LÄSARFORUM

På denna sida kan ni kommentera och skriva helt enligt eget huvud. Det kan vara:

- Sparknep
- Produktrekommendationer
- Frågor kring era "case" (ex: "Jag har lån på X men vill gå i pension tio år tidigare, hur ska jag tänka kring amortering och spar?")
- Önskemål om blogginlägg

Skriv bara en kommentar nedan så får den som vill svara i tråden.


74 kommentarer:

 1. Jag börjar då. Min vän P fick ett tips att använda "Natusan Baby Mild Care Top-to-Toe Wash" för att tvätta ansikte och kropp med (hon köpte flaskan för 24kr, jag hittar på nätet för 34kr (https://www.apotea.se/natusan-mild-care-top-to-toe-wash-400-ml?gclid=CjwKCAjw14rbBRB3EiwAKeoG_4V4-vwFyRNUK-uW2YESGnr1xXjiUspWLOHNsyNxL7gpaeJOrnVeJxoCsloQAvD_BwE). Det är 400 ml, milt och användbart för hela familjen. Kollegan hon fått tipset av hade rödlätt och lite känslig hy och det funkade utmärkt för att ta bort även smink. Min vän pimpade tipset och sa att om man inte vill ha den stående i babyflaskan kan man ju hälla över den i en annan pump. Personligen gillar jag Mujis refillflaskor exempelvis denna: https://www.ebay.com/itm/MUJI-Moma-PET-Refill-Bottle-Brown-280ml-/272544288007 (tror Muji finns på större Åhléns?)

  SvaraRadera
 2. Tips från Marknadsförar-L: "De där billiga nudlarna som kostar 6:90 som man häller en foliepåse i som inte är nyttiga är galet goda! Lite sojabönor, ett ägg och broccoli så är det en fullvärdig måltid!" Min kommentar - jag har hört det från flera håll, ex. Jurist-K som är foodie säger att det är de bästa nudlarna. Gå in på https://www.seriouseats.com/2011/03/ramen-hacks-30-easy-ways-to-upgrade-your-instant-noodles-japanese-what-to-do-with-ramen.html för mer inspiration. En ramenkväll i veckan och matbudgeten ner 10%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är jättekrångliga med maten i vår familj och kör en "icke vetemjöls, socker, allmänt nollar produkter (dvs processad mat) och äter istället mat"-diet. Jag vill helst inte tänka på hur många mer tusen per år det innebär. Eftersom jag tror på att kosten som vi äter är mer hälsosam hoppas jag att jag får tillbaka pengarna i friska år som gamling. Jag tycker mig även se att barnen håller sig friskare sen vi bytte kost men trots minskad vab går inte hela kostnaden att räkna hem. Inte på långa vägar. Det här är faktiskt vår sista återkommande budgetpost som jag regelbundet ifrågasätter. Å andra sidan har jag stora kunskaper om hur man äter riktigt billigt och skulle det krävas (typ nån av oss ruttnar ihop på jobbet och vill ta ett sabbatsår) så vet jag precis hur jag skulle göra för att skära ner kostnaderna.

   Radera
  2. Jag gjorde en sjukt god curry med röda linser idag! Vet inte vad portionspriset blev, men troligen runt tian.
   https://www.ica.se/recept/linsgryta-med-kokosmjolk-och-koriander-721469/
   Jag hade inte chilipulver , men någon annan chilikrydda, hade inte salladslök, men körde lite rödlök, hade bara fryst koriander och vanliga tomater. Sjukt god, tyckte iallafall halva familjen. Och mantrat är ju -Du lagar mat till dig själv, du lagar mat till dig själv.... Underförstått ; skit i vad resten av familjen tycker .
   Kan detta passa Katarina, eller är det noll kolhydrater också...?
   LottaJ

   Radera
  3. Å det där var ett recept right up my alley; gillar särskilt hur du ger fingret år originalets små petimeterdetaljer och kör på helheten. Fryst koriander från Findus - min favorit i frysen. Inget är så deppigt som ekologisk färsk koriander för 35kr som ger upp efter två dagar.

   Radera
  4. Låter fantastiskt gott LottaJ. Ska absolut testa receptet!

   Radera
  5. Jag vill tipsa om Portionen under tian på https://undertian.com/. Billigt, nyttigt, miljövänligt och gott!

   Radera
 3. Det koriandertipset tar jag med mig. Har ett annat tips också för de som gillar MatHem, de har andrahandssorteringskassar (haha vilket långt ord) på frukt och grönsaker på 4 kilo och kilopriset 14 kr. Jag brukar köpa 3 såna per vecka och lite andra extraprisgrejer och annat som vi ska ha och då blir det jättebra pris. Och på så vis kan jag fortsätta handla av dem (för jag gillar Appen och att de har färsk buljong som vi dricker till frukost).

  Och kassarna innehåller alltid jättefina grönsaker och frukter. Känns aldrig som andra sorteringen utan mer som om de har för stora partier av dessa grönsaker.

  / Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen? Vad söker man på exakt, får inte upp något på ditt ordrekord.

   Radera
  2. 2:a sortering? Grönsakskassar? Var ett sommarlov sen jag köpte senast. Hoppas inte det slutat!

   Radera
  3. Frukt och grönt 2:a sortering var det..

   Radera
  4. Frukt&grönt 2:a sortering ska det vara

   Radera
  5. Found it! Ingrid, du är min hjälte! Jag har lite av ett hat/kärleksförhållande till Mathem men nu MÅSTE jag tillbaka in igen och testa. De här 2:a-handskassarna förenar SÅ mycket jag gillar: Man tar hand om det som annars förfars, det är billigt, det ställer krav på ens kreativitet givet att innehållet skiftar. Tack!

   Radera
  6. De nada!

   Samma här, men dessa kassar (ibland fyllda med sparris, avokados, koriander, fina frukter) har fått mig att sluta hatta runt på andra ställen ett tag. Och så kreativiteten som du nämner - guldläge att få in den där kvarten om dagen med matlagningen!

   Radera
 4. Och så en fråga om amortering för jag har inte förstått hur en ska göra med lånen i FIRE-svängarna: när ni samlat ihop era pengar och flyttar till Hälsingland, kommer. I ha kvar lånen på lägenheten och räknar med att hyra ut den för att täcka kostnaderna? Eller kommer ni ha betalt av allt? Eller har ni räknat med lönekostnaderna i månadsbudgeten även efter jobbavslut?

  / Ingrid igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer mer om det nästa vecka. En grovskiss alltså. Allt kan ju hända på vägen ink. otippad död, oväntat Nobelpris eller sol-och-vårare.

   Radera
  2. Otippad död ligger mog närmast till hands på den listan för vår del��

   Kul med grovakiss, har som sagt lite klurigt att tänka kring lån och amorteringar.

   Radera
  3. Min grovskiss innehåller inte så mycket kring amorteringsfrågan men jag är ju av den uppfattningen att så länge räntan är snudd på obefintlig och det mest ohemula lån känns som snälla gatan, är det full fart in i ISKen som gäller. Varför?

   1/ Du kommer inte i närheten av det sparutrymme vi har nu i en räntehög ekonomi.
   2/ Den som spar - han HAAAR
   3/ Och den dagen räntan stiger har din ISK genererat mer pengar (givet att du investerat i aktier/fonder/helst indexfonder) än alternativintäkten att slippa amortera med den marginella räntefrånvaro ditt amorterade belopp resulterat i.

   Om/när räntan stiger kan du ju alltid pytsa in ditt ISK-kapital (som då hunnit götta till sig) i lånet för att befria dig från besvärande räntekostnader. Men om du häver in pengarna löpande i form av amorteringar går du miste om hävstången i en börsexponering.

   JAG har valt följande strategi (därmed inte sagt att den passar alla): Noll amortering. Allt in på ISK. Den dagen barnen flyttar ut säljer vi lägenheten och löser [förhoppningsvis] lånen. Den deg jag lyckats stasha undan de senaste åren får bygga bron mellan ”nu” och ”framtida lägenhetsförsäljning”. Detta eftersom jag är i desperat behov av frihet. Hade jag inte varit det hade jag likt de flesta amorterat duktigt varje månad och varit nöjd med att sitta med min [snudd på] obelånade bostad vid 67 och njutit av den feta inkomstpension jag haft rätt till om jag valt ett liv enligt mallen. Life engineering är tricky shit och jag måste veta mer om dina livsmål för att komma i närheten av något som kan liknas vid ”råd”. Vill ju inte lura hederliga svenne bananas på luriga stickspår i onödan.

   Radera
  4. Jag är inte lättlurad (har ju bara köpt alla dina andra råd rakt av hittills). Då har ni alltså kalkylerat in kostnaden för lånen i den budget ni kommer leva av som fria? Eller om ni hyr ut så täcker det kostnaderna med råge väl.

   Radera
  5. Just det (räknat in lånen som en kostnad). Vilket funkar nu när räntan är låg. Skulle vi gå in i något mardrömslikt 90-talsscenario får vi göra som annars i livet; tänka om. (Tänka om = sälja eller återgå till arbetsmarknaden i det fall smågiggen inte kan växlas upp i den utsträckning som behövs).

   En uthyrning skulle KNAPPT täcka våra omkostnader i dagsläget men inte heller detta är en katastrof då den stash jag samlat på ISKen tål att knapras lite på fram till lägenhetsförsäljning och pension.

   Jag är kontrollfreak i grunden, men har också en del av mig som heppar och höftar. Jag hade en serie i december om matten kring tidig pension som du kan kika på så länge ex. http://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-2-olika-scenarier.html?m=0.

   Radera
  6. Jag tänker att det är ett beslut som beror på ens egna omständigheter. Jag amorterar för att jag måste. Skulle jag vilja bo kvar i min lägenhet efter en eventuell FIRE skulle mitt mål vara att amortera bort lånet alternativt till ett mycket lågt belopp för att boendekostnaden inte skulle bli en oberäknelig utgiftspost pga räntan. Nu kommer jag att vilja att bosätta mig någonstans där det inte regnar och blåser hela jävla vintern så jag ser ingen anledning att extraamortera, dock kommer jag att fortsätta amortera och investera i ISK.

   Radera
 5. Alltså jag ÄLSKAR den här bloggen! Har läst igenom allt sedan jag hittade den för några veckor sedan, och det är så mkt jag håller med om och som inspirerar mig att försöka göra mer genomtänkta ekonomiska (och andra) val i vardagen.
  Det jag dock tycker är absolut svårast att bestämma mig för är: tid eller pengar? Vi har små barn (4&6år), och jag o min partner jobbar nu heltid igen seda ett år tillbaka. Är det värt den tid det tar? Ska vi gå ner i tid nu när barnen är små, vilket skulle funka ekonomiskt men det skulle minska sparandet varje månad. Eller bygga på en buffert/pengamaskin i snabbare takt? Hur tänker ni andra?
  //Hannata

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hannata!

   Vi har också småbarn 3&6 år och vi har gått ner i tid båda och jag bytt har jobb för att kunna jobba tio minuters promenad hemifrån och gick då också ner i lön. Sen tar vi också ut föräldralediga och /eller obetalda veckor på sommaren, påsklov, sportlov och jullov. Vi är lediga 14 veckor per år för att kunna vara med barnen och få lite härligt slow- och FiREliv inbakat i ekorrhjulet. Detta hade vi redan påbörjat innan vi hittade EBs blogg med flera. Nu har vi också börjat spara ordentligt och avslutat tex städning och i och med jobbyten kunde vi sälja en bil, så fast vi gått ner i tid sparar vi lika mycket som innan. Och för oss känns resan dit (till vårt mål) ännu roligare eftersom det finns så mycket luft i systemet under tiden. / Ingrid

   Radera
  2. Det låter ju rimligt och smart! Ja när jag börjar räkna på det jobbar vi ju inte heltid egentligen, det är ju ganska många extra lediga dagar (FL) både på sommaren, vid jul och däremellan...
   //Hannata

   Radera
  3. Vi har också gått ner i tid under småbarnsåren. Under ”vanliga” arbetsveckor har vi legat på 160-190% totalt på två personer, men därutöver varit lediga totalt ca 10-12 v/år, under loven. Dessa lediga veckor är en kombo av semester, arbetstidsförkortning & FL.

   Ser denna lediga tid som ”förskott på pension”, med den extra bonusen att vi får spendera den med barnen. När väl FIRE uppnås kommer våra barn att vara ca mellan 10 & 15 år, så då lär väl kompisarna vara mer intressanta att hänga med än oss föräldrar. Å andra sidan tror & hoppas jag att det faktum att vi tillbringar mycket tid ihop med dem som små även gör att de ska vilja tillbringa mer tid med oss när de blir äldre; att vi liksom investerar i relationerna.

   Radera
  4. Tror stenhårt på er strategi (att vara mycket med barnen när de är små). Jag har ju halva facit med en som fyller 14 och även om hon nog uppskattar att vi är i närheten är det med minstingen (9 år) man kan hänga huuur mycket som helst. Det finns ett närhetsbehov där som är helt omättligt men jag begriper ju att det kommer att försvinna snif. Och då har ni ympat in all den där närheten i kroppsminnet. Jag tänker samma med natur - försöker få ut dem så mycket som möjligt för de kommer troligtvis att tappa intresset under tonår/unga vuxenår. Men då har man sått ett frö inför framtiden tänker jag.

   Radera
  5. Det låter ju som en sjävlklar prioritering att vara med barnen när de är små (och det har vi väl iofs varit också, det var när yngsta var 3,5 som jag gick upp i heltid och min man ett halvår senare, före det jobbade vi 75-80&% var).
   Jag tycker att det känns svårt karriärmässigt, och det är nog viktigt för mig ändå. Att arbeta deltid ett tag var inga konstigheter, men att går ner i tid igen? Är nog orolig för att inte riktigt "hänga med", vara inblandad/få ansvar i roliga projekt mm. (Trivs bra både med jobbet och fritiden, har svårt att prioritera och välja bort, skulle helst vilja att dygnet hade fler timmar...)
   //Hannata

   Radera
 6. Fru EB & Morsan - ni har vid några tillfällen diskuterat prisvärda ( = billiga ;-) ) viner på Bolaget här på bloggen, men orkar inte leta upp det. Kan ni inte skriva ner namnen här?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillar väl båda röda Dao (58kr). Jag gillar sauvignon blancen El Cortejo (39kr/69kr) och nu i sommar gick jag på "miljoner flugor"-principen d.v.s. köpte en röd box som stod uppallad till max; 169kr! Och helt ok! Duger absolut som "husets röda" om du frågar en enkel jänta som en ann.

   Radera
  2. Och den boxen hette Il Barone (art nummer 2353)

   Radera
  3. Tackar! :-D Kom ihåg att det var något som började på D, men misstänkte att det inte var Dom! ;-)

   Radera
  4. Les Fumées Blanches (nr 22139) vitt 249kr BiB. Bästa vita boxvinet jag hittat, även rosévarianten är god nr (nr 22138).

   Claude Val (nr 5552) vitt 69kr flaskan funkar till de mesta.

   Copertino (nr 2077) rött 89kr jäkligt bra bang for the buck.

   Annars dricker även jag Dao :-)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ellinor aka matvraket18 oktober 2018 09:29

  Väcker upp forumet lite. ;-) Vill bara berätta om en hemsk, chockerande upplevelse som inte riktigt passar i dagens blogginlägg.

  Jag läste en kommentar för ett tag sedan om att fil var dyrt. Eftersom jag ofta äter fil till middag istället för lagad mat (för jag har haft nån tanke om att det både är billigt och enkelt att fixa), så tog jag idag tag i det hela. Jag jämförde vad det kostade med fjällfil som jag äter och vanlig a-fil. Per portion blir det 4,475 kr jämfört med 2,775 kr. *Total chock*

  Så av bara farten (eftersom jag läste på frugalwoods att ris var billigt) så jämförde jag portionskostnaden mellan de olika basvaror jag brukar äta. Nu är det här alltså mina portionsstorlekar, kanske äter ni andra mer/mindre än mig. Men iaf...

  Ris kostar 0,938 kr/portion (om man köper willys 2 kg-förpackning, kan man rymma 5 kg är det ännu billigare).
  Barilla spagetti (som jag älskar) kostar 0,9744 kr/portion.
  Bulgur kostar 0,989 kr/portion.
  Potatis kostar 1,09 kr/portion.
  Men värst av allt! Den övriga pastan från Barilla (tror jag räknade på fjärilar) kostar 1,56 kr/portion. Det är ju rena rånet! :-O

  Så nu ska jag sluta äta fil helt och hållet, istället ska jag göra nån enklare gryta som jag kan värma upp när jag kommer hem samtidigt som riset kokar...

  Det är verkligen dags att skala ännu ett lager på löken matkostnader. Har bestämt mig för att 2019 blir året då jag inte äter ute mer än 12 gånger på hela året. Är nån fler med mig?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper man dessutom jasminris 5 kg-säck istället för basmatiris 2 kg-säck så går man från 0,938 kr/portion till 0,52 kr/portion. Måste köpa en liten förpackning och provsmaka...

   Radera
  2. Vad roligt att du räknar på basvarorna Ellinor! Det blir ju jättetydligt! Vi äter redan massor med potatis och ris. Och så rätt mycket yoghurt som vi gör smoothies av till barnen. Blir inte lika gott med fil, men sen har vi faktiskt gett dem ris och rester till frukost ibland. När jag var i Japan var det ofta ris till frukost och barnen älskar ris.

   Vi är definitivt på att inte äta ute mer än 12 gånger per år. Startar nu när det blir vintertid!

   / Ingrid o Simon

   Radera
  3. 12 gånger per år? Räknar ni luncher med det?

   Radera
  4. Jag äter nästan alltid matlåda, så för mig får det bli luncher också. Fast undantaget är de luncher då man "måste" äta ute, pga ny kollega, kollega som slutar eller att vi är på kurs hela dagen och det inte finns nåt ställe för matlåda.

   Jag tror eg det viktigaste med utmaningen är att sätta upp sina egna regler som man tror blir lagom utmanande och sedan följa dem. :-)

   Radera
  5. Tack @Ingrid o Simon för feedback! Jag har nu provat att äta jasminris och jag känner helt ärligt ingen skillnad på det, basmatiris och långkornigt ris, så nästa gång jag handlar ris blir det en 5 kg-säck med jasminris.

   Är yoghurt billigare än fil? Måste se över mina frukostvanor, tror jag skulle kunna äta gott utan att det kostar mycket. Men gröt klarar jag verkligen inte av... Kanske ska jag testa chiagröt? Den sägs vara mer som pudding.

   Kul att ni hakar på utmaningen! Jag bestämmer mig härmed för att börja 1 november istället för 1 januari som jag bestämt innan. Helst skulle jag vilja gå i ide hela vintern. ;-)

   Radera
 9. Ok, då ska jag blanda mig i leken!
  Här kommer en öppen redovisning på mig och min ekonomi med förhoppning om nya infallsvinklar då det känns som om jag trampar runt i gamla spår.
  Så här ser min situation ut: 52 år (53 i januari), ensamstående kvinna. Bor i bostadsrätt med lån hos SBAB med 1,49% ränta på 385.000.- och ett ytterligare bolån på 42.000.- som jag tog för att lösa mitt billån som var dyrare. Jag har rak amortering på båda lånen, 2.000.- på "billånet" och 1.000.- på bolånet.
  Avgiften på bostadsrätten är 2.700.- (ja, jag bor och trivs i en 1:a på 45 kvm i en småstad :) ) I ganska så exakta siffror så ligger jag på 7.000.- i utgifter varje månad i bostadskostnader. Då är el, telefon, bredband, försäkring på BR -cykel -koloni och TV-licens (!!) med i kostnaderna.
  Sedan har jag då en bil....5 år gammal, och jag pendlar till jobb. Där har jag snittat årets utgifter så som försäkring, nya däck (höftat en summa över typ 4 år), bensin, skatt och bilprovning och kommit fram till en summa av 2.000.-/ månaden.
  Utöver detta har jag en cancerförsäkring (runs in the family..) banktjänst på 25.- och en adopterad orangutang (inte på hemmaplan då utan i Borneo) till en kostnad av totalt 280.-.
  Så summa sumarum ligger jag på en fast månadskostnad på ca 10.000.-
  Då kommer vi till lönen...som outbildad i min genre snittar jag ca 25.000.- netto i månaden.
  25.000.- minus fasta omkostnader på 10.000.- blir 15.000.- kvar som ska gå till mat, nöje, kläder osv. Av dessa 15.000.- har jag bestämt mig att sätta in 7.000.- på ISK.
  Igår tog jag beslutet att betala av mitt bolån (det på 42.000.- då jag har 45.000. på ett sparkonto som en buffert). Detta frigör 2.000.- i månaden.
  Jag funderar kring min bil...jo, jag vill ha en bil men skulle man kanske vinna på att ställa av den sommartid? Kan man ens det? Det blir ju liksom tvärs om vad andra gör som har "halvårsbil". På sommarhalvåret kan jag tänka mig att ta den extra tid det kommer att ta för mig om jag ska åka buss till jobb fram och tillbaka men inte vinterhalvåret....Jag har kollat vad jag skulle tjäna på att köpa busskort jämfört med att köra och där tjänar jag inget. Men jag kanske skulle tjäna på det om jag kunde kapa mina fasta kostnader halvårsvis. Någon som vet på rak arm om det ens är möjligt?
  Min debut på aktiemarknaden gjordes för ca 5-6 år sedan efter att ha läst "Vägen till din första miljon" och då var det investmentbolag som gällde. Sedan hittade jag "Rika tillsammans" och då var det indexfonder som gällde....idag kör jag utdelningsaktier. Jag har förstått att du FEB (och säkert många av er andra) kör på indexfonder. Ge mig gärna för och nackdelar på index kontra utdelning!!!
  Som ni kanske gissat så är min plan att kunna gå tidigare i pension (eller passion som en av mina brukare felaktigt säger men ack så rätt ändå! :) ). Jag har inte kommit fram till någon precis ålder som jag siktar på, det är också något jag behöver hjälp med, hur ska jag tänka? Och när jag väl går i "passion" hur gör jag rent praktiskt? Jag menar, jag kommer inte att kunna spara så mycket att jag kan leva på mina utdelningar....
  Alla input angående mitt ekonomiska upplägg mottages med tacksamhet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite tips ang bilen. För några år sedan ville jag testa att vara utan. Slängde då ut frågan på facebook om någon hade plats att förvara den (jag bor i lägenhet mitt i en stad, garage kostar minst 1000kr mån). Fick napp av en ex kollega som lånade ut halva sitt garage gratis så länge jag ville. Efter ett år sålde jag bilen och gick med i Sunfleet bilpool. Det bästa jag gjort! Noll bilrelaterad ångest och hag betalar bara för den tid jag använder bilen. Kolla om Sunfleet finns i din stad! För längre bilbehov, tex weekend, hyr jag på mack/biluthyrning då det är billigare när man kör långt.

   Radera
  2. Och ja, du kan ställa av bilen valfri tid. Vet inte hur du räknat på besparingen, men glöm inte ta med vad minskat slitage kostar.

   Radera
  3. Kollade på trafikverket och verkar ganska enkelt att ställa av/på bilen i en app. Måste kolla med mitt försäkringsbolag vad dom säger om saken för tydligen slipper man trafikförsäkringen då bilen är avställd men helt oförsäkrad vill man ju inte va....Jag pröjsar 100.-/månaden för en p-plats och det känns väl ok...Hm...måste fan räkna på det! Ska även kolla Sunfleet men tror inte att det finns i min lilla "by" ;)

   Radera
  4. Ok, vi hade faktiskt Sunfleet! Men....1.299.-/månaden bara för medlemskap och sedan 439.-/ gång jag kör till jobb!! Det skulle kosta mig 5.689.-/ månaden!?

   Radera
  5. Aha, jag tänkte mer om du behöver komplettera med bil ibland när den är avställd. Fast beroende på vad du har för bil och hur den är finansierad så kan Sunfleetkostnaden vara = kostnaden för din bil ndå. Om du räknar fordonsskatt, parkering, ev kostnad för lån, reparationer, värdeminskning, försäkringar, bilprovning, ev däckbyte på verkstad.

   Radera
  6. OK, för att kunna spara lite mer än 7000 per månad... har du läst "Topp 10 Spartipsen" som du hittar där du hittade denna sida?
   Prova att så smått börja anamma dem.
   Om du går in på din bank så kan du kolla, säg 6 månader tillbaka i tiden vad du lagt de där andra 8000 på (10kkr i fasta utgifter, 7000 spara ger 8000 övrigt inkl mat?). Dela in i kategorier. Ser du något du känner att du kan dra ner på?
   Du skulle kunna testa "köpstopp" (du sätter regler som passar dig) i en månad eller två, det kan göra att man vänjer sig av med "spontanköp".
   Allt ovan för att kunna öka sparkvoten lite till.
   Det här med indexfonder kontra utdelningsaktier... Jag är kluven... Nu när börsen vikt nedåt ett tag så är det ju lite "roligare" att satsa på utdelningsaktier eftersom det blir "rea" om företagen inte sänker sin utdelning. Indexfonder går ju ner, bara. Men om man som du inte kommer kunna leva på utdelningar, måste du ju ta av kapitalet, som just nu sjunker... Det är ju mindre roligt. Kanske borde du har 80/20 eller rentav 50/50? Typ 80% (eller 50%) utdelningsaktier och 20% (50%) indexfonder?
   har du läst inläggen om hur man ska se vad man kan få i pension på minpension.se? Du kan kolla scenariot gå i passion vid, säg, 60 och leva på utdelning och kapital till 65 eller 67, beroende på hur länge det räcker och sedan din pension, kan det funka? Gör lite olika scenarion, liksom? Kanske gå vid 58, men ha lite sidoverksamhet som genererar några tusenlappar?
   Ja, lite rörigt inlägg och kanske var det inte svar på dina frågor....
   Tänker också att man inte måste veta exakt hur man ska göra och när man ska gå i passion (bra ord), spara på och så får du se vart det leder dig? Det är ju liksom aldrig fel att spara?

   Anonym 06:54

   Radera
  7. Så sant, jag har dock låga kostnader om jag räknar på skatt, försäkring, service, besiktning, hemparkering och t.o.m. kostnad för nya däck utslaget per månad så ligger jag på 1.145.- Sen tillkommer så klart bensin men jag brukar ligga runt en tusing i månaden. Mitt lån löser jag nu i dagarna så då är bilen betald. :) Så hur jag än vrider och vänder på det så blir det "billigare" för mig att behålla bilen. Jag ska däremot kolla vad jag eventuellt tjänar på att ställa av den sommartid. Jag loosar i tid men det kan det kanske va värt. Jag jobbar nämligen 14.00-09.30 när jag jobbar. (sovande natt) så en 1/2 extra i transportsträcka dit ena dagen och samma dagen efter för att komma hem sommartid kan väl va ok! :)

   Radera
  8. "Anonym 06:54" Tack för tips! Ska genast kolla in spartipsen!
   Men, om man har indexfonder måste man väl också ta av kapitalet??? När jag väl bestämmer mig för att leva på mina besparingar så måste jag ju sälja av för att få loss pengar. Eller tänker jag fel nu??
   I mitt fall så behöver jag inte bekymra mig om att lämna över en fin pengamaskin till mina barn då jag inga har (ok, kattjouren kan väl få en krona eller två ;) Så för mig gäller att hitta ett mellanläge.

   Radera
  9. Wairam: Välkommen till Fru EB's eminenta blogg! Överlag så ser din ekonomi riktigt sund ut, bra jobbat!

   "Min debut på aktiemarknaden gjordes för ca 5-6 år sedan efter att ha läst "Vägen till din första miljon" och då var det investmentbolag som gällde. Sedan hittade jag "Rika tillsammans" och då var det indexfonder som gällde....idag kör jag utdelningsaktier. Jag har förstått att du FEB (och säkert många av er andra) kör på indexfonder. Ge mig gärna för och nackdelar på index kontra utdelning!!! "

   Detta ovan är otroligt vanligt att drabbas av när man lär sig om börsen och aktiemarknaden, alla dessa val som ska göras.. vad ska man välja?

   Läs gärna blogginlägget http://efficientbadass.blogspot.com/2018/09/storstadning-i-isken-sequel.html

   Där skriver jag bland annat: "Tycker mig se rätt många som kör indexinvestering på ekonomibloggarna's kommentarsfält men de byter hela tiden fonder i ett försök att hela tiden optimera. Då missar man ju själva poängen med indexinvestering vilket är att vara passiv och låta de underliggande företagen arbeta för en." Detta går att applicera på utdelningsinvesteringar och indexfonder. Mitt tips är att välj en strategi, och sen spikar du den och kör lite "huvudet i sanden", kallar det för typ Pengamaskinen, som genererar pengar ÅT dig. Pengamaskinen mår som bäst om man konsekvent följer sin strategi i ur och skur, förutsatt att den är lagt på en sund investeringsstrategi, typ breda indexfonder.
   /A

   Radera
  10. Wairam: Som fd innesäljare på försäkringsbolag kommer här en snabb förklaring kring hur bilförsäkringen fungerar.

   Om du endast har trafikförsäkring på din bil, så är du bara försäkrad mot ev skador som uppkommer på annan person bil, dvs om ni krockar och du är vållande (eller medvållande), så täcker försäkringsbolaget kostnaderna. Däremot ersätts ingenting på din bil öht.

   Om du istället har tex halv- eller helförsäkring (halvförsäkring kallas ofta delkasko) så har du även en del på din egen bil som ersätts (tex brand, glas, stöld, helförsäkring även chassi).

   När du ställer av din bil avslutas din försäkring automatiskt och om du redan betalat för hela året betalas pengar tillbaka. Har du en ren trafikförsäkring blir bilen oförsäkrad (eftersom den innan eg inte var försäkrad heller, bara för skador du vållar andra) medan om du har en halv- eller helförsäkring får en sk avställningsförsäkring, som gäller för samma sak (tex brand, glas, stöld, chassi) men som då givetvis handlar om skador som uppkommer när bilen står på parkering/i garage.

   Förstod du mitt svammel? :-)

   Radera
  11. "Ellinor" tack! Jo, jag förstod ditt svammel! :)
   "Student A" Tack, ska kolla in blogginlägget. Tycker det går hyfsat bra med mina utdelningsportföljer. Min ISK sedan 17 april 2015 till dags datum 30,58%. Min KF med utländska utdelningsaktier sedan den 1 februari 2016 till dags datum 48,19% På båda två tillsammans har jag i runda slängar hitintills haft 10.000.- i utdelning.
   Då jag nu valt att köpa för 7.000.- i månaden fortsättningsvis så kommer det att gå än snabbare! :)
   Vad jag fortfarande inte förstår är det där med att jag som valt utdelningsaktier måste sälja av mitt innehav när jag väl vill börja leva på mina investeringar (det förstår jag om jag inte kan leva på utdelningen) men det måste väl de som investerat i indexfonder också göra???

   Radera
  12. Wairam, berätta, kom du fram till något? Blir det något extremt snålår?

   Vänligen, Hanna

   Radera
  13. "Hanna" du kan läsa om mitt "snålande" på
   https://sometimes-less-is-more.blogspot.com/
   Då det är jag som numera går under namnet S.L.I.M.

   Radera
 10. Anonym 27 oktober 2018 13:15:

  'Det här med indexfonder kontra utdelningsaktier... Jag är kluven... Nu när börsen vikt nedåt ett tag så är det ju lite "roligare" att satsa på utdelningsaktier eftersom det blir "rea" om företagen inte sänker sin utdelning. Indexfonder går ju ner, bara. Men om man som du inte kommer kunna leva på utdelningar, måste du ju ta av kapitalet, som just nu sjunker... Det är ju mindre roligt.'

  Strategin att leva på utdelningar i stället för totalavkastningen (via t.ex. indexfonder) ser jag inte främst som en investeringsstrategi utan ett sätt att hantera sitt eget psyke. Du antyder det också själv lite mellan raderna.

  Att bara ta utdelningen i anspråk gör att du måste ha ett mycket större kapital för att kunna ta ut samma belopp som om du ser till både utdelning och värdetillväxt.

  En annan risk med utdelningsstrategin är ju också att du försakar de bolag som i stället för att dela ut en stor del av vinsten använder den för att växa och utvecklas. Frågan är varför du skulle vara bättre än marknaden att bedöma vilken allokeringen mellan högutdelande och tillväxtinriktade bolag som är den rätta. Risken du löper är förlorad avkastning.

  Jag vill inte underskatta behovet av att hantera det egna psyket, men kanske finns det enklare vägar att göra det. Den simplaste vägen är ju att ha de närmaste årens levnadsomkostnader på högränktekonto hos en nischbank och resten i en mix av indexfonder (t.ex. 60-80% bred globalfond och 20-40% i bred Sverigefond). Då behöver man ju inte bry som en nedgång som de senaste veckorna eller om den skulle fortsätta ned ytterligare 20-30% de kommande två åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt! Man ska inte underskatta människans behov av att känna att man inte säljer av, trots att du genom att sälja av delar av dina indexfonder gör exakt samma sak som att ta utdelning från ditt konto (utdelningarna är ju inbakade i indexfondernas värdeutveckling). Håller med ovan talare om att nyckel kanske främst är att sätta rutinen och hålla en hög sparkvot. Resten löser sig ta mig tusan, så länge du som Buffet säger "inte försöker dansa in och ut ur marknaden" som en annan Chaplin. Minns att det är de döda människorna som är de bästa investerarna https://efficientbadass.blogspot.com/2018/07/doda-manniskor-basta-investerarna.html.

   Apropå dina tankar kring tidig pension och olika scenarios, kolla gärna inläggen nedan:
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-1-4-regeln.html
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-2-olika-scenarier.html
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-3-vad-far-du-av-staten.html
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-4-pimpa-med-csn-rester.html
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-5-inkomstforsakring.html
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-6-att-kunna-anpassa-sig.html
   https://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-7-sparkvot.html

   Du sitter ju i en guldsits i det att du inte behöver bibehålla ditt kapital intakt (minus katthemmet då) vilket gör att 4%-regeln inte är särskilt relevant. Om jag vore du skulle jag, precis så som föreslås ovan, köra hard core ISK-år nästa år (förhoppningsvis ser vi en sättning framöver) då du avstår från shopping, resor etc. och bara MATAR in i maskinen. Detta ger troligtvis ringar-på-vattnet-effekt åren framöver och så plötsligt sitter du där med sjusiffrigt och kan gå i passion genom att plocka ut vad vet jag 10-12% av kapitalet varje år. Jag kan också rekommendera denna räknesnurra:
   https://www.google.se/search?q=best+retirement+calculator&rlz=1C1GCEA_enSE786SE800&oq=best+retirement+calculator&aqs=chrome..69i57j0l5.3765j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
   Här kan du mata in både den ena, det andra och det tredje. Jag skulle lägga in 2% som inflation. Och jag lägger alltid in kronor, inte dollar, det spelar ingen roll. Lycka till!

   Radera
  2. Oj! Såg nu ytterligare svar!! Hahaha! Ingen "datanörd" som kan berätta för Frun hur hon får till så att senaste inläggen hamnar överst? ;)
   Bugar och bockar för alla länktips (kvällen är räddad!)

   Radera
 11. Vet inte om den här kommentaren hamnar rätt, min dator verkar vara lite måndagstrött. ;-)

  Men det jag har svårast för med beräkningar och dylikt (fick upp massor med olika räknesnurror på din länk Fru EB) är att jag INTE vill ha nåt kapital kvar den dagen jag dör. Så 4 %-regeln funkar inte på mig. Men hur sjutton ska jag räkna då?

  Räknesnurran överst på den länk Fru EB lagt in ovan hävdade att jag redan kunde gå i pension, men det känns lite väl magstarkt när jag inte ens har en miljon på banken. :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte det. Om du inte vill spara något till eftervärlden står du inför ett helt annat scenario än de som vill.

   Radera
 12. Hej,

  Jag undrar om du kan/vill fixa till din blogglista så att man även ser rubriken på det senaste blogginlägget för resp. blogg? Kika på sparo hur han har det. Tycker det är grymt, för då ser man lite i förväg vilka som är värda att kika närmre på =)

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, fixar. Tycker att det blir så långt bara men du har en poäng.

   Radera
  2. Grymt, tack! De dagar jag hinner kika vad FIRE-communityt håller på med så vet jag att jag kan börja med dig då du ofta slänger upp ett nytt inlägg i svinottan. Härifrån är det sen ypperligt att klicka sig vidare om man hittar något av intresse =)

   Hälsningar,
   mrFIRE

   Radera
 13. Jag vill lyfta omgivningens massiva motstånd mot de som vill bryta samhällsnormen. Hur tänker ni för att orka driva trots detta? Jag och mannen planerar att frigöra oss (i lagom mån) från samhället och bli (semi) självförsörjande på landet. Målet är mer familje- och kvalitetstid och lätta på arbetslivets tvångströja genom att hyra ut vårt hus i stockholmsförort. Vägen dit innebär byte av skola, uppsägningar från arbeten, investera vårt sparkapital i bygge av attefallshus mm (för att maximera kommande hyresintäkter).. Omgivningen är packad av skeptiker. Det är tungt att driva igenom stora livsval när man omges av motstånd... Är kanske lösningen att se negativa kommentarer och bromsklossar som ett tecken på vad som är fel i samhället och ett symptom av vad vi vill komma ifrån? Dvs den livslögn som blivit norm, att jobba heltid för att ha råd att bo i stan, för att kunna jobba heltid, för att ha råd att bo i stan…. Är det så att människan är ett flockdjur och det ligger i vår natur att motarbeta de som går mot strömmen? Om man lyckas se det som ett symptom på problemet, så kanske negativiteten kan fungera som en sporre snarare än som en blöt filt draperad över våra drömmar?

  Hälsningar,
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontant tycker jag: Strunta i vad andra tycker och undvik att be om bekräftelse på det ni planerar. Idag känns det som att många inte kan köra sitt eget race och bara vara nöjd och till freds med det utan man envisas med att dra in andra i sina livsval och det kan upplevas som provocerande för motparten.

   Radera
 14. Min portfölj enligt fondportföljsanalysen på Avanza: 26% Sverige, 18% USA, 17% Asien tillväxt, 13% Asien och 12% Japan. Nu har jag bara valt några fonder (Avanza Global, LF Tillväxtmarknad Indexnära, SPP Aktiefond Japan, Spiltan Aktiefond, Swedband Robur Access Asien och LF Global Indexnära) och hivat in pengar ”där det har passat”, tänkt ”snart får jag tagga ner på Asien” osv, men ingen riktig plan mer än "in med pengarna så fort du kan och sälj aldrig av".

  Kan ingen bara komma med lite input? Har ingen att snacka om det här med. Det är inte tjejen i filmen som har skrivit brevet.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna!
   Se till att du inte hamnar i "index picking-fällan", dvs att man hela tiden byter fonder för att på så sätt försöka optimera. Välj dina indexfonder och kör sen på det :)

   Vet inte om du läser här kontinuerligt men tänkte delge mina tankar.
   Man skulle kunna sammanfatta indexfonders förträfflighet genom detta:
   * 20 % indexering (egentligen oengagerad diversifiering)
   * 70 % passiviteten, dollar cost averaging
   * 10 % ombalansering för de som tillämpar detta
   (läs nedan som inspiration på hur man kan göra, det är ingen absolut sanning)
   För att uppnå dessa punkter ovan jag har en investeringsstrategi. Det första jag har gjort är att jag har bytt namn på mitt ISK till Pengamaskinen (andra namn typ miljonärsfabriken och liknande fungerar också), detta hjälper mig psykologiskt att hela tiden få en upprepning om vad syftet med kontot är. Därefter sätter jag upp min investeringsstrategi, min ser ut såhär:
   50% Global indexfond
   30% Sverige indexfond
   20% Asien indexfond
   Denna fördelning går att få till från Avanza och Nordnet, du kan läsa mer hur jag tänker här: http://efficientbadass.blogspot.com/2018/09/storstadning-i-isken-sequel.html

   När investeringsstrategin är spikad sätter jag upp Köpregler och Säljregler.

   Köpregeler:
   -Måste finnas 2x månadsutgifter på ett Sparkonto innan jag investerar, vilket är min buffert.
   -Se till att med insättningar bevara samma allokering så snarlikt det går, på detta sätt får jag en rebalansering där jag köper mer i det som gått ner mer och mindre i det som gått upp(ger lite högre avkastning över tid).
   -Köp varje månad för de pengar jag kan spara undan oavsett vad som sker med/på marknaden.

   Säljregler:
   -Jag ser till att i möjligaste mån bevara min strategi med väldigt få sälj.
   -Jag kan sälja om mina omständigheter i livet har ändrats så pass radikalt att jag måste agera, exempelvis dödsfall i familjen, sjukdom eller liknande.
   -Jag kan sälja om det uppstår alternativ som är så pass mycket mer attraktiva att det är värt att vikta om. Exempel på detta skulle vara ett allmänt börsfall på typ 50%, denna punkt kan man skippa om man vill, då jag arbetar nära aktiemarknaden är detta något som passar mig.
   -Jag kan sälja/ändra min strategi om det sker förändringar i världen som totalt omkullkastar hela min strategi.
   /A

   Radera
 15. Hanna, jag tycker att din metod låter som min. "In med pengarna och sälj aldrig av". Jag tänker att pengarna ska få växa till sig några år innan jag börjar planera och titta på andra saker som t.ex. tjänstepension/allmän pension, möjlighet att jobba deltid m.m.

  SvaraRadera
 16. Hej alla!
  Jag har smygläst blogg+kommentarer ett par veckor. Nu gör jag ett inlägg också, here goes:
  Så, rubriken skulle kunna vara nåt i stil med "Moraliskt stöd sökes".
  Jag är anställd på 80%. Jag och min snubbe sparar det vi kan i ISKen, och har långt kvar innan vi kan börja plocka ut nåt därifrån. Jag är otålig och orkar inte vänta!
  Men... Jag har möjlighet att ta lite uppdrag som konsult i samma branch jag redan verkar i. Dessa uppdrag betalar ca 3 ggr så mycket i timlön som jag tjänar som anställd. Det finns inga garantier för att få ihop tillräckligt med timmar genom konsultandet, men troligen skulle det gå lite ebb och flod i det hela, så att inkomsten pendlar mellan liten och enorm.
  Här är knäckfrågan: vågar jag säga upp mig och satsa på att bara ta konsultuppdrag?
  Jag viiiill det, men hittills har responsen från icke-FIRE-bevandrade medmänniskor bestått av olika varianter på "är du galen?"

  Så vad säger ni? 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju väldigt svårt att råda när man vet så lite. Men, vad har du att förlora på att försöka?
   Skulle ditt nuvarande bolag återanställa dig om det inte gick bra med konsultandet? Om inte, är det hyfsat lätt att hitta nytt fast jobb?
   Om ett av svaren stämmer med nedan
   Lite
   Ja
   Ja
   Så säger jag ; gör't!
   /C

   Radera
  2. Gör en fegis variant och ta först tjänstledigt för att starta eget företag och prova om det funkar.
   Lacka till!

   Radera
 17. Kära Fru EB! Då och då trillar jag in på din blogg och brukar skratta hjärtligt vid min skärm. Du är rolig, smart, inspirerande och känns äkta. Ett högst egoistiskt önskemål: Kan inte du, snälla, överväga att skaffa ett twitterkonto, om än bara för att lägga ut länk till bloggen och berätta när du lägger upp nya inlägg? Inser att jag glömmer av att bloggen finns då och då. Nu var det Cosmonomics berättelse om er träff på nationaldagen som påminde mig om bloggens existens. Många hälsningar från frk_simpson

  SvaraRadera
 18. Problemet är att jag inte är Twitterkompatibel. Du skulle ju kunna ställa in ett diskret alarm på 06:30 varje morgon för det är då jag postar.

  SvaraRadera
 19. Hej Alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min man och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket, men det kommer till en punkt när han deltar i affärer med en kvinna som är hennes medarbetare. Jag har aldrig föreställt mig det, men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, mina sena arbeten fick mig att tänka på frågan, även vid mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex när vi lovar att göra det på bröllopet årsdag, 15 dagar före bröllopsdagen erkände han det ja, han hade sex med sin kollega.
  Han tog med henne i min säng när jag var ute och arbetade, det betyder att mina känslor var helt värdefulla mot honom. Mitt mentala tillstånd är fullt av plågor, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan. Den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig att hitta en bra stavningskastare, först och främst trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen, men jag måste försöka tills jag kom över PROPHET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex-tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen och göra människor glada i deras förhållande och några andra historier om andlig sjukdom och mer.
  Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara som ett mirakel för mig, är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och han är nu kär i mig som aldrig tidigare.
  Har du behov av hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, fru, pojkvän, flickvän, vinnande av lotterier, växtbaserad botemedel mot sjukdom, hiv, sjukdomar, astma, artrit, fybroid, stroke eller någon form av sjukdom, andligt problem , Jobbsökande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp när det gäller några livsutmaningar borde kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040

  SvaraRadera
 20. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera
 21. Min man på sex år lämnade mig för en annan tjej eftersom jag anklagar honom för att ha sett en annan tjej och sedan dess har jag försökt få tillbaka honom men han vägrar att komma tillbaka till mig, han svarade inte på mitt samtal eller mejl och han till och med unfriend me on face-book and also unfollow me on IG och han berättade för mig att han var klar med mig och mina två barn, jag blev riktigt förvirrad, jag sökte på internet efter hjälp och jag såg ett vittnesbörd om hur en trollformellhjul hjälp dem att få tillbaka sitt ex så jag bestämde mig för att prova, men jag var ännu mer förvirrad på grund av många vittnesbörd som jag såg, men mitt sinne ber mig att gå med DR SAGURU eftersom jag gjorde många undersökningar om honom och jag hittade inget dåligt med honom, det var så jag kontaktade honom och jag förklarade mina problem för honom och han kastade en kärleksförtrollning åt mig och garanterade mig i 7 dagar att mitt ex kommer tillbaka till mig och till min största förvåning den tredje dagen en stor mirakel föll på mig och mitt ex kom tillbaka till mig den tredje dagen och han bad mig om förlåtelse DR SAGURU du är bara de bästa, jag kommer att fortsätta att publicera hans namn för att han är min Frälsare, vi är nu en stor lycklig och enad familj. Om du behöver hans hjälp kan du mejla honom. Tappa inte hoppet för tidigt kontakta honom Om du behöver hans hjälp Du kan mejla honom @ drsagurusolutions@gmail.com för enkel och snabb kommunikation. Du kan också ringa eller lägga till honom på whats-app med detta nummer +12098373537

  SvaraRadera