tag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post1972829910823490384..comments2024-03-29T08:42:09.660+01:00Comments on FruEfficientBadass: Lärdomar från helgens matlagningFruEfficientBadasshttp://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-17945283395006990582023-01-18T21:50:15.519+01:002023-01-18T21:50:15.519+01:00Några till:
Gyros på fläskytterfile med hembakade ...Några till:<br />Gyros på fläskytterfile med hembakade pitabröd<br />Dahl (indiska linser) med hembakat namn<br />Arroz a la cubana (googla)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-90403894062495813232023-01-18T21:37:16.055+01:002023-01-18T21:37:16.055+01:00Lite s på rester: potatisplättar och Rotmos plätta...Lite s på rester: potatisplättar och Rotmos plättar andra dagen.<br />Havregrynsgrötsrester och ris gör jag bröd på. https://youtu.be/-oRs9XeMqPk<br />Idag gjorde jag en stek på en billig fläskytterfile, supergott:<br />https://diethood.com/pork-loin-roast-recipe/<br />Grönsakssoppa med flammenkuchen<br />Potatisvåfflor med cream fraiche, rödlöken och bacon eller kokt skinka.<br />Misir Wat (etiopiska linsgryta) med bovetepannkakorAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-13569752877404001462023-01-18T10:37:30.876+01:002023-01-18T10:37:30.876+01:00Haha, svarta linser är ju belugalinser. Funkar ock...Haha, svarta linser är ju belugalinser. Funkar också bra med små gröna linser/puylinser!<br /><br />Min regel vid matlagning är att hålla sig till samma kök, alltså inte vilt blanda smaker från olika världsdelar. Då blir det ofta bra! Alltid tomater i olika tetror/konserver, linser, lök, vitlök, smaksättningar och kryddor hemma. Det går alltid att göra en daal, pastasås osv med detta. Mina kryddlådor är dock ganska välfyllda, det är utöver baskryddorna typ chiliflakes, aleppopeppar, gochugaru, pul biber och 3 sorters svartpeppar...<br />Lupinernanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-66605383174120408132023-01-17T19:05:46.465+01:002023-01-17T19:05:46.465+01:00Lite av ett signum,Lite av ett signum,FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-5337680175693131272023-01-17T19:05:30.110+01:002023-01-17T19:05:30.110+01:00Blev nyfiken på receptet mercimek corba och googla...Blev nyfiken på receptet mercimek corba och googlade. Den ser ju väldigt enkelt ut. "Har allt hemma" minus de röda linserna. Och "pulbiber" som jag förstått kan ersättas med chiliflakes. FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-49947087562085696522023-01-17T19:03:15.845+01:002023-01-17T19:03:15.845+01:00Kyndel! Bara ordet får snålvattnet att rinna.Kyndel! Bara ordet får snålvattnet att rinna.FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-83891523760412868312023-01-17T19:02:52.425+01:002023-01-17T19:02:52.425+01:00"men nu står en maffig lasagne med ratatouill..."men nu står en maffig lasagne med ratatouille, linser och rostade valnötter redo att bara gräddas som kvällens middag och framtida luncher." Vill du bli min hemmafru?FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-57739145037653528072023-01-17T19:01:34.175+01:002023-01-17T19:01:34.175+01:00Eller hur? Kommer osäkt att tänka på konceptet &qu...Eller hur? Kommer osäkt att tänka på konceptet "fried rice". Du tar vad du har av vissna grönsaker i kylen och fräser på. Räcker med ett par morötter, en klyfta vitlök och en halvledsen broccoli. Sen i med en batch kallt ris som legat och törkat i kylskåpet. När det hela brynts (liten skorpa på riset gör inget) häver du på soja, peppar och sesamolja. Helt underbart. Extra lyx med stekt ägg och srirachamajonnäs till.FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-66670095676086337572023-01-17T16:49:20.501+01:002023-01-17T16:49:20.501+01:00Pluspoäng för grytvante med Josef Frank-elefanter....Pluspoäng för grytvante med Josef Frank-elefanter.<br /><br />MagnusAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-15965851788915545782023-01-17T12:49:37.661+01:002023-01-17T12:49:37.661+01:00Är det okej om jag anmäler dig till Sveriges mäste...Är det okej om jag anmäler dig till Sveriges mästerkock på fyran?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-7756119931608166942023-01-17T12:48:25.887+01:002023-01-17T12:48:25.887+01:00Tror det var något som detta maken gjorde: https:/...Tror det var något som detta maken gjorde: https://www.koket.se/rodbetsbourguignon-med-pure-pa-mandelpotatis <br /><br />Men jag tror han kokade rödbetorna för sig i en kastrull och pytsade i dem på slutet (ist för att ugnsrosta). kemilärarennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-4682287146862402932023-01-17T11:13:21.584+01:002023-01-17T11:13:21.584+01:00Det är verkligen tillfredsställande med billig mat...Det är verkligen tillfredsställande med billig mat som alla gillar. Tisdag är hos oss linssoppans dag, den turkiska varianten mercimek corba med rejält med spiskummin, mynta och chili. Till det en plåt foccacia, alla 5 hemma mätta och nöjda under 60 spänn. Speciellt bakning ger #sparadkrona-pirr pga mjöl är billigt jämfört med bakvert som är löjligt dyra i butik. Havrebollarna kostar 35 spänn på Gateau! Kanelbullar i frysen skapar vardagslyx som barnen älskar.Isadorahttps://www.blogger.com/profile/05281709072128664120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-65338572766859505482023-01-17T11:09:30.779+01:002023-01-17T11:09:30.779+01:00Ja, jag brukar också kylskapsgoogla. :-) Och man h...Ja, jag brukar också kylskapsgoogla. :-) Och man hittar ju alltid inspiration. Denna helgen var det våra sista egenodlade potatis, en påse färsk svamp som inte hade använts under veckan och en bit pecorino som hade sett sina bästa dagar. Dessa sökord plus "gratäng" (gratänger och grytor är perfekt för att ta hand om rester) gav tillräckligt med inspiration för en jättegod potatis-svamp-gratäng, kryddad med kyndel, rosmarin och vitlök. Idag kommer jag att njuta av den sista portionen. :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-27448463564268350562023-01-17T11:00:31.385+01:002023-01-17T11:00:31.385+01:00Ok, nu blir denna vegetarian sugen på receptet... ...Ok, nu blir denna vegetarian sugen på receptet... ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-69573480773807091002023-01-17T10:56:48.296+01:002023-01-17T10:56:48.296+01:00Håller med om att det är något meditativt och till...Håller med om att det är något meditativt och tillfredsställande med matlagning. Efter många år vid spisen blir det också allt lättare för mig so f d receptslav att modifiera rätterna. Tänker mig detta till helgen med ett gott mos och är helt inne på egen torkad svamp, svarta och/eller gröna linser i stället för beluga-dito, torkad timjan (helst från Österlenkryddor; den doften!) i stället för färsk, grov dijonsenap och vinäger. Jag tycker det är något med syran i vinäger som lyfter linserna. Kör just nu ett försök med fyra preppade vegorätter från boken Prepp. En kämpig start, men nu står en maffig lasagne med ratatouille, linser och rostade valnötter redo att bara gräddas som kvällens middag och framtida luncher.<br /><br />MagnusAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-37912078474536549452023-01-17T10:17:00.108+01:002023-01-17T10:17:00.108+01:00Vi (maken) gjorde en vegetarisk bourguignon med ko...Vi (maken) gjorde en vegetarisk bourguignon med kokta rödbetor i (ist för kött) OMG det var så gott!!! Rödbetornas konsistens tog köttets plats perfekt.. (Nu börjar det vattnas i min mun...) <br />kemilärarennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-19164420144884697652023-01-17T09:03:41.134+01:002023-01-17T09:03:41.134+01:00Att lära sig grundläggande matlagning är nog det a...Att lära sig grundläggande matlagning är nog det absolut viktigaste om man vill leva lite billigare.<br /><br />Nuförtiden har man allt större och finare kök. TV, streaming och nätet svämmar över av matlagningsprogram och recept. Trots det är min känsla att det lagas allt mindre mat.<br /><br />Kanske för att man inte orkar. Kanske för att man tror att det är svårt. Och det blir ju både svårt och dyrt om man ska laga thai ena dan, indiskt nästa dag och kanske ett nytt coolt afrikanskt recept nästa dag. Mängden tekniker och specialingredienser ökar lavinartat. Mystiska kryddburkar och underliga såser fyller snabbt upp skafferi och kylskåp. <br /><br />Du har verkligen rätt i att man oftast har massor av användbart hemma men i princip aldrig allt som står i receptet. Men I väldigt mycket matlagning är det verkligen inte så noga. Faktiskt inte bakning heller. I vart fall inte bröd om man har fattat grundprincipen. Man kan ta bort, lägga till eller byta ut ganska friskt.<br /><br />Själv gjorde jag en utmärkt pytt i panna i helgen. Pytt är ju kungen av "ta vad du har"-rätter. Man behöver ju inte ens ha potatis. Ris eller andra rotsaker funkar ju också bra.<br /><br />Min pytt bestod av några potatisar som skalades, tärnades och råstektes. Parallellt med det stekte jag lök, rester av julskinka, överbliven stark ungersk korv som definitivt hade sett bättre dagar och snabbt uppkokt brysselkål som återfanns isig och ledsen längst in i frysen.<br /><br />När potatisen var gyllene och mjuk blandades allt ihop. Kryddades med salt och peppar. Till det stekta ägg. Äggen var definitivt på dekis långt efter bäst före men man kan testa i kallt vatten om de flyter eller sjunker. Om de sjunker är de OK.<br /><br />Det här blev faktiskt en av de godaste pyttar jag har gjort.<br /><br />Och jag som tyckte att jag egentligen borde gå och handla.Frihetsgraderhttps://frihetsgrader.com/noreply@blogger.com