Sidor

Jag måste skilja mig...

...snabbt som tusan och sedan gifta mig amerikannnskt så att jag får rösta i det amerikanska presidentvalet nästa år och då ska min röst gå till mannen på bilden nedan.



Om man ska tro folkloristen kommer nästa amerikanska president att vara den förres absoluta motsats och vad kan vara mer Trumps motsats än en rolig demokrat till taiwanes som älskar matematik*?

ANDREW YANG FOR PRESIDENT

Men detta har väl ingenting med FIRE eller sparande att göra? Njae inte så säker på det bitch för jag har nu gått och stört mig på våra svenska ekonomisk-politiska talespersoners bristande förmåga att tänka visionärt ett par dagar och då blev jag så glad när min [nuvarande] man prånglade på mig ett Joe Rogan-avsnitt om Andrew som går till val på införandet av något som skulle framkalla partiöverskridande fosterställningsposition för samtliga våra svenska politiker nämligen...

UNIVERSAL BASIC INCOME - 1 000 DOLLAR TILL ALLA AMERIKANER - BUMS
"Right now, about 80% of American workers are living pay-check to pay-check. Of a one-thousand person survey conducted by Varo Money, 85% indicated they were sometimes stressed out by money-related issues and 30% indicated they were constantly stressed out. According to the U.S. Department of Housing and Urban Development, approximately one in five-hundred Americans are homeless.It’s a fact as glaring as R. Kelly’s criminal history— money is the single greatest source of stress in American’s lives.Under the Freedom Dividend (ett annat ord för medborgarlön min anm.) those employed full-time, but unable to save, would instantly be able to start saving money. Many homeless people would instantly be able to afford housing. A striking number of lives would instantly be improved, all because of a universal basic income."

Tanken är alltså att du som medborgare lyfter dessa 1 000 dollar oavsett om du i dagsläget har ett jobb eller ej, utan krav på motprestation. Det hela skulle vara ekonomiskt görbart på grund av:

- Införandet av 10% moms (idag har man i princip ingen moms i USA) vilket skulle öka skattebidraget signifikant, särskilt från de företag av typen Amazon som idag genom kreativa lösningar undgår att betala bolagsskatt i den utsträckning de borde göra. Med moms blir det pengar in på såld tjänst och vara vilket man tycker att de borde ha tänkt på för sisådär 80 år sedan. Estimerat 800 miljarder in i statskassan årligen.
- I princip eliminering av socialstöd och därtill hörande kostnadskrävande admin, 600-700 miljarder bort.
- När alla medborgare, inklusive de som redan har en inkomst får mer pengar, kommer mer pengar i omlopp i samhälle. En slumrande byhåla får plötsligt konsumtionsutrymme att handla på det lokala bageriet eller anställa hantverkare i större utsträckning än tidigare vilket ger ringar-på-vatten-effekt för den avdankade lastbilschaffis som även gillar att snickra eller baka cup cakes.**
- Cirka 100-200 miljarder dollar väntar man se i minskade sjuk- och fängelsekostnader (Andrew till bland annat släppa ut alla fångar som sitter inne för marijuanabrott eftersom han inte ser logiken i att man tillhandahåller dyra fängelseplatser för en substans som idag är laglig i stora delar av USA).
The argument goes, if families have adequate money-in-hand to spend on issues such as healthcare and childcare, it lessens the need for fixing complications arising from not having addressed them earlier.

Jag säger inte att jag är 100% för medborgarlön. Det ser bra ut på pappret men jag vet för lite om implikationerna för att vara sådär tvärsäker. Men det är ett exempel på utanför boxen-tänk. Det är dessutom pro-aktivt eftersom samtliga lastbilschaffisar, kundservicemedarbetare och säljpersonal i fysisk butik inte kommer att bli arbetslösa över natt utan det kommer att ske gradvis under de kommande 10-15 åren. Har dessa yrkesgrupper, medan de fortfarande har ordinarie arbete, möjlighet att redan efter 2020 börja spara sina 1 000 dollar i månaden i exempelvis en billig indexfond kommer de att ha en delvis klar pengamaskin när de väl får robotkicken vilket ger ett mjukare fall. Med stash på banken kanske man vågar sig på den där utbildningen eller lärlingsperioden eller uppstarten egen firma? För de flesta är överens om att du inte kan leva bara på 1 000 dollar i månaden såvida du inte heter Jacob i förnamn och Lund Fisker i efternamn.***

Och Yang är ju inte ensam om dessa tankar. Warren Buffet, Elon Musk, Facebooks medgrundare Chris Huges (som skrivit boken "Fair Shot - Rethinking Inequality and How We Earn"), stora amerikanska entreprenörer ser att om samhället ska fortsätta att fungera utan att delar av befolkningen (primärt de 50+ män som Trump så kämpar för att dra tillbaka klockan för) på grund av den ökande automatiseringen blir deprimerade och tar livet av sig (så som hände i kölvattnet av den industriella revolutionen), då behövs mer än bara "learn how to code"-uppmaningar. Idag är 48% av amerikanerna för UBI, att jämföra med 12% för tio år sedan. Nästan hälften är för!

Det som är intressant ur ett FIRE-perspektiv är att Andrew och hans medarbetare insett något viktigt nämligen att ekonomisk press gör människor olyckliga, fega och destruktiva. Människor med ekonomisk slack tar mer genomtänkta beslut och förmår att agera enligt sin inre röst i större utsträckning än den som lever lön-till-lön. 
"When people have extra money to spend on comforts, not just necessities, it improves their self-esteem, productivity, and even their IQ (by an entire standard deviation). Additional studies have shown that, when given a choice, people are better able to make financial decisions for themselves than the government."
Vidare har man i tidigare UBI-tester världen över sett att ungdomar i högre utsträckning går klart college, ohälsa minskar, kriminaliteten går ner, folk vågar starta företag och antalet skilsmässor minskar (Bagarn har återkommande tagit ett Kanadaexperiment som exempel). Det blir helt enkelt lite mer mustachianism i samhället. Farhågor finns, det gäller exempelvis vad som händer med inflationen etc, läs mer här om du är intresserad, men utifrån vad jag kan läsa mig till finns fler fördelar än nackdelar. Vad tror du, är UBI något även för oss? Och skulle våra politiker vilja ta i det med tång?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det skulle vara om han var kvinna då men man kan inte få allt.
** Dessvärre har ju folk också möjlighet att handla SUV:ar och kinaplast för pengarna och den amerikanska marknadsföringsbranschen kommer nog inte att vila på hanen om en så siger.
*** Jag är naiv jag vet...alla ser inte indexfondsparande som höjden av lycka.

75 kommentarer:

  1. Trump bytt mot Yang låter ju för bra för att vara sant. Men din röst kanske gör det. Välj då att bo i en swing state.
    Finland har väl testat medborgarlön. Det låter väldigt sympatiskt. Jag fick vända mig till Arbförmedlingen en gång. Den upplevelsen kan knäcka vem som helst. Men man undrar hur det skulle påverka i stor skala.
    Såg ett youtubeklipp med Charlie Munger där han tyckte att USA borde ha federal moms. Så det måste vara bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som gör honom extra sympatisk är att han kommer från en icke-politisk bakgrund och anser att det primära skälet till att han kandiderar är UBI-frågan som han verkligen brinner för. ”Om jag inte kommer så långt i valprocessen har jag åtminstone agerat isbrytare för själva frågan”. Att han etiketterar sig ”demokrat” var för övrigt en administrativ eftergift till det amerikanska valsystemet - du måste tillhöra en sida.

      Radera
  2. Farbror fri for statsminister och Åsa for finansminster röstar jag för.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar verkligen det här och det hade vart kul att se hur det funkat i stor skala. Finland-experimentet tror jag beskrevs som misslyckats p.g.a. det inte blev lättare för deltagarna att få jobb(varför nu det skulle vara den viktigaste parametern!?). Andra effekter har jag inte läst nått om. En fundering jag har kring det här är om inte allt bara blir motsvarande peng dyrare? Folk kommer spenderar på som vanligt, efterfrågan ökar och priserna med den. Typ det som kostar 0 dollar idag kommer kosta 1000 dollar i morgon. Vad tror ni?
    https://svenskafire.se/index.php?topic=24.0

    Hälsningar,
    mrFIRE
    svenskafire.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, inflationsfrågan är en Unknown som tål att grunnas på. Finlandsexemplet var, om jag inte missförstått det, en pilot bland folk som redan gick på socialstöd av olika slag? Och håller med dig: om UBI enbart är ett sibstitut till olika bidrag men att det övergripande syftet är att tratta in folk i kuckelimucksvängen tappar det lite av sin charm. Tanken är ju att man ska få slack att göra det man mår bra av: vandra i natur, ta ett säsongsgig, hjälpa sin sjuka farsa, lära sig laga gädda.

      Radera
  4. Det här med medborgarlön är en intressant tanke. Det medför ju verkligen att vi måste tänka om hela vårt förhållande till arbete och hur samhället är uppbyggt. Testet man gjorde i Finland gick väl inget vidare men jag vet inte hur talande det egentligen är. Tror inte att det är en quick fix med medborgarlön. Det får nog ses som en del av en större samhällsomställning och inte som en arbetsmarknadsåtgärd.

    SvaraRadera
  5. Jag är skeptisk. Skulle jag och min fru få 2000 dollar i månaden skulle vi nog sluta upp med heltidsjobb på studs. Dock kan jag se fördelar i andra änden (ungefär de samma som för generellt barnbidrag - men skrota för sjutton flerbarnstillägget nu): Enkelheten. Det kan undanröja en massa byråkrati och godtyckliga beslut om bidrag till dem som verkligen behöver det.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du och din fru har nog besegrat Stora Prestationsspöket som driver merparten av svenne banans in i kuckelimucksvängen. Och syftet med UBI är ju att folk SKA kunna släppa de jobb som inte är nödvändiga för samhällets funktion och istället ägna dig åt livets konst, eventuellt blandat med gig och stundtals altruism.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  6. Sedan är väl det där med ingen moms i USA en sanning med modifikation. T ex är sales tax 6,25% i Massachusetts. Tror inte ett pålägg på 10% till skulle vara en valvinnare i Boston but I'm just guessing.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo exakt. Även NY har väl någon form av förvirrande skatt som läggs på i kassan. Men överlag har de inte, som i Europa, moms och verkligen inga 25%.

      Radera
    2. Yes, kollade just upp New York City: Där är den 8.875%, sannolikt högst i USA. Och ja, den läggs på i kassan. Krångligt men pedagogiskt. Tror momsmotståndet skulle vara större i Sverige om varan som kostar 100 kr på prislappen (nej, förresten, det måste vara 99,95) sedan skulle bli "hundratjugofem kronor tack" i kassan. Det enda "praktiska" med NYC sales tax är väl att ganska precis dubbla det beloppet är vad man förväntas ge i dricks på en bättre restaurang.

      Radera
    3. Nu sägs det ju att man inte kan lita på vissa källor på internet, tex wikipedia ska vara en sådan, men ta det för vad det är (referenslistan är ganska lång, 217 st externa referenser):
      "Since January 2017, 5 states (Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire and Oregon) do not levy a statewide sales tax" med skattesatser varierande.
      dvs 45 av 50 stater har sales tax, eller "förvirrad skatt" som FruEB uttrycker det. Måhända var det så att när FruEB jobbade med sina företagskunder så var det en del "förvirrad skatt" som gjorde att utpris till slutkund respektive offererat till företag gjorde att affären inte gick ihop?

      För den som vill fördjupa sig i amerikansk sales tax har mycket att läsa. För snabb överblick kan tex wikipedias amerikanska version läsas, "Sales taxes in the United States" - men var beredd på att det inte är att lita på då den sidan inte är godkänd av Svenska Staten eller är en av de källor som passerat källkritisk granskning av SVT och sålunda inte finns med på listan över godkända källor.

      Radera
    4. "...men var beredd på att det inte är att lita på då den sidan inte är godkänd av Svenska Staten eller är en av de källor som passerat källkritisk granskning av SVT och sålunda inte finns med på listan över godkända källor."

      Mmmm....Sarkasm/ironi! Blir lika glad varje gång!

      Radera
    5. Psst Newman, säg inget till Eva.....

      Radera
  7. FruEB drömmer, amerikaner röstar ALDRIG för skattehöjningar.
    Vad gäller Trump så har alla ekonomiska parametrar hitills pekat i rätt riktning under hans tid. Det är den enskilt viktigaste frågan vad gäller själva presidenten.

    USA är helt olikt Europa, och oerhört långt från Sverige. Det kan vara svårt att ta till sig när det i usa känns bekant via olika media. Det går inte att från Sverige sitta och betrakta Usa och tro att man greppar vad som hände där eller hur det fungerar, eller hur amerikaner tänker. Det gör de på "vår" stats-tv och det är därför det blir så ofta fel i det de rapporterar därifrån

    Förslaget skulle helt enkelt betraktas som införande av kommunism i usa, och det, det är långt långt värre än vad något annat skulle kunna åstadkomma, inkl terrorism, 3e världskrig eller Trump2 (för den som är lagd så).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bottnar den avgrundsdjupa kommunistångesten i bland amerikaner? Har ofta undrat.

      Radera
    2. Ja, det tycks som att vänstersvängen inom Demokraterna gör sitt bästa för att garantera Trump en andra seger. Inte precis vad man som liberalt sinnad hoppades på.

      Radera
  8. 1000 dollar * 300M invånare * 12månader per år = 3600 Miljarder dollar per år i utgifter. Besparingarna samt momsintäkter var 800 plus 6-700 plus 100-200 vilket är mindre än halvvägs för att finansiera förslaget.

    Var ska pengarna komma ifrån?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Don't confuse me with the facts

      Radera
    2. @Anton: Kolla länken jag referear till alt. lyssna på Roganavsnittet med Yang. Enlig honom skulle det ökade konsumtionsutrymmet, i kombination med ökad momsnivå, vara en del av kalkylen.

      https://medium.com/@sasmalle/andrew-yang-could-end-involuntary-homelessness-in-america-overnight-694b8eb826bf

      Radera
  9. Jag har heller inte någon akademisk kunskap i ämnet, men har lagt märke till att en övervägande del av alla jag hört tala ellet skriva om medborgarlön skulle vilja utnyttja utrymmet till att arbeta mindre. Sedan pratar man lite vagt om automatiserung och att de flesta ändå vill ha något att göra och så vidare... problemet som jag ser det är att det finns många samhällsbärande arbeten som varken är glamorösa eller ger möjlighet till självförverkligande. Redan idag kan man slita 40 år på ett äldreboende utan att ens få högre pension än den som inte arbetar alls. Hur ska man motivera någon att utföra de jobben om man får lön som täcker basalt behov ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I ett samhälle med medborgarlön finns inte många äldreboenden kvar då man själv tar hand om sina gamla föräldrar. På sikt kan de gamla klara sig bättre på egen hand allt längre eftersom de levt hälsosammare och således åldras på ett behagligare och mindre vårdkrävande sätt. De har odlat relationerna till barnen och tar mer gärna emot deras hjälp när det verkligen behövs och det utan att spela "oberoende". Möjligen är det en utopi.

      Radera
    2. Skulle vilja ändra ditt "möjligen" till högst sannolikt. På vad grundar du föreställningen om att folk med medborgarlön skulle ta hand om gamla anhöriga i större utsträckning? Gör välbeställda så idag i högre omfattning än andra? Ditt resonerande påminner mig om reasonemanget från en gammal vänsterextrem klasskamrat som menade att "i ett syndikalistiskt samhälle har man förstått att man måste ta hand om varandra, så då behövs ingen polis". Det låter bra, men backas inte upp av forskning eller erfarenhet från annat håll i världen. Mer religion än politik i mina ögon.

      Radera
    3. Tillåt mig småle mitt morsaleende (som jag använder när barnen säger att de visst ska avhålla sig från godis i ett år). Ungefär som en grandios kollega som menade att vi skulle låta all form av sociala skyddsnät ske m h a allmosor från priviligerad medelklass som hen själv (underförstått: han var GOD).

      Med risk att vara lika grandios menar jag att jag utan att tveka skulle kunna tänka mig att så som jag gjorde under studietiden periodvis jobba inom äldrevården. Det var ett av de mest meningsfulla gig jag haft och även om det ibland var lite drama (det var äldrevårdspsyk) så minns jag i princip varenda patient vid namn.

      Radera
    4. Jag leker med idéer. Behöver inte nödvändigtvis tycka som jag skriver. Kommentarer och reaktioner blir mer intressanta om man bara testar lite extrema synsätt. Det blir fler infallsvinklar i samtalet. :-) Är samma anonym som 11:49.

      Radera
    5. Det hade ju underlättat för alla inblandade (förorättat tonfall) om alla Anonym kunde hitta lite roliga alias. Exempel:
      - Herr Gurka
      - Moltas och hans Moster
      - Jag tänker aldrig mer bli full igen vore en bra idé

      Radera
    6. Att alla skulle ta hand om sina gamla föräldrar är en utopi. Jag har en kollega son tagit huvudansvaret, ett syskon ett visst ansvar och brorsan inget. Tittar jag på mina morföräldrar så tar en moster huvudansvaret, mamma som bor 30 mil i från är den andra som tar ansvar och är på plats vid behov. De övriga tre är totalt värdelösa trots att två bor inom en mils avstånd. Intresset finns knappt att besöka en gång i veckan.

      Radera
  10. Det må vara ett gott tecken på att FruEB nu varit ledig så länge från jobbet att det mest grundläggande inom ekonomi nu börjat försvinna bort i ett dimma?

    "Införandet av 10% moms (idag har man i princip ingen moms i USA) vilket skulle öka skattebidraget signifikant, särskilt från de företag av typen Amazon som idag genom kreativa lösningar undgår att betala bolagsskatt i den utsträckning de borde göra."

    Hur Amazons bolagsskatt har att göra med moms (sales tax) är höljt i dunkel för mig, men FruEB kanske kan reda ut hur man minskar eller duckar moms om man betalar eller inte betalar bolagsskatt?
    Det skulle vara enkelt att sälja in sig hos valfritt bolag som gigg'are och implementera det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Touché! (*hulkar i fosterställning över dessa svunna kunskaper*). Lyssna gärna på intervjun då jag varken gör anspråk på att vara skattejurist ellee flytande på engelska, kan ha fått både X och Y om bakfoten och tackar min lyckliga stjärna för denna intelligentia till kommentatorsfält som kan komplettera mina feltolkningar. Jag tycker att medborgarlön är en intressant tanke, det är ungefär på den nivån.

      Radera
  11. "Gratis" pengar? Kan inte tänka mig att det leder till annat än galen resursallokering, och sådant brukar i slutändan kosta stora pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @storugglan: exemplifiera galen resursallokering så att en annan förstår tack?

      Radera
    2. Jag höll på att svara: Gratis pengar till medelklassen i form av barnbidrag som landar på ISK:n (är inte det den nya statussymbolen; att kunna stoltsera med att inte behöva konsumera för barnbidraget). Eller gratis pengar i form av ränteavdrag som skjutsar in enorma värden i bostadsmarknaden som skulle göra större nytta i den produktiva sektorn.

      I fallet med medborgarlön kan jag bara tänka mig att det snedvrider människors avvägning mellan arbete och fritid med minskat arbetsutbud som följd. Borde kosta multum på sikt.

      Radera
    3. Aaaah har jag nämnt att vi inte konsumerar barnbidraget utan lägger dem i en ekologisk fond? SKojar...jag fetbränner numera barnbidraget. Alltså, jag håller med dig om det förbannade ränteavdraget (som har möjliggjort såväl min mans som min pengamaskin) och diton men vad gäller medborgarlön tror jag - som en grov heppning - att det stora problemet är att de pengar som skulle pumpas ut till de som kanske inte redan ligger och flyter högst uppe i behovspyramiden kommer att användas till konsumtion som inte är långsiktigt bra för varesig individ eller klot (hedonic treadmill).

      Radera
    4. Men dessa människor behöver inte i första hand gratis pengar (det får redan de avdankade industriarbetare som senast röstade på Trump i stället för demokraterna), utan en möjlighet att göra rätt för sig (vilket de hoppades att Trump skulle leverera med sina tullar). Fortsatt blott gratis pengar i detta fall ökar, som bekant, bara efterfrågan på opioider.

      Vi behöver folk som jobbar och tillväxt, men hållbar sådan som killen från Stockholms handelskammare tjatade om i dag hos Malou.

      Ett exempel. Häromdagen överhörde jag på gymet hur en PT vinkade av sin klient och glatt konstaterade att nu skulle även han dra vidare, till en annan anläggning i andra änden av stan - för att träna med SIN egen PT! Så ska en slipsten dras. Kunde nästan känna vinddraget av tillväxt.

      Radera
    5. Ditt resonemang är för smart för mig, känner mig mosig efter en dag i backen. Får kolla Malou när jag ids. Älskar att din PT har en egen PT. "Vem städar hos städerskan?" Städerskan! #Heltidsresan

      Radera
  12. Kan någon källkritisk stjärna faktakolla mitt påstående att 48% av amerikanarna ställer sig positiva till UBI? Jag tog det ur länkad artikel men nu inser jag att svensk public service inte faktagranskat den siffran.

    SvaraRadera
  13. Här är jag genuint osäker, men är det inte lite av "this time it's different-tänk" över att just nu ska robotisering, internet of things och AI eliminera alla jobb. Har vi inte oroat oss så många gånger förr: sömmerskor i teko-industrin, jordbruksarbetare, varvsarbetare, sekreterare, tidsstudiemän, banktjänstemän, ja tusen och åter tusen tjänster har försvunnit från Sverige sedan jag var liten kolt, på grund av internationell konkurrens, rationaliseringar, ändrade livsmönster mm, men sysselsättningen är på ett all-time high. Så kontentan är väl att det skapas nya jobb i ungefär samma utsträckning som de gamla försvinner.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara tänket att jobben kan ta slut är konstigt. Däremot skiftar de i karaktär mellan olika tider. Varför? För att de skapas av människor och utifrån de behov som uppstår.

      Radera
    2. Absolut är det så! Däremot tror jag att vissa - nyligt exempel fr USA med 50+ gruvindustrimännen som fick uppmaningen ”learn to code” vilket resulterade i en del Twitterdebacle - hamnar i kläm. Som Yang säger i intervjun: En man som var skoltrött redan i high school och hoppade på ett lastbilschaffisjobb är troligtvis inte MER pepp på skolbänken 30 år senare. Statistik hintar också att USA notoriskt suger på den typen av omskolningsprogram.

      Radera
    3. ja den här gången är det också så att det kommer in nya högintelligenta, extremt lågbetalda som arbetar dygnet runt alla dar i veckan - och de kan göra alla gamla jobb plus alla nyskapade plus i princip så gott som alla som kan tänkas uppkomma i framtiden.

      Nu kan ju det tänkas vara så att det kommer att finnas kunder som är villiga att betala bra mycket extra för att det är människor som utför tjänsten/tillverkat varan/skeppat produkten/hanterar webshoppen.

      Men om prisskillnaden i praktiken först är dubbelt så mycket, sedan 10 ggr och därefter kanske 100 ggr så mycket för "mänskligt framställd produkt" - hur stor är efterfrågan då? Det är dessa företag som nischat sig på detta och som har betalningsstarka kunder som kan göra det. Räcker det för att hålla arbetslösheten nere?

      Radera
    4. @Anonym 12:54: Och jag landar alltid i samma slutsats: Mina barn ska bli rörmokare. Faktum är att just detta yrke togs upp i podden med Andrew. Att konstruera en robot som ska utföra på förhand svårestimerat antal varianter på ett och samma tema (olika typer av rör i olika typer av rördragningar i olika typer av hus med olika typer av knäppa kunder) kommer att dröja tills den dagen vi tagit slutgiltigt beslut att låta den exponerntiella rikedom/välfärd som AI kommer att medföra till medborgarlön och de slipper dra in stålars (barnen alltså). Jag såg Peter Wahlbeck på Norra Brunn för många år sedan då han skojade om att vi i Sverige borde leva gratis. D.v.s. att alla svenska medborgare skulle få en overall som det stod Sverige på och sen skulle man bara plocka det man behövde. "Vi har du rååååeeed!" Publiken skrattade gott. Snart är vi där eller hur eller hur eller huuuuur?

      Radera
  14. Del1
    Medborgarlön eller dess likar är något som ofta diskuteras på jobbet. Oftast efter att försäkringskassans personal har varit på en kurs och samtliga sjukskrivningar har underkänts och måste skrivas om. Det är sällan slutresultatet ändrar sig, men vi måste fylla i fler blanketter innan FK förstår att man inte kan jobba om man ligger på IVA eller är död (det sistnämnda är sant, FK ville ha en underskrift av en patient som varit död i 3månader....annars kunde inte dödsboet få ut ersättningen för sista tiden i livet. FK kunde inte förstå varför inte patienten kunde skriva under själv och ville ha ett läkarintyg på detta....patienten var då redan begraven sedan länge.....suck..)

    Men tillbaka till medborgarlön.

    Som ide är det lockande, men jag ser både fördelar och risker med det.

    1. Fördelarna är att man skulle kunna montera ner lerklossar som socialen och FK.......och jag som läkare skulle kunna använda tid till att påverka sjukdomar, inte ordna försörjning.

    Dock vad gör man om någon konsumerar upp sin medborgarlön på den nyaste prylen och sedan inte har råd med hyra, mat osv?
    Man skulle kunna lagstifta om att hyran dras innan pengarna ges ut?....men tycker det är lite tveksamt att någon annan skall ha rätt till "dina/ eller våra" pengar innan dig själv.
    Slutresultatet är nog att någon form av socialbidragsbyråkrati kommer att behövas.
    Ett problem med nedmontering av byråkratiska kollosser....det är att de brukar inte tycka om det....och stretar emot.

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så ser jag det också, utifrån min naiva svenne banan-syn på saker. För övrigt stor svart humor på ditt FK-case med den döde. Och ytterligare en påminnelse om vikten av att se om sitt eget hus.

      Radera
  15. Del två
    2. Sjukskrivning. Har ofta undrat varför jag som skattebetalare skall betala MER när min arbetskamrat som är läkare går hem snuvig, än om min arbetskamrat som är undersköterska går hem.....det skiljer sig ju inte i kvalite i snorproduktionen i sängen.....även om förhoppningsvis skiljer det i vilken insats som behövs på jobbet. Men även om det finns en orsak till arbets-lön, så varför skiljer det i sjuk-lön? Enda ursäkten (dock duger det inte till orsak) är att man följer parkinssons lag. Dvs att utgifterna kommer att följa inkomsterna. Så om alla fick samma sjuk-lön skulle det drabba läkaren värre (pga större utgifter) än undersköterskan. Dock tycker jag att detta borde inte vara skattebetalarnas börda. (Skillnader i ersättning kan dock påverka skatteviljan som måste tas med i beräkningen)

    3. När det gäller VAB, föräldraledighet, så är det inte LIKA uppenbart att det är fel med olika ersättningar.....men inte heller uppenbart varför en läkare skall få mer pengar för att vara hemma med barnen än undersköterskan. Dock ser vi ju redan idag att det är en stor skillnad på hur föräldradagar tas ut....styrt efter hur ekonomin påverkas om mamma eller pappa är hemma.
    En skillnad här skulle kunna påverka befolkningen i riktningen att ju högre lön desto färre barn och ju högre lön desto mindre är man hemma med barnen. (ett skräckexempel....är filmen Idiocracy...ingen bra film men kul ide.....befolkningen blir över generationer idioter genom att det är de minst lämpliga individerna som för sina gener vidare......)


    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har med all säkerhet med en allmän acceptans av parkinssons lag att göra. Det är ju samma med pensionen. Man vill med systemet värna de stackars höginkomsttagarna som ju faktiskt VANT sig vid en lite bättre livsstil genom åren och inte' kan man plötsligt rycka bort Chablis-underlaget sådär från dag till annan. Så fortsätt jobba, höga tjänstteman, mycket och länge och sen lite till så att du inte riskerar att gå i pension en dag för tidigt för det påverkar din pensionsnivå vilket kan resultera i att du måste golfa på obekväma tider för att ha råd. Och se för guds skull till att inte dö innan heller, det blir jättekrångligt med försäkringskassan.

      Radera
    2. Idiocracy haha! Gillar kvinnan i receptionen på sjukhuset och hennes förvirrade valprocess mellan de olika piktogramförsedda knapparna när den smarte patienten kommer in. Men när man tittar på valfri realitysåpa så fastnar skrattet i halsen.

      Radera
  16. Del tre
    4. Bröd och skådespel (latin: panem et circenses) är ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd romarna gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera.

    Om man nu skulle få en medborgarlön som politikerna skulle kunna påverka hamnar du lätt i en situation att man kan köpa sig röster för pengar (jo jag vet ironin i detta påstående då jag själv anser att det redan sker). Dvs om scenariot med en stor det av befolkningen som försörjs på detta sätt har rösträtt så är det sannolikt att de enbart röstar efter plånboken. Så en medborgarlön får under inga omständigheter påverkas av politiker annat än under lång tid. Ett exempel är att den inte sätts till en summa utan % av BNP exempelvis. Att ändra % satsen är förbjudet annat än genom X (som är minst två mandatperioder) På så sätt om du vill höja din ersättning så får du höja BNP eller liknande. Dvs om du bidrar till samhället så får du mer (dock liten skillnad, men kanske att befolkningen skulle känna av det)

    Fortsättning på bröd och spel. Ett förslag (nu vet jag att jag är på väg bort från demokrati men man måste få utforska ytterligheter i en fundering)
    Ett förslag är att du får rösträtt när du tjänat 1 krona mer i egna inkomster än då fått via medborgarlön.....men då börjar vi prata om klass A och klass B medborgare.....vilket med stor underdrift kan sägas vara beklagligt ur stabilitetssynvinkel i ett samhälle. Stora delar av det som vi upplever som dåligt med vår i övrigt bra liv i sverige går nog att härleda till att folk känner sig utanför och inte känner att de tillför/ tillhör samhället. Detta resulterar i att för att de skall göra sig hörda så bränner de bilar och kastar sten på brandmän. Hellre hatad än osedd.

    MVH
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅHG tar din kommentar aldrig slut? Och tuggmotstånd kastar du in å. Älskar din referens till gladiatorspelen. Då snackar vi underhållning till skillnad från familjen Kardashian. Minns ej vilken kejsare det var som satte i system att svälta ett antal lejon i X antal dagar innan spelen för att sedan utrusta ett antal kristna med små låtsas-svärd i typ balsaträ som de lite fiktivt fick använda till sitt korta försvar innan de blev lejonmiddag. Människan är ett charmerande djur.

      Ja, börjar man grotta ner sig i detaljerna kring medborgarlön blir det lite mer komplicerat. Och jag som tyckte det lät så smutt när Andrew drog upplägget lite skissartat.

      Radera
  17. Del 4
    Det skulle vara jättespännande med ett större experiment under lång tid (tror att man måste fortsätta över en generation för att se alla effekter) för att utvärdera. Jag är inte helt emot men det känns "farligt".


    Ett steg på vägen som jag dock inte tror är lika farligt och som kanske skulle innebära att folk jobbade mer är om man kunde fixa något med grundavdraget i vårat skattesystem så att även små insatser och jobb skulle generera inkomster av betydelse för individen.

    Dvs använda samma system som spelbolagen. Du satsar och vinner lite....med resultat att du fortsätter satsa. Om man skulle få in folk i enklare arbeten/ kortare tid. ...för att det inte är lika dyrt att anställa dem....så skulle de få lön, känna sig delaktiga och på så sätt bidra mer till samhället.

    Jättesvårt att diskutera sådant här i ett forum. Stor risk för missförstånd och stor risk att man snöar in. Om en selektion av populationen diskuterar något kommer du inte få samma svar som om du kontrollerar hela populationen. "Vi" som har kontroll på vår ekonomi har svårt att sätta oss tankemässigt i sitsen hos folk som inte har kontroll på sin ekonomi.

    NU har inlägget skrivits under så lång tid/ avbrutet att jag tappat tråden ;) Men det jag vill säga är att medborgarlön är klart intressant i teorin, men innehåller potentiella farligheter när det släppts ut i verkligheten.
    Experiment utan bias behöver göras. Det faktiska överflöd av produktion vi har idag skulle kunna användas bättre av mänskligheten i stort.....bekymret är nog mest den "mänskliga" faktorn ;)


    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thx, del 4: negativ inkomstskatt!

      Radera
    2. Thz, man skulle kunna säga att det redan provats i stor skala, under flera generationer och under längre tid:

      "Vi låtsas arbeta och staten låtsas betala oss, som man sa i det gamla Sovjet"

      Radera
    3. Problemet tror jag ligger i hur man formulerar problemet (får se om jag kan förklara detta i text)

      Som det är nu så jobbar vi för att få pengar, status och känslomässig feedback (må bra, det är kul, känna sig meningsfull, plikt, att jobbet är ett kall... osv.)

      Många gånger ställs medborgarlön som en problemställning enligt följande.

      Varför jobba och få pengar eller ta det lugnt och få samma mängd pengar. Dvs varför anstränga sig utan att få något alls i gengäld. Förlora fritid och inte få något tillbaka. Ingen kommer att vara intresserad av det....

      Om vi nu pratar teori....så skulle man ta bort pengar ur ekvationen så måste du ersätta det med någon annan vinst. Det skulle nog vara få personen som skulle vilja jobba med något farligt, smutsigt, obehagligt med låg status för att man trycker det är roligt. Få sophämtare, gruvarbetare eller liknande.

      För att få tillräckligt många jobba med det som behövs (istället för att alla skall bli youtube-bloggare....vilket jag tror det verkliga behovet av är ganska lågt....dock visar jag här min ålder) så behövs att man får ut något av jobbet.....ex status som vi som människor gillar. Hur skulle vi göra det....hjärntvätt borde fungera, men jag uppfattar denna lösning som något tvivelaktig ur moralisk synvinkel.....



      Problembeskrivningen kring medborgarlön/ ersättning är snarare hur får vi en större del av befolkningen att delta i det gemensamma bygget av vårat samhälle än att vi skall betala alla utan att kräva något i gengäld.

      Det känns många gånger som man går från
      1. Medborgarlön
      2. Något händer...vi vet inte vad eller hur
      3. Utopi


      Pengar är nog ett väldigt bra styrmedel att använda. Om man får mer pengar för en uppgift så kommer fler vilja göra den uppgiften. Detta balanseras mot hur obehaglig, jobbig arbetsuppgiften är.
      När ett jobb blir attraktivt är ju olika mellan olika personer.

      Flera normala personer (dvs inte sjukvårdspersonal) som jag känner skulle aldrig någonsin vilja jobba inom sjukvården då de inte klarar av att se x eller höra om y.

      PS Sätt dig aldrig och ät mat tillsammans med någon som jobbar med sjukvård om du är det minsta kräkmagan.....de är inte kloka och kan prata om vad som helst...när som helst.....
      (Sjukvårdspersonal helt utan gränser....inte att blanda samman med Läkare utan Gränser och liknande organisationer)
      Ds

      På samma sätt skulle jag aldrig kunna sitta med ett löpande band produktion. Utföra samma uppgift om och om igen......nu pratar vi Dante's helvete...nivå 10!! Men jag har pratat med folk som tycker det är så avslappnande....bara jobba och prata....inte tänka..


      Poängen är att det är nog inte så dumt att försöka få folk att jobba med det som behövs med stimulanser. Dock inte från mandatperiod till mandatperiod. Utan mer som momsen på böcker i förhållande till verktyg.

      Personligen borde det vara skattemässigt mer fördelaktigt att utföra tjänster/ jobb som samhället verkligen behöver, ex lärare, polis, omsorg. På så sätt kvittar det egentligen vem som betalar...man kan ha privata alternativ, men du får en bonus för att du jobbar med något som samhället behöver utan att tillföra mer pengar i systemet.

      Obs jag vet inget egentligen om hur moms-styrning/ skatteeffekter på moms....men jag tror att det påverkar...utan att egentligen snedvrida konkurrensen INOM den delen av tjänstesektorn. Jo naturligtvis kan det resultera att influencerna kanske väljer att skola om sig till förskolelärare för att få mer pengar och kunna påverka sin omgivning genom att lära barn....men jag ser det bara positivt för samhället.....tja kanske inte vissa influencers då.....

      Med vänlig hälsning
      Thz

      Radera
    4. "Pengar är nog ett väldigt bra styrmedel att använda."
      ja, nog skulle man nog kunna snudda vid "genom vetenskap och beprövad erfarenhet".

      Sen var det ju det här lilla abret om vad samhället verkligen behöver, det verkar vara väldigt beroende på helt enkelt. Ta bara det enkla exemplet om det är du själv som betalar och om det är någon annan som betalar. Det brukar skilja sig åt ganska kraftigt, och det är ju det enklaste av enkla exempel.

      Radera
    5. Precis (exemplet om att det är lätt att spendera andras pengar)

      Och just detta är ju ett exempel när du får något utan upplevd motprestation. Vilket är riskerna med medborgarlön/ eller politiska projekt.

      Det jag skulle vilja ha inom samhälle och ekonomi är så som stora delar av kroppen fungerar, nämligen feedback-system.

      Om du som styrande använder för mycket pengar så kommer det att kosta DIG, inte någon annan. Du kan aldrig ha ett system där man kan agera utan konsekvenser.

      Tyvärr är allt för många av våra samhällssystem uppbyggda på att någon annan tar hand om de problem jag skapar.


      Sedan vad samhället behöver....här är vi olika. Jag tycker staten skall sköta skola/bibliotek, sjukvård, räddningstjänst/polis, samt någon form av kri(g)smakt för att hantera katastrofer av olika slag.
      Inte bygga arenor eller liknade. Men här tror jag vi alla har olika saker som vi tycker är viktiga. Det borde vara detta vi röstar på istället för partier. Att vi röstar på vad staten skall göra ...men det är en annan fråga.


      Mvh
      Thz

      Radera
    6. Om jag bara får inflika en doning: Min förståelse av den rudimentära skiss till UBI ex. Yang drar upp bygger ju på att man UTÖVER medborgarlön uppbär sin ordinarie lön. Att dra in 10 lakan i månaden gör varken till eller från för Pernilla Wahlgren, så hon kommer att fortsätta förse allmänheten med sina uppbyggeliga realityproduktioner. Medborgarlönen skulle blott utgöra en stötdämpande matta i botten, precis som de där mjuka marktäckningarna man kan råka på i moderna svenska lekparker och är inte tänkt att vara en nihilator av marknadsekonomins övergripande incitamentssystem.

      Radera
    7. "Om jag får inflika"...det är ju din blogg. Du får blocka jobbiga typer. Men jag skall vara tyst nu ;)

      Kan prata lite mkt ibland. Hustruns råd till mina underläkare är :
      Begär den korta versionen!

      Mvh
      Thz

      Radera
  18. Medborgarlön is da shit enl. Rutger Bregman i Utopia för realister. Läs den!

    SvaraRadera
  19. Det ska till en holländare för att tänka utopi. Tänker på cykelstäder, elcyklar, tekniker för att kunna överföra överbliven energi i bilbatteriet till bostadsens hushållsel etc. Ibland tänker jag att holland är lite som Sverige minus självgodheten.

    SvaraRadera
  20. "Utopia för realister hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet" Har redan lånat den som E-bok!

    SvaraRadera
  21. What, What What .....har ni sett dagens avsnitt av Malou efter tio där de diskuterar att lämna ekorrhjulet. VD:N för Stockholms handelskammare!! Vilken värld lever han i? Han tycker inte det är hållbart att vi syr våra egna kläder, odlar vår egen mat och klipper varandras hår. Han tycker inte att det är ok att sluta jobba för det behövs ju....vadå undrar ni? Jo. TILLVÄXT ju. Och om jag drar ner på min konsumtion så tar jag ju jobben från de stackars nya invånare som har kommit från andra länder. Då är det bättre ATG jag jobbar så jag har pengar att konsumera och KÖPER deras tjänster istället för att göra jobbet själv. Va? Va? Va? Hallå ufo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men han säger också att det är skillnad på individ- och samhällsnivå. På individnivå inget problem men på samhällsnivå stora problem.

      Jag tycker att nivåerna i dessa diskussioner allt för ofta blandas ihop. Då diskuterar man plötsligt inte samma sak, vilket ofta är orsaken till alltför animerade diskussioner.

      Radera
    2. Fast det var inte riktigt det han sa om du lyssnar på hela inlägget igen. Vid ett par tillfällen talar han dessutom mot sig själv

      Radera
    3. Förstår mig inte på logiken i det här resonemanget, behöver vi ökat invandring för att vi ska konsumera mera för att öka tillväxten tills jorden spricker som en ballong av all skit. Har vi som redan bor här någon slags försörjbingsplikt gentemot dem som invandrar hit? Arbeta tills vi är 75 och konsumera skiten ur oss. Är invandringen till för en ständigt ökad tillväxt eller för att vi behöver arbetskraft?

      Radera
    4. Anonym 20:40, apapap, inga såna frågor, staten betackar sig för tänkande medborgare.
      Det är din skyldighet att betala så mycket skatt du kan, att bidra till välfärden. Att tänka och ifrågasätta bidrar inte till välfärden så det får du sluta med omedelbums,förstått?

      Radera
    5. Lugn Anonym 21:36, Anonym 20:40 står redan i kö för kurs i Norrköpings kommun under Q2, hen ska bli GDPR-coach för förskolebarn och kommer inte att ha tid att tänka.

      Radera
  22. Jag skulle önska att det fanns ett alternativ mitt emellan ”tillväxt” och ”stagnation” som innebär att man bibehåller en omsättning i samhället som möjliggör brödafödan för såväl inrikes som utrikes födda utan för den skull sträva mot ökad omsättning av konsumtion. Ursäkta en dum fråga men när folk av typen VD på SH säger att vi behöver tillväxt, avser han då den typen av smart tillväxt som ex. Norberg talar om i Filosofiska rummet 13/1 i år eller avses primärt ökad prylkonsumtion på Lagerhaus et al?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle bli mycket förvånad om jag inte fann dem på samma planhalva.

      Radera
    2. Jag är fortfarande seg: Du säger att de menar ungefär samma? (har svårt för siffror och negationer) Finns det skäl att tro att merparten av tillväxtförespråkaren i media & politike menar ”Norbergsk” tillväxt (som i mina ögon är rätt harmlös då den inte grundar sig i resursslöseri av jordens resurser)?

      Radera
    3. Andreas Hatzigeorgiou hänvisar återkommande och med emfas till behovet av HÅLLBAR tillväxt och konstaterar att vi har 10-20 år på oss att ställa om. Så jag tror inte han talar om Kinaplast när han säger tillväxt. Tillväxt handlar ju om att öka produktiviteten. Mer output för given input. Göra saker smartare och använda resurser effektivare.

      Radera
  23. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett textmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

    SvaraRadera