FIRE på Wikipedia

Efterlysning: Vilken var den fotsalva som folk rekommenderade i kommentatorsfältet för ett tag sedan? Den som på något mirakulöst sätt skulle förvandla sommarslitna fötter till babydito?

I brist på bättre sysselsättning googlade jag på FIRE-rörelsen för några veckor sedan och insåg att jag inte läst om den på Wikipedia. Eftersom jag stundtals är så involverad i tankar kring den här rörelsen var det intressant att få lite verklighetscheck i en hyfsat objektiv Wikiartikel. Så här beskrivs den:

[Och här nere hade jag kopierat in texten tills jag kom på att det är ju det säkraste sättet att bli avstängd från Google Ads, att "plagiera", så klicka på länken här istället för originaltexten].

Jag tycker att det är en rätt akdekvat beskrivning av konceptet och jag skulle utan att tveka skicka en person - som visat nybörjarintresse - till denna artikel. Det enda som förvånar mig en smula är att "another 26% are aware of the concept" och att >10% av seniorrika amerikanare känner till FIRE by name. Hur kan så många känna till det? Jag tycker att alla, jag menar 100%, av de jag pratar med utanför den här bloggosfären, ser ut som fågelholkar när man nämner akronymen.

Känner folk omkring dig till FIRE-rörelsen ja eller nej? Och hur går det med Playing With FIRE egentligen? Den visades ju i London i juni, men när kan vi ta ett nytt grabbatag om SVT Dokumentär*? 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Någon nytta ska man väl ha av public service. Senast idag (4/7) tänkte jag ge det en chans och då var det kock-Tina på ena kanalen och en dansk och hans senila farsa på den andra, i ett program som hette typ "Minns du far?".

20 kommentarer:

 1. SVT kan inte visa något liknande då det går emot "värdegrunden", "avtalet med staten" samt "demokratiparagrafen". Möjligen kan det göras ett undantag om mediernas kelgris och "världskändisen" Greta skulle tala om ämnet ifråga, men varför skulle det ske - vi ska ju alla gå under när den oundvikliga domedagen kommer om tio år?

  Kommer Elon Musk och SpaceX ha hunnit bygga klart sina rymdraketer inom tio år så några av oss kan förflytta oss till månen eller vidare till mars?
  Finns det någon egentlig anledning att gå till jobbet eller amortera på bostaden med den framtidsutsikten, varför inte bara ligga på stranden med en paraplydrink eller två och invänta det oundvikliga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler och fler kommentarer på bloggen av denna karaktär... Naturligtvis så gott som alltid anonyma. Konspiratoriska och mer eller mindre hatiska, utan verklighetsförankring.

   Synd på bloggen. Finns andra där man lyckligtvis slipper det och där tonen är genomgående konstruktiv och folk håller stilen. Vet inte varför just du, FEB, drabbats av detta, men för egen del ser jag måttet snart som rågat.

   Radera
  2. Förstår inte vad du menar Storugglan, det är väl inte speciellt hatiskt här? Att det är någon som uppvisar elaka trolltendenser har jag sett men det förekommer ju nästan överallt,men det är ingen ursäkt för att bete sig illa.Vet inte var du vill lägga ribban, alla är ju inte på samma nivå kunskapsmässigt eller vad det gäller intelligens.Kanske "problemet" är att fru EB blandar högt och lågt, men hon är inte den enda som gör det. Samtidigt är ju det härligt alla har en chans att tycka, så länge man håller en hyfsad ton/M

   Radera
  3. Nu sitter jag med gapande mun Storugglan och förstår inte vad du syftar på med din kommentar? Jag tycker överlag det är en bra ton i kommentarerna på denna bloggen. Sen finns det ju alltid människor som tycker annorlunda än vad man själv gör. Det finns människor som förnekar klimatkrisen. Det finns andra som tycker ett frugalt liv är att förneka sig själv och att det innebär att leva k nöd och armod. Det finns de som tycker bästa investeringen är indexfonder, andra aktier och andra fastigheter. Det finns alltid människor som tycker det ena eller det men jag upplever inte kommentarerna på denna blogg som hatiska alls

   Radera
  4. Annan anonym23 juli 2019 22:08

   Jag är precis som Storugglan less på konspirationsteorierna avseende miljöfrågor, invandrare, SVT, Trump eller vad det nu må vara. Jag tycker det är en skillnad på att vara av olika åsikt om saker och kommentaren som ovan. De börjar komma mer och mer i kommentarerna i den här bloggen och andra, vilket är tråkigt. Min strategi är att bara scrolla förbi vissa kommentarer och helt enkelt mer och mer strunta i att läsa eller skriva kommentarer. Andra inlägg har jag helt börjat hoppa över för de intresserar inte mig men det är ju en ganska naturlig utveckling speciellt eftersom inläggen verkar följas av länkande eller uppföljande inlägg hos andra bloggare.

   Radera
 2. Nej, ingen i min omgivning har hittills inte haft någon kännedom före jag förklarar begreppet FIRE.

  Ekonomiskt fri/ekonomiskt oberoende förstår folk dock hyfsat. De flesta förknippar det med lyxig livsstil, och visst det kan det ju vara. Som media framställer det. Föga realiteten för de ekonomiskt fria enligt studier. De lever inte i något överflöde. Just därför de kanske blivit fria?

  SvaraRadera
 3. Mirakelkrämen heter Footmender dyr men mycket dryg. Säljs på apotek, ersätter fotbad, fotfil, hjälper även mot fotsvamp om man har det. Har själv provat i januari, gick från hälförhårdnader till babyfötter på 10 dagar , smorde in varje kväll. Lycka till / Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar du den för känsliga fötter eller den för diabetiker? Om den ersätter allt det du nämner är det ju inga pengar att tala om goddamn it.

   Radera
 4. Angående troll: försöker ignorera helt.
  När det gäller FIRE så är det faktiskt inget jag pratar om med kompisar och bekanta. Jag brukar lägga ut en liten kommentar någon gång om att leva sparsamt och investera men inte så mycket mer än så. Om dom är intresserade berättar jag gärna mer men det brukar inte bli så mycket mer än det. Jag har så dåliga erfarenheter med att försöka predika (få folk att fatta hur häftigt det är) om olika saker tidigare i mitt liv att jag helt gett upp på detta och väljer att istället leva "by example" :-) fast lite konstigt känns det ändå att behöva smyga med denna livstil.

  SvaraRadera
 5. Åh vi kanske kan styra upp en film visning med Playing With FIRE? När den är tillgänglig att hyra/köpa? Vi kan dela på kostnaden. Skulle vara jätteroligt :-D
  / Mika

  SvaraRadera
 6. Har precis läst boken och nästa steg på resan blir att ”tvinga” frun att läsa den.
  Jag är själv helt såld på idén men inget jag pratar högt om eftersom den moderna människan endast verkar intresserad av att maximera sin njutning i nuet och absolut inte är intresserad av begreppet ”uppskjuten belöning”.

  Eftersom jag är ekonomiansvarig i hemmet så driver jag mot FIRE utan att ha uttalat det. Utan det går under begreppet ”tidig pension”, vilket kommer att vara görbart med en kombo av isk, ips och löneväxlad tjänstepension.

  Hur gör ni för övrigt när ni för frågan på tal med bekanta? Vet iallafall ett flertal som skulle såga idén rakt upp och ner (och dessa hade redan kunna slutat jobba om dom ”vågat” sig på något så farligt som att placera sitt kapital på börsen).


  SvaraRadera
  Svar
  1. Man märker rätt snart om folk är öppna, annars brukar jag droppa och som någon sa "live by exemple". Jag försöker verkligen tona ner frälsningsaspekten av det nuförtiden, har insett att det bara stör folk. Vilket är så dumt eftersom jag genuint vill VÄL buähä.

   Radera
 7. Jag tycker att jag nu för tiden oftare hör personer som inte trivs med sina jobb, vill jobba mindre, vill förverkliga sina drömmar och lägga tiden på det man gillar mest etc. Så även om de inte nämner FIRE rakt ut så känns det ändå som att FIRE-konceptet (iaf slutmålet..) lockar mer nu än vad jag tidigare har uppmärksammat. Om man då själv går igång och berättar hur de "relativt smidigt" kan åstadkomma FIRE om man jobbar fokuserat mot det under ett antal år, då försvinner intresset ganska fort hos de som lyssnar.

  Annars är väl FIRE mer förknippat med att sitta runt en brasa och grilla korv och äta marshmallows :)

  Kollade på texten om FIRE på Wiki, vet inte om jag håller med kritiken om att det bara är för rika personer dock. Snarare att det är något som de flesta kan uppnå genom medvetna val och fokuserat arbete under ett antal år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min erfarenhet är precis tvärtom. Jag håller med om att fler pratar om att jobba mindre, vill sluta jobba, göra andra saker och när jag då tar upp FIRE är min erfarenhet att de blir intresserade och vill veta mer

   Radera
  2. Haha, skrattar igenkännande åt Dividend Story: ..."då försvinner intresset ganska fort hos de som lyssnar." Exakt, folk vill gärna ha mer slack i sina liv, men att göra avkall på sina consumer sucker-liv vill de inte till något pris. Så då var väl slacken inte så mycket värd då tänker jag.

   Radera
 8. Jag tror inte att det är speciellt många i min bekantskapskrets som känner till FIRE, ärligt talat var det ganska nyligen jag själv hörde begreppet även om tankar om tidig pension snurrat runt i min hjärna sen urminnes tider. Dock har jag hintat för mina närmaste att jag vill gå i pension före 65 och att jag investerar i fonder för att backa upp min plan. Mina två bröder är intresserade av aktier/fonder så har snackat lite allmänt med dom om sånt och så har jag hjälpt mamsen och papsen att strukturera/placera sitt sparande samt övertygat dom om indexfondernas förträfflighet, allt för att maximera det framtida arvet moahaha *ondskefullt skratt* Nejdå, givetvis har jag gjort det för deras skull, vill ju att dom ska ha en sån bra ålderdom som möjligt.

  Däremot har jag inte pratat om just FIRE med någon utom min kära sambo, som förövrigt skulle ha alla möjligheter i världen att bli ekonomiskt fri inom en inte alltför avlägsen framtid om hon bara ville, men som inte har nån önskan om att bli det, vilket får mig att både vilja slå något hårt i huvudet på henne för att hon sumpar den chansen samtidigt som jag känner en viss lättnad då det skulle kännas ännu jobbigare att lufsa iväg till jobbet om hon var ekonomiskt oberoende och fri som en fågel. Vi har inte gemensam ekonomi som ni kanske förstår.

  SvaraRadera
 9. "samt övertygat dom om indexfondernas förträfflighet, allt för att maximera det framtida arvet moahaha *ondskefullt skratt*" Jag joinar dig i ditt onskefulla skratt, försöker i detta nu att få mina föräldrar att avyttra bilen med tillhörnade stockholmsk inomhusparkering (skojar inte att bilen kostar mer än deras boende) och istället hyra vid de tre tillfällen per år de använder bilen. Jag sa det til och med rätt ut att "det är ju mitt arv ni sprätter bort" varpå de skrattade gott, som om hade jag skämtat.

  SvaraRadera
 10. Har den vanliga Footmender, inte den för diabetiker/ Catarina :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt. Då ska jag ta mig till Kronans idag, fick en 20%-kupong i inflyttningspresent av dem.

   Radera
 11. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera