De-cluttering with maniac

Innan jag börjar: Om ni missade Oskar & Maribel Lindberg på GoKväll förr veckan, se inslaget här. Lustigt att SVT/SR default känner att de måste använda termer som "provocerande" när en lågintensiv, miljömedveten livsstil likt Lindbergs exemplifieras. Är det som Frihetsgrader gissar: sparsamhet är det enda anställda vid svensk public service inte får lära sig att förhålla sig till på sina normativa förhållningssätt-kurser? Anyhow, första upplagan av Ut ur ekorrhjulet har redan sålt slut vilket är fantastiskt roligt. Välkomna också en ny FIRE-blogg: Road to F.I.R.E. Nu till inlägget:
"Your refrigerator door and kitchen island are direct reflections of the state of your home."
Så säger en manisk kvinna i den här videon och först när hon sa det var min reflex att ge henne en rak höger. Men...it sticks with me. Varenda gång jag kommer in i mitt kök måste jag slänga en blick på min kylskåpsdörr för att säkra att den är bar och rentorkad från kladdiga små fingeravtryck. Jag har dessvärre/dessbättre ingen "kitchen island" men en köksbänk och den är allt som oftast tom som innehållet i en Lyxfällandeltagares huvud.


Observera också hur hon har pimpat sin första miljö - där hon soffcoachar oss - med något som ser ut som plastväxter för 19 kr/st. från IKEA på spiselkransen. Alltså, stilnivån i Sverige är så brutal. Hade detta varit ett hem i Trelleborg hade där stått en liten ekollonvas med en slinga mossgrön murgröna. Eller Stig Lindberg-keramik, varsamt placerat i gyllene snittet med några Gotlandsstenar i.


Mvh/
FruEfficientBadass

15 kommentarer:

 1. I vanliga fall älskar jag att se andra människor städa och rensa ut hemma men jag stod inte ut. Det var nåt med hennes överpositiva attityd.

  BTW, har du hunnit se reklamfilmen för FIRE (och din blogg :)) ? https://utdelningsbagaren.blogspot.com/2019/02/en-frugal-produktion-presenterar.html
  Tjusigt presenterat av UtdelningsBagaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag såg den nu, han är väl för underbar. Gillar särskilt lönecavasnubben där på slutet, framför sitt chateau.

   Radera
  2. Haha JA!

   Såg klippet från Go´kväll nyss. Gud vilka sympatiska och trevliga människor de är, även när de får "ställas till svars" för att publicservice-journalisterna blir provocerade av deras livsstil. Riktiga "ambassadörer" för FIRE :)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Eller vasen Dagg som verkar vara ett obligatoriskt inslag i alla bloggarhem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och allt med svenskt tenn i övrigt. Jag gillar ST, för det är en stiftelse och de anställer nyanlända till sin sömnadsateljé, men det är något med fantasilösheten som gör en lite ledsen. Trots detta går jag i skrivande stund och dreglar efter en kudde med texil melon.

   Radera
 3. Haha, började titta lite och tänkte att hon kallade sig för "Decluttering with Maniac" på riktigt. Verkade helt rimligt. Sen sjönk det in att hon nog inte hade den distansen/typ av humor för att kalla sig det. Fel målgrupp. Hade varit kul dock om hon hade kallat sig för det. Ett liknande upplägg fast på riktigt som jag hörde på radio var Phil Collins senaste turné som har valt att kalla "Still Not Dead Yet". =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! "Soon to be dead". Bra USP om biljetter ska krängas.

   Radera
 4. Ja, intervjun om boken "ut ur ekorrhjulet" börjar vid 5:10 och är av en helt annan karaktär än den skämskuddevariant som du tog upp tidigare och som gjordes i Plånboken i SR P1.

  Det är ett betydligt mer inlyssnande samtal/intervju, och endast med enstaka pekpinnar för de avståndstagande att klamra sig fast vid. Mycket har nog att göra med att det dels är bild, så kroppspråket skulle avslöja väldigt mycket, dels att det redan visat sig att boken redan har lästs av många och att bloggföljare finns sedan länge. Då blir det svårt för StatsTV att komma med rena påhitt, provokationer baserade på förenklingar/"missuppfattningar" som tidigare kunnat passerar obemärkt och utan uppmärksamhet.

  Man måste ge förlaget en eloge för deras förmåga att marknadsföra boken, det är riktigt duktigt jobbat.

  SvaraRadera
 5. Är det någon som vet hur stor första upplagan var av "ut ur ekorrhjulet"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är några som vet det, med säkerhet några på förlaget, bägge författarna och så några på tryckeriet. Antagligen fler än så, om man vill spekulera ;-)

   Radera
 6. Okej täntke kapa ditt kommentarsfält lite. Jag har ingen lust att starta en egen blogg, men vill gärna skriva av mig lite ändå.

  Så jag vill också slippa ekorrhjulet. Råttracet.
  Jag har alltid haft vaga drömmar om att *bli rik* och *ha makt*, bara för att kunna få göra vad jag vill, när jag vill. Det har alltid varit drömmar “i framtiden”, oftast långt i framtiden. Jag har av någon konstig anledning sett på mig själv som ett barn, eller tonåring. Jag gör det fortfarande, trots att jag är närmare 40 än 30.

  Det kanske är det som slutligen har fått mig att bli mer realistisk? Hederlig ålderskris?

  Jag vet inte riktigt var jag ska börja, vilka förändringar jag kan göra. Min situation är inte som de flesta andras jag läser om. Med andra menar jag FI-bloggar.
  Jag har inte fast lön, jag har inte fast jobb. Det är svårt att planera på detaljnivå som jag märker att många är förtjusta i. Det är svårt att sätta ens vaga mål.

  Jag bor inte i Sverige. Jag bor i ett land där inflationen drivit priserna 2-4 gånger så höga som i moderlandet, och detta inkluderar bostad. Jag betalar 20k i månaden för vår lägenhet. Bostadskostnaden kan inte sänkas då hyreskontraktet löper 2,5 år till (ja, lite annan bostadsmarknad än jag är van vid). En rimlig månadsbudget för sparsamt leverne landar nog på 30k.

  Jag tjänar bra, kring 100k (heltid) -150k (mer än heltid) i månaden innan skatt (50%), dvs 50-75k i handen. Men jag är fortfarande löneslav, och timbetald. Vill jag tjäna mer pengar måste jag alltså byta mitt liv mot pengar. På det sättet är mina villkor likadana som en undersköterska med 20k i månaden.

  Jag har precis startat inom yrket, efter lång utbildning. 2018 jobbade jag åtta månader och lyckades betala av en privat bankskuld på 180 000, samt spara 100 k. Det här året startar jag skuldfri förutom ett CSN lån på en halv miljon. Med tanke på den låga räntan har jag inga planer på snabb återbetalning på det. De 100 000 sitter inne på indexfonder, genom landets motsvarighet till ISK. Jag satte över det i december, typ den 20 eller en av de här dagarna som börsen hade gått tokner på. Hade verkligen tur att jag fick infall just den dagen.

  Så, mina planer för det här året… Ja, som tidigare nämnt är det svårt för mig att spika planer, då jag inte vet exakt hur mycket jobb jag får, och med det följer att jag inte vet hur stor inkomst jag kommer ha. Drömscenariot är att spara 30k per månad, alltså 360 000 på hela året. Det tillsammans med ränta och mina tidigare sparade pengar blir ju nästan en halv miljon. Vilket skulle kännas extremt motiverande.
  Januari och februari har gått helt bort på sparfronten, eftersom jag hade en planlagd 3 veckors semester på andra sidan jordklotet, följt nu av en veckas obligatorisk (obetald) utbildning. I mars kommer det en veckas skidsemester, och en till vecka obetald, obligatorisk utbildning. Jag hoppas ändå kunna komma ikapp med sparande i april, då jag har mycket jobb planerat. Ska plocka upp så många extraskift jag kan under närmsta veckorna också.

  Skriver här för att hålla mig själv ansvarig, gamla goda knepet. Kanske få lite pepp, eller lite tips? Checkar in igen om några veckor när något har hänt.

  SvaraRadera
 7. Tja Xox!

  Kul att höra din story. Jag sitter inte på svaret men såhär 4år in på min egen FI-resa tänkte komma med input.
  Trivs du i landet du bor i? staden där du har din lägenhet?
  Isåfall är det bara köra på från där du är just nu. Försök leva lokalt, äg en cykel så du kan ta dig runt på ett effektivt och billigt sätt.

  Dra i de största utgifterna först
  -Bostad
  20' av 50' netto är 40% av inkomsten, tjänar du 75' så är du nere på 26,7%. Man brukar säga att svensken i snitt lägger kring 30% av sin inkomst på bostaden så tycker det låter rätt rimligt. Har du som mål att bygga upp lite kapital sikta på att öka intäkterna också.
  -Transport
  Hur fungerar kommunaltrafiken? cykel som tidigare nämnt. Ett par bra skor inte heller dumt =) Måste du äga en bil? Om så är fallet kör på beggad bil som du betalar med cash.
  -Mat
  Laga mat från grunden. Hälsosamt, nyttigt och bra för plånboken. Nu vet jag inte hur priserna ser ut för att käka ute i landet du är i men aldrig fel att kunna laga några riktigt schyssta rätter.

  Fira delmål längs vägen och se till att du har ett rikt socialt liv där du har djupa relationer med dina nära och kära. Ett bra mindset kommer man långt med, se resan som en del av målet, personligen så är min strävan mot FI något som jag gör utan att jag känner att jag går miste om något.

  Lite kort kring investeringar:
  Inflationen du beskriver låter läskig, hur ser landets ekonomiska förutsättningar ut? Även om du drar in bra med deg så kan ditt sparande urholkas på grund av skenande inflation.
  Spika din investeringsstrategi, breda globala indexfonder är inte alls dumt. Tiden därutöver lägger du nog bäst på andra delar av livet, lönecava, läsa böcker, umgås med vänner, träning eller dylikt.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Tack för att du nämnde oss i inlägget, lite otäkt vad trafik det gav, vi är så gröna på det här med att blogga, men vill dela med oss av vad vi gör och hur det går. Vi läste mycket själva i början om hur andra gör, och vad de använder sig utav.
  Din indexfond-serie, om hur man startar har jag tvingat på alla som lunchar samtidigt med mig :-) Tack tack!

  SvaraRadera