VÄLGÖRENHET

Under 2018 har jag allt mer kommit att intressera mig för det som kallas effektiv altruism som i korthet går ut på att lägga resurserna där de ger mest effektivt utfall. Carin Ism från föreningen Effektiv Altruism:
"Sverige som givarland är ju bland de bästa i världen  när det kommer till hur mycket vi ger. Men vi ligger någonstans precis under medel när det kommer till hur effektiva våra insatser är." 
Jag har hört två intressanta poddar på temat varav den första är ett filosofiska rummet från 16 september 2018 (citatet ovan kommer därifrån) och den andra är en intervjupod med Björn Lomborg från Copenhagen Consensus Center från 7 december 2018. Bjorn Lomborg har tillsammans med ett gäng forskare, FN-medarbetare, ämnesexperter och Nobelpristagare tagit fram en sammanfattning över FN:s humanitära och miljörelaterade mål inför 2030 och ställt dem i proportion till deras Return On Investment, d.v.s. deras bang for the buck. Läs mer i "The Nobel Laureates' guide to the smartest targets for the world" här.

Allt hänger ihop. Ett fredligt land med demokratiskt styre och möjlighet att handla med andra länder kan lyftas ur extrem fattigdom. När människor lämnar extrem fattigdom sker följande: Minskad barnadödlighet och därmed färre barn födda per kvinna, högre utbildningsnivåer, större avsättningar till sociala skyddsnät och mindre intolerans. Detta är inte mumbo jumbo eller önsketänkande, det är historisk data (läs Upplysning Nu av Steven Pinker, Factfulness av Hans Rosling eller Framsteg av Johan Norberg om du inte tror mig.).

Och här kommer det bästa av allt: Människor som har att se fram emot ett långt och gott liv känner sig mer manade att ta hand om sin miljö jämfört med de som kämpar för sin dagliga överlevnad. Det är inte en slump att Kina, trettio år efter det att man fasat ut planekonomin, nu endast har 1:10 invånare i extrem fattigdom (i början av 80-talet var motsvarande siffra 9:10). Det är således inte heller en slump att Kina idag satsar stort på sol- och vindkraft. Människa först, miljö sen. Så har vår utveckling sett ut ett bra tag och det vore förmätet av oss här i toppen av den Maslowska behovspyramiden att kräva av världens fattigaste att de ska prioritera annorlunda än vi råkar göra just nu. Det var ju inte direkt så att vi i Sverige ägnade så överdrivet mycket energi åt att fundera på fabriksutsläppen eller vattenföroreningarna år 1901 när 15,6% av svenskarna dog innan de fyllt fem år. Men se på oss idag; 0,3% av oss dör innan fem och vi har gott om tid att diskutera såväl det dåliga med plastsugrör som vikten av icke-binära omklädningsrum. Och spy galla över att man kastar plastpåsar i naturen i Swaziland - ett land som BTW har 6,4% barnadödlighet före fem, till stor del beroende på förekomsten av HIV/AIDS och TBC.

Själv har jag valt att stödja TB-alliance - en organisation som sammanför resurser i form av forskare och medicinare för att ta fram billigare TBC-mediciner. Idag dör faktiskt fler i TBC än i HIV/AIDS (en var 18:e sekund dör, runt 10 miljoner barn blir varje år föräldralösa på grund av TBC) och den bakomliggande bakterien blir allt mer resistent varför det finns risk för pandemi som - lyss här systra mi - även skulle kunna drabba oss här på nivå 4 eftersom TBC är luftburet. Det bästa vore om vi kunde utrota skiten en gång för alla och för att det ska bli verklighet behöver vi få fram billiga mediciner som även biter på de nya varianterna av TBC och det är detta TB-alliance jobbar med. Genom att trycka "Donate" kan man lägga en valfri engångssumma, hur lätt som helst, två tryck bort och kvitto på mailen. Bara ett tips, var och en gör ju som hen tycker.


2 kommentarer:

 1. Att tro att alla kommer skaffa färre barn när spädbarnsdödligheten sjunker är baserat på ett antagande om att alla folkslag agerar likadant.

  Den globala befolkningsboomen med efterföljande sociala problem har orsakats av missriktad godhet. Ni som dömer era barnbarn att spendera sina jordeliv i ett globalt afrika kommer inte få några vackra ord i historieskrivningen, milt sagt.

  Men det kändes säkert skönt att få känna sig sådär snäll och duktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår på din kommentar att du inte läst FN:s befolkningsstatistik, eftersom den visar att alla folk beter sig likadant. Gå in på humanprogress.com om du vill ha lättlästa tolkningar.

   Radera