Fem punkter som hjälper dig att spara pengar

Jag är en hängiven anhängare av Joshua Beckers blogg Becoming Minimalist. Jag försöker, så långt det går, att inte sno för mycket av andras material (minus foton - det är bara en tidsfråga innan jag åker dit), men ibland kan man bara inte låta bli. Jag tog punkterna från Joshua och blandade ut med tillräckligt mycket eget för att inte åka direkt på civilrätt, läs originalet här om du så önskar.


1. Du kan inte ta med dig pengarna i graven*
Ovan brukar referera till att du ska sätta sprätt på pengarna asap då man, som talesättet lyder "lika gärna kan bli överkörd av en buss imorgon"** Becker uppmanar oss till ett annat sätt att tänka: Eftersom vi inte kan ta med oss varesig pengar eller prylar i graven, är det då värt att lägga en massa tid på att spara ihop pengarna och köpa prylar för? Är det inte enklare att anamma en sorts "hyr-filosofi" i livet - just nu hyr jag den här bilen, jag köper en billig festklänning second hand för att sedan lämna den till Myrorna, jag lånar böcker på bibblan istället för att fylla hyllmeter hemma, jag lånar högtryckstvätten av grannen och lämnar tillbaka den trasig som Ove i Solsidan....Nej kanske inte det sista, men i övrigt håller jag med om att bagaget blir betydligt lättare om man ser sig som en Hyrare istället för som en Ägare. Och man har då möjlighet att köpa sig tid för pengarna istället. Och frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring.

2. Den grönaste produkten är den du aldrig köper
Vissa produkter som tillverkas idag bidrar verkligen till mindre utsläpp - en vanlig bil i rörelse idag släpper ut mindre än en stillastående bil på 70-talet. Men många företag använder sig av greenwashing som marknadsföringsknep och det är lätt att som konsument bli lurad att tro att en del köp är "bra för miljön" när det absolut bästa du kan göra för miljön i själva verket är att låta bli att konsumera en produkt över huvud taget. Ett exempel är "plastbantning", d.v.s. när existerande köksverktyg i plast avpolletteras till förmån för verktyg i mer inredningssmickrande miljövänliga material som transporterats över halva jordklotet***. Det sista var min kommentar, inte Beckers, så är du plastbantare får du skicka hatbreven till mig.

3. Det finns inga särskilda minimalistprodukter
Den här punkten är så bra att jag inte törs blanda ut den med eget utan här kommer en direkt översättning: "Undvik erbjudanden som använder ordet 'minimalism', ex: 'Skaffa den här minimalistiska klockan medan du kan'. Vad det egentligen betyder är: 'Här är ännu en cool pryl du kan spendera pengar på. Och eftersom du är intresserad av minimalism, använder vi det ordet för att marknadsföra produkten mot just dig.' Du kan heller inte bli minimalist genom att konsumera förvaring. Förvaringslösningar kan hjälpa dig att göra av med pengar, gömma bråte och manipulera ditt hems utseende. Men prylarna du döljer i förvaringslösningarna kräver omvårdnad, skötsel och organisatorisk ansträngning." (Du förstår kanske nu varför jag inte valde översättarkarriären, hur styltigt var inte detta)
Organization can help, but minimalism always comes from less stuff, not more. It is better to de-own, than merely reorganize.

4. De bästa presenterna är de som inte upptar plats i ditt hem
Här talar författaren om sin relation till barnen och att han hellre ger av sin tid än dyra presenter, snif snif, han är snygg och en bra pappa, högsta poäng på Cougarskalan****. Om jag går till mig själv är de absolut bästa gåvorna de jag antingen får dricka upp, tvåla upp eller elda upp*****.


5. Ägodelar ger inte långvarig lycka
Här refererar Becker till en massa studier och det stämmer, efter ett tag vänjer vi oss vid den nya bilen och det som då hamnar mer i fokus är bilens underhåll och kostnader. Jag måste ändå säga att det finns lite gråzon kring den här regeln. För fyra år sedan förverkligade vi /min/ dröm att flytta tillbaka in till stan. Vår lägenhet i stan är, i strikt bemärkelse, en "pryl". Jag vaknar med ett leende på läpparna varje dag när jag inser att vi bor där vi bor. Möjligen kommer jag om 10 år inte att känna samma eufori, men än så länge har det funkat rätt bra. Däremot bryr jag mig nada om bil. Jag kände bra mycket lättnad när den försvann. Jag tror att det finns vissa nyckelprylar som är viktiga för just dig respektive mig och dessa är det värt att satsa på. Som Paula på "Afford Anything" säger. "You can afford anything, but not everything."


Mvh/
FruEfficientBadass


* Tänkte väl det, du var för lat för att klicka på originalartikeln.
** Dessa bussar som verkar ta livet av folk i parti och minut
*** En förmildrande omständighet torde vara att plastbantarna lämnar in sin plast till Myrorna så att mindre upplysta kan återanvända dem.
****Eller är det bara jag?***** Jag menar ljus - presenter jag är missnöjd med eldar jag inte upp, jag ger dem vidare. På tal om att ge presenter vidare så fick jag en gång en flaska skumpa av min vän konsult-M, du vet den där sorten med ett litet fodral om, jättesöt var den. Tanken var naturligtvis att jag skulle hälla den i min egen kropp, det var äkta bubbel av prima kvalitet. Men då gick Marknadsförar-L och klämde ur sig barn #3 så jag grep den i farten och åkte dit. Två veckor senare får jag ett sms av Marknadsförar-L som undrar om det fanns någon särskild symbolik i att flaskan, under "dräkten", bar två nakta kvinnobröst. Jag ångrar så att jag gav bort den flaskan. Inte för att det blev pinsamt uppenbart att jag re-giftade, men får man en present av en männska som har sinnesnärvaron att addera nakna lökar på en skumpaflaska, då dricker man upp innehållet punkt slut.

11 kommentarer:

 1. xxxxx Ha ha!

  "Och frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring." Den gilla jag.

  Plast (polymermaterial) är bra till mycket, att förtala all plast rakt över köper jag inte. Men visst jag förstår det fyrkantiga budskapet.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr stöld där också - Bisp Thomas frihetssång. Jag kommer förr eller senare åka in i copyrightfängelset, en riktigt hård anstalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde inte copyright ha gått ut i just det fallet? Eller så imponerar STIM och samlar in ersättning till så pass gamla artister.

   Radera
 3. Jag är såå på din sida vad gäller bil och boende. Skönt att slippa kostnaderna för bil och bo, ja, det gör jag sedan länge centralt med gång- och cykelavstånd till det mesta. Vilket lyft det var att flytta in från studentlägenheten långt utanför stan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju framtidsvisionen: 5-minutersstaden (allt väsentligt inom fem minuters gångavstånd). Nu har jag inte fem minuter till allt, men det ser jag mer som en fördel - det blir mer röra på sig. Var ute och gjorde en Britt igår (2 hastiga glas cava), och fick samtidigt 40 minuters skön promenad i snögloppet. Förr om åren hade jag skumpat runt i buss, eller värre - taxi.

   Radera
 4. Mycket bra tips! Jag ska se till att de länkas på lämpligt ställe på vårt nystartade forum svenskafire.se ! Mvh MrFire

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweet! Mycket bra initiativ, har reggat mig.

   Radera
  2. Kul! =) Har länkat till denna blogpost på forumet (svenskafire.se), skulle även vilja klistra in delar av din text i inlägget. Men för det vill jag ha din tillåtelse först!

   Radera
  3. Tack! Mr Fire får klistra hur hen vill, förutsatt att det framgår att det är klippt från denna blogg.

   Radera
 5. Så kloka ord om pengar och lycka. Ibland verkar det som en sorts "tävling" där "Den som har mest pengar och prylar när hen dör - vinner".

  Men visst, all respekt för dem som anser att det är prylar och pengar som ger lycka. Allt ligger ju i betraktarens ögon och så klart är det lättare för den som har pengar att sälla sig till skaran som anser att det är "oviktigt".

  Det är en så kluven fråga och allting är förstås relativt i förhållande till vad man anser är minimalistiskt eller inte. Att leva minimalistiskt är förmodligen enklare, lättare och roligare om man gör det av egen fri vilja.

  Tack för en bra webbplats och kul inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt - "minimalism", "sparkvot" etc är ju begrepp för medelklassen och också ett sätt att särskilja sig mot de proletärer som ägnar sig åt smaklös Ullaredshopping. Mina morföräldrar levde minimalistiskt/sparsamt men inte på grund av positionering & koketteri utan för att de båda levde på en lön. Och som du säger, jag tror inte att de upplevde det som deliriskt kul att leva så, det var bara att gilla läget. Så visst är det ett privilegium att kunna välja den den här livsstilen. Även om min fasta övertygelse är den att vi alla har att vinna på att fler (oavsett inkomst) hakar på minimalism/sparspåret genom att skala ner och sluta med denna vansinneskonsumtion vi har ägnat oss åt de senaste 50-60 åren.

   Radera