Sidor

FruEB:s Investment School For Investeringsutmanade® - Del 2

Howdy sucka. Så du klarade dig igenom nivå ett alltså? Bra jobbat. Inför nivå två följer lite förarbete:

1/ Ta dig till en bokhandel.
2/ Köp en färgläggningsbok för vuxna och ett paket högkvalitativa pennor, gärna av märket Faber-Castell.*





3/ Leta rätt på avsnitt 19 av podden "ChooseFI". Sätt dig bekvämt till rätta med bra belysning, bra ljud och se till att förbli ostörd under de kommande 1,5 timmarna.

4/ Slå upp första sidan i din färgläggningsbok och börja lyssna. Du bör särskilt vässa sinnena cirka 50 minuter in. Runt 56 minuter in likaså.** Kör gärna på halv hastighet om du vill (fast då gäller inte tidsangivelserna 50 och 56 minuter, men det har du nog redan fattat, nivå tvåare som du är). Närhelst de nämner något för dig främmande begrepp av typen Vanguard eller VTSAX så kan du tänka Avanza Zero eller Swedbank Robur Access Sverige. Det är helt enkelt amerikanska indexfonder de talar om. Är du den mer visuella typen kan du också kolla när han besöker Google för att prata om sin investeringsstrategi.

Uppmärksam vän av ordning kan tycka att denna podd mynnar ut i exakt samma sak som gårdagens investerarskola - att köpa och behålla indexfonder. Det är en riktig observation och jag ger dig guldstjärna för den. Varför tvinga er till denna omständliga excercis? Jo, FruEB kan verka oseriös och hafsig i mångt och mycket, men hen brinner för detta med indexfonder och jag vill att du verkligen ska FATTA varför de för merparten av oss är överlägsna investeringsinstrument. Så när en biffig messerschmitt till flygstolsgranne börjar bräka om sina off shore-konton och daytrading skills, ska du med sval elegans kunna argumentera för indexfondernas förträfflighet.

Om du klarat dig igenom elddopet att lyssna på denna pod är jag övertygad om att du nu är övertygad och kan tala övertygande om det.

Jag talar indexfond din fuling
Mvh/
FruEfficient Badass

* Varför slösa på sådana dyrbarheter? Eller som Emils pappa sa till Emils mamma när hon slitit slut på blyertspennan: "Du är inte rädd för utgifter du." Så här är det: för att ta dig igenom 1½h högkvalitativ ekonomi-podd, krävs 100% koncentration. Forskning visar (typ) att du, genom att sysselsätta händerna med något finmotoriskt, behåller skärpa. Dessutom triggas långtidslagringen i din hjärna. Att fylla i vuxen-ritblock med färgpennor från COOP skapar bara irritation vilket kan riskera hela podcast-lyssningen. Att fylla i med Faber-Castell fyller din själ med lycka & tillfredsställelse, varför oddsen att du lyssnar klart blir klart bättre. De tusentals kronor, kanske tiotusentals eller hundratusentals - du kommer att undvika att betala i förvaltningsavgifter om du inte greppat innehållet i podden, kan du köpa många penn-sets för.
** Därav inte sagt att du får fuska och hoppa dit direkt - hela avsnittet leder dit. Du måste sjunka in i ett nästintill hypnotiskt tillstånd för att nå det Elysium vi indexfrälsta upptagits in. Det når du bara genom att lyssna, lyssna, lyssna på Jim.

24 kommentarer:

  1. Presente!

    Ha, va kul! Jag började lyssna på ChooseFI igår. Lyssnade på intervjun med frugalwoodskvinnan och 1500 days.. Hoppar rakt in i avsnitt 19 idag, med annat handarbete. Alltså jag hatar att färglägga saker men jag har en arbetsuppgift på jobbet som är snarlik så det blir nog same same. Kinda. Jihaa.
    Morsan

    SvaraRadera
  2. Jag blir så nyfiken på ditt jobb efter vad du berättar. Jag får inte ihop det. Bor i obygden men jobbar med något ungt och hippt. Har mer att önska av ditt jobb men får sitta och pyssla på dagarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ungt och hippt vet jag inte om jag skulle säga :-)) Men visst, det är mycket jag älskar med mitt jobb så jag är mer intresserad av FI-delen av FIRE än RE-delen. Alltså I LOVE YOU FruEB! Tack för detta görgotta tips! Podden är störtskön att lyssna på och angående min ganska apokalyptiska kommentar härom dagen angående prepp. Up mine liksom! (Jag lyssnade vidare på del två och så avsnitt...19? De talade iallafall om risktolerans och hade zombiescenariet med i många liknelser :-)) right in ma face). Jag kommer nog tänka om och redan ganska snart vikta om från min, förmodligen uppåt väggarna för monstruösa, kontantbuffert till mer på börs. Det var inte bara dagens poddlyssnande jag tar med mig utan även andra som pekat på möjligheten att faktiskt skaffa sig ett kreditkort med en hyfsad kredit att ta till i nödlägen. Jag ska hur som kolla av möjligheterna att byta mitt debetkort mot något som genererar någon form av cashback. tar gärna emot tips. Refunder kan jag tipsa om. Nu ska inte former consuma suckas vistas på webshoppar men man kan köpa plåster och menskoppar med, inte bara väggord i shabby chict målade träbokstäver, och få tillbaka viss procent.
      Happy Morsis in da house

      Radera
    2. Underbart, underbart: ”Väggord i shabby chict målade träbokstäver” you’re killing me. Jag är ingen kreditkortshaj och TROR att amerikat har lite mer att erbjuda på området. Bland annat verkar Go Curry Cracker (lyssna gärna på hans ChooseFI-avsnitt också - episod 18, han är så otroligt lågmäld att man knappt tror att han är amerikan) ( mkt vettig person också) resa jorden runt bara på poäng. Jag har Norwegian med självnedjusterad kreditgräns till 15tkr. Den ger lite poäng till resor men eftersom jag knappt reser, ingen direkt usp. DOCK en fantastisk hyrbilsförsäkring jag nog måste skriva ett inlägg om, för de som likt jag ditchat bilen.

      Any heuw, skönt att det lättat lite på apokalypsfronten och självklart ska du in på börsen. Imorgon blir det examen.

      Radera
    3. Morsan! Jag har preem-kortet med 20' i kredit. Skulle säkert beviljas mer än så, men tycker det är lite läskigt fortfarande. ;-) Däremot älskar jag att jag får pengar tillbaka (!) när jag handlar med kortet. Tex igår när jag var på spa och fick massage, då betalar jag med kortet, får bonus på köpet och sen får jag tillbaka pengarna från jobbet på nästa lön. :-D

      Det gäller dock att man inte handlar i onödan, utan alltid kan betala fakturan varje månad. Men du låter som en som kan hantera sånt galant. :-)

      Radera
  3. Färgläggning går fetbort! Inte kompatibelt med hjärntrötthet som ger problem med synintryck. Men, ska blunda och lyssna i eftermiddag. Tycker som regel investeringspoddar är aptråkiga och något självgoda, så jag lyssnar inte på några. Har försökt med Rika Tillsammans bla. Urk. Men så är jag ju ingen riktig FIRE-frälst utan mer intresserad av att undvika ekonomiskt haveri pga sjukdom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får se avsnitt 19 på ChooseFI mer som ASMR eller vad det heter -en snäll farbror som maler på om indexfondernas förträfflighet, lika satisfying som att någon borstar ens hår.

      Radera
  4. Lite off topic men jag undrar över tolkning/betydelsen av "Howdy sucka".
    Tillhör cirka samma generation som dig och känner mig hyfsat orienterad i uttryck som det slängs med - men förstår inte riktigt vad du vill säga med detta uttryck. Howdy = hej, sucka = sucker = någon som suger på något? dvs dålig? Hej du som suger? Njae?
    /kryddpåfyllaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl en påminnelse om att vi alla har lite att jobba på. Exempelvis satte jag imorse på avsnitt 19 av ChooseFI podcast (för säkert femte gången) och konstaterade nöjt att jag verkligen lever som jag lär. Men redan vid introt ("Doctor Lo") kom jag att tänka på att jag och min man för cirka sexton år sedan satte alla våra besparingar i en aktivt förvaltad fond som aktivt såldes på oss av en fysisk person som tillika var en bekant (trippelfel) (och behöver jag säga att pengarna försvann, alltså FÖRSVANN - bolaget/bolagen som låg i fonden kånkade). Vi var båda nyutexade ekonomer och trodde att vi var bäst. Och även om jag lärt mig mycket mer idag är jag blott en sucker, jag har så mycket kvar att lära mig. Bloggen är ett led i detta, eftersom jag i nästan varje inlägg får kommentarer som ökar min förståelse inom olika områden, allt från investeringar till linsgrytor. Jag tror att faran uppstår när man (jag, du, vem som helst) tror att man är fullärd och perfekt (en "winner").

      Så "howdy suckas" är i grunden ett optimistiskt tilltal, som jag personligen skulle transkribera som: "Hej och välkommen du människa som kommit till den exklusiva insikten om att även solen (du) har sina fläckar. Let's math this shit out together (för att citera J Collins citat av Millenial Revolution i slutet av dagens rekommenderade podavsnitt).

      Plus en lite skämtsamt hård jargong eftersom jag är led på de generellt sett prudentliga tilltalen som söver mig i traditionell ekonomiretorik. Det var inte meningen att förolämpa dig Kryddis.

      Radera
    2. Ah, jag känner inte mig det minsta förolämpad - snarare lite trög/dum som inte förstod. Som tur är skäms jag inte så ofta för mig utan kan fråga istället =)

      Jag är helt med dig i det du skriver. Ju mer jag lär mig ju ödmjukare blir jag med insikten att jag har så mycket mer att lära på typ alla områden.

      Keep up the good work!
      /kryddpåfyllaren

      Radera
  5. Ååååh! Jag vet inte när jag ska få loss ett så stort tidssjok som 1 ½ timme. Snyft...

    Enda positiva är väl att jag blev pålurad en målarbok och en drös dyra färgpennor av min mor häromåret. Så de kan jag gräva fram när jag väl hittat tid.

    Ikväll går det inte, för då har jag massage och spa som jobbet betalar (bra tips där, friskvård som arbetsgivaren betalar = massage. Se till att välja massage på ett spa där inträde till spat ingår. NJUT!).

    Imorgon kväll är det ju uppesittarkväll, så då är det också kört tidsmässigt.

    Fredag kväll har jag lovat bort mig på middag med en vän (vi ska tala allvarliga saker som; kan man köpa en till häst fast man har fem redan (hon) och kan man ta föl på sina två ston fast man inte borde (jag).

    Lördag är också fullspäckad med hästar och en trevlig middag (i Gävle av alla ställen!).

    Så på söndag får jag skynda mig att låsa in mig i lägenheten och njuta av klokskaperna.

    Med detta rantande vill jag mest säga SKÄRP DIG åt mig själv, jag får egentligen inte ha så här många saker under en och samma vecka. Det ska faktiskt gå att hitta minst 2 timmars fri tid varje dag.

    Såvida jag inte bokar in mig själv på ett viktigt (fiktivt) möte på jobbet förstås. Hm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den sista meningen är EN lösning. I nödfall kan man ju även lyssna medan man gör något vardagslogistiskt, ex. lagar mat eller ryktar hästar (med headset). Inlärningsprocessen blir inte lika kvalitativ, så du kanske måste lyssna flera gånger. Men man ska inte låta det goda bli det bästas fiende.

      Radera
    2. Om du ska transportera dig till Gävle så funkar det bra att lyssna i bil. Dessutom visar forskning att om man rör på sig så tillägnar man sig saker lättare så du kanske kan ta en promenad till kompisen och lyssna på vägen. Boken Hjärnstark är intressant och visar på Motionens betydelse för hjärnan.

      Jag skulle inte heller palla att färglägga utan då skulle jag sticka eller gå.

      Radera
    3. Jag skulle kunna lyssna tex när jag kör till/från jobbet, men då blir det en knapp halvtimme åt gången och det känns så upphackat. :-(

      Rykta häst = umgås med hästen så då går alla andra störningsmoment bort. Iofs ryktar jag väldigt, väldigt sällan, men vi låtsas att jag gör det. :-P

      Däremot tänker jag testa att lyssna medan jag gör en väldigt monoton uppgift på jobbet, då rör jag dessutom på mig @Plina :-D

      Jag brukar nästan alltid ta en promenad när jag har nåt stort beslut eller nåt jag behöver grubbla på. Funkar varje gång! Hjärnan tänker ut en smart lösning medan jag går och njuter av naturen. <3

      Radera
    4. Håller med, promenader är som en sorts förlossningsverksamhet för hjärnan. Tror det var Ingvar Carlsson som sa att om han stod inför ett politiskt dilemma, då gick han till fjälls. Medan han vandrade runt där kom han alltid, alltså ALLTID, till insikt om hur sakerna skulle lösas (och politruk-gnabbet kändes så pyttelitet i jämförelse med vidderna).

      Radera
  6. Nu har jag lyssnat (blev avbruten typ fem gånger av kollegor, varför så mkt spring just idag?!) igenom avsnittet och jag försöker hitta en ursäkt för att fortsätta med mina aktier. Men jag ska nog allokera om lite. Bara lite. Men fan vad svårt det är att stå emot utdelningar. Gaaah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men å så bra, du får jag kanske lite förstahandsinformation! Ellinor, vad är det som är så härligt med utdelningsaktier? Är det att det trillar in en nästintill fysisk "slant" som känns bra? För du ser ju samma typ av värdefeedback under "utveckling månad/år" i din ISK, bara det att det inte blir lika påtagligt och isolerat?

      Radera
    2. För mig är det för att det är så konkret. "Titta här! Bolag X ger mig 850 kr i utdelning idag. Hm... Vad ska jag köpa för roligt för de pengarna? Kanske några fler andelar i Bolag Y?".

      Istället för som indexfonderna, där det inte "händer" någonting (men jag har ju insett att det gör det fast jag inte märker det).

      Förstår du hur jag menar? Annars får jag försöka förklara på ett annat sätt. :-)

      Samtidigt känner jag (efter att första euforin med aktier lagt sig), att det blir färre val dvs mindre beslutsångest och mindre energiåtgång om jag bara har fonder. Därav min kluvenhet.

      Radera
    3. I see. Det blir som öronmärkta pengar till nyköp. Som du kan styra över själv istället för att tråkindexfonden sköter det per automatik. Jag tror jag förstår. Tack Ellinor!

      Radera
    4. Jag gillar också utdelningsaktier av samma anledning som Ellinor. Förutom vid utdelningstider så går de på autopilot precis som tråkindexfonden.

      Radera
    5. Ellinor, fortsätt med dina utdelningsaktier. Ett oslagbart enkelt sätt att bli underbart rik.

      Indexfonder används möjligen för att "spara" ihop de första tusenlapparna, innan DA karusellen snurrar i gång med full fart.

      Radera
  7. Båda sparformerna är bra men enskilda aktier måste vara säkra kort med en bra utdelningshistorik om man gillar ”buy and hold” (och det ska man). Investmentbolag kan väl ses som ett slags mellanting med relativt stor riskspridning och direktavkastning, som, det ska erkännas, har en attraktionskraft hos mig. Och som, till 100%, ska återinvesteras, inte nödvändigtvis i samma bolag dock.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då är ju Spiltan Aktiefond Investmentbolag indexfond 0,20% ett tips eftersom man som nybörjare då slipper ta reda på vilka bolag som är investmentbolag.

      Om man är helt grön skulle jag ändå vilja belysa det som kallas ”bolagsrisk”, d.v.s. att ett bolag går i kånken. Då förlorar du som ägare av den enskilda aktien rubbet. Detta sker inte vid ägande av en fond/indexfond, eftersom bolaget då ersätts av ett nytt.

      Ex. belyste Collins i podcastavsnittet ovan de så kallade ”blue chip companies” fr. 70-talet. ”Så länge du buy & hold något av dessa bolag kommer du inte att misslyckas”, sade man. ”Listan innehöll många på 70-talet välskötta företag. Xerox, Kodak osv, but the future wasn’t kind to them. And there was no Facebook or Apple in that list”.

      Är man intresserad, precis som Ellinor eller Stekryparen, av att ha åtminstone ett getöga på sina innehav och även veta när det är dags att skjuta ut sig (extremt sällsynt att det går käpprätt men det händer. Enron, Worldcom, Fermenta, Prosolvia) alt. när det är dags att bestämma vilken raket man ska hoppa IN i (man behöver ju inte vara överdrivet clever för att gå in Apple idag, men för 15 år sen, då Nokia war the it-phone, kändes det kanske inte lika uppenbart). Och det är ju inte så att disruption spås att gå långsammare framöver än den går idag.

      De bryderier jag nämner ovan slipper du med en självgående indexfond som, förutom att den per automatik bara äger fungerande bolag också per automatik återinvesterar all utdelning utan att du behöver tänka på det. Plus att det mentalt borde kännas bra för en nybörjare att du omöjligt kan förlora allt. Däremot kan du ”vinna” mer än 100%, eftersom ett stjärnskott som ingen sett komma (säg Fingerprint för fem år sen) per automatik hamnar i en bred indexfond när den nått en viss storlek. Om du satsat på enskilda utdelningsaktier hade du behövt ha lite koll på saker och ting för att a) veta att det fanns ett bolag som hette Fingerprint b) veta att det var läge att gå in. Dåligt exempel, för fladdrigt. Men vilka bolag är ofladdriga? Inte vet jag, och inte bryr jag mig, eftersom jag kör indexfonder.

      Om utdelningsaktier är det som skänker dig glädje och lycka i sparandet är det självklart det du ska satsa på. Gamifying is king! Men om du liksom jag är bekväm (lat), ointresserad och dessutom mån om att slå alla cherry-pickande aktieinvesterare är indexfonder valet för dig. Och det är inte jag som säger det, forskningen talar för att indexfonder vinner i längden plus att t.o.m. Buffet uttrycker i sitt testamente att 90% av hans förmögenhet ska lämna aktiv förvaltning med enskilda aktier och gå in i indexfonder efter hans död. Sug på den karamellen en smula: Buffet tror inte att hans egna bolag, vars affärsmetodik han själv har format, kan överträffa indexfonder.

      Radera
    2. Ska jag vara lite krass och kolla mina portföljer i Avanza, så ser det ut så här: Min portfölj som består av åtta indexfonder (max 0,58 % avgift) har i år gått upp med 10,54 % tom igår. Medan min portfölj med utdelningsaktier (just nu 16 bolag) har gått upp 6,36 %.

      Så jag borde verkligen flytta om allt till indexfonder. Är dock inte riktigt redo än. Kanske när jag får lite mer att göra på jobbet. :-P

      Radera