PODTIPS

ChooseFI Podcast med Jonathan & Brad.


En högkvalitativ podcast som täcker alla aspekter av FIRE. Börja gärna med The Why of FI eller The Pillars of FI. Förutom egna avsnitt intervjuar de kändisar inom FIRE vilket gör att det blir lite snöbollseffekt av att lyssna på dem. Nu senast upptäckte jag en ny bloggare - Montana Money Adventures som jag blev helt förtjust i under avsnitt 84. Det är proffsigt producerat och det råder ingen tvivel om att Brad och Jonathan verkligen brinner för FIRE-rörelsen.

Mad Fientist - Financial Independence Podcast med Brandon.En klassisk FIRE-podd där Brandon träffar "alla" inom FIRE-communityn för långintervjuer. Ett bra sätt att förstå vad rörelsen handlar om. Jag skulle börja med avsnitten med MMM eller J L Collins. Eller varför inte avsnittet med Michael Kitces om 4%-regeln?

Slow Your Home Podcast med Brooke McAlary"After being diagnosed with severe post natal depression in 2011, I embarked on a one-woman mission to cut out the excess in my life and reconnect with what was really important. I learnt about minimalism and simplicity, immersed myself in the Slow Living philosophy and discovered the beautiful benefits of living with less. Over 2 years I decluttered more than 25,000 items, created a Slow Home and rediscovered my health, my passion, my energy, my spark." Det var genom läsare SB jag hittade podden och det var genom podden jag hittade The Art of Frugal Hedonism. Brooke skriver också böcker och är just nu aktuell med "Slow: Simple Living for a Frantic World".


Money for the rest of us med David Stein.En allmänbildande, men ibland lite seg (brukar köra på x1½) podd om investeringar och makroekonomi. Stein är f.d. professionell investerare som lade av för ett antal år sedan och jobbar nu för att skapa större kunskap kring tidig pension.
Just because you choose to manage your own investment portfolio doesn’t mean you have to do it alone. Let’s take this financial journey together.

FIRE Drill Podcast med Gwen från Fiery Millennials och J från Millennial Boss.


Två kvicktänkta och roliga bloggare i övre tjugoårsåldern intervjuar människor från FIRE-communityn. De fokuserar mycket på entreprenörskap (av typen bli digital nomad) som en väg till FI.

Optimal Living Daily med Justin Malik


OLD skapades av ett gäng apputvecklare som ville starta eget inom personlig utveckling. Eftersom de inte hade råd eller kunskap att skapa content spelade de helt enkelt in texter på området (primärt bloggar) och la i podden (med upphovsmännens ok). Frekventa författare som du kan höra upplästa i podden är Joshua Becker från Becoming Minimalist, Leo Babauta från Zen Habits och David Cain från Raptitude. Det är korta avsnitt med ibland störande mycket tjat om att bli sponsor för att slippa höra tjat, men när jag fortfarande bilpendlade var det här ett bra sätt att "läsa bloggar" i bilen.

Det finns även andra produkter: Optimal Finance Daily (med bloggare från FIRE-sfären snarare än Minimalism-sfären), men jag gillar faktiskt OLD bäst.

Simple Sophisticate Podcast med Shannon Ables.


Hur kan man motstå en amerikansk skolfröken som i varje avsnitt avrundar med ett "petit plaisir" (uttalat med mycket amerikansk brytning). Hennes avsiktsförklaring är:

"The simply luxurious life is something that I beleive every one of us can attain if indeed we are seeking quality rather than quantity, sensibility rather than frivolity, personal style instead of trendy fashions and a truly fulfilling life instead of being led around by the nose; thereby, creating a life of true contentment."

Medierna i P1.


Eftersom mitt enda nyhetsintag är TIME en gång i veckan lyssnar jag på Medierna. Dels för att få lite koll på var det stormar i det svenska medielandskapet för tillfället. Men också för att få det bekräftat för mig att min nolltolerans mot dagligmedia är rätt väg att gå, eftersom en rätt ansenligt del av de nyheter som får mest genomslag är tveksamt rapporterade.Det är oerhört dramatiserat med skräckfilmsmusik och dova berättarröster. Och det är det som gör denna podd så oerhört bra. För det här lyssnar vi på tillsammans hela familjen, i andäktig tystnad. Vilken folkbildargärning - vem hade trott att vi en vacker sommarkväll skulle sitta inne och lära oss om suffragettrörelsen? Kan verk-li-gen rekommenderas.

Staden - en podd om arkitektur


"Staden - En podcast om arkitektur, stadens utveckling och hela arbetet med att skrapa lite på fasaden", med Dan Hallemar (redaktör Arkitektur Förlag) och Håkan Forsell (urbanhistoriker och författare), två välartikulerade personer med en helt fantastisk kombination av kognitiv pregnans och en nästan överjordisk förmåga att få ämnena att flyta. Därtill välavvägda musikval i slutet av varje avsnitt och diskret spons. Det som slår mig är att ett ämne (ex. "shopping") har att vinna på att korsköras med ett annat. I det här fallet arkitektur och den urbana utformningen. Det blir som att börja lära sig om ämnena i 3D. Eller 4D, med tanke på alla deras historiska och litterära referenser.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar