Spartips nyheter

Innan jag börjar vill jag passa på att tipsa om "ytterligare en FIRE-blogg" som hon själv beskriver det som; Frihetsmamman. Välskrivet, spot on och inte lika långtradiga inlägg som undertecknads. The FIRE is spreading my friends!

Som jag nämnt vid några tillfällen har jag sedan förra sommaren uteslutit såväl sociala medier som dagligmedia ur mitt liv*. Och precis innan jag skulle posta det här inlägget ramlade jag över episod 048R av ChooseFI podcast som 14 minuter in sammanfattar min syn på nyhetsprodukten rätt väl:

Jonathan säger (14:50): ..."I see these mainstream news outlets just on every single TV [in the airport], and every five minutes it says "Breaking News". And then on the other end of that they have someone come in to give their opinion on something that has been rehashed for days and days. The point of news is not to inform you, but to hook you through next commercial break. Over and over again. And to get (hörde inte vad han sa: reil?) up your emotions of fear, anger and anxiety. That's what keeps you locked into this 24h news cycle. There is no topic in the world that is worth 24h worth of news, and yet people are tied to their televisions day after day, stuck on the couch, losing their health gradually, losing their sanity gradually, becoming prepetually tied to this machine that's pumping ads at you at one side and fear and anger on the other side. How can you crawl yourself back? Well, you could cut the cable, and that's what I did."

Nu kanske inte svenne banan sitter på soffan och konsumerar Fox News dagarna i ända, men de grundläggande förutsättningarna mellan amerikansk TV och Svenskan är desamma - de finns där för att fånga upp intresset hos så många nyhetskonsumenter som möjligt i syfte att kunna sälja klick (om än med en något mer altruistisk agenda än random amerikansk betalkanal får en anta).

För ett par veckor sedan var jag och en mig närstående på Jon Stewart på Globen (Daily Show- Jon) och i den på showen efterföljande frågestunden är den en kvinna i publiken som undrar hur han ser på dagens medialandskap. Han liknade det hela vid pengatvätt, fast med nyheter. Någon twittrar något, det blir jidder. Debaclet plockas upp av traditionell media och plötsligt är det en riktig nyhet som sedan tumlar runt femton varv till i såväl sociala medier som TV och print. Helt oavsett om nyheten ursprungligen hade något substansvärde i sig. Och många inom media springer efter bollen likt femåringar i ett knattelag i fotboll.

De som möjligen försöker hålla sig borta från sensationshungern är public service, men även där behöver man kämpa för sitt existensberättigande och det gör man genom att presentera ett visst mått av nyhetsdramatik (undantaget är radioprogrammet Medierna som gjuter olja på de mediala vågorna). Nyhetsredaktioner jobbar således nästan uteslutande med att skapa nyhetsinnehåll i syfte att sälja annonser. Om man därtill lyckas vinna ett fint pris eller två är ju det bara bra och en positiv sak eftersom det kan locka lite fler konsumenter vilket drar upp annonspriserna.

Jag har redan tjatat om hur underbart mitt liv blivit sedan jag sade upp morgontidning, slutade lyssna på nyheter och därtill avregistrerade nyhetsnotiserna i mobilen. Därtill har jag nog berättat om att jag i kölvattnet har börjat konsumera mer faktagranskad data av typen ekonomisk historia signerad Johan Norberg och officiell, vedertagen data kring världens utveckling genom exempelvis Rosling och Pinker. Steven Pinker, den kanadensiske psykologiprofessorn vid Harvard, säger bland annat:
"Världen har gjort spektakulära framsteg i varje mått på människors välbefinnande. Här är något annat sensationellt: Nästan ingen vet om det. Information om mänsklighetens framsteg förekommer kanske inte i de stora nyhetskanalernas rapportering och på intellektuella forum men är ändå lätta att hitta. Relevanta data är inte begravda i torra rapporter utan visas upp på fantastiska webbplatser, särskilt Max Rosers Our World in Data, Marian Tupys HumanProgress och Hans Roslings Gapminder."

Genom att strypa tillförseln av allt kommersiellt plotter som vill kränga sig in i min hjärna, frigör jag utrymme som jag kan använda till att tänka egna tankar och föra ett resonemang från a till ö. Det var som att reclaima en hjärna som suttit gisslantagen i en Fritzl-källare** med fast food och day time TV i 20 år. Därmed inte sagt att mitt sug efter nyheter är helt utdött. Jag vill gärna veta om det sker stora förändringar inom forskning, miljö, politik, av mer övergripande karaktär. Eftersom författarna jag nämner ovan av naturliga skäl baserar sin output på historiska data behövde jag hitta en källa för intag av balanserade nyheter, det vill säga nyheter som inte avhandlar mello eller av PR-byråer orkestrerade inrikespolitiska utspel. Och jag har hittat mediet för mig, tidigare nämnda TIME Magazine, europeiska utgåvan. Mycket lite reklam, maximalt innehåll. Och bäst av allt - den är ASBILLIG, förutsatt att du köper den på rätt sätt***. Se nedan jämförelse:

DN. Utkommer med cirka 360 nummer/år. Pris helårsprenumeration: 5 988 kr. Pris per nummer: 16,63 kr.
TIME lösnummer i kiosk på en svensk tågstation: 59 kronor.
TIME prenumeration. Utkommer med 52 nummer per år. Pris helårsprenumeration: 489 kr. Pris per nummer: 9,40 kr.

Gävle-TIME: 59 kr

Hemma-TIME: 9,40 kr.

Men kvaliteten då? Ären lika bra som Bladet troe? Tidningen grundades 1923 av mediemagnaten Henry Luce med ambitionen: "[...] not to leave to posterity a great institution but to leave behind a great tradition of journalism ably practiced in our time." I en tid av medial disruption där anrika nyhetsinstitutioner faller som furor till förmån för kommersiellt paketerat trams är det inte helt uppenbart att en tidning som TIME ska överleva. Tidigare i år togs hela ägarskapet över av kapitalstarka familjen Benioff där mannen (Marc) bland annat grundat CRM-systemet Salesforce (rik som ett troll m a o) och hustrun (Lynne) är sjukhusdirektör för UCSF Benioff Children's Hospital i Oakland samtidigt som hon jobbar med att bekämpa hemlöshet. De har, vad det verkar, inga större ambitioner att ändra inriktningen på tidningen utan mer stå bakom med ett solitt finansiellt stöd. Eller som Marc Benioff uttryckte det i ett internt brev till personalen i september:
"TIME is a treasure trove of the world's history and culture. We have deep respect for your entire organization and are honored to now have TIME as part of our family impact investment portfolio. The power of TIME has always been its unequaled ability to tell stories about the people and issues that affect us all and connect us all. Lynne and I will take on no operational resposibility for TIME, and look only to be stewards of this historic and iconic brand with all of us."
Men vad är det med dessa amerrikaner - måste de vara så storslaget välartikulerade at all times? Any Heuw, om ni är sugna på att ge bort ett ikoniskt varumärke i julklapp, en klapp som keeps on giving genom hela 2019, tryck på denna 100% ej affilierade länk till TIME. Eller skaffa dig en prenumeration själv och spar multum i diff mot din dagstidning i den mån du fortfarande har en.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och som en konsekvens har jag ökat min livskvalitet med cirka 400%, I kid you not. Läs mer om mina tankar kring nyheter i detta inlägg.
** Och på tal om Fritzl - ni vet väl att hans källarfamilj sitter i någon form av fort i Tyskland, dels på grund av sin vacklande mentala hälsa (can't blame them), men också för att man tror att media kommer att gå så hårt åt dem i det fall man skulle släppa ut dem fritt i samhället. Apropå kvalitetsjournalistik.
*** Jag bara VET nu att Maria kommer att säga att du även kan låna TIME på bibblan och det stämmer. Lever du ett liv som jag och Maria d.v.s. du kan i sakta mak bege dig till ditt närmaste bibliotek och sätta av någon timme i läshörnan - please do. För dig som springer ekorrhjul är det kanske en logistisk utmaning att göra detta en gång per vecka varför jag kan tycka att en prenumeration på TIME - även om jag i regel är emot prenumerationer - kan vara värt pengen. 

32 kommentarer:

 1. Roligt att du förespråkar viss konsumtion för ovanlighetens skull! Jag tror aldrig ens jag läst tidningen, men jag ska absolut kolla upp detta. Nu var din poäng förvisso främst att det vore gynnande för oss att ta del av tidningen, men för mig är en viktig aspekt (fortfarande!) även att stötta bra företag och produkter som gör mitt liv bättre. (Då menar jag inte Linas matkasse som jag tycker tar alldeles för bra betalt, utan mer böcker från författare jag vill stötta, viss lokalproducerad mat, lokala småbagerier etc) Jag tycker därför inte att absolut avkall på sådant jag vill ha är bra för mig, utan är redo att lägga pengar på saker som skapar värde. Om TIME skapar värde är jag därför redo att konsumera, även om det förlänger tiden till frihet något.

  Tack för reklamen förresten. Första gången jag vaknar upp till att fler än min man läst morgonens inlägg. Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min värld handlar det om alternativkostnad. Jag ställer mitt [lästa och i mitt tycke kvalitativa] nyhetsintag idag à 500 kr/år mot mitt tidigare [ofta okvalitativa/olästa] nyhetsintag förr à 6 000kr. Att slippa mellorapporteringen är bara en extra bonus som adderar stor kvalitet till mitt liv.

   Radera
  2. Ja, tänk att jobba i det landskapet dag efter dag, timme in och timme ut. Om man inte redan innan var en aning eljest så är det nog så att det är ytterst stor chans att man påverkas av arbetsuppgifterna, arbetsmijön och arbetsinnehållet så att de mentalt "springer efter bollen likt femåringar i ett knattelag i fotboll" inom alla områden i livet.
   Det är synd att många lyssnar till detta eviga tjattrande/gissande/"tolkande" - det leder ju ingenvart, förutom till distraktion då möjligtvis. Det är kanske däri det ligger, om människor börjar tänka själva och på egen hand istället för att hela tiden se till att vara distraherade kanske de är rädda för vad de kommer att upptäcka. Framförallt om sig själva, och det är kanske alltför obehagligt och lika bra att skjuta bort ifrån sig själv så länge och så mycket som möjligt. Genom att konsumera enkla och snabba distraktioner av olika slag, hela tiden. Upp med jagfånen för att kolla på något som distraherar så fort du känner att det kommer en tanke krypande som kan vara "jobbig" eller som kan leda till eftertanke. Hujedamig som de sa i katthult

   Radera
  3. @Anonym 14:38: Din kommentar summerar upp det hela till 100%. Så vaffan har ni här att göra, gå och leev, vet ja! Ut och äääälska som Lundell säkert har skanderat vid några tillfällen.

   Radera
 2. Blir sugen på TIME i stället för min morgontidning, som jag dock haft på hallmattan eller i brevlådan med små avbrott sedan innan jag lärde mig läsa (i forntiden, när genierna Lennon & McCartney skrev Hey Jude ungefär), så det sitter långt inne.

  Magnus

  PS. Han säger "rile up" ungefär "hetsa upp".
  PS2. Irrationellt, men vill slå ett slag för "järnvägsstation". Det var vad vi sa innan någon hittade på "tågstation".

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Magnus: Vi sade upp papperstidningen för drygt två år sedan och gick över till digital prenumeration som vi nu sade upp i år just för att vi båda upplevde att den inte var värd tiden. Men jag måste säga att det var jobbigt i början att inte ha papperstidning. Jag är också uppvuxen med det - herregud, kollar du Konsumentverkets uträkningar på vad det kostar att flytta hemifrån ligger ju "morgontidning" inbakat där, direkt efter el och fackföreningsavgift (!). Det tog säkert ett år eller så för att jag inte skulle sakna den...VIlket är helt obegripligt eftersom jag i princip aldrig hann läsa den med tre barns-morgonrutinen (utter chaos). Min granne, 70+ (men ser ut som 90+) har DN och jag ser den sticka ut ur brevinkastet varje morgon. Jag tänker att det är praktiskt ifall han drabbas av stroke e d (han är en ensamvarg) för då ser vi rätt snabbt om vi behöver göra en insats. Ibland undrar jag om det är därför han har tidningen. Och tack för "rile up", jag har gått och grunnat på den. Hittade inget på google translate heller.

   Radera
 3. Nu tog du med mig ända till sextitalet, uppväxt med den tidningen och ett flertal andra. Minns att jag som tioåring hellre smygläste Inge och Stens sexrådgivningsspalt i Expressen, tidningen var då på den tiden mer seriös, men Inge och Sten undrar jag om de överhuvutaget skulle få förekomma idag.
  Kan ibland längta efter en morgontidning i pappersform, skulle gärna ha en men det är alldeles för dyrt. Och finns det någon nyhetsförmedlare man kan lita på överhuvudtaget. Min äldre släkting, över nittio, tror på allt som står i Aftonbladet.För mig är det snarare, vet inte vad jag ska tro om något, lite trist./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Minns att jag som tioåring hellre smygläste Inge och Stens sexrådgivningsspalt i Expressen, tidningen var då på den tiden mer seriös." Kanske, om du frågar mig låter det som Expressen och/eller AB per idag. Helt underbart, Inge & Sten, jag var tvungen att googla och det var ju ett par, jag trodde det var två män i bredrandig manchester. https://www.google.se/search?q=inge+och+sten+expressen&rlz=1C1GCEA_enSE786SE800&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiS87bQyL_eAhVCFCwKHc3xDQgQ_AUIDigB&biw=1024&bih=463#imgrc=YFVqu4U_YkbslM:

   "För mig är det snarare, vet inte vad jag ska tro om något, lite trist./M" Å, men det finns ju massa saker att tro på. Man kan tro på någon av de abrahamitiska gudarna (det är typ same shit different name men folk gillar att ha ihjäl varandra över semantiken), andar (se 'Malin Berghagen') det flygande spagettimonstret (se 'pastafari') eller kort och gott något flummigt övergripande öde. Eller så kan du göra som jag, strunta i trosdelen och gå rakt på facit, de underbara graferna över mänsklighetens framsteg, helt befriade från filter, tolkningar och tyckanden, pure numbers. Jag började scrolla runt på https://ourworldindata.org/ igår och kunde inte sluta, jag och 13-åringen satt som klistrade över graferna med kärnvapenstatistik, världssvält och vaccinationsdata. Man får lust att drämma dessa grafer i ansiktet på random whiner som tycker så synd om sig själv på grund av orangea kuvert och nogo zones och allt annat 'elände' de tar in via media ur led är tiden we're all gonna die etc. Pling plong - 1600-talet ringde och vill att du går tillbaka till leråkern och drar upp några ruttna rovor till lunch så att du hinner i tid till begravningen av din fru som dog i barnsäng för andra gången och BTW vi lemlästar en fånge på stortorget senare idag så det är inte helt igenom dystert.

   Linjediagram är härliga på det sättet - de ger perspektiv. Jag är av åsikten att vi aktivt behöver skaffa oss perspektiv över var vi står i mänsklighetens historia och känna lite JÄVLA TACKSAMHET över sakernas tillstånd.

   Hrm ursäkta.

   Jag kan för övrigt starkt rekommendera Biblios kostnadsfria ljudbok "Hoppet" av ETC-Johan Ehrenberg på tal om koldioxid (den grafer som inte är tallyho-glad läsning på ovan nämnda sajt) .

   Radera
  2. Johan Ehrenberg minns jag från åttiotalet när han "bytte kön".Hade då en könsbytande kompis som hade kontakt med Johan angående sin transsexualitet. Att byta kön i mitten av åttiotalet var sensationellt, mycket hysch hysch och smygande.Min kompis kände sig grundlurad av Johan Ehrenberg för han bytte ju aldrig kön, det var ju bara snack och journalistik. Johan går bort som trovärdig./M

   Radera
  3. Så du menar att han saknar trovärdighet för att han inte wallraffade sig igenom hela könsbytet? Jag kan väl tycka att det är schysst att någon försöker rucka på tabun överlag (utan att ha följt varesig rapporteringen i ovan eller hans dialog med din kompis). Kanske är det på grund av mediakupper av slaget ovan transexuella idag inte behöver smyga i samma utsträckning?

   Radera
  4. Johan Ehrenberg säger sig vara döende i cancer, i leukemi, obotlig sådan. Googling ger att han enligt egen uppgift ska ha behandlats/diagnosticerats sedan 2010.
   Wiki anger att:
   "Huruvida behandlingen är framgångsrik eller inte beror på vilken typ av leukemi och på personens ålder. Utfallet av leukemi har förbättrats i I-länder. I genomsnitt överlever 57% av de som drabbas i minst 5 år i USA"

   Vi är alla olika, men om ni visste ni var döende, skulle ni då spendera era sista år i livet med att driva företag som ETC och åka kors och tvärs och hålla föredrag i större delen av Sverige?
   Stålar verkar han ha, speciellt om han omvandlar en del av sina tillgångar till kontanter, så då ligger väl fältet öppet för att göra annat än att "slita ihop till brödfödan" den allra sista tid man har kvar? Men jag kanske tänker fel här, vilken företagsledare önskar inte att även på dödsbädden beordra de underordnade till lydnad och ordning?

   Radera
  5. @Anonym 15:06. Att starta bolag utan vinstintressen och föreläsa i syfte att gynna utbyggnation av solceller, sprida kunskap om cityodling mm är i mitt tycke ett ganska schysst sätt att tillbringa sina sista år. Jag kände mig inte särskilt beordrad till lydnad, bara inspirerad att skaffa solceller. Sen håller jag inte med honom på alla punkter. Exempelvis vet jag för lite för att utvärdera hans övertygelse kring elvägar och hans förhållande till investeringar ger mig fibromyalgiliknande symtom. Men som Lars brukar säga, man får ta det goda med det onda.

   Radera
  6. Jag antar att den unika set-upen med presstöd i ETC-koncernen också är något man får "på köpet" med Johan. Men man kanske även här får ta det goda med det onda?

   Radera
  7. Jag har varken intentionen att gifta mig med eller julpyssla presstöd tillsammans med henne, men fick ändå en nytändning i miljötänket av att lyssna på hens bok så ja, om du frågar mig kan man se till goda idéer utan att för den skull köpa 100% av resten som kommer från samma källa.

   Radera
 4. Vad intressant att inse att jag nog haft felaktiga föreställningar om den här tidningen. De hade någon reklamkampanj runt 1991/92 och jag (och ingen vuxen i familjen) fick många erbjudanden om TIME och tog emot tidningen gratis i drygt ett år. Jag var 17 år då och vad jag minns kom den jätteofta, en gång i veckan. Tyckte väl den var okej men en hel del gick över mitt huvud förstås. Var inte så medveten om världen utanför Sverige som ungdomar i den åldern är idag. Sedan fick jag räkningar fastän jag inte borde ha fått det och det blev en märklig grej och brev hit och dit till kontoret i London(?). Både jag och mina föräldrar fick intrycket att detta var en högst oseriös tidning trots allt och den uppfattningen har suttit i sedan dess. Och nu får jag läsa det här. Kanske har man andra fasta och oreflekterade uppfattningar om olika saker baserade på tidiga dåliga erfarenheter. Säkert är det så. Men det går väl åt andra hållet också. Av svenska tidningar och tidsskrifter tycker jag annars att Filter och Axess är bra.

  Överhuvudtaget är talet om media lite svårt för mig att förstå ändå. Vem förväntar sig egentligen att allt där är sant och relevant? Har aldrig trott det, inte ens som ung. Kanske beror det på min uppväxt, det fanns en skepsis till allt "i världen" (sagt med skrämselröst) utifrån ett frireligiöst perspektiv. Man fick en kritisk hållning till allt redan som litet barn. Jag drar automatiskt en massa paralleller mellan det jag hör och ser med det jag läst i Bibeln, det är en neverending story av likheter i mänskligt beteende, falskhet, girighet, skuld, skam och allmänt elände. Tycker det är en brist i dagens samhälle att bibelkunskapen är så låg och den allmänna inställningen till religion och det existentiella är så känslig på något sätt. Dagens existentiella handlingar utgörs idag istället av konsumtion, av varor, tjänster och människor. Allt köps,äts och resterna kastas, dagens religion, denna tidens vara (being).

  Tänk om det fanns en tidning som hette TIMELESS. Där skulle jag skriva krönikor om de historiska paralleller jag ser, att människan kämpat med samma saker i årtusenden, och hinta om att det aldrig funnits och inte kommer att existera något egentligt nytt under solen. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Eva: "Jag drar automatiskt en massa paralleller mellan det jag hör och ser med det jag läst i Bibeln,det är en neverending story av likheter i mänskligt beteende, falskhet, girighet, skuld, skam och allmänt elände."

   Jag undrar om det inte gäller all stor litteratur (även den som vaskas fram efter århundraden av "glömska"). Och det är nog att göra sig en otjänst att inte läsa skönlitteratur, oavsett om det är Bibeln eller annan, och därtill fundera en smula på det man läser.

   Radera
  2. Eva, det är en fantastisk idé. Och bra namn - idagens läge är det enklare, billigare och så når du fler när du gör det själv. Starta en blogg som heter TIMELESS. Jag är säker på att FruEB kan ge dig några enkla praktiska tips om hur du gör för att få igång din egna bloggsida på mindre än en halvtimme (?).
   Med framtida mångmiljonpublik världen över (som läser via automatiska translate-funktionen) kommer du att nå ut väsentligt mycket längre än alla svenska tidningar tillsammans.
   Ser fram emot mycket spännande läsning, Eva.

   Radera
  3. Håller med ovan talare. Vi tror att vi kämpar med att komma i mål med någon form av jordsligt projekt, och att när vi väl är i hamn kommer det att råda harmoni. Jag måste återanknyta till Eric Schulds smaskande sidekick i avsnittet om onda kvinnliga gudar när han menade att vi kommer aldrig dit. Världen är skapt för obalans, disharmoni - det är så vi lever, vi pendlar fram energin. Men jag återgår envist till mina grafer på exempelvis Our World In Data och menar att det är absolut nödvändigt för oss (om inte annat så för vår livskvalitet) att vi förmår att klappa oss på axeln och berömma oss för var vi kommit so far. Vi kommer aldrig att leva i en perfekt värld. Men vi kommer troligtvis att slippa Guineamasken, som år 1986 drabbade runt 3,5 miljoner människor om året men som år 2016 bara drabbade 25 pers. "En mask" tänker kanske du "hur illa kan det vara?". Rätt illa och läs inte vidare om du är äckelmagad.

   "Guineamasken är en meterlång parasit som ringlar sig in i offrets nedre kroppsdelar och bildar en smärtsam blåsa. När den drabbade doppar sin fot i vattnet för att få lindring spricker blåsan och släpper ut tusentals larver i vattnet, som andra människor dricker och på så sätt smittas. Den enda behandlingen består i att dra ut masken, vilket tar dagar eller till och med veckor. Men tack vare en tre decennier lång kampanj för utbildning och vattenbehandling drabbas idag bara ett tiotal människor per år." ("Upplysning Nu"/Pinker)

   Man har ju testat magasin/FB-sidor med positiva nyheter (av typen https://humanprogress.org/, men det har gått för dåligt, vi är inte mottagliga för det på samma sätt som vi söker oss till rapportering om presumtiva faror. Men frågan är om vi inte når en tipping point snart, folk inser i allt större utsträckning att skräckstrategierna från media finns där av ett inte helt igenom alturistiskt syfte, särskilt när de ser välpaketerade motvikter av typen Rosling et al. Så JA Eva, vi crowdfundar din TIMELESS!

   Radera
  4. Haha hörni, tack för er tro på min förmåga. ;) Nja, jag är ingen igångsättare och är absolut inte tillräckligt insatt. Men är mycket intresserad av att samtala kring de eviga och tidlösa frågorna. Kanske skulle jag hellre tala inför folk, den dagen jag ansåg mig ha något viktigt att säga då. I ärlighetens namn så njuter jag av att ta över ett rum om jag tycker jag har något att dela med mig av. Jag talar till MIN punkt och kör gärna över folk... Samtala LÄNGE med människor, lite som Navid Modiri gör, skulle inte heller vara så dumt. Alltså, lyssna på hans samtal med Per Johansson, så bra! http://navidmodiri.com/10-per-johansson/ Och så Navids nyaste samtal med Jens Ganman och Mustafa Panshiri som finns på youtube, inspelad igår. Kan bara inte låta bli att dela med mig av mina favoriter. Hoppas ni inte tröttnar på mig för det...

   Storugglan, jag förstår om man jämställer Bibeln med "stor litteratur". Det gör dock inte jag, inte minst eftersom den litteraturen ofta hänvisar till Bibeln. Men det går folk förbi som inte märker hänvisningarna. Det finns något självbelåtet över tanken att bibelkunskap inte behövs för att förstå europeisk och västerländsk kultur på djupet, trots att den ju bygger på judendom och kristendom. Nå, nu finns i alla fall en teolog i Svenska Akademien. Dess betydelse framöver vet vi dock ännu väldigt lite om. /Eva

   Radera
  5. Eva, du har en fantastisk möjlighet att nå ut även på annat sätt än det skrivna ordet nuförtiden, att starta med att spela in dig själv på datorn eller för den delen en telefon från de senaste fem-tio åren. Ta ljudfilen och lägg upp, kanske FruEB kan assistera i att lägga ut eller kanske tillgängliggöra här på din egen blogg?
   Endast ljud går ju även bra även på Youtube.
   Fast om du inte känner dig blyg kan du ju starta med video direkt, funkar väl med att köra "direktsändning" eller live som det också kallas på Youtube. Då slipper du tänka på ev redigering och sånt där tråkigt, det är ändå sånt som de flesta ändå inte bryr dig det minsta om.
   Det är budskapet som drar lyssnare, inte "teknik-mumbo-jumbo"

   Radera
  6. "...trots att den (västerlandet) bygger på judendom och kristendom"
   I beg to differ. Västerlandet fanns före kristendomen. Europa är ju en otrolig blandning. En massa skikt. Tack och lov.

   Radera
  7. @Eva: Så var de dessvärre åter utan teolog i Akademien. Jag förstår henne. Livet i Akademien visade sig ju inte sakna likheter med skörlevnaden i 1500-talets påvedöme. Men det kanske inte var detta som förskräckte henne.

   Radera
 5. Om man premmar på Readly appen så får man tillgång till TIME och Newsweek och en massa annat.
  The Economist ingår inte i Readly tyvärr. Tips tas tacksamt emot på hur man kan komma över den billigt, dvs billigare än studentpris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du kan komma åt texten i artiklarna i The Economist genom att lägga till unv.is i början av url:en. Funkar allt som oftast på sajter med betalvägg...

   Radera
  2. Storugglan you thug life hacker.

   Radera
  3. Otroligt badass tips! Måste testas.

   Readly kostar ca en hundring för en familj. har inte så bra koll som ni supersparare verkar ha. Man kan testa Readly en månad gratis nu såg jag.

   Det var en lite tuff omställning att sluta med papperstidning som någon skrev. Men efter några månader tänkte vi inte på det. Märkligt det där.

   Radera
  4. Nej man glömmer skiten rätt snabbt. Lyssnade ikapp de senaste Medierna från hösten och bara Thank Sweet Lord att jag inte lagt tid på att behöva bevittna och hetsa upp mig över dagligmedias små ankdammsfighter på flera år. Särskilt tydligt blev ju detta i Me2 som nu kommer med ett rätt fjuttigt facit och en något fadd eftersmak. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1185662?programid=2795

   Och jag är så evinnerligt jävla tacksam över att inte ha lagt mer än några enstaka tiosekunders avstämningar med min man gällande regeringsbildningen och allt skolgårdsjidder i vår partipolitiska ankdamm Sverige. FIRE handlar om att hushålla med sina resurser och däri inbegripit den valuta som vi aldrig får tillbaka - tid. Tid jag nu kan lägga på vettigare saker som att...hyvla tvål i flingor...dricka cava.........och skriva inlägg om att vahettere, tjuväta på events.....

   Radera
 6. Jag rekommenderar starkt yuval Noah Hararis bok ”Sapiens”. Den ger verkligen perspektiv på mänsklighetens tillvaro. Jag tror FIREfolk kan ha många beröringspunkter med hans tankar om framsteg, lycka, investeringar djurhållning mm. ”Sapiens” är i grund och botten rätt positiv. Lyssnar just nu på ”homo deus” som utgår från att svält, krig och fattigdom nu i princip är utrotat. Vad blir mänsklighetens nästa utmaningar.

  SvaraRadera