PÅ'T IGEN!
Vill flika in att jag anser att Eklundskan skrivit ett av de mer neutrala inläggen i frågan. Hon har dessutom vett att referera till såväl MMM som 4%-regeln vilket hedrar henne. Med dessa referenser har mottagliga svenne bananer chans att ta det steget vidare med hjälp av en enkel googling eller två. Men även solen har sina fläckar - Lovisa envisas med den i svensk dagligmedia allomfattande tankevurpan att man som Människa måste pensionera sig till 100% eller inte alls och vid pension få ut en svensk snittlön efter skatt (enligt henne liktydigt med ett kapital på 7,5 millar) tills dess liemannen står i farstun (och därtill lämna sitt kapital intakt till efterlevande alternativt allmänna arvsfonden). För FIRE centrala begrepp som side hustling, geo-arbitrage och partially funded lifestyle talades det inte om, vilket kanske är förståeligt givet artikelns längd. Men budskapet är tydligt: Antingen är du inne. Eller så är du ute. Och väljer du att gå ut kommer du inte in igen det ska du ha klart för dig för då är din kunskap och dina skills obsolet/a [Ha! Precis som att de inte blir det ändå i denna disruptiva tidsålder].
![]() |
Och Döden sade: "Du har väl lämnat ditt kapital intakt i ISKen?" |
Vän av ordning (jag) känner sig ändå manad till ett försiktigt påpekande: I en svensk kontext är det inte helt orimligt att tänka sig att det trillar in en och annan pensionskrona även om man bara jobbat heltid i 15-20 år (ungefärlig tid för att nå insikt och därefter pursuit of FIRE) vilket rimligen borde ge lite slack till kalkylen. Det finns en bra snurra här där Eklund kan räkna med såväl inflation som framtida pension* och windfalls av typen bostadsförsäljning, arv etc. Men det är klart, när man prognostiserar för prematur exit ur ordinarie yrkesliv ska man ha både hängslen, livrem och silvertejp. Här tolereras inte samma intellektuella slapphet som för resten av befolkningen där kreditfinansierad överkonsumtion och orangea kuvert-fobi är helt i sin ordning. Vad jag vill komma till [det gissade ni inte?] är att svensk dagligmedia oftare dissar än hissar FIRE.** Varför är FIRE dåligt? Dåligt för...miljön? Nej. För människors psykiska välbefinnande? Knappast, sjukskrivningstalen skulle störtdyka om de 50% som uppger att de hellre inte är på sina jobb än är på sina jobb fick lite mer slack i livet. För samhället? Njae.*** Men varför? Vilka andra livsval - vid sidan av det att vilja hoppa av ett 9-5-jobb för att få gigga lite friare - stöter på patrull på motsvarande sätt? Jag citerar Linn och Kaktus kommentarer från i lördags (apropå det norska "skandalparet"):
- Jag kan inte koncentrera mig på något mer efter meningen "Dvs 1 ½ miljon kr per person ska räcka att försörja 1 ½ person i 30 år." Ska de försörja sitt barn i 30 år?!SvaraRadera
I vilket fall, det här med tänk om alla skulle-argumentet. Är inte det världens sämsta argument? Ska du bli nagelteknolog? Men tänk om alla skulle bli det, är det så bra för samhället va va va? INGET, inte ens läkare, skulle funka om nu alla skulle vilja gå samma spår, men det är så långt ifrån att alla någonsin skulle bli en det ena eller det andra tillsammans. - Haha! Bra poäng. De får tydligen ingen pension efter 20 år av Cornu heller.
Det finns en del människor i Sverige som aldrig lönejobbat eftersom de lever på gamla pengar. Men om en hundradel så många slutar lönejobba närmaste åren för att de sparat ihop nya pengar så är det O-E-R-H-Ö-R-T allvarligt.
Jag upprepar att Eklund gör ett bra jobb i att beskriva FIRE-rörelsen, åtminstone i jämförelse med andra [host i Lund]. Men jag slås av att språket är laddat med ord jag skulle klassificera som negativa (mina rödmarkeringar):
"För att lyckas med FIRE krävs det att man tar höga risker i sitt aktiesparande. Det uppenbara problemet med det är att aktiemarknaden kanske inte utvecklas som du har planerat, planerade aktieutdelningar blir inställda och så vidare. (Min kommentar: Lovisa, klicka här för Trinity Study. Och indexinvesteringar...vet inte hur hon definierar hög risk men med indexfonder står du åtminstone ingen bolagsrisk).
Om det inte blir som du har tänkt dig kan du bli tvungen att börja arbeta igen. Men om du har stått utanför arbetsmarknaden under en lång tid kan det vara svårt att få ett nytt jobb. Dessutom innebär varje år utan skattad inkomst förlorad inbetalning till den allmänna pensionen, och utan arbetsgivare får du ingen tjänstepension.
John Skogman, daytrader och en av grundarna till Börspodden, tror att många som strävar efter FIRE drivs av själva tävlingsmomentet, och att de till slut ser sparandet som en drog."
Jag kan inte låta bli att dra på smilbanden när jag hör John Skogman, daytrader, säga att FIRE-anhängare gör det för "tävlingsmomentet". Darling, du är välkommen att granska min finansiella plan när som helst och sen jämför vi vem av oss som är mest tävlingsmänniska.**** Man skulle rent teoretiskt kunna försöka att se glaset som halvfullt och istället säga: Livet är en risk. Du får bara ett liv och du vet inte på förhand hur långt det kommer att bli så se till att leva det liv du vill ha redan innan du blir gammal. Konsumerad tid - tillbringad i ett kontorslandskap med tjänstepension - får du inte åter vid 71. Vår planet är heller inget jättefan av den konsumtion vi ägnar oss åt i nuläget varför det inte är en helt dum idé att lägga om våra vanor en smula. Detta korrelerar på ett nästan magiskt sätt med tankegodset inom FIRE; att leva ett enklare, mer förnöjsamt liv där man kanaliserar sina resurser på ett sätt som gagnar de långsiktiga målen för just dig. Det kan betyda att du fortsätter att jobba med exakt det du gör idag, klapp klapp, men med din egna vetskap om att du när som helst kan dra ur proppen och göra en Lotto-Åke om andan skulle falla på. Du behöver alltså inte bli en besatt 7,5 miljoners-människa för the pursuit of FIRE. Inom begreppet ryms en mängd varianter, perfekt skalbara för alla och envar. Med bara en dryg mille i börsplacerat kapital känns tanken på att gå ner i arbetstid tryggare. Med ett par millar kan du utan större ångest säga upp dig från ett livsdränerande jobb och ta ett sabbatsår utan att belasta samhällsekonomin i det fall du känner att du står vid randen av utbrändhet. Med samma kapital kan du tillåta dig själv att ta ledigt av en mängd andra skäl såsom vård av anhörig (utan att behöva bry dig nämnvärt om vad försäkringskassan eller din arbetsgivare tycker om saken), vara med ett barn mer än föräldrapengen täcker, ägna dig åt en passionerad hobby, volontärarbeta, våga starta eget, tillbringa ett år vid Gibraltar sund, vad vet jag. Det jag vet är att såväl de enskilda hållplatserna samt själva slutmålet FIRE bär med sig något random svenne banan saknar i vardagen nämligen ett antal valmöjligheter. Vem kan vara emot valmöjligheter?*****
Men den vinklingen ser jag sällan eller aldrig (förutom i FIRE-bloggosfären där det är hallelujakörer dagarna i ända). Jag har två frågor till er:
1. Varför är det så provocerande med FIRE?
a) Man är rädd för minskad tillväxt och att Kinaplast inte ska efterfrågas i lika hög utsträckning som idag samt att inte alla är med och bidrar till vård, skola och omsorg eftersom man tror att den enda vägen till social och samhällelig hållbarhet går genom den skattstruktur vi haft de senaste 70-80 åren.
b) Man är avis; vad fick hon som inte jag fick? [Översättning: "Är det inte en svensk rättighet att alla ska ha lika?"]
c) Man är rädd för att den ekonomiska rådgivningen ska gå från avgiftsbelagd expertis till DIY allmängods på nätet.
d) Annat, fyll i.
2. Kan den - stundtals negativa publicitet - som ämnet för med sig i svensk dagligmedia, på lägre sikt gagna rörelsen?
a) Ja - i så fall hur?
b) Nej
c) Vill ej uppge
Och nu blev det öppna dörrar ändå ber på förhand om ursäkt. Efter det här inlägget kommer jag inte att skriva mer om FIRE på ett tag, det är ett löfte. Jag har en serie om mindful sewing som ska in nu.
Mvh/
FruEfficientBadass
P.s. Och en annan sak - jag fattar att kvällspressen är negativa; de är ju rädda om den betalande massa de fortfarande har kvar. Gissningsvis föredrar fölket vid Jack Vegasmaskinerna negativt vinklade reportage om frugal weirdos. Men Avanza borde väl rimligtvis gynnas av en ökad förekomst av FIRE-anhängare? Mer kunder till banken liksom? Vet inte hur många i min omgivning jag hjälpt att starta upp ISK i just Avanza i kölvattnet av denna blogg exempelvis. D.s.
*Ey! Eklund - om du undrar hur din framtida pension kommer att se ut om du skulle nå FIRE redan idag - helt hypotetiskt naturligtvis - klickar du här.
** Vilket är lite märkligt eftersom idén om FIRE är bra för såväl den enskilda individen, miljön som vårt framtida samhälle. Ja, jag sa samhälle, men det är en cliffhanger till asterisk tre.
*** Arbetsmarknaden står inför omvandling och automatiseringen kommer att öka. Vi kommer, precis som i USA, att gå in i en gig-ekonomi vare sig vi vill det eller inte. FIRE är bara ett proaktivt sätt att hantera vår nya verklighet. En åldrande befolkning och ett svagare pensionssystem kommer att kräva betydligt större ansvar från den enskilda individen än vad denne tar idag. Att kritisera FIRE-rörelsen är lite som att skjuta budbäraren - det kanske känns bra för stunden men förmår inte att stanna tiden (ej heller att slunga oss tillbaka till folkhemsromantiska 1978).
****Spoiler alert men jag tror inte att det är jag.
*****Plus kan folk inte bara vara lite tacksamma över att det nu, vid sidan av miljörörelsen, finns en samhällsströmning som verkar för att stävja den osunda konsumtionskultur vi byggt upp sedan 1920-talet?
Precis som att vara en nykterist i Norrlands inland, så är FIRE oerhört provocerande för du går din egen väg och gör som du vill. Det är iaf min uppfattning när jag nämnt mina ambitioner för familj och bekanta. Eftersom jag inte är där än (har inte riktigt bestämt mig för om jag ska jobba 50 % resten av livet eller sluta helt vid ca 55 år) får jag ofta en imaginär klapp på huvudet och ett roat leende. Ungefär i stilen "men lilla gumman, tror du verkligen att du kan spara ihop så mycket pengar".
SvaraRaderaEftersom jag även fick höra att jag var galen som skaffade en häst när jag började jobba ("i Uppsala! Där är det ju svindyrt att ha häst") och aldrig skulle få den kalkylen att gå ihop, så har jag slutat lyssna på vad andra tror att jag kan/inte kan göra. Numera har jag ju dessutom tre hästar i denna dyra stad. ;-)
På 2 svarar jag ja, fler blir nyfikna på det här "galna" sättet att agera och letar vidare efter hur man egentligen gör.
"Precis som att vara en nykterist i Norrlands inland, så är FIRE oerhört provocerande för du går din egen väg och gör som du vill." Du behöver inte gå till Norrlands inland för att provocera med nykterism, räcker med att du gör det...varsomhelst. En vän till mig, låt oss kalla henne Marknadsförar-L (för det är så hon heter) och hennes man körde och kör fortfarande i princip vitt sedan ett par år tillbaka och i Stockholmsförorten där hens bor upplevs detta som mycket oroande. Det är i alla fall mitt intryck. En sak att vara nykter med giltiga skäl (i.e nykter alkoholist alt. gravid), men att frivilligt avstå alkohol? Something fishy is going ON!
RaderaIbland känns svenne banan precis som en högstadieklass. Det är coolt att supa och töntigt att plugga inför proven. Jag minns hur jag sneglade föraktfullt på en skötsam skolkamrat i gymnasiet när hon satt och plitade ner "Kokosboll, 5kr" i sitt lilla anteckningsblock efter rastens inköp i cafét. Coola jag brände mina telemarketingintjänade stålars på STÖL och Marlboro Lights. Ha! Sent ska syndaren vakna. Anna! Kom tillbaka! Jag vill vara din frugala vän!
Haha, håller med! Jag är inte nykterist av etiska, religiösa eller medicinska skäl men gillar inte att dricka bara och det tror typ alla som känner mig någorlunda att det beror på att jag är för snål för att dricka och resten utgår från att jag är gravid. Man kan aldrig bara inte vilja dricka för att det inte är gott, ger en dålig hy eller för att man måste ta hand om en unge som vaknar fem gånger per natt?
RaderaPS. "Du skall icke häda." Jag inser att det är precis det jag gjort nu fruEB i dina ögon. Jag beklagar på förhand. /P.
P jag är som dig! Jag gillar helt enkelt inte smaken av alkohol, precis som jag inte gillar smaken av kaffe. Varför ska jag då slösa pengar på nåt jag inte gillar? :-P
RaderaFö är kommentantorsfunktionen milt sagt svajjig, men kämpa på! Rätt vad det är går det att kommentera igen. :-D
1. En skrämmande vag känsla i maggropen hos consumer suckers att FIRE-perspektivet ger en bättre syn på livet och vad som är viktigt, parat med (drum roll) Then Kungliga Swenska Afwundsjukan.
SvaraRadera2. Vet inte; tror media tröttnar snart och skriver om annat.
Magnus
1. Uuuhu jag HATAR vaga känslor i maggropen. Nu tycker jag plötsligt synd om dem.
Radera2. Ja, som vanligt. Men jag tror att det för varje håvdragning kommer in nytt fölk. Jag hoppas nu att dokumentären får bra Netflixdistribution och att den inte är dålig...Jag får lite mindre bra vibbar när jag ser trailern, att den är lite hastigt tillkommen (precis som dokumentären om The Minimalists).
Tycker faktiskt den artikeln var ganska balanserad även om du också har rätt i din kritik.
SvaraRadera1) d. Problemet med FIRE för folk i allmänhet är att de utmanar så många "sanningar" samtidigt. 1, det går att bli rik utan att vinna på lotto. 2, man blir lycklig av prylar/dyra resor. Osv dessutom så attackerar fire implicita saker som folk inte tänkt igenom. Idag ser man på att vara föräldrar ledig som en bestraffning istället för en vinst (varför skulle man annars tvinga den som inte är hemma mest att kompensera den andras pension osv ?)
2) a, det är bra för dels kommer folk i kontakt med det. Sen så behöver folk också inse att det finns risker och problem kopplat till fire... så att det inte blir en sekt tillslut. Folk tänker gärna på windfall-money men inte att det också finns relativt troliga stora kostnader som kan komma någon gång de kommande 60 åren (ifall du går i pension vid 30) som inte är kopplat till börsen.
För fire gäller samma sak som allt annat. Vet vad du köper och vet vad du betalar och avgör sedan om det är värt det.
@Anonym 08:33: Jag var tvungen att googla implicit. "Inom psykologin betyder implicit samma sak som omedvetet". Ok så antar att du verkar inom gebitet. Jag tror att du har rätt i att FIRE jobbar på för många fronter. Svenne Banan gm dagligmedia kan bara greppa en-två saker åt gången, i det här fallet: a) Bli ekonomiskt oberoende. b) Sluta jobba. Men hallå? Problem!?! Medan man själv skulle vilja dra igång ett brandtal med alla subgrupper av FIRE, alternativa lösningar osv. Själva namnet i sig är som ett rött skynke och bara skriker ut "PINA COLADAAAA". Vad ska sekten heta då (för det är ju redan en sekt, fast med en rätt low key och dåligt betald ledare)? Bara FI? Ekonomiskt Fri Nog Att Välja Sitt Liv = EFNAVSL (typ den sämsta akronymen i världshistorien). Mvh/ FruEB, ordförande i Efnavsl. Besök oss på Efnavsl.se. (frugal win är att domännamnet nog inte är taget och således billigt)
RaderaJag gillar dessa skrivråd: ASBMAETP: Acronyms Should Be Memorable And Easy To Pronounce samt SATAN: Select Acronyms That Are Nonoffensive.
RaderaMagnus
Älskar akronymhumor. Har ändrat i ingressen nu, vad tycks?
RaderaSkrattade högt!
RaderaMagnus
Flera kloka svar. Och min läkare har förbjudit mig läsa eller tänka mer på den där avanzabloggaren. Jag är väldigt imponerad av folk som har disciplinen att bygga upp ett rejält kapital istället för att konsumera sin månadslön. Själv köpte jag mest CDskivor och MC som ung. Men det finns en sak med FIRE som jag känner är moraliskt problematisk, och därfär också potentiellt provocerande, och det är att mindsetet är så individualiserat. Alltså att det verkar så självklart att ens ansvar omfattar ens lilla kärnfamilj och inte en millimeter till. Istället för att t ex fortsätta och utveckla sitt inflytande så ska man stämpla ut så fort man har tillräckligt och sedan leva i ett epikureiskt idealtillstånd och utveckla sig själv. Jag antar det är i mycket ett tecken på en trygghet som bara utvecklas i ett väldigt väl fungerande välfärdssamhälle. What ever, jag har i ala fall sett att en del reaktioner på snålbloggarna, att man minsan ska göra rätt för sig och bidra. Så det är nåt FIRE-aspiranter gärna bör ha ett svar på.
SvaraRaderaJag förstår din invändning och kan naturligtvis bara hålla med om att FIRE i mångt och mycket är en individualistisk strävan (herregud, rörelsen är ju amerrikannsk!), till skillnad från att knega och genom skatt bidra till det allmänna (även om man även som FIREd bidrar ungefär lika mycket se inlägg https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/skattar-mest-ar-bast.html).
RaderaPersonligen ser jag ett liv i frihet som startskottet för att verkligen börja bidra i min community. Exempelvis genom bloggen (i förhoppningen att omvända en och annan consumer sucker som i förlängningen troligtvis är mer värt för miljön än om jag hade ägnat resten åt mitt liv till preussisk källsortering ink. separation värmeljushållaraluminium och veke) men också genom enkla saker som att donera blod och besöka ensamma gamlingar i min församling. Saker som jag "inte hade tid med" när jag hade fullt upp att springa i ekorrhjulet och dregla efter nästa tjänstebilsuppgradering.
Dessutom har jag mer tid att hjälpa mina barn med skolarbetet, prata med dem etc, vilket kanske kan ses som en mikrosamhällsgärning, om än som du skriver mycket kärnfamiljsorienterad. KD here I come.
Taskigt racka ner på mina stora insats att återvinna värmeljusen.
RaderaJag tror du förstår hur jag menar. Och jag skulle också stämpla ut med 5 mille på aktiedpån. Men jag kan inte hjälpa många på det sättet. Jag tänker som idealbild på en kille som drog igång ett eget företag som blev rätt stort. Han kunde lagt av då, men istället öste han på. Han anställer bl a folk som inte kan konkurrera på arb.marknaden och som därför inte är de mest produktiva. En riktig idol.
"Låt inte det goda bli det bästas fiende" Kaktus. Den stora frågan är: Sorterar han sina värmeljus?
RaderaJo jag fattar, man vill sätta sitt stora avtryck och utföra great deeds. Jag kommer emellertid inte att bli den som startar ett företag som hjälper de som står utanför arbetsmarknaden vad det verkar. Men jag nischar istället in mig på att hjälpa privilegierad medelklass ur hamsterhjulet (it's a dirty job but someone's gotta do it). https://www.youtube.com/watch?v=7GnGwlBRe7w
Ja just det. Undrar om Elon Musk källsorterar sina värmeljus. Hoppas inte.
RaderaJag är arbetsbefriad inte genom Fire eller pension. Vad jag vänder mig emot är att man inte skulle kunna ha en meningsfull tillvaro och leva på liten inkomst. Det är ju snarare tvärtom man börjar tänka på och prioritera vad som verkligen är viktigt. Jag har tid med äldre i min närhet, att fixa en hemlagad middag eller lunch och äta tillsammans. Kompisen som har småbarn och späckat schema, då kan jag anpassa mig när hon har tid och vi hinner träffas. Det verkar som om tillvaron bara kan vara värdefull om den kostar massor med pengar, skulle påstå att det är tvärtom./FU
SvaraRaderaMen exakt. Vi verkar ha ungefär samma upplägg. "Kompisen som har småbarn och späckat schema, då kan jag anpassa mig när hon har tid och vi hinner träffas." får mig också att tänka på en vän till mig (vi kan kalla henne Marknadsförar-L, för det är så hon heter) vars barn jag passat ett par gånger på sistone för att hon är i full fart med affärsuppstart, vilket inte är helt kompatibelt med att ha tre barn varav det minsta är 1½. För henne: Relief. För mig: Jag får hänga med tre underbara barn (ink min gudson som, I swear to God, är det mest fantastiska barn) som kanske kommer att minnas mig som stora ("Minns ni när Tant EB var här och bannade oss för att vi inte åt upp all mat?"). Jag får vara en del av deras vardag och jag får känna mig behövd vilket är en mycket underskattad känsla. Jag har under dessa övernattningar också haft med mig något av mina barn och de har fått tillfälle att umgås och bonda med min väns barn på ett sätt som inte riktigt ges utrymme för under en maxad lördagsbjudning. Jag känner så här: Innan FIRE var jag som en isolerad cell i ett stort cellsystem. Jag gjorde min grej, helt oavhängig av alla andra. Ibland var jag tvungen att ta in (köpa) hjälp för att få det hela att gå runt.
RaderaNU är jag del av ett samhälle. Jag kommer och går hos vänner, bekanta, gamlingar jag känner ytligt, en man vars hund jag hjälper honom med och i retur får underbara viner, en av er läsare som coachar mig kring framtiden mot en enkel lunch och ett glas rosé. Jag känner mening med min plats på jorden på ett nästan religiöst sätt. Och det är stora ord från någon som gick ur svenska kyrkan för fem år sedan (herregud, det är ju 1% på bruttolönen).
Nu har jag skrivit och frågat Lovisa om mitt intryck stämmer att de är negativa till FIRE och i så fall varför. Jag tipsade henne även om att kontakta en viss bloggare jag följer nästa gång hon ska skriva i ämnet och skickade med länken till ditt inlägg. Du får slå mig på fingrarna om jag gjort något olämpligt.
SvaraRaderaOoo spännande! Jag passar då också på att ytterligare BETONA att jag, som ett led i min FIRE-relaterade altruism, haft regelrätta ekonomiska juntor hemma hos mig där jag hjälpt vänner (väninnor i ärlighetens namn) att komma igång med månatliga sparanden i just Avanza (så kanske hon inte lackar alltför mycket på mitt inlägg).
RaderaJag tror att en potentiell uppsida med FIRE är att den kan lyfta det allmänna privatekonomiska medvetandet till en ny nivå. Få folk att ta tag i sitt långsiktiga sparande. Särskilt kvinnor som har lättare att relatera till morötter av typen "mer tid med nära och kära och odling av trädgård" (skrev jag nedlåtande och fördomsfullt) än mäns strävan efter off shore-konton, en massa Castellum och pengar för pengars skull (skrev jag nedlåtande och fördomsfullt).
P.s. det är du som är "en av er läsare" ovan D.s.
Men som jag minns det var det DU som coachade MIG. Gick till och med från träffen och tänkte att du skulle bli coach som en side business. :) Ja, jag påpekade för henne att hela denna subkultur endast kan gynna Avanza.
RaderaSå för att hålla sig till dagordningen:
På fråga 1 svarar jag. Någon slags mix av a och b. Man är så inkörd på hur man "ska" leva och ser samhället raseras om inte alla följer den utstakade vägen. Men även b på grund av magkänslan som Magnus nämnde ovan. De inser att detta är sant, man kan lyckas bli fri på detta sättet. Inser att de missat chansen och bluööööhhhh (explosion av jobbiga känslor i magtrakten) - därefter tar provokationen vid.
På fråga 2 svarar jag a - All PR är bra PR.
@Katarina: Jag älskar hur vi bekräftar bilden av FI(RE?)s som klubben för inbördes beundran. Och ja, mina portar står öppna för alla som vill komma och få smäll på fingrarna om de a) konsumerar Kinaplast och b) vad det nu var du upplevde att du blev coachad i. Jag tar enbart betalt i cava (men ingen skitcava, minst Privat).
RaderaJag tror helt enkelt att folk (och media) hakat upp sig på "retire / pension". De flesta verkar ju ha ambition att arbeta åtminstone deltid, bara inte i en trist anställning. Jag har svårt att tänka mig att SVT m.fl skulle reta sig på "ekonomiskt oberoende egenföretagare".
SvaraRaderaJag tror att detta är huvet på spiken. Det är därför det vore önskvärt att hitta ett annat namn på det. Ingen som är med mig på EFNAVSL (se kommentar ovan)?
RaderaVerkligen. Skulle vAra jättebra om begreppet FIRE ersattes av nåt annat som inte låter så passivt.
RaderaPaula Pants senaste inlägg: https://affordanything.com/blog/
RaderaP-ordet är en del av problemet, agree!
ChooseFI har löst det fint tycker jag genom att ta bort RE alt sätta det inom parentes FI(RE).
RaderaOk. Så jag kanske brandar om. FI(RE?)?
RaderaNä, så här för att följa din unika stajl.
RaderaFI(RE*)
*RE är optional.
Kolla in nu då - ingressen.
RaderaJag blir varm inombords!
RaderaTycker det är jättekul att FIRE börjat nå ut till gemene man iom Avanzas artikel+SVTs nya serie.
SvaraRaderaFörstår bådas sidor, samhället bygger i mångt och mycket på ett kollektiv där individer är beroende av sin inkomst för att fortsätta slita på och bidra till det stora. Men jag tror genuint inte att rörelsen är en total motsats till nuvarande upplägg. Jag tror mycket på att vi kan ta bättre beslut både för oss själva och det kollektiva när vi slutar upp med vårt 25e-beroende och tar in större perspektiv i vårt beslutsfattande.
Jag vet själv med mig att jag aldrig kommer sluta jobba helt och att jag definitivt kommer fortsätta betala skatt och vilja bidra till något gott om jag nu ens blir en fullvärdig medlem i FIRE-rörelsen. Jag tycker den mellanvägen inte lyfts tillräckligt hittills i debatten.
Partially Funded Lifestyle. Som Newman. Du får fullt medlemsskap. Men eftersom begreppet, som IGMR påpekade någon gång, måste "murbräcka sig in" i det svenska samhället är det bra att det blir lite polarisering. Nyanserna kan vi ta sen.
Radera@10-årsplanen: Vilken ny SVT-serie?
RaderaÄr det inte han Kalle Zackari som testar olika liv? Själv står jag inte ut att glo på det men gillar idén i grunden.
RaderaFick för mig att det var någon ny serie och inte "Kalle och Britas sex liv" (som tydligen kommer nu i höst - igen?!). Sökte lite på SvT.se tills jag såg följande "råd": "Fallgroparna att se upp med i aktiesparandet: Risk att förlora pengarna". Då slutade jag leta.
RaderaMagnus
Nej, vad är detta? SVT på krigsstigen mot FI(RE):
Raderahttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-ser-fem-risker-med-fire
Vänder mig genast mot hans resonemang, men Sparo har redan sågat det så bra här:
http://sparosverige.blogspot.com/2018/10/in-i-fallan-halsar-svt.html
Magnus
Skit också. Trodde första att Anonym gjorde en felaktig särskrivning där.
RaderaYou wish. Magnus hade hellre skurit av sig ett finger än sär skrivit. Att han valde att låta den stå kvar i språkvidrigt original är ett kraftfullt avståndstagande från fenomenet Kalle och Brita.
Radera1. b) Tänk er när Bertil och Agda som är i medelåldern slår upp Expressen (vem läser ens tidningen?!) och läser att ett par i 34års åldern slutat arbeta och styr över sitt liv på egna villkor. Där sitter Bertil & Agda med överbelånad boende, krediter och dyra vanor vilket gör att de MÅSTE arbeta för att leva deras nuvarande liv. Så deras instinkt blir att hugga, "man måste bidra etc" eller att de blir nedstämda och säger att det är för sent för dem att börja nu..
SvaraRaderaDet är här man gör tankevurpan! Det är aldrig för sent att skaffa en kickass ekonomi, visst de kommer kanske inte bli helt FIRE men kanske de kan bygga upp en pott med FU-money som JL Collins kallar det. Det i sin tur kommer ge ökat mental hälsa och större flexibilitet.
Boktips: en av mina favoritböcker är What Do You Care What Other People Think? av Richard Feynman
Stoic tip of the week: glömmer jag att ta med en matlåda till jobbet så äter jag ingen lunch den dagen. Detta då jag inte förtjänar att äta lunch. Den glömda lunchlådan är ett resultat av dålig planering och eller lathet.
/A
"Stoic tip of the week: glömmer jag att ta med en matlåda till jobbet så äter jag ingen lunch den dagen. Detta då jag inte förtjänar att äta lunch." Alltså jag dööör Studenten A, du är bara BÄST. Glöm inte att ta ett varv med tagelskjortan också när du kommer hem, för att riktigt bränna in skamstraffet i kroppsminnet.
RaderaAgda & Bertil - du menar Agneta och Leif? Agda och Bertil amorterade av sitt hemmans-lån redan 1959 och har sedan dess ätit sill och lake fem dagar av sju. Det är 50-talisterna som sitter klämda mellan Rusta och Teneriffa.
=) inget man direkt skyltar med på kontoret, då är det mer "näee ingen lunch för mig idag, hört att fasta ska vara bra och så.." så låtsas man vara trendig och så. Viktigt utåt att framstå som konsensus.
RaderaAha ja det blev väl fel namn, men tror kontentan kommer fram ändå!
/A
"Stoic tip of the week: glömmer jag att ta med en matlåda till jobbet så äter jag ingen lunch den dagen. Detta då jag inte förtjänar att äta lunch. Den glömda lunchlådan är ett resultat av dålig planering och eller lathet."
RaderaLove it Studenten A! Detta är jag i ett nötskal och praktiseras de få gångerna jag glömmer matlåddan. Tar en frukt och säger att man har mycket att göra istället. Sedan står man där och mysnjuter av sina stoiska förmågor/badassity när resten sitter med Dominos och klagar på betjäningen de fick.
Hahaha. Intermittent fast? Är det inte det man ska kalla det för att umgås rätt i människobyn?
RaderaI STHLM kanske, inte i Skåneland (undantag i IGMRs hus. Här intermittentfastar jag skiten ur mig - 12/12 på vardag och 16/8 ibland på helg).
RaderaFru EB, Ellinor och alla andra. Please marry me! All of you! Den här bloggen är banne mig det vackraste jag läst sen jag inte konfirmerade mig! Hosta upp litteraturpriset Horace, Fru EB for president! Vi tycks ju ha en vakans...
SvaraRaderaMorsan
Är det ens lagligt?
RaderaDet börjar väl bli dags för Camp EB tror jag...
RaderaJag tycker att det är lite jobbigt att det pratas om sparande på uppemot 50% som en stor uppoffring. Jag är förvisso ganska ung fortfarande men har barn och borde således ha större svårigheter att spara än många andra, men jag har liksom aldrig vant mig vid något annat. För mig är normen att spara mycket och jag har aldrig behövt "ge upp något" för att spara 60% av min lön, jag vande mig bara aldrig vid att ha en lön utan lever kvar i stundetlivets ekonomi. Visst är det så att jag ibland skulle vilja beställa mat till dörren (det gör jag också, men inte en random torsdag som denna för att jag är lat och satt kvar på jobbet i 12 h) och hyra en film på nätet istället för att låna på biblioteket, men det är ju inte FIRE som gör att jag inte "lever livet" nu, utan snarare att jag vet vad som ger nytta för mig. Jag kan inte se hur jag skulle kunna bli lyckligare och leva livet som ung av att jag inte värderade pengar och inte försökte maximera min nytta.
SvaraRaderaSen kan man ju fundera hur mycket som helst på vad som är bra för samhället, men det räcker med en random lunch på jobbet för att inse att typ ingen är som jag. Mina gravida kollegor pratar redan innan barnen är födda om att de inte kommer kunna hålla sig hemma så länge, medan jag stack ut hakan och sa att jag skulle stanna hemma i minst två år om jag skaffar ett till barn. Det är ungefär så samtalet går innan vi går över till att prata om hur mycket vi hatar vårt jobb samtidigt som de mumsar i sig en hämtsallad för en hundring och jag gnager på hemgjort bröd och linsgryta. Vem är det synd om? /P
Vill tillägga att jag känt mig dissande på sistone eftersom mina svar aldrig publicerats. Inser att det inte verkar funka från Safari, men kommer köra på Chrome framöver så slipper du oroa dig för att ha tappat engagerade läsare.
Radera"Vem är det synd om?" Haha, den gordiska knuten. De tycker givetvis synd om dig och du tycker synd om dem så i slutänden är det rätt bra balans.
RaderaVarför blir jag urbota provocerad av John Skogman och hans uttalanden?
SvaraRaderaHälsningar,
mrFIRE
svenskafire.se
Tack vare Avanza som jag upptäckte detta. Grymt vettigt. För sent kanske för min del, men jag kan tipsa mina barn. Eller också kan jag börja själv och spara nu och casha hem vid 75-års åldern när den allmänna pensionen börjar tryta. Hälsningar / PS
SvaraRadera@PS: "Eller också kan jag börja själv och spara nu och casha hem vid 75-års åldern när den allmänna pensionen börjar tryta." Å nej, inte vara pensionspessimist! Med hyfsat låga omkostnader kommer du att kunna skräddarsy resten av ditt liv precis som du vill. It's all about the savings rate man (woman?)! Och 4%-regeln kan du applicera även på ett mindre kapital, men det blir då så som ett traditionellt pensionsbolag skulle skriva i sin glossy broschyr mer "guldkantspengar" än full FIRE. https://efficientbadass.blogspot.com/2018/09/4-regeln-revisited.html.
Radera