Tiotals-quiz!

Jag kan ju inte lämna decenniet utan en voltairesk utfästelse om att allt är bra i den bästa av världar. För nu när decenniet ska sammanfattas kommer det i vanlig ordning att formuleras domedagsscenarios och nostalgiska tillbakablickar på den tid som flytt (som en hybrid av milleniebuggen och Prousts madeleinekaka). Jag är inte dum i hufvudet och vet precis som randomiserad annan person att vi står inför utmaningar. Det har liksom varit en mänsklig tradition att stå inför dessa och det verkar inte vara trendbrott i sikte. När vi dessutom vispar runt skiten i sociala medier framstår den i kaleidoskopisk magnitud och åtminstone jag upplever det som stressande (varför jag i princip helt undviker såväl klickbeten som sociala medier). MEN:

Det var inte bättre förr. Om du betvivlar mitt påstående rekommenderar jag att du ser om världens bästa serie The Crown, som jag själv tuggat om i julhelgen. Great smog någon? Suezkrig? Nej, låt oss - hur artvidrigt det än kan kännas - luta oss tillbaka en dag som idag och riktigt gotta oss åt allt underbart som hänt under 2010-talet. Eller som ekonomihistorikern Johan Norberg skrev i en krönika The Wall Street Journal för några veckor sedan: 


The 2010s Have Been Amazing


Så dags för tiotals-quiz!

1. Världsbanken rapporterar att den extrema fattigdomen mellan 2008 och 2018 föll från 18,2% till...

a) 16,8%
b) 13,9%
c) 8,6%

2. Nedan ser du tre kartor som i färg anger estimerad livslängd i olika länder. Ju varmare färg desto kortare livslängd, ju mer grönt/blått/lila, desto mer välmående befolkning. En karta beskriver läget i världen mitt födelseår 1976, en beskriver tiotalets ingångsvärde och ytterligare en slutvärdet tio år senare. Kan du gissa vilken som avser innevarande år?Kartorna är tagna från Our World in Data

3. Medellivslängden har alltså stadigt ökat för alla världens länder (skit, nu fick du ledtråd till förra frågan). Men låt oss anta att det från och med 20-talet stagnerar eller ännu värre: Allt vänder och går åt h-e, för du har väl hört: Ur led är tiden! Eller så litar vi på FN-data som säger att en snittmedborgaren på jorden om tjugo år kommer att ha gått från dagens 72 till...

a) 67 år
b) 62 år
c) 76 år (hurra, du kan läsa diagram!)

4. Det finns många anledningar till att medellivslängden ökar. Minskad barnadödlighet har länge varit den största orsaken. Men idag ser man även andra skäl till att folk över hela världen lever längre, nämligen:

a) Större närvaro av sociala medier, primärt FB.
b) Global spridning av fast fashion så att folk har råd att klä sig i tyg.
c) Ökad förekomst av avlopp och allmän sjukvård. Antibiotika, läkemedel mot malaria och smittkoppor (utrotades 1980) samt nya cancerbehandlingar.

5. På tal om cancerbehandlingar. Vi läser ofta på löpen om folk som dött i cancer på grund av sjabbel i sjukvården. Vilket av nedan stämmer:

a) På grund av sjabbel i sjukvården dör fler av cancer idag än på 80-talet (80-talet = den gamla goda tiden).
b) På grund av att vissa framsteg gjorts - trots sjabblet i sjukvården - lever idag drygt 60 procent av de som får ett cancerbesked tio år senare. Motsvarande siffra på 80-talet var 39 procent för män och 49 procent för kvinnor.
c) Idag lever nästan 70 procent av de som får ett cancerbesked tio år senare. Motsvarande siffra på 80-talet var 39 procent för män och 49 procent för kvinnor.

6. På tal om det, vad kallas den behandlingsform där två av forskarna fick förra årets Nobelpris i medicin? En behandlingsform som visat sig särskilt effektiv för hudcancer, lungcancer och cancer i munhålan.

a) Adjuvant behandling
b) Målinriktad behandling
c) Immunterapi

7. Ökad global befolkningslivslängd, kan det verkligen vara bra? Eftersom...

a) ..folk i andra länder än mitt skaffar massor av barn och om alla skulle leva som jag går inte kalkylen ihop.
b) ...folk kommer att föröka sig enligt historiska mönster och snart måste vi stå upp och sova.
c) ...befolkningsökningen i procent peakade år 1968 med en årlig tillväxt på 2,1%. År 2019 var den nere på 1,08%, d.v.s. samma nivå som 1950. Enligt prognoser från FN kommer vi år 2100 att stagnera på en världsbefolkning på 10,9 miljarder människor. Det vill säga en ökning på 40%.

https://ourworldindata.org/world-population-growth

8. 40%? Hur ska vi kunna mätta alla dessa munnar, förse dem med kinaplast, dussincharter och fast fashion?

a) Det går inte. Vi får införa global ett-barns-politik. 
b) Det går inte. Vi får skicka 40% av alla framtida barn till mars.
c) Med tanke på att vi sedan 50-talet tredubblat (x3) världens befolkning borde vi klara att öka ytterligare 40%. En av fördelarna med att ha en utplanande befolkningskurva är att vi nu kan gå från att få på plats grundläggande utbildning till att utveckla mer avancerad sådan. Ett stort antal genier kommer att födas ur den massa som tidigare var dömda till ett liv i extrem fattigdom - en fattigdom som med lite tur kan komma att utrotas under 20-talet.

9. USA:s koldioxidutsläpp är ungefär hälften så stora som Kinas. Kina exporterar i nuläget kolkraftverk till andra länder, särskilt tillväxtländer så som Afrika. Vad av nedan stämmer?

b) Trumps inställning till Parisavtalet är avgörande för huruvida man ska lyckas hålla eller minska
USA:s på nuvarande nivåer av koldioxidutsläpp.
c) Före detta NY-borgmästaren Michael Bloomberg och Kaliforniens guvernör Jerry Brown startade 2017 en organisation vars syfte är att samla amerikanska guvernörer, borgmästare, industriledare och universitet på operativ nivå i syfte att oavsett federal politik nå Parisavtalets mål.


10. Det finns siffror som visar att uppåt hälften är rädda för att falla offer för en terrorattack. I konfliktfria länder står terror för runt 0,01 procent av dödstalen. Hur kan man förklara denna diskrepans?

a) En felaktig synaps i hjärnan hos majoriteten av befolkningen.
b) För stor konsumtion av valnötter.
c) Medial rapportering som inte alltid tar hänsyn till den ändrade klassificeringen (att det som förr ibland klassades som krigshandlingar idag kategoriseras som terrordåd vilket ger dramatiska kurvor uppåt) i en allt mer fredlig värld. En värld där annonspengarna drar till Irland och traditionell media kämpar för att hålla näsan ovan vattenytan genom braskande löp och klickbeten.

11. Vasa? Fredlig? Det skjuts ju folk åt höger och vänster?  

a) Ja hur kan man ens påstå något sådant?
b) Man har ju ögon att se med liksom. Även om det inte händer något i just mitt kvarter*.
c) Det kan hända att ett land under en viss period har en ökad förekomst av dödsskjutningar. Men om vi tittar på den historiska utvecklingen av skjut-dödar (?) har vi det bättre idag än like evva. En anledning till att vi inte upplever att det är på det sättet är att vi vanliga medborgare sällan ser vapenvåld på nära håll. Eller som the Guardian uttryckte det i mitten av 10-talet: “As the uptick in homicides affects far more people’s perceptions of local security than does the drop in conflict deaths, however, the overall decrease in violent deaths is unlikely to lead to an increased sense of safety at the global scale."

Döda av skjutning sedan 1900-talets början (i strid förvisso)

12. Tiotalet har varit full av glada händelser. Pricka för de som är sanna:

a)  Jättepandan - WWF:s symbol - är inte längre utrotningshotad.
b) År 2018 bekräftades det att ozonhålet fortsätter att minska och FN:s estimat gör gällande att det kommer att vara helt läkt 2060. 
c) Att våra korallrev är utrotningshotade är ingen nyhet. Under 2010-talet plockades emellertid världens andra största korallrev (Belize Barrier Reef System) bort från Unescos utrotningshotad-lista. 
d) Att affärsmän är onda vet vi sedan gammalt. Undantaget som bekräftar regeln är den schweiziske entreprenören Hansjörg Wyss som under 2010-talet donerade runt 10 miljarder kronor till att bevara utrotningshotade växt- och djurarter. 
e) Kina är inte guds bästa barn vad gäller koldioxidutsläpp. Men på samma sätt som UK reducerade sina primärt kolrelaterade luftutsläpp efter Great Smog har Kina under 2010-talet minskat förekomsten av fina, luftburna partiklar med drygt 30% framför allt i Pekingregionen. Detta genom att bland annat ersätta kolkraft i storstadsregioner med naturgas samt att dra ner på biltrafiken.   
f) I december 2018 sågs en valunge av arten "North Atlantic right whale" utanför Floridas kust - den första ungen (kalven?) man sett på två år. Forskarna har skäl att tro att även fler honor är gravida.
g) I slutet av 10-talet skärpte Kenya sin lagstiftning gällande nedskräpning med plastpåsar. Landet har nu inspirerat grannländer som Uganda, Tanzania, Burundi och Sydsudan att göra detsamma. En talesman för det kenyanska miljödepartementet säger: "Abattoirs used to find plastic in the guts of roughly three out of every 10 animals taken to slaughter. This has gone down to one.".
h) I december 2019 testkördes världens första kommersiella e-plan i Kanada. Det vill säga ett batteridrivet flygplan. 
i) Sjögräs är det nya trädet - det vill säga, det är sjögräset som ska hjälpa oss absorbera Co2. Under 10-talet har det sjösatts mängder med sjögräsprojekt. Allt från att tillsätta en viss sorts sjögräs till kofoder för att minska raparnas skadliga verkan med 99%, till att odla sjögräs för att suga upp utsläpp och framtagande av sjögräsbaserade material som kan ersätta plast. 
j) I den kenyanska regionen kring staden Kiunga har man med hjälp av en non-profit lyckats bygga en solcellsdriven vattenavsaltningsanläggning som gör drickbart vatten av havsvatten. Liknande anläggningar planeras i Colombia och på Haiti.
k) I etiopiska Tigray-provinsen (känd för tidigare hungersnöd) har man under 10-talet börjat odla upp ökenmark genom att börja använda gamla odlingsmetoder och minska förekomsten av betesdjur. Uppskattningsvis 2 400 kvadratkilometer har odlats upp och man siktar på att mångdubbla den siffran till 2030. Förutom att få potatis, majs och andra grödor har idag varje jordbrukare i regionen en egen brunn.

Nuff said, som ni fattar är det c på allt förutom på sista frågan där alla svar var rätt. Jag vill inte framstå som naiv eller dumoptimistisk. Men jag tror att vi som art presterar bättre om vi också tillåter oss att se våra framsteg. Med det sagt - gott nytt år bitchas!

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Apropå Norberg såg jag att han lanserat en Usual Suspects på temat 10-tal (som de också påpekar, inte slutar förrän vid nästa årsskifte). Gå gärna in och lyssna från 9,30 minuter för fler goda nyheter och samhälleliga tendenser. D.s.

*Jag läste någonstans om en undersökning worldwide där människor genomgående var överens om att världen var en farlig plats och att det var bättre förr. Med undantag för det egna kvarteret - där var allt fridens liljor och bättre än förr.

14 kommentarer:

 1. Tack, mycket intressant! För de med Netflix kan jag rekommendera dokumentären "Inside the brain of Bill Gates". Ett av avsnitten handlar om hur han driver förändring inom områden beskrivna ovan.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han m fru gör bra saker. Malaria, nya kärnkraftkällor baserade på nukleärt avfall till utvecklingsländers industrier så att de slipper köpa kolkraft av kineserna etc.

   Radera
  2. Med risk för att skapa lite finsk stämning i rummet så kan (enligt min uppfattning) Gates bidrag ifrågasättas om det är så himla bra. Att bidra till Monsanto's genmodifiering för att ge större skördar i så kallade utvecklingsländer tror jag inte är bra. Det kommer bita oss själva i svansen att öka genmodifierade grödor. Googla på Gates och Monsanto och läs de kritiska rösterna (som jag då håller med).
   /kryddpåfyllaren

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Väldigt lärorikt - tack för detta och alla andra läsvärda inläggen genom året!

  SvaraRadera
 3. Tack för din blogg och gott nytt år!

  Förövrigt parafraserar jag Hermann Göring när jag säger att man kan bevisa vad som helst med statistik. Är det i staplar och fyrfärgsdiagram så bör man vara misstänksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Putte! Jag är osäker på vad du menar, men om du vet något om FN-datan jag inte vet, men upplys mig gärna eftersom lärande är som en snöbollsrullning, man måste addera lager för att komma vidare.

   Radera
 4. Kul inlägg! Motsatsen till vad som skrivs om i media överlag!
  Minns att Hans Rosling var noga med att visa på förbättringarna som sker runt om i världen, även om det inte märks för den enskilde människan. Det går mot det bättre, inte mot det sämre, enligt data. Vad vi som enskilda individer minns och vad vi påverkas av är dock det som skrivs i media och som är närliggande "Ytterligare en dödsskjutning i xxxxxx". Hur många icke-kriminella känner man egentligen som blivit skjutna? Ingen.
  Gott nytt år!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad vi som enskilda individer minns och vad vi påverkas av är dock det som skrivs i media och som är närliggande "Ytterligare en dödsskjutning i xxxxxx"". Nej. Nyhetskriterierna är inte att det ska vara a) Satt i ett större perspektiv b) Normaltillstånd eller c) Odramatiskt.

   Radera
 5. Gah, jag tycker om din post och att du försöker sätta fingret på allt som går bra och åt rätt håll, men det är också saker jag inte oroar mig för speciellt mycket.

  Det är förresten ett känt fenomen att människor oroar sig mer för saker som man inte tror sig kunna påverka. Ta bilkörning, det farligaste vi gör. Inte många är rädda för det eftersom de tror sig ha kontroll. Flygplan, mindre kontroll, mer skrämmande. Okända människor som vill döda dig, väldigt lite kontroll, alltså ännu mera skrämmande. Inte logiskt alls.

  Men jag vet inte exakt vad "folk i allmänhet" oroar sig för. Eftersom de tycks leva i evig ISIS-skräck eller muslim-skräck eller något annat-skräck så hoppas jag att de läser vad du skriver.

  40% mer människor som dessutom har stadigt ökande levnadsstandard skulle kunna funka bra, om det inte vore för att vi är för dåliga på att kontra klimatförändringarna.

  Nu går USAs CO2-utsläpp återigen upp efter några år av svag nedgång och med USA som förebild för så många andra så kan det sätta käppar i hjulet för något som redan går väldigt illa. Vi ligger skyhögt över acceptabel nivå och de globala utsläppen fortsätter öka.

  Jag blir rädd när det enda jag hör är anklagelser om att de riktiga skurkarna inte gör något så varför ska jag bry mig. De riktiga skurkarna är då USA, inte USA, Kina, inte Kina, Australien, inte Australien, jordbruket, inte jordbruket, transporter, inte transporter, flyget, inte flyget, storföretagen, inte storföretage, de ultrarika, inte de ultrarika... Det enda gemensamma är att det är någon annan. Det är alltid någon annan.

  Gott nytt år. Ledsen att jag drar upp så tråkiga saker. :-(

  SvaraRadera
 6. "Det är förresten ett känt fenomen att människor oroar sig mer för saker som man inte tror sig kunna påverka." Javisst är det så. Läste en annan undersökning som menade att vi hellre skulle dö en utdragen men långsam död i sjukdom än att bli påkörda av en buss. Det första ger en större känsla av kontroll tydligen.

  Håller med om att det är svårt att navigera i all information som finns. Särskilt eftersom en stor del av datan som finns tillgänglig är resultatet av någons aktiva urval och jag tror inte att det finns något som är helt igenom objektiv världsbild. Däremot tycker jag att sidor som sätter samma exempelvis FN:s och WHO:s data (min favorit är som sagt Our World in Data https://ourworldindata.org/) kommer närmare än exempelvis klickbetesjournalistiken. Gott nytt Daniel! Må den extrema fattigdomen fortsätta ner även under 2020!

  SvaraRadera
 7. Du har så rätt! Men "dagens" medieklimat är mest clickbaits och fearmongering, inklusive såklart allt här på sociala medier. Delete.

  Läser faktiskt (läs: ljudbok via bibblan) Hans Roslings Factfulness o den är riktigt bra. Förutom all data så drar han även upp hur vår hjärna hanteras och dras till negativa nyheter och inte riktigt kan särskilja verklighet från fiction.

  I samma veva läste jag under ledigheten igenom två gamla böcker, "Aktuellt 1980" och "Aktuellt 1981". För den yngre var detta en sammanställning av vad som hänt år för år. När jag väl var klar kunde jag konstatera att det fan inte var bättre förr, utan åttiotalet började med en jävla massa slakt och terrordåd. Lägg till allehanda militärdiktaturer och kalla kriget. Något som är lätt att glömma. Det som var bättre förr var att vissa av oss då var barn, och lyckligt ovetande. Hur vissa nu i efterhand tror att detta var bättre är mystiskt. Mycket är dåligt nu, men att tro att 80talet var någon guldålder utan rädsla är helt enkelt fel.

  Det är mycket bättre nu, om inte ens i närheten så bra det kan bli.
  Kolkraftverken förresten, dom i USA stängs på löpande band. Det är över. Orange eller inte.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots att kolkraftverken stängs så ökar CO2-utsläppen i USA. Mer luftkonditionering, mer konsumtion, mer resor, större bilar, ...

   Kolet ersätts för övrigt med naturgas vilket är mycket, mycket, bättre än kol, men fortfarande ett kolväte som spenderade hundratals miljoner år förpackat under jord och som ger en växthuseffekt när man släpper ut det eller eldar upp det.

   Man säger att vi bör ligga under 2 ton CO2 per person och år om det ska gå ihop sig. I Sverige ligger vi på 5 ton per person och år. I USA på 15 ton per person och år. Australien på 16 ton per person och år.

   Radera