Sidor

Life hack - Häftstifttricket

Jag älskar Internet. När jag nu står i begrepp att skriva ett inlägg om hur man organiserar lakansbyten i en familj om fem, behöver jag bara googla "hur ofta ska man byta lakan" för att få följande små godbitar att fundera på:

- Kvinnor tycker lakanen blir snuskiga efter fem veckor, männen sex veckor.
- Äldre byter oftare än yngre.
- En av tio har samma lakan i en månad.




Artikeln, en kvällspress-stöld från Huffington Post, menar att de flesta verkar byta varannan till var tredje vecka, vilket är ungefär som vi gör i vår familj. Såvida vi inte varit hundvakter under vinterhalvåret, då det samlas grus och päls i vår säng. Men i regel byter vi i vuxensängen varannan vecka och i barnens sängar var tredje vecka, ett sorts rullande schema där vi byter ett barns säng per vecka.


Any How, eftersom mitt sinne allt som oftast är upptaget av filosofiska spörsmål har jag inte tid att memorera vilket barns säng som står på tur. Därför blev det fordom en del osynk i att ett barn fick bytt två-tre veckor i rad (jag och min man kanske inte var helt synkade i kommunikationen heller), medan någon stackare fick ligga i smutslakan i upp mot två månader. Inte för att de bryr sig, men jag får tvångstankar om besök från socialen. Så för ett halvår sedan skapade jag ett system för lakansbyten - låt oss kalla det "häftstiftsystemet". Du behöver:


- Ett (1) häftstift
Vitt till vit vägg optimalt

Du behöver först och främst bestämma en ordningsföljd. Om du har tre barn och de heter Knatte, Fnatte och Tjatte, behöver du bestämma i vilken ordning du ska byta deras lakan. Ponera att du byter i ordningen Knatte, Fnatte och Tjatte.

Börja med Knatte. När Knattes lakan är bytta sätter du ett häftstift högt upp på väggen innanför dörrposten i Fnattes rum (OBS! Alltså det barn som står näst på tur kommande vecka). Högt upp för annars kommer Fnatte att pilla ner häftstiftet och göra något otyg med det. Nästa vecka - städdag - blankt i huvudet vems tur var det - gå en sväng i barnens rum och lokalisera häftstiftet: AHA det är Fnattes tur. Du byter Fnattes lakan och förflyttar omedelbart häftstiftet till motsvarande plats i Tjattes rum.

Våra småttingar sover i loftsängar i samma rum, så där har jag ett annat häftstiftställe än dörrposten (eftersom de har samma dörrpost), men du fattar. Ett dedikerat "Här-ska-bytas-härnäst"-ställe i anslutning till varje barns säng. Ja...så var det med det...Var det ett banalt Life Hack? Troligtvis. Men som med alla banala knep är det så få som gör dem, varför jag känner ett medborgeligt ansvar att dela med mig.

Mvh/
FruEfficientBadass



24 kommentarer:

  1. Vi byter lakan varannan vecka på vintern, och varje vecka på sommaren (sambon svettas mer då). Drömmen vore att sova i nytvättade lakan varje dag men vem orkar tvätta så ofta....Blir äcklad att vissa inte byter sina lakan på flera veckor. Tänker att man inte har samma kläder på sig varje dag i flera veckor och sover gör man en tredjedel av dagen så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jackie O bytte lakan varje dag. Eller...hon lät byta lakan inför varje dag, åtminstone i vita huset. Jag kan tycka att det finns en del faktorer som är rätt avgörande för hur ofta man byter. Säsong som du skriver, samt grad av svett hos den sovande. Men också -brukar man duscha innan man går och lägger sig? Har man husdjur? Har man nattkläder eller sover man naken? Äter man i sängen?

      Radera
  2. Jag byter underlakan varje vecka och påslakan varannan vecka. Det brukar jag ha lite dåligt samvete över. Det behövs tydligen inte. En månad!? Det var väldans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart det där - jag tänker att det är ju underlakanet som blir solkigt, inte påslakanet. Gör denna parallell då - hur ofta tvättar du filten i soffan eller sovsäcken (förutsatt att du använder sovsäck då och då). När jag får gäster på landet brukar jag bara byta underlakan och örngott. Sen ljuger jag och säger att det är nybytt.

      Radera
  3. Jag hade helst bytt varje dag om bara orken att tvätta och mangla hade funnits. Nu blir det var tredje dag och då känns det ändå bara riktigt skönt en natt av tre. En månad! Otänkbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du sa vad sa du, man...manlga? Enda gången jag försökt mangla ett lakan pajade jag tryckknapparna. När jag lämnade in på kemtvätt för ett tag sedan såg jag ett berg av rätt unfancy lakan i en prydlig hög (du vet den där sorten man se på lantställen med omatchade påslakan och örngott) och jag frågade kemtvättaren vem i all världen är så lat att hen lämnar in lakan på kemtvätt. Då sa han att det var en generationsfråga - många äldre tycker att det är otänkbart att sova i omanglat. Dessutom blir det tydligen inte lika smutsigt om du manglat?

      Radera
    2. Känslan av att krypa ner i en säng med manglade lakan är oslagbar. Provade med såna där lakan i egyptisk bomull - extra high thread count - som kosta typ tio gånger mer än vanliga från tex Hemtex och tänkte att visst de här behöver ju bara torktumlare. Men det visa det sig i praktiken att manglade lakan av ordinär sort var väsentligt mycket skönare.

      Tänkte på originaltexten som du anger kommer från amerikanska huffington post och de flesta rörliga bilder från USA som involverar säng i någon utsträckning så har alla alltid minst t-shirts på sig, alltså modern pyjamas. Undantagen verkar vara vuxenmysstunderna som även de ibland avnjutes med tischan på. Och med pyjamas på är det kanske förklaringen till de få byten av lakan.
      Det är ju viss skillnad vill jag tillstå mellan chanel No 5 och en tischa......

      Radera
    3. Det bästa med att bo i hyreshus = mangel! Jag mangla dock bara örngott och kökshanddukar + ev andra linnehanddukar. Har en skapligt stor uppsättning så jag klarar mig med en tim manglung var tredje månad. Lätt värt det! Mvh tant Mia 48 år

      Radera
    4. PS Byter givetvis oftare än var tredje månad... Lakan var 10-14 dag.

      Radera
    5. PS Byter givetvis oftare än var tredje månad... Lakan var 10-14 dag.

      Radera
  4. Det kan lätt gå en månad mellan bytena hehe.. Något jag helt enkelt glömmer. minns när jag var au pair i usa och lakanen byttes varje vecka. Jag tyckte de var galna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller när jag var au pair i Frankrike och de tvättade och strök (läs: deras au pair tvättade och strök) deras pyjamaser efter varje natt. Huvva.

      Radera
  5. Sant, hade glömt det att de också bytte pyjamas varje natt. Kan ev ha setts som ännu galnare.

    SvaraRadera
  6. En månad, urk. Jag tvättar varje vecka, varannan vecka om jag bara varit hemma sporadiskt. Det är jätteskönt att krypa ner mellan fräscha lakan. Däremot skulle jag inte byta varje dag även om det var någon annan som bytte av rena miljöskäl. Jag stryker mina lakan för har insett att jag inte gillar krypa ner mellan skrynkliga lakan så kan faktiskt förstå mangelaspekten. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Provade jämföra att stryka lakan med mangel, bla för att stryka det gör man när man känner för det och har tid, medan manglar får man göra i tvättstugan under aktuellt tvättpass. Men det visade sig att det tar mycket längre tid att stryka jämfört med mangling och resultatet är ju att mangling ger mycket bättre resultat.
      Är det här med mangling något skandinaviskt/nordiskt eller har ni sett det runt om i världen också?

      Radera
    2. Jag stryker egentligen för att jag inte har tillgång till en mangel. Hade jag haft ett hus så hade det nog ingått i inköpslistan. Jag har inte sett det utanför Finland/Sverige. Många länder har ju inte tvättstugor på samma sätt som de skandinaviska/nordiska länderna utan tvättomater vilket kan ju påverka frånvaron av mangel.

      Radera
    3. Jag TROR utan att veta att manglingen gör något med textilierna som strykning inte gör. Typ komprimerar fibrerna så att smuts inte tränger in. Hjälp! Är på mkt svag is här. Min franska au paur-familj ville att jag skulle stryka allt ink pyjamas*4 varje dag och veckligt lakansbyte. Av självbevarelsedrift lärde jag mig då snabbt att bara man viker lakanen snyggt och plattar till med strykjärn de sista två ”viken”, uppnår man nästan samma resultat. Åtminstone var det ingen i au pair-familjen som adresserade frågan så det får väl anses ha varit framgångsrikt.

      Radera
  7. Apropå hus och mangel; jag har inte sett såpan om familjen Wahlgren men hörde ett klipp i Alex & Sigge och det var rätt gulligt när Pernilla nämner för dottern (Bianca?) att "därinne har vi mangeln" varpå barnet är ett frågetecken. "Men gissa vad det är då?" säger Pernilla. "Eeh...ett djur?".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar ofta hur det går för sådana barn? Söndercurlade alltså. Ok, för att ungen aldrig använt en sån men att inte veta vad det är om man har en hemma!

      Radera
  8. Själv använder jag en att-göra-lista online där jag skriver in i princip allt jag ska göra. Återkommande uppgifter som när det är dags att byta lakan i vems säng lägger jag in som separata uppgifter och ställer in hur ofta de ska göras. När man gjort uppgiften markerar man den som avklarad och då hoppar den automatiskt fram till nästa tillfälle. Så himla smidigt att slippa hålla det i huvudet! För mig som gillar listor är det dock lätt att lägga mer tid på att fixa med listan än att faktiskt göra det som står i den... :) /Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm låter smart. Min man fukar så - tvättiden i outlook etc. Jag har dessvärre en medfödd analog åkomma som gör att jag vill ha saker IRL - papperskalender, post-its-inköpslistor och kollegieblock med att-göra-listor. Det är opraktiskt, osmart och oestetiskt, men än så länge har jag inte lyckats ta mig ur det. Hur reggar du dina återkommande uppgifter- outlook, google calendar eller?

      Radera
    2. Jag använder en tjänst som heter rememberthemilk - älskar den. De har humor också - när man startar den springer ett litet mjölkpaket över skärmen. Och deras signaler i appen (om man använder den) är rätt roliga. För att inte göra för mycket reklam kan jag säga att det finns ju många fler bra, bl.a. den svenska SaveYourDay som jag hade tidigare. Jag var nöjd med den men Remember the milk passade just mig lite bättre. Bara att googla to-do-list (eller nåt sånt) så hittar man nog många. Ofta har de en gratisversion och en fullversion som kostar lite, för mig är det värt varenda krona men det är ju en smaksak. Man kan ha olika listor för olika sorters uppgifter och tagga uppgifterna på olika sätt för att filtrera dem på längden och tvären. (En dröm för en listnörd...)
      Däremot har jag fortfarande också papperskalender - vill kunna gå tillbaka och kolla vissa saker flera år senare utan risk att det har raderats i nån mobilkalender. Kalenderuppgifter med fast tidpunkt har jag inte i att-göra-listan. Nackdelen med en online-att-göra-lista är förstås att man inte kommer åt den om internetuppkopplingen inte funkar. Men det kan jag leva med.

      Radera
    3. Tack för uttömmande svar, ska verkligen kolla upp.

      Radera
    4. Nu såg jag att det står att den ska funka även offline, men jag fattar inte riktigt hur det går till för man startar ju den i sin webbläsare... Jag brukar inte ha problem med uppkopplingen så jag har inte behövt undersöka detta närmare.

      Radera