
  2. Den fria ytan på vardera sida av toalettstolen ska vara såpass stor att man kan backa in rullstolen på sidan av toaletten, och den friytan måste finnas på båda sidorna eftersom vissa är stakare/friskare i vänster sida och vissa i höger sida.
    Däremot SKA det finnas toalettpappershållare på BÅDA armstöden (här upplever jag att det fuskas, av (sadistisk?) fastighetsägare/hyresgäst/städpersonal?), och inte bara på väggen eftersom den alltid hamnar så långt ifrån/bakom toalettstolen.
    // arkitekt (ej sadistisk, dock styrd av lagkrav)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart, underbart herr fru arkitekt, ett svar!

      Radera
  3. Angående användning av handikappanpassade toaletter så får dessa användas av alla. De är alltså inte endast för handikappade... Skylten visar att toaletten är anpassad - den exkluderar inte andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Det visste jag inte. Jag har alltid känt mig som en ond människa när jag lånar HWC, vräkigt på något vis.

      Radera
  4. Jag tror att det beteendet sitter i från körkortsutbildningen där det är precis tvärtom. Du får inte parkera på en handikapp-plats om du inte har tillstånd. Man ser symbolen med en människa i rullstol och tänker likadant, så funkar det för mig, men när nöden inte har någon lag så.

    Dessutom här på jobbet är handikapptoaletten fräsch och väldigt rymlig medan de andra toaletterna är så smala att man får krångla på sig brallorna efter man har gjort sina behov, inget utrymme alls. En kraftig person gör sig inget besvär att gå in här, denne lär fasta mellan handfatet och väggen i sin väg mot toalettstolen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En arbetsplatsolycka man inte lär posta på FB

      Radera
  5. Jag använder alltid HWC även om jag inte är handikappad. Anledningen är att de oftast har vanliga toarullar. Går man in på en icke HWC så sitter det oftast en jätterulle i en hållare med namnet Katrin. Man måste sticka in handen i det där hålet undertill och försöka leta efter början på rullen. (Slutet är det kanske, för början borde ju sitta längst in?)
    Man hittar dock inte någon ände på papperet, så man får försöka veva runt hela rullen vilket inte är så lätt när man har handen uppstucken underifrån i hålet och sittandes på toaletten. Enklast hade varit att stå på knä vid sidan av toaletten men där får man inte plats.
    När man väl fått fram papper av märket Katrin så är det högst torkarovänligt.
    Det är därför jag helst använder HWC.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha jag garvar ihjäl ni är så roliga. Och så RIVS de där Katrintänderna också. Där kan vi snacka sadistisk produktutveckling.

      Radera
  6. Jag har faktiskt också undrat över detta många gånger.

    SvaraRadera
  7. Hahaha varje gång jag suttit på toan på vårt nya badhus (där det bara finns anpassade toaletter) har jag funderat över exakt det här. Inte ens jag som är frisk kan nå toalettrullen! Men tur att en arkitekt kunder bringa klarhet i frågan, synd att *vemdetnuärsomansvarar* slarvar med att ha rullen på varje armstöd!

    SvaraRadera