Världen blir allt mer orättvis...

...wuäwuä. Filosofen Harry Frankfurt menar att om en person lever ett lång, friskt, behagligt och stimulerande liv är det irrelevant hur mycket pengar grannarna tjänar. "Ur moralens synvinkel är det inte viktigt att alla har lika mycket. Det som är moraliskt viktigt är att alla har tillräckligt."*

Låt mig inleda detta inlägg med att erkänna att jag inte, likt Piketty eller Milanovic är någon expert på att beräkna inkomstklyftor. I så fall hade det stått "Expert Gini-koefficenter" på mitt visitkort istället för "Randomiserad slacker med hund". Detta eftersom jämlikhetsberäkningar är en rätt komplicerad vetenskap och jag har blott ett års matte från humanistisk linje stackars mig. Det jag däremot övade mig flitigt på under studietiden var textplagiat så här får ni lite saxad Pinker:**

"De mest effektiva utjämnarna av ekonomiska skillnader är epidemier, omfattande krig, våldsamma revolutioner och statliga kollapser. Trots detta är den långsiktiga trenden i historien sedan upplysningstiden att alla får det bättre. Förutom att generera stora rikedomar har moderna samhällen använt en allt större andel av den rikedomen till gagn för dem som har det sämre ställt.

Andel i % av BNP som går till vård, skola, omsorg 1880-2016 https://ourworldindata.org/public-spending

Efterhand som globalisering och teknologi har lyft miljarder ur fattigdom och skapat en global medelklass har den internationella och globala ojämlikheten minskat, samtidigt som eliter vars analytiska, kreativa eller finansiella talanger med global räckvidd har berikats. Situationen för underklassen i de utvecklade länderna har inte förbättrats lika mycket. Men den har förbättrats, ofta för att de som tillhör den höjer sig till de högre klasserna. Förbättringarna förstärkts av sociala utgifter och av minskade kostnader och ökande kvalitet på saker folk vill ha. I vissa avseenden har världen blivit mindre jämlik, men i fler avseenden har världens befolkning fått det bättre."***

Tebkaks till det gamla glaset; är det halvfullt eller är det halvtomt? När jag tittar på nedan graf vill jag ändå tycka att det verkar vara mer fullt än tomt.
Steven Pinker: "Såväl antalet som andelen fattiga människor minskade tack vare ett antal faktorer (varav den mer effektiva industriproduktionen och det mer effektiva jordbruket är två) precis när hela befolkningen exploderade, från 3,7 miljarder år 1970 till 7,3 miljarder år 2015."

"Det är den rikaste 1%:aren i världen som dragit iväg."


Denna siffra känner ni till eftersom det är denna dagligmedia gillar att tröska runt. Genererar klick kan en anta. Inte lika säljande som "Antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat med 137 000 sedan igår". För de ekonomiska vinnarna de senaste femtio åren omfattar större delen av mänskligheten. Större delen av de som gått fram i takt med ökad industriproduktion, globalisering, effektivisering i kölvattnet av avsaknad av världskrig och fredliga förhållanden på jorden (vilket är en starkt bidragande orsak till grafen ovan) motsvarar sju tiondelar av världens befolkning. Den framväxande globala medelklassen, varav många finns i Asien (företrädesvis i Indien och Kina). Nejmen låt oss förfasas över 1%:aren, det känns som en rimlig prioritering.

Fattigdomen håller på att förlora och som Rosling sade; vi är den sista generationen i ett tusenårigt stafettlopp och under vår - eller åtminstone våra barns generation - kommer vi att komma i mål vad gäller att utrota den extrema fattigdomen (idag på 11% om du läst ditt mjölkpaket uppmärksamt på sistone). De som i dagsläget ligger på minus i ett eventuellt "rättvisespel" är bland annat den amerikanska rurala arbetarklassen vars jobb konkurreras ut av framväxande ekonomier i företrädesvis Asien. Men de kommer inte att svälta ihjäl eller dö på grund av brist på läkarvård (se graf "Public Spending" röd linje i översta diagrammet). Sen leder ökad ekonomisk jämställdhet till ett skönare samhälle med lite mer avslappnade relationer människor emellan, can't argue with that (jmfr. andelen låsta ytterdörrar i Canada vs. andelen låsta ytterdörrar i Sydafrika etc). Det finns ett bra avsnitt här från Freaconomics om du är intresserad om att höra mer om det skandinaviska dygdemönstret.

Med det sagt vill jag bara påpeka att ovan resonemang hade jag inte fört för ett par år sedan då jag fortfarande var i klorna på DN:s pushnotiser. Det är först efter att jag inlett livsvariga kärleksrelationer med folk som Rosling och Pinker jag fått upp ögonen för FN- och världsbanksstatistik och hemsidor av typen Our World In Data. Jag köpte för övrigt Pinkerboken när jag var på Rosling/Pinker-symposiet häromsistens och träffade där en representant från Fri Tanke Förlag som förutom att publicera böcker av Pinker, Wikforss och Hitchens bland annat producerar tidskriften Sans.
"Sans är ett unikt existentiellt magasin i upplysningens anda. Sans står rakryggad för ett rationellt förhållningssätt och analyserar, diskuterar och ifrågasätter kunskapsrelativism, faktaresistens och 'alternativa fakta'. Sans är en bred facktidskrift som befinner sig i gränslandet mellan filosofi, politik, kultur och vetenskap."


Normalt kostar en helårsprenumeration (4 nr) 365 kronor men med denna 100% ej affilierade länk och koden 221-221 133 i kassan (glöm inte bindestrecket) får du samma antal nummer för 295 kronor.**** Ge en julklapp till din hjärna? Och om du tyckte att det här inlägget var lite graftungt får du här en belöning i form av Samoyed-valpar som rumlar runt och gullar sig:


Alltså jag förstår inte. Varför skaffar någon någonsin någonting annat än Samoyed-valpar?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag vill minnas att en apotekare ibland er för någon vecka sedan hade tankar kring bästa budgethudvården och att det skulle komma något på mailen inom kort ("Ge mig ett par dagar" tror jag man sa). Jag vill inte vara otrevlig eller så men jag börjar bli lite otålig när kommer den, hit med den bara, bara gör det då. D.s.

* Frankfurt, On Inequality 2015, s. 7
**Jag har fortfarande dåligt samvete för den uppsats i filosofi som renderade mig en 5:a i slutbetyg på gymnasiet men som var ett ganska exakt utdrag av kapitlet Sartre i den då nyutgivna och relativt olästa Sophies värld. Det är den episoden och mitt fusk på fonetiktentan vid Uppsala Universitet som kommer att förära mig en plats i helvetes innersta krets en dag, du vet kretsen där man får se Mellorepriser dygnet runt allt medan en clown drar sina franskmanikyrerade naglar över en griffeltavla.
*** Pinker, Upplysning Nu, 2018, s. 160.
**** Vad har jag då fått koden ifrån undrar vän av ordning? Men den fick man på Cirkus. Jag har bett om lov and shit (men så fort marknadsförings-L har lärt mig att affiliera kan ni lite på att det kommer att krängas à la Kivik här på blögga).

39 kommentarer:

 1. Rosling, denna gigant. Människor får det bättre, tveksamt för planeten dock (om man nu ska vara sån). Hörde en intressant tanke för en tid sedan, att problemet är att vi människor lever för kort tid. Vi lever inte tillräckligt länge för att se konsekvenserna för vårat eget handlande. Vet inte vem som hade sagt det, men kan se en poäng där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "att problemet är att vi människor lever för kort tid." Jag har också hört det där men minns inte var, precis när polletten ska trilla ner alt. när vi ska gå in i implementeringsfas så kolar vi vippen. Är det före mycket begärt att någon annan art bidrar lite? Jättesköldpaddorna exempelvis, lever ju superlänge.

   Radera
 2. Data is the shit. Jag vill helst inte outa var jag framsläpar mina arbetsdagar men data och statistik är gudar vi tillber. Om det finns data att tillgå så blir vår världsbild mera rimlig och våra beslut bättre.

  Om du är road av siffror och tabeller kan jag tipsa om den "Sveriges officiella statistik".

  Jag lyckas inte klistra in länken här men SCB har en bra samlingssida som listar alla statistikansvariga myndigheter med länkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!

   När du har slutat jobba ska vi träffas och dela data över ett glas rött.

   Radera
  2. Bra idé. Bättre att dela data än att dela ett glas som jag först lite slarvigt läste. Ska rödvin delas måste det nog bli en flaska....

   Radera
  3. Ja verkligen, det här hade kunnat sluta illa.

   Radera
 3. Det sjuka i den stora migrationsvågen från Afrika (till eu) är att den beror på att folk i stora delar av Afrika har fått det bättre och inte sämre. Det är fortfarande ungefär 3% som lämnar sina hem i hopp om ett bättre liv men 2 saker har förändrats. 1 mindre folk (främst barn) dör i Afrika pga fattigdom och därför har folkmängden ökat. 2 de har mer pengar och därför råd att ta sig längre.

  Med andra ord finns de två sätt att stoppa flyktingströmmarna antingen förbättra ekonomin/förutsättningar i Afrika så att folk inte behöver lämna eller sänka standarden igen så de inte har råd... just nu är det lite oklart vad som kommer att ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, men jag mår så dåligt när jag får veta att folk fuskat i skolan och på universitetet. Hur kan man bara, var är den moraliska kompassen? Till och med min idol Eric Schüldt avslöjade mindre smickrande beteenden gällande fusk under sitt senaste livepoddsamtal om bildning i Nacka. Han rasade direkt från min piedestal. Blev så besviken. :(

   Jag sänte min femma i filosofi till en fyra sista terminen på gymnasiet, eftersom jag var magsjuk dagen efter hemkomsten efter en skolresa till Italien. Min endaste frånvarodag under hela läsåret var det, likaså dagen för årets enda filosofiprov. Fick inte göra det senare på grund av lärarens idé om fusk, hur man nu kunde göra det eftersom det handlade om fria skrivuppgifter utifrån olika ämnen. (Men FruEB visar att det går...) Har aldrig fuskat i skolan, det är en ren hederssak! Blev så besviken då filosofi var ett av mina favoritämnen. Nå, jag fick min revansch när han senare blev min kollega och vi inte pratade om annat än filosofi och teologi. (Han var även teolog.)

   Se så, nu har jag hävt ur mig min besvikelse, tack för utrymmet här på terapibloggen. Blev förresten också fundersam över min idolkommentator Storugglan som verkade läsa tidingar bakom deras betalväggar. Kanske var det en missuppfattning, vet inte. Men jag märkte av en nästan orimligt stor besvikelse...tänkte att just Storugglan var perfekt... Finns inget som gör mig så ledsen som medvetet fusk, vill att alla ska vara snälla och göra det rätta efter bästa förmåga. Nu låter jag som 16-åringen i mina dagböcker...nå jag är samma person ännu, naiv och idealistisk. :( /Eva

   Radera
  2. Det är ett faktum att de som lämnar är de som är starka no, såväl monetärt som ålders- och gendermässigt. Det är naturligtvis beklagligt i så motto att dessa resurser behövs nu när vi ska lyfta de sista 11%:en ur extrem fattigdom. Det är också därför jag gillar idén med mikrolån till kvinnor; de stannar i regel kvar och försöker förbättra status quo.

   Apropå befolkningsökningen i nivå 4-länder har du helt rätt. För att citera Pinker: "Befolkningen ökar inte för att folk förökar sig som kaniner, utan för att de slutar dö som flugor". En ökningskurva som, i takt med att bland annat vaccinationsprogram (ibland subventionerade av kapitalister som Bill & Melinda Gates) implementerats, redan börjat plana ut. Det hela är så att säga redan i rullning så jag har svårt att se hur alt. två av det nu nämner i sista meningen kommer att ske. Möjligen kan de ske snabbare än man idag har förutspått p.g.a. tekniska landvinningar vad gäller off grid ren energi som ju anses vara a och o. Ingen hade ju kunnat förutspå hur billig solenergin skulle bli, och hur billiga panelerna skulle bli. Fördel Afrika: De har mycket sol.

   Radera
  3. @Eva: Jag antar att du inte läst mitt inlägg om hur jag reserverar böcker i barnens namn för att slippa reservationsavgift? Blev ifrågasätt en gång, när jag försökte hyra Kieslowskis "En liten film om konsten att döda" på en åttaåring. Men det visade sig att filmer inte är indelade i "barn" respektive "vuxen" så det gick igenom.

   Radera
  4. Snälla Eva, jag hoppas du skämtar?

   Radera
  5. Nej, har inte läst det och mår bättre om jag inte vetat! Jag reserverar böcker på Sundbybergs bibliotek, på Signalfabriken, helt gratis. (Upptäckte för ett tag sedan hur nära jag ändå bor Sumpan, inte lätt att veta om man inte har bil och tror att allt existerar längs tunnelbanelinjer och att inga vägar går på tvärs av dessa linjer...) De har dessutom fräschare lokaler och finare böcker. Det verkar som att inte lika många lånar i den kommunen och böckerna finns ofta inne och ser nya och olästa ut..tips tips! Och varje gång jag ger inköpsförslag, köper de in boken direkt. /Eva

   Radera
  6. Anonym 10:42, jag skämtar inte, det finns inget som jag mår så illa av. Eller jo, det blir ännu värre när andra orättvist beskyller mig för fusk. Då tror de nämligen att jag är en sådan där hemsk människa och det är mycket svårt att hantera. /Eva

   Radera
  7. Så,hur mår Eva när hon inser att det har fuskats 'en masse' på högskoleprovet i många, många år och att fuskarna har trängt ut de som inte fuskat och att det därmed är fuskare som sitter på höga positioner på olika företag och institutioner?
   Eller att det fuskas på körkortsproven?
   Eller att det fuskas i föräldraförsäkringen?
   Eller att det fuskas i legitimations- och åldersrelaterade ärenden ?
   Eller att det fuskas med skatten på individnivå?
   Eller att politiker fuskar med ärligheten gentemot sina väljare, bla lovar saker som de aldrig kommer att genomföra eller som de vet inte kan genomföras?
   Eller att det fuskas med ärlighet medmänniskor emellan?

   Hur mår du Eva?

   Radera
  8. Jag blir inte förvånad över det där sakerna du tar upp. Är ju inte helt tappad bakom en vagn, fusk har jag ju vant mig vid att förvänta mig och lägga märke till redan sedan barnsben. Men visst, det gör mig ledsen ändå, det förstör ju det allmänna förtroendet för system som är tänkt att fungera enligt vissa regler.

   En sak gör mig dock ännu mer besviken kom jag på nu. Det är när folk reagerar på andras fusk genom att då passa på att göra likadant, men kanske i mindre skala. När man påstår att "kan de, så kan jag" då är man ju inte ett dugg bättre själv! Många är tydligen avundsjuka på fuskarna. Det är svårt för mig att förstå.

   Blir också ledsen på folk som klagar orimligt mycket på SJ, SL och Postnord. Särskilt SJ, vill man kanske bli sen ibland (när det passar bättre) och kunna mjölka företaget på resegarantipengar? Jag bara undrar. Är det i alla lägen så konstigt att tåget går som de gör, att Postnord inte levererar som de ska? Vi får det vi förtjänar - ALLTID. Vi hänger ihop och om mycket inte fungerar i samhället beror det på att vi tillsammans är ruttna rent moraliskt, bara i olika synlig grad. Andras apati i hanteringen av sitt ansvar i arbetet är bara synligt uttryck för att vi inte fungerar ihop, att något fallerat. Det märks mest högst
   upp i samhället, samt i storgrupp i försäkringssystemen.

   Jag mår ändå rätt så bra, men en stor orsak till min ovilja att ingå i arbetslivet som vanligt folk, hänger samman med svårigheter att hantera allt omoraliskt som sker på arbetsplatser, helt klart är det så. Senast var det fusk på Nationella proven i skolan där jag jobbade förra året. Trots att jag larmade, hände inget, skolledningen tjänade ju på fusket, gav bättre betygssnitt för skolan och därmed bättre förutsättningar för skolföretaget på börsen...

   Mycket är alltigenom smutsigt. Vi behöver en stark parfym för att dölja vår stank. Kanske den där Coco Chanel Bleu funkar. Annars kan man ju alltid ta en dusch och rotborste. /Eva

   Radera
  9. @Eva: Du tänker nog på den gången jag tipsade om att man kunde komma åt en The Economist-artikel med hjälp av url-förledet unv.is. Jag är ju själv prenumerant på tidningen men tycker att den som vill läsa en enstaka artikel med gott samvete kan använda sig av denna metod om den funkar (jag inbillar mig inte att någon skulle vilja läsa hela tidningar i endast textformat). Så gör jag själv när behovet och möjligheten båda uppenbarar sig.

   I stället för god moral tror jag på produktutveckling driven av teknisk utveckling, smartare kontroll och anpassningar av regelverken. Glöm inte att Napster och Piratbukten drevs av konsumentbehov lika mycket som girighet och dålig moral. Resultatet är att vi numera har bl a Spotify. Och ja, fanns tidningsbranschens Spotify vore jag den som halade fram plånboken.

   Jag tror inte heller att problem med SJ, SL, låneregler på biblioteket, prov och betygssättning i skolorna med mera löses främst med moralisk uppryckning, utan teknisk utveckling, smartare kontroll och anpassningar av regelverken.

   Diskussionen är dock intressant: Vilken är moralens räckvidd?

   Radera
  10. Tycker precis som Eva. Att fuska är förjävligt. Fuska på högskoleprovet och därmed knipa en plats för någon som har kämpat, det har jag knappast ord för en sådan människa. Tjära och fjädrar samt löpa gatlopp, skulle inte vara ett för litet straff.Skulle kunna komma på något ännu värre men lämpar sig inte att skriva här./FU

   Radera
  11. Jag tror snarare på samhälleliga diskussioner om vad som är ok eller inte. Personligen vill jag inte tex betala för svartarbete medan många verkar tycka det är ok att lura staten på pengar. Jag tror inte på utökade teknisk utveckling i form av kontroller av fuskare desto mer samlar vi även data om ickefuskare. Att använda sig av skatteregler eller resgarantier till sin fördel ser jag inget problem med för det är klara spelregler som är tydliga för alla.

   Radera
 4. Jag säger amen och skrattade gott åt:

  " Detta eftersom jämlikhetsberäkningar är en rätt komplicerad vetenskap och jag har blott ett års matte från humanistisk linje stackars mig. Det jag däremot övade mig flitigt på under studietiden var textplagiat "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så härligt att skriva anonymt, jag kan bikta mig om all möjlig skit. Imorgon kommer en konfirmationsrese-special.

   Radera
  2. Ojojoj, det ser jag fram emot med spänning som okonfirmerad!

   Radera
 5. Verkligheten passar inte in i massmedias narrativ. Men det är ju en gammal sanning att "hälsan tiger still" och att "inga nyheter är goda nyheter". Rädsla är också den starkaste känslan, så den är bäst på att sälja lösnummer åt kvällspressen, gärna med tröst och lösning också (På löpet: " Så skyddar du dig!")

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller: "Anna Book talar ut om fetmamobbingen" (var det lördagens Expressen?).

   Radera
  2. alla lördagar på Expressen ;-)

   Radera
  3. Ser att mina hakparenteser föll bort (som något slags styrtecken antar jag). Jag tänkte att kvällstidningslöpet skulle innehålla "valfri random hot" följt av "Så skyddar du dig!"

   Radera
 6. Mycket intressant inlägg! Jag får akta mig för att läsa för mycket här, jag har så mycket jag vill läsa, göra och förstå redan som det är... snart snöar jag väl in på statistik också efter att ha förträngt allt jag lärde mig om det och matematik på universitetet ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte anstränga sig så mycket idag. Rosling använde bara den data som finns pedagogiskt tillgänglig exempelvis här https://ourworldindata.org/. För övrigt handlar förstavyn för tillfället just om ojämlikhet.

   En sak jag läste igår (i min batchliknande konsumtion av Pinkers "Upplysning Nu") om mord. Förutom att mordstatistiken trendar signifikant nedåt i världen (med vissa regionala och temporära avvikelser) så är det ett faktum att: "...hälften av alla mord i världen begås i endast 23 länder och 1/4 begås i fyra länder" (stalltips: undvik Brasilien, Colombia, Mexiko och Venezuela om du vill undvika att bli mördad). Vidare begås merparten av morden i specifika städer och i städerna i specifika kvarter. Merparten av mord sker i avsaknad brottsbekämpning eftersom invånarna, "redan vid en handfull potentiella angripare, får folk att anta en aggressiv hållning för att avskräcka dem. Denna avskräckning är endast trovärdig om de visar sin beslutsamhet genom att vedergälla varje kränkning och hämnas varje angrepp". Voreleone style. Om man vill vara säker ska man bo på Island, bara 0,3 mord på 100 000 invånare. Undrar hur det är att jobba vid Homicide vid Reykjavik PD...

   Radera
  2. En anledning till att morden minskat är kopplad till bättre sjukvård och därmed fler som överlever mordförsöken.

   Det faktum att morden är kopplade till vissa kvarter är väldigt uppenbart i Malmö. Tyvärr är Malmö så litet att de kvarteren ligger nära de centrala delarna. Jag har slutat att läsa om "veckans mord" i Malmö och hoppas att de snart har slut på folk att skjuta. Ju närmare de centrala delarna de kryper desto mer börjar man bli orolig för att hamna av misstag i korselden eller råka bevittna ett av morden.

   Radera
  3. Det positiva är ju att svenska kirurger är vältränade när/om det blir ett regelrätt krig. De har nu även ett större arbetsfält, de kan utan några problem söka arbete världen över, nu med när de har väldokumenterad erfarenhet i bagaget.

   Inget ont som inte har något gott med sig, och som Eva känner till är det ju bara att betala så kommer vi in på läkarlinjen genom att få 2.0 på högskoleprovet. Jiipie så bra ordnat det är i världen.

   Radera
  4. Vi får tacka Illuminati för god organisation.

   Radera
 7. Och det finns ingen som heer Voreleone, det var jag som försökte skriva Corleone efter en vinlunch med A (fingrarna hamnade ett snäpp för långt till höger).

  SvaraRadera
 8. Hej varför grafen pekar rakt upp är ett varnings teken att det inte står rätt till med pappers dollarn som bara är uppbackad av skulder. Att dollarn bara är värd 6 cent idag i köpvärde för Hundra år sen var dollarns värde 1 dollar.
  Mvh T

  SvaraRadera
  Svar
  1. @tintin tin: Diagrammet "Global BNP" visar en hypotetisk valutaenhet kallad "den internationella dollarn" (motsvarar en amerikansk dollar ett visst referensår, justerat för inflation och köpkraft. Det senare kompenserar för skillnader i priser på jämförbara varor och tjänster på olika platser i världen.

   Pinker: "Ekonomer talar om 'klumpsummans felslut', som utgår från att en ändlig rikedom ska fördelas. Till upplysningens idéer hör insikten om att rikedom skapas. Rikedom skapas främst genom kunskap och samarbete: nätverk av människor ordnar materia i osannolika med användningsbara konfigurationer och kombinerar frukterna av sin uppfinningsrikedom och arbetskraft."

   Det är på grund av ovan resonemang som jag inte fattar resonemang av typen "om alla slutade konsumera, hur ska vi då nå tillväxt?" Som att kinaplast är det enda sättet att skapa tillväxt? Känner någon till Spotify? (ok dåligt exempel men säg "ett lönsamt Spotify").

   Radera
 9. Håller med om att vi i allmänhet är tämligen resistenta mot fakta. Tycker ändå att 11 % i extrem fattigdom är smärtande och att det är orimligt att vissa är så rika att deras ekonomier snarast är att jämföra med mindre staters. Att de sedan lägger viss del av pengarna på välgörenhet är en klen tröst i sammanhanget.

  SvaraRadera
 10. @Fruminimera: Jag tycker också att det är svårt att greppa att den enes välstånd inte nödvändigtvis behöver ske på den andres bekostnad. Sen kan man tycka att det är orättvist att vissa lyckats skapa så stora förmögenheter. Men återigen - de stora vinnarna i välståndsspelet de senaste åren är tidigare underklass som idag utgör den globala medelklassen.

  SvaraRadera
 11. Har du sett ett samojedarsle efter lite magjalla? En anledning till att jag inte vill ha samojed. Eller någon hund alls. Det är för mycket lukter och annat otrevligt jag inte pallar med hundar. Och det är konstigt egentligen för i mina unga vuxna år hade jag en bamsing till schäfer som jag älskade över allt annat. Görel (brukshundskvinnan i Mia o Klara) hade lätt kunnat vara jag. Nu föredrar jag lätt en silverfisk före en voffsing.

  Morsan (som kommer huka bakom en sten i månader nu..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog mig några minuter och google translate för att förstå första meningen och nej, jag har inte sett bakdelen på en samoyed efter en tids maginfluensa. Jag är som du fast tvärt om: jag har aldrig varit hundmänniska och nu älskar jag dem alla, ink. lukt. Man kan ju tvätta dem med schampoo. Återkommer om detta i separat inlägg.

   Radera
 12. Är en s.k hobbyapotekare vilket innebär att jag testat ungefär alla krämer därute, och nej jag vill inte tänka på hur mycket pengar jag lagt på det...
  Men mitt utlåtande är tråkigt nog: den bästa hudvården kommer inifrån. MSM-pulver boostar hud och hår, är relativt billigt, är sjukt bra om man tränar mycket, ja det finns en radda + med det kosttillskottet.
  Om man nu nödvändigtvis vill kleta på något så gör ROSE HIP SEED OIL (nyponfröolja?) underverk för huden, det är inte särskilt dyrt då man bara använder ett par droppar åt gången. Innehåller naturligt höga halter A-vitamin vilket jobbar på samma sätt som retinol som finns i många anti rynk krämer (som kostar en miljard per milliliter) Vill man kleta något ovanpå rekommenderar jag vilken generisk billig kräm som helst från typ, Apoteket. Vill man "Lyxa till det" med något serum har The Ordinary billiga och effektiva produkter som gör sitt jobb bra (Niacinamide, Lactic acid, AHA syror peelingar etc)
  Den största scammen vi kvinnor blir hjärntvättade med är dyra krämer som ska göra oss yngre och mirakulöst fylla igen rynkor och ta bort finnar och det är gammal skåpmat men sånt jävla bullshit - det gör oss bara fattiga tyvärr :( HELT seriöst så spelar det inte någon avgörande roll vad man lägger på huden så länge man äter bra mat, dricker vatten, tränar ofta, sover mycket och är glad. Men detta är som sagt bara baserat på egen empirisk data samt observationer :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "den bästa hudvården kommer inifrån" håller med där. Fast i mitt fall betyder det "med en mille på ISK:en blir din skönhetssömn tio gånger bättre och din hy något slätare". Jag ser fram emot att höra de medicinskt skolade recensera dina take-aways ovan. OBS! Jag är stort tacksam för tiden du lagt ner på din input, menade inte att vara dryg. Det bara skulle förvåna mig om Thérèze skulle säga "JA! Nyponrosextrakt, det kör jag också!"

   Radera