1. Rött vin
Om min vinimportörskontakt skulle välja ett "husets vin" att alltid ha hemma skulle hon på rödvinsfronten ha ett tiotal flarror Caravan (Australien). Artikelnummer 6573. Pris: 89 kr.
Detta kom lite som en chock för mig men hon name-droppar ett enliters tetra-vin vid namn Aussie White. Ett Chardonnay som kostar 69 kr för en liter (1000 ml!). Artikelnummer: 6449.
"Om du tycker att det har för sött lägger du bara i en isbit, det tar ner sötman." Tydligen så har kyla den egenskapen, att det domnar vinet. Det är kanske därför jag gillar att ha mitt vita liggande i frysen en timme innan servering, då blir det så där crisp torrt som jag tycker om.
3. Rosé
För övrigt anser min källa att rosé är underskattat. Särskilt som buffédryck då såväl kött- som fisk serveras. Dessutom - och detta var nyheter för mig - färgar rött vin tänderna lilasvarta i det fall man innan intag ätit något som legat i vinägerinläggning (blir någon sorts kemisk reaktion). Rätt så ofta har man ju vid smörgårdsbord olika pickles och inläggningar, så det förklarar varför man på så många mingel ser folk med dessa missfärgningar. Inte snyggt! Rosé for president om man bara ska ha ett alternativ. Hennes förslag var det matiga Mulderbosch från Sydafrika. Artikelnummer 6077, pris 89 kr.
Överlag är sydafrikanska viner bra och du känner igen dem på att de ofta slutar på -bosch eller för att de står under rubriken "Sydafrika" på stora gröna apoteket. Tydligen har man dragit upp sötman på Mulderboschen för den svenska marknaden det senaste året men den är fortfarande god och väl kyld med en isbit i funkar det utmärkt.
Till sist då tänker jag delge ett par moraliskt förkastliga begivenheter så jag måste be de av er läsare som har moralisk kompass (Eva) att sluta läsa. Det är ju så att Systembolaget nästan förbehållslöst tar emot returer av sina varor. Även om de är öppnade. Jag har själv bevittnat hur en kvinna kommit farandes med en till hälften urdrucken BIB och fått pengarna tillbaka utan kvitto. Anledningen till att man så frikostigt tar emot dessa i
Dessutom finns det anekdoter om folk i sydligare delarna av landet som tagit sin bil över gränsen och köpt ett vin till billig peng för att sedan reklamera samma vin på systembolaget fast där till en helt annan prislapp. Detta ska vara omöjligt att göra eftersom Systembolaget kräver att svenskimport får en specifik liten etikett med mening jag ej kan avslöja för det övergår min moraliska gräns. Men långt ifrån alla systemetanställda gör den checken, man tar bara emot vinet och skickar tillbaka det till leverantören som en reklamation.
Personligen skulle jag inte orka hålla på med den här typen av manövrar, även om det skulle få mig att känna mig ung och daredevil. Det blir för mycket logistik helt enkelt. Men om du som läser är en fattig enögd student vars kropp kräver riboflaviner för att du ska klara av dina studieresultat så att du ska kunna lyfta dig och din familj ur extrem fattigdom...så är det fortfarande...moraliskt förkastligt...(jag tror att Eva läser fortfarande).
Mvh/
FruEfficientBadass
"Howdy wine loverz (ja, jag använder z på ett omotiverat sätt i text, ingen är perfekt). "
SvaraRaderaHaha, jag kommer fortsätta använda z:an, skriva jag "tänker" istället för tycker och använda =). Hate it, love it, deal with it.
När det gäller Chardonnay har jag mycket svårt för denna druva. Smörigheten som kommer från Diacetyl har jag någon form av överkänslighet mot. I ölvärden är Diacetyl ofta en felsmak och jag känner den alltid direkt när något inte gått helt rätt i processen. Vissa stilar som typ tjeckisk pilsner ska dock ha en del Diacetyl i sig men det är i stort sett den enda stilen.
Förövrigt TYCKER jag att en på frugal-vin-tips-flik på blögga ska upp prompt. Under 100kr kanske?
Mitt bidrag blir först och främst Governo Nr 72526.
Bra idé! Gör en i helgen när alla spottat ur sig. Och ja, Chardonnay är knepigt. Men med massor av is....Och lite sprite...
RaderaNär vi var i UZA och vinprovade på min och Fru IGMRs honeymoon-och-giftasigismygresa fick jag veta att:
RaderaChardonnay som lagras på stålfat inte får samma smörighet. Vad tror ni om detta?
Ibland gör man rätt: Yes! Chardonnay i supersmöriga, ekstinna viner från Australien går fet(!)bort. Men denna druva kan ju så mycket mer. Finstämda, eleganta blanc-de-blanc champagner (och som komponent i nästan alla andra champagner också) och krispigt aptitretande viner från Chablis (också 100% Chardonnay vilket en del inte verkar känna till). Finns också andra lite mer "rundade Chardonnay-viner från Bourgougne, men de kostar ju en del och platsar inte här. Spännande tips, men Aussie-tetran går bara inte. Vita viner till mat ska inte ha någon sötma.
RaderaMagnus
Diacetylen kommer ur jäsningsprocessen och har inte så mycket med lagringen att göra. Jag kan gå in full nerd mode här men bespar er det för tillfället.
RaderaOK ok ok. Det finns så mycket kul här i världen att förkovra sig i. Här sitter herr IGMR på sitt lönejobb och drömmer om mer tid. 2026 när vi kör hoppsasteg i armkrok ut ur lysrörsbunkrarna kan du väl göra dragningen om diacetylen?
RaderaJag har ett bygguppdrag som kommer efter 2026 som skulle kunna innefatta både Herr och Fru IGMRs expertis. Tänk "husdrömmar"-klass. Det kommer en upstartsinlägg på bloggen så småningom!
RaderaBring it on!
RaderaMe2! Jag kan slarvsätta tapeter i barnens rum.
RaderaHej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
Radera1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskad älskare.
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
Ja, jag läser allt. Bra att du fattat det. Järn ger skärpa åt järn, så skärper den ena människan den andra.
SvaraRaderaSkrattade dock gott. I natt kunde jag inte sova utan låg och tänkte på allt festligt jag läst på din blogg. Det roligaste var om kvinnan "ur balans" enligt ditt tyckte, eftersom hon var förtjust i helvetespasta. Och så de sjuka bilderna på pastaansiktena till det. Länge sedan jag skrattat så mycket och i flera dagar. I natt också då när jag mindes det och lite annat. Undrar om det är du som är ur balans, haha! Eller så dricker du cava varje dag. Dessa ting hänger dock ihop förstås.
:)
/Eva
Loveya
RaderaOch jag som konsekvent har räknat bort (student)vin på 1 L tetra! Måste helt enkelt ge chardonnay en andra chans.
SvaraRaderaMitt bidrag till "frugala vin-fliken":
https://the-simplicitas.blogspot.com/2018/12/basta-frugala-nyarsbubblet.html
Studenten A har flera bra tips i kommentarsfältet där.
"Och jag som konsekvent har räknat bort (student)vin på 1 L tetra! Måste helt enkelt ge chardonnay en andra chans." Det kanske är i linje med det IGMR säger ovan: Skit i ekfat och annat lullull, Chardonnay göre sig bäst i stålfat och sen tetrapak! Ungefär som min pappa som går på systemet och knäpper med fingrarna för att höra vilka som är PET, då nappar han. En riktig konnässör.
RaderaHaha! Jag kan förstå att det väger över om det är pant.
RaderaSka ärligt erkänna att jag har ett register för samtliga av mina favoritviner, uppradda efter prisnivå.. visserligen inte druckit vin särskilt länge men listan uppdateras kontinuerligt vilket är kul och lärorikt :)
Radera/A
@St A: "visserligen inte druckit vin särskilt länge men listan uppdateras kontinuerligt vilket är kul och lärorikt :)" Vad är du inne på nu, andra året? #skrumplever
RaderaNär det gäller returer och reklamationer så var jag en gång för länge sen på studiebesök på V&S (Vin- och spritcentralen, låg i Årsta i Stockholm). Där fick vi veta att returer och reklamationer som kom till glasbanken skickades vidare till dem för analys (de hade en hel avdelning med kemister). Ett typiskt exempel kunde vara en medelålders man som kom in med en flaska whisky (mer sällan) eller en Absolut (betydligt oftare) som hävdade att alkoholhalten var för låg. Kemisterna tog emot flaskan och analyserade. I 9 fall av 10 var det rätt alkoholhalt, men med de övriga 10 procenten så gjordes lite grundligare undersökningar. I dessa undersökningar ingick bland annat att titta efter små blyertsstreck på etiketten. Sen skrev de en rapport. När den medelålders mannen kom och hämtade rapporten så ställdes följdfrågor av typen "har du tonårsbarn hemma?". Om svaret var jakande så gjordes ett tillägg i rapporten (ungefär): Kunden har fått vår analys och även studerat flaskan i detalj. Han lovar att ta ett allvarligt samtal med omyndiga familjemedlemmar.
SvaraRaderaHälsningar Spargrisen
Haha jag garvar ihjäl! Var på lunch hemma hos mina föräldrar när jag läste denna kommentar och var nära att läsa högt men kom på att det nog var too soon https://www.youtube.com/watch?v=B2T1wmRhp6g.
RaderaYay, caravan och aussie är redan "basvaror" i vårt hem, fungerar verkligen till allt och när man köper dem är det så sjukt praktiskt att slippa det klassiska klirret i kassen då varannan är tetra👍 Bara en sådan sak
SvaraRaderaJa bara en sån sak #Lean. Särskilt eftersom Systemet nu vässat sin ekoprofil och tagit bort "strumporna" som förr räddade mången smygalkis från pinsamma klingljud.
RaderaLate to the party...
SvaraRaderaEn kommentar till gårdagens hack: i Ungern är det sen gammalt mycket vanligt att vinet blandas med bubbelvatten så vanligt att de har inte bara ett namn för det utan så vanligt att det på menyn på en lite gammaldags restaurang kan finnas en hel sida för detta med olika namn beroende på andelen vin och vatten.
Det är utmärkt varma dagar och dessutom smakar mindre bra viner betydligt bättre när man blandar dem med vatten.
Najs. Man undrar ju lite vad de olika alkoholgraderna får för namn. "Liten elegant" vs. "Bitchslap maestro" oder?
RaderaSom en lydig lärjunge har jag nu varit på systemet och köpt Caravan, Aussie och Dao. Tack för alla tips och roliga blogginlägg! /Birgit
SvaraRaderaHaha det är bra, ät ur mina hand bara. Glömde jag den däringa formuleringen i början av inläggen nu att jag är vin-influencer och därmed dömd till white collar prison?
RaderaDet börjar bli dags att sätta åldersgräns på bloggen med andra ord? Säkerställs med inloggning med mobilt BankID
RaderaHaha ja! Och nu är även jag på plats på systemet (på MOS). Vår dotter har tagit hål öronen och detta är vårt närmaste systembolag. Vi tar idag och handlar alla artikelnummer i detta blogginlägg + kommentarer.
RaderaKanske bör tillägga att vi köper alkohol för 240 kr per månad. Så det blir inte så mycket. Och det räknade handelsbankens app ut åt oss. Den loggar alla köp och sorterar dem åt oss. Mycke finurligt!
RaderaGod bless Handelsbankens app.
RaderaJäklar vilka faktakunskaper ni besitter! Låter som många timmars studier bakom. Själv kan jag inte mycket om vin men relaterar ändå till den världen genom fina minnen från sena tonåren. Inga fylleminnen utan farmor och farfar bodde i Provence och där var jag och bodde år efter studenten och då åkte vi runt på vingårdar, jag körde och farfar provsamakade. Han hade basker på huvudet, en scarf runt halsen och en monokel (han var blind på ena ögat) och en provsmakningskåsa i nåt metalligt material i ett band runt halsen. Côtes-du-Rhône och Châteauneuf-du-Pape var det som gällde. Men bäst vin fanns ändå att hämta i egna stora plastdunkar ur en kran i väggen hos de lokala vinodlarna. Jag provsmakade också ibland för det var (är fortfarande?) inte så noga med vin och bilkörning. Farmor blandade alltid vatten i sitt rödvin. Hon började dricka sent för hon var kristen och trodde inte det gick ihop men sen läste hon i boken att Paulus sagt att lite vin var bra för magen och sen dess drack hon lite varje dag till middagen.
SvaraRaderaDe blev båda 96 år och ligger som sagt begravda på Bjuråkers kyrkogård. Så ni har vinkännare inteäkten EB, dock inte vid liv.
Wow chills down my spine vilka underbara minnen Ingrid! Jag ser din morfar framför mig som någon sorts hälsingsk Evert Taube med monokel. Kul med din mormor. Min var inte religiös men väldigt anti vin/sprit. Men tidigt 90-tal läste hon i Tidningen VI att det kunde vara bra att dricka ett glas rödvin om dagen och då bunkrade hon upp med mängder av [troligtvis prisvärda] pavor i förrådet och doserade ut till sig och morfar, som om det var fiskleverolja eller något. Ett mycket torrt förhållningssätt till vin. Lite som amerikanarna och deras syn på mat, som någon form av teknologi där man fokuserat räknar ut näringsinnehåll, kalorier etc. Själva njutningen är som bortblåst. Jmfr random fransman, där upplevelsen är råvarorna, tillagningen, umgänget, upplägget, tillbehören, synergierna med drycken som någon nämnde, samtalen (franska skolbarn "tvingas/lär sig" äta lunch under en timmes tid fyra rätter ink ost OCH LINNESERVETT känn på den), l'ambiance...allt det som är måltidskultur. Bläk för teoretiserande kring mat & vin. Minus kostnadsaspekten då he he...
RaderaVilken syn i svenska skolor!
Radera...i trakten...
SvaraRaderaLåter som din farfar hade stil.
SvaraRaderaApapap...
SvaraRaderaHur kan det mest frugala av allt passera obemärkt förbi här?
Göra eget vin!
(Och jo jag gjorde det också i ungdomen men det är inte det vi pratar om här)
Köper man en dyr vinsats så slutar det med ett pris per flaska på ca 40kr och då smakar det som minst det dubbla från gröna apoteket.