tag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post3816929463995721253..comments2024-03-29T06:54:42.701+01:00Comments on FruEfficientBadass: Mat 2.0. 2.0FruEfficientBadasshttp://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comBlogger62125tag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-84345381625453016642019-02-21T07:13:47.055+01:002019-02-21T07:13:47.055+01:00Var sak har sin tid helt enkelt!Var sak har sin tid helt enkelt!Ingridhttps://www.blogger.com/profile/00281805956410566575noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-86034167187238560752019-02-21T06:55:06.391+01:002019-02-21T06:55:06.391+01:00Å det bästa med att bo i fransktalande länder, sön...Å det bästa med att bo i fransktalande länder, söndagens marknader. Tänkte på det igår när jag var på badhuset. Fransmän är så roliga. Söndagen - åtminstone om du är man - innebär först "du sport". Du tar antingen på dig avancerad cykelutrustning och cyklar några meter, eller så går du till simhallen, tar på dig tighta simbrallor, badmössa och simglasögon och så ställer du dig i den grunda delen av bassängen och pratar med dina kompisar. Sen passerar man marknaderna på vägen hem och köper kött/fisk, grönsaker, vin, efterrätt, bröd. Och sen söndagslunch timmar i stäck och sen kanske en liten dodo. Le savoir vivre, så långt ifrån våra stressade aktivitetsscheman man kan komma. Aaargh om det inte vore för fransmännen hade jag övervägt att flytta dit. FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-68925310536563743352019-02-21T06:49:19.322+01:002019-02-21T06:49:19.322+01:00@Ingrid: Jag uppskattar omtanken men jag har rekat...@Ingrid: Jag uppskattar omtanken men jag har rekat med lokala experter (fick hans Tinder-historier på köpet) och felet ligger på inkommande troligtvis under en asfalterad väg hundra meter bort så det blir till att invänta våren. Detta lärde jag mig i år: Att tjälen går ner längre under asfalt. Då spelar det ingen roll hur många elkablar du installerat på väg ner i marken, du måste vara där och spola för att vattnet inte ska frysa. En erfarenhet rikare yay. FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-57383998154045848902019-02-20T22:00:51.395+01:002019-02-20T22:00:51.395+01:00Fast det finns säkert fler lösningar, bäst att ni ...Fast det finns säkert fler lösningar, bäst att ni rekar med lokala experter. Ingridhttps://www.blogger.com/profile/00281805956410566575noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-12216436261675858982019-02-20T21:32:44.881+01:002019-02-20T21:32:44.881+01:00För att få riktigt god broccolisoppa så krossar ja...För att få riktigt god broccolisoppa så krossar jag ner en rå vitlöksklyfta och saltar med örtsalt. Reder gärna med grädde, cf eller philadelfiaost. <br />Ja fy satan middan är ett pussel här med en barn med extrema matallergier, en man som ska ha sås och kolhydrater och jag som inte vill ha kolhydrater. Som tur jobbar maken extra på en grönsaksmarknad på söndagar så vi får frukt och grönt gratis. Jag måste nog ge matplaneringen en till chans. Jag är en sån som går in i köket och då bestämmer vad som ska lagas. Sen går ju en hel del pengar till apéro kontot / La Parisienne Fransosenhttps://www.blogger.com/profile/07705085428583977382noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-70927968926466181662019-02-20T21:09:46.481+01:002019-02-20T21:09:46.481+01:00Är det avlopp eller inkommande vatten?
Är det avl...Är det avlopp eller inkommande vatten?<br /><br />Är det avlopp kan man ånga upp det a la budgetvariant. Sätt en gammaldags kaffekokare på spisen och dra en slang från den till toan så kommer den varma ångan ner i toan👍🏻<br /><br />Är det inkommande vatten får man INTE göra så. Då är typ enda sättet att ringa en större firma. Ingridhttps://www.blogger.com/profile/00281805956410566575noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-27505246319930434052019-02-20T20:29:56.307+01:002019-02-20T20:29:56.307+01:00Jag kan höra med min VVS-man ju! Återkommer. Jag kan höra med min VVS-man ju! Återkommer. Ingridhttps://www.blogger.com/profile/00281805956410566575noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-49067600045507717032019-02-20T19:55:03.857+01:002019-02-20T19:55:03.857+01:00Broccolisoppan jag gör gillas bäst med grädde i (v...Broccolisoppan jag gör gillas bäst med grädde i (vispgrädde eller imat) + örtsalt och eller grönsaksbuljong. <br />Raggmunkar har jag inte så mycket erfarenhet av - hur krydda kyckling svarar nog någon av de andra bäst på då jag inte äter fågel.<br />/kryddisen<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-23316296943963269692019-02-20T19:40:16.304+01:002019-02-20T19:40:16.304+01:00@Anonym: Jag tror att jag hade ballat ur om jag va...@Anonym: Jag tror att jag hade ballat ur om jag varit själv. Typ ätit gröt och potatisplättar två veckor i sträck bara för tillfredsställelsen att komma ner under tusingen. Tur kanske att man har di där glina ändå.FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-48738251475825114812019-02-20T19:37:47.191+01:002019-02-20T19:37:47.191+01:00En magisk kombination.En magisk kombination.FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-17026892255738876622019-02-20T19:33:46.973+01:002019-02-20T19:33:46.973+01:00Började för tre veckor sedan med billig soppa med ...Började för tre veckor sedan med billig soppa med bröd på kvällarna. För två veckor sedan bytte jag ut 85-100 kronors utelunch mot innelunch, oftast soppa med bröd under tian. Bonus var alla härliga människor att prata, äta och skratta med./frivilligpensionärAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-37238982819972695482019-02-20T19:27:29.318+01:002019-02-20T19:27:29.318+01:00Lingon och rivna morötter, såklart ;-) jag vet, sm...Lingon och rivna morötter, såklart ;-) jag vet, smiley! <br />/CAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-31352378441501648402019-02-20T19:13:25.874+01:002019-02-20T19:13:25.874+01:00Det låter ju asslimmat, både för plånbok och Krydd...Det låter ju asslimmat, både för plånbok och Kryddpåfyllarkropp. Men du med din arsenal av kryddor måste väl ha några smakhöjande tips till min veckomeny. Vad har man i en broccolisoppa för att få den att nå nästa nivå? Raggmunk? För att inte tala om att krydda kyckling i valfri riktning?FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-54747850524576327142019-02-20T19:11:05.551+01:002019-02-20T19:11:05.551+01:00Vattnet har frusit så det blir till att stanna hem...Vattnet har frusit så det blir till att stanna hemma i stan. Några budgettips på vad man kan göe?FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-16458137425443013892019-02-20T19:07:26.222+01:002019-02-20T19:07:26.222+01:00Jisses, tusen grejer att kommentera - fast jag int...Jisses, tusen grejer att kommentera - fast jag inte har barn!<br />När jag inte arbetar på det vanliga arbetet händer det oftast att jag typ äter bara en gång om dagen (kvällen). På jobb äter jag frukost vilket jag aldrig annars gör (antagligen för snål att låta bli då det är gratis)<br /><br />Ellinor - jag har saknat din röst i kommentarsfältet! Ellinor on Fire? <br /><br />Ang. mat så har jag svårt att få tiden och entusiasmen att räcka till att laga mat varje dag. Således blir det ofta en veg. lasagne (är vegetarian) som sedan äts 4 dagar i rad, eller en linsgryta etc.<br /><br />Äh, fick inte med hälften tror jag.<br />/kryddpåfyllarenAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-58222721236731211922019-02-20T17:52:53.428+01:002019-02-20T17:52:53.428+01:00Något med horse boot lady on fire eller där du kom...Något med horse boot lady on fire eller där du kombinerar lady eller princess med något enklare för att tona ned det fina och prydliga som du inte gillade, t ex simple, tough. Eller något med on horseback, riding with fire, with mare(?) on fire... Äh, det var inte så lätt det där. Att ha ett namn på svenska är ju inte heller fel. /EvaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-22218197761280575752019-02-20T17:14:34.477+01:002019-02-20T17:14:34.477+01:00"Fru Gal" ?
Redan taget månne? För obvio..."Fru Gal" ?<br />Redan taget månne? För obvious?Ikayakihttps://www.blogger.com/profile/13818625869205766649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-36573801886901960302019-02-20T15:38:48.432+01:002019-02-20T15:38:48.432+01:00Tack för ditt tålamod Ellinor, kan ju tänka mig at...Tack för ditt tålamod Ellinor, kan ju tänka mig att det finns en och annan som av ren artighet bara gäspar osynligt bakom skärmen och låter det passera. ;) <br /><br />Men vet du vad, det här med att äta bara en gång om dagen är en ätstil som jag läst en del om på bloggar för ett par år sedan. Har dessvärre helt glömt var. Min pappas kollega var en sådan typ, åt bara stor lunchlåda på jobbet, hemma åts ingenting varken på morgonen eller på kvällen, aldrig! Han var väldigt ekonomiskt, praktiskt och förnuftigt lagd, var sällan sjuk och var allmänt en sund person, gift och hade flera barn. Så det går att leva så uppenbarligen. Och så de hårdtränande bloggkillarna jag läste om som satt i system att träna hårt, spara tid och pengar och äta just bara en gång per dag men då enorma portioner förstås.<br /><br />Har också tänkt på att detta med fil med tillbehör är ett dyrt middagsalternativ. Har till och med funderat på att bojkotta vissa matvaror en viss tidsperiod av besparingsskäl. Om man bestämmer sig för att inte äta fil, eller yoghurt med klassiska tillbehör som flingor, äter man istället annat som är naturliga substitut, dvs vanlig mat, gröt eller smörgås. Kan innebära inte så små besparingar. Yoghurt är dessutom sockrigt och alltför gott, en liter tar slut i ett nafs. <br /><br />Har märkt att jag äter minst 1 kg mindre ost i månaden, mindre bregott (eller bregottsubstitut) och minst fem brödlimpor färre per månad sedan jag infört grötfrukost som standard. Enormt vad mycket billigare sådan frukost är, även om jag ibland är extra hungrig på morgonen och även kan äta ett ägg eller äggmacka till också. Har sedan länge tomatförbud, dvs jag tittar inte ens åt färska tomater i affären. Standard är bara morötter och något grönt eller vitkål. Tomat får jag ändå i mina ständiga rätter med tomatkross och/eller tomatpuré. Gurka köps några få gånger per år, när den är som billigast. Den innehåller ju ändå nästan bara vatten.<br /><br />/EvaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-61441871607254217392019-02-20T15:13:28.160+01:002019-02-20T15:13:28.160+01:00Får kanske ha en omröstning om namnet. ;-)
När ja...Får kanske ha en omröstning om namnet. ;-)<br /><br />När jag läste på universitetet för hundra år sedan, så fick vi lära oss att den vanliga människan (alltså även vuxen) kan behöva mellan 5-10 tillfällen att smaka nåt innan det blev en vana att äta. Men det fanns dessutom riktigt tveksamma individer som kunde behöva upp till 50 (!) tillfällen innan de vågade lita på en ny smak. De hade överlevt utmärkt på stenåldern, men nu tror jag föräldrarna sliter sitt hår över dem...Ellinornoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-70271848982708296322019-02-20T15:11:34.420+01:002019-02-20T15:11:34.420+01:00@Plina: För att förtydliga. Jag lagar alltså en ma...@Plina: För att förtydliga. Jag lagar alltså en matlåderätt varje lördag, ibland även en på söndag. Sen varvar jag de jag har i frysen, så jag får ny mat varje dag. I veckorna finns noll tid att laga nåt, då är det värma lite snabbt (som sagt, på 45 min alltså) som gäller. <br /><br />Sen får man inte glömma att jag endast har en kokvrå, så det går inte riktigt (men nästan!) att laga flera rätter samtidigt. Däremot försöker jag tänka till, så idag när jag jobbar hemma så kokar jag ris både till middagen idag och till lunchen imorgon. Planering är verkligen A och O. Jag planerar alla veckans luncher och middagar på måndag förmiddag (ja, förutom måndag lunch som är planerad veckan innan), då infinner sig alltid en lugn i mig. Typ "åh så skönt, jag får mat även denna vecka". Försöker alltid att stämma av med Willys erbjudanden, så jag passar på och utnyttjar så mycket som möjligt av vad de har billigt just den veckan. <br /><br />@Fru EB: Ah, dessa rackarns ungar. Plötsligt är jag tacksam över hästarna som snällt äter hö varje dag. Dessutom gnäggar en av dem lyckligt varje (!) gång jag kommer med mat. Vilket på helgerna är fem gånger/dag. Hehe. Ellinornoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-52214192793759547882019-02-20T15:06:42.738+01:002019-02-20T15:06:42.738+01:00Visste väl att Eva skulle komma med nån jobbig san...Visste väl att Eva skulle komma med nån jobbig sanning igen. ;-) Men jag hade varit nöjd med att äta en gång/dag istället för tre gånger/dag. Värst är ju att jag räknat ut att det är billigare med lagad mat (läs: ris och tonfisksås) än min klassiker fil och flingor. Så det är bara att slava vidare vid spisen...Ellinornoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-67877766982317403262019-02-20T15:05:28.420+01:002019-02-20T15:05:28.420+01:00FruEB, jag tror inte på att det är humbug. Det låt...FruEB, jag tror inte på att det är humbug. Det låter ju inte heller så om du fick bra resultat på blodprovet. Är det nu bara placeboeffekt så funkar den skitbra i alla fall, för jag minns knappt när vi var sjuka sist (bortsett från enstaka lindrig förkylning). https://www.dietdoctor.com/se/d-vitamin Pigg kan jag inte påstå att jag är ändå, men det beror ju på att jag lägger mig för sent i förhållande till när jag går upp...Emmahttps://www.blogger.com/profile/14471831537588873428noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-45209169725521739972019-02-20T14:05:21.583+01:002019-02-20T14:05:21.583+01:00FruEB OT nästa vecka är det sportlov för barnen i ...FruEB OT nästa vecka är det sportlov för barnen i Stockhomsområdet, blir ni i stugan norrut, mannen tar väl några semesterdagar/tar ut sparade barndagar och åker på dagsutflykter till skidberg-anläggningar i närheten? <br />Eller är ni mer åt hållet enkeltur med taxi till plattan för barnen på måndagen för att sedan fira barnfritt hela veckan, du och mannen din?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-16691238846254488272019-02-20T13:59:39.210+01:002019-02-20T13:59:39.210+01:00Men då är det ju inte industriproducerat som barne...Men då är det ju inte industriproducerat som barnen gillar? Helst vill de ha "räfflad" pommes, så att man alldeles säkert vet att ingen människa varit i närkontakt med produkten. Frågar du mig föredrar jag ditt recept.FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6889131728948302999.post-78454254556250709922019-02-20T13:58:29.071+01:002019-02-20T13:58:29.071+01:00@Ingrid: VIlken kalaskommentar. Ja var ska man bör...@Ingrid: VIlken kalaskommentar. Ja var ska man börja. Jag är helt star struck av att du umgåtts med kändiskockvetenskapsmän och tror ab-so-lut att det ligger något i det han säger. Ett tag när de var riktigt svårt och de hade svårt för grönsaker brukade jag sätta dem vid bordet tio minuter innan middagen så att de kunde göra "grönsaksgubbar" d.v.s. på tallriken skapa gubbar med hjälp av morotsstavar, gurka, tomat, majs (dock ej rättika). Såklart att de åt upp gubbarna sen! Däremot har jag varit dålig på plockmat av olika slag. <br /><br />Nej kyckling får vi nog köpa en gång varannan vecka, men ett 4-pack lax funkar nog i en månad givet tt man inte behöver mer än en filébit för att fylla fem makirullar.FruEfficientBadasshttps://www.blogger.com/profile/02406163033022151668noreply@blogger.com