Sidor

Blommor Del 2

I andra delen om blommor tänkte jag avhandla ämnet krukväxter, så häll upp en redig drink så kör vi. Jag fick av min vän LL för ett tag sedanen kompilation av Nina Yunkers hushållstips i boken "Goda råd för alla" som består av kioskvältarna "Goda råd är inte dyra" och "Goda råd i rättan tid". Boken verkar inte finnas längre varför jag känner mig lite som ägaren till en Stradivarius, det senaste jag hittar är nedan Nina-skrift från 2008.




Innan jag börjar vill jag bara måla ett snabbt porträtt av författaren utifrån de knappa uppgifter jag hittar på nätet. Dotter till en konstnär och en skribent, författare till ett antal husliga böcker och numer bosatt i Barcelona där hon...utför konster med blad.



Any Heuw, här kommer hennes råd kring grönt, osorterat men med ett försök att fokusera på inneväxter:
- Frön gror snabbt när de ställs i små krukor på en bricka ovanpå kylskåpet.*
- Släng inte gräsklippet, lägg det i komposten som gödning.**
- Växter mår bra av att ha blanka blad - det hjälper dem att andas och uppta syre. Detta åstadkommer man med - tada - glycerin! Detta undermedel du naturligtvis rusade ut för att köpa efter föregående inlägg i serien Blommor.
- En allmän regel när man byter blomkruka är att den bara ska vara en storlek större än den föregående. Både rotklump och ens fingrar ska få plats när växten sätts ner.
- När man reser bort kan man ställa blomkrukorna i badkaret på tegelstenar och bara lite vatten i botten (växterna ska tydligen kunna dra upp det de behöver ur stenen?). Alternativt på en uttjänt, blötlagd frottéhandduk (eller rättare sagt - det ska vara ett par centimeter vatten i karet samt en handduk).

Olika växter är olika bra på att rena inomhusluften och bidra med fukt, men nedan följer en sorts blommornas fem-i-topp från houzz.se:

1. Fredskalla***. Bidrar med fukt men är giftig för katter.



2. Paradisträd. Allergivänligt och fuktgivande, därför bra för sovrum.



3. Gullranka - drar åt sig damm.****





4. Guldpalm - Växten fungerar som ett reningsfiltret i och med att den tar upp både gifter och koldioxid.*****


5. Aloe Vera - Utsöndrar syre nattetid.******


Jag anser ju att man aldrig ska investera i mer än en blomma av varje sort och att man därefter ska ta sticklingar av den för förökning. Min mamma hävdar att man bara kan ta en stickling och sätta ner den direkt i ny jord, och efter lite experimenterande under sommaren med exempelvis den underbara "Doktor Westerlunds hälsoblomma" (rosengeranium) kan jag konstatera att det funkar. Detta är faktiskt en favoritblomma med en doft av min barndom (om man gnider ett blad mellan fingrarna doftar det väldigt starkt). Wikipedia bjuder på upplysningen att "Bladen kan ätas och användas som smaksättning i till exempel sockerkaka." Hmmm I do not think so men om någon av er känner för att testa, dela gärna med er av resultatet.




Har någon av er några tips på bra och tåliga inomhusväxter? Gärna också roliga kruktips. Själv älskar jag de vanligaste av vanliga terrakottakrukor  - gärna lite patinerade av att ha stått ute ett par vintrar. Nedan ett exempel som jag kan tänka mig att tjacka den dagen jag blir sticklingpusher på heltid - 60 krukor för 174 kronor. Ska vi gå ihop 60 pers och dela så länge - knappt tre spänn krukan?


Detta inlägg skrevs någon vecka innan jag rensade torkvinden på landet. Jag är inte längre så intresserad av att samköpa terrakottakrukor, se Instagram 17 augusti bild 3. Tänk hur hjärnan är. Jag tänkte att jag nog inte hade några krukor trots att jag säkert passerat de där hundratals, hundratals gånger. Finns det något lämpligt ord för att beskriva fenomenet? Kognitivt immun? Perceptionssvag? Stimuliresistent?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Varför? Värme, kyla, vibrationer, mänsklig närhet, någon som vet? Hennes tips är föredömligt korta, men lämnar ofta följdfrågor.
** "Men gräset måste då ha gått i frö innan, annars kommer hela trädgården att förvandlas till gräsmatta." Någon som begriper vad det betyder? Du får gärna förklara.
*** Tar upp formaldehyd, aceton, bensen och alkohol. Perfekt att ligga och sova i om man haft lite för mycket rödvin i boefen kvällen innan med andra ord.
**** Rensar från bensen och formaldehyd. Så bra om du målar naglarna med nagelstärkare som innehåller det senare. Jag gjorde misstaget att använda nagelstärkare en gång. Efter ett par veckor (av superstarka naglar bör tilläggas) fick jag som en mörk rand under nageltopparna och uppsökte läkare. Han såg mycket bekymrad ut och frågade om jag jobbade med starka kemikalier (utan skyddshandskar) i mitt jobb. Det var slutet på mina långa naglar.
***** Dessutom drar den till sig en massa skit från elektronisk utrustning så den är bra att ha på kontoret.
****** Rensar från olika gifter exempelvis formaldehyd och bensen.

21 kommentarer:

  1. Å frun, du har en hel värld att förtappa dig i. Odling blir LÄTT en mani. Yours truly drev ett år fram 48 frodiga vackra tomatplantor, det hon skulle ha var 6 plantor. Hela grannskapet odlade tomater det året vill jag minnas.

    Frön (en del, andra vill gro i kyla, ganska många perenner du plockar frön av själv måste statifieras, alltså stå i grolåda ute en vinter, innan de gror) gror bäst om de har varmt om fötterna, därför ovanpå kylskåpet. Men när de börjar titta upp, då är det bråttom serru. Så snart hjärtbladen (det första som kommer, rumpan vid sätesbjudning eller hårtuss vid vanlig födsel) kommer måste du genast ordna sval omgivning och tillskottsljus. Annars blir plantorna gängliga och svaga och det vill man inte ha. Man vill ha små knubbiga keruber till plantor som kan utvecklas till starka sumoväxter med pondus.

    Du har rätt i att det nästan går ta sticklingar av allt. Men att så frön är som livets mirakel. Man vänjer sig aldrig. Att det lilla lilla fröet kan bli en stor livgivande, matproducerande planta. Nu lipar jag snart. (Mens)

    Mycket kan man bredså, basilika, tomater whatever. Man sår en hel typ glasslåda och sedan när de tål att flyttas så planterar man om dem i slutkrukorna och får perfekta exemplar. Man måste inte köpa pluggboxar etc alltså. Om man inte ska så typ broccoli och grönkål, det är rätt skönt att ha i pluggboxar. Tomater tex, SKA man omskola åtminstone ett par gånger för att de ska bli starka och fina. Varje gång sätter man ned stjälken (som kan ha gänglat) under jord (det går med tomater) så bara bladen sticker upp. Då får du monsterplantor. Pelargoner är också stänklätta att så, och ta sticklingar av. Jag ska snart börja planera vad jag ska så efter nyår. Planteringssäsongen 2019 drar igång runt december då det är dags att beställa frön. Vill man göra det frugalt är det svinsmart att sambeställa och dela de påsar det är för mycket i. Om man inte behöver 25 pelargoner tex..
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statifieras, bredså, hjärtblad...jag känner mig nog så som du kände när jag matade på med Collectum plus fjorton andra pensionssajter. Not my cuppa. Men det är väl tur det Morsan - att vi kompletterar varandra? Avundas dina gröna fingrar.

      Radera
    2. Vem har sagt att de är gröna? Man kan vara kompulsiv odlare ändå. När du fattar vad hjärtblad är kommer du svepas av mattan. Fatta side hustle-möjligheten. Ett pelargonfrö kostar typ en krona, vad kan du sälja en frodig pelargon i loppad kruka på landet i sommar till turisterna? Ja just det ja! Minst 150 balobas om du samtidigt klär kidsen i tidstypiska kläder och får dem att niga för damerna och servera karamell i pappersstrut till betalande kunder. Wooooha! Goooooal! Puss från finvaere i fjällen.
      Morsan

      Radera
  2. Garderobsblomma, ampellilja, palettblad och hemtrevnad överlever finfint hos oss och förökas sedan 25+ år regelbundet utan bekymmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Garderbosblomma har jag lyckats döda en gång. Jag minns att folk i min omgivning var imponerade. Hemtrevnad, älskar det namnet. Det låter så hemtrevligt.

      Radera
  3. Hej!
    Kul serie!
    Älskar Fredskalla och älskar mina katter. Den kombon har vi haft i evigheter. Vad är det som är farligt för katterna?

    Sticklingar överallt här hemma....

    Jag som är ny på din blogg, kommer det odlingstips i vår?
    Jag älskar att odla här hemma.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag vet inte riktigt vad som är farligt, jag bara copy pejstade. Har aldrig hört om någon katt som dött, det borde väl vara mer allmänt känt då tänker jag.

      "kommer det odlingstips i vår?" Nix pix, prefix. Mitt intresse sträcker sig till ovan och potäterna i djupbädden.

      Radera
    2. Kan också tycka det. Fredskallan får vara kvar ett tag till (eller kanske i evigheter, då den aldrig tycks dö på riktigt. Bara fylla på med vatten ibland).

      Vad synd. Jag gillar trädgårdens ätbara växter mer än det som bara ser fint ut i fönstret. Kanske det kan gro och växa ett intresse under vintern. Vi får se!

      Mvh PB?

      Radera
    3. @pb? Jag har för mig att de kan få skador i munnen av växtsaften i fredskallor. Värre med lökväxter kring jul, amaryllis bl a är dödligt för katter.

      Radera
    4. @Maria
      Har vi aldrig märkt på våra katter. Har du erfarenhet av detta?
      Bör vi alltså göra oss av med fredskalla trots att vi haft dem och katter i över 12 år utan något problem?
      Inga lökväxter här och amaryllis (är jag i detta fall) lyckligtvis allergisk mot.

      Mvh PB?

      Radera
  4. Jag vill ha växter med runda blad då så mycket inomhus är kantigt, så jag har bara elefantöron. Alla mina 107-ish elefantöron kommer från tre plantor från början.
    Varje vår och höst tar jag sticklingar från dem och säljer via fejjan och vips så swishar runt 1500 kr in på kontot per gång (säljer för 40 kr/st, planterade i kruka som köpt på loppis för en spänn).
    //Pekfingret

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad säger du? VIlken side hustle! Miljö, community och stash i ett, guldstjärna till dig Pekfingret!

      Radera
  5. Änglavinge är en färgstark och fin växt. Bladen har formen av vingar som är gröna utanpå och röda på undersidan. Lätt att ta sticklingar och kan växa snabbt.

    En grej jag kört med på senare år (av lathet ska erkännas) är att sätta stora sticklingar i fina vaser med vatten och låta dem leva i vatten istället för jord. Det funkar med flera blommor och de växer lite ändå. Ingen har hittills mått dåligt av det och bor kvar i vattnet, som jag bara byter eller fyller på då och då, sedan mer än tre år. Om man inte vill att rotnystanen ska synas är det bara att välja färgade vaser eller smala avlånga krukor som är täta.

    För övrigt gör växter mycket för det visuella intrycket i ett rum. Brukar tipsa om, eller bara komma med, ett par växter när folks hem är lite väl trista och det inte verkar finnas intresse eller koll på inredning. Genom att föra in något levande kan en deppig själ blomma lite ikapp. :) Och en ensam människa kan få en känslig och krävande blomma att sköta om och vårda. Behovet av att ge omsorg kan ligga dolt under det mer uppenbara behovet av att ta emot. /Eva :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Behovet av att ge omsorg kan ligga dolt under det mer uppenbara behovet av att ta emot."

      Så sant! :)

      Radera
    2. @Anonym 12 something: Vilken vacker kommentar. Du verkar ha så fint utvecklad...vad heter det...”takt” i det att du lite försiktigt smyger in livsenergi där det saknas. Dock utan att trampa på några tår. Är det DU som är Lisbet/nya Messias?

      Radera
    3. @Stekis: Jag måste erkänna att en del av den här bloggen är ett behov av att rycka upp mig själv/hålla mig på banan.

      Radera
    4. Fru EB: Tror du tittade slarvigt ;). Det var inte nya Messias som skrev det där, det var jag. Och jag tycker inte det behöver vara något märkvärdigt, bara att man ibland ser någon annan än sig själv. Är väldigt självupptagen mestadels, tyvärr. /Eva

      Radera
    5. @Eva, ja nu ser jag, du hade ju skrivit ut namn och allt. Klokt var det i alla fall, det tar jag inte tebaks.

      Radera
  6. Porslinsblomma. En utkristalliserad överlevare i det här hemmet. Klarar sej på vattning en gång i veckan,och glömmer man det så brukar den överleva med ett par veckors ickevattnande oxå. Sticklingar kan sättas ner direkt i en kruka jord, ev med en plastpåse över under tiden den rotar sej.
    Dröjer oftast några år innan den börjar blomma och när det händer upptäcker man det genom den bedövande söta doften som sprider sej på kvällen från små blanka rosa blomklasarna. Och så får man torka bort sockerlösningen som droppar ner från blommorna (undrar om det går att sälja förresten, porslinsblommesirap i små dyra flaskor?).
    Bra arveblomma oxå, mina plantor kan härledes minst bakåt till mormor ev längre..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, arveblomma, jag gillar det. Bouppteckning: ”Och till sin yngste son Albert velle Margaretha testamentera sin allra käraste porslinsblomma”. Måste kolla upp denna. Visst kan den hänga också?

      Radera
    2. Barna har redan fått tvångsärva.
      Porslinsblomman skickar långa utlöpare och kan så småningom täcka en hel vägg om man vill, kan nog hänga lite oxå. Du får gärna en stickling om du vill ha och inte hittar på närmare håll, den är ju inte direkt ovanlig :-)

      Radera