TOPP 10 SPARTIPS

Tro det eller ej, men jag kommer nu att ge dig ett löfte. Om du följer nedan tio tips kommer du att bli ekonomiskt oberoende. Jag kan inte ge dig ett exakt datum, men det kommer att ske. Inte bara kommer du att bli ekonomiskt oberoende, du kommer att ha upptäckt helt nya sidor av dig själv, sidor du kanske inte visste att du hade.

Äummm

1/ Anamma ett minimalistiskt synsätt och sluta konsumera onödig skit. Det är mycket svårt att göra av med pengar om ditt tidigare mål - att ackumulera så mycket saker som möjligt - byts mot ett diametralt motsatt mål - att ha så få saker som möjligt. Inledningsvis behöver du ändra ditt rörelsemönster till att under lång tid exkludera promenader i gallerior och köpcentra till att istället röra dig i konsthallar, i skog och i andra icke-kommersiella rum. Du ska heller inte röra dig i digitala shoppingmiljöer, vilket kan underlättas om du istället för att slöhänga med tisdagsvinet fredagsvinet framför datorn, umgås med din äkta hälft eller läser en god bok.*

2/ Minimera dina utlandsresor. Res max en gång per år och välj då budgetvänliga alternativ.

3/ Om du bor i stad, gör dig av med bil. Hyr vid behov. 

4/ Insourca allt. Och då menar jag allt utom möjligen sjuk- och tandläkarvård**. Städa ditt eget hem, fila dina egna fötter, laga din egen mat, klipp ditt och barnens hår, slipa ditt golv. YouTube finns där av en anledning - Gud tyckte att vi behövde instruktionsfilmer för att inte bli förslappade soffliggare med betalningsanmärkningar. Det finns tutorials för allt, till och med för att göra tutorials. Det bästa av allt är att du kan få lite kul på kuppen.***

5/ Bli vegetarian. Eller åtminstone flexitarian. Övergå från att se kött som en huvudingrediens till att se kött som en exklusiv krydda och köp kött av bra kvalitet men i små volymer. Lär dig ett antal vego/halvvego-recept som du kan låta rotera 2-7 av veckans dagar. Bli överlag en bättre kock på grund av nästa punkt.

6/ Sluta gå på krogen. Jag menar det. Ta ett krogfritt år - gäller samtliga måltider - för att sedan successivt addera ett enstaka krogbesök någon gång ibland.**** Inte bara kommer du att spara shit-loads of money, du kommer att älska dessa krogupplevelser med en intensitet du inte trodde var möjlig. Bara att få tvåla in dina händer i Byredotvål på Miss Clara kommer att rendera dig tårar i ögona, promise. Se till att alltid ha ett par burkar färdig pastasås och ett reservpaket spagetti hemma för att till varje pris undvika take-away eller spontana krogbesök. Om din törst inte släcks av vatten och du råkar sitta i en bar, håll dig till till Brittmetoden. Gå dagen efter in på www.systembolaget.se och kolla vad din drinknota hade kunnat köpa för fint om du istället valt att ha en liten drink hemmavid. Kanske en sådan här eller en sådan här? Men STÖL var gott det med så säg.

7/ Gör slut med ditt behov av dyra krämer. Minimera även antalet sminkartiklar och stryk sminkshopping från listan på tidsfördriv. Nytt smink köps när någon av dina bruksvaror tagit slut. Det vill säga väldigt sällan.*****

8/ Ha alltid med dig ett matförråd för att undvika Reitansvinn.****** Några kex & nötter samt en flaska vatten kan hålla dig vid liv tillräckligt länge för att nå hem till basen.

9/ Säg upp alla former av abonnemang. Kanalpaket, musiktjänster, dagstidningar, månadsmagasin. Ja jag vet, det låter brutalt och brutalt it is. Tanken är densamma som med restaurangbesöken. Du måste efter åratal av hedonistisk anpassning omkalibrera dina sinnen till en neutral nivå. Efter ett kvartal utan någon som helst stimuli förutom Sveriges radio och det kommunala biblioteket******* kan du lyfta tillbaka de saker som du fortfarande verkligen saknar.

10/ Gå igenom dina försäkringar och kontrollera att du inte är överförsäkrad. Ofta räcker en hemförsäkring.

11/ Skippa de klassiska sparknepen "storhandla" och "håll dig strikt till inköpslistan". Börja i andra änden - ta dig till den billigaste butiken inom cykelavstånd och se vad som kampanjas eller säljs ut för tillfället. Googla på plats för att se vad du behöver komplettera. Skippa duttelidutt-ingredienser av typen färska kryddor******** och citrongräs, ta till dig de stora dragen men fuska med detaljerna - du ska se att det går alldeles utmärkt att äta ändå. Flest antal måltider per hundralapp vinner. Det betyder att du utan problem kan köpa finfin dyrmat till en måltid, förutsatt att du samtidigt planerar för en riktig slamkrypare. Det är snittet som räknas, dear Watson.

Sedär, det blev ett bonustips till på köpe. Sen finns det ju alla dessa klassiska tips av typen sluta med tobak, träna i naturen inte på gymmet, etc. osv. men vet du vad - ovan räcker bra till att börja med ty Rom byggdes inte på en dag.

Om du tycker att listan känns mastig och får dig att vilja spy säger jag bara - det är helt normalt. Det är som när du umgås med din PT - No pain no gain. När du medelst ovan knep väl slagit in på den frugala vägen finns ingen återvändo. Se det som ett hot mot din relation med Rusta eller ett löfte till ditt bankkonto, vilket som känns mest relevant. Jag tror att det är fler än jag som kan intyga att det efter ett tag går från att kännas som jämmerdal till att kännas...tja, utmanande? Inspirerande rentutav. När du är riktigt insyltad kommer du till och med tycka att det är kul. Word! När dina skulder dessutom betas av en i taget och ditt stash på ISKen växer till storleken av ett sabbatsår, då kommer du att hitta de nya knepen på egen hand tro mig. Parce que tu le vaux bien.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ja jag vet, det där lät verkligen präktigt. Om det känns bättre kan du ägna dig åt lite pole dancing eller annat mer edgy.
** Idéstöld från Frugalwoods.
*** Jag har stundtals rätt kul åt mina egna klippningar, men det kanske jag inte borde säga här.
**** Någon gång ibland - max en gång per kvartal kvällstid. Någon gång i månaden för restauranglunch. Frugalwoods - igen - har massor att säga på området.
***** Om man vågar sig på en liten foliehatt kan det vara av just den anledningen det exponeras så många kulörta färger på Kicks och Make-up store inför varje ny säsong?
****** Reitansvinn=Det ekonomiska svinn som uppstår om du har för vana att möta merparten av dina blodsockersfall hos 7Eleven och/eller Pressbyrån.
******* Vilket kanske till och med blir början på en kärlek?
******** Och om vi ändå ska prata kryddor av typen färsk koriander finns den för en tia i frysdisken. Vissnar aldrig och smakar nästan lika bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar