Semesterspecial: Inbrottsskydd

(Melodi: Emil i Lönneberga): "Hör nu på go vänner så ska jag för er berätta, vilka skurkbolag alla larmefirmor är. De vill oss uppskrämma så vi köper hela kittet, inklusive jour och en liten kamera."

För nästan 14 år sedan hade vi vår första husupplevelse i ett härke av nyproduktion i en generisk förort till Stockholm. Det var sötebrödsdagar för säkerhetsbolagen. De gick från dörr till dörr och viftade med fyrfärgstryck och uttalade fraser som "Vågar ni chansa..?" med en diskret blick mot de osnutna barnen som tycktes säga "...eller är du den typen av förälder som tycker att det är okej att en påtänd inbrottstjuv dödar ditt barn?". Vi, liksom merparten av grannarna, blev rätt less på den parad av mer eller mindre kända varumärken som passerade i strid ström*. Någon ambitiös granne dristade sig till att googla inbrottsstatistik** och efter att vi konstaterat att det inte verkade fluktuera så mycket (det här var 2005 och det har ju ökat lite kring 2012 om du nu är statistikpedant), åtminstone inte i de tassemarker säljarna som besökte vårt kvarter lät påskina, struntade vi i att hoppa på.

Så hände det sig, ett par månader efter inflytt i vår lilla radhusidyll, att tre hushåll fick inbrott under en och samma kväll. Vissa grannar hade bara varit ute och gått i kvarteret, och under tiden hade ligan (för de måste rört sig om samma gäng) tagit sig in och snott...spritflaskor. Huvva, ni kan ju tänka er ungefär vilka grova kriminella vi talar här.


Det här resulterade i en dominoeffekt i kvarteret och en månad senare satt det små vit/svart/röda plaketter på var och varannat hus på vår gata. "Här vaktar ProVadis Sacuritus" eller annat hittepånamn med latinskt sound.

Jag har aldrig känt mig lockad. Eller jo, det har jag väl, paranoid som jag är, men fyra saker hindrar mig:

- Kostnaden (några hundra i månaden samt tusenlappar vid utryckning).
- Trix och fix med larma på/larma av. Herregud, jag glömmer varje morgon vilken knapp jag ska använda för att stänga av min klockradio trots att jag haft den sedan jag var 14 år och det är på riktigt, jag kommer att larma mig själv var och varannan dag med tusenlappar och tinnitus som följd.
- Det faktum att man känner sig som en sucker som faller för dessa enträgna säljares tjat. Det känns lite som med casinot - huset vinner alltid och i det här fallet är det ordvitsigt nog inte "huset" som vinner utan det bolag som vaktar huset.
Vissa rön som säger att det inte hjälper med larm så man kan lika gärna vara utan. För övrigt vem stavar sitt namn Bänkt (se länkad artikel).
När försäkringsbolaget If jämförde inbrottsstatistiken över de bostäder de har försäkrat märkte de ingen skillnad på olarmade och larmade bostäder. Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet, är inte imponerad av de studier som gjorts. "Jag har inte sett någon vetenskapligt hållbar studie som visar att larm verkligen förhindrar inbrott, säger han."
Well o well, det finns också de som visar studier på det motsatta (ironiskt nog larmbolag) men jag bryr mig varken om bä eller bu-sägarna för jag har mina egna badass inbrottsskydd och nu ska jag delge dem för er.

1: Lämna lampor på i ditt hus eller din lägenhet. Nej, jag menar inte en fjösen 25W bordslampa i ett fönster på övervåningen, jag menar taklampa i hallen, taklampa i minst 1-2 större rum till. Dare devil belysning. Har du dimmer behöver du inte ha maxat ljus utan bara så att det pulserar en liten strimma av liv i huset - en strimma som ger sken av att "Hey, här kanske vi har efterfest alternativt har ett barn nattskräck och vi låter det stå tänt lite grann."

2: Sätt på kommersiell radio*** vid den ingång som är mest inbrottsbenägen. Om du bor i lägenhet är valet lätt - vid ytterdörren. I villa - troligen i vardagsrummet vid altandörren eller vid källardörren.

3: I det fall du laborerar med timers, välj inte bara ett på-pass per dygn. Tryck in de där små plupparna random så att det kan vara släckt en halvtimme, sedan tänt en timme, sen släckt en timme och sedan tänt en halvtimme. Har du jobbat på din karma kan det vara så att inbrottstjuven står och gluttar i brevlådan precis när din lampa slår om från ett läge till ett annat.

4: Skaffa låskåpa - en rätt enkel och billig åthäva som förhindrar användningen av den så kallade "slungan" som ligger bakom en tredjedel av alla inbrott i lägenheter.


Sen de vanliga knepen - be granne tömma brevlådan och lägga en soppåse i din soptunna, avbeställ papperstidningen etc.

Om du vore inbrottstjuv och ställdes inför två alternativ - huset med svag belysning och ljud men inget larm, eller det becksvarta, moltysta huset med larm du eventuellt tror att du kan sabotera eller i annat fall kör du en hit'n'run och tar det du ska ha inom de tio minuter du har på dig innan larmföretaget rullar upp på garageinfarten, vilket väljer du? För att citera Fredrik Gårdare, operativ chef för länsbostadsinsatsen på Polisen i Stockholms län: "En del inbrottstjuvar undviker larm, en del tar sig in utan att larmet löses ut eller saboterar larmet, medan andra inte bryr sig alls; de vet att de hinner göra inbrott ändå".

Jag vet i alla fall vad jag satsat på och det hade varit det hus jag minst troligt hade behövt konfronteras med levande material i. En sak att åka dit för stöld (vilket statistiken menar att bara 2% gör och straffet är, vad jag förstår i denna förvirrande tråd med ungdomsbrottslingar, är hanterbart), en helt annat att hamna i handgemäng med en svenne banan och kanske dö alternativt åka dit för grov misshandel eller till och med dråp. Då kan man hålla sig för skratt.Men hallå, tänker vän av ordning. All energi som går åt till att belysa ditt hus och all energi som krävas för att hålla din transistorradio surrandes under en industrisemester då? Ja, kära nån, vad kan det motsvara...säg att det motsvarar produktionen av fyra kameror med rökdetektorer, en kontrolldosa i metall och plast, några dieseldrivna turer till och från säljkontor och serviceteknikerdepå, produktionen av en fet säljklocka som din säljare kan dänga i då och då...samt all den diesel som blir resultatet av de felutlösta larmen. Ungefär så mycket tror jag att mina freestylebatterier och mina tre LED-lampor kostar miljömässigt fast tio gånger mindre.

Jag slås alltid av denna paradox (att folk inte kan "befolka" sina bostäder i sin frånvaro). Nu är det ju sommar i Stockholm och jag bor, som läsare Magnus vet, i ett rätt ofattigt område i Stockholms innerstad. Jag vet hur det oreras i grannskapet om "ökat skalskydd" men trots alla åthävor med dubbla koder, aggressiva sensorstyrda lampor som går igång så fort någon har mage att närma sig kvarteret, diverse privata larmlösningar i anslutning till varje våningsplan och i varje lägenhet - helt becksvart i våningarna. Men sätt på en taklampa då för tusan! Vad spelar det för roll i det stora hela? Det är som någon löjlig princip satt i sten; man måste enligt Svea rikes lag släcka varenda lampa, om än så energisnål, när man lämnar sitt hem för Smådalarö. Och polisens A4:ark med inbrottsinformation - d.v.s. att ett inbrott har ägt rum det och det datumen, vittnen ombeds höra av sig, syns i var och varannan trappuppgång, skalskydd till trots.

Well well...återigen ett skäl för mig att vara anonym på bloggen. Att våra ytterdörrar är mer inbrottsvänliga än dörrarna till en av barn byggd trädkoja har jag redan berättat. Nu outar jag dessutom mitt lamp- och MIX Megapoltrick. Om du kan tänkas vara en tjyv ligger jag risigt till****. Å andra sidan ser jag ett inbrott - i vår frånvaro bör tilläggas - mer som en skjuts in i den absoluta minimalismen och det enda jag verkligen hade saknat i vårt hem hade varit vår bricka med Manhattanmönster och den finns, mig veterligen, kvar att köpa på Firma Svenskt Tenn.

Ja, det var det om det. Hur tänker du kring tjuvar och sånt?

Mvh/

FruEfficientBadass

* Det var dom och fisksnubbarna. Ena dagen var det "Fiskbilen", nästa dag var det "Fiskebilen". Tredje dagen kom "Fiskarebilen" och hävdade att de två förstnämnda var plagiat på dem och deras affärsmodell att kränga upptinad rödspätta för 500kr/kg. Om man dristade sig att tacka nej sneglade även de på de osnutna barnen och frågade om vi var medvetna om att fisk var bra för barns kognitiva utveckling. En gång svarade jag att jag fått överdos av fisk som barn och därför var smart nog att se igenom säljblaj från Fisksnubbar och då blev han sur, men vi slapp se just den leverantören mer.
** Väldigt old school och egentligen bara Roslingfans som bryr sig.
*** Kommersiell radio eftersom det är liv i luckan dygnets alla timmar. Public service kör mer vakentid - d.v.s. den tid då inbrottstjuvar inte är i farten. Plus om jag vore inbrottstjuv och hörde introt till Filosofiska Rummet hade jag bara "Yes...let's go knock some old ladies down". Till skillnad från de anabola tribaltatueringar som kan tänkas lyssna på Bandit Rock.
**** Kommer för övrigt att tänka på en historia från min ungdom. Jag och min man hade precis flyttat ihop i en etta på söder och det var party stup i kvarten - ofta >50 pers på 50 kvadrat. Vid något tillfälle var det någon perifer bekant som saknade något, typ en plånbok. Hon kom då fram till oss och frågade: "Ursäkta mig, men kan det finnas någon på den här festen som kan tänkas vara en tjuv?" Jag tyckte det var rätt roligt sagt, minus att hon var allvarlig. Hon hittade sin plånbok sedan i något fack i sin väska. 

22 kommentarer:

 1. Jag tror inte de vanliga larmen som du köper för några hundra i månaden är alltför effektiva utan om jag nu hade något värdefullt så skulle jag vilja ha en mer utvecklad variant. Dessutom skulle jag inte vilja ha ett vaktbolag med tillgång till kameror i mitt hus. Numera borde du lätt kunna köpa något på internet som gör att du kan promenera in. Vi hade inbrott i källaren i min förra brf. Knarkare som bröt in med en dosa som öppnade de elektriska låsen. En av dessa kom undan med mina skidpjäxor. Det måste ha varit frustrerande att försöka kränga skidpjäxor i Skåne på sommaren.

  Läste en intressant bok om brott som fokuserade i princip på allt som kunde göras tack vare den tekniska utvecklingen och internet. Bl.a. övervaka folk med hjälp av larmsystem. Det gjorde mig smått paranoid men inbrott oroar mig inte nämnvärt. Jag har ståldörr och när du rör handtaget så går belysningen på i trapphuset. Om de skulle lyckas ta sig in så skulle de nog bli gruvligt besvikna för jag har ingen dyr elektronik som har ett andrahandsvärde. Smyckena är begränsade och kontanter vet jag knappt hur de ser ut. Ibland tycker jag dock att det skulle vara ganska skönt om de tog rubbet så kunde man starta om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser framför mig pundaren med skidpjäxor. Har aldrig fattat vad tjuvar är ute efter nuförti’n (annat än personuppgifter så att du kan kapa folks konton och göra effektiva transaktioner). Smycken, hemelektronik, ursäkta min franska men van lökskalare som jag är (ink försök att sälja ovan kategorier, dessutom ink ev. laddare, bruksanvisningar och kvitton, saker som kanske inte nödvändigtvis rafsas med om du är hög som ett hus) renderar knappt kattspillning. Jag skulle tro att inanmätet i vårt bo skulle räcka till cirka tre silar heroin, och då räknar jag högt. Om jag vore tjuv skulle jag klä mig preppy, kopiera namnskylten hos en Å-anställd för att sedan dra in med en rullvagn på Åhléns citys kosmetikavdelning för att lassa den full, låtsandes att jag vore manpoweanställd merchandiser. Sen skulle jag avvika i en hiss, packa ett par ihopfällbara bags med skiten och sen tratta via någon hälare i Bandhagen/Högdalen.

   Som ni märker har jag tänkt en del på det där. Men jag tänker inte avslöja på vilken plats i min planering (plan A, B, C etc) just butiksstöld ligger.

   Radera
 2. Tänkte direkt att de tre inbrotten orsakades av dem som ville sälja på er larm... De tog bara lite sprit men orsakade tillräcklig osäkerhet för att kunna få er som kunder. Kanske långsökt men...nja. Tänker på det här med att lika dras till lika. Därför utgår jag inte automatiskt ifrån att t ex poliser är "duktigare" än de brottslingar de naturligt är mest mån om att stoppa. Många yrkesroller verkar stämma med personers inre, kanske halvt omedvetna, driv att hantera sin uppväxt och livet överhuvudtaget. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var även min initiala tanke men jag tror inte det ändå - lite onödigt hög fallhöjd för ett semi-seriöst företag. Men jag tror inte det gräts över dessa tragiska stölder på aktuella larmbolag.

   Radera
  2. Vi hade också inbrott på vår gata dagen efter larmbolagen körde en rajd. Två grannar fick de som kunder, själva kör vi som er. Det enda jag vill ha är kamera kopplad till brandlarm (för husdjur), men det går ju att lösa utan abonnemang.

   Radera
 3. If you can’t afford to lose it, you can’t afford to buy it yet – otherwise the object owns you rather than vice versa.

  https://www.mrmoneymustache.com/2015/12/08/lessons-learned-from-having-my-bike-stolen/

  Larm eller inte är som allt annat inte svart eller vit. Kan hålla med om att det kostar mycket pengar. Sen missar du en sak som ofta ingår i larm som kanske är det viktigaste och det är ett uppkopplat brandlarm. Brandvarnare är ett måste men de gör inte så mycket nytta om man inte är hemma och hör dem. Å andra sidan är ingen hemma så är det fortfarande bara materiella saker som försvinner. Flera försäkringsbolag har rabbat om du har larm (blir en dyr rabatt men ändå)

  Innan man ens funderar på larm så bör man ha koll på följande först.

  Hålla koll på sitt bankID
  Låsbar brevlåda
  Känna sina grannar

  Plina om du har en smartphone så ska du nog inte vara så nojig för att ha en övervakningskamera hemma. Kolla i inställningar hur många appar som har tillgång till dina kameror samt mikrofon och dina kontakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit nu fick jag ångest, har tappat bort min bankdosa och är för latsnål för att spärra och skaffa ny.

   Dacke har poäng m brandlarm, skulle kanske varit bra på landet. Men i stan har vi grannar som plingar på om vi så mycket som bränner popcorn (sann historia).

   En annan stöldbegärlig sak är pass så dessa har jag flyttat från heroinvänlig tidskriftsamlare namngiven ”PASS” till ett ställe så hemligt att jag knappt själv vet var det är.

   Radera
  2. Det var också ett av budskapen i boken. Min smartphone flyttade ut ur sovrummet efter det. Uppenbarligen var det också lätt att hacka sig in i telefonerna med hjälp av instruktionern på nätet. Jag har tänkt att jag måste testa göra det någon gång, dvs hacka mig in i min telefon (vill ju inte begå något brott).

   Radera
 4. Att släcka alla lampor gör dig miljövänlig och därmed duktig! Lägg till hemlarm, sopsortering, vegetarisk torsdag och laktosfri mjölk så får du en bra magkänsla när du sitter på charterplanet i veckans nya outfit och betalar för ljudböcker i din nya mobil. Förlåt, nu blev det lite off topic och mer consumerism. Bilar på uppfarten om du bor i hus måste ju vara det som skvallrar mest om någon är hemma. Be grannen sätta en av sina bilar på din uppfart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha Lans, skulle ju vara Lana såklart. Länge sedan jag stötte på Lance Cumson, Lorenzo Lamas rollfigur i Falcon Crest.

   Radera
  2. Bra med bil. Där är vi ju hemma eftersom det ständigt står bilar utanför vår port. Jag har funderat på en produktutveckling för företag av typen ”Glade”. Matlukt! En dosa du stoppar i stickkontakten men som istället för vit lotus utsöndrar Pytt-i-panna eller stekt falukorv. Vad tror?

   Radera
  3. För övrigt, hur fräsch var inte Lamas? Tror det figurerade en Okejplansch vid något tillfälle

   Radera
  4. Aha, det är det som statsministern menar när han säger "det är inte okej"

   Radera
  5. Ja! Glade pytt i panna! Ser fram emot den dubbade tyska reklamen med softade konturer och mannen i familjens överspelade pillemariska min när han lurar frun att han lagat mat. Lance var ju bara så snygg, var tvungen att googla och såg att han var typ 60 år och jobbade bla som helikopterpilot. Han får gärna landa i trädgården any time (jag skickar min mans rese-schema Lorenzo!)

   Radera
  6. Ja det hade varit omåttligt komiskt; en man, som lagar mat!! Bildgooglade Lamas nu och något gick snett på Strandkliniken där. Har han månne en son född 70-tal man kan ge resescheman till?

   Radera
 5. Det "nya" i våra kvarter (3 gånger på ett halvår) verkar vara att släbga in en stor sten genom fönstret. Sen väntar de utanför och ser om någon tänder. Våra vänner vaknade av ett brak mitt i natten och tände lampan och rusade ut i vardagsrummet. De hörde då hur personer på tomten rörde sig och gav sig av. En rätt säker metod för inbrottstjuvarna, de behöver inte bli upptäckta inomhus och om ingen reagerar är det bara att gå in i lugn och ro. Men väldigt obehagligt uppvaknande. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket obehagligt. Och smart. Eftersom jag har en liten hjärnskada som gör att jag tolkar allt positivt tänker jag att de ändå vinnlägger sig om att inte råka i handgemäng med fölk och är det något jag är rädd för så är det att främmande folk får hudkontakt med något av barnen (eller mig. Herr EB får klara sig själv) nattetid. Resten struntar jag i. Glaset går på försäkringen och prylarna rör mig inte i ryggen. Jag skulle troligtvis tycka att det vore obehagligt att någon rotat runt bland mina prylar. Det är åtminstone vad alla inbrottsdrabbade säger. Samtidigt - jaghar de senaste 12-13 åren haft folk som på heltid rotat runt bland mina saker och förhoppningsvis visar en påtänd heroinist större respekt för mina grejer en tre barn i dagis- skolåldern. Javisst, någon skulle kunna slå sig ner och läsa min dagbok men då hade min grandiosa personlighet nog mest blivit smickrad.

   Radera
 6. Vi har bott på samma ställe i 15 år och fått besök av säkert 15 olika larmförsäljare från 3 olika företag. De senaste åren har tonen från mig blivit mer och mer aggressiv då de uppenbart inte verkar fatta att JAG ÄR INTE INTRESSERAD. De kör med samma vanliga knep

  - Nu kör vi en kampanj i ditt område

  - Passa på nu, vi har intropris på ett nytt larmsystem.

  - Varför vill du inte ha larm?

  osv osv.

  En gång kom det en riktigt påstridig typ mitt i matlagningen, och jag öppnade som vanligt, han presenterade sig. Bla bla bla vanliga säljsnacket.

  - Ja vilken tid ska jag sätta upp dig på, tisdag eller torsdag?

  - Va snackar du om?

  - Ja som jag sa, vi kör infomöten här på gatan tisdag och torsdag när vill du komma?

  - Men du, hörde du jag säga att jag var intresserad av att köpa ett larm?

  - Nä men... varför vill du inte köpa ett larm?

  - För att jag inte är intresserad?

  - Ähh men så kan du ju inte säga

  - Asså du, jag bestämmer väl för fan själv om jag vill köpa ett larm eller inte, nu får du ge dig. Jag har inte tid längre.

  - Jaja, hejdå.


  En gång kom det en tjej som var lika påstridig hon, och min fru hade jobbat natt och precis lyckats somna på förmiddagen.

  DING DONG, DING DONG.

  Frun helt urvaken öppnade dörren, smått irriterad. Försäljaren körde vanliga säljsnacket blablabla.

  Frun sa småirriterad att hon hade bilvit väckt och att hon inte är intresserad.

  - "Är det du som är husets ägare" frågade försäljaren sen helt sonika

  - Frun sa nåt i stil med "är du inte riktigt klok" och smällde igen dörren.

  Nästa gång ska jag öppna dörren med hagelbrakaren i handen (oladdad såklart)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja fyyy känner igen retoriken. Det slm stör mig är att det som känns så uppenbart är att de ”inte brinner för produkten” utan de kan lika gärna stått och krängt mobilabonnemang i en galleria veckan innan.

   Radera
 7. Vi har larm på vårt hus som vi installerat själva. Ändå kommer larmfirmor och vill kränga ytterligare larm. Någon frågade hur vårt larm funkade, vilken larmfirma det gick till?!?!?? Vad f-n har han med det att göra? Hade lust att svara polisen.
  Ett annat "lustigt" sammanträffande för vår granne var att veckan efter de sagt upp abonnemanget hos larmfirman fick de inbrott...? Hmmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmm...eftersom jag vill vara politiskt obunden får jag väl säga då att det kan ha varit en slump, möjligen hjälpt på traven av att huset nu dessutom saknade larm. Hade en skandal av det slaget avslöjats hade svensk dagligmedia haft att göra i ett kvartssekel.

   Radera
 8. Vi hade en larmförsäljare som envisades med att sätta upp mig på en tid trots att jag hade sagt att jag inte skulle ha ett larm. Han kom tillbaka på utsatt tid och fick än en gång gå, tänkte att om han inte lyssnade första gången så fick han väl slösa tid i onödan. En annan kom och försökte hävda att vi som bor i ett sånt stökigt område måste ha larm, jag bor i radhus där grannen vet mer om mig och vad som händer än vad jag själv gör där man som inbrottstjuv antingen kan välja att åka in på innergården och klättra över ett litet berg för att bryta sig in på baksidan eller välja att få frågan av grannen vad hen sysslar med när den försöker bryta sig in på framsidan. Båda alternativen känns smått osannolika. Till saken hör också att vi bor i ett samhälle med typ sveriges lägsta brottslighet och om något försvinner är det grannen som har lånat snöspaden eller någon som behövde en cykel en sväng, den brukar återlämnas genom lokala fb-gruppen..
  Det är knappt att jag orkar låsa dörren, jobbigare att den blir skadad än att någon tar med sig skiten så det blir lite mindre saker hemma.
  Saknar däremot att det skulle komma en vanlig dammsugarförsäljare, skulle verkligen behöva få en dammsugare demonstrerad hemma hos mig... ;)

  SvaraRadera