Sidor

Rätter under 10kr

För många år sedan hörde jag ett radioreportage där man intervjuade en 100-årig kvinna och på frågan om hennes tips för ett lång liv svarade hon att hon åt sill och potatis varje dag. Sill är faktiskt väldigt nyttigt - den innehåller Omega 3 och D-vitamin som stärker skelett, tänder och är bra för ditt humör. Tidningen Iform som kallar sillen för "super food":
Sillens fett består nämligen huvudsakligen av nyttiga fiskoljor, som både lindrar ledsmärtor och förebygger blodproppar. Det är alltså de sunda omega-3-fettsyrorna som sänker ditt blodtryck, då fettsyrorna bidrar till att öppna upp de så kallade kaliumkanalerna, som utvidgar våra blodkärl. Och som extra bonus bidrar fettsyrorna också till att stärka ditt immunförsvar.


Som du vet kostar sill mycket lite. En halvkilosburk ligger på runt 30 kronor. Släng på lite potatis och du föder en familj om fem för femtio kronor. Korran skrev tänkvärt på sin blogg Sparapengarna.com:
Om du lär dig några recept där varje måltid kostar 10 kr och äter sådant till två luncher och två middagar i veckan  så sparar du 370 kr i månaden. Det är så enkelt, du måste inte lägga om alla matvanor eller börja äta som en student, bara hitta några nya recept och sen köra på som vanligt. Och det finns många goda recept som lägger sig under 10 kr. 
Jag tyckte att det här var ett bra sätt att tänka. Ingen behöver bli helvego eller bara äta korngröt, men alla klarar av att byta ut några måltider i veckan mot enkel, billig mat. Är den dessutom så nyttig som exempelvis sillen är det dessutom en hälsoinsats för hela familjen.*

Min vän LL berättade att de en gång i veckan äter blodpuddig. Så old school - men faktiskt något som de flesta barn gillar. Till det river de en morots/vitkålssallad och serverar med rårörda lingon.** För den som är lagd åt det hållet kan man knapersteka lite bacon till. Du kommer omöjligt över en tia per person på den här rätten, såvida du inte serverar den med trappistöl. Vilket ju lät fantastiskt, det måste jag testa. Ytterligare ett tips, om du likt LL har svårt för blodpuddings-stekos, är att tillaga den på bakplåtspapper i ugn (antar runt 200 grader 10-12 min).

Samma LL brukar köpa hem en låda med ekologiska grönsaker varje vecka med leverans fredagar, men tipset går att applicera oavsett huruvida du köper ekologiska grönsakslådor eller ej. Plus att Ingrid glappade om ett frugal hack deluxe på ”Läsarforum” som går ut på att köpa Mathems 2:a-sortering av frukt och grönt för 14kr/kg; ofta högklassiga saker med någon liten form/färgeffekt. Any How, LL:s låda kommer som sagt på en fredag. Torsdag kväll kokar hon den föregående veckans alla överblivna grönsaker och häller ner i mixern (minus salladsgrönt), mixar, spär ut med grönsaksbuljong och grädde. Denna säsongsskiftande grönsakssoppa serveras med en skvätt olivolja och toast hon gnuggar lite vitlök på.

Den sallad som börjar vissna - gäller kanske företrädesvis sallad köpt i tråg av typen "mix provencal" e d - lägger du i en skål med kallt vatten i kylen och du ska se att de blir som nya efter några timmar.

Jag kan inte sluta tjata om LL, hon är en guldgruva av husmorstips. Hon berättade också att de varje söndag gör en jättesats köttfärssås (fast med massor av riven morot, rödbeta och vitkål i såsen så att sonen tror att han fått en "grönsaksfri dag" vilket tydligen är viktigt för honom) så att den även kan bli middag måndag. Värre saker har väl hänt att man fått äta samma sak två dagar i rad*** och du slipper då debaclet med att under veckans första kväll klämma in bryderier kring middagsmat när det enda du vill göra är att blanda en drajja och dråsa ner framför Netflix.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag vill inte tjat mer om LL men hon tipsade också om hur du kan spara på "Djävulen på diskbänken" som någon kommentator kallade Yes: Köp en dressingflaska på loppis eller möjligen Granit (du vet en sådan där med smal lång metallpip) och häll diskmedlet i. Det droppar ut mycket mindre än att hälla från flaskan och du kan strypa 50% av din djävulusiska användning plus att du slipper den fula loggan med typ en droppe som ler ett infernaliskt leende, troligtvis eftersom han är utsänd från Helvetet. D.s.

* Ett tips till barnfamiljen är att börja med senapssill, den var åtminstone våra barns favorit (och min när jag var liten).
** Varför låter "rårörda lingon" så mycket godare än "lingonsylt"?
*** Särskilt sett i historiskt perspektiv då vi, åtminstone i goda tider fick äta samma sak sju dagar i rad. och det var inte tacos med BIB.

46 kommentarer:

  1. Jag gillar blodpudding och är det på extrapris så blir det extrabillig mat. Sill däremot är inte min grej. Jag har upptäckt tomatsoppa när jag var tvungen att göra av mig med mina krossade tomater. Definitivt under tian.

    Jag brukar laga mat på helgerna och äta den hela veckan så det blir ganska ofta samma mat flera dagar i rad. Jag har inga problem med det,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller några problem med att äta samma flera dagar i rad. Frugalwoods gjorde ju enorma batcher chili de kunde äta veckor i sträck, där går väl min gräns. Tror jag?

      Hade en kollega som absolut inte kunde äta samma sak som till middag i lunchlådan så att hans fru fick göra separat luunchmat åt honom. Ja, jag vet, finn fem fel. Dessutom minns jag att han nämnde att de reste för 100 000 kr om året, men "hade inte råd att köpa bostadsrätt".

      Radera
  2. I sammanhanget måste jag framhålla @levabilligt och @portionenundertian på Instagram. Den förstnämnda kör just nu "inköpsskola". Mkt bra!

    Själv laddar jag för SuperSaveSeptember (och bli utkickad av FK) med att analysera kvitton och se vad jag handlar äjängklien. Bara detta gör att jag knappt törs gå att handla! :) och igår hittade jag 85000 SAS-poäng som snart går ut. Eftersom jag inte kan resa förde jag över dem till Coop och kan där få ut 800kr i rabattkuponger på Coop.

    Sill, det är jämte brysselkål ungefär det värsta jag vet. Ser längtansfullt fram emot billig höstmat som löksoppa, potatisgratäng med linser & kantareller samt blomkålssoppa. Idag blir det pannkakor med ca 25% kikärtsmjöl i. Gott, nyttigare än bara vete (och billigt om man köper mjölet på Mellanöstern-butik).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men stackare, är det Due Date FK nu redan? Hoppas det blir lite husförsäljning på det då. Potionenundertian känner jag till, men inte @levabilligt, den måste jag lägga till.

      Tur att inte du och jag lever ihop. Jag älskar både sill och brysselkål. Särskilt brysselkål. Om du hade varit min sambo hade jag serverat dig sill, brysselkål samt brysselkålssill varje dag.

      Radera
    2. Åh, brysselkål - nu fick ni mig att längta till hösten! Halverad & stekt i mycket smör på ganska hög värme i 5-7 min, så att den fortfarande har en fast kärna - finns inget godare! Jag kan äta det som snacks istället för chips eller popcorn. *dreggel* Kokt däremot - uärk!

      Radera
    3. @Tinga vi får ha brysselkålsafton tillsammans i höst.

      Radera
  3. Maträtter under tian och för runt tian är ganska enkelt om basen är veg och kött/fisk etc används mer som en smaksättare. Så gör jag alltid nu. Tidigare åt vi "som vanligt", alltså att proteinet var huvudpersonen. Jag tror våra kroppar mår bättre av nuvarande mathållning. På ett torskblock äter vi tre personer samt får till åtminstone två matlådor eftersom jag tar i så mycket rotsaker. Jag tror inte det är många av våra vardagsrätter som kostar över tian per person faktiskt.

    Sill älskar vi i alla former. Lägger helst in min egen av saltsill men om vi köper Matjes är det Klädesholmen. Alltid jättefin kvalitet och halva priset mot Abbas. Tips!

    Supergod billig middag är potatis och morötter, gärna rödlök, några körsbärstomater, en halv burk oliver och en Halloumi i bitar i ugnen. Till det en påse Ratatouille från storkok som alltid ligger i frysen. Eller brocollisoppa (med massor av rotfrukter i), veglasagne (med massor av rotfrukter i), etc etc. Det är inte svårt att komma under tian om man mörschar på med rotfrukter och annat grönt i säsong. Ät som en asiat helt enkelt. Krydda med köttet, fyll inte tarmarna till bristningsgränsen med det, det ligger bara och ruttnar i vårt system som inte är gjort för dylik föda eigentlich.. Veckosallad av vitkål är svingott till lasagne istället för dyra bladsalladspåsar, håller i evigheter i kylen och kostar de nada.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggrannen Sparos matmånadsbudget ligger väl på 600 kronor? Och han kör ju helvegetariskt. Det blir 20 kronor om dan, för frukost lunch middag mellis bjudmat osv. Han tipsar emellanåt om maträtter och säsongsvaror. Ibland med bilder på de lagade rätternar också.

      Radera
    2. @Morsan: mycket bra i din kommentar. Jag vill äta middag hos Morsan (minus matjesillen som jag av någon anledning inte gillar)!

      Efter Weeping Willows-Carlsons sommarprat känner jag mig emellertid oerhört osugen på just torsk. Måste ladda ner den där appen med politiskt korrekta fiskar så att man har NÅGOT att navigera efter. Så frustrerande att försöka vara god konsument.

      Radera
    3. Man kan köpa fina frysta makrillfiléer, bl a på Coop - blir jättegott med dill, salt & peppar & en smörklick & så in i ugnen. Både hälsosam och miljövänlig fisk. :-)

      Radera
    4. Mycket glad att vara skaldjursallergiker och fiskfobiker (efter en incident med ett fisken som krävde en natt på akuten och en 30 cm lång tång nerkörd i halsen). Allergi o fobin i fråga minskar klimatångesten på en front i alla fall. Och så får man äta veganska omega3 piller istället.

      Radera
    5. Fiskben skulle det vara.

      Radera
    6. 30cm långt ner i halsen. Är det bara jag, eller låter inte det som en 70-tals porris?

      Radera
    7. Haha jag döör jag måste ha världens bästa kommentatorsfält.

      Radera
    8. Visst var väl John Holmes med i Fäbodjäntan?

      Radera
    9. Jag har pinsamt dålig koll på porrfilmshistoria. Första gången jag hörde fäbojäntaskämt - kan det ha varit i mellanstadiet? - trodde jag det var en referens till ett varumärke hos Delsbo Candle (tror det hette Delsbostintan). Så oskyldig är jag tralala.

      Radera
    10. Den filmen har jag inte sett, men utan att kunna göra en kvalificerad jämförelse tror jag tång är att föredra. Trots allt.

      Radera
  4. Sillens storasyskon strömmingen är även den fin, och här kan jag speciellt tipsa om en gammal goding: strömmingslåda. Enkel att göra och blir väldigt god. Serveras med pressad potatis, eller mosad dylik för de som inte har en potatispress.
    Enkelt, god, klassisk.

    /x

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Många gamla husman är faktiskt prisvärda (och mättande/nyttiga). Strömming: panerad och stekt på knäckebröd med lite skivad kokt potatis och tunt skivad rödlök.

      Radera
    2. Farmormat! <3 Jag har för precis ärvt hennes kokböcker från 30-talet, bla klassikern Lanthushållet. Ska nog plocka fram och läsa den ordentligt!

      Radera
    3. @Mia och inte bara läsa, du skola delge oss andra. Kolla om du hittar det idag obefintliga kapitlet om ål. Den ska tydligen spikas fast genom huvudet in i köksväggen (välj ett inte fullt så nyrenoverat parti) innan den skinnflås. #gladattintevarahemmafrupåfemtiotalet

      Radera
    4. Ål är definitivt bland de fiskar som inte bör ätas om du inte vill bidra till utfiskningen. Fattar inte att det serveras på julbord. Eller att ngn för den del vill äta det för den ser ju inte lite läskig ut

      Radera
    5. Urk. Stackars ål. Jag återkommer! Vet iaf att farmor (född 1908) under 2a världskriget hade kaniner som de födde upp och åt. Snabbväxande proteinkälla så att säga...

      Radera
    6. Kaniner ja, de har faktiskt gott kött, lite likt kyckling. Smart sätt att få protein snabbt och relativt billigt i kristider. De äter mer eller mindre gratis grönt och förökar sig lätt. På en restaurang för några år sedan tror jag de hade kaninkött utan att de skyltade med det. Min rätt smakade kanin och det var gott, men inte var det kyckling som utlovat. Matstället låg (ej kvar alltså) vid Sveavägen i Stockholm. Samtidigt under den perioden var det massor av kaniner lösa i stan. Samband? ;) /Eva

      Radera
    7. Men urk Eva! De kaniner du refererar till - om vi går nästan tio år tillbaka i tiden - var ju dessa galna korsbefruktningar av [så sades det i alla fall] av trötta barnfamiljer utsläppta zooinköpta dvärgvädurar som ”flyttat till en bondgård på landet” a.k.a. Karlbergsparken och viltgående kaniner. Resultatet var skabbiga, råttliknande varelser som försökade sig - som kaniner - i Stockholms yttre grönområden. Hoppas verkligen det inte var dessa som serverades, med hänsyn till din hälsa (men guldstjärna till krogen för frugal hack).

      Radera
    8. Oj, visste inte att de ansågs/var skabbiga och råttliknande. Såg ofta jättesöta småkaniner i utkanten av Vasaparken, ja även på många andra ställen i stan där det fanns lite grönska. Matförgiftning fick jag däremot en gång av att äta varmkorv med rostad lök på Statoil. Akuten uppsöktes då jag på allvar trodde jag fått mer akut sjukdom då jag höll på att förlora medvetandet. Den eventuella kaninen var däremot safe för tarmfloran att hantera. Kött mår bra av att i levande tillstånd skutta runt i frihet tror jag! ;-) /Eva

      Radera
  5. Apropå diskmedel, jag har köpt en snygg tvålpump som står på diskbänken med hälften diskmedel och hälften vatten. Diskmedlet blir drygt och jag slipper den fula flaskan som alltid hamnar där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för sparknep. Apropå diskmedel 2, jag hade den dåliga smaken att vända på flaskan idag och läste om de vattenlevande djurens vid Yesanvändnkng förestående död och undrar: vilket miljövänligt diskmedel är mest effektivt?

      Radera
    2. Ica Basic! Tycker det är lika effektivt som yes. Sedan är det säkert inte så miljövänligt för det luktar italienskt kök.

      Radera
  6. Apropå tillagning av blodpudding pratades det, som student, om att "steka" skivorna i brödrosten. Vet ingen med säkerhet som gjort det dock.
    Däremot vet jag en som hällde nudlar i ett durkslag och satte under varmvattenkranen. Sen stod vattnet och rann i 4 timmar tills han kom hem på lunchen och åt. Tror inte det var så mycket näring kvar i den maten :)
    Mitt bästa tips är ärtsoppa, billigt och gott och nyttigt (hattrick!). Inte sådan där plastkorv då alltså eller soldatens hårdsaltade burksoppa utan hemgjord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter livsfarligt med brödrosten. Nudlar under fyra timmars rinnande vatten - det är lite Darwin awards över det. Undrar om han äter nudlar idag? Själv OD:ade jag fiskpinnar under studietiden. DE tror jag funkar helt klart att rosta. Det är ju som bröd, med fiskfyllning.

      Radera
    2. Åh nu kom jag att tänka på bloggen Kaffekokarkokboken. Undrar om den finns kvar? Hon stekte bacon med plattång, och lagade allt möjligt i kaffebryggare.

      Radera
  7. Vi kör ofta omelettpizza hemma hos oss - man gör en vanlig omelettsmet, men steker den i 10-15 min i ugnen på 200 gr, som en pizzabotten, sen ut med den & på med de toppings som finns hemma inklusive riven ost & sen in i ugnen igen tills osten fått fin färg. Mycket lättare att få barnen att äta omelett om den är förklädd till pizza & det blir dessutom en mycket hälsosammare pizza än med brödbotten. Kostar inte många kronor heller (man behöver ju inte toppa med prosciutto).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ÄLSKAR ägg i alla dess former ink omelett. Ovan låter überlistigt: klä ut den till en pizza. Har du klätt ut fler saker till pizza (med framgång vill säga)?

      Radera
    2. Nja, det är nog det enda med framgång. Försökte med tacopaj en gång också, för att få barnen att digga paj lite mer, men det gick sådär. :-/ Tänkte annars att taco-prefixet skulle göra dem lite mer vänligt sinnade men nej.

      Radera
    3. Å kom att tänka på att jag så sent som igår utfodrade dem med ”tacosallad”! Resterna från onsdagens ”burrito” (kidneybönor, majs och köttfärs) lades på en [naturligtvis virgin - de tål inte någon form av dressing] salladsblandning, en klick creme fraiche, tacosås och några tortillachips och salladen var ett faktum. Utan taco-prefixet hade jag kunnat svära på att det blivit rynkade ögonbryn.

      Radera
    4. Samma typ av psykologi som andra branscher kör hårt med, tex bilindustrin: en smutsig diesel är helt plötsligt miljövänlig och säljer som smör i solsken.

      Funkar epitetet "miljövänlig" på dina barn? Om så, finns inga hinder för någonting som du vill ha uträttat i familjen, det är endast din fantasi som kommer att sätta begränsningar. Och din fantasi verkar ganska obegränsad utgående från dina blogginlägg

      /x

      Radera
    5. Det var snällt sagt. ”Miljövänlig” funkar dessvärre ej. Jag funderade ett slag och kom fram till en sak de brinner för och det är slime. Kanske finns något där.

      Radera
    6. Slime & mat låter som en ganska läskig kombo - iallafall om man med slime associerar till dallrig mat. Kanske aladåb? ;-)

      Radera
  8. Smörstekt lätt panerad strömming med potatismos och lingon! Inlagd sill - julbordets epicentrum! Vi gör bland annat Brantevikssill själva, hur lätt som helst.

    SvaraRadera
  9. Var tvungen att googla på Brantevikssill och den ser ju härlig ut, ska definitivt testas.

    SvaraRadera
  10. Branteviksgatan är stående på midsommar och det är herrn i huset som står för den fantastiska tillagningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt otroligt att jag inte hört talas om denna delikatess. Är ”Branteviksgatan” slang för denna anrättning? Kärt barn etc, eller är det auto incorrect?

      Radera
  11. I de flesta studentkorridorer späder studenterna ut diskmedlet med vatten, 50/50 eller ännu mindre diskmedel. Ett sätt att spara pengar.
    Att göra egen inlagd sill är lätt och blir godare än köpsill för övrigt. Så det är också ett tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar ju inte matjesill, men du menar att man kan köpa neutral sill och smaksätta den? Aah, det är det som butikiska kallas ”inläggningssill”?

      Radera