Gå-bort-tips: Egen glass

Detta inlägg skrevs innan vår glassdiskussion i bananinlägget

För ett tag sedan var vi hembjudna till ett externt par och under kvällen bjöds hemmagjord glass. Det var helt sjukt gott! Och som med många saker i livet trillar pusslet på plats av sig självt ty redan nästa dag sitter jag och ströbläddrar i en väns receptfolder och hittar då en rad recept på - tada - glass! Min vän C, som är metodisk till sin natur, hade dessutom provgjort tre stycken varav två fått feta kryss över sig medan ett hade fått omdömet "god". När jag tog fram mobilen för att fota receptet utbrister min vän att "jag har ju lite kvar i frysen" varpå vi inom loppet av 30 minuter (det tar lite längre tid att tina hemmagjord glass) äter - tada - hemmagjord glass. Och jag slogs av hur vacker själva anrättningen var där i sin glasburk och tänkte att "detta kan man ju ta med sig som gåbortpresent". Personligt, gott och samlar inte damm, tre bra egenskaper hos en present.


Till just den här glassen behövs:
- 300 g frysta jordgubbar
- 20 basilikablad
- Rivet skal från ½ lime (vi gjorde på 1 lime)
- 1 burk mascarpone (c:a 250 g)


Allt mixas i en matberedare. Vi åt glassen på en gång, vilket rekommenderas av receptet. Men helt ärligt - det var mer smoothiekonsistens än glass. Jag föredrog den frysta glassen jag fått hemma hos C så ett stalltips är att låta smeten stå några timmar i frysen innan servering (fast tina någon halvtimme innan ätdags). Jag blev lite nyfiken och googlade och det finns mängder med glassrecept därute som inte kräver glassmaskin. Nedan fångade mitt intresse eftersom jag älskar blåbärsglass:

Blåbärsglass

Gör blåbärsglass: Du behöver: Blåbär. Cirka 250 gram tinade that is (25 kr). 5 dl vispgrädde (24 kr) och en burk kondenserad mjölk (23 kr). Priser från Mathem. Kondenserad mjölk? Aldrig hört talas om men ser ut som nedan, som en Kalle Anka-produkt.


Receptet är så banalt att jag knappt vet hur jag ska återberätta det. Vispa grädden. Blanda blåbär och kondenserad mjölk. Blanda blåbärsblandningen med grädden. Ställ i form i frysen (i mitt fall - häll i tom, urdiskad glasburk) och låt stå i minst 6 timmar. Ta ut 10 minuter innan servering. Om du ska bort är mitt förslag att inte noja så mycket över transporten, mottagaren kan ju bara ställa in glassen i frysen efter mottagande så är den good to go dagen efter. Och den här glassen fick allas gillande. Krämig redan efter 10 minuter, söt och go och en massa blåbär (som dessvärre hamnade längst ner så man kanske ska rotera burken under frysningen?).



Mitt presentförslag är att du sparar ett par snygga burkar av typen saltgurka/rödbetor och fördelar glassen i dessa. Sätt ett vackert ljusblått band runt och ha redo i frysen. Gå-bort-presenter för knappt 40 kronor styck (exklusive band, men mitt estimat är att det inte bör kosta mer än ett par spänn per burk såvida du inte är en tvångsmässig bandslösare).

Andra kombinationer jag kan tänka mig är goda är att blanda i kaffe och Baileys (brunt satinband), choklad och banan (samma band), äkta vanilj (gräddvitt band). Hallon (rosa band). Eller varva flera olika smaker. Kaffe och vanilj, blåbär och hallon, Baileys och allt. Jag måste sluta nu för det kommer dregel på tangentbordet men ni fattar grejen. Och glöm för guds skull inte banden, de är absolut nyckel för presentupplevelsen. Jag kan också tycka att det är en perfekt värdpresent så här i juletider eftersom man är rätt trött på sliskig glögg och tunga efterrätter.



Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag sitter och skriver detta inlägg i en hotellounge på cykelavstånd, det är lördagskväll och klockan är 21:35 (min familj har ännu inte registrerat min frånvaro eftersom de är uppkopplade i matrisen). Bredvid mig står en halvt urdrucken fatöl och i eldstaden brinner en brasa. Det är satisfaction på hög nivå. Jag överhör ett samtal i baren intill mellan två unga kvinnor som verkar diskutera den enas nya familjekonstellation med en ny plastpappa som tagit med sig småbarn in i hushållet. "Fan, man kan ju inte chilla med barn."  varpå den andra replikerar: "Nej, exakt, barn är helt ochill." Spot on bitchas! Se till att bosätta er nära en hotellbar den dag det är dags. D.s.

22 kommentarer:

  1. Mücke bra! Just denna kondenserade mjölk är cool. Lägg burken i kokande vatten och låt den koka i två timmar. VIPS! Kolasås.
    https://www.ica.se/recept/lackraste-kolasasen-dulce-de-leche-712995/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du skojar...alltså den är helt beroendeframkallande denna "kondenserade mjölk". Jag använde left overs från min batch jordgubbsglass (kör halvtinade jordgubbar i din "assistent" tills lagom storlek uppnåtts) som nu står och göttar till sig i två glasburkar (en är er tror jag?) i frysen, d.v.s. en grädd/vanilj/KM-blandning på våfflor häromsistens. Alltså...jag är ingen vad danskarna skulle kalla "slickemun", faktiskt rätt ointresserad av sött (är mer för salt), men detta...oMG.

      Radera
    2. Dessa danskar https://m.youtube.com/watch?v=FVOcwBMtMWI

      Radera
  2. Jag är ingen stor glass-fan men det finns massor av enkla ätbara presenter som man snabbt kan sno ihop. Jag gjorde nyss en laddning pepperkakstryfflar till vårt julbord. I en fin burk med band (absolut band håller helt med om att fina band är grejen) så kunde det vara den perfekta värdinnepresenten. Även där kan smaksättningen varieras.

    Fördelen med just glass är ju annars att den sannolikt håller sig betydligt längre eftersom tryfflarna ska ätas hyfsat färska.

    I mitt snart lönearbetsbefriade liv kommer jag alltid att fixa hemgjorda ätbara presenter. Godare, nyttigare och frugalare än en ask Alladin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy för Aladdin. Det måste vara den innersta cirkeln i helvetet för riktiga presentkonstnärer, att i sista minuten tvingas förbi Circle K för en ask marabou (de där noblesse) eller en vissen färdig bukett som innehåller den mest poänglösa blomman nämligennejlika. Jag får ångest av nejlika, så menlös är den. Vem har bett om dem? Inte jag!

      Radera
    2. Nejlikor är sjukt hållbara blommor. Skulle gärna ta emot ett gäng röda och vita av en gäst! Sedan håller de till långt efter tjugondag Knut, ja kanske februari ut!

      Men en burk glass med vackert band på det vore inte heller dumt. Körsbär tack, med rostrött band. :) /Eva

      Radera
  3. Otroligt smart presenttips.
    Gillar verkligen också hotellbarer när man vill vara flanörperson och skriva ihop något. Det är nåt med viben med förbipasserande människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Det bästa är när man på förstaparkett får ta del av någons första Tinderdate. Det är med skräck och fascination jag försöker ta del av det allt medan jag rasslar ner asdfg asdfg på datorn för att gå under radar.

      Radera
    2. Spionyrket är verkligen något för dig. Starta privatdetektivbyrå vet ja! Är man så där nyfiken bör man ta sin "passion" på allvar. Fast du gillar ju skrivande också. Du kokar nog ihop nåt, med kondenserad mjölk blir resultatet ändå bra.

      Putin skulle förresten definitivt gilla just den ingrediensen. Burken står till och med staty i Belarus (Vitryssland). Hoppas länken funkar, se bild längre ned. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B3%D1%83%D1%89%D1%91%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE#/media/File:%D0%A0%D0%BE%D0%B3.jpg

      /Eva

      Radera
    3. Kan tillägga att det bredvid bilden finns "interesnye fakty" som informerar om att burken redan i konstruktionen är förberedd att öppnas på företagets 100-årsdag. Tänk, det är så här man säkrar ett lands livsmedelsförsörjning! /Eva

      Radera
    4. @Eva Detta gamla talesätt "man lär sig något varje dag". How true. För övrigt måste ju byggnaden bakom burken vara sinnebilden för Kontoret, where all the bullshit happens.

      Radera
  4. Vilket bra tips! Jag har gjort parfait några gånger, blir också som glass men man slipper röra dock några fler ingredienser än det du skrivit ovan. Såå sjukt gott och alla gillar det, vuxna som barn!
    Gjorde denna för nån vecka sedan och den borde ju kunna ges bort i glasburk också, god va den iaf!

    https://www.lindasbakskola.se/2018/12/06/pepparkaksparfait-med-vit-choklad-och-apelsinrasp/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud, den ser ju helt bedårande ut! Alternativ smaksättning tack, jag är redan trött på julen. Kan man göra den med vanilj, vit choklad och blåbär tro?

      Radera
    2. ”Bara fantasin sätter gränser” eller något, det går väl inte att misslyckas med ett recept som både innehåller vit choklad och blåbär!!

      Radera
  5. Hemlagat är så fin present! Rödlöksmarmelad/any marmelad är också svinenkelt, billigt men väldigt uppskattat, det tar ju en stund att röra ihop. Den här tomtemorsan är nere för räkning. Igen, men nu med 40 plus i feber. I kylen ligger alla fina varor jag skulle börja förädla igår till ljuvliga saker till jul. Sätter hoppet till maken. Fin släkting kom med sjukpresent i form av Treo Comp-rör. De ska tydligen vara rena dundret för att åtminstone känna sig lite mindre dålig. Ligger i telefonkö med 1177 för att få veta om jag kan festa ihop compen med Cocillana i kväll för att sova en skön huvudvärksfri opiatsömn. Har inte varit så klen sen jag minns inte.
    Önskar er andra en fin underbar hälsosam jul!
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sist jag kände mig som så hade jag mykoplasma, syntes inte i de vanliga testerna för lunginflammation.

      Radera
    2. Kräver annan sorts penicillin. Tänker om du hostar mycket kan det vara värt att föreslå (som god hypokondriker väntar jag inte på att läkaren ska föreslå det). (och till mitt försvar var det efter att jag själv föreslagit mykoplasma som läkaren gav mig penicillin mot med med ett "jaa, om du tror det så")

      Radera
    3. Träffade dok som gav tummen upp till en jul i drogernas tecken. Nog virus ändå så nej tack till penicillin.
      In i dimman.
      Kärlek
      Morsis

      Radera
  6. Riktigt fina recept - Tack för bra tips! Ska testa blåbärsglassen till sommaren!

    En egen favorit till våren är rabarbersorbet. Koka rabarber i sockerlag och tillsätt ingefära för lite extra smak. In i frysen. Enkelt, billigt och gott!

    SvaraRadera
  7. Ja blir absoluta bästa glassen med kondenserad mjölk..har gjort mig av med glassmaskinen.Karamelliserad mjölk finns att köpa färdig på affären ..bästa kolasåsen men man kan göra glass på samma sätt med den också blir då kolasmak men min favvo är karamelliserad chokladmjölk..blir mums glass..Har inte tänkt på att jag kan ge bort..toppenide..en serveringside är att jag fryser in i små glasburkar typ minisyltburkar..och tar fram o serverar ser resaurangigt ut..färdigportionerat ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. O ja vilken bra idé! Exempelvis de där små romburkarna! Classy.

      Radera