Från medelklass till kickass

År 2012 lunchade MMM med några av sina gamla ingenjörskollegor från förr och kunde konstatera att de samtliga fortfarande var fast i ekorrhjulet av amerikansk medelklasstillvaro.
"Invariably, when you talk about early retirement with a person who gets by on a high middle-class income, they become baffled by how small things like riding a bike or understanding electricity consumption can make such a big difference. To a standard office worker, early retirement is what happens if you win a lottery, get a huge inheritance, or have ground-floor stock options in a company that makes it big."

Han fortsätter inlägget med en överslagsräkning på hur mycket deg han och hans fru hade tjänat om de båda fortsatt att jobba efter 2005 och landade på ett löjligt högt nettovärde.

"But yet many of these coworkers, most of whom are older than me and were already working before my career, continued throughout my career, and are still doing it seven years and counting after my career, still somehow need to work, according to their own accounting. Some people in this situation are even living from paycheck to paycheck."

Den retoriska frågan MMM ställer i inlägget är - hur kan det diffa så mycket i utkomst, givet att han och hans kollegor, åtminstone vid en flyktig blick, verkade leva i princip identiska liv under de år de jobbade tillsammans? Svaret är spending rate och klicka här för att se tabellen där han jämför hur average Joe spenderar vs. kickass MMM. Det handlar om till synes triviala skillnader som ett något billigare hus, att cykla istället för att bila till jobbet, insoucing av diverse hushållsnära tjänster, kabel-TV, semesterval, matpreferenser och konsumtion av tidningar/böcker. Var för sig är dessa skillnader små, men sammantaget gör de en avgörande skillnad (i just denna jämförelse behöver medelklassnubben jobba i 43 år innan ekonomiskt oberoende medan kickasspersonen kunde bli fri på knappt åtta år.)

Jag vill med detta egentligen bara rekommendera ett av MMM:s bästa inlägg som på ett handgripligt sätt illustrerar hur det är summan av lökskalningarna som avgör om du ska sitta fast i ekorrhjulet för all framtid eller ej. Läs det eller fortsätt springa. Eftersom du är lat har jag saxat ut slutklämmen åt dig:
"So now I can turn the question around: what do YOU think is more effective: optimizing your spending, or simply working overtime or asking your boss for a $10,000-before-tax raise? And is the effort of learning how to do it, worth the reward of slicing 35.5 years from your mandatory working career as shown in the table?"


Mvh/
FruEfficientBadass

37 kommentarer:

  1. Jag har inte haft fast arbete eller heltid sedan 2000. långa perioder har jag inte arbetat alls och däremellan har jag haft lågavlönade jobb. Stålar har kommit in extra i o m att jag har sålt några lägenheter. Jag har skalat min lök en hel del genom åren. det går alldeles utmärkt att leva på liten inkomst och samtidigt ha ett bra liv. Vad jag tycker är kruxet det är att få andra att förstå det. Inte för att jag på något sätt försöker tvinga på andra min övertygelse, men omgivningen,i stort sett alla rullar på i gamla vanliga hjulspår med Thailandresor, hög konsumtion o s v. Och finner sig i att kanske få jobba framtill 75, hemska tanke. Kan känna mig oförstådd, oanpassad, lite off helt enkelt, vilket är okey men lite ensamt.
    Nu har ju du din Fire community med likasinnade men i andra sammanhang, där de flesta är i ekorrhjulet, undrar inte folk över ditt livsval och hur du tänker? En del kan ju störa sig på att man inte går till ett arbete varje dag!/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Men i andra sammanhang, där de flesta är i ekorrhjulet, undrar inte folk över ditt livsval och hur du tänker?" Man behöver ju inte vara transparent. Jag gör som du - går inte runt och missionerar annat än här på blögga. Skulle jag få feeling med någon som verkar vara av rätta virket i verkliga livet kanske jag gör en snabb rekap av tankegodset, annars pass. Det tjänar ingenting till för är han eller hon inte mottaglig blir det bara provocerande. Det hade jag själv tyckt innan jag fann Jesus aka MMM.

      Radera
    2. Detta måste jag bli bättre på. Folk som inte är mottagliga för budskapet är det bättre att prata om något annat. Blir lätt att man framstår som ett wierdo.. =)

      Radera
    3. Menar såklart weirdo**

      (hoppas inte språkpolisen äter upp mig nu)

      Radera
    4. Du kan vara lugn, jag tycker mig ha märkt att språkpolisen fokuserar sina insatser på svenska.

      Ja och särskilt för dig Studenten A, en alert ung man med (föreställer jag mig) välputsade pjuck och nystruken lugg, kan det nog bli lite för mycket bror duktig för dina 35+ fat cats med förortspool-kollegor. Du måste lyckas med konststycket att bete dig som en konsumentclown (åtminstone stundtals) utan att vara det. Tips där någon?

      Radera
  2. Jag håller helt med dig om att det är ett otroligt märkligt beteende (vilket jag själv praktiserar..). Mer FIRE till folket helt enkelt. Om man höll på med meningsfulla aktiviteter på det sätt som du och andra FIRE-entusiaster förordar så skulle både vi och planeten förmodligen må otroligt mycket bättre!
    Gillar även ditt val av klipp, oerhört festliga gnagare!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Gillar även ditt val av klipp, oerhört festliga gnagare!!" Ja, och visst var det ett bra musikval i filmen? Festligt var ordet.

      Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=j7FioTdZaEk

    Att dra ner lite på allt har gjort all skillnad i världen för oss. Bara en så liten sak som att inte köpa diskmaskinstabletter utan diskmaskinspulver = dryga kronan per diskmaskinsdisk. Är man på allt (som jag är) blir utväxlingen stor. Man kan också go pareto on utgifterna och foka på de 20% av sakerna som står för 80% av utgifterna. Typ samma resultat men mindre effort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. YouTube-klippet: Du tar livet av mig. Var givetvis tvungen att uppdatera filmen i inlägget. Asså!?! som mitt barn säger till mig hela tiden när något knasigt sker.

      Jag gillar verkligen Pareto och applicerar den (boende/mat/bil), men kan ändå inte låta bli att gulla runt med småutgifterna. Maskindiskpulver säger du..?

      Radera
    2. Yes - en matsked maskindiskpulver = typ 0,4-0,5 kr per disk. Tablett varierar men det vi körde tidigare låg på 1-1,5kr. Mitt dayjob är handlar bara typ om pareto. Himma däremot är jag på allt, som den radhusrevoltör jag är.

      Radera
    3. Radhusrevoltör indeed. Grannarna skulle bara veta.

      Radera
    4. Maskindiskpulver är bra för två saker till: 1. Maskinen. Enligt 2 diskmaskinreparatörer jag pratat med är pulver med skonsamt för maskinens plastdelar. 2.porslinet - det repar mindre och du kan dosera mindre. Jag kör Ica Basic. Funkar toppen. Plus Icas Spolglans.

      Radera
    5. Kör sun classic och köper då det är specialerbjudande, vilket brukar vara ungefär vartannat år. Pris? 0,50 kr/tablett dvs per disk.
      Har provat med tex coops maskindiskmedelspulver men redan efter kanske 5 diskningar (och absolut efter 10 diskningar) då syns det skillnad, dvs pulvret diskar inte lika bra, och det syns på dricksglas, bestick osv. Jo, diskar med 65-gradersprogrammet, med lågtemperatur är det ännu sämre, tyvärr.
      Spolglans är väl beroende på vattnet man har, hårt/mjukt eller så? Hur som helst använde jag spolglans i många herrans år, av gammal vana mest, men så tog det slut och jag köpte inget nytt och jag märker ingen skillnad på den rena disken. Nåväl, ingen större utgift, men det är en sak mindre att tänka på och en sak mindre att släpa hem och förvara någonstans. Och kanske till glädje för miljön?

      Radera
    6. "Och kanske till glädje för miljön?" Med all säkerhet. En riktig miljöakilleshäl jag har är färg. Just nu håller jag på att måla om väggar och snickerier, i syfte att optimera vår förmåga att hyra ut framöver. Jag gjorde inte ETT miljöövervägande i denna köpprocess. Frågade inte ens personalen. Bara "blanda kulörten och ro hit!". Det är inte lätt att vara människa (såvida man inte är en jäkel på äggtempera).

      Radera
    7. Tabletterna borde förbjudas i den kommande diktaturen. Hälften luft i förpackningarna. Om maskinen diskar dåligt så kanske saltet är slut.

      Radera
    8. Om du behöver använda salt (i diskmaskinen alltså) kollar du lättast upp på din kommuns vattens hemsida. Google kan vara till hjälp, men det finns förstås andra sökmotorer också, (som de brukar säga på bägge de licensfinansierade bunkrarna ute på gärdet i Stockholm).

      Radera
  4. Alla dessa jobbiga val. För att få en riktigt hög sparkvot, dvs + 50 %, utan att det blir misär så krävs det byte av bostad och avstående av resor, vilket inte känns aktuellt just nu. Resterande utgifter är redan relativt optimerade. Mat är väl det som man skulle kunna skära bort någon hundralapp på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. No Pain No Gain Plina. Kör fyra resfria år i en studentlya och du är fri som fågeln i morgonstunden.

      Radera
    2. Maten är verkligen grejen. Tex käkar jag Hälsofil till frukost + ev kvällssnack. Det går åt 2 liter i veckan. 2 x 21 kr = 42 kr. På en månad 4x42 kr = 168 kr. Rätt mycket av min totala mat och förbrukningsartiklarkostnad på 2000 kr. Jag måste ge mig på detta med havregrynsgröt igen. Men jag hatar det.

      Radera
    3. Ja du är en riktig Stenbeck när det kommer till mat.

      Radera
    4. Gud vilken mardröm! Jag tror jag tar mina 15 år istället. Jag bor just nu på vandrarhem som kostar 50 kr natten. Det finns två bäddmadrasser i sängen men ingen tjock madrass. Min största utgift idag och igår har varit kaffe.

      Maria, jag tittade suktande på havregryn för två dagar sedan i mataffären och blev jätteglad när jag fann en variant som inte behöver kokas och som inte var på 2 kg. Annars känns det som jag ätit massor med stekta ägg och rostat bröd på alla hostels vilket är alternativet om man inte vill äta nudlar till frukost.

      Jag äter Valios laktosfria naturella yoghurt när jag är hemma och har den tagit slut så blir det gröt. Du kan ju testa någon annan grötsort om det är bättre. Ett alternativ är att du skär ner till en fil per vecka. Jag tycker vissa saker är värt kostnaden om man har råd med det.

      Radera
    5. Nu får ni sluta prata gröt, ni kan skrämma bort nya läsare. Om jag får göra ett tillägg kommer jag idag, vid sidan av middagsgröten, servera Tom Collins, så kom inte här och säg att vi frugal weirdos har det tråkigt.

      Radera
    6. Du vet väl vad Gunde Svan (yngre läsare, googla gunde svan) sa om havregrynsgröt?

      Radera
    7. Faktiskt så brukar jag oftare äta havregrynsgröt till middag än frukost. Det är bra snabbmat när man inte orkar laga middag. Dock utan Tom Collins.

      Radera
    8. Jag tänkte jag ska ge overnight oats ett försök. Det är det varma geggiga med gröt jag har svårast för. Gäller bara att ha billiga frukter/bär till bara så inre den kostnaden drar iväg. Kan nog bli ett paket Hälsofil i veckan också... Slut på gröttjat. För idag.

      Radera
  5. Kan hända att ni redan sett detta men annars kan ni mysa ordentligt ikväll med en halvtimmes föreläsning med MMM (Pete Adeney). Har sett den flera gånger och njuter varje gång.
    /JS

    https://vimeo.com/183016901

    SvaraRadera
    Svar
    1. JS:

      Instämmer, denna video sammanfattar typ hela min livsfilosofi.
      /A

      Radera
    2. Samma här.

      F.ö. hörde jag på MadFientist igår (med FIRE-regissören Shakespeare - härligt namn) att man nu haft premiär för Playing with FIRE på Fincon i veckan men att den färdiga dokumentären kommer att börjar sändas i januari/februari nästa år. Tydligen har det varit rätt stort medial intresse även från Europa efter smygpremiären så det kommer att bli en spännande vinter. The FIRE is spreading!

      Radera
    3. Och den kommer att fortsätta att sprida sig, jag menar, MBS har väldokumenterat svårt att sätta in några som helst motåtgärder, det är väl först när polska brandmän (i Sverige brandpersoner alt s.k. brandhönor) ankommer som det har spridit sig tillräckligt.
      Elda på!

      Radera
    4. MBS = MSB
      tryckfelsnisse med anhang har fått kraftigt förlängda arbetstider sedan google trätt in på arenan.

      Radera
  6. Ja.
    Winter's coming... (GOT)
    And FIRE is spreading...
    Kan inte bli bättre.
    /JS

    SvaraRadera
  7. Ja, tänk om fler kunde inse hur j-la lätt det är att köpa loss sin egen tid. Betalningen för att kunna vara fri som jag ser det är lite uppfinningsrikedom plus en dos nöjdhet med allt som livet ger och allting som du kring dig ser. Kanske man måste öppna upp sig och berätta mer om vad man sysslar med, för det märks ju inte utåt så mycket. Själv åt jag lunch med en bekant i helgen. Samtalet rörde sig kring att göra jobb som är roliga jämfört med välbetalda jobb. Plötsligt hör hörde jag mig själv säga "Men jag lever ganska enkelt, jag är en enkel person och kostar inte så mycket i drift". Samtalet tog en helt ny vändning! Så intressanta saker som sades och jag hade bara på lite känn, visste inte helt hundra att motparten var öppen. Men det var en chansning som gick hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nöjdhet är bra.
      Jag tänker alltid att lycka handlar om att man har lärt sig att vara nöjd med det man har och inte hela tiden sträva efter mer.
      /JS

      Radera
  8. @Katarina: Du gav mig inspiration till morgondagens inlägg. I'll be back.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Då fortsätter vi diskussionen imorgon. :)

      Radera
  9. Nu gick det inte att kommentera längre upp om Spolglans. Men det behövs om man har kalkhaltigt vatten, annars blir det dassigt utseende på glas mm. Inte nödvändigt såklart, men jag vill inte vara utan pga kalkvattnet i min stad. Glasen ser skitiga ut utan Spolglans.

    SvaraRadera