KÖPTIPS

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hallon, elskling.se, inkClub, Timarco och Bank Norwegian SE. Köptips på en sparblogg, nu brinner det väl i helvetet? Lugn bitch, jag har bara samlat länkar till saker jag själv använder och med gott samvete kan rekommendera. Merparten av produkterna nedan - en del kostnadsfria såsom elskling och Bank Norwegians kort - skrev jag om redan innan jag visste att det fanns något som heter affiliatemarknadsföring.

Mobiltelefoni
När jag fick kicken sommaren 2018 stod jag för första gången i mitt vuxna liv utan av firma betald mobil inklusive mobilabonnemang. Min bild av att ha privat mobil var att det var svindyrt, både att införskaffa själva mobilen men kanske framför allt att betala abonnemanget. På mitt näst sista jobb var det en massa jidder kring detta med antalet gigabyte och jag vill minnas att vi på säljsidan fick typ 5GB per månad och om vi absolut behövde - exempelvis i samband med extensivt resande och behov av att internetdela med PC:n - kunde vi på nåder få klicka till oss ytterligare en (1) GB och detta omgärdades av en massa gnäll från firmans controller. Döm om min förvåning när jag själv surfade in på mobiloperatören Tre:s budgetalternativ Hallon.se första gången och såg prisbilden. Tips till den som vill blåsa folk medelst mobilabonnemang: Vänd dig till företag där ingen verkar göra prisjämförelser.

Jag tecknade ett 8GB-abonnemang för 149 kronor per månad (kraftigt rabatterat under de första tre månaderna), ink. fria sms och samtal. Därtill fick jag en pott om 25GB som ligger där i bakgrunden och aktiveras i de fall jag skulle överskrida 8GB-gränsen. I skrivande stund har det gått tio månader sedan jag skaffade abonnemanget och min pott är nere i 21GB trots att jag internetdelat som en tok med såväl barn som min dator när vi är på landet. Om jag inte använder surf en månad förs den över till nästa. Jag är med andra ord sjukt nöjd med Hallon och inför landetflytten (där vi saknar bredband) skaffar vi Hallon till hela familjen. Barnen går dessutom som "student" och får på så vis 10GB/mån. för 149 kronor (även där med reducerat pris de första tre månaderna). Klicka här för min hooker-länk till Hallon.


Och gällande själva mobilen rekommenderar jag antingen Mobilfynd.se eller Inrego.se. Finfina urblåsta mobiler som random consumer sucker tröttnat på efter ett par år. Och ska du byta mobilglas i Stöckhölm kan jag rekommendera denna butik på Valhallavägen 172 så får du jobbet gjort till typ halva priset (dessa är emellertid ej affiliatelänkar så du behöver inte känna att du ska handla här för undertecknads skull jut sayin').

Elavtal
Vi hade länge ett elavtal via Fortum på landet och jag vet faktiskt inte riktigt hur det gick till när vi skaffade det. Det var väl så att mina föräldrar hade Fortum och jag orkade inte byta när jag tog över stället. Men under våren 2019 gjorde jag en sökning på elskling.se och såg att jag skulle minska mina elkostnader dramatiskt om jag skulle byta leverantör till Vattenfall. Stresstesta din elleverantör du också och klicka gärna här för att göra det så får jag bli full även i helgen. Förutom en lägre årskostnad fick jag på första fakturan en rabatt på 640 kronor och det är pengar det med. En lite intressant passus var att Fortum hörde av sig efter det att jag sagt upp avtalet och "ville prata". Varför måste man alltid göra slut för att ens leverantör ska skärpa till sig?
Dammsugarpåsar
Ni som följer mig på Instagram vet att jag är lite kräsen på dammsugarfronten eftersom jag har städning som hobby och dammsugaren är lite vad racercykeln är för den franska familjefadern nämligen central. Mitt senaste köp var en Philips FC8721/09, extra tyst och röd. Nuförtiden har nästan alla dammsugare den så kallade "S-bagen" vilket är underbart då man slipper leta med ljus och lykta efter exakt rätt påse och gräma ihjäl sig om man köpt fel. Om jag köper påsarna på Philips webbshop kostar de ink. frakt 41 kronor styck. Men om jag istället köper den generiska varianten (d.v.s. det står inte "Philips" på påsen och det kan jag leva med) hos inkClub.se får jag dem drygt 25% billigare, för 30 kronor påsen inklusive frakt. Du kan också vid ett tillfälle klicka hem en (1) påse för 1 krona. Klicka här för min affiliatelänk till inkClub.se (jag får 15% i provision på ditt köp så var inte knusslig beställ två vettja).Effekt läderbalsam
Ni som läst bloggen sedan start vet att jag har ett symbiotiskt förhållande till framför allt mina bruna läderstövlar. Jag tror att de kan ha inköpts runt 2010 och jag brukar som regel nussa runt med dem en gång per vecka under vinterhalvåret då jag rengör och putsar dem samt ger dem veckans bikt. På bloggen fick jag tips om Fiskars Smorning och Effekt Läderbalsam och av olika skäl har jag bara testat det senare. Vilken underbar produkt! Stövlarna blir liksom mjuka och fuktiga och glansiga och vackra. Detta kan låta lite flummigt, men det känns som att de lever upp när jag smörjer dem med detta mirakelmedel. När jag under våren 2019 lämnade in dem för omklackning hos Isaks på Gärdet i Stockholm (ej affiliate-länk, bara old school tips om en hantverkskonstnär) såg jag också att han använde just Effekt.


Isak (om det nu är hans riktiga namn) är en fantastisk skomakare men har ej ord som hobby, så när jag försökte pumpa honom på detaljer kring varför han valt just Effekt var han mest tyst för att till slut muttra: "Allt annat är s**t". Det köpställe jag använder är Timarco eftersom de har fri frakt och tuben är så liten och nätt att den i många fall kan komma att levereras direkt i din brevlåda. En tub kostar 79 kronor och efter en säsongs vidlyftigt balsamerande har jag minst halva tuben kvar. Effekt skyddar även mot det förhatliga vägsaltet och kan användas även utan skokräm, efter en nogrann rengöring med olivtvål och vatten. Klicka här för att komma dit, sök på "Effekt" i sökfältet uppe till höger. Jag smörjer även läderväskor och skärp med det.

Kreditkort från Bank Norwegian SE
Jag har två kort - ett vanligt bankomatkort från kucklimuck bank och ett VISA från Norwegian. Jag hade tidigare OKQ8 men deras villkor gick från typ "1% av alla köp i cashback" till "0,005% av alla köp tillbaka i form av köp av Aladdin på en bensinmack" eller liknande. På Norwegiankortet handlar jag bara mat (samt resor och hyrbilar av försäkringsskäl se nedan) och detta för att kunna spåra matkostnaderna månad för månad. Det jag gillar med kreditkortet från Norwegian är:

a) Man får cash points på köp upp till 100 000 kronor per år (ev. mer om det handlar om mat mm) som man sedan kan använda för att delfinansiera sin resa på Norwegian och för mig som flyger runt en gång per år blir det en rätt märkbar skillnad. Man får också en reseförsäkring om man pyntar med kortet vilket är bra för en som ditchat sin feta hemförsäkring där enbart en anorektisk sådan ingår.
b) Om man har kortet kan man teckna en hyrbilsförsäkring för 250 kronor om året som gör att jag - ej ägandes bil och således i behov av hyrbil då och då - slipper att köpa till dyr självriskreducering varje gång jag ska hyra bil, det räcker med grundskyddet som i regel redan finns inbakat i priset när du googlar på hyrbil. Och självriskreduktion vill du ha, särskilt om du hyr utomlands där folk dels kör som dårar och dels kan självrisken vara på 20 000 eller mer. Att köpa till extra försäkring kan kosta någon tusing för en vecka så jag räknar hem den försäkringen vid årets första bilhyra.
c) Jag har för 149 kronor per år även tecknat en identitetsstölds-försäkring knuten till Bank Norwegian (dras liksom hyrbilsförsäkringen direkt från kortet). Jag är faktiskt inte helt klar över vad det innebär att få sin identitet stulen men jag tycker att det låter otrevligt. Ja, jag är i regel mot försäkringar, men i fallen ovan är jag för eftersom 400 kronor per år för saker som [åtminstone delvis - självriskreducering bil] känns plausibelt jämfört med de överdrivna personförsäkringar vi hade tidigare (som vi heller aldrig nyttjade ens när vi hade fog för det).

Norwegiankortet kostar ingenting och du har 45 dagars räntefri kredit. Det kanske är onödigt att poängtera att jag enbart rekommenderar det här kortet i det fall du avser att betala räkningen till fullo varje månad. En dag över kreditgränsen och all bets are off. Klicka här för affiliatelänk och ansökan.


2 kommentarer:

  1. Med Norwegiankortet behöver man inget bankomatkort från kucklimuck bank, har jag upptäckt. Bankomatuttag med Norwegiankortet kommer på månadsfakturan och kostar varken avgift eller ränta om man betalar hela räkningen på förfallodagen. Om kucklimuckbanken tar betalt för sitt kort så kan man därmed spara in den avgiften.

    SvaraRadera
  2. S-bag på Kjell.com kostar 99.90 för 10 st!!! Du kan dammsuga billigare då.

    SvaraRadera