Den franska kapsel-garderoben

För ett par år sedan lyssnade jag mycket på en podd som hette "The Simple Sophisticate - Intelligent Living Paired with Signature Style" med Shannon Ables.


Hon är vansinnigt förtjust i Frankrike och undervisar själv i franska. I början var jag förbryllad över att hon avslutade varje avsnitt med frasen "Bon genou" ("Bra knä") tills jag förstod att det på amerikansk franska skulle föreställa "Bonne journée" ("Have a najs daaay!"). Podepisoden jag kokar soppa på idag heter "The French Capsule Wardrobe - the 14 essentials".

Hon börjar med att beskriva en anekdot om hur hon en gång satt och tittade på folk längs med östra stranden i Paris och såg en kvinna passera. Kvinnan var klädd i en enkel, knälång, marinblå klänning med "polkadots" vilket jag antar är prickar till vilket hon parat ett brunt läderskärp, en brun klassisk axelremsväska och ett par bruna sandaler med öppen tå. Jag kan verkligen se det framför mig, blir inte mer franskt chic än så.


"It's less about what the clothes are and more about how the clothes make me - the person wearing them - look and feel the best." 
Och innan du rasslar igång kommentarer av typen "Men jag vill inte ha en sådan klassisk stil, jag är så trendig och et cetera" så låt mig säga detta: Detta inlägg är ej för alla. Klädstil är som Östersjön -  valfri. Jag vänder mig i detta inlägg primärt till dina olyckssystrar och en och annan transa som söker grundläggande inspiration för att slippa springa och köpa nytt hela ti'n, särskilt om kläder inte är en utpräglad hobby. Och de 14 nyckel-items Shannen identifierat är:

1. En kvalitativ handväska
Fransyskorna har inte väskberg utan nöjer sig med ett litet antal. Kanske en för sommar, en för vinter och en för kväll. Eftersom hon köper väskor så sällan kan hon lägga mer pengar på dem, vilket gör att de håller längre. Nedan är min favorit - Roseau från Longchamps. Kalvläder. Det ex jag köpte i Bryssel anno 2001 håller än (fast med en del sprickor i handtaget - det var innan jag upptäckte Effekt Läderbalsam).



2. Smal ankelbyxa
Cigarettbrallan även kallad. Gärna i en klassisk färg typ svart, marinblå, brun, beige. Passar till vardag och fest, till stövlar, loafers och pumps. Den perfekta byxan helt enkelt. Passform är avgörande. Ankellängden ger en strömlinjeformat look på ett sätt som en hellång bralla inte förmår göra. Vill du ge illusion av långa ben parar du denna byxlängd med hudfärgade pumps.


3. Ballerinas
Inte min cuppa, jag får ont i fötterna. Men jag tycker att det är vansinnigt snyggt på andra och det finns ju varianter som har lite mer stuns som de nedan från Geox.



4. En allsidig svart klänning
Nedan är från Ralph Lauren och den behöver ju inte vara i samma prisklass (1 600 kr). Men betänk att en snittklänning från Gina Tricot/HM ligger på kanske 400 kronor och du är förtjust i den i runt två år. En klassiker av nedan snitt kanske blir din kompis för evigt? Plus att du ger ett mer kick ass-intryck än om du har sladdrig syntet vad vet jag.


5. Den skräddade blazern - gärna marinblå
Det här var ju mitt favoritplagg när jag jobbade. Jag hade en snarlik från Tiger och en grovstickad från Holly & White samt en linnevariant från HM till sommarhalvåret. På en sekund gick en outfit från att vara vardagligt nedklädd till pro. Himla snyggt att ha över klänning också. Med en värmande cashmerescarf till blir den en jacka under vår och höst. Nedan bild på min stilguru Inèz de la Fressange som jag tidigare skrivit om här. Och på tal om scarf...




6. Scarves
Minst en för varmt väder och en för kallt väder. Scarves behöver inte vara lika basala som övriga plagg eftersom de syftar till att accentuera. Så var inte blyg för färg och mönster - med en i övrigt stilren garderob kommer de till sin fulla rätt.


7. Solglasögon
Gärna over-sized. En stil som är klassisk är Ray-Ban Aviator. Enligt Shannon i alla fall, jag tycker väl inte att just de är så stora. Däremot är jag en sucker för Jackie O-glasögon, de ska gärna täcka hela ansiktet ner till hakan. Då kan jag gå ut osminkad och bakis och känna mig som en miljon dollar.




8. Kvalitativa T-shirts
Min konstnärliga ledare hittade en snygg vit T-shirt på Arket. Den kostar 390 kronor men är i en rejäl, härlig bomulls/elastan-blandning som gör att den har bra passform och får fint "fall". Två sådana och du behöver inte köpa T-shirts på år och dar. Vik hädan sladder!



9. Over-size-tröjan
Tricket med over-sizetröjan är att du parar den med tight nertill, exempelvis punkt 2, cigarettbrallan. Varför? Annars ser du bara ut som en hög med kläder. Tanken med over-size-tröjan är att du ska utstråla såväl casual som chic och det på samma gång. Så som Ulla gör på bilden:



10. Halvlånga trenchen
Perfekt för såväl jobb som fritid och fest, skapar snyggaste silhuetten. Bilden nedan (och ovan) tog Shannen på gatan i Paris så det är Riktiga Fransyskor, inga stylade modereportage. Själv hade jag fram till för några år sedan en Burberry men av någon anledning gillade jag den aldrig så den sålde jag med usel ROI. Däremot ääälskar jag mina beige och marinblå lågprisvarianter från Object (nedan den i "Oxford Tan" för 599kr). Pris är inte alltid en garant för passform och känsla.





11. Vita skjortan
Mitt livslånga letande efter den vita skjortan slutade i våras när Stina Vini tog mig till den fantastiska välkurerade Stadsmissionen i Solna Centrum. Nu har jag en lårlång frackskjorta från Noa Noa och en vanlig, klassisk variant i grov bomull och rutig kraglinning från typ L.O.G.G.



12. Signature Day Dress
Hittar ingen bra översättning. Din Typiska Dagklänning. "Wearing a dress is one of the simplest decisions we can make before we take on the day ahead of us. In one motion, we are clothed and simply need to accessorize." 


13. Nautiska randen
Jag är stenkörd här och det vet ni som läste mitt inlägg om Chanel. Om det är något jag köper om och om igen så är det den här tröjan. Just nu har jag "bara" två och det är nog personligt rekord. 



14. Färgen svart
"As a fail-safe, black will always and forever be an option. Wear it, layer it, add a pop of personality to accessorize it as you will see in the images below, but exude confidence most definitely when you select it."



Med en basgarderob enligt ovan (gärna second hand-fyndad i den utsträckning du kan) kommer du förhoppningsivs inte att behöva köpa fast fashion mer än ett par gånger per år. Du kommer dessutom alltid att ha något att ha på dig och du kommer att vara snyggast vid varje givet tillfälle och vid varje given sammankomst vilket frigör en massa garderobsgrubbleritid i din hjärna, tid du kan använda till att läsa skönlittertur och se bra film. Win win win.

Kan du redan checka in på några av punkterna?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. En av de faktaböcker som överlevde min bokhyllerensning var Parisian Chic av just Inès de la Fressange. Den är, trots att den är 8 år gammal, min absoluta go-to när jag känner mig stilmässigt låg. Bara anblicken av den smart utformade arrondissemangkarte-liknande boken får mig på gott humör och jag får fortfarande rysningar av en del bilder. Och knepen! Det är kläder, det är mat, det är flirt, det är livet! Om du ska köpa den, gör det via min affiliatelänk här annars hamnar du i helvetet. D.s. 

37 kommentarer:

  1. Jag inser att denna inte vänder sig min kategori människor, dvs män, så jag roade med att tänka mig igenom frugarderoben. Då ör det lättare med det som saknas eller i alla fall inte används.
    Svart klänning finns möjligen men används aldrig. Helsvart kombo förekommer men inte så ofta eller naturligt. Stora brickor finns men används inte alls ofta, men det förklarar inköpet. Oversize-tröja, finns men används någon murrig vinterdag. I övrigt check på allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag klurade ett tag på "brickor" innan min sofistikerade hjärna kom på att du måste avse solglasögon. Jag håller med om sliringarna i garderoben. Exempelvis är jag ingen klänningsmänniska så den där oumbärliga lilla svarta används in princip aldrig.

      Radera
  2. Det blev inga muffins den här veckan alls;-)

    Menar hon att vi bara ska ha ett plagg av varje eller tre byxor av samma eller tre olika varianter. För hur många dagar utan att tvätta behöver jag kläder brukar jag tänka men har inte kommit till något svar. Hur tänker ni?

    Och har ni en festoutfit eller 3. Jag älskar det här inlägget och har redan alla dessa plagg men kanske 8 såna byxor. Jag försöker sortera byxorna efter säsong lite, så att några hör till vinter och några till sommaren men sen plockar jag fram ett par om jag saknar dem (de ligger bara på översta hyllan). Är knepet att packs ner och ställa undan långt bort eller hur gör ni,

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Ingrid, jag packar inte undan det som är utanför säsong, det ligger åtkomligt, men inte på "rätt" hylla. Sedan tycker jag att man inte får vara för sträng vad det gäller kapseln, speciellt inte vid övergången mellan vår och sommar, då kan man ju för bövelen behöva vinterjackan ena dagen och baddräkten nästa... Så, det är ok att göra ett avsteg då och då. Men blir det för ofta så kanske byxorna (om det är samma), bytas ut mot ett par som ingår i kapseln men inte används?
      Så tänker jag!
      /C

      Radera
    2. Inte för sträng och mjuka övergångar är nog lösningen! Men hur många plagg av varje?

      Radera
  3. @Ingrid: "Menar hon att vi bara ska ha ett plagg av varje eller tre byxor av samma eller tre olika varianter." Hon menar nog att har man dessa plagg i sin garderob kommer man aldrig att stå klädlös en morgon innan jobbet, eller en kväll innan fest. Sen måste man ju ha fler än 10 plagg/saker, inte ens den mest hard core av kapsylanhängare klarar sig på så lite. Ett par vanliga jeans antar jag att alla gjort sig förtjänta av exempelvis. Så man får mixa och blanda in tipsen ovan med annat.

    Smart av er att ha off season-plagg nära till hands. Jag stoppar som bekant ner dem i en låda som står i källaren eller på ett hyllplan rätt otillgängligt. Det har både för- och nackdelar. Fördelen är att min hjärna glömmer bort att de plaggen finns och när det sedan blir säsongsskifte blir den så glad så glad att det slår all shopping i världen (eftersom alla plagg sitter perfekt, är färdigkrympta och klara samt givna favoriter eftersom de klarat sig igenom rensing efter rensning). Nackdelen är att när man befinner sig i ett säsongsbryt blir det ju lite meckigt om man behöver ett plagg i lådan. Man kan ju behålla ett par plagg i övergången (baddräkten/vinterjackan) för att peta in dem i lådan när den nya säsongen är ett fullbordat faktum.

    SvaraRadera
  4. Angående ballerinaskor - som 50+ håller jag med dig, fru EB, man får ont. Men jag gillar mina ballerinor, så genom att köpa kvalitet i en storlek större och peta i rejäla hålfotsinlägg så funkar det tillräckligt bra för jobbet i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Men det skulle för mig betyda att jag hade behövt ta mig till en specialbutik och köpa ballerinas för transvestiter (har redan 41) och mina fötter hade sett ut som pråmar. Men för er som har mer pimpinetta fötter än en ann' är det ett strålande knep.

      Radera
  5. Jag är antagligen modeindustrins värsta mardröm. Jag har haft typ samma stil (eller stil och stil, är väl ingen vettig människa som skulle säga att jag har ”stil”, är nog mer korrekt att säga klädsmak, eller nä, det är nog inte nån som tycker att jag har mycket till smak heller, får nog helt enkelt benämna det ”samma slags kläder”) sen jag började välja min egen garderob. Det slog mig precis att jag skulle antagligen kunna göra ett nedslag när som helst dom senaste 30 åren gällande mina kläder och känna att jo men visst, dom här kläderna skulle jag kunna ha nu med. (Sen att dom antagligen skulle vara aningen för små låtsas vi inte om). Så vad består då min fabulösa garderob av? Jo:

    På vinterhalvåret: Collage-tröjor med eller utan luva eller med eller utan dragkedja (ja så kom inte här och säg att jag inte varierar mig) och jeans.
    På sommarhalvåret: Skjortor och jeans (om det är supervarmt kanske jag sätter på mig ett par shorts med matchande t-shirt, men jag har en upp-fuckad inre termometer så jag fryser ofta, så det kan gott bli en och annan collage-tröja på sommaren med).
    Till detta bär jag totalt noll och inget smink.

    För er som tänker ”stackars människa, män kan ju inte finna henne det minsta attraktiv”, så har ni antagligen helt rätt men det bryr jag mig inte det minsta om då jag är helt befriad från heterosexualitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "män kan ju inte finna henne det minsta attraktiv”, så har ni antagligen helt rätt men det bryr jag mig inte det minsta om då jag är helt befriad från heterosexualitet." Haha underbart. Kan man säga att det är ett frugalt genidrag att vara gay? Åtminstone som kvinna eftersom min fördom (och många plöjda Lyxfällan) är att gaykillar är ganska bra på att sätta sprätt på stålars. Jag menar, om jag sneglar på mannen min - vad kan han lägga på finkemsprodukter under ett år...200 kronor? (tre deos och en raklödder). Hur mycket kläder köper han för att imponera på mig? Cirka noll plagg (minus löpkläder, det köper han en del, men jag misstänker att de inte har med mig att göra). Han skulle inte ägna sig åt kosmetisk kirurgi för mindre än en tredje gradens brännskada mitt i ansiktet och kanske inte då heller.

      Radera
    2. Det där är min drömstil. Som jag inte vågar ta steget att ta på mig mer än hemma. Kanske ska jag chansa nu när jag blivit fastanställd?

      Min "stil" har istället blivit diverse stickade tröjor, både bomull och kashmir. Helt ok, men det är inte jag som jag ser i spegeln, utan en person jag försöker lura mig själv att vara.

      Ingen man ser åt mitt håll heller (dock är jag hetro), men mtp att alla de bra männen redan är tagna så är jag hellre själv.

      BTW, kan man verkligen ha collagetröjor när man närmar sig 40?

      Radera
    3. FruEB:
      Haha, ja kanske det. Fast jag skulle nog hellre säga att min unika (konstiga) personlighet är ett frugalt genidrag då jag på senare tid har kommit till insikt om att jag naturligt alltid valt bort en massa saker som andra gärna spenderar pengar på (alkohol, cigaretter, husdjur, fler än ett barn, smink, hudvårdsprodukter, mode, utekvällar, köpa hus, bil, dyra resor, samlingar av olika slag för att nämna några saker). Ja, jag inser att dom flesta säkert tycker att jag verkar astrist att umgås med, men då vill jag bara tala om att alla mina låtsaskompisar tycker att jag är en skitkul person!

      Fri2032:
      Ta steget. Gör det bara. Jag har både närmat mig 40 och passerat detsamma och collagetröjorna sitter fortfarande som en smäck.

      Förövrigt inser jag hur tur jag har att jag råkat valt ett yrke där jag kan ha på mig mina egna, vanliga kläder och inte behöver klä mig enligt dresscode eller i nån form av tortyrredskap (högklackat) som många kvinnor blir tvingade eller känner sig tvingade att göra. Och nej, jag jobbar inte som luffare, jag är förskollärare.

      Radera
    4. Lovar att ta mig en rejäl funderare iaf. Kanske börja byta ut nån sliten tröja i taget, så märker inte kollegorna vad jag gjort förrän efter flera år. ;-)

      Radera
    5. "men då vill jag bara tala om att alla mina låtsaskompisar tycker att jag är en skitkul person!" Haha, Kan inte jag och Fri2032 få vara dina låtsaskompisar å för du verkar helt underbar. Jag kan nog gräva fram en collegetröja från sent 80-tal (pastell) på landet så att jag passar in.

      Radera
  6. Jag kryssar allt utom trenchen, ser inte klok ut i beige och gillar inte plagget. Och ballerinas måste vara med bra sula + inlägg! Är just nu väldigt nöjd med garderoben, endast en grå merinoullskofta i nätt modell + ett brunt bälte står på önskelistan. Jag tar mig tid och bevakar Erikshjäpen - förr eller senare dyker det upp nåt bra. Tradera har jag nu gett upp efter att ha fått för många kläder som inte är så fräscha som på bilden (Sellpy, aldrig mer). Igår köpte jag faktiskt två bastoppar i viskos på Åhléns rea, toppar är svårt att hitta bra på second hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. P s apropå detta. Skulle aldrig köpa en dyr top/t-shirt. Jag svettas saltsyra och de är förstörda på ett halvår. Tyvärr. (Och tål inte Absolut torr och dyl)

      Radera
    2. Ajdå, saltsyra låter inte bra. När jag consumer suckeraeade som mest och handlade kläder för 25' på ett bräde (personal shopping Åhléns City...en jäkligt bra shopping för övrigt, använder flera av plaggen än och det var tio år sedan. Eller sex). Kvinnan som satte samman min garderob (hon minns mig än vilket jag vet eftersom jag var där på en kundträff i våras) tipsade om några små bomullsrondeller att sätta i armhålan (tejp på ena sidan - tejpen mot tyget inte tvärt om uäack). Epic fail, de där rondellerna, till förvillelse lik mensskydd, halkade ju ut efter en dags manövrerande på kontoret, gärna i det svala konferensrummet när jag precis var i färd med att skissa upp något smart på white boarden. Min pondus sjönk som en blytyngd när jag skulle försöka smussla undan den och att rakryggat förklara att "Herrar, detta är mina armsvettskydd" kändes inte heller som en framkomlig väg.

      Radera
    3. Ha ha, viken syn! Svettlappar får man nog sy fast isf. Men blir knappast snyggt i typ t-shirt. Nä, man får nog leva med det bara. En manlig bekant får botox i armhålorna bekostat av vården. Tydligen en plåga att göra men funkar bra. Är dock väldigt osugen på nervgift.

      Radera
  7. Très chic - och så snyggt!

    Magnus

    SvaraRadera
  8. Love, love, love french capsule och kryssar i all of the above. Älskar randigt och har både t-shirt, tunn stickad tröja som är vit med blå ränder och en blå med vita ränder (för variation ;)) och randig klänning, men också en med ränder på längden. Idag har jag min svarta klänning på mig. Perfekt knälängd i ett skönt material som funkar året runt och med kort ärm, så funkar jämnt. Gillar plagg som kan användas året runt, till jobbet, till fest, på begravning (hade samma svarta klänning då)och har också ett par böcker om stil som jag behåller genom alla rensningar.
    På tågstationen i Malmö när jag väntade på tåget till Sthlm, som var en timme försenad, roade jag mig med att titta på människor. Gillar casual chic stil och en sak som slog mig som gemensam nämnare på de jag tyckte gjorde den stilen till perfektion var att de hade inte tighta kläder, inget som var för kort, inget som var skrikande utan lite lagom lösa plagg och lågklackade skor som det gick att gå normalt i. De såg så effortlessly elegant ut. Den stilen gillar jag. Sen gillar jag inte att jag själv gått upp 20 kg de senaste tio åren men det blir en sak att ta tag i när jag känner att det kostar för mycket energi att inte göra något åt det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja där har du nailat några bärande element. Jag blev nu väldigt sugen på att skaffa svarta byxor som är lite lösare än de stretchditon jag lever i sedan två år tillbaka. Tillbakakaka, det här var ju tänkt att vara en anti-shopping-agenda!

      Radera
  9. Angående bilden på den marinblå prickiga klänningen med brunt skärp och andra tillbehör - vill inte förolämpa någon som tycker det är snyggt, men är det bara jag som tycker att marinblått och brunt är en snorful kombo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marinblått med svart är mer klassiskt, medan marinblått med brunt är lite mer casual, och i mitt tycke väldigt snyggt men smaken är ju olika. På 90-talet utbildade jag mig till stylist så jag har liiite kunskap inom området i färglära och komposition, men det betyder ju inte att man tycker allt är snyggt

      Radera
    2. Vilka yrken har du INTE haft Ansi? Jag fick för mig att marinblått och svart var big fashion nono tills, jag tror det var YSL eller möjligen Dior, i slutet av 80-talet och med emfas sa att det visst var ok. Jag gillar kombinationen, kombinerade ofta marinblå kavaj med mörkbruna stölvar och väska i samma färg. Men det är väl kul att vi tycker olika, annars vore vi blott ett gäng kloner.

      Radera
    3. Levt många liv :) Är också certifierad feng shui konsult. Svart till marinblått menade jag ju accesoarer, dvs svarta skor, väska, bälte som är mer klassiskt medan bruna accessoarer gör att det får en mer casual look

      Radera
  10. Smaken är som, tja, nå't... Själv tycker jag blått och brunt är très stylish.

    Magnus

    SvaraRadera
  11. Skulle gärna se motsvarande förslag för 50årig man.

    SvaraRadera
  12. Snyggt! Jag tror att min kapsel är mer Scandinavian än French i sin essens men många beståndsdelar är samma: bra t-shirts, stickade oversize-tröjor, ankelbyxor, scarves. Hellre oxfords än ballerina!

    Jag håller på att utvärdera min sommarkapsel, och inser att jag inte vill bära särskilt mycket som hängt med sen jag var 25 år (nu snart 32), men att nuvarande stil i gengäld nu har cementerats ordentligt. Är det dags för den dyra handväskan nu, och kanske en trench, vi får se. Bra tips här!

    SvaraRadera
  13. Mycket snyggt! Klassiskt är bara så rätt.
    Insåg tidigt vikten av t.ex pumps i bra kvalitet. Köpte Gabor på second hand redan som tonåring för samma pengar som kompisarna la på nya fräcka skor. Deras gav skoskav och onda fötter.
    På senare år har jag hittat ett finskt klädmärke som blivit en favorit, Promise. Har ett par klänningar som använts många gånger. Nu saknar jag kortärmade toppar i bra kvalitet. Köpte på MQ sist, men blev inte så nöjd. Känns inte som de andas trots att de mest är bomull med lite elastan i. Ska kolla märket du skriver om./ Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittar inte detta Promise. Sökte på Promise Finish Fashion, får inte upp nåe.

      Radera
    2. Finnish gick bättre... :) promise.fi kanske?

      Radera
    3. Jag skrev som anonym 22.23, är inte samma person som Anonym 19.40. Missade att fylla i namn. Sorry!

      Radera
  14. Finnish! Haha. Fina grejor, känns på prislappen att det inte är fast fashon à la Lindex. Jag gillar att de aktivt värjer sig för internationell handel genom att enbart presentera sig på finska. Men det är klart, nuförtin trycker en väl bara på en knapp så blir allt översatt per automatik.

    SvaraRadera
  15. Dr Noble (templeofjoyandprosperity1@gmail.com) Tack för att du tog dig tid att lyssna på mig och svara på alla mina e-postmeddelanden. Jag känner mig känslomässig stark igen. Mitt självförtroende är tillbaka och jag ser tydligt fram min framtid. Jag är alltid tacksam för din hjälp för att återförena mig med min gamla kärlek.
    Kontakta honom via templeofjoyandprosperity1@gmail.com
    Whatsapp nummer +1 {405} 990-5764

    SvaraRadera