Sidor

Mitt elitistiska projekt

När jag var i Berlin häromsistens (det är korrekt, jag tjatar fortfarande om Berlin) tipsade en medresenär mig om podden P3 Historia. Dels för barnen (historia i lättsmält form) men också för mig (historia i lättsmält form). I en tid av bulimisk nyhetskonsumtion och klickbeten är det bra om man kan placera skiten i någon form av kontext, kontext being historia. Exempelvis hade min väns dotter gått och lyssnat på P3 Historia om Marie Antoinette när de var på weekend i Paris nyligen. Dottern - 13 år och normalt mest intresserad av shopping och Starbucks - hade specifikt bett om en tur till Bastiljen. Alltså, så briljant.

Jag funderade ett slag och en nackdel med att vara frugal weirdo är att man inte reser som övrig befolkning. Det optimala hade kanske varit att ta barnen på turer till Berlin (innan dess: P3 historia om Sophie Scholl), till London (P3 Historia om Elizabeth 1), till utkanten av Växjö (P3 Historia om Nils Dacke). Men på grund av tid, pengar och lite av ett miljösamvete kommer det inte att bli aktuellt i någon större utsträckning. Därför iscensatte jag häromsistens ett söndagskoncept kallat "Historisk söndag". Jag vet, det är så vansinnigt pretentiöst men är man anonym så är man. Upplägget är att vi före middagen lyssnar på en P3 Historia och ritar till den. Det är nämligen något alla i familjen gillar - att rita. Första "Historisk Söndag" handlade om Marie Antoinette och franska revolutionen (P3 Historia från 9 April 2017). Själva ritandet höll dem sysselsatta så att de inte kunde lägga sig under bordet och gnälla över att de var uttråkade, plus att jag tror mig ha läst någonstans att multisensorisk input kan djuplagra information på ett annat sätt än om du bara läser eller bara hör om något.


Under middagen höll vi sedan en diskussion om historiska strömningar i 1700-talets Europa och revolutioners mekanismer. Nioåringen visade otippad analytisk mognad när hon drog parallellen mellan det efterrevolutionära kaos som krattade banan för Napoleon, med den världsliga oro som leder länder som USA att välja fram en Trump.* Efter middagen körsbäret på kakan, nämligen filmatiseringen av Sofia Coppola. Som verkligen är som ett körsbär på en kaka, det är det hon äter Marie Antoinette.


Vilken dimension på en film det är om man får lite mer bakgrunds-story innan. Jag har ju sett Marie Antoinette förut, men det blev en helt annan upplevelse när man visste mer. Exempelvis den bisarra ceremonin vid överlämningen vid den franska gränsen - ett helt bygge konstruerat bara för detta tillfälle, mitt i ingenstans. Nåväl, de äldsta barnen dröp av efter ett tag, men minstingen älskade filmen (så klart - det är ju scen på scen med fluffiga klänningar och pastellfärgade bakelser). Imorse gjorde jag ett stickprov och 13-åringen mindes åratalet för franska revolutionen. Oavsett vilket har de alla tre mer uppfattning om franska revolutionen och om Marie Antoinette än innan vår första Historiska Söndag. Och de kommer för alltid minnas namnet på Axel von Fersen efter att min man Göteborgaren formulerat en ordvits på temat.

Jag har korskört alla P3 Historia mot utbudet på SF Anytime och/eller Netflix och följande matchningar finns att tillgå för dig som har samma mediaförutsättningar som jag:

Jeanne d'Arc, P3 Historia från 2 Juli 2017 & "Jeanne D'Arc" från 1999 på SF Anytime på ComHem.


Bonnie and Clyde, P3 Historia från 23 April 2017 & "Bonnie & Clyde" på Netflix. Den är rätt lång (nästan 3h) och våldsam (det är liksom temat på storyn), så kanske inte för de allra yngsta. Vän av ordning kan tycka att B&C kanske inte är historieskrivning av så hög kvalitet, men du kan komma att ändra åsikt efter att ha lyssnat på P3 Historia.



Katarina den stora, P3 Historia från 22 Mars 2018 och Netflixdokumentär (sök på Katarina den stora). Inte spelfilm, men kanske sevärt för det lite äldre barnet? Alternativt muta de yngre med popcorn och tvinga dem igenom.

Pocahontas, P3 Historia från 8 Februari 2018. Filmen finns på Netflix. Fördelen med att korsköra P3 Historia-avsnittet om Pocahontas med animationen är att barnen får en dos mediekritik. Det är inte mycket som överensstämmer mellan historieskrivningen och Disneyproduktionen.



Elizabeth 1, P3 Historia från 8 Mars 2018. Här finns det ju en bra film, men dessvärre finns den varken på SF Anytime eller Netflix. Jag behöver hjälp - hur gör man? Om man inte vill signa upp sig på någon ny medialeverantör, hur gör en laglydig medborgare för att få fatt på en film, i det här fallet Elizabeth med Cate Blanchett?


Mvh/
FruEfficientBadass

*Yeah right, vi pratade om var vi skulle gå på Valborgsbrasa.

6 kommentarer:

  1. Bra tips, detta ska jag testa hemma! Vi brukar ibland hyra filmer på Google Play om det är något särskilt vi vill se. Funkar särskilt bra om man har en Chromecast.

    https://play.google.com/store/movies/details?id=xehEL_jOS74

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack underbara Anonym! Du kan potentiellt ha adderat en ny dimension till mitt liv med ditt tips. TACK!

      Radera
  2. Genialt! Adoptera mig! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sure thing! Bara du är självgående, ska det mutas inför varje transaktionshändelse i vardagen blir det pass.

      Radera
  3. Mina kids är något svårflörtade när det gäller andra ämnen än dubbade program på barnkanalen. På min tid dubbades inte programmen minsann. Min förmåga (tvång) att få dem att se på originalspråket visar sig inte gå på SVT play? Gissar på välbetalda avtal med dubbstudion som dubbar programmen. Ska genast försöka med ovanstående finfina tips för att förstora deras världsbild. Ett bra tips är annars att titta på dokumentären om Titanic, några år på nacken men spännande ändå, Netflix?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog åldersrelaterat. Det är rätt nyligen de satt som klistrade vid Gumball, Svampbob och Äventyrsdags (vilka alla tre iofs har rätt skön humor vilket inte är fallet med My Little Pony och Powepuffpinglorna)

      Radera