FruEB:s Investment School For Retards® - Introduktion

Jag har ju försökt att låta den här bloggen ha inriktningen "spara" och inte "investera" eftersom jag tycker att folk i gemen fokuserar för mycket på själva investeringsmomentet istället för att rikta sitt fokus mot att sluta vara consumer suckas. Jag skrev också lite om sparandets pedagogik här för ett tag sedan och tänkte att ämnet därmed var stängt. Men precis som med sockerberoende vill mycket ha mer och jag befinner mig i en underlig sits: Ju mer jag slår ifrån mig och säger att det här inte är mitt gebit, ju fler investeringsfrågor får jag per mail och privat. Så jag får helt enkelt ta tjuren vid hornen och få det gjort. Gör dig redo för:


Låt mig börja med att adressera elefanten i rummet: FruEB är inte haj på börs.* I princip allt jag vet om börs har jag redan skrivit om i inlägget från i fjol titulerat "Allt jag vet om börsen i en bloggpost". Jag har, trots idogt bläddrande i ett antal - minst två - börsböcker, aldrig lärt mig fundamentalanalys eller [insert generisk börsjargong]. Jag tänker heller aldrig lära mig det, ety jag har valt min väg. Min investeringsstrategi är billiga indexfonder. Har du annan åsikt** eller pysslar med enskilda aktier för att hålla hjärnan i trim***, ska du inte gå FruEB:s Investment School For Retards®. Den här skolan riktar sig till dig som i dagsläget inte investerar på börsen och tycker att det här med börs känns ungefär så här:

Läskigt...men ändå lockande

Eftersom jag är medveten om att svenne banan är helt ointresserad av investeringar och kanske till och med får rysningar vid tanken på privatekonomi, har jag valt ett mycket enkelt trestegsupplägg:

Nivå ett kräver 30 minuter. Det är ungefär vad det tar dig att...vad vet jag, klä på dig dina olikfärgade strumpor och försöka hitta ut genom dörren.**** Nivå två är för dig som antingen redan klarat nivå ett med bravur och törstar efter mer, eller för dig som redan har en ISK. Här behöver du avsätta en (1) timme och trettio (30) minuter samt en tur till närmaste bokhandel innan kursstart. [Nivå tre är förbehållen den verkliga eliten och dessvärre inte tillgänglig för dig som det ser ut i dagsläget.]

Fig. 1: Curriculum FruEB Investment School For Retards®

Any Heuw, idag var bara upprop, imorgon börjar vi på riktigt. Sikta på att komma i säng hyfsat tidigt ikväll (ja, jag vet, du har vänt på dygnet nu i sommarlovstider, men försök) och ät en ordentlig frukost så drar vi igång 06:30 sharp, Mia registrerar om ni är sena. Eftersom jag inte personligen kan komma och skapa engagerande entusiasm hemma hos var och en av er, skickar jag en av mina lärarkollegor. Take it away Steven, ruska lite liv i den här klassen!


Mvh/
FruEfficientBadass

* Det faktum att du över huvud taget överväger att få investeringstips av mig ger dig automatisk förtur in på Fru EB:s Investment School For Retards.
** Du är utdelningskramare eller tror att du, tillsammans med Warren, har förmågan att körsbärsplocka de riktiga godingarna som kommer att överträffa index över tid. 
*** Vilket, åtminstone om man kollar aktiestinsens vigör vid 102, verkar vara ett bra knep.
**** Det sjukaste är att jag tror att det är Nivå 1 som kommer att lyckas bäst med sina investeringar i det långa loppet.

41 kommentarer:

 1. Fröken! *handen lydigt upp i taket*

  Vad ska vi läsa för bok? Vad ska vi läsa för bok?
  (Ska ändå på bibblan idag och uppdatera mitt lånekort så jag kan gratislåna streamfilmer till barnet istället för att consumer sucka på Itunes store.)

  Jag började med att köpa aktier till min ISK, men tyckte det var jobbigt när det svängde som Kvasten på Grönan. Efter att ha grottat pddar/bloggar är det bara fonder nu. Men så halkar jag in på bloggar där folk hyllar utdelningsaktier och redovisar månadens utdelningar och då blir jag knäsvag. Smaka på det liksom, aaaaktieutdelning. Ordet som får mig att kliva ur sängen på morgonen och arsla mig iväg till det egna aktiebolaget i fortsatt jakt på aktieutdelningen som hägrar som en kruka guld i slutet av räkenskapsåret. Att få sådana från aktier på ISKen känns ju så lockande men jag har så länge hållt mig i skinnet då jag kvalar in under extreme retard i de flesta kategorier. Förutom att spara då, där börjar jag bli en slipad liten fan.
  Kärlek och tillönskan om fin frimåndag!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppskattar din entusiasm. Du behöver inte låna någon bok. Däremot kommer du att behöva köpa en bok. Jag vet, det är här kruxet kommer. Det sker till kursmoment två. Återkommer om det i veckan. Och du kommer att bli varse min relation till aktier (vanliga aktier, utdelningsktier, fluffigasötaponnyaktier, kickasswiskydoftande aktier, hångelaktier och måndagsaktier innan veckan är slut).

   Radera
  2. @Morsan - det finns några fonder som faktiskt har utdelning, istället för att baka in den i fondvärdet. XACT heter någon, vet jag, för den har vi i vår portfölj (som maken sköter investeringarna i, men som vi så klart diskuterar en hel del kring).

   Radera
  3. Med risk att min skola förlorar lite i trovärdighet (eller kanske ökar den?) men är inte utdelningen inbakad i alla fonder? Jag menar, om jag köper en svensk blaha indexfond med en massa HM, kommer du HMs utdelningar mig till godo i fondens värdestegring. Skillnaden är väl att den inte redovisas separat och kommer in som en skön lite summa på ditt depåkonto? Det är väl därför man i en fondöversikt kan välja att se justerat för utdelning eller ej justerat för utdelning, för att skilja agnarna från betet so to speak?

   Tinga, du får fråga din man, det är ju trots allt män som har bäst koll på pengar och sånt...(hukar för fullt för att slippa de rötmånadsruttna tomaterna).

   Radera
  4. Aha och nu läste jag din kommentar ordentligt...du sa ju "istället för att baka in den i fondvärdet". Tar tebaks!

   Har personligen aldrig fattat utdelningsvurmen dock. Det måste vara psykologiskt (hukar igen för jag vet att utdelningskramarna älskar sina utdelningsaktier som om vore de deras babies).

   Radera
  5. Vi kör typ 50/50 aktier/fonder. För min del kunde vi gärna kört bara fonder, men maken tycker aktier är kul, så då får han greja med det (dock stämmer vi som sagt av med varandra).

   Jag är spar-/snål-gestapon i familjen, så jag har huvudansvar för den biten.

   Inga tomater kastas härifrån - jag är av den åsikten att det inte spelar någon roll vem som gör vilket arbete i familjen; huvudsaken att man lägger lika mycket tid & har lika mycket fritid.

   Radera
  6. Som jag har förstått det är fondens "utdelning" att du får fler andelar. Eh. Hoppas jag. Ser fram emot i morgon! Genomlidit del 1 av 3 möten om min framtid på Vårdcentralen denna vecka och allt pekar på skjuta ut sig i nödraket så nu gäller det att rädda pensionen.

   Radera
  7. @Tinga, låter mycket bra. Det är som hos oss: Jag står för vår livsplanering och vår ekonomiska framtid medan min man, som förvaltar astronomiska summor på jobbet, får tvättstugan. Helt obegripligt hur man kan vara så engagerad i sin jobbekonomi men så komplett ointresserad av den privata. Tinga - om ni har Mathem nere hos er måste ni testa 2:a-sorteringen frukt & grönt. 14 kr/kg prima varor. Tack Ingrid för tipset.

   Radera
  8. @Mia - jag fattar inte. Betyder det att du ska göra slut med FK? Då är det väl ingen utskjutning? Och var kommer pensionsräddningen in?

   Radera
  9. Jo det lutar åt göra slut, och jag kan inte arbeta eftersom jag är sjuk. Alltså blir det leva på sparpengar ett tag och hoppas att jag blir tillräckligt frisk för jobb inom 1,5 år. Annars är det kört eftersom jag då är ute ur sjukförsäkringen helt och det krävs 6 mån arbete för att få komma in igen. Och under tiden jag lever på sparpengar tjänar jag inte in någon pension. Så mina privat sparade pensionspengar behöver vårdas väl då jag inte vet om jag någonsin kommer upp i en normal arbetsförmåga. Meeeen, det kan även bli så att jag får leva upp de pengarna. Vem vet.

   Radera
  10. @Mia, vad ledsamt att höra. Tråkig sits MINST sagt.

   Radera
 2. Det här upplever jag som nummer ett i varför folk lever som consumer suckas, man vet helt enkelt inte vad man ska göra annars. För egen del har det också varit så tills jag upptäckte rikatillsammans och senare MMM. Hade gemene man fått nys om att det finns alternativ till att jobba till 70 och dessutom rädda miljön på vägen så tror jag att många hellre hade gått den vägen.

  Hoppas du fångar upp någon ny oinvigd med din skola! =)

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så är det, man tror inte att det är möjligt och då kan man lika gärna tröstshoppa åt sig på helgen och ta en tröstesemester tre gånger om året (by air givetvis) för att stå ut med skiten, "nu när vi måste jobba till 70". ALLTSÅ vad trött jag blir på detta tugg om "vi måste". Vadå vi måste? Vem säger det? Har du en hjärna att tänka med eller (inte du MrFire, den fiktiva pöbel): Du kan väl åtminstone räkna ut att om du Spar En Årslön Kan Du Vara Fri Ett År (det behöver man inte ens läst MMM för att fatta), men nej; Svenne banan tror att bara för att någon snubbe på pensionsmyndigheten säger till dig att "jobba länge och mycket och länge och mycket" så måste vi alla - det är vår förbannade PLIKT att jobba tills vi stupar. http://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/ny-lagsta-pensionsalder.html

   Ursäkta. Mitt dåliga måndagshumör har visst inte försvunnit helt trots att jag är fri.

   Radera
  2. Bejaka morgonhumöret det gör en automatiskt kritisk till dumheter! =)

   Har en hel drös med smarta och vettiga personer i min umgängeskrets men när det kommer till ekonomi så häpnar man. De flesta tjänar dessutom hyfsat bra, men har inte en susning med vad de ska göra med alla pengar så det går till...ja du sa det själv, weekend-resor och värdelös konsumtion. Av någon märklig anledning är det väldigt många av dem som klagar på bristen på tid och att man borde jobba mindre också. Har lite försynt försökt att tipsa om rikatillsammans som är en bra inkörsport till sparande, men hittills vet jag bara en enda som orkat göra jobbet att läsa på själv och sätta igång. suck. Ska bli spännande att se i kommentarsfältet på din skola om där dyker upp någon nybörjare =)

   Hälsningar,
   mrFIRE
   svenskafire.se

   Radera
 3. Nu är jag laddad. Har gjort en budgetpost som heter 'Investeringar'. Tanken är att det skall avsättas en ansenlig mängd pengar där som sedan skall försvinna ur min tankevärld och bara växa på hög, och kanske ge mig lite avkastning (?). Med bra lön och sparsam livsstil blir det en hel del pengar över varje månad och de behöver en bra plats att vara på.
  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra. Just kombinationen "ansenlig", "mängd" och "pengar" har alltid borgat för en bra investerarstart.

   Radera
 4. Känner igen mig som körsbärsplockaren (men garderar hårt med indexfonder just the same). Tror det kommer av min ursprungliga ilska över att de usla fonder min så kallade rådgivare på en av de stora bankerna lurat mig att spara i. Såg att avkastningen från dem var så usel att några bra utdelningsaktier skulle slå dem med bara utdelningen (även om aktiekursen stod still). Då föddes känslan att jag kan göra det bättre själv utan att göda några fondförvaltare. Numera finns ju dock billiga (eller till och med gratis) fonder som är smidiga att använda.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvet på spiken! DYI regerar. Har själv påbörjat min sparbana med aktiv införsäljning från bank.

   Radera
  2. Absolut. Glömde säga att några av körsbären varit riktigt sura, though (hmm, sa jag HM).

   Magnus

   Radera
 5. Hallå - en ordningsfråga. Jag kommer inte anmäla nån för sen ankomst förrän 7.30 eftersom jag har doktorns order att sova tills dess. ;)

  SvaraRadera
 6. Underbart! Jag kvalar in som Extreme Retard!! Som jag ser fram emot denna veckas utbildning.
  Älskar även peppen från Steve!! Hahahhaha, tänker mig själv köra den på vår nästa konferens för att få liv i mina kära kollegor!!

  SvaraRadera
 7. Ser också fram emot skolstart imorgon. Speciellt då jag satsar på att spara ytterligare ca 13% av julilönen. Hoppas då på att utbildningen ska ge mig extraordinär kunskap var dessa sköna slantar ska investeras!
  Snålar in som bara den just nu. På allt. Igår blev det tveksam pytt-i-panna på gammal korv som smakade lite misstänkt härsket, till middag. Allt för att inte slänga mat och minska matkontot.
  Så: bring it on.
  Undrar även om vi ska ha lite jympa, för din kollega Steve skulle onekligen behöva jobba på sin kondis...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rötmånad - allt smakar skumt. Nej, vi kommer inte att ha gymnastik på schemat eftersom ni frugal weirdos får tillräckligt med vardagsmotion i att cykla, gå, släpa hem matkassar från långdistans-Lidl för att undvika att handla på ICA next door osv. Ni kan därför med fördel ditcha gymmedlemsskap och slänga in även denna deg i ISKen.

   Radera
 8. Eftersom jag redan känner att jag befinner mig på Illuminati nivån tänker jag bara sitta längst bak i klassen och skratta åt alla korkade klasskamrater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. That’s the spirit Kalle! Hos FruEB ISFR finns plats för alla.

   Radera
  2. @kalle - vi behöver förebilder så häng på!

   Radera
 9. Äntligen skola med en käck fröken, jag e på!

  SvaraRadera
 10. Är skolan genuscertifierad? Skolan verkar vara privat - hur är det med vinsten som skolan gör på verksamheten, den är väl noll eller negativ? Hur ser styrelsen sammansättning ut, genusfördelning behöver särredovisas, uppfylls kraven och den etisk/moraliska fördelningen?
  Det är viktigt att eleverna får forska på egen hand, du tänker väl inte ha lärarledd undervisning? Betyg kommer väl inte att uttdelas, inte heller kommer närvaro att antecknas. Alla deltagare måste godkännas, annars är kraven inte anpassade efter elevernas mänskliga rättigheter och du kränker var och ens demokratiska rätt att delta.

  SvaraRadera
 11. Pust Anonym 13:58! Hatar föräldramöten. På a svarar jag c och på b svarar jag a d.v.s. de flesta sparare förväntar sig också att förvaltaren för en kontinuerlig dialog med innehaven och för fram sina förväntningar inom hållbarhet, diskuterar utvecklingsmöjligheter och engagerar sig i valberedningar för att främja diversifierade och långsiktiga styrelser.

  Eller vänta nu, nu saxade jag ur en särdeles corporate bullshittig del av en av Carnegies säljfoldrar, jag ber om ursäkt. Gällande betyg och närvaro är det i allra högsta grad en subjektiv bedömning, liksom skolans existens i sig (det blir lättast så ur beskattningssynpunkt).

  SvaraRadera
 12. Jag vill ha MVG. Det känns viktigt. Så mamma blir stolt. :-D

  SvaraRadera
 13. Jag får pengar 100 kr för g 3000 för MVG av min man

  SvaraRadera
 14. Ser framemot första lektionen! /S

  SvaraRadera
 15. För er som undrar var Lana Banana tagit vägen kan jag trösta er med att hon lever i bästa välmåga, med sin syrliga kommentatorstunga intakt. Men hon har tekniska problem. Ibland får jag en liten påhälsning i inboxen och jag bad om att få klippa ut den till er så här kommer Lanas kommentar till detta inlägg:

  "Alltså jag kan ju inte kommentera från min mobil och det är den jag använder för att sneaka under radarn här. Investment school for retards, hahaha och den illustrerande bilden: ”läskigt men lockande”, jag dör av skratt här på fånganstalten! Och din kommentar om alla måsten... jag håller helt med men får konstiga, lite skräckslagna blickar tillbaka om jag tar upp detta med gemene man. Skulle aldrig få för mig att ta upp ämnet på fikarasten bland en massa damer runt 60 med världsbild runt Aftonbladet och Skallgång på Skansen. Staten har ju sagt att man ska jobba och då måste jag lyda. Man vill ju inte vara en bidragstagare? Nä, allt är ju svart eller vitt, inga nyanser i mellan. Själv har jag lite blandat i min portfölj. Aktier och aktiefonder och räntefonder. Cherrypicking försöker jag mig på med blandat resultat. Kanske ska ändra taktik och faktiskt läsa på om företagen istället för att gå på coola företagsnamn och fantasifulla produkter som kanske precis lanserats."

  SvaraRadera
 16. Härligt!

  Illuminati vore inte fel om sisådär ett par år. Förundras fortfarande över att inget kring FIRE var/är obligatoriskt ämne i någon allmän läroplan innan studenten (förutom i din då fru EB:) ) för gemene man. /Lilla My

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis en kombo av att det är så okänt och att staten nog ogärna ser att FIRE blir en allemansvara (av skatteintäktsskäl).

   Radera
 17. Grymt roligt att följa skolan Fru EB!
  Marie-Louise

  SvaraRadera
 18. Grymt att få delta i din skola FruEB!
  Marie-Louise

  SvaraRadera