Konsten att göra saker i smyg

En del vänner har undrat varför jag vill hålla bloggen anonym. Det är ju inte så att de ämnen jag skriver om (städa och odla morötter) är särskilt kontroversiella. Men då har jag upplyst dem om att jag möjligen kan komma att blotta en del omoral avseende arbetet, och då blir det tyst. Det är nämligen inte comme-il-faut att vara en slacker har jag märkt. Men låt oss problematisera det en smula. Som minimalist och anhängare av simple living tenderar jag att konsumera mycket lite av distraktioner av typen sociala medier och dagliga nyheter (som gemene man enligt Internetstiftelsen lägger cirka en timme åt dagen åt, inte alltid på "fri tid" kan man anta). Vidare har jag aldrig varit någon fikatyp utan tar ofta med mig kaffet till datorn = jacka på ett par timmar i veckan för det. Därför hävdar jag att det är fullt kompatibelt med gemene mans arbetsmoral att en sån som jag telefonerar privat då och då eller kollar in en ekonomi- eller hönsblogg på arbetstid. Gällande "Living a FI" (första länken) så är det en av de roligaste och bästa bloggarna om FIRE (Financial Independence Retire Early) jag läst, men dessvärre/lyckligtvis gjorde han slag i saken och slutade jobba för ett par år sedan så det blir inte mycket bloggande nuförtiden (annars hade jag haft honom i listan till höger). Men om ni vill få lite hårresande men roliga beskrivningar av hans yrkesliv som programmerare i USA, läs inläggen under titeln The Job Experience, och då särskilt hans lustmord på den dåvarande chefen, i bloggen kallad Cthulhu.


Cthulhu

Att sitta och bloggsurfa inne på sitt rum är väl enkelt och bra, men om du sitter i kontorslandskap kan det vara knepigare. Försök om möjligt att vända ditt skrivbord så att din skärm inte är för synlig. Har du aktivitetsbaserat kontor är det bara att gratulera - då kan du rotera skrivbordskollegor så ingen kan göra tidsstudier på ditt knattrande några längre perioder. Res dig med jämna mellanrum och gå med raska steg någonstans - det sänder ut kraftfulla doer-signaler och är dessutom nyttigt för dig.

Ha alltid en Excelfil redo ifall någon skulle få för sig att komma nära. Minns också att ett visst knappande på tangentbordet signalerar yrkesmässig aktivitet varför du inte får vara tyst i för långa stunder. Där är ju bloggen bra, för jag skriver ju för kung och fosterland. Den riktiga utmaningen är ju att uthärda i möten, för då kan man inte lika lättvindigt sitta och surfa. Nuförtiden har jag tack och lov väldigt få möten, men jag minns att jag på mitt första jobb, som hade helt outhärdliga möten som aldrig tog slut, satt och skrev långa haranger på ett för dem främmande språk (ifall jag skulle råka glömma ett anteckningsblock efter mig) om hur mycket jag hatade jobbet. Oklart om det fick mig att stå ut eller om det ytterligare förstärkte min ångest. I nuläget skriver jag bloggutkast eller gör räkneövningar inför min frigivning. Det är betydligt mer uppbyggerligt än att sitta och skriva att man hatar jobbet.

Att prata i telefon med likasinnade är alltid ett uppiggande inslag i arbetsdagen. Det gäller då att sköta det snyggt - givetvis tar du inte dessa samtal in grand public. Du svarar med neutral, för arbetet passande röst, och även om du ser att det är Majsan som ringer använder du såväl för- som efternamn samt företagsnamnet.

- "Anja Lök, Hessman & Strulberg Consulting".
-."......."
- "Jamen hej..."(låt inte för glad nu, det är en "kund" eller "leverantör")
- "?"
- "Mmm...jaa....precis ja....du låt mig bara ta min dator och sätta mig i ett mötesrum så kan jag hjälpa dig utan att störa alla runtomkring...ja precis öppet kontorslandskap...ja exakt...häng kvar lite..."

Väl inne i mötesrummet kan du och Majsan i lugn och ro prata av er och inget hindrar att du blir kvar i mötesrummet en kvart eller två extra även efter avslutat samtal.  Trippeleffekt: Du slår ihjäl lite dödtid, du odlar dina relationer och du framstår som en fixstjärna på jobbet jämfört med de klåpare som sitter och Facebookar direkt på mobilerna.


-"Mmm...jag hör vad du säger...."

Det kan också löna sig att investera i ett par bra hörlurar som läcker minimalt med ljud. På så sätt kan du ge sken av att lyssna på en spellista av typen "Enhancing Job Focus" när du i själva verket lyssnar på Sparpodden eller Alex & Sigge. Sitter du dessutom och jobbar med din sparplan i Excel är det ju förstklassig hobbyverksamhet i perfekt förklädnad.


Mvh/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

 1. Haha, jag känner mig avslöjad! =)
  En före detta trött kollega hade eget knep för att klämma ut lite sömn på jobbet också. Pannan mot skrivbordet och ena handen i nedersta lådan. Kom någon in på kontoret låtsades han bara att plocka upp något.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
 2. Har du en massa onödiga skypemöten,dvs sådana där du behöver bara bidra med något sporadiskt, brukar jag jobba hemifrån. Genom att sätta mikrofonen på mute så hinner man träna, stryka tvätt eller göra något annat produktivt under tiden mötet pågår. Eller man kan sitta på balkongen och få en dos frisk luft samtidigt,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Been there done that. En gång fuckade jag emellertid upp och drog igång dammsugaren i ett webbex med 30 deltagare. Trodde jag hade mutat men det blev ett jäkla liv. Lyckligtvis kunde det inte härledas till moi

   Radera
  2. Haha, med Skype är det dock uppenbart vem den skyldige är.

   Radera
 3. Great minds think alike! Härliga och ärliga tips fru EB. MrFIRE: Hahaha, handen i byrålådan...

  SvaraRadera
 4. Alltså MYCKET viktigt att sköta sådant här snyggt. Hade bjudit in en viktig kund till ett möte tillsammans för en tid sedan. När min kollega skulle koppla in datorn för att visa Powerpoint-presentationen dyker Willys senaste annonsblad upp i helskärm på projektorduken. När hon klickade ner detta såg man alla andra flikar i webläsaren som inte var jobbrelaterade, typ diverse webshopar, Aftonbladet, Expressen mm. Nu gick det hela rätt fort så tror inte kunden hann uppfatta så mycket men kom ihåg att jag själv reagerade ordentligt på detta och satt typ med handsvett resten av mötet... Så oproffisgt! Jag fattar ju att alla smyger lite med diverse privatsamtal, privatsurfning etcetera på jobbet men det måste skötas snyggt! ;-) Så förstår att du vill hålla dig anonym för att slippa lägga band på dig här på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoho! Jorå. Alla håller på. Det mest vattentäta är att ha en livlig fantasi och kunna hålla sig inom huvudet.

   Radera
  2. Måste kolla in bloggen med Cthulhu, mycket fyndigt namn till en chef. Hahaha!

   Radera
 5. Jag gillar inte sådant här. Speciellt inte om man jobbar två och två i mindre projektarbeten. Har erfarenhet från två dylika projekt där min kollega inte gjort mer än 10% av jobbet men mycket väl försökte få det att framstå som att hon väldigt delaktig.

  Har tagit upp detta med både henne både under det första och inför det andra gemensamma projektet. Sa åt henne att om hon fortsatte att söla och surfa under det andra projektet så skulle jag ta upp det med chefen. Så när det andra projektet direkt gick åt skogen tog jag upp det med min chef och nu är kvinnan omplacerad.

  Att snika undan och låta kollegor slita mer än 100% pga det är riktigt ruttet. Då är man rent ut sagt en avskyvärd människa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att låta någon annan göra ens jobb är ruttet. Jag gör mitt jobb även om jag ibland tar det lugnare eller sysselsätter mig med annat när jag lyssnar på möten. Jag tolkar inte som att detta handlar om att låta kollegorna göra ens jobb. Dessutom tycker jag att var och en har ett ansvar för att man inte sliter mer än 100%. Jag har sett alltför många duktiga flickor gå in i väggen för att de gjort det. Ingen kommer att tacka en för att man gör det. Personligen har jag börjat tacka nej till mer och mer saker som inte intresserar mig eller för att jag vill ge arbetsgivaren mer än mina 40 timmar.

   Radera
  2. Huvudet på spiken Plina. Det är ju detta det handlar om. Jag skulle aldrig låta någon annan dra lasset.

   Radera
 6. Det är korrekt - I do my shit och sen gör jag saker i smyg. Jag har ganska lätt för att få saker ur händerna vilket på vissa arbetsplatser lett till att jag blir tilldelad arbetsuppgifter som egentligen skulle hamnat på en annan medarbetare, ex min seniora ledningsgruppskollega som skev enbart m h a pekfingrarna (true). Min chef sa det rent ut: ”Lägger jag det på dig kan jag lita på att det blir gjort”. As If! Kunde han fetglömma - alltför många duktiga flickor har sprungit in i väggen på grund av att arbetsledare inte lyckas leda pekfingervalsande gubbs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och oftast leder detta inte till några synliga resultat i lönekuvertet. På ett arbetsställe så ledde det faktum att jag och min kollega slutade till att de var tvungna att anställa tre personer som i olika faser verkar ha gått in i väggen. Då städade jag ändå skrivbordet på allt som gick att städa innan jag slutade. Efter ca 3 år på jobbet inom ett helt nytt område hade jag bättre statistik än min kollega som jobbat ca 10 år inom området. Det intressanta var när vi jämförde oss med vissa kollegor som tyckte 30-35 ärenden började bli mycket. Jag tyckte att det när det var dubbelt så många började det bli lite ansträngande och då ska vi inte tala om att vi hade ca 30 resdagar som övriga kollegor inte hade.

   Människor verkar ha mycket olika nivåer på vad som är mycket att göra. Och det verkar finnas en hel del människor som gör mycket annat på jobbet än jobbar eller som kund effektivisera sitt jobbande. ;-)

   Radera
  2. Jag tänker som jag tänkte sista året på dagis: om jag bara fick bestämma allt så skulle världen funka mycket bättre 🙂. Skicka in mig i en koncern, jag pekar med hela handen och ser till att alla får rätt uppgifter och rätt lön. Skicka mig till Israel/Palestina - jag ritar på white boarden och sen är det klart.

   Radera
  3. Me too! Tänk om man fick vara diktator för en dag, vad mycket jag skulle få uträttat. :-)

   Radera
 7. Jag är faktiskt sparsam med att privatsurfa på jobbet - pga att allt jag gör i min dator/telefon är synligt för min arbetsgivare. De flesta arbetsgivare har program installerade som på ett snyggt och överskådligt sätt visar hur alla användarna har använt internettet. Jag försöker kolla mail och läsa nyheter på min lunchrast - inte mer än så.
  Jag vill inte skrika varg här men fan, tänk er för så det inte kommer i bakvattnet en vacker dag för er.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat en del på just det du skriver - ligger det inte i arbetsgivarens intresse att kartlägga sådant givet att var och en borde fatta att slösurfandet är rätt utbrett? Men de år jag har suttit i företagsledning har det ALDRIG andats om en sådan monitorering. Kanske är det en fråga om bolagsstorlek - jag har ju inte jobbat i några jättekoncerner.

   Radera
 8. Jag läste informationssäkerhet för 15? år sedan tillsammans med en arbetskollega som var it-ansvarig för företagets interna it. Redan då fanns applikationen - var den inte standard då så är den säkert det nu. Tro inte annat än att informationen finns där, precis som din internetleverantör hemma vet precis vad du gör på nätet.
  Företaget väljer själv om de vill använda informationen eller inte. Naturligtvis inget som det pratas om.
  Anna igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vafalls?!? Vet min Internetleverantör precis vad jag gör på nätet? Immediate shut down!

   Radera
 9. Varför fokuserar ingen på det viktigaste i detta inlägg? Det finns en hönsblogg - lyckan är total /C

  SvaraRadera