Sidor

Sammanfattning vecka 10

Vecka tio har varit spännande på flera plan. Jag har varit på Kurs. Jag bävade lite för detta då konceptet Kurs var ett som jag inte rankade särskilt högt i yrkeslifvet. Jag vet inte hur många kurser i försäljning, ledarskap och diverse mög jag gått och gemensamt för dem alla har varit att jag fått myror i brallan vid lunchtid dag ett. Men den här kursen var faktiskt helt ok. Fint hotell bodde jag på och jag träffade nya, trevliga kollegor. Så yrkeslivet har sin lilla charm, det måste en tillstå. 

Finansiellt har veckan varit mindre bra. I torsdags damp det ner en faktura på 22,5' i mailen. Det var sista (?) betalningen för det kommunala vattnet. "Tar det aldrig slut?" frågade min man och jag undrar detsamma. "Hur mycket blev det totalt?" frågade han också men jag sa som det var: "Jag vet inte och jag vill inte veta". Det som från början kommunicerats ("55, max 60 tusen") har i alla fall dubblats. Kanske med råge. 

Den dagliga pengen har jag i skrivande stund ännu ej sammanställt. Det var Stockholmshelg, så jag misstänker att det blir tagelskjorta på veckan som kommer. 

Det var inga extravaganser: Parkering, Brittfylla på Sturehof och en alldeles underbar mörkbeige kashmirtröja med crew neck från Djäfvulens bolag Uniqlo. Nu när jag skriver detta inser jag att det låter rätt spendypantsy men bär då med er att jag i princip aldrig går på lokal, ytterst sällan köper ett nytt plagg och betala parkering bör man, annars dör man (i Stockholm). Den här gången följde jag emellertid läsartipset Easypark och slapp därmed bot.

Veckans uppgifter handlade om att föra över pengar till ISK:en och googla på prisvärda fonder för att därefter genomföra ett köp på 200 kronor. "Du har nu aktiverat den mekanism som kommer att göra dig rik på aktier" säger jag malligt. Och det stämmer ju. Svårare än så är det inte och det vet merparten av er redan. Detta kapitel vänder sig främst till nybörjare med börsskräck.

Jag rekommenderar inga specifika fonder i boken men ni vet ju alla vad jag förespråkar och har. Men för sakens skull gjorde jag en googling. Man får se sig för var man hamnar. Ofta är det banker och finansbolag som köper sig till sidan ett i sökresultaten och där slussas man vidare till deras utbud.

Börskollen hittade jag rankinglistor på "bästa indexfonderna" på ett, tre respektive fem års sikt. Jag har svårt att se poängen med att utvärdera ett innehav på kortare tid än fem år och innehavet bör alltid korsköras mot åtminstone OMX30 (vid svensk indexfond) eller DJ USA (vid amerikansk/global indexfond). Dessa tre rekommenderas på fem år:

Handelsbanken USA Ind Crit A1, 0,21% i avgift. Största innehav: Apple, Microsoft, Nvidia (techbolag), Alphabet (Google), Johnson & Johnson m fl.


Grön linje: Handelsbanken USA Ind Crit A1. Gul linje: DJ USA. En bra bit över index och således klart godkänd. Fondavgiften är borträknad i ovan så det du ser är nettoskillnad.

Storebrand USA A SEK, 0,21% i avgift. Innehaven är i princip desamma som hos Handelsbankens USA-fond ovan. 


Länsförsäkringar USA Index, 0,21% i avgift. Grön graf. Ja, samma innehav som i de ovan minus lite Tesla i svansen. 


Som alltid när jag läser smäktande rankinglistor av det här slaget blir jag ängslig. "Ska jag kanske byta till denna istället?". Men oftast är svaret bara ett Avanza-sök bort och i princip alltid till min fördel. Eller neutralläge. Spiltan Aktiefond Investmentbolag, mitt största enskilda innehav (grön graf), har visserligen åkt lite mer berg- och dalbana än Länsförsäkringar USA (blå graf). Men resultatet är i skrivande stund detsamma.


Det var tunnsått med svenska indexfonder i min snabba googling. Har du några tips får du gärna dela med dig av dessa, gärna med jämförelse relevant index. Att flasha ökningstal utan att delge avgifter eller indexrelation är Kuckelimucks jobb.

Jag har kanske nämnt att jag har en börstävling med en kompis? Hon gillar att handplocka ”lovande” bolag, främst inom medtech och jag är som bekant indexkramare. För sex år sen investerade vi 5 000 kronor var enligt våra respektive börsstrategier.

Jag lovade att ligga blick still i min DNB Global Indexnära och hon fick wheela och deala hur mycket hon ville. Tanken var att vi redan efter fem år skulle avsluta och då resa för pengarna, förloraren fick betala flygskumpan.

Det var för övrigt henne jag träffade på Sturehof och resultatet till dags dato var förkrossande. För mig. Mina innehav ligger på 9 800 kronor vilket ju i rimlighetens namn får anses vara bra. Man säger ju att börsplacerat kapital i regel fördubblas på tio år.

Att då nå nästan samma utfall på bara sex år är klart godkänt. Så kände jag tralala tills jag såg hennes portfölj. Dryga sjutton tusen! Visserligen hade hon tydligen, helt regelvidrigt, pytsat in 2 500 kronor i samband med någon nyemission men ändå. Knäckande.

Nu dags för en utvikning. Av de tiotalet bolag hon valt hade typ två raketat iväg medan resten dippat. Hon trodde att ett bolag gått i konkurs för hon kunde inte hitta det i listan. ”Men det är inte så lätt att veta eftersom nästan alla bytt namn sen start”. 

Är det korrekt att sammanfatta utkomsten av vår tävlan så här?

”Indexinvestering - förutsägbart, stabilt och småtrist. Enskilda aktier inom innovativa sektorer - oförutsägbart, volatilt och därmed spännande”.

Mvh

FruEfficientBadass

14 kommentarer:

  1. Japp, jag tycker din sammanfattning är helt korrekt. Och tacka vet jag "förutsägbart, stabilt och småtrist", både när det gäller såväl investeringar som män. Har testat "spännande" av både ena och andra sorten, men nej tack, den sortens spänning är jag hellre utan. Min "spännande" aktie (ett lovande läkemedelskoncept) har jag dock kvar, för att slippa sälja med förlust. Det var förstås jättekul när den gick upp som en sol, men sen gick den ner som en pannkaka och nu ligger den på en bråkdel av sitt värde under glansdagarna. Aktien lyser sen åratal med röda siffror, så jag har skaffat en egen ISK åt den så jag ska slippa se dem. Men om jag får leva länge så kanske den ger mig guldkant på äldreboendet.

    /Mme A

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Aktien lyser sen åratal med röda siffror, så jag har skaffat en egen ISK åt den så jag ska slippa se dem". Haha, en skäms-ISK. Hade jag fortfarande ägt HM hade de legat där. Dessvärre tror jag inte de givit mig guldkant på äldreboendet.

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Kärleksbesvärjelser
      2) lösning och bot mot all sjukdom
      3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
      4) Äktenskapsbesvärjelser
      5) Graviditetsbesvärjelse
      6) Uppbrottstrollformler
      7) Dödsbesvärjelse
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Skulle vara intressant att höra vad ni har att säga om insättningsgarantin och investerarskyddet nu i ”oroliga” banktider. Inte för att jag är orolig eller vill göra andra skraja utan mer för att ha både hängslen och livrem. Strategier? Många olika banker? / Fia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar lösa kontanter? Jag hoppas för din skull att du inte har en mille liggande oinvesterat. Aktier ligger utanför bankernas kontroll och ägandeskapet har förmedlats av en värdepapperscentral (i Sverige: Euroclear). Så fort köpet gått igenom har bankerna ingenting med saken att göra, du är nu en liten ägare av valt bolag. Om valt bolag däremot går i kånken kommer Kuckelimuck inte lägga två strån i kors för att kompensera dig.

      "Investerarskyddet" avser även det kontanter på ett värdepappersinstitut, fast till ett lägre belopp jmfrt. med insättningsgarantin. Stay indexinvested and fear nothing!

      Radera
  3. För övrigt har jag ett par tankar om dagens Alecta-debacle. Naturligtvis kör dagligmedia hela racet med skrämselretorik och biljard-droppings. När sanningen är att de nischade banker som gått i konkurs i USA är en försvinnande liten del av Alectas innehav. Pensionsmyndigheten: "Om det här bara avser de här bankerna är det inget som påverkar svenska pensionssparare i det allmänna pensionssystemet, med mindre än om man innehar andelar i fonder i de här bankerna, och det finns säkert sådana fonder i premiepensionssystemet". PPM ni minns, den lilla fjutten vi själva får disponera (nästan) helt enligt eget tycke och där de kloka av oss väljer förvalda AP7 Såfa. Mer om det snart i "Mitt sparår".

    Däremot är det på kort sikt (2-5 år) oroande att techsektorn avskedar en masse i USA eftersom merparten av de globala indexfonderna (som synes i inlägget) investerar tungt i dessa. Men för oss finansiella sengångare intet nytt under solen. Sitt still i båten, skaffa en hobby, låt ISK:en vara.

    SvaraRadera
  4. Det är en jättebra beskrivning av läget i er "tävling" - jag föredrar också tryggt, säkert och lite småtrist framför massa spänning och galna upp/nergångar. På samma sätt som jag är som mest nöjd i mitt hem, pysslandes med mina växter eller något annat litet projekt istället för att vara ute och svira/slänga pengar omkring mig. (diskuterade i veckan med maken att jag inte varit ute "på lokal" sedan i september förra året)... Fick för ett år sedan ett presentkort av min avgångsklass på en fin restaurang som måste utnyttjas... Planen är att det ska göras innan sommarn iaf! Men jag får typ panik när man kollar menyer och ser att "bröd med vårt egna kärnade smör" kostar 75 kr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gulligt av dina elever ändå. Här i Hudik får lärarna på sin höjd en blomma från Coop.

      Radera
    2. Ja, nu är dock tiden på fancy Östermalmsskola över så nu blir det nog mer modesta gåvor.. Med fördelen av halverad pendlingstid (25 min enkel väg ist för 70 min enkel väg). Jag tar varenda Coop-blomma över fancy restaurangbesök!

      Radera
  5. Har nyligen börjat med investeringar och undrar en sak, sökte på "billigaste bästa indexfonderna" och hittade den hr sidan https://investorunner.com/sv/indexfonder/ som skriver "Istället kan du spara dig den tiden åt att försöka hitta de billigaste indexfonderna. Det är en klart bättre och mera tidseffektiv strategi." Stämmer det? Är det så att billiga indexfonder är bäst, eller hur funkar det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indexfonder presterar generellt sett bättre än aktivt förvaltade fonder över tid. Det kan du läsa om på den sida du refererar till ovan. En aktivt förvaltad fond kan överträffa prestationen av en indexfond ett eller ett par enskilda år i rad. Men sällan fem år i rad och försvinnande få gånger tio år i rad (har för mig att jag sett siffran 1%).

      Så ja, indexfonder är bäst rent avkastningsmässigt, eftersom de äger en liten del av "ett helt börsindex/börs" och således inte utsätts för enskilda förvaltares klanterier eller bolagsrisk (d.v.s. det som händer om ett bolag går i konkurs och man som aktieägare förlorar hela innehavet). I en indexfond slussas de veka bolagen ut längs med vägen medan de starka nykomlingarna per automatik fångas upp. Man kan säga att en indexfond är "självrengörande". Du har alltid en bukett av bra aktier, till bra pris/avgift.

      Om vi är överens om detta är nästa punkt: Ska man betala dyrt eller billigt för en indexfond? Det förra är att föredra. Det krävs inget börssnille eller snajdig slips för att dra ett linjalstreck vid de 30 största bolagen på en börs varför inte ens den högdragna av Kuckelimucks ids ta mer än 0,3% i avgift för en indexfond. Därmed är indexfonderna per definiton nästan alltid billiga, till och med hos storbankerna.

      Även om vissa, som Swedelimuck, försökt ta aktiv-fond-förvaltningsprocent på indexfond-investerande innehav historiskt. Men där gick de bet, Föreningen Aktiespararna lämnade in en grupptalan till ARN och Swedbank medgav till slut att de tagit aktiv avgift för passiv indexförvaltning.

      https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/swedbank-medgav-fondlureri

      Istället försöker man nu skapa komplexa börsprodukter av typpen "fond-i-fond" som man säljer på sina småsparare. Jag har själv en 20-åring i min närhet som besökte sin "rådgivare" på Swedelimuck för en "konsultation" och fick rådet att investera sina surt förvärvade 5 000 sparpengar/månad i en "aktivt" förvaltad fond med 1,5% i avgift. Vid närmare granskning gick den aktiva förvaltningen ut på att "förvaltaren" med fingerspitzgefühl valde ut en handfull indexnära fonder som man la i en fond med kreativt namn som därmed skulle motivera en hög avgift. Och är det något som över tid urgröper dina investeringar är det hög avgift. Jag gjorde en snurra på just det caset och konstaterade att hon hade förlorat närmare en kvarts miljon över 20 år om hon legat kvar i det av banken föreslagna alternativet, jämfört med att själv plocka ut de indexfonder som banken bakat in i sin fond-i-fond.

      Det var ett långt svar på din fråga "Är billiga indexfonder bäst". Svaret är ja. Varför betala för därtappat vatten i fin flaska när du kan tappa minst lika kvalitativt vatten från din kran?

      Radera
    2. Jag menar naturligtvis att "det senare är att föredra" i inledningen till stycke tre. Såvida du inte är consumer sucker på börsen.

      Radera
  6. Det är vad jag vet lite problematiskt att jämföra fonder som värderas i SEK (samtliga i listan) med ett index som värderas i USD (DJ USA). Om du t ex har en fond som följer ett USA-index som har gått plus minus 0 på ett år, men dollarn har stärkts med 10% under samma period så kommer fonden räknat i SEK ha avkastat +10%. Trots att det till 100% följer det index som har gått plus minus 0. Det är helt enkelt viktigt att hålla koll på valutorna när man gör jämförelser, annars blir det lätt missvisande. (det låter kanske petigt men det kan göra väldigt stor skillnad, speciellt över såhär korta perioder)

    SvaraRadera
    Svar
    1. EDIT: Samma gäller att inkludera utdelningar. Se till att alltid jämföra med index som inkluderar återinvesterade utdelningar (OMXS30 gör inte det, troooor inte DJ USA gör det heller).

      Radera