Chefen får permission

För ett tag sedan var jag referens till en gammal chef som på vd-vis "nått en överenskommelse" med sin arbetsgivare och därmed två års ovillkorad lön. Tips! Ska du få sparken, se till att göra det från vd-nivå. När vi slutade på vårt gamla jobb (han sa upp sig två veckor efter mig) hade han inget jobb att gå till och jag minns att han nöjdade sig åt att han ”hade så att han klarade sig i nästan två år" innan han var tvungen att skaffa nytt jobb. Jag avstod från att kontra med min buffert, men undrade i tysthet hur en person som säkert tjänar 200 papp i månaden inte kan ha mer undanstoppat än så.

Nåväl. Nu var det åka av igen för inte kunde han för sitt liv föreställa sig att ta dessa två år och ägna sig åt sina stora passioner: Löka i skärgården och resa. Nej, upp på sadeln igen, varför han befann sig i tre parallella processer. På vd-vis hade han utsett mig till referent innan att ens ha ställt frågan och när han ringde upp mig i ärendet fick jag noggrann information om vad han förmedlat för bedrifter till rekryteraren (underförstått: de saker han ville att även jag skulle framhäva). 

Det struntade jag emellertid i utan gav en ärlig referens utifrån vad jag själv kunnat observera. Jag nöp också till honom en smula genom att på "negativa sidan" nämna att han lämnat mig och andra i ledningsgruppen i sticket med kunden från helvetet. Vilket iofs är smällar man får ta om man jobbar med strategiskt sälj, men här gränsade det till trakasserier och således arbetsmiljöproblem, vilket åtminstone enligt min åsikt faller på den med personalansvar. Det här verkade dock inte inverka negativt på rekryteringen (och i ärlighetens namn är det nog rätt få som stupar på referensstadiet) varför han fick jobbet. 

Han var mycket glad och uppspelt efter signerat avtal och sa att han sagt till den framtida arbetsgivaren att han hade sex månaders uppsägningstid. Vilket ju inte stämde eftersom han fått kicken. Men denna savvy manöver gjorde att han nu hade sex månader med full lön att disponera enligt eget tycke. Till skillnad från när han är fast i kontorsvärlden och inte kan disponera sin tid efter eget tycke. Han hade då köpt en enkel biljett till ett favoritland och ämnade tillbringa resten av våren där. Jag vet inte, men jag tyckte nog det lät som att han var gladare för dessa sex månader i frihet än för det nya jobbet. 

Och det slog mig ännu en gång, hur najsligt det är med frihet. Folk frågar mig: "Är det inte tråkigt att vara ledig när andra jobbar" etc. Trots att de rimligtvis, efter närmare fyra år av observation av mig i frihet, måste se att jag älskar det. Nej, det är inte ett dugg tråkigt att vara fri när andra är ofria. Det är faktiskt dunderhärligt. "Men saknar du inte det sociaaala?". Om man med "sociala" menar att parera knäppa kollegor och chefer så nej. Och de kollegor jag gillat finns fortfarande kvar i livet under rubrik "vänner och bekanta". Vänner och bekanta som jag har än bättre förutsättningar att umgås med nu, eftersom jag är fri att ta mig till dem när som på lunch eller vad de nu har tid med i sina pressade scheman. 

Så nu ser jag fram emot MMS där min f.d. chef dokumenterar sin permission. Gissningsvis har han fortfarande bara två års buffert och kommer så att ha under resten av sitt yrkesliv. 

Har du under yrkeslivet lyckats yxa loss en permission mellan jobb och vad gjorde du då?

Mvh/
FruEfficientBadass

26 kommentarer:

 1. Hade en vecka i februari när jag var mellan jobb, jag ägnade den åt att sy en avancerad flugsvampsklänning åt min mellandotter och sedan hjälpa min äldsta dotter att flytta. Väl använd tid, alltså, även om jag skulle lökat mer. Min sambo hade en vecka mellan jobb nu i mars och hade 100 % lök, vilket gjorde mig fett irriterad - han kunde väl lagat middag EN gång den veckan istället för att spela Civ som om han hade det som jobb...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha på allt. Flugsvampsklänning? Fett irriterad, köper det.

   Radera
 2. Alltid intressant med de personer som lämnar en som referens och inte har varit trevliga/bra. Påminner mig om elever från HEL*ETTET som ville att jag skulle vara referens till henne...? Hur tänkte du där undrade jag? Jag frågade henne ärligt om hon ville att jag skulle vara hennes referens så som hon hade betett sig. Men då kröp det fram att hon behövde 2 referenser för att komma in på universitetet i USA och andra lärare inte hade velat ställa upp. Det gjorde inte jag heller. Karma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweeeet. Man efterfrågar konkreta exempel på hlevitesskap men inser att det kanske inte är läraretiskt. Men väl underhållande.

   Radera
  2. Jag har noll yrkesetik när det gäller sånt.. Men man kan väl kort nämna att elever skrek på kollegor som inte givit denne högsta betyg trots underlag som motsvarade det satta betyget, men i mitt klassrum var det bla ren mobbning mot klasskompisar och ett och annat fusk också..

   Radera
  3. Men bläk. Har en annan lärare i min närhet som vittnar om liknande, d.v.s. elev som mer eller mindre trakasserar sina lärare för att få upp betygen.

   Radera
  4. Nästan så du skulle accepterat att vara referent och sen när det fina amerikanska universitetet ringer verkligen vara ärlig. "Vill ni verkligen ha en elev som är mästare på att mobba andra, inte gör sina uppgifter och gärna skyller ifrån sig" osv.
   DET skulle vara Karma!

   Spargrisen

   Radera
 3. Jag har undrat vad för referens som skulle stjälpa en rekrytering. Kanske "Jag har ingen aning vem du pratar om. Jag känner ingen med det namnet".

  Då och då har folk angett mig som referens och jag tycker lite synd om dem för jag är människotypen som känner obehag inför att dölja minsta lilla skavank. Lyckligtvis verkar jag än så länge inte kostat någon jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju det jag säger: Referenstagning är som en box de måste ticka i, de har ju redan bestämt sig. Apropå det första du säger: Jag har ingen aning om vad du pratar om" så ställde rekryteraren en fråga till mig som jag aldrig tidigare fått: "Hur och när jobbade ni ihop och vad var din uppfattning om hur X yrkeesroll såg ut?" Det var ju lite clever, ett sätt att rensa bort de grova potentiella lögnerna. För övrigt anser jag att de enda referenserna värda namnet är de gjorda i lönndom. Är du välbetald rekryterare bör du ju ha ett gäng trådar och tåtar in i yrkeslivet och kan lätt luska reda på personer som har jobbar med rekryten ifråga. Att SJÄLV plocka ut referenser och låta dessa tala anonymt tror jag ger en något annorlunda bild än att tugga i sig de av kandidaten handplockade och groomade exemplaren.

   Dessutom är det väl ett känt fenomen att RIKTIGT usla medarbetare köps ut med löfte om goda referenser? Jag skulle nästan säga: Varningsflagg för de med haussade referenser.

   Radera
 4. Har varit facklig representant vid rekryteringar och även om ansökningar och intervjuer fungerar bra så finns alltid lite mera att önska. Till exempel att sådant som sticker ut, att någon fått sparken eller själv lämnat en tjänst inte alltid följs upp. Likaså att allt måste gå så väldigt snabbt. Intervju den ena veckan, referenstagning den andra och sedan beslut så fort alla uppgifter är klara. Nu kan det vara så att det förs många informella diskussioner som de fackliga inte får vara med på och att min bild därför blir lite skev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har under mina rekryterande år aldrig varit med om att facket varit operativt inblandat i rekrytering. Det har liksom varit ett nödvändigt steg på slutet, att involvera facklig representant. Jag kan tänka mig att det inte är helt lätt att ifrågasätta saker då, då vd et al håller på att sy ihop säcken.

   Radera
 5. Jag avslutade mitt jobbande med en årslön extra. Efter en långdragen omorganisation blev mitt jobb i stort sett meningslöst, så jag dealade fram ett hyfsat avslut. Hade tänkt jobba fyra eller fem år till, men kommer att plocka ut lite tjänstepensioner (grattis finansministern) och utdelningar istället.

  SvaraRadera
 6. Hade en vecka mellan jobben sist. Då passade jag på att vandra i en nationalpark några dagar med dålig mobiltäckning och bo i stuga utan el och rinnande vatten. Det var gött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en veckas semester kvar när jag bytte jobb en gång. Men eftersom jag precis innan det varit på andra sidan Atlanten på semester (på den tiden fungerade inte svenska mobiltelefoner där, så det var väldigt lugnt och skönt) så insåg till och med chefen att det var onödigt att ta in mig för dessa dagar.
   Den veckan användes till att få bort jetlag, vila och luncha med vänner. En vecka går fort vid såna tillfällen.

   Spargrisen

   Radera
  2. Och samtidigt är det långt. Minns på den tiden jag då och då yxade loss en vecka mellan jobb och OMG. Sinnesfriden. Ingen gammal jobbmail, ingen ny.

   Radera
 7. Det jobbiga är när man byter internt, dvs till en annan avdelning. Först kan inte cheferna komma överens om när övergången ska ske. Sen så säger gamla chefen att det inte går för att de måste rekrytera en ersättare (det tar ca 6-8 månader), vilket de inte börjat med. Sen när de väl fått in en ny så får man tusen frågor från den personen, gärna i flera år framåt(!) frågor som jag fick lösa själv efter en vecka på plats eller som jag inte har en aning om eftersom de uppkom efter att jag lämnat.

  Det värsta var när en person ringde mig och frågade om det var ok att lämna ut ett sekretessbelagt dokument till en annan person. Den personen hade i och för sig min "gamla" tjänst, men det hade gått mer än 10 ÅR(!!!!) sen jag hade jobbat med de sakerna. På mina frågor om varför de inte frågade den nuvarande chefen eller säkavdelningen eller hur de hade löst det om jag inte varit kvar inom samma organisation så blev det väldigt tyst.

  Men tänk vad bra det är att känna sig behövd ibland ;-) För oftast så undrar jag om någon egentligen bryr sig över vad jag gör och om resultaten kommer att användas till något vettigt.

  SvaraRadera
 8. "Sen så säger gamla chefen att det inte går för att de måste rekrytera en ersättare (det tar ca 6-8 månader), vilket de inte börjat med." Det där är en klassiker. HUR kan det ta så lång tid att sätta igång en rekrytering? Om person A säger upp sig ringer man rekryteraren uppsägningsdagen +max en dag och sen är bollen i rullning. Men icke. Det är enligt min erfarenhet snarare regel än undantag att man flåsar vidare som att inget har hänt i någon abstrakt förhoppning om att det bara var en ond dröm och den som sagt upp sig ändå kommer att vara kvar alt. att en kompetent person materialiserar sig ur tomma intet cirka två veckor innan den som sagt upp sig lämnar byggnaden. Mysterieum deluxe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller när man följt reglerna och anmält föräldraledighet i god tid (vad är det nuförtiden? På min tid var det minst 4 månader innan första ledighetsdan för att få OK-stämpeln). I flera månader tjatar man om att få ett namn att lämna över sitt (tidskritiska) projekt till. Inget händer! Man går på föräldraledighet, glad över att surdegsprojektet ska vara avslutat när man kommer tillbaka.
   Samtal med chefen ett par veckor innan man ska tillbaka och frågar vilka arbetsuppgifter som gäller nu, det gamla projektet ska ju vara avslutat sen länge. " Du ska ju fortsätta med det du gjorde innan", får man som svar.
   De där tidskritiska uppgifterna var nog inte så tidskritiska, för ingen har ens funderat på att röra projektet under det senaste året, allra minst ansvariga chefer.

   Spargrisen

   Radera
 9. Ja, fattas bara. Hade varit ett vrak annars.

  Ett par gånger har man fått till det riktig bra. Tänker på de glapp mellan anställningar vilka varat längre än själva tjänstgöringsperioderna.

  Det djävulusiska tortyrpåfundet tillsvidareanställning har dock tenderat att att komma i smärtsamma skov, för att bitvis uppträda nästintill kroniskt.

  Oskrivna lagar, kollegial anpassning, reflexmässig servilitet gentemot arbetsgivare och annan bråte kan få den bäste att ge upp, förtränga frustration, börja gilla läget och fortsätta Golgatavandringen precis som allt är i sin ordning.

  Visst finns det många som faktiskt har en positiv inställning till sitt jobb. Helt klart är det så. Bara att gratulera. Verkligen. För egen del har man dock inte lyckats komma till tro i det avseendet.

  Ta bara en sån sak som att ideligen tvingas tillkämpa sig en gnutta välvillighet gentemot de individer i personalansamlingen, typer vilka man innerst inne skulle vilja Zgrr!!IdioxxyScumba... Förutom det basala förpestandet kommer de till exempel titt som tätt och viftar med beställningslistor i fikarum, korridorer, tjänstemoduler och kopieringsutrymmen. Listor på vilka det finns strumpor, salami, toalettpapper och Gud vet vad upptagna. De tar för givet att man glatt ställer upp som sponsor till deras telningar, vilka raggar stålar till en fotbollscup i Tjotahejti, genom att bussa föräldern på dennes "professionella nätverk". Eller om det var Bollnäs de skulle till. Man har för länge sedan slutat lyssna utan swishar ett icke obetydligt belopp för att bli av med belägenheten. Trots att man tappar självrespekten en smula hör man sig själv avlossa en radda floskler. Lugnast upprätthålla skenet av gemenskap med det vandrande arbetsmiljöproblemet och dennes entourage. Ett fejkat behov av att hastigt måsta uppsöka klosetten blir räddningen. Väl på plats vet man inte om det var salami eller toapapper man rekvirerat.

  Vad hjälper det att det faktiskt finns sympatisk arbetskraft på sina håll, när energitjuvarna pollinerar allt synligt liv tills slutmålet, en fullt utvecklad dysfunktionell arbetsmiljö, är uppnått.

  Nog om detta. Ja, mer än nog. Behöver man sparka in öppna dörrar? Nej, men till mitt försvar får anföras att återfall till bearbetningsfasen sägs vara förekommande bland drabbade, även om nyorienteringsfasen glädjande nog vuxit sig allt starkare.

  Vad har man då gjort under permissionerna?
  Eehhh...
  Tänker, tänker, tänker. Drar mig till minnes en person som tillfrågades vad denne skulle göra när det nu var dags för pensionering.

  "Först ska jag sätta mig i gungstolen ett halvår. Sen kanske jag börjar gunga lite."

  Rätt mycket av den varan har det blivit. Dock inte i gungstol, men i en fällbar fåtölj med det suggestiva namnet Timeout. I den kan man mysa med katten i huset sovandes på ens mage, lyssna på "Gymnopedie" av Satie i långa loopar, kanske läsa något riktigt givande. Händer att man slumrar till i den också. Den var ruggigt dyr. Nära 16 000 riksdaler. Skulle gladeligen gett det dubbla om det behövts. Möbeln är även en utmärkt artefakt att slå sig ner i om man tar turer på den inre resan.

  Utöver det blir det en hel del fokus på sortering och prioriteringar under permissionerna. Det gäller allt från ting som alls förekommer i ett hem och en sommarstuga, till relationer och aktiviteter. Hopp och lek förekommer lite nu och då.

  Fru Efficient Badass skrev så bra i förra inlägget om maken. Tror man har förstått något mycket värdefullt när man degraderar arbetsdjävulen och befordrar annat. Sådant som gör skillnad på riktigt.

  Hälsningar
  //B
  SvaraRadera
  Svar
  1. @B: Du är min nya idol. På riktigt. När kommer bloggen? Det är Living a FI-nivå.

   Radera
  2. Tack Fru Efficient Badass, men nöjet är helt på min sida! Sedan dagen jag råkade snubbla in på bloggen och läste om hundschampot som inte fick slängas, utan tvärtom upphöjdes till hårvårdsprodukt för delar av familjen så är jag såld. Obetalbart, liksom många andra suveränt utmejslade texter.

   Man vet aldrig vad som händer framgent, men för närvarande är det aningen olägligt med blogg för min del. Överjaget larmar och gör sig till då man fjärmat sig från, och såsat bort en berättelse, vilken borde varit klar för evigheter sedan. Skämmes!

   Hänger dock mer än gärna här och lapar i mig av erfarenheter och betraktelser från olika håll.

   Hälsning
   //B

   Radera
 10. "Först ska jag sätta mig i gungstolen ett halvår. Sen kanske jag börjar gunga lite."

  Ja, men precis! Fick 3 månader förra sommaren som bara försvann. Jag låg mest i hängmattan och läste böcker, och påtade i föräldrarnas trädgård när jag var "husvakt" under deras semester.

  Tre månader av frihet. Längtar till jag kan vara fri på riktigt och du FruEB är en av dem som har fått mig att inse att det är möjligt. Bara 5-6 år kvar om det vill sig väl!!

  /Fia

  SvaraRadera
 11. Tack för att du finns och delar dina upplevelser med oss. Jag har inget att bidra med i just denna tråden men läser med nöje dina inlägg regelbundet. Ta hand om er/ dig och känn att du är betyder att något positivt för mig och uppenbarligen fler! /Krister

  SvaraRadera
 12. Hur jag fick ett lån från Christy Walton Finance, har hamnat i händerna på bedrägerier tills jag träffar denna trogna långivare som gav mig ett lån på $50 000 dollar nu tror jag att det fortfarande finns riktiga långivare online, här är e-postmeddelandet (christywalton355@ gmail.com) hos långivaren om du är i behov av ekonomisk hjälp kan du kontakta honom för hjälp: christywalton@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Men.. jag förstår inte hur chefen kan få starta en anställning och göra ingenting i 6 månader med lön från nya stället? Vem godkänner sånt? /Nina

  SvaraRadera