Reflektioner från en vecka utan jobb

Som ni vet bytte jag jobb nyligen och jag såg till att få en vecka ledigt emellan. Nu undrar ni kanske hur det kändes att vara ledig på det sättet - d.v.s. ingen som sökte mig från något håll - ett liv i sus och dus. Och jag måste erkänna att jag blev lite förvånad över min egen reaktion. För när jag inte längre behövde gå upp klockan 06:00 på morgonen för att ge mig iväg till jobbet, när jag inte längre hade strukturen i de dagliga mötena kände jag mig märkligt...lealös. Jag kan inte beskriva det på annat sätt än att det var som att jag, så som jag känner mig själv, gick förlorad. Det värsta var nog fredagen. Normalt är jag alldeles uppspelt framåt lunch. Den här fredagen kände jag mig bara tom. Jag menar - vad är poängen med att ha helg när veckan redan varit helg? Min man däremot, kom hem från en vecka med jobb och kände såväl lättnad som glädje. Jag kom på mig själv med att avundas honom.

FIRE - aningen ogenomtänkt?

Jag börjar fundera på om det här med FIRE kanske inte varit en smula förhastat. Kanske ligger det något i de kommentarer som brukar framföras av tidig-pension-kritikerna - ett väl utfört arbete ger inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar. En del av mig är lite ledsen över insikten, eftersom jag eftersträvat att lämna ett gängse yrkesliv så hett. Dessutom har ju FIRE varit en central del av den här bloggen och för ett tag tänkte jag att jag skulle avsluta. Men sen kom jag på andra tankar - jag kan ju fortsätta att skriva men med en tweak: Optimera din karriär i en administrativt utmanande era. Så framöver kommer jag att skriva färre inlägg om att skala lökar och fler inlägg om hur man optimerar sin karriär, exempelvis genom att proaktivt be om feedback från såväl medarbetare, kollegor som chefer (så kallad 360-graders-feedback) eller hur man på bästa sätt förbereder sig inför de årliga utvecklingssamtalen i syfte att utvecklas på ett personligt plan. Jag hoppas att bredden i läsarskaran ska leda till intressanta diskussioner inom ramen även för dessa frågor. Med detta önskar jag dig en härlig påskdag med nära och kära.Med vänlig hälsning/
FruCompliantBadass

12 kommentarer:

 1. Om du bara visste hur långt meddelande jag skrev först innan jag vaknade till...

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Kan trösta dig med att om man inte jobbar under en längre tid, så blir det annorlunda. Man måste ju omdefiniera sin vecka efter den verklighet som råder. Och känna tillfredsställelse över annat. Jag har haft jättesvårt med det under min sjukdomstid. Men nu kan jag ha fredagsmys och känna tillfredsställelse över det jag utifrån mina förutsättningar gjort i veckan: deklarerat, varit hos mamma och fikat, putsat och lagt undan vinterskor, bakat bröd. Och om man inte jobbar under en längre period (längre än en vanlig semester) är det viktigt att behålla rutiner, särskilt som sjuk. Jag har rutiner och fasta tider varje dag. Likaså rutiner på veckobasis (ex handla må + to, yoga fre, tvättstuga lö, städa sö. Nu behöver jag ju extra mycket rutiner för att klara att hantera utmattningssyndromet men jag tror det skulle behövas annars också.

  SvaraRadera
 3. Nej snälla börja inte skriva om att optimera karriär och feedback, är så matt på att samhället kräver att man ska vara en übermännish och maximera karriär. Se bara på jobbannonser ”vi ser gärna att du bollar 70 bollar i luften, gillar stress och är lite extra av allt”

  SvaraRadera
 4. För mig innebär FIRE att jag har uppnått en trygghet som inte är kopplad till ekorrhjulet. Jag har min egen trygghet baserat på min livsstil och mig själv. FIRE innebär inte att jag kommer att sluta arbeta med det och de människor som jag tycker om men att jag gör det för att jag vill och så länge jag vill.

  Är du klar över vad du lägger i begreppet "optimera din karriär" och vad du vill uppnå med den processen?

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. April april?? (I hope)

  SvaraRadera
 6. ��klockrent aprilskämt!
  Glad påsk till dig med EB Mvh Ida

  SvaraRadera
 7. Du fick mig att fundera faktiskt! Trots anledningen bakom inlägget. :-)

  Jag kan redan idag gå ned till 80 % arbete och 20 % utdelning om jag vill. Men just nu är jag ok med att jobba 100 % och kanske i framtiden helt sluta jobba eller jobba mindre. Viktigast är ju att man funderar vad man själv vill. Så heja dig oavsett beslut! :-D

  SvaraRadera
 8. Aprilskämt till trots, man måste fylla sin dag med något meningsfullt, annars tror jag det är kört.

  SvaraRadera
 9. Just ja, första april.... 🤣🤣🤣

  SvaraRadera
 10. Åh, shit. Blev så deppad när jag läste inlägget. Hoppas verkligen att det är ett aprilskämt.

  SvaraRadera
 11. Bra April skämt, gick nästan på det.

  SvaraRadera