Sidor

Min svarta polo

Jag har alltid varit svag för svarta polotröjor. Kanske för att jag hyser en sorts vurm för kulturpersonligheter. Du är liksom aldrig helt fel med en svart polo. Snarare tvärt om, du är jättesnygg, oavsett kropps- eller ansiktsform, eventuella dubbelhakor eller dyligt. Hakorna döljer du för övrigt i din polokrage, genialt. Och ser du inte lite smartare ut? Jag gjorde lite research i frågan och hittade massor av bilder på kulturarbetare, klädda i just detta plagg. Två exempel:


Kulturpersonlighet #1


Kulturpersonlighet #2

Så, då var det etablerat. Jag har emellertid aldrig lyckats hitta "den perfekta svarta polon" utan har lite valhänt plockat på mig en vart femte år för att sen inse att den var av för dålig kvalitet, för dålig passform etc. Jag har väldigt specifika krav. Den ska vara hyfsat slimmad, inte pösig. Kragen får inte vara för lös, den ska liksom smita åt om halsen som ett ormskinn, även i uppfällt läge om ni förstår vad jag menar. Så i september gjorde jag i slag i saken och köpte på mig fem (5) svarta polotröjor. På Sellpy givetvis, så kalaset gick bruttoloss på 225 kronor:


Från vänster: Soaked in luxury (40 kr), InWare (65 kr), Zara (30 kr), Uniqlo (30 kr) och MQ (60 kr). Jag räknade kallt med att skicka tillbaka merparten, men de var alla så bra och välsittande (nya i känslan) att jag fick tvinga mig själv att returnera två (#1 & 3). Det finns liksom ingen ursäkt att äga fem polotröjor, det blir för mye och blir i förlängningen inte kul. Nu har jag en i Stockholm och två i Hudik. Och vilken fröjd. Jag ÄLSKAR dessa polotröjor. Kostnad netto: 155 kronor eller i snitt 52 kronor. Jag har polo säkert tre dagar i veckan och varje gång känner jag mig snygg och kulturell. Dessutom är det ett förträffligt plagg att bära när det börjar bli kallt. Kragen smiter åt under halsduken så att inte ens den mest aggressiva av rysskylor förmår att nå in på skinnet.

Barnen, som av någon outgrundlig anledning trotsar all barn vs mammateori, envisas med att ösa komplimanger över mig. "Vad du är snygg i polotröja mor!" utbrister de vid middagsbordet, efter att de varsamt vecklat upp de brutna linneservetterna i knät. Jag känner mig inte som hundra dollar. Jag känner mig som Filosofiska rummet i P1, even better.  

Gillar du svart polo?

Mvh/
FruEfficientBadass

28 kommentarer:

  1. Nostalgitripp i det förflutna.... På 80-talet började jag min yrkesbana som statligt anställd (tjänstekvinna) på en arbetsplats där korrekt klädsel var gängse. Då var jag omkring 22 år gammal och i min beskedliga capsule wardrobe ingick en svart polo som ett basplagg. Jag hade samma krav som du, den skulle vara välsittande och classy. Jag matchade den till tygbyxor med hög midja, helst gråa, och rebellerade nog lite mot min tjänstemannastatus med lite coolare skärp. Polon har varit en trojänare i min garderob i flera decennier, jag gillar den skarpt! Hälsningar, Andrea

    SvaraRadera
  2. Har aldrig polo, känner mig instängd och helt fel i det. Kombinationen av rätt breda axlar och rejäl byst gör att polohalsen känns som ett malplacerat päronskaft i sammanhanget. Gillar heller inte kragar. Bäst mår jag i en smal urringning ner i klyftan, eller en snygg båtringning, eller en gubbig liten ståkrage. För min online-jobb-intervju igår tog jag på mitt rosa twinset, det blir så bra i teams-möten, där jag ser ut som ett lik om jag har på mig svart. Men jag avundas er som glider runt som Steve Jobs i era svarta polos, classy och kulturellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båtringning är otroligt snyggt. Gärna med 3/4 ärm.

      Radera
  3. Har en svart polo köpt på Åhléns för massa år sedan.. Den håller ännu! Dessutom är jag barnsligt nöjd över mitt senaste sellpy köp, ett par i princip nya (!!) Levisjeans för 100+40 i frakt! Nypris på dessa är 899kr!!! Kommer aldrig gå tillbaka och köpa nya jeans! Jag var också rädd att de inte skulle sitta bra, men måttade med mina gamla jeans och gick på en modell och storlek jag haft tidigare och det blev ju succé!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man kan verkligen fynda där. Ofta knappt märkbart använda saker. Det känns som att mann står och håvar in smulorna från consumer suckersernas bord till nästan noll kostnad.

      Radera
    2. För protkollet var "mann" inte en felstavning utan en keyboard slip.

      Radera
  4. Har aldrig gillat tröjor med höga halsar, känns som att jag inte kan andas. Halsduk på vintern lite fluffigt virad är ok.

    SvaraRadera
  5. Råkar faktiskt för tillfället ha på mig min enda svarta "polo". Det är väl mer det som förr kallades turtleneck. Eftersom jag är kvinna och av den extra frusna sorten så hatar jag urringade saker och tunna blusar! Fattar inte varför sånt är uppfunnet.
    Naturligtvis spillde jag tandkräm på den imorse! Hade inte tid att byta till något annat, utan tvättade bort hjälpligt. Det hade inte hänt om jag hade fått distansa idag, men av olika skäl var jag tvungen att åka till kontoret.
    Tröjan är från det svenska märket Tiger, de har vett att ha normala storlekar till skillnad från tex Zara som inte har något till folk som är av medellängd (170 cm) eller längre, utan bara barnstorlekar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spanska storlekar =barnstorlekar. Håller med om tunna blus-grejen. Jag kan utan problem ha cashmere på sommaren. Kortärmat har jag ytterst sällan.

      Radera
  6. Tack för inspiration till tillvägagångssätt för att finna den rätta! Letar vit stickad polo som inte kliar.
    mvh spar-f*n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan filtrera Sellpy på material och mitt tips är då cashmere eller cashmereblandning. Kostar lite mer men är ljuvligt och sticks inte.

      Radera
  7. Älskar polo (svart såklart)! Har även en svart poloklänning som funkar till jeans, tights eller strumpbyxor. Hälsningar Svarta Malin (som min man brukar kalla mig).

    SvaraRadera
  8. Avskyr känslan av att ha något på halsen. Känner mig strypt. Så ingen polo här. Men har börjat kika på Sellyp. låter ju som ett himla bra ställe att handla på :)

    SvaraRadera
  9. Så snyggt med polo men jag får panik och vill bara dra i den hela tiden i halsen men blev sugen att ge det ett nytt försök. Älskar Sellpy just nu, senaste fynden har varit helt som nya för en bråkdel av priset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni verkar vara många med kragobehag. Kan tänka mig att det kan kännas obehagligt. Själv tycker jag bara att det känns stabilt, som att huvudet sitter på plats. Och att ingen snålvind kan blåsa in.

      Radera
  10. Svart polo FTW! Om jag behöver lite kraft och vara bestämd på jobbet tar jag min svarta polo. Då blir jag bad-ass bra!
    Skulle behöva byta ut den då den har 10 år på nacken och väldigt sliten. Har samma krav som dig. Hittar ingen, men får kanske höra en raid på sellpy?
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räd var ordet. Köp en handfull och returnera de som inte uppfyller kraven.

      Radera
  11. Det här var ju rolig en vattendelare!

    Gillar också svart och gillar polotröjans idé men får som många andra panik av något åtsittande runt halsen som inte går att ta bort. Det går ju att ha en lösare polokrage men den brukar bli lite säckig så jag kör på en annan variant med en svart crewneck och till det en svart cashmerehalsduk(enda som funkar utan att det ska bli kliigt). Då kan jag ta på och av ”kragen” som jag önskar. Gillar också sellpy men just nu ännu mer tradera då jag lyckas hitta bättre guldkorn där tycker jag. Bland annat två fina svarta cashmeretröjor till någorlunda rimligt pris.

    SvaraRadera
  12. Jag har i och för sig en svart tröja med halvpolo som fungerar bra. Den är ganska kulturig.

    SvaraRadera
  13. Sedan en tidigare pojkvän sagt att det inte är snyggt på tjejer att de bär polo så har jag slutat helt med det. Det var väl nästan 20 år sedan jag fick höra det. (Och just färgen svart bär jag helst bara nedtill, är för blek för att ha den färgen nära ansiktet.)

    En pololös kvinna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hade han helt rätt i.
      Om det är kulturkvinnor som aspirerar på polotröjan så är det ju välkänt att de, så långt det är möjligt, vill vara så oattraktiva som möjligt. Så då passar polotröjan bra.

      Radera
    2. @Anonym 19:51: Kommer osökt att tänka på min boyfriend i gymnasiet som sa (läs på riktig stockholmska) att "tjejer ska ha låångt blont hååår" (varefter jag klippte kort och färgade brunt).

      Radera
  14. Jag har ofta polotröja på jobbet vintertid, snyggt och bekvämt.

    SvaraRadera
  15. Som kille förvandlas man i svart polotröja omedelbart till Kroumatamedlem:
    https://www.youtube.com/watch?v=u1HA6315Lgs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir inte mer kultur än så. Är det f ö inte en svart polo du sportar där under skägget?

      Radera
    2. Nej, det är en skjorta. Jag är inte tillräckligt kulturell för att komma undan med polo. Möjligen om det är banlon, men då ska den vara beige:
      https://www.youtube.com/watch?v=trKHHvXOxJ0

      Radera
  16. Kommer ihåg en dag på jobbet och mitt i sommaren dyker en medarbetare upp i polotröja. Aldrig tidigare sett honom i polotröja överhuvudtaget, men till saken hör att det var närmare 30 grader ute, strålande solsken, och inne på kontoret dryga tjugofem.
    Men det är klart, han var ju lite "eljest" som det heter, så nu är kopplingen etablerad mellan polo och eljest sedan dess

    SvaraRadera