Plånboken om "Jag-lämnar-ekorrhjulet-Åsa"

Förra gången jag raljerade över vårt skattefinansierade program Plånboken och dess kränkta tonfall när det kom till Familjen Fri:s livsval lovade jag mig själv att inte göra om det. Tänk om programledaren skulle komma på idén att googla sig själv och då se att det sitter en medelålders kvinna och transkriberar hennes intervjuer, då kanske jag aldrig får komma till Plånboken och prata FIRE. Men så slog det mig - jag har ju blögga, så jag behöver ju inte komma till Plånboken för att prata FIRE. Give it away, skrivmodul:

Jag har i ärlighetens namn slutat lyssna på Plånboken. Inte för att programmet saknar underhållningsvärde - det är alltid upplyftande att höra om alla suckerz som går på skit av typen strump-prenumerationer utan ände (åtminstone tills den dag man själv går på något), men eftersom jag har hittat en massa andra, utländska poddar med hög kvalitet hinns det inte med. Man kan bara promenera en hund ett visst antal timmer per dag, sen kroknar han. Anonym 17:07 tipsade mig emellertid häromdagen om att det var dags att lyssna till och därför fick jag åtnjuta inslaget som börjar på minut 17 i detta avsnitt. Örongodis, som Lars Roos hade sagt, när Pia försöker plocka ner den downshiftande gymnasieläraren Åsa, låt mig ge henne mellannamet Lisbeth*, Axelsson från Umeå. För dig som sitter i möte kommer här en transkription:

[...]
Pia: "Det var när du blev utbränd som du kom på att du ville minska familjens utgifter [...], kan du beskriva vad det var du inte ville tillbaka till?"
Åsa: "Det kändes som att vi bara rusade runt [...] flytt, barn, aktiviteter, renoveringar...[...].
Pia: "Men er ekonomiska situation då, hur var den?"
Åsa: "Lönekontot var alltid nere på noll i slutet av månaden Jag gick runt och var frustrerad över att vi var så 'fattiga'. Lönerna gick snabbt åt till renoveringar, resor osv."
Pia: "Men under det året som det här eh ska vi kalla det 'experimentet' pågick, hur lyckades du tjäna in eller kapa era utgifter?"
Åsa: [Lite redogörelser över hur mycket de sparade under året.]
Pia: [Pia undrar över hur det kom sig att de började med mjölkkontot].
Åsa: [Svarar på ovan. Samt nästa steg: Frisörbesök, låta ärva kläder etc. samt att de lyckades kapa matkostnaderna med hälften. Baka bröd, odla, handla det som är billigt.]
Pia: "Men hur orkade du hålla på med alla de här hushållssysslorna, du var ju ändå sjukskriven?" (1-0 Pia, skicka en FK-handläggare till Storgatan 5 i Umeå asap!).
Åsa: "Det var det som var det märkliga. Jag blev ju frisk av att arbeta praktiskt. Det blir ju verkligen varierat att arbeta hemma. Cykla till affären och sen laga maten och så gå ut och gräva lite i sitt trädgårdsland."
Pia (kokar nästan över nu): "Hm. Du nästan förbjöd familjen att köpa dyra glassar och i smyg så tog du tiiid på familjemedlemmarnas duschtid. Tycker du he att du gick lite för långt någon gång i din spariver?" (Det är i sanning otrevliga tricks hon kört med Åsa...avstå från att göda Unilevers fluffiga glassmarginal sommartid....skona miljön genom att vara restriktiv med vattnet...stunder som dessa önskar man att det fortfarande fanns spöstraff i Sverige).
Åsa: "Nej, det tycker jag inte."
Pia: "He nej du tyckte inte det vad tyckte DE då?"
Åsa: [Redogör för sitt tonårsknep som sparade familjen 5 000 kronor per år, vilket borde vara den typen av sparhack som exempelvis ett skattefinansierat sparprogram på radio skulle vara intresserat av att föra ut till sina lyssnare vad vet jag].
Pia: "Men generellt, vad tyckte barnen om er nya livsstil?"
Åsa: "Jag var förvånad över hur lätt det var att få med dem på noterna. Och då tänkte jag att, 'varför har vi inte gjort det här för länge sen?'".
Pia: "Din man då?"
Åsa: "Ja, han var väldigt samarbetsvillig."
Pia: "Hela tiden?" (exakt vad förväntar sig Pia för svar på sin penetrerande frågeställning här tror ni? "Ahh, nu när du frågar en andra gång så var han nog inte särskilt mycket med faktiskt. Kanske 25-30% av tiden, resten av tiden satt han och grät i utrymmet under trappan och önskade sig en mer vattenslösande fru).
Åsa: "Han tyckte ju att allting blev bättre. Vem vill inte komma hem till hemlagad mat, hembakt bröd? Jag steg upp ibland och gjorde scones till frukost till exempel."

(Innan jag fortsätter att transkribera vill jag bara påminna nytillkomna läsare av blögga vad Pia sa i intervjun med Oskar "Ut ur ekorrhjulet/FFF" Lindberg för ett par år sedan när han redogjort för hur de lyckats skapa sig sin lågintensiva livsstil: "Alltså, jag tror ju att det kan finnas en och annan som lyssnar därute nu som stretar och kämpar på och försöker få vardagen att gå ihop som känner sig provocerad av er livsstil...eeehh... kan du förstå det?".)

Pia: "Mm. NU kan jag tänka mig att en del där ute blir lite eh provocerade för att d-d-det här du beskriver är ju den klassiska hemmafrun som många kvinnor har kämpat för att ta sig ifrån, hur ser du på den rollen?"
Åsa: "Ja, alltså, när jag jobbade som mest, då tyckte jag att jag satt fast i en fälla. Man kanske kan kalla det för stressfällan. Och inte bara jag, utan hela familjen. Jag mådde otroligt dåligt de sista åren så allt jag kan säga är att den här nya livsstilen gjorde mig frisk och glad. Men naturligtvis så måste man ju prata igenom hemma vem som ska göra vad och det är inte jag som gör allting, vi har delat upp allt i familjen."
Pia: "Mm. Nu jobbar du ju 25% förutom nu då när du är tjänstledig för att jobba med boken. Har du omvärderat din syn på lönearbete? Det låter ju-u som det."
Åsa: "Ja. Jag tänker 'varför arbeta MER än vad man behöver? Nu tänker jag istället jobba så LITE som möjligt. Under den här tiden som barnen bor hemma. Jag tänker mig ett år i taget. Det kan ju hända att man blir jättesugen på att jobba mer, eller byta jobb eller prova på något annat. Men just nu känns det lagom."
Pia: "Har ni mer pengar nu när du jobbar 25%?"
Åsa: "Njae, vi har faktiskt fått lite grand över så att vi har kunnat starta ett pensionssparande åt mig. Det gjorde vi inte innan."
Pia: "Nej, för hur blir din pension om du bara ska jobba 25%. Du är ju bara drygt 50?" (Tillåt mig brista ut i ett FI-garv: Kvinnan är ju i princip på mållinjen Pia!")
Åsa: "Jag ringde upp Pensionsmyndigheten. Det är ju väldigt viktigt att man kollar upp saker förstås och inte bara säger upp sig. Jag ringde upp dem och frågade vad det blir för skillnad i min pension om jag jobbar heltid resten av livet, eller om jag inte jobb...lönearbetar en enda dag till och då skulle skillnaden bli 4 000 i månaden när jag är pensionär. Så då sa jag till min man: 'Vi kan ju lika gärna lägga undan 4 000 i månaden'. "
Pia: "Men du missar väl tjänstepension?" (Touché Pia!)
Åsa: "Ja eh jag vet inte, vi räknade ut det där."
Pia: "Okej, så du känner dig inte orolig för pensionen?"
Åsa: "Ja och sen en sak till vi inte tänkte på. Vi har ju en bostad. Och om man börjar tänka så att jag behöver inte bo kvar i villan när jag blir pensionär. Man kan byta från villa till en trea. Och kniper det får man sälja trean och ta en tvåa. Och man kan också flytta ut från stan." (Här snackar vi FIRE-material - guldstjärna för flexibilitet i tanken!)
Pia (ger sig inte, hon ska ta ner den där slackern till kvinna): "Och om din man vill skiljas då? Eller om du vill skiljas?"
Åsa: "Ja, då får jag väl börja jobba igen då. Jag har ju utbildning. Det är ju viktigt tycker jag att man har en utbildning. Och jag har ju också yrkeserfarenhet och det är stor lärarbrist. Jag tror att jag skulle få ett nytt jobb ganska snabbt."
Pia: "Men he-helst så vill du inte gå tillbaks till lärarjobbet på fulltid?"
Åsa: "Nej, inte just nu. Jag vill jobba med andra saker."
Pia (now running out of arguments, vaffan ska hon nu hitta på den här Umeåbon verkar ju ha tänkt på allt damn it): "Ha-a...som vaddå?"
Åsa: "Ja, praktiskt arbete. Trädgårdsarbete. Jag vill att vi ska bli självförsörjande på grönsaker och frukt och bär. Det går ju förstås inte i Umeå men kanske ett halvår."
Pia: "Så det..blir...fortsatt...hemmafruliv?" (Här tror jag faktiskt att Pia ska göra ett hulkande läte, som att hon har svårt att behålla lunchen efter att ha uttalat H-ordet).
Åsa: "Ja, ett tag till i alla fall."
Pia: "Hm. Vad säger du till sist har varit den största vinsten med att skala ner så här, förutom den rent ekonomiska?"
Åsa: "Att jag blev frisk från alla mina stressymptom. Allt har läkt ut. Till exempel magkatarr och halsbränna som jag hade i tre år i sträck, det är bara borta. Jag behöver inte äta några mediciner."

Tystnad.

Pia (Lite lägre röst nu. En sista chansning, esset i rockärmen nästan spinner hon fram...): "Du saknar inte eehr arbetskamrater?"
Åsa: "Jo, men jag kan träffa dem ändå."
Pia: "Ha-a."
Åsa: "Vi behöver inte träffas i skolan, man kan träffas på fritiden."
Pia: (Återfinner sin skarpa ekonomiprogram-på-P1-röst igen och hugger som en reptil, man är väl inte mångårig SR-arbetare för inget): "Då är det inte dina arbetskamrater."**
Åsa: "Nej...[Pia avbrytsskrattar triumferande, gottja bitch!]...men sen så får man ju nya vänner... [Pia har inte räknat med att Lisbeth-Åsa gått i medieträning hos sin fader a.k.a Gud och därför möter alla människor med kärlek så därför överrumplar nu intervjuoffret sin predator såhär på slutklämmen genom att dra till med ett]...till exempel att jag fick komma HIT nu och prata med DIG, det hade jag ju inte gjort annars."
Pia: "Tack så mycket, lycka till Åsa Axelsson, som har skrivit boken 'Jag lämnar ekorrhjulet'".

Om du lyssnade på podden, kan du hjälpa mig att förstå:

1. Är det som Åsa gör - att undvika att bränna ut sig till den grad att hon kan komma att ligga samhället till last genom sjukpenning och/eller förtidspension  - skamligt och jag är den enda som inte har vett att förstå det?
2. Är det ett hot mot kvinnokampen att Åsa stannar hemma och deltidssjälvläker i trädgården medan hennes man jobbar med intellektuella saker på sitt jobb som fysiker? D.v.s. hade samma agg rests mot hennes man i ett dito scenario. "Aha! Så du tänker...dig...att...bli...h-h-hemmaman alltså?".
3. Nu när Public Service-budgeten är formaliserad på skattsedeln för några år framöver, vore det inte en bra idé att mejsla fram ett radioprogram med en lite mer...ska vi kalla det progressiv syn på privatekonomi? En syn som lirar med vår prognostiserade privatekonomiska realitet nämligen gig-ekonomin (där såväl familjen FFF som Åsa Axelsson känns mer mentalt förberedda än redaktionen på Plånboken i P1). Ett program vars ämnen inte enbart behöver begränsas till att prata om oetiska telefonförsäljare och arv till särkullsbarn? Kanske ett program där man behärskar definitionsskillnaden mellan "tjäna" och "spara" och kanske rentutav ett program där programledaren vet om att även tjänstepension syns hos Pensionsmyndigheten? Bara en tanke.

Så, nu måste jag sluta för jag har en bok att reservera på Bibblan.


Mvh/
FruEfficientBadass

* Det är så jag och Lana kallar den nya kvinnliga Jesus som enligt obekräftad uppgift kommit ner/upp/hit till oss nyligen.
** Ytterligare en fördel om du frågar mig.

100 kommentarer:

 1. Det är sånt här som gör utmaningen med att sprida fire eller downshifting så uppenbart tydligt. När inte ens "experter" inom privatekonomi kan/vill ens förstå syftet eller tillvägagångssätt. Som journalist eller ekonomiexpert, vare sig det är P1-Pia eller hängsel-Claes visar det gång på gång att de inte klarar av att greppa kärnan eller ens vilja leta efter den. Hade jag varit ekonomijournalist och snubblat över FIRE hade jag trott jag hittat en guldgruva med sidledstänkande kring privatekonomi. Men ingen "utifrån" verkar vilja ta bollen, varför är det så? Är det kanske för att folk inte vill tänka nytt? De vill ha sina gamla vanliga sura uppstötningar om 10% buffertsparande du kan bränna på thailandresan eller se över ditt elavtal ibland. Är det så svårt att greppa kärnan, är det så abstrakt att inte ens de utbildade och ekonomiintreseerade kan förstå. Måste man hamna i en livskris för att kunna ta sig ur de inkörda hjulspåren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt just och lunchade och fick gå ifrån - orka. En kollegas chef hade sagt till henne "om det inte passar så säg upp dig". Hade det varit jag hade jag sagt hej då. Hon var arg och menade på att hon faktiskt inte orkade skriva ett CV "för man är ju trött på kvällen" och alla håller med. Hon trivs inte, hon vill inte och det har hennes chef nu sagt till henne. "Man har ju jobbat här så länge så det är ju lite en trygghet". Kan spela in att de just byggt pool och drar till Texas två gånger om året med familjen om 5 på halvtaskiga löner. Mannen fick flygas hem med SOS international från jobbresa då han fick stressarytmi. Rant men behövde skriva av mig.

   Alltså - folk verkar inte vilja förstå eller kanske är det så att man inte vill vara först ut.

   Radera
  2. OMG. Påminner om en tidigare kollega som har stressrelaterad astma. Skulle hon vara mottaglig för lite coaching one on one tror du?

   Jag hade själv inte vett att ifrågasätta förrän jag brakade in i väggen och fysiskt inte kunde ta mig för någonting. Jag intalade mig att det är såhär livet är, det är bara att gilla läget. Uppenbart så är det ju det gemene man visar upp... fast när man står här och tittar på från ett annat perspektiv så är det hur tydligt som helst att de borde göra något annat. Det är skitsvårt att ta det första stora steget för man måste acceptera att man inte är så intelligent som man tror.

   Men något måste ju ändå ha hänt när folk skriver böcker till höger och vänster och sådana som Åsa får vara med i Plånboken och FFF i TV? Är det inte alltid såhär segt att vara del av en minoritet som tycker att den har identifierat och löst ett världsomspännande problem medan den stora massan fortsätter i sina gamla hjulspår? Sjukt irriterande, tragiskt, chockerande, osv. Ifrågasatt och spydd galla på överallt i media. Man vill ju bara att folk ska fatta NU och börja ta hand om sig själva och varandra! Hur svårt kan det vara?

   Radera
 2. "Måste man hamna i en livskris för att kunna ta sig ur de inkörda hjulspåren?" Huvet på spiken om du frågar mig. De allra flesta i communityn verkar ha gått igenom, kanske inte alltid en livskris (men rätt ofta) men någon form av händelse/process som gjort att man ställt sig lite utanför och gluttat in på sitt liv. Minns Napoleon Hill och "drifting". https://www.youtube.com/watch?v=OoWMZeZM-LQ

  SvaraRadera
 3. "Sluta laga mat efter recept – handla i stället på extrapris och laga efter det." är ett av Åsa Axelssons tips i en artikel jag läste om henne. Så bra, varför krångla till det. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Och kan passa på att tipsa om appen "Matpriskollen" om ni inte redan har den. Man kan leva billigt på den dyraste butik bara man håller sig till klipp och skippar citrongräs e d.

   Radera
 4. Bara älskar ** (hälsningar från en som fortfarande harvar i arbetslivet!).

  Och ja, det gör verkligen stor skillnad att inte tänka "vad är jag sugen på" och sedan ta bilen och storhandla på Ica Maxi utan utgå ifrån vad man har hemma och var ens lokala butiker erbjuder just nu. Med detdäringa internettet är det också superenkelt att få fram ett recept utifrån ingredienser man har hemma eller en idé om en rätt.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar kylskåpsgoogla? Love it. Ibland tar jag mig dock lite väl stora kreativa friheter exempelvis blev en fisksoppa i veckan inte helt optimal. Men man får ta det goda med det onda.

   Radera
  2. I guess det kallas kylskåpsgoogla. Älskar fisksoppa, men tycker att den måste innehålla fisk (!), tomat, fänkål och vitt vin. Blir ju bara så gott. Trevligt sällskap, några räkor, en klick aioli, ett gott bröd och ett glas kallt vitt vin, så är jag en lycklig man.

   Magnus

   Radera
  3. Ah nu ser jag vad jag missade, det vita vinet. Alltid det vita vinet.

   Radera
 5. Ja det är oerhört konstigt att de som ska lära den vanliga människan om ekonomi och hu roman får en sund privatekonomi inte har fattat att FIRE är det absolut bästa tipset. Att dra ner på sina kostnader så mycket det går utan att dra ner på livskvalitet och spara då mycket man kan för att inte behöva arbeta mer än man vill är väl det absolut bästa att lräq ut. Min dotter som är 19 har fått FIRE tänket inpräntat i sig länge nu, och jag hoppas att hon aldrig hoppar på consumer sucker tåget öh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat med 19-åringen. Jag blev rörd till tårar när min 14-åring häromdagen sa att "du har lärt mig så mycket mamma, om ekonomi och sånt". (oklart om detta har ett samband med att jag igår fick frågan om en ny iPad)

   Radera
 6. Står i kö på den här boken på bibban, ska bli spännande läsning.
  Heltid är ju verkligen normen. Vi jobbar deltid som anställda för att inte behöva sköta vår gård helt i månskenet samt att det är trevligt att hinna ha ledigt också. Märker hela tiden hur jag ursäktar mig för det i alla möjliga sammanhang. Blir så trött på mig själv när jag kommer på det. Vill tipsa om boken plastic free av Beth Terry också Inte direkt samma ämne men mycket bra bok.

  SvaraRadera
 7. Lite konspiratoriskt men kanske är det så att Plånboken går statens ärenden och slår ner på alla som inte arbetar? En subtil kväsning av en gräsrotrörelse som försöker navigera mellan livets svårigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Det känns som en motsvarighet i jantelandet till Pravda.

   Radera
  2. @IGMR och Pia är deras främsta agent?

   Radera
  3. Tror också på den teorin. All icke saklig kritik FFF och andra fria fått utstå från media med staten som avsändare ;)

   Radera
  4. Kommer att tänka på en konspirationsteorivits. En man utreder vem som egentligen sköt JFK men dör av ålder. Han har levt ett gott och dygdigt liv så han hamnar i himlen hos Gud som ger honom en valfri fråga som Gud lovar att svara sanningsenligt på varpå mannen naturligtvis frågar vem som EGENTLIGEN dödade JFK. - "Lee Harvey Oswald, det fanns ingen andra skytt och magic bullet är överdriven" varpå mannen replikerar: "Detta går högre än jag anat." (reservation för att jag är världssämst på att återberätta vitsar)

   Radera
 8. Sånt här får mig att rysa på både ett bra och dåligt sätt! När blev gemene man sånna consumer suckers att det typ är samhällshotande att handla mat på extrapis och att be tonåringarna att inte duscha i 30 min? Jag drabbas av ett gäng konspirationsteorier om att staten vill hålla oss fattiga och sjuka. Men det finns en räddning: Åsa for president och nobelpris till Matpriskollen! I GBG är det för övrigt 83 st reservarioner på ett styck exemplar av hennes bok. Det får mig ändå att känna hopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å jag reserverade den som nr 17 i kön på mitt bibliotek norr om Gbg.. /Karin

   Radera
 9. Ställde mig precis i kö för det enda exet på lokala bibblan och med blandade känslor ser jag att jag har plats 85 i kön. Tackar för tipset, återkommer om 5 år när jag fått läst boken.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
 10. Ja det är en faslig tur att jag inte lyssnar på det där programmet det hör jag. petrusko hade varit väldigt frustrerad. Kul inlägg.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Funderar på om det kan va så att den där Pia ställer de där frågorna som vanligtvis poppar upp i huvudet på oupplysta folk i stugorna så att Åsa kan förklara? Nu har jag inte lyssnat själv utan utgår enbart från din transkribering som ju då är lite färgad av dig.

  SvaraRadera
 12. Att inte ständigt vilja ha mer är uppenbarligen väldigt provocerande. Även för ett plånboksprogram. Jag har vant mig vid att folk blir förvånade när jag säger att jag inte skulle jobba en dag till om jag inte var tvungen, men jag fattar fortfarande inte varför. Är det inte väldigt fantasilöst att inte kunna komma på något annat att göra med sitt liv än att arbeta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Är det inte väldigt fantasilöst att inte kunna leva ett liv som inte är dirigerat av tredje part a.k.a. arbetsgivaren?

   Radera
  2. Då fantasin i vårt samhälle är en underskattad resurs underhålls den inte heller och förtvinar. Det utnyttjas förstås och gynnar dem som lyckas få folk att tro att fantasin är irrationell och något att slakta en gång för alla. Då är vi definitivt rökta och färdiga för kraftig manipulation. Vad i vårt samhälle har inte sin grund i en människas eller ett kollektivs fantasi? Skulle säga att fantasiförmåga är grunden för allt hållbart samhällsbygge. /Eva

   Radera
  3. Eva, är det du som står i kö till ”Ut ut ekorrhjulet” och ”jag lämnar ekorrhjulet” på Signalfabriken;-) nu står jag också i kö i alla fall!

   Är det tom du som tipsat biblioteket om dem?

   Radera
  4. Ställde mig just i kön för dem, inte så många före faktiskt. Nej, har inte beställt in dem. /Eva

   Radera
  5. Vad kul! Då kanske det är du före mig i kön!

   Radera
 13. Eftersom jag för närvarande arbetar i en samhällssektor där vi hela tiden itutas hur viktigt det är att vi är normkritiska och helt fördomsfria har jag börjat roa mig med att vara observant på hur de "normkritiska" helt oblygt håller sig med väl så begränsande normer när det gäller andra saker än sexuell läggning, könstillhörighet eller hudfärg.

  Det här är ett typexempel på det. Jag är övertygad om att anställda på Sveriges radio har gått på precis samma kurser som jag men de är helt blinda för arbetslinjenormen, lånekonsumtionsnormen, YOLO-normen och tomt på kontot-normen. Dvs alla de normer som FIRE-communityn sätter en ära i att bryta mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear ya! Den sista norm-bastionen. Men till skillnad från de nu nämner skulle den potentiellt kunna skada skatteunderlaget. Åtminstone om man tänker på kort sikt. På lång sikt gynnar det ju skatteunderlaget eftersom samhället måste ställa om till gig-ekonomin. Men sen när är politik långsiktig?

   Radera
 14. Att den där kvinnan lyckats spara 70 000 på familjens matkonto (två vuxna och 4 tonårsbarn) är lite anmärkningsvärt. Likså att alla barnen hade tre aktiviteter som de skulle skjutsas till. Hur vore det om de fick läras sig att gå/cykla/ta bussen eller samåka med andra förälrar. Finns en hel del curlingvarning här. Med livsstilen som beskrivs- att snabbt bränna alla stålarna - så är det kanke inte så konstigt att besparingspotentialen är enorm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag att många lever så. Jag ser mig själv inte som något ufo men vi har under året gått från mellan 7-11 000 kr i matkostnader till under 3 500. Det blir flis... Bara att två vuxna äter matlåda och inte utelunch gjorde 4 000 kr i månaden för oss. Lägg till laga från grunden, äta i säsong, kloka val, prisjämförelser så är man himma.

   Radera
  2. @Bilmek: Jag fick rysningar när jag hörde om hennes aktivitetsschema. Alltså. Vi har sammanlagt fyra aktiviteter på tre barn och jag tycker det är precis lagom. Och jag är inte ens i ekorrhjulet.

   Radera
  3. Jag har ju bara ett barn, 19-åringen jag skrev om. När hon var mindre fick hon ha max två aktiviteter per vecka varav den ena skulle vara simskolan, och en valfri. Ville inte kuska runt på fler. Tyckte det var rätt så skönt sen när hon lärt sig simma,testat lite olika saker och sen inte ville gå på flera aktiviteter utan spela piano hemma, skriva låtar hemma och andra intressen som kunde göras hemma

   Radera
  4. Härligt! Märker också det på 14-åringen, att hen drar in tentaklerna och vill göra mer hemmavid. Love it.

   Radera
  5. Eller som jag sa till min dotter häromdagen när hon ville börja på dans OCKSÅ: "du har ju separerade föräldrar hjärtat, det är nästan som en aktivitet".

   Vänligen, Hanna

   Radera
  6. @Hanna: Haha! That's the spirit!

   Radera
 15. Haha lika underbart att läsa sina inlägg. Jag lästa faktiskt ett reportage om denna kvinna i DI (betalvägg) och då kändes hela hon ganska rörig och märklig. Jag vet inte om det beror på att hon är utbildad lärare (no pun intended) eller om att hon bara var så överstressad att hon inte tänkte klart, men några saker som jag direkt reagerade på

  1) Varför köper man +15 liter mjölk i veckan? Det finns vatten i kranen vettu. Bara kånka hem eländet måste ju kräva en mindre lastbil.

  2) Hon köpte magmediciner och ipren för över 5000 kr om året. Jag lovar dig, om man knaprar så mycket omeprazol och ibumetin eller vad det var blir man mer sjuk än frisk.
  3) Hon har nu börjat jobba på 50% för tydligen ingick det inga försäkringar "om man skulle bli påkörd av bussen" när man är fri. Ehh?

  Jag vet inte om jag vill helgonförklara nån som kommer på konststycket att inte köpa styckeglassar i parti och minut eller att sluta handla extrema mängder kalvföda varje vecka eller helt plötsligt kommer på att en försäkring kan vara bra att ha, vilket man har ändå även om du inte jobbar så länge du betalar in premien...

  I övrigt verkar inte "Plånboken" vara ett speciellt objektivt program, med den typen av vinklade frågor... känns lite som intervjun med Hanif Bali på SVTs "Här är mitt liv"...

  http://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. För inte alls länge sedan var det vanligt att svensson drack mjölk till det mesta. Hemma hon oss (5 pers) gick det åt 17-20 liter i veckan på 80- och 90-talet. Min moster kånkade ännu mer, och till fots, till sin trebarnsfamilj. En ganska stor del av matbudgeten var det nog, 5-6 kr/liter kostade den. Matvanorna är rätt så annorlunda nu motför för bara 30 år sedan. Knappt någon enda drack vatten till skollunchen. Det var något jag började med hemma ibland i slutet på gymnasiet och det sågs inte med blida ögon hemma. Det gick mot normen...

   /Eva

   Radera
  2. Ja jag såg henna på TV 4 också för ett tag sen, och tyckte också att hon dels gav ett rörigt intryck i det hon sa, men reagerade också på en del spartips bla mjölken. Om man nu vill spara pengar, drick vatten! Vi slutade med mjölk till annan än pannkakor för flera år sedan. Dricker enbart vatten till maten, mustar våra äpplen när det är säsong som lite extra lyx, vilket är helt gratis. Konstiga spartips tyckte jag, där man dragit ner men kunde gjort ännu mer genom att tänka om helt/ ansi, anonym med 19-åring ��

   Radera
 16. @Snålgrisen: "Hon har nu börjat jobba på 50% för tydligen ingick det inga försäkringar "om man skulle bli påkörd av bussen" när man är fri. Ehh?" Tror hon pratar om att man är försäkrad via arbetsgivaren på väg till jobbet eller någe.
  @Eva: Verkligen! Det var ju måltidsdryck när man var yngre. Äckligt nästan.

  SvaraRadera
 17. Även den här passagen i intervjun är talande:

  Journalist-Pia: "Ööuummm, vad var den största e-enskilda besparingen då?"
  Åsa: "Det var nog mat"
  Journalist-Pia: "Hur mycket sparade ni där"
  Åsa: "Vi har gått från...."
  Journalist-Pia nu med panik i rösten: "nu får du inte säga några NAMN på kedjor här, får bara säga, från, att du gick från en vanlig till en....billig."
  Åsa: "...vi har gått från åttatusen i månaden till kanske hälften fyra och fem i månaden. Så det blir ju nästan femtiotusen på ett år
  Journalist-Pia: "ja, och sen började du göra ganska mycket själv, baka bröd, odla..."

  Journalist-Pia måste naturligtvis komma med invändningen att det inte är så enkelt, utan är snabbt framme med pekpinnen att det måste krävas en massa eget manuellt arbete, det KAN ju inte vara så enkelt som att byta från ICA för rika och Dyr-konsum till Lidl och Willys. Att baka bröd handlar väl som mest om besparing på någon hundralapp eller så, jämfört med flera tusenlappar. Det är att svara relevant på sin egen fråga det [inte]

  Fyratusen i månaden drygt - japp, och då var den (uteblivna) pensionen fixad. Check.

  Som det står på SR hemsida:
  "Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen."

  Skulle säga att det som på SR ses som något katten släpat in - som det här - det är något som är värt att titta närmare på.
  Det som däremot ensidigt hyllas och frekvent tas upp, det är något som man bör hålla sig mycket, mycket skeptisk till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag lärde mig, efter att ha varit Ica Maxi kund länge som låg närmast mitt hem, hur mycket pengar jag tjänade på att byta till Willys, eller byta tillbaka ska jag nog säga för under min fattiga studietid handlade jag enbart på Willys. Sen fick jag bra jobb med bra lön efter sex års universitetsstudier och då blev det bara Ica Maxi. Men när jag slutade jobba för ett par år sedan och blev mer sparsam började jag titta på priserna och på några varor jag köper mycket av varje månad, tex djurmat som går åt en 20-23 förpackningar per månad var Willys 5 kr billigare per förpackning. Blir mycket pengar på ett år. Sen började jag kolla Willys svinnsmart och planerade mat utifrån vad jag hittade där, till halva priset. Sen är pannkaka eller omelett en stapelrätt till lunch här då jag har egna höns och får ägg varje dag. Så de som sparar 4-5000 per månad på maten har ju ofta haft ett väldigt slösigt sätt att handla mat innan/ansi

   Radera
  2. @Anonym 12:02: "Fyratusen i månaden drygt - japp, och då var den (uteblivna) pensionen fixad. Check." Nejmen hold your horses Anonym, man kan ju inte blanda äpplen och päron fattar du väl. Pension är "pension" och hör hemma i kolumn "Pension" och mat är "mat" och hör hemma i kolumn "Livsmedel [av staten stipulerat belopp 10 247 kronor för en familj i Åsas storlek] och intet får där avvika då slutar det i total anarki.

   Radera
 18. Jag har varit sjukskriven 3,5 mån pga cancer, dödsfall & utmattning som följd. Gick tillbaka till heltidsjobb när sambon droppade att han inte såg nån annan lösning på saker än separation (fuck you money saknas). Vill så gärna mot fire och är förnöjsam med lagomt lite. Men hur jag ska fixa det vete fan... Måste börja någonstans. Alla bloggar får mig peppad men det känns som om jag ligger 20 år bakom i tid, pengar och action. Var börjar jag? (Matlådor, frystömning, billiga märken, se över försäkringar o abonnemang osv har jag gjort redan..) Effi, vill du coacha mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle råda dig att låna Oskar & Maribels bok, det är The Complete Start-Up Guide to FIRE. Hint: Börja med boendet. Inga matlådor i världen kan kompensera för ett billigt boende. Se också mina spartips i flik "Spartips". Lycka till! Och minns vad man säger i FIRE-kretsar: Ingen poäng gråta över förspilld sparkvot, bara blicka framåt.

   Radera
 19. Kanske lite ot men kom att tänka på en sak när jag läser inlägget och kommentarerna. Det vi håller på med här handlar ju i grund och botten om att ta hand om arbetstidsreformer i egen regi när staten helt har givit upp tanken. Senaste reformen genomfördes 1970 (?!). Det sägs att vi har blivit dubbelt så effektiva sen dess. Vi skulle alltså kunna arbeta hälften av tiden vi gjorde 1970 och ändå få lika mycket gjort. Men vad i hela fridens namn har den effektiviteten givit arbetstagarna? En del har garanterat försvunnit i ökade klyftor (typ VD-lön betydlig högre idag än 1970) men en del har naturligtvis lett till ökade inkomster för arbetarna. Vad är det som är så konstigt med om en del nu väljer att ta ut den ökade inkomsten i tid istället? En "ekonomijournalist" eller what's her face måste ju kunna begripa det?

  Får nog bli en ny tråd på forumet om det här.

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte hålla mer med. "Opium för folket" (d.v.s. fjösiga diskussioner kring löneökningar och två till semesterdagar/år) har tappat sin verkan, folk börjar känna på sig att det är något som inte lirar. För precis som du säger "Senaste reformen genomfördes 1970 (?!). Det sägs att vi har blivit dubbelt så effektiva sen dess". Vissa sitter kvar på sina bullshit jobs och mår dåligt, blir utbrända och känner meningslöshet (obs inte alla jobb är bullshit jobs, högst 60%), andra strävar mot frihet gm FIRE. Snygg analys.

   Radera
 20. Men den här typen av journalistik är det inte så det är nu oavsett finansiär och avsändare? Att journalisten medvetet missförstår intervjuoffret hela tiden och därför blir inget vettigt sagt. Att man har sk debatter där ena parten pratar om äpplen och den andra om päron och journalisten som ska leda det hela spelar dum och pratar om nåt helt annat. Orkar nästan inte någon media numera på grund av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det här är SR:s sätt att vara konkurrenskraftiga, att anamma precis samma sorts journalistik som sensationslysten dagligmedia? Vet ej. Men att man sammanför två diametralt olika åsikter i debattprogram av typen Agenda ("För att få lite nerv") är ett faktum, det framkom i det här inlägget från FFF med filmklipp Katarina Graffman som tidigare jobbat inom TV. https://tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/ett-samtal-om-konsumtion

   Radera
 21. 1. Är det som Åsa gör - att undvika att bränna ut sig till den grad att hon kan komma att ligga samhället till last genom sjukpenning och/eller förtidspension - skamligt och jag är den enda som inte har vett att förstå det?

  Man har ett ansvar att försörja sig själv och inte ligga samhället till last. Alla dessa sjukdomar folk får som gör att de inte kan arbeta men absolut kan leva ohyggligt aktiva liv i övrigt är givetvis inget som vi andra ska behöva betala för.

  Åsa har dock all rätt att leva sitt liv som hon vill. Vill man inte jobba så struntar man i det. Men ge fan i att pungslå alla runtomkring på alla möjliga bidrag och ersättningar.

  Åsa gör alltså rätt i att göra som hon vill men fel i att leva på all andra för hennes eget höga nöjes skull.


  2. Är det ett hot mot kvinnokampen att Åsa stannar hemma och deltidssjälvläker i trädgården medan hennes man jobbar med intellektuella saker på sitt jobb som fysiker? D.v.s. hade samma agg rests mot hennes man i ett dito scenario. "Aha! Så du tänker...dig...att...bli...h-h-hemmaman alltså?".

  Inget fel alls, man ska leva sitt liv som man vill utan en massa pekpinniga moralkakor. Således ska man varken lyssna på galenpannorna som yrar om kvinnans frigörelse. Man ska heller inte lyssna på de som tror att kvinnans frigörelse hotas av att folk väljer att vara "hemmafru".

  Jag skulle både kunna tänka mig att ha en hemmafru eller själv vara hemmaman. Det verkar vara en bra lösning om man trivs med det livet.

  SvaraRadera
 22. @D.T. Du har ju en poäng i #1 att man kanske måste tåla att må lite småodåligt men ändå gå till jobbet annars hade vi alla stanna hemma och odlat trädgård. Jag fattar inte riktigt i intervjun huruvida och hur mkt hon tar bidrag. Det jag spontant känner ("känner" detta modeord) är att en helt utbränd person inte kommer att bidra till samhällsmaskineriet alls utan troligen bli mer en börda i form av habilitering/rehabilitering, medan Åsa ändå har en chans att gå från negativt till positivt samhällsbidrag om hon mår bra. Kanske inte idag, men om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja om man är helt sängliggande kan jag förstå behovet av att vara sjukskriven. Kan man dock renovera huset, odla upp en hel trädgård, åka på hundressyrstävlingar och hästkapplöpningar plus ta ansvaret för hela hushållet så är man inte sjuk nog för att vara sjukskriven.

   Man har sannolikt bara fel jobb och man skulle må bättre av att byta jobb än att jobba kvar. Istället sjukskriver man sig för att det går och det ä trevligare att få betalt av någon annan för att hänga med familjen och bry sig om miljön eller vad det nu är man tror man gör.

   De tär inget fel att vara hemma och göra det man vill men då är det hennes man som försörjer henne, inte alla vi andra.

   Jag kan sätta pengar på att hon jobbar 25%, arbetstränar och är sjukskriven resten av tiden och tycker det är jätteskönt. Det skulle sannolikt jag också göra men det är inte schysst mot de andra som tvingas finansiera det.

   Summa summarum, jag tror inte hon är så sjuk som hon vill påskina. Jag struntar egentligen inte om hon väljer att vara produktiv eller inte för det är hennes val. Jag struntar dock inte i vem som finansierar hennes val för jag äger inte rätten att betacka mig för möjligheten att betala för hennes uppehälle.

   Jag kan alltså konstatera att jag ofta tycker man diskuterar fel problem. Man lägger allt fokus på personen Åsa och vad hon gör och inte gör. När man i själva verket borde lägga fokuset på alla andra huruvida de har lust att supportera dessa individer oavsett skäl.

   Radera
  2. Och förresten vadå mår bra?

   Det finns massvis av människor som inte mår så bra men som ändå jobbar. Ska man få vara försörjd för att man inte mår så bra och så kan man börja jobba igen om och när man känner för det och mår bra.

   Det är helt subjektiva känslor som säger att man mår bra eller dåligt. Jag kan inte objektivt säga att jag mår bättre eller sämre än en person som mår dåligt.

   Radera
  3. Modeordet "känner"? Jag retar mig på modeordet "tänker" i formen "jag tänker att..." i stället för "jag tycker att..." eller "jag anser att..." eller kanske.... ingenting alls (bara den egentliga utsagan). Kan det vara en anglicism ("I think that..."). Det enda jag tänker (sic!) på när jag hör "jag tänker" är Descartes: "Je pense, donc je suis." Han kunde tänka!

   Magnus

   Radera
  4. Menar du att vi inte egentligen borde ha en sjukförsäkring som även gäller vid psykiska diagnoser?

   Eftersom det är subjektivitet inblandat här blir ju "objektiv" bedömning svårare. Ett brutet ben är så mycket enklare. Men att vara helt objektiv går inte heller eftersom människan inte helt kan bedömas utifrån en annan persons begränsade kunskap om den människan, som du ju antagligen också menar på slutet.

   Men sunt omdöme ingår väl ändå i en läkares kompetens, att gå efter manual verkar inte särskilt krävande rent intellektuellt. I alla jobb med människor krävs subjektivitet i form av omdömesförmåga. Men den verkar inte litas på numera i lika hög grad som förr. Idag vill man reglera och kontrollera för att säkerställa ett visst utfall. Det finns inte samma utrymme för det oväntade och man ser det då inte heller då man fokuserar på fynd enligt manualen.

   Om man kontrollerar ännu mer för att säkerställa ett lägre resultat av nya sjukskrivningsfall antar jag att man får ned sjukskrivningarna mer. Men de personer som inte kan lönearbeta på traditionellt sätt kommer att finnas kvar utanför arbetsmarknaden och ännu mer i periferin i samhället och hanka sig fram bäst de kan. Kyrkor märker av stort antal nya hjälpsökande som annars inte brukar fråga efter deras stöd. Vissa kanske jobbar halvgratis för något företag och betalas av staten genom något stöd från arbetsförmedlingen, om de orkar alltså.

   Men just detta med försörjningsbiten för andra vuxna är väl något som delar upp folk i olika läger. Vissa vill vara väldigt solidariska medan andra pekar på egenansvaret. Själv tänker jag på att sjukförsäkringen är generös på ett sätt som sällan pratas om, nämligen rent pengamässigt. Vore det inte mer normalt om ersättningen inte var så inkomstberoende utan mer fast och på en nivå att den lätt kunde accepteras av dem som ska betala det hela. Då behövde man inte dividera lika mycket om någon är tillräckligt sjuk eller inte i lika hög grad, särskilt inte de många inom medelklassyrken som skulle gå ned sig ekonomiskt väldigt mycket med mitt förslag. Man skulle bli mer försiktigt med sig själv och sin kraft kanske. Fler skulle på egen bekostnad jobba mindre och inte bli sjuka alls, dvs tjäna på det beslutet i slutänden. /Eva

   Radera
  5. Nu svarar jag väldigt kort och utan att på djupet ingå i de olika delarna. Det blir fort extremt komplext och detaljorienterat när man börjar prata om detta och det finns redan rapporter och avhandlingar i ämnet som är flera hundra sidor långa.

   Jag tycker nog att sjukförsäkringen borde vara helt privat och att staten endast ska garantera ett absolut minimum. Då kan man diskutera vad ett absolut minimum är osv.

   Jag tycker snarare tvärtom att om man ska ha det system vi har idag så bör den baseras än mer på inkomsten än den gör idag med sina tak. Att fortsätta betala högre och högre progressiv skatt och få mindre och mindre tillbaka är en stor del till att folk är förbannade. Att ersättningen är så pass hög att den för många lågavlönade nästintill blir som en lön gör den alltför attraktiv att utnyttja i en del fall.

   Det betyder dock inte att den borde sänkas utan snarare att lönerna är för låga eller snarare att skatterna är för höga och skattekilarna för många.

   Det finns ett otal rapporter om hur mycket en person måste få i lön för att det ska löna sig att börja arbeta istället för att gå på bidrag. Under vissa förutsättningar krävs det en relativt hög lön och då har man inte ens börjat diskutera om det är värt att gå upp till heltid för någon enstaka tusenlapp extra i månaden netto.

   Det här kan man skriva och diskutera hur länge som helst men det är inte helt görligt i kommentarsfältet där rutan är minimal så man knappt kan korrekturläsa det man själv skrivit.

   Man kan dela in det i två delar.

   1. Systemet är fel i grunden, staten ska inte stå för försörjning till folk som är arbetslösa, sjuka eller på annat sätt oförmögna. Det är ens nära och käras ansvar, privata försäkringar eller frivillig solidaritet. Staten kan inte garantera mer än boende i barack och matkuponger.

   2. Alternativt så diskuterar man inom ramen för det system vi har och då har vi en ganska omfattade diskussion kring strukturreformer, skattereformer och annat och en sådan diskusison är lång och dynamisk.

   Radera
  6. @Magnus Lustigt att du nämner det, detta är något min man talar om regelbundet som en ny kotym på hans jobb. Ingen kan längre "tycka" något, man bara "tänker". Han har själv börjat uttrycka sig på detta vis och en av hans målsättningar när han slutar att jobba är att fasa ut användningen av ordet "tänka" i den bemärkelsen.

   Radera
  7. Bra målsättning! Och en lyllos som kan sluta jobba.

   Magnus

   Radera
  8. Tack D.L.för ditt svar. Särskilt intressant var det där om nära och käras ansvar. Antar att det är på grund av välfärdssystemet den typen av ansvar inte är så självklart längre här.

   Mångas liv skulle nog se annorlunda ut om vi skulle ta hand om gamla föräldrar, sjuka osv. Kanske färre skulle bli lika sjuka och äldre lika hjälplösa och ensamma i viss mån? Hela samhället skulle bli tvunget att sakta ned, nya perspektiv skulle träda in i vanligt folks liv. Mången karriär skulle inte kunna skapas heller. Både hinder och möjligheter med det där. Fast du nämnde ju också privata försäkringar förstås. /Eva

   Radera
 23. I intervjun säger Pia att "du är nu sjukskriven till 25% och tjänstledig resten av tiden" så jag antar att det är svaret på hennes försörjning för tillfället.

  SvaraRadera
 24. Det är Åsa herself som skriver nu. Jag är inte sjukskriven och lever inte på sjukpenning. Under året jag skrev boken var jag sjukskriven för utmattningsdepression, artros i käken och en operationsskada i munnen: nerven till tungan var sönderborrad av misstag av en kirurg. Jag hade konstant svår smärta i munnen och ingen känsel i tungan, kunde endast äta och prata med svårighet. När försäkringskassan bedömde mig som frisk återvände jag till lärarjobbet, på 25% pga tungproblematiken (är språklärare). Jag inkasserade inget bidrag,utan hade det året en lön på ca 6 000 (netto). Det gick pga den nya sparsamma livsstilen. I år arbetar jag heltid - som författare. Jag betalar skatt som alla andra på det jag tjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Åsa: Stort! Världen är bra liten på Internetz...Ser fram emot att läsa din bok och tycker att du gav ett mycket gott intryck i Plånboken. Är du bekant med FIRE-rörelsen och om ja, ser du några beröringspunkter med det du gjort if you don't mind me asking.

   En annan sak jag och en läsare (Katarina) diskuterade idag när vi var ute och okynnespromenerade mitt på blanka dagen var: Hur kom du och förlaget i kontakt med varandra? Det är uppenbart att någonting händer just nu kring synen på heltidsarbete som normativt, men från mitt perspektiv är det lite oklart hur media och därmed även förlagen plockar upp detta. PUG exempelvis, som gav ut "Ut ur ekorrhjulet" med Oskar & Maribel, googlade runt och hittade en blogg på temat med många följare. Har du något liknande fönster och i så fall vilket?

   Radera
  2. Jag skickade in mitt manus till förlaget och de tyckte det lät intressant. Nio månader senare var boken född.

   Radera
  3. @Åsa: Så gött! Snyggt omslag också, vet du vem som formgivit?

   Radera
 25. Vilket bra inlägg, otroligt provocerande när jag läser din transkribering, hur kan man som intervjuare vara så icke mottagligt för det som sägs?

  Kommentarerna och diskussionen i kommentarsfältet har ett stort värde, säger som brad skulle sagt "chills down my spine".

  Min take på inlägget är att Plånboken Pia är representativt för hur svensson tänker. Visualiserar mig en bild där dessa människor får upp en Mr Money Mustache som en pratbubbla där han skriker "What are you, a KING?!" vid varje tillfälle dessa personer typ köper en SUV, överdimensionerat boende eller slentiranköper hämtsushin för 5 dagen i rad.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minus att MMM mig veterligen inte använt King-uttrycket, men Brad. MMM hade gått fram och face punchat dem, alternativt skakat dem hårt och sagt "Wake up drone people!"

   Radera
 26. Hej! Nej! Jag är inte alls bekant med FIRE - hittade hit av en slump. Vad står FIRE för? Tack för dina peppande ord angående Plånboken-programmet. Någon av läsarna ovan nämner att jag ger ett "rörigt intryck". Tänk då på att jag är en vanlig människa som aldrig varit på TV eller i radio förrän i förra veckan.Jag är ingen politiker och nej, jag har inte svar på allt. Vad betyder det att jag blev frisk när jag slutade lönearbeta? Är det fel på arbetsplatsen, jämställdheten eller har jag helt enkelt inte gått nog många yogakurser:) Är det orimligt att båda lönearbetar när man har (fyra) barn? Kan man turas om att lönearbeta kanske, eller ska man jobba 50% var? Och varför jobbar man ens? För att ha råd att leva? Eller lever man för att jobba?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hej! Nej! Jag är inte alls bekant med FIRE - hittade hit av en slump. Vad står FIRE för?" Woohooo en newbie down the rabbithole! Dig ska vi allt annektera till vår lilla sekt. Välkommen till klubben för de riktiga drop-outsen och dess wannabees (se flik högst upp "vad är FIRE" för mer info).
   "Vad betyder det att jag blev frisk när jag slutade lönearbeta? Är det fel på arbetsplatsen, jämställdheten eller har jag helt enkelt inte gått nog många yogakurser:) Är det orimligt att båda lönearbetar när man har (fyra) barn? Kan man turas om att lönearbeta kanske, eller ska man jobba 50% var? Och varför jobbar man ens? För att ha råd att leva? Eller lever man för att jobba?" Dessa spörsmål samt betydligt mer granulära frågor tragglar vi runt i denna blogg samt de bloggar som ligger i min blogglista till höger dagligen (syns endast i webbläge ifall du surfar mobilt). Välkommen in att värma dig vid vår FIRE!

   Radera
 27. Fru EB: vill du länka till min facebooksida?

  SvaraRadera
 28. Hehe. Det är som det här var stageat (stagat?).
  Jag undrar väldigt hur man lägger upp det med att skriva en sån bok. Och hur funkar det med ersättningen. Kan du kanske säga nåt om det? Har inte FB.

  SvaraRadera
 29. Börja bara skriva! Det finns nog ingen mall för hur. Faktabok, roman, biografi, poesi...Förlaget kan hjälpa en att få till det hela. Jag ville inte skriva en tråkig undervisande faktabok full av pekpinnar. Den skulle vara rolig och lättläst och samtidigt tankeväckande. Lyckades jag med det? Ja, det får ni läsare bedöma. När det gäller ersättning gör olika förlag olika. Man får några % av varje såld bok. Du kan läsa på om olika förlag på nätet och hur sånt där funkar, eller varför inte kontakta ett förlag direkt och diskutera din idé? Det är roligt att skriva! Sätt bara igång, låt orden flöda! Sen kan man bearbeta texten efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du visste inte riktigt vad det hela skulle bli?
   Procenten, är det typ 1 procent eller 99 procent.:)

   Radera
  2. Att inte veta är väl vad kreativt skrivande handlar om. När man bara öppnar upp flödet så lever texten sitt eget liv, växer fram med egen kraft när man åsidosätter sitt kontrollerande jag och bara är kanalen. Låter flummigt, men tror nog många upptäckt att man skrivit saker man inte visste man hade inom sig innan man skrev ned det. Det är nog också ur detta "den äkta rösten" i en bok kommer och som berör och inspirerar läsaren. Människan rymmer mycket mer än det vakna medvetandet.

   Läste en bok om det, en av de bästa jag läst: Märk världen av Tor Nörretranders. Den handlar om vetenskap och intuition. Den röda tråden i boken är detta citat av fysikern James Clerk Maxwell från 1879: "Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag." Bokens andra halva gjorde mig helt hänförd. Är på listan över fem bästa böckerna jag läst.

   /Eva

   Radera
  3. @Eva ""Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag."" Wow. Lite som kidsen säger: "Var dig själv, alla andra är tagna". Jag kan bara själv vittna om hur befriande det är att blogga om vadhelst mig behagar [under feg pseudonym mohha] jämfört med hur det var att författa promemorior om GDPR. Dessvärre inte lika lönsamt. Men det finns väl en anledning till att man får bra betalt för att göra tråkiga saker och dåligt betalt för att göra roliga saker.

   Radera
  4. Man tjänar runt 15kr/inbunden och runt 5-10 per pocket skulle jag tro, lite beroende på set-up eller huruvida du heter GW i förnamn.

   Radera
  5. Jag trodde det berodde lite på. En bok om ekonomi är väl inte fritt skrivand? Typ om man tänkt måla en tavla efter eget huvud, eller ett porträtt på beställning.

   Radera
  6. @Kaktus: Romantiserar du inte lite nu? Det är väl superhärligt att skriva om indexfonder? Medan tecknande i en toskansk sluttning kan vara hårt slit.

   Radera
 30. "annars hade vi alla stanna hemma och odlat trädgård." Vilken bra idé. Alla som tycker jobbet som t ex telefonförsäljare där man prackar på pensionärer lotter eller designare av läskedrycksflasksettiketter känns meningslöst: stanna hemma och odla upp trädgårdar och parker! Ekologiska lokalproducerade grönsaker istället för besprutad import! Tar vi samtidigt hand om barn, gamla och nya svenskar som känner sig isolerade, ja, hur skulle vi alla må då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Tänkte på två saker när jag läste din kommentar: Cityodlingar och fruktträd i parker, där man skulle kunna engagera utbrända (typ den verksamhet Rosendals trädgård har i Sthlm) eller ha som integrationsprojekt. Varför har man vanliga lövträd när man kan odla äpplen och päron som alla kan ta av? Inte bara bra för miljön men trevligt! En annan sak som jag precis skrivit om men ej publicerat än, är hur jag nu när jag inte lönearbetar sedan ett drygt halvår, har haft tid att hjälpa folk i min community och därmed fått fantastiska saker i utbyte (återkommer i separat inlägg). Både vänner gm barnpassning, ekonomihjälp (d.v.s. att lägga upp ekonomiska planer för sina liv) men även gm församlingen (ok mycket överdrivet, jag har hjälp en äldre kvinna att dödsstäda, men jag står fortfarande till förfogande) och djungeltrumman i kvarteret (jag deltidspassar en hund åt en man som inte kan gå så långa promenader men ändå uppskattar att ha en hund som sällskap). Det finns såååå mycket "tjuvkoppleri" vi kan göra i vårt närområde om vi bara rycker loss tid. I gengäld har jag fått härliga kontakter, fina viner och upplevelser, saker jag annars hade behövt pynta med beskattade kronor från förvärvsarbete jag tyckte illa om. Och de jag hjälpt hade behövt köpa tjänsterna utifrån. Och det behöver ju inte vara så dramatiskt som att sluta att jobba helt eller gå ner till 25%, det kan räcka med att gå ner till halvtid eller 75%. Om man följer råden i Ut ur ekorrhjulet av Lindberg/Leander (har inte läst din bok än Åsa återkommer på den punkten) ser man att det är fullt görbart för en flerbarnsfamilj att göra prioriteringar som tillåter ett fullgott liv för halva priset.

   Radera
  2. Precis! Fler saker man kan göra istället för pendling+lönearbete+halvsova framför TV:n hela kvällen av pur utmattning:
   jobba frivilligt på självmordslinjen MIND och kanske rädda ett liv (värt 22 miljoner har någon räknat ut),jobba frivilligt på hospice, dela i språkcaféer för integration, ordna kläd- och bokbytardagar, leda studiecirklar och bokcirklar, engagera sig politiskt, gå studiecirkel själv om miljövård, stå på torget och samla underskrifter och lära känna alla möjliga nya underbara inspirerande människor. Varför säger de att man behöver komma "ut" i lönearbete för att känna att man är "ute" i samhället? Jag har aldrig varit så "ute i samhället" som när jag inte lönearbetade...

   Radera
 31. Hej svej! Jag bor i Tyskland där det är vanligt att mammorna är hemma eller jobbar deltid. Så även jag (jobbar 50%), och det är superskönt. Hemma i Sverige får man ideligen sura och avundsjuka kommentarer och frågor om man inte oroar sig för pensionen och om karln skulle dra (vilket är fullt möjligt i mitt fall). Svar NEEEJ! Om jag har noll kr i inkomst när jag blir pensionär så slaggar jag väl på syrrans soffa eller jobbar mot mat o boende, det ordnar sig, och om jag mot förmodan skulle behöva svälta ihjäl så svälter jag väl ihjäl -so what, jag är väl gammal nog att dö då.

  Det roligaste var att jag förra året fick en förfrågan att vara med i direktsänd svensk TV ( Programmet Morgonsoffan) angående det stundande tyska valet, för att där svara på några frågor om att deltidsarbete är så vanligt bland kvinnor i Tyskland. Som ni förstår var det ju underförstått att deltidsarbete är något dåligt. Synd bara att jag hann säga att mina kompisar i Sverige är avundsjuka och att det är superskönt att jobba deltid. Intervjun avslutades ganska så snabbt kan man säga😂

  SvaraRadera
 32. Jag bara älskar det här! Helt rätt! Ju fler som undanhåller staten skatt, antingen genom skatteplanering eller genom att inte jobba, desto förr kan samhällskontraktet brytas. Välfärdssamhället och det gemensamma har gjort sitt. Ser fram emot civilsamhällets återkomst, så att det blir mer som USA där var och en väljer fritt vilken standard de vill ha och om de vill ha sjukvårdsförsäkring eller inte. Man kan spara massor av pengar om man inte behöver betala för en massa andra människor! Keep up the good work! Sänk sosse-samhället!

  SvaraRadera
 33. Under de senaste två veckorna läste jag en kommentar från online blogg webbplats som räddade mitt äktenskap från skilsmässa, verkligen information är kraftfull. Jag hade god avsikt att dela med dig om min personliga livserfarenhet i min äktenskapsaffär. Min man skilde mig senast 2 år, han flyttade ut för att träffa en annan kvinna, jag grät varje kväll när jag kommer ihåg min dotter frågar mig när kommer pappa att komma tillbaka hem till middag ikväll! jag älskar min honom så mycket och vi har en tjejflicka på 6 år gammal. jag kontaktar så många stavningskastare förra året ingen kunde ta tillbaka min man, de alla krävde mycket pengar från mig, jag gav upp på kärleksspell till förra veckan, jag gick för att besöka min vän hemma, sa jag till min vän allt som händer med mig och jag delar mitt hjärtesmärta till min vän Michelle, hon uppmanade också mig att kontakta kommunikation med samma Spell Caster Dr.oduduwa, jag läste om honom online bloggkommentar, som har en stavning magisk kraft för att få tillbaka älskling man Hem. Min man var under en ond spell från en annan kvinna som hävdar att de daterades tillbaka i högskolan, hon övertygade om att min man skulle skilja mig. Min man Anders kom tillbaka hem till mig bara igår och grät att han var ledsen för skilsmässa mig, han beklagade och sa att han inte hade rätt sinnen. Det är sant att min man var under en ond spell från en annan kvinna för att hon hävdar att min man daterade henne innan hon blev gift med mig. Dr.Oduduwa hjälper mig att lösa mitt äktenskapsproblem. ikväll, jag och min man med vår dotter, äter middag tillsammans i storsäljare. Jag är väldigt glad och använder detta medium för att uppskatta DrOduduwa love spell powers.
  Dr.Oduduwa försäkrade mig att han kan hantera sådana problem;
  - Ljusstearinljus Kärlek stavar till Ta tillbaka ex-make / ex-wife
  - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
  - Fredkärlek Stavning böner för att komma tillbaka Stolt på ditt förhållande - Stava bönskrafter om du vill föda din egen bebis - Vit magisk stavning för att stoppa skilsmässa / separationsstavning. - röda stearinljus stavar böner för att få betalt tillbaka förlorade pengar. - Lycka stava charm för att locka kärlek och lita på relationen. - stava böner för att få snabb jobbpromotion på arbetsplatsen. - Undersökningsframgång bra lycka Stava. - Finansiella affärer framgång genombrott stavning böner. Kärlek Stava att locka uppmärksamhet och respekt,
  - Traditionella rötter och örter för att läka blodcancersjukdomar, bota till högt blodtryck och andra kroppssmärtor. Sedan min kommunikation med Dr.Oduduwa verkar han vara som en far till mig. Jag uppskattar hans råd och visdomsord som såg mig igenom.
  Jag rekommenderar verkligen DrOduduwa Love Spell Caster, om du har liknande problem med äktenskapsrelationer, skicka ett e-postmeddelande för att kommunicera med Dr.Oduduwa för en snabb brådskande lösning för att ta tillbaka ditt förlorade kärleksförhållande: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
 34. Jag är en bra man som älskar min fru så mycket, jag har varit gift i 10 år, jag jobbar hårt, jag känner att jag har besviken min fru, för att jag inte har spenderat tid med mitt barn och fru eftersom jag är självständigt av mitt jobb, vi försvann så nu vill hon ha separation och alla mina pengar har jag ingen nu. min mamma fick stroke 4 år sedan sedan efter en lång tid i ett hem dog hon för 2 år sedan min far fick cancer och dog. Nu har jag bestämt att gå vidare med mitt liv till ett annat land, jag har aldrig känt mig så ensam och skäms över mitt misslyckade äktenskap. Jag är en bra person, jag älskar min son, men det är hjärtskärande att lämna honom eftersom mamman tar vårdnad, men jag måste flytta för att vända sidan han är den enda anledningen till att jag vaknar upp för en annan dag. Så jag sökte efter en lösning för att ta tillbaka min ex fru hemma eftersom jag vill att min son ska växa upp med både mig sin far och min fru som sin mor som en lycklig familj, min vän vi arbetar tillsammans rådde mig att kontakta en kärleksspell caster kallad Dr.Oduduwa, han gav mig kontaktadress (dr.oduduwaspellcaster (at) gmail.com) för att kommunicera med kärleks magiska stavningskastern för att få tillbaka min ex kärlek, jag kontaktade spellcasteren, jag tror att sakerna kommer att fungera för mitt gott för att jag har positiv motiv, Dr .Oduduwa svarade på mitt mailmeddelande och han försäkrar mig att han kommer att hjälpa mig att ta tillbaka min fru inom sju dagar, han instruerade mig vad som krävs, och jag gjorde allt han sa, några dagar senare får jag ett telefonsamtal från min fru , hon grät och ber om ursäkt för att hon är så ledsen för att lämna mig och vår son Felix, hon bad mig att acceptera ryggen och hon är redo att ta hand om vårt barn och ta hand om hemmet, jag är väldigt glad idag att min fru är hemma nu med mig och vår son.
  Tack till Dr.Oduduwa för hans kärlek stava makten på jobbet. Jag rekommenderar honom starkt för alla som vill återställa förlorad kärlek idag. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag önskar er all lycka till och jag hoppas det kan hjälpa någon annan att vara starkt kom ihåg imorgon är en annan dag framtiden är din. Jag lovade Oduduwa att dela mitt goda nyhetsbevis till alla online och vänner runt mig för att få snabb och snabb lösning till någon kärleksrelationskris.
  Obs! Endast de despirerade som försöker återställa sin kärleksrelation kan snabbt kontakta Dr.oduduwa om brådskande hjälp för att lösa följande livsproblem ...
  * Stava för att säga upp skilsmässa domstolsförfaranden
  * Stava charm att skilja din kärlekspartner
  * Kärlek stava charm att locka ny kärlek
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  WhatsApp nr: +79268011965
  (Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 35. Hej jag är här för att uppfylla ett av mina löften till den stora mannen Dr Solo Wise som hjälpte mig att få min man tillbaka efter 4 år av separation. Han lämnade mig och våra barn och gick efter en annan kvinna som Dr Solo sa att hon använde en stark konstig Voodoo på min man. Men tack vare Gud för att använda Dr Solo för att hjälpa till att bryta voodooen och ta tillbaka min man tillbaka. Jag önskar att jag träffade honom tidigare men detsamma är jag tacksam för honom. Han kan också hjälpa dig att lösa något annat problem, hans email är
  drsolowisetemple@gmail.com

  WhatsApp +855976707219 kontakta honom idag och tacka mig senare ...

  SvaraRadera
 36. I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn

  SvaraRadera
 37. Jag vill erbjuda råd till någon som söker hjälp om hur man återställer sin tidigare älskare efter en uppbrott eller skilsmässa! Dr. EZOMO är utan tvekan den bästa spellcasteren, och resultatet är 100% garanti. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i flera slagsmål, en dag lämnade han mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera de smärtor som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje kväll tänker jag på honom och jag skulle alltid vilja att han kom tillbaka med mig. Jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som föreslog att Dr. EZOMO kan hjälpa honom att komma tillbaka snabbt. . Då kände jag att jag skulle försöka. Jag kom i kontakt med honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde allt han sa att jag skulle göra, faktiskt följer jag ledtrådarna och gjorde en (kärleksspell) för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen och sa till mig att han saknade mig så mycket som de barn som jag trodde var en dröm, men när han ringde mig insåg jag att det är en verklighet, inte en dröm, Det var fantastiskt! Så här återvände han till mig och våra barn 2 dagar senare, med stor kärlek och glädje, och ber om ursäkt för hans misstag och för den smärta han hade orsakat mig och barnen under dagen var han borta från hemmet. Sedan, från och med den dagen, var vårt äktenskap redan starkare vid gryning före, allt tack vare Dr EZOMO. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min historia på Internet, att Dr. EZOMO är en sann och kraftfull spellcaster som alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn vid tidpunkten för besvär, om han är här och behöver sin Ex eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråta inte längre, kan du också skicka det via e-post till: doctorkingtemple@gmail.com. Du kan också ringa det eller lägga till det i WhatsApp med detta nummer +1 (619) 512 9826, Dr EZOMOis en far för alla

  SvaraRadera
 38. Kärlek är vacker när du har någon att dela med. Ek Dr Ekpen ogiogun är en mycket äkta spellcaster och en man med mycket unik och kraftfull visdom. Jag kunde inte bli gravid eftersom jag hade fertilitetsproblem. Min man skilde sig på grund av det. Jag var så orolig och grät alltid och jag tänkte ens att döda mig själv, men en vän av mig introducerade mig till en stor man som heter Dr Ekpen ogiogun som också hjälpt henne med sitt problem. Hon gav mig hennes email och jag kontaktade henne och förklarade allt. Han försäkrade mig om att han hjälper mig och att jag inte borde oroa mig. Dr Ekpen ogiogun återvände glädjen till mitt liv och min familj igen genom att föra min man med sina andliga krafter, genom att bli gravid, genom att bota min systers cancer sjukdom, genom att också bota min kusin hiv-virus. Hans speciella krafter, och gjorde också min styvbror vinna en lotteri på 2 miljoner dollar. Dr Ekpen ogiogu är verkligen en begåvad, fantastisk och väldigt bra man som verkligen vet hur man gör sitt jobb bättre och, om inte för honom, vad ska mitt liv handla om? Dr Ekpen ogiogun, tack så mycket och jag kommer aldrig sluta prata om dina stora gärningar. Ord kan inte uttrycka hur mycket bra han har gjort för mig och min familj, och jag tror att inte ens tusen ord kommer att räcka för att beskriva hans goda verk. Om du behöver andlig hjälp, varför rinner du inte till Dr Ekpen ogiogun? bara kontakta Dr. Ekpen ogiogun på hans email: (ekpenogoigunspellcaster@gmail.com) Och han hjälper dig. Dr Ekpen ogiogun är oskyldig, säker och pålitlig, så kontakta honom nu och få hans lösning. Tack, Dr Ekpen ogiogun (ekpenogoigunspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 39. Kärlek är vacker när du har någon att dela med. Ek Dr Ekpen ogiogun är en mycket äkta spellcaster och en man med mycket unik och kraftfull visdom. Jag kunde inte bli gravid eftersom jag hade fertilitetsproblem. Min man skilde sig på grund av det. Jag var så orolig och grät alltid och jag tänkte ens att döda mig själv, men en vän av mig introducerade mig till en stor man som heter Dr Ekpen ogiogun som också hjälpt henne med sitt problem. Hon gav mig hennes email och jag kontaktade henne och förklarade allt. Han försäkrade mig om att han hjälper mig och att jag inte borde oroa mig. Dr Ekpen ogiogun återvände glädjen till mitt liv och min familj igen genom att föra min man med sina andliga krafter, genom att bli gravid, genom att bota min systers cancer sjukdom, genom att också bota min kusin hiv-virus. Hans speciella krafter, och gjorde också min styvbror vinna en lotteri på 2 miljoner dollar. Dr Ekpen ogiogu är verkligen en begåvad, fantastisk och väldigt bra man som verkligen vet hur man gör sitt jobb bättre och, om inte för honom, vad ska mitt liv handla om? Dr Ekpen ogiogun, tack så mycket och jag kommer aldrig sluta prata om dina stora gärningar. Ord kan inte uttrycka hur mycket bra han har gjort för mig och min familj, och jag tror att inte ens tusen ord kommer att räcka för att beskriva hans goda verk. Om du behöver andlig hjälp, varför rinner du inte till Dr Ekpen ogiogun? bara kontakta Dr. Ekpen ogiogun på hans email: (ekpenogoigunspellcaster@gmail.com) Och han hjälper dig. Dr Ekpen ogiogun är oskyldig, säker och pålitlig, så kontakta honom nu och få hans lösning. Tack, Dr Ekpen ogiogun (ekpenogoigunspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera