Investera eller amortera?

Introduktion: Att investera eller amortera, den eviga frågan. Som dessutom dök upp i kommentatorsfältet för ett tag sedan när kommentator-Ann läckte fikarumsstories från Gulag om kolleger som tyckte att det bästa sättet att investera var att "höja upp bolånen och köpa aktier" vilket kanske inte riktigt är the frugal weirdo way. Eller?

Executive summary: Jag kommer i detta inlägg att tala för att Anns kollegor har rätt. Typ.

Long version: Alla med någon form av finansvett vet att man ska undvika kortfristiga skulder. Men rör man sig in på ämnet amortering blir det lite spretigare. Vissa menar att man först ska betala av sina lån, ink. bostads- och (antar jag) studielån för att först därefter investera. Andra menar tvärt om att man ska sätta sina pengar i arbete snabbare än blixten för att först när man har en liten dollararmé på börsen, ta tag i amorteringarna. Ytterligare en grupp (låt oss kalla dem "de förnumstiga"), menar att man kan göra både och - amortera och investera parallellt.* Och om vi ändå håller på att namnge grupper så kan vi väl kalla amorterarna för "Dr-Jekyll-och-Mister-Hyde:arna" eftersom de verkar tro att de plötsligt kan bli personlighetsförändrade, logga in på ISK:en och bränna allt sparkapital på nätcasino om de inte passar sig. Gruppen som bara vill investera kan vi kalla för "Coolingarna", de som fnyser åt risk (åtminstone officiellt) och menar att de har total kontroll över sina känslor när det kommer till börs och spontana ha-begär.

Själv har jag tillhört samtliga grupper och har efter ett antal år sållat mig till Coolingarna och nu ska jag berätta varför. Med dagens låga ränteläge får du mer bang for the buck genom att köpa och behålla billiga, breda indexfonder (eller liknande) på lång sikt än att betala av dina lån. Om detta handlar såväl Money Guy-avsnittet "Should You Pay Off Debt Before Investing?" från i juli i år (börja lyssna 30 minuter in) samt Privata Affärers artikel "Investering dubbelt så effektiv som amortering" från förra veckan. Såväl podden som PA-artikeln landar i samma slutsats nämligen att den som börjar med att investera går vinnande ur det eftersom hen då åtnjuter göttig ränta-på-räntaeffekt som klår alternativet med hästlängder. Nedan tabell från PA-artikeln visar att du kommer hälften så dyrt undan om du spar i fonder som du sedan betalar av lånet med, som om du amorterat. Man skulle också kunna se det som att det går betydligt snabbare att betala av lånet. 


Det här är väl egentligen rätt självklart, särskilt med det ränteläge vi har nu. Men låt mig chocka dig med att detta inte är enda skälet till varför just jag är en ivrig anhängare av "investera-först"-principen. För mig handlar det nämligen i stor utsträckning om rörelsefrihet. Länsförsäkringars sparekonom Emma Persson i PA:


Money Guy:s Brian Preston säger, runt 34 minuter in i podden: 
"One of our commentators said 'I'm paying off my morgage early so in case I lost my job, I would be on easy street because I'm debt free'. I would tell you that you would feel better if you lost your job and you had a tank of money here that you could go and pull off to pay bills with."
"Jamen jamen jamen, jag vill ju inte riskera att bli en sådan som nallar från kapitalet, då låser jag hellre in mina pengar i bostaden och får hitta andra lösningar om skiten slår i fläkten" tänker kanske du. Och i vissa specifika fall - beroende på hur länge du sparat eller amorterat - kanske du skulle kunna ha en poäng, särskilt om du har en Mr Hyde i kulissen. Men har du vidhållit en kontinuerlig investeringslinje under längre tid får den invändingen dessvärre strykas eftersom du kommer att kunna betala av lånet i sin helhet betydligt tidigare än om du amorterat som en duktig flicka. 

Well. Jag är inte helt blind och döv och har ibland viss förmåga att sätta mig in hur andra människor upplever saker, så kallad empati. Jag förstår att det kan kännas bra att amortera av sina bolån. På samma sätt som att jag först dammsuger och dammtorkar, först sen fluffar kuddar och arrangerar snittblommor på soffbordet. Att göra det i omvänd ordning fyller mig med känslor av obehag och självförakt. Så om du tillhör den grupp som får sömnproblem av att veta att inte varenda krona går in i amortering, tycker jag att du ska fortsätta att amortera. Problemet är att merparten av den amorterande befolkningen enligt mina empiriska observationer amorterar baserat på känsla snarare än fakta. Eller möjligen på grund av lathet (man följer bankmannens råd så hinner man se en till Game of Thrones istället), okunskap (man vet inte hur man ska räkna på det) och/eller grupptryck ("alla andra gör ju så"). Sparekonom Emma igen:


När jag/vi fick FIRE-bacillen avslutade jag och min man omedelbart all vår amortering, höjde upp bolånet och köpte Spiltan för det. Dels har den värdeutvecklingen - visserligen under fantastiska börsår - varit grym. De pengarna hade inte påverkat vårt nettovärde i närheten lika mycket som om de legat bundna i bolånet i syfte att spara oss lite räntekostnader. Men kanske viktigast av allt för vår del - vi har kontroll över degen och behöver inte be om någons tillåtelse för att nyttja den enligt vårt huvud. Föreställ er mötet hos banken när jag ska höja upp bolånen för att delfinansiera mina frihetsår fram till lägenhetsförsäljningen:

- Ja hej, jag skulle vilja höja upp mitt bolån med några hundra laxar.
- Okeeeej, får man fråga varför? Renovera köket kanske? Badrummet? Fyrhjuling? Pool?
- Nej faktiskt inte. Vi vill bara bo på landet, se årstidernas skiftningar och så...ha höns också...men de är inte så dyra, pengarna ska jag ha till att betala räkningar med och sånt...
- Betala räkningar, vad menar du? Du har väl en fast inkomst?
- Eeeh alltså...jag har ju flerbarnstillägg på barnbidraget och så...Dessutom får jag ju intäkter för min blogg med mellan fem och femton kronor om dagen.

Vad tror ni? Får jag höja upp lånen? Va? Vavava? Tillåt mig skapa ett nytt citat och det lyder:
"A man can at any given time pay off a morgage. A morgage down-payment, however, cannot at any given time be him giveth back."


Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag anser iofs inte att "höja lånen och investera" ska vara enda sparåtgärd utan ett komplement till en redan frugal livsstil där pengar dessutom går in i ISK:en löpande från lön. Men det kanske du fattade smarthövve. D.s.

* Det är ofta den här kategorin människor som också har ett litet konto som heter "buffert", ett litet konto som heter "semester" och ytterligare ett som heter "ifall räntan skulle nå 90-talsnivå".

79 kommentarer:

 1. Just denna fråga har jag brottats med länge. Och vi har amorterat ganska hårt under ett antal år. Idag har vi i sammanhanget ett ganska litet bolån kvar och så min CSN-skuld på 150-papp. Parallellt med detta har vi också investerat främst i aktier med medelframgångar. Nu under sommaren landade jag i att skuldfrihet trots allt var huvudmålet. Och idag kom detta inlägg.....
  Önskar dig en bra terminstart!
  Mvh J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej allihopa,
   Jag heter Herr, Rugare Sim. Jag bor i Holland och jag är en lycklig man idag? och jag sa till mig själv att alla långivare som räddar mig och min familj från vår dåliga situation, jag kommer att hänvisa alla personer som letar efter lån till honom, han gav mig lycka till min och min familj, jag var i behov av ett lån på € 300.000,00 för att starta mitt liv hela tiden när jag är en ensamstående far med 2 barn träffade jag denna ärliga och Allah fruktade man lån långivare som hjälper mig med ett lån på € 300.000,00, han är en Allah fruktade man, om du är i behov av lån och du kommer att betala tillbaka lånet, vänligen kontakta honom berätta för honom att (Herr, Rugare Sim) hänvisar dig till honom. Kontakta Mr, Mohamed Careen via e-post: (arabloanfirmserves@gmail.com)


   LÅN Ansökningsinformation FORM
   Förnamn......
   Mellannamn.....
   2) Kön: .........
   3) Lånebelopp som behövs: .........
   4) Lånetid: .........
   5) Land: .........
   6) Hemadress: .........
   7) Mobilnummer: .........
   8) E-postadress ..........
   9) Månadsinkomst: .....................
   10) Yrke: ...........................
   11) Vilken webbplats gjorde du här om .....................
   Tack och hälsningar.
   E-post arabloanfirmserves@gmail.com

   Radera
  2. Hej, jag får mitt lån på 20 000 dollar från REMY FINK COMPANY EMIAL: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
   Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter Peter från USA: {remy.credit111@gmail. com} E-posta honom nu för ett snabblån E-post: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
   Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

   Radera
 2. Den enda aspekten du glömmer men som kanske inte heller ska vara med. Är känslan av att vara skuldfri, vissa är beredda att betala dyrt för den. Fullt förståligt även om det inte är det mest ”ekonomiska”, isf inte med nuvarande ränteläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "vissa är beredda att betala dyrt för den". Och då står det dem fritt att göra det, hurra.

   Radera
  2. Där slog du huvudet på spiken! Känslan att vara skuldfri!
   Mvh J

   Radera
  3. Jag betalade av mitt CSN lån för några år sedan. Inte av ekonomiska skäl, utan just för att bli skuldfri. En härlig känsla!

   Mvh

   Egon

   Radera
 3. Jag tänker ofta på att jag borde amortera mer, men det är ju också skönt att slippa när inkomsterna är reducerade pga föräldraledighet. Jag känner också att jag har tillräckligt med bundet kapital i lägenheten atm.

  Mitt csnlån funderar jag mkt lite över. Det finns väl mest för att nästa generation också ska kunna låna lite? I sammanhanget är det mindre pengar än vad vännerna har lagt på sin bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "jag borde amortera mer" Har du funderat på varför du går och tänker så? Det slår mig när jag läste just dessa ord i din kommentar att det är de orden som ofta nämns av sparekonomer och ekonomiska experter i media.

   Ekonomijournalisten: "Hur ska man göra då, svenne banan, om man vill ta hand om sin ekonomi i höst?"
   Xperten: "Man ska amortera ner sina lån och se till att ha en kontant buffert ifall man behöver bygga ut sin pool/komplettera sitt stall med fryhjulingar eller behöver ytterligare en Thailandsresa under året."

   Tänk dig experten vässa till Emmas försynta budskap ovan och säga:
   "Jag tycker att svenne banan ska ge fan i att konsumera skit och sluta amortera vid 50% för att sedan investera sitt sparutrymme i den tillgångsklass som historiskt givit bäst avkastning alla kategorier nämligen börsen. Gärna i breda billiga indexfonder så slipper hen stå bolagsrisk. På så sätt bygger man sig ett säkerhetskapital som gör att man:
   a) Kan ta ansvar för sitt eget yrkesliv och slipper bränna ut sig och ligga samhället till last i någon själadödande sysselsättning
   b) Kan komplettera en potentiellt usel pension och slipper således tala ut i Aftonbladet om densamma
   c) Kan parera en ränta på 19% under kortare period

   Hur många % av lön måste man förresten betala tillbaka på CSN nuförti'n? Har för mig att det var rätt märkbart när jag höll på att betala tillbaka.

   Radera
  2. Eller hur?! Men visst, svennebanan är ju redigt belånad.

   Jag tror inte mina csnlån är inkomstbaserade. Jag betalade 800 kr/mån när jag började jobba efter uni 2012, nu betalar jag 620 kr/mån trots högre lön. Jag tror min man betalar ungefär samma, trots att han haft Stockholmslön för ett par år sedan. Han brukade klaga på att det mest var ränta förr men nu är det så låg ränta att det blir reell återbetalning. Jag vet inte riktigt hur mer amortering här just nu skulle vara mig till gagn.

   Radera
  3. Men att jag personligen tycker att jag borde amortera mer på bolånet beror på att vi är hyfsat nybelånade och ligger runt 70%. Jag har därför tänkt att öka amorteringen när vi har bättre inkomster. Ett buffert- och fondspar tycker jag dock är bra att ha oavsett belåningsgrad, enbart bundet kapital gör som sagt inte mycket nytta om man blir sjuk eller så.

   Radera
  4. @Lupinerna: "Men att jag personligen tycker att jag borde amortera mer på bolånet beror på att vi är hyfsat nybelånade och ligger runt 70%." Då är jag med. Helt korrekt.

   Radera
 4. Det här måste såklart anpassas till familjens ekonomi och vilken risk man är benägen att ta. Säg innan år 2008, ett ganska så rejält dåligt läge att sluta amortera för att istället börja investera. Vips så har bostaden inget värde, ISK halverat och av med jobbet i samma veva. Då hade det självklart varit bra att ha ett lågt bolån eller inget alls.
  Det här hände ju för mindre än tio år sedan.

  Så har hen ett högt bolån (oavsett ränta) som gör att ekonomin bara gå runt är det enligt mig katastrof att börja fundera på något annat. Ligger familjen nu nära eller säg runt 50% belåningsgrad tycker jag man kan investera och amortera mindre. Lägg till livsstilsinflation och konsumtionslån så kan dessa råd kan hamna helt galet ifall man inte amorterar.

  Själv är jag en månad ifrån 50% belåningsgrad och kommer då att skippa amorteringen och investera överskottet istället. Då kan jag mer eller mindre känna mig säker att iaf klara bostaden och alla räkningar ifall saker o ting blir sura. Visst har jag på så sätt missat eventuell börsuppgång men amorteringen är ju garanterad. Det viktigaste är att förstå skillnaden här, att investera istället för att amortera kan leda till dubbel katastrof, men kan också leda till dubbel vinst om hen så vill.  SvaraRadera
 5. Det är så väldigt kategoriskt, antingen eller. Jag tycker man ska göra både och, det ena behöver inte utesluta det andra. I mitt hushåll går totalt 50% av våra inkomster till amortering och långsiktigt sparande i lika stora belopp. Utöver det sparar vi ytterligare 5-10% i mer kortsiktigt sparande, t ex resor eller renovering av huset. Om cirka 2 1/2 år är vi skuldfria och kommer lägga det som nu går till amortering på sparande. Så jag tycker man ska spara men också amortera även om det kostar i utebliven värdeökning på fonder alternativt aktier. Är så pass gammal att jag kommer ihåg vad som hände på 90-talet med räntorna, better safe than sorry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns som sagt en mellanväg, de jag kallar "De förnumstiga". Det innebär tt man kan göra både och. Även om jag personligen valde tt investera rubbet (vi har gamla reglerna och är inte nere på 50%. Tror jag. Nu har ju bostaden ökat i värde så har inte helkoll). Låter som att ni har tänkt till och har en plan. Det jag företrädesvis vänder mig mot i detta inlägg är att många verkar gå på amortering som default eftersom man inte är medveten om alterntiven.

   Radera
 6. Tyvärr ett aningen raljant inlägg eftersom det inte tar upp amorteringsregler och liknande. Eller inget snack om nivåer eller om att man ibland faktiskt måste amortera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Jarno: Man måste förhålla sig till amorteringsreglerna! Topplån ska bort först och främst, därefter ner till 50%. Först därefter investerar du. Jag ber om ursäkt att jag inte var tydlig med detta. Läs mer här: https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/rakna-pa-ditt-bolan/amortering-och-amorteringskrav.html

   Radera
  2. Jo jag har koll på detta, men kanske inte alla "suckas" som läser.

   Radera
 7. @Oberoendefrihet: "Säg innan år 2008, ett ganska så rejält dåligt läge att sluta amortera för att istället börja investera." Sommaren 1929 var också ett jättedåligt tillfälle att sluta amortera och köpa aktier. Därav "dollar cost averaging" - investering löpande över tid. En sorts sordin på börsfluktuationer.

  De lärdomar som brukar lyftas fram i efterföljande analyser av såväl 1929, 1987, den korrektion du nämner i din kommentar samt övriga små och stora korrektioner som är en naturlig del av börsens karaktäristika, är att de som är långsiktiga investerare i regel inte bryr sig så fasligt. De som sitter i skiten är de som av någon anledning satsat allt i ett maximalt dåligt skede och sen inte kan betala tillbaka när kreditgivarna knackar på. För att dra en parallell till företagsekonomin där man resonerar som så att skuld är bra, så länge den inte äventyrar den operativa verksamheten ink. kassaflöde ut.

  Genom att över tid sprida ut sina investeringar (exempelvis genom månadsspar, på samma sätt som du gör din amortering till banken) parat med psyke nog att inte sälja när dagligmedia ryar, dämpar du effekterna av en korrektion och innan du vet ordet av (ex. efter runt 200 dagar som är den genomsnittliga tiden för börsen att återgå till utgångsläge efter en korrektion) har det blåst över. Förutsatt tt du inte köper på dig ett boende så exklusivt att "ekonomin bara går runt" borde det falla ut till din fördel på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt med på teorin och för mig som ändå inte tar på mig konsumtionsskuld är risken såklart låg. Men känslomässigt är jag rädd för att inte klara läget om det svajar för mycket. Då är 50% eller lägre minimum för mig, även om jag förstår att det är dumt rent ekonomiskt. Mitt argument är mer av typen sova gott om natten. Tänker även på att andra kanske dras med i sparhetsen där dom borde amortera, Lyxfällan o Lyxfällan light.

   Radera
 8. FruEB, eftersom du nu börjar studera tar du väl upp ett nytt CSN-lån och tar ut maximalt belopp (förutom själva bidraget förstås)? Antar att du uppfyller fribeloppsgränsen (max 90.000 kr i inkomst för kommande HALVår) och så verkar det väl vara möjligt med nedsättning pga låg inkomst om jag läser rätt på CSNs hemsida.
  Långsiktig avkastning på börsen har väl med råge slagit kostnader för CSN-lån? Av de maximalt 6 års studietid med maximalt lån borde du väl ha några år kvar, typ två år eller så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aargh öm tå. Jag har räknat fram och tillbaka och nu visar jag mitt mesiga ansikte: Jag tänker inte ta lånedelen. För jag gillar att vara fri från CSAN-lån. Trots att jag intellektuellt vet att det du föreslår ovan är mer lukraativt. Så skjut mä!

   Radera
 9. Fast jag har lovat mig själv att ta lån om vi får en riktig nedgång à la 2007-2009 under min studietid. Som Buffet säger: När det regnar från himlen, hämta hinkar, inte skedar. (inte klockren översättning men hittar inte originalcitatet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.cnbc.com/id/35616702

   Bra tips för övrigt!

   /M

   Radera
  2. @M: så var det ja, tack. "When it's raining gold, reach for a bucket." Vad vore jag utan er input.

   Radera
 10. Frun har en bra poäng för de som har den disciplinen. Problemet är bara att många följer med strömmen och köper aktier nu när det är hett och då gärna för lånade pengar, och sedan byter till att amortera när alla pratar om hur dumt det är med börsen och aktierna är billiga. Jag tror det finns en annan poäng i att göra tvärtemot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är svenne banan-reflexen. Så skönt att vara bättre än alla...

   Radera
 11. Ångrar att jag betalade av hela studielånet på ett bräde och att jag inte belånade huset i norr. Men samtidigt är jag glad över att vara helt skuldfri. :-)

  Om jag däremot nån gång kommer att köpa ett boende igen, så kommer jag amortera så lite det bara går. Kruxet är väl att lånet ska hålla på och omförhandlas ibland och det rimmar illa med att inte ha ett jobb längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kruxet är väl att lånet ska hålla på och omförhandlas ibland och det rimmar illa med att inte ha ett jobb längre." Förstår inte vad du menar. Om du vill slippa förnedra dig en gång i kvartalet för att få din ursprungliga ränterabatt, byt till SBAB redan idag. Och mig veteligen behöver vi inte omförhandla våra lån löpande? Såvida vi själva inte skulle få för oss att byta lånegivare och det skulle aldrig falla mig in efter att ha funnit en schysst aktör.

   Radera
 12. Framgångsrika affärsmän som t.ex. Akelius hade inte kunnat göra de affärer han gör utan lån i stora mängder.

  Jag ser inget fult i lån, speciellt inte för att investera. Man ska dock följa de vanliga goda råden kring diversifiering etc. I affärsvärlden räknas det dessutom som mer fördelaktigt att ha en större kassa än låga lån. Kassan skapar valfrihet att göra vad du vill, och skulle en fyndöppning visa sig på marknaden är det de som har en kassa (eller tillgång till kapital via t.ex. lån) som gör de största klippen.

  Vi amorterar minimalt på bolånet. Räntan är på 1,2% och vi kan absolut styra om kassaflödet till 100% amortering om vi så önskar. Men i nuläget är det mer fördelaktigt för oss att investera.


  Har ni lån nu FruEB? Vad säger banken i så fall om detta när ni enbart lever på inkomst av kapital?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I affärsvärlden räknas det dessutom som mer fördelaktigt att ha en större kassa än låga lån. " Exakt. Så även i nationella ekonomier. Dewt är helt obegripligt att Anderssonskans Kalle nu talar om att "vi måste få torrt krut i ladorna" när vår statsskuld är lägre än på länge och vi i princip får betalt för att låna av andra länder. Runs through the lot.

   Radera
 13. Jag håller helt klart med om "Investera-spåret". Att låna idag är nästan generande billigt. Som bonus på det är det 30% avdragsrätt på räntan.

  Antag att du har 1 miljon och lånar ytterligare 1 miljon till 1,5% ränta. På din investering räknar du med 5% avkastning.

  På din egna miljon får du alltså 50000 Kr i avkastning och får betala knappt 5000 Kr i skatt/avgift på ISK alltså 45000 netto.

  På den lånade miljonen får du också 50000 avkastning och får betala 5000 kr i ISK 15000 i ränta men får också avdragsrätt på 4500 (30% av 15000). Netto ger det 34500 i avkastning.

  Istället för mer blygsamma 45000 kr får du alltså 79500 Kr utifrån samma insats.

  Förutom högre avkastning vilket gör att man kan uppnå FIRE från en betydligt lägre grundförmögenhet ger det som du skriver en större flexibilitet.

  Men egentligen är kalkylen faktiskt ännu bättre. Räknar man med inflation blir det än tydligare att en viss belåning (om man tar låg risk) är riktigt sunt.

  Dina egna pengar är nämligen utsatta för inflation. Det är förstås också pengarna du lånar, men det är ju inte ditt problem utan istället ett problem för den som lånar ut sina pengar. Räknar man med 2% inflation måste du alltså dra av det från din egna miljon.

  Avkastningen inräknat inflation från din miljon blir alltså 45000 - 20000 (2% av en miljon) = 25000 Kr Avkastningen från din lånade miljon är fortfarande 34500 Kr eftersom inflationen inte är ditt problem. Nettokostnaden för att låna och investera miljonen 15000 Kr (ränta) - 4500 (avdragsrätt) + 5000 ISK avgift = 15500 Kr alltså lägre än inflationen. Lyckas man bara investera pengarna så att de avkastar som inflationen får man alltså betalt för att låna!

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oach många nuffror, hängde inte med där på slutet. Men jag utgår från att du är för att investera framför att amortera, räcker för mig.

   Radera
 14. Jag är klart och tydligt i dr Thz och Mr Hyde lägret.

  VI amorterade ner huset tills vi nådde den delen som hustrun själv skulle klara av att betala utan problem (även med höga räntor), sedan investerade vi resten.

  (Har även olika konton med olika namn.....så helt träffad i liknelsen.)

  Matematiskt mest fördelaktigt att investera? Det VET vi ju aldrig om det kommer att vara (dock mest sannolikt).
  Att det VARIT...ja det råder inget tvivel om då vi köpte huset 2008....det har ju varit viss uppgång på börsen efter dess.

  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från populas har du ju TÄNKT. Jag vet att ni har amoerterat ner till fru-vänligt och det är jättefint tycker jag, som ett alternativ till låneskydd. Problemet, som jag nog redan påpekat, är att en del av de som defaultar amortering eller kallar amortering för sin "investering", är att de inte har gjort kalkylen innan.

   Och nej, vi vet aldrig vad som kommer att hända. Man får ta beslut som verkar rimligt bra. Jag tycker, särskilt efter att ha lyssnat på podden jag nämner ovan samt efter att ha läst PA-artikeln att det ska ske bra stora strukturella förändringar (ej kortsiktiga fluktuationer) de kommande 10 åren för att mitt beslut att gå all in på börsen framför att pressa ner lånen, är det sämre beslutet.

   Radera
 15. Jag får paniiiik! Har sån jobb-blues så det finns inte. HUR ska en stå ut i 10-20 år? Seriöst, jag vet inte. (Positivt är dock att en kommentar som jag lämnade i januari hade jag precis skramlat ihop sexsiffrigt. Nu det dubbla! Så det går framåt - men för långsamt). Kan du inte skriva ett inlägg där alla läsare får lämna sina tips för att STÅ UT? Ta sig igenom måndag till fredag. Kicken att investera går ju över lika snabbt sen är det vänta till nästa lön...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbet är inte problemet. Att jobba är problemet. Att befinna sig på en tid och plats som någon annan bestämmer.

   Radera
  2. Distansjobb? Löser plats iaf. Eventuellt tid också om du driver eget.

   Radera
  3. Men å måste ni ge så rationell feedback till Anonym 14:23:s helt underbara kommentar!? Jag läste någonstans att ett problem i mäns kontakt med kvinnor är att de utgår från att när en kvinna lyfter fram ett problem vill hon ha en snabb lösning. I många fall vill hon bara berätta om problemet och ha någon som lyssnar på det, ety hon ofta själv sitter inne med svaret. Er uppgift är att lyssna uppmärksamt, nicka och humma. Möjligen kan ni fråga: "Vad tror du själv skulle kunna vara lösningen? Jag är mycket intresserad av att veta."

   Nu ska inte jag köna Anonym 14:23, du kan mkt väl vara man. MEN du satte igång en tankeprocess hos mig och jag ska ge dig ett inlägg framöver som kommer att få dig att härda ut, trust me.

   Radera
  4. Haha! Helt rätt uppfattat, jag är kvinna. Problemet är dock faktiskt inte jobbet i sig. Jag trivs bra på min arbetsplats! Skrattar så jag gråter med kollegorna, har rimlig arbetsbelastning och förväntas inte jobba kväll/helg/semester. Kan verkligen stänga av jobbet på fritiden. Arbetsgivare som tillämpar tillitsbaserad styrning på riktigt och faktiskt värnar om sina anställda. Tillfredsställande och lagom ”utmanande” arbetsuppgifter. Problemet är att jag mycket hellre hänger med mina kollegor över en flaska vin och middag än att vi svär över krångliga konsulterna bakom varsitt skrivbord. Och att jag helst sover längre än kl 05 och inte behöver spendera timmar på pendeltåget. Ha energi och framförallt tid att göra det jag vill på fritiden, inte bara däcka som en klubbad säl. Får dock jobba hemifrån lite och det bidrar till livskvaliteten! Mao så är det inte en tokig arbetsplats alls.

   Radera
  5. Alltså exakt så. JAG STÅR INTE UT! En kollega och jag kuckilurade idag om hur sorgligt det är att sitta där i sitt rum dag efter dag. Hon hade googlat på icke kontorsjobb igår. Själv sparar jag mig ur skiten.

   Radera
  6. Jättebra tips på inlägg! Jag börjar jobba 50% på måndag för att plugga i två terminer (minst) och bara FRIHETEN gör att jobbet känns ganska kul.

   Vänligen, Hanna

   Radera
 16. Jag amorterar minimum + lite avrundning så att det blir jämna belopp och i princip gått från 100 till 70 % lån. Nu ska jag flytta och den stora frågan är hur mycket handpenning jag vill gå in med. Allt som jag får från nuvarande lägenhet, 15 % eller någon form av mellanting inklusive bortbetalning av CSN-lån. CSN är ju pest även om det inte är ekonomiskt vettigt att betala bort det. Jag vill inte ha huvuddelen av mina pengar i en bostad.

  En intressant iakttagelse nu när jag hemnetknarkare är hur många kassa brf det finns. Mer än hälften av lägenheterna inom de områdenoch i den prisklass som intresserar mig går bortför att de inte har balkong. Sedan går hälften av återstående bort för att de har renoveringsbehov. Därefter stupar väldigt många föreningar på kass ekonomi eller dålig ekonomisk förvaltning. Av de 70 som nu ligger ute har 3 gått vidare till visning. Tanken på att lägga mina pengar i vissa av dessa styrelsers händer får mig att rysa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var spannande! Du får hålla oss uppdaterade! Kommer nya lägenheten vara dyrare än den gamla? Hur stor del av kapitalet ligger i lägenheten? Jag kommer själv att ta lån för att köpa en lägenhet inom en snar framtid. Bor nu i hyresrätt och tycker det är sååå läskigt att ta lån.

   Radera
  2. Ja, den kommer nog vara dyrare än nuvarande i vart fall i inköpspris eftersom det är en dyrare stad. Nuvarande har dock stigit i värde så beroende på vad priset landar i så behöver det inte bli så. Jag har utgått från att nya är dyrare. Idag ligger större delen av kapitalet i lägenheten på grund av mina val.

   Jag har dock alltid köpt mindre lägenhet än vad jag kunnat låna maximalt. Jag har alltid utgått från att jag ska kunna betala räkningarna även om jag blir sjuk. Det är jätteviktigt att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi och framtidsplaner innan man köper.

   Radera
  3. Jag fick lov att ta över ordföranderollen för att kunna sova bättre om nätterna. Folk är värdelösa på att förvalta. Det gäller även i gamla föreningar med god ekonomi. Omsättningen på äldre lägenheter i stan gör att det blir svårt med långsiktiga planer, alla ska ju renovera, sälja och däremellan absolut inte engagera sig i fastigheten, samt bli sura när man höjer avgiften. Så, instämmer om att man ska kolla upp så mycket det bara går. Nästa läenhetsköp kommer innebära att jag spanar i trapphuset ca 4h, kollar alla grannar samt kanske wallraffar.

   Radera
  4. Jag skippar nog spanandet och wallraffandet. Jag tycker man får en ganska bra bild från årsredovisningen, det man läser mellan raderna och ser vid visning.

   Många håller ner avgiften utan att tänka långsiktigt. En förening renoverade ett antal badrum för de boende varje år för 100 000 kr per år. Det var väl någon stjärna i föreningen som ville ha ett nytt badrum för ett antal år sedan. Lägg till obefintlig amortering, höga lån och en omförhandling av tomträtt inom några år så kan jag nästan garantera en tråkig överraskning.

   Radera
  5. Jag tycker det blir enklare att veta vad man ska kolla när man bott i en förening, även om jag hängav mig åt årsredovisningen så var det mycket jag missade pga ren oerfarenhet - jag har bott hela livet i hyresrätt och dessutom välskötta sådana. Jag har dock lärt mig så mycket som jag aldrig skulle gjort annars. Det blir nog hyresrätt igen så jag får vila upp mig...
   Lycka till med letandet!

   Radera
 17. Tack för ett bra inlägg! Jag har ju funderat mycket kring det här, men kommer nog välja att inte amortera mer än nödvändigt (nya regler och belåning på ca 69%), utan investera och se tiden an.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra. Beslutet att investera istället för att amortera är som sagt inte irreversibelt (till skillnad från det motsatta). Det enda du ska hålla dig borta från är att sälja vid låg börs så ska du se att det går bra.

   Radera
 18. Jag tycker alltid börsen är ett bättre ställe för kapitalet att jobba än att lägga alla pengar i sin bostad som många gör. Med det sagt behöver man nödvändigtvis inte lägga alla pengarna på börsen utan gärna landa någonstans mittemellan men ändå något högre vikt åt börsplaceringarna i mitt tycke.

  Jag sparar mellan 60-65% av min inkomst varje månad varav 50-55% går till börsen och 10% till amortering. Jag siktar på att ha 2x min bruttoinkomst i belåning (bolån), ligger på 2,35x i dagsläget. Det mest för att ha utrymme att belåna upp mig när och om börsen faller kraftigt och "fyndköpa" med den utökade belåningen.

  Att sikta på ~50-60% belåningsgrad är bra, därefter kan man trappa ner amorteringen eller ta bort (om man har möjlighet) för att istället investera pengarna på andra ställen. Ofta runt denna belåningsgrad får man bättre villkor hos banken så lånet blir billigare.

  SvaraRadera
 19. Godvänner, jag heter Andrea Maria, från Stockholm, jag är sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Sverige. Jag är gift i mer än 6 år med två barn, mitt förhållande till Andrea, min man, var till en början söt, romantisk och blev senare till en mardröm fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter ett sätt att få en snabb skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek. Jag älskade min man så mycket. Jag vill inte förlora honom till en annan dam. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa mot mig längre .. Jag ville bara att han skulle vara hemma för att älska mig för alltid. Jag förklarade min situation för en vän på jobbet, min vän Jennifer hon berättade för mig att snarare kontakta hjälp av en kärleksstämman som heter Dr.Oduduwa från afrikana nation med magisk kärlek stavdel bön för att återvända tillbaka ex love, att han har kraftfull begåvad charm för att få tillbaka kärlek och förtroende i alla trasiga äktenskap eller trasiga kärleksförhållanden, jag trodde och provade och det fungerar för mig, jag skickar e-postmeddelande till Dr.Oduduwa via hans personliga e-postkontakt nedan;
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}.

  Dr.Oduduwa svarade på min e-post och sa att han kan hjälpa mig att få tillbaka min ex-kärlek med omedelbar charm kärleksdel, jag var väldigt glad att hitta den här mannen för att hjälpa mig, jag följde alla hans instruktioner noggrant steg för steg böner och incantation Jag gjorde själv i mitt hus med tända ljus på natten. Oduduwa berätta allt jag kan göra hemma under nattbönerna älskar stavningsprocessen. Jag gjorde allt enligt anvisningarna. det började fungera för mig eftersom jag inom några timmar senare fick ett telefonsamtal från min man, jag var så förvånad och chockad eftersom han har slutat ringa eller skicka meddelanden till mig sedan de senaste 3 månaderna, nu gör jag omedelbart en kärlek stavningsböner min make Andrea kom hem för att be om ursäkt för mig, jag är så glad över hur kärleksdel fungerar positivt på min man inom 2 dagar han är hemma. Just nu lever min man och jag båda lyckligt i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag är glad åt den stora mannen Dr.Oduduwa för hans begåvade talanger. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa.
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa till alla som vill återställa förlorade kärleksförhållanden eller kärleksförhållanden för att hitta verklig kärlekspartner.
  WhatsApp nr .: +79268011965

  SvaraRadera
 20. En aktuell kröninka på samma tema: https://www.affarsvarlden.se/kronikor/erik-wahlin/lana-lana-lana-6969360

  Staten har ju utformat spelplanen så att man SKA låna. Bara att lyda...

  /M

  SvaraRadera
 21. Hej, Behöver du ett brådskande lån? vänligen kontakta: phillip_woolridge@yahoo.com om du behöver någon typ av lån med en mycket låg ränta

  SvaraRadera
 22. Min berättelse är förmodligen typisk, men jag hittade en lösning för att lösa min relationskris. Min man föll i en affär med en annan kvinna på jobbet och lämnade mig.
  Jag fick äktenskapet Spell casting-programmet av en andlig far Dr.Oduduwa var mycket hjälpsam som min äktenskap healer
  Han kunde föra tillbaka min ex man hem till mig, det var en överraskning för mig, jag vill gärna förklara hur det hela händer,
  Min make var väldigt kärleksfull och omtänksam till en början, men han ändrade för några månader sedan han fick ett nytt jobb i Stockholm stad och han flyttade till att bo där han träffade en ny dam, de blev kär och började fuska på mig varje gång han flyttade in att bo med henne i ringde mig på telefon för att be om ursäkt precis omedelbart efter den dag kärleksförtrollen lanserades, mitt ex kom tillbaka hem för att be om ursäkt och be om min förlåtelse, idag är vi lyckligare än någonsin tidigare, saker blir mer bättre, intressant och söt. Jag kunde inte ha gjort det utan hjälp av denna Baba. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan, så sa han att vi var klara. Efter lunch av Love spell, ringde min man mig på mobiltelefon och han återvänder hemma en dag efter. Jag är tacksam, jag rekommenderar honom för alla som har problem med äktenskap eller förhållanden för att lösa idag snabbt konsultera denna spirituella stavhjul för att återvända ex kärlek, snälla finns det ingen anledning att tveka eller tvivla bara meddela honom på e-post: (dr.oduduwaspellcaster@gmail com)
  Idag är alla mina bekymmer över. detta är en positiv avsikt jag måste dela här här, eftersom jag tror så mycket att Dr.Oduduwa kärlek stavkanal kommer att hjälpa någon här att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden.

  SvaraRadera
 23. min ex man återvänder hem till mig efter att ha läst en liknande historia kommentar online blogg hur man återställer trasiga kärleksförhållanden.
  Jag visste aldrig kärlek stavning del för att återvända ex kärlekspartner tillbaka förrän för några dagar sedan min ex kom hem hem ber om ursäkt till mig.
  Slutligen hittade jag en omedelbar lösning för att förena tillbaka till ex kärlekspartner. det fungerar för mig .. Jag är säker på att det kommer att fungera för dig också om du provar idag ...
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHAK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR att få ditt eget barn
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge snabb information och brådskande lösning på livsproblem.
  whatsap nummer bara: +792680119659

  SvaraRadera
 24. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera
 25. Goddag vänner, mitt namn är Antonio Laura från Israel, jag är en läkare av yrket Kirurg, jag är 45 år, läs noga mitt vittnesbörd om hur jag återställde ex kärlek inom två dagar av kärleksdel ljus stavningsbön, jag har goda avsikter att dela denna goda nyhet här ute, för jag vet att den här informationen kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka brustet hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och få muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad eftersom min man vägrat att ringa mig eller smsar mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt för mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig, han har ringt och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och fram till idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet går till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 26. mitt namn är raheal från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet ... men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade inom 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

  SvaraRadera
 27. Hej, jag får mitt lån på 20 000 dollar från REMY FINK COMPANY EMIAL: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter Peter från USA: {remy.credit111@gmail. com} E-posta honom nu för ett snabblån E-post: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  SvaraRadera
 28. Hej,
  Behöver du brådskande lån? Vi ger lån till intresserade
  som söker lån med god tro och med en ränta på 3%. Behöver du allvarligt en
  brådskande lån? då är du på rätt plats. Vi ger ut affärer
  lån, personligt lån, Xmas-lån, kontakta oss för din lånebegäran för att möta din
  efterfrågan och utifrån ekonomiska problem. kontakta oss idag via e-post:
  HENRYCLARK003@YAHOO.COM

  Tack när vi väntar på ditt svar.
  Henry Clark Loan

  SvaraRadera
 29. HUR JAG HAR MITT EX EX KONSEKVIK MED HJÄLPEN AV DR ODION ...... Hej alla, jag heter Robert Jason, efter 15 års äktenskap bodde jag och min fru lyckligt tillsammans vi älskade varandra så mycket och jag älskade min familj de var min högsta prioritet, tills en morgon hade jag och min fru ett litet argument som jag vet att alla par har eftersom det inte finns några perfekta par i den här världen efter argumentet jag gick på jobbet när jag kom hem kunde jag inte hitta min fru och våra barn, hon packade också sina väskor och barnens och lämnade jag försökte ringa henne men jag kunde inte nå henne, jag gick till hennes väns hus men de kunde inte säga mig var de skulle hitta henne, jag var frustrerad Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag började dricka alkohol varje dag och natt. Jag slutade gå på jobbet, det var en svår sak för mig eftersom hon och mina barn betyder allt för mig att det var som att en del av min kropp lämnade mig, jag kunde inte fungerar bra, en dag surfar jag på internet när jag såg ett vittnesbörd om någon som vittnade om en man c alled Dr. ODION och hur han tog tillbaka sin fru inom tre dagar, jag tänkte inte två gånger om det jag messaged honom och berättade för honom allt som hände mellan mig och min fru och han sa att han tycker att mitt problem är mycket lätt för honom att lösa han sa också att jag skulle lita på honom att min fru kommer tillbaka och jag sa till honom att jag litar på honom och han bad om lite information som jag gav honom, 3 dagar senare kom min fru hem hem med barnen att jag var så förvånad över att se henne att det var som en dröm för mig började hon gråta och ber om ursäkt för mig. Jag sa till henne att det är okej, jag förlåter henne att hon är glad att hon är tillbaka, vi lever nu lyckligt tillsammans. Om du är hjärtbruten för att din fru eller make lämnade dig, kontakta honom via hans e-post för någon form av dödsstavning, skyddsstavning och även för att lösa rättsfall. (drodion60@yandex.com) eller så kan du också appa honom på +2349060503921.

  SvaraRadera
 30. Vi erbjuder privata, kommersiella och personliga lån med en mycket låg årlig ränta på bara 3%. Kontakta oss via e-post: barclaysnationwideloancompany@gmail.com eller WhatsApp: +33753926689

  SvaraRadera
 31. OM LÅNET TESTIMONIAL
  Hej alla, jag är fru Clency Dexter. Jag bor i Florida och jag är en glad kvinna idag, jag vill tacka MR PENDELIS VÄRLD? eftersom detta lån erbjuder en gud som fruktar mannen. (DET är SANT). Ni bör alla kontakta honom via: pwloancompany484@gmail.com
  Vänliga hälsningar.

  SvaraRadera
 32. Hej, letar du efter ett snabbt lån med en låg och prisvärd ränta? kolla inte vidare. Vi är ett privatägt konsumentfinansieringsföretag, och vi erbjuder alla typer av lån som konsumentlån för bilar, skuldkonsolidering, företagslån, personliga lån, projektfinansiering i alla kategorier och affärsutvecklingslån, etc. Kontakta oss idag och få ditt lån godkänt för så lågt som 2% idag. maila oss nu till: mariaheinze@marquezfinanceltd.com

  SvaraRadera
 33. Skicka e-post till oss remy.credit111@gmail.com

  Hej, hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 till 12 timmarna nu utan stress eller försening
  Skicka e-post till oss {remy.credit111@gmail.com}

  SvaraRadera
 34. Skicka e-post till remy.credit111@gmail.com

  Hej, hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 till 12 timmarna nu utan stress eller försening
  Skicka e-post till oss {remy.credit111@gmail.com}

  SvaraRadera
 35. Mitt vittnesmål Hej alla. Är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från Mr. Johnson wolf efter att jag ansökt flera gånger från olika lånegivare som lovade att hjälpa men de gav mig aldrig lånet. Tills en vän till mig introducerade mig för Mr.johnson varg lovade att hjälpa mig och han gjorde verkligen som han lovade utan någon form av försening. Jag trodde aldrig att det fortfarande finns tillförlitliga lånegivare förrän jag träffade Mr.johnson varg, som verkligen hjälpte till med lånet och ändrade min tro. Jag vet inte om du på något sätt behöver ett äkta och brådskande lån. Var gärna kontakta Mr.johnson wolf via hans e-postadress: johnsonfinancialserivcs73@yahoo.com tack. {Jag önskar er alla de bästa vännerna}

  SvaraRadera
 36. Mitt vittnesmål Hej alla. Är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från Mr. Johnson wolf efter att jag ansökt flera gånger från olika lånegivare som lovade att hjälpa men de gav mig aldrig lånet. Tills en vän till mig introducerade mig för Mr.johnson varg lovade att hjälpa mig och han gjorde verkligen som han lovade utan någon form av försening. Jag trodde aldrig att det fortfarande finns tillförlitliga lånegivare förrän jag träffade Mr.johnson varg, som verkligen hjälpte till med lånet och ändrade min tro. Jag vet inte om du på något sätt behöver ett äkta och brådskande lån. Var gärna kontakta Mr.johnson wolf via hans e-postadress: johnsonfinancialserivcs73@yahoo.com tack. {Jag önskar er alla de bästa vännerna}

  SvaraRadera
 37. För bara några veckor sedan gick jag igenom samma relationproblem / massor av missförstånd med min make, vi har varit gift i över 6 år, det var verkligen sött och ibland sent förra året var det så hemskt eftersom min man började fuska på mig och tittade för ett sätt att skiljas från mig, vi delades upp tre månader efter och vi kom tillbaka igen första kvartalet i år, precis förra månaden han helt lämnade mig med våra två barn bakom utan att säga ett ord. Jag var så förvirrad och undrade vad som kunde ha gått fel. Tidigare deltog vi båda par i äktenskaplig rådgivning / seminarier och slutligen bestämde jag mig för en terapeut men till ingen nytta, jag älskar den här mannen och jag vill ha honom tillbaka så desperat om inte på grund av mig själv men för barnens skull kommer de att sakna honom och jag vet inte hur jag kunde förklara saker för att förstå dem. Jag läste en inläggskommentar på nätet hur en Los Angeles-baserad journalist hittar verklig kärlek efter 9 års förhållande hjärtslag och hon gifte sig omedelbart några veckor efter att Dr.Oduduwa lunchade en förtrollning för henne att hitta sann kärlek och gifta sig. Jag hade turen att har tillgång till den personliga e-postadressen till den andliga helaren och en kärlek-spell-caster.
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. så jag skickar ett meddelande till Oduduwa e-postadress jag kopierade på blogginläggets kommentar. Jag förklarar min relationssituation till oduduwa och han lovade att hjälpa mig att föra min man hem. Jag försökte för det finns inget annat jag kunde ha gjort för att få honom tillbaka hem omedelbart på kort tid. så överraskande fick jag ett telefonsamtal från min man efter tre månader att han lämnade hemmet utan ett ord eller ett meddelande, jag var så glad och jag plockade snabbt upp hans telefonsamtal och han försäkrade mig att han kommer att komma nästa dag, lo och se han kom hem igen igår och ber om ursäkt, men framför allt är jag glad idag är han hemma till mig och våra vackra barn, detta är min största glädje i året. Jag bryr mig inte riktigt om vad som betyder att det blir gjort men jag tror att jag inte ens spenderade mycket pengar som folk kanske tror. Jag följer bara Oduduwas instruktioner och jag gjorde vilken uppoffring eller stavningsprocess som krävs för att jag gjort det. nu när jag pratar med dig nu bor jag och min man båda lyckligt tillsammans för alltid.Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek. Jag gjorde allt mänskligt för att föra honom hem för att älska mig igen, jag fick hjälp och hjälp av Oduduwa, den inhemska spirituella helaren med en magisk förtrollning.
  Jag är tacksam och tacksam till den stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker. Dr.Oduduwa personliga mobila Whassap-nummer:
  Endast WhatsApp: +79268011965

  SvaraRadera
 38. Välkommen till JESSICA LOAN FIRM,
  Vi vill hjälpa dig att förverkliga ditt projekt och ditt företag.

  Sedan 1998 har vi beviljat lån från 1 000 € till 500 000 € för ärliga medborgare i Europa eller Amerika och hela världen

  Vad är det lånebelopp du behöver?

  E-post: jessica.possibleloanfirm@gmail.com

  Whatsapp: +4915214570317

  Med vänliga hälsningar

  -

  JESSICA LOAN FIRM (Credit Company)

  SvaraRadera
 39. TILGÆNGELIGE LÅN

  Har du brug for personligt, kontantlån, usikret lån, få usikret arbejdskapital? Vi har skræddersyet låneprogrammer For enhver profil skal du bruge et lån i dag for at tilfredsstille dine forretningsbehov.

  Operation;

  Hurtigt og enkelt lån
  Hurtig ansøgningsproces
  Godkendelser inden for 24-72 timer
  Valgfrit gebyrlån
  Finansiering på mindre end 5 dage


  LÅNSTJENESTER TILGÆNGELIG INKLUDERER:
  ================================
  * Personlige lån.
  * Forretningsmæssige lån.
  * Investeringslån.
  * Forretningsudvidelseslån.
  * Lån med hårde penge
  * Byggelån.
  * Kreditkortklareringslån
  * Gældskonsolideringslån

  Vi tilbyder finansiel rådgivning til kunder, virksomheder, der søger finansiering af gæld / lån og søger arbejdskapital for at starte en ny virksomhed eller for at udvide eksisterende forretning.

  Interesserede parter, bedes du kontakte os for yderligere information via

  Post; Howardfinancialaid@yahoo.com
  Whatsapp: +1 (573) 279-4038
  Firmaets adresse: West Ave, Hawthorne, CA.

  SvaraRadera
 40. LAN
  Hej, jag får mitt lån på 20 000 dollar från REMY FINK COMPANY EMIAL: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter Peter från USA: {remy.credit111@gmail. com} E-posta honom nu för ett snabblån E-post: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  SvaraRadera
 41. LAN
  Hej, jag får mitt lån på 20 000 dollar från REMY FINK COMPANY EMIAL: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter Peter från USA: {remy.credit111@gmail. com} E-posta honom nu för ett snabblån E-post: REMY.CREDIT111@GMAIL.COM
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  SvaraRadera
 42. Hej alla, jag heter Agnetha och jag är från sverige, jag vill bara säga ett stort tack till Mega Trust Finance för att ha godkänt och beviljat ett lån på 50 000 euro för mitt företag, jag trodde aldrig att jag skulle få lånet för Jag har provat flera långivare men alla besvikna mig. Från de tjänster de gav mig var jag nöjd och processen var mycket enkel och snabb, jag är verkligen tacksam för den här möjligheten och jag lovar att hålla sig till återbetalningsplanen, om du behöver ett lån kontakta dem idag via: megatrustfinancialgroupinc@gmail.com

  SvaraRadera
 43. God dag,

  Vi är en legitim och ansedd pengar som långivare. Vi lånar ut pengar till individer som behöver ekonomiskt stöd, vi ger lån till personer som har dålig kredit eller behöver pengar för att betala sina räkningar för att investera i affärer. Så letar du efter ett brådskande lån? Du behöver inte oroa dig för du är på rätt plats vi erbjuder lån till låg ränta på 3% så om du behöver ett lån förväntas du bara kontakta oss via den här e-postadressen: mobilfunding1999@gmail.com

  LÅNANSÖKNINGSINFORMATION BEHOV FRÅN DIG ..

  1) Fullständiga namn: ............
  2) Kön: .................
  3) Ålder: ........................
  4) Land: .................
  5) telefonnummer: ........
  6) Yrke: ..............
  7) Månadsinkomst: ......
  8) Lånebelopp som krävs: .....
  9) Lånetid: ...............
  10) Syftet med lånet: ...........

  Tack

  SvaraRadera