Sidor

Svårheten att trycka på köp

En sak som länge förbryllat mig är min svårighet att trycka "köp" på min nätbank. Jag är i teori en stor anhängare av automatisering när det kommer till sparande och investeringar, men dessvärre har jag inte lyckats baxa teorin till praktik utan har ägnat mig åt ad hoc månadsinköp. Delvis beroende på att min spar/investeringsutrymme varit olika månad för månad och delvis beroende på att jag...är en sucka precis som gemene man. Och här infaller mysteriet. Trots att jag har min sparstrategi (billiga indexfonder, ungefärlig split 75% Sverige 25% global) tycker jag att det är så sjuuukt svårt att trycka "köp". Det var inte förrän jag hörde ChooseFI avsnitt 17 som jag insåg att detta var ett vanligt dilemma hos den mest inbitne sparare. Brandon a.k.a. Mad Fientist, berättar om hur han har alldeles för mycket cash liggande på sitt konto och varje gång han går in för att köpa drabbas av någon av nedan känslor:

a Om börsen gått ner den dagen vill han vänta ytterligare en dag för att se om den går ner ännu mer för att då slå till*
b Om börsen gått upp den dagen vill han vänta en dag för att se om börsen går ner för att då slå till (gå vidare till punkt a)

Ett kretslopp av obeslutsamhet med andra ord. Och jag drabbas av exakt samma tankar. Det kan inte vara helt unikt? För att sätta sakerna i lite perspektiv: Att investera på börsen är [åtminstone för den som söker FI och inte daytrading dopamine] ett långtidsgig. Det spelar ingen roll om börsen går ner imorgon, eftersom du inte kommer att ta ut pengarna förrän om säg tio-femton år eller mer. Jämför med nedan scenario:

Du planerar att köpa en bostad till dig själv och eventuell familj. Ni planerar att ha bostaden i rätt många år, låt oss säga tio-femton för casets skull. Ni kollar Hemnet löpande. En bostad med precis de egenskaper ni söker säljs på måndagen för X kronor. Samtidigt läggs en identisk bostad ut och säljs på tisdagen för X kronor minus 3%. Aha, tänker ni, här kanske finns läge att fynda. Vi väntar lite. Följande vecka läggs ytterligare en identisk bostad ut, fast till ett utrop på X+4%. Av någon anledning blir det budgivning utan dess like och bostaden slutar på X+10%. Ajdå. Ni beslutar er för att ligga lågt ett tag. Några månader senare kommer en identisk bostad ut, för ganska exakt X. Ni slår till. Grattis, vilka bostadshajar ni är.

Eller? I en förlängning, säg om tio år, kommer det "kap" ni gjort på bostadsmarknaden år 2018 att ha mycket marginell relevans för det långsiktiga utfallet (åtminstone om bostadsmarknaden under dessa år betett sig i närheten av hur den betett sig de senaste decennierna). Er wiseguy-manöver att avvakta till köpeskilling X är knappt förnimbar. Det viktiga var att ni gick in på marknaden istället för att stå utanför. Och enligt samma logik kommer med stor sannolikhet de som köpt och behållit breda börsplaceringar under samma tidsintervall bli vinnare, medan de som inte investerar utan köper Kinaplast för pengarna, blir förlorare.



Dagliga fluktuationer i börs och bostadsmarknad är ointressanta för dig som köper/investerar på lång sikt. Det är bara att trycka köp. Tryck Köp säger jag. Även om du tajmar årets högsta börsdag, kommer den dagen att framstå som löjligt låg den dagen du poppar FI.** Jag slås ofta av hur snabbt det går för mig att tycka att ett förestående köp känns obehagligt - även med förhållandevis små summor - men hur snabbt det obehaget går över till ett tolerant lugn. Det har hänt att jag med fjärilar i magen tryckt köp, för att veckorna efter se hur min placering dyker. Men jag har då inte känt i närheten av lika stor ångest som precis före köpet - för nu är ju detta "min" placering och jag kommer vårda och omhulda den med all moderlig ömsinthet och tålamod jag kan uppbåda. Innan köp var det bara en anonym random placering. Så märkligt. Erfar du samma känslor vid köp?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ni kan kanske gissa hur han reagerar om börsen gått ner även dagen efter...
** Såvida den dagen inte är inom ett år. I så fall får du ta detta inlägg med en nypa salt.

13 kommentarer:

  1. När jag hade en inkomst att köpa för så hade jag en stående överföring till ISK med en minsta summa jag alltid köpte för. Var det sedan en månad med färre utgifter och/eller större inkomst så köpte jag manuellt för de extra pengarna, likaså om det kom in extra på Tradera tex. Månadsköpet behövde jag ju inte bry mig om, och det var väldigt sällan jag brydde mig om kursen för de extra köpen. Nu däremot när jag inte har någon inkomst och har plockat ut det mesta ur isken (före nedgången...puh) så går jag däremot och fantiserar om att börsnedgången håller i sig så pass att jag hinner bli frisk och få ett jobb och hinner börja köpa lite fonder på "rea"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förresten. Kanske är det så när man inte shoppar i butiker längre, att beteendet flyttas till banken? Man vill ju fynda på rea liksom.

      Radera
    2. Ja kanske det (att man flyttar shoppingmönstret till banken). I så fall är du det en mycket lyckad transponering.

      Radera
  2. Jag är så regelstyrd att jag sätter investerar den 25:e varje månad enligt plan. Alla extrapengar som kommer in investeras den dagen de kommer in.

    Jag är mer velig när det gäller investeringsstrategi. Indexfonderna rör jag inte men med lekportföljen (där alla extrapengar går in) får jag ommöbleringsimpulser varje gång fingret hoovrar över köpknappen. Försöker dock hålla mig till planen där också.

    Är inte velandet någon slags vilja att optimera ett redan optimalt beslut? Eller kanske det har att göra med din MBTI personligthet som jag skrev om igår :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. MBTI ska kollas upp. Jo visst är det grader i bror duktig-klubben. Tycker gott du kan få balla ur med lekportföljen.

      Radera
  3. Fonderna köps automatiskt i slutet av måndaen. Den stående posten för aktier köps snarast efter att fonderna "dragits". Bara att "klicka hem". Det svåraste är att välja från godishyllan och få ihop en summa som stämmer. Har hänt att jag avvaktat lite om jag fått för mig att börsen tillfälligt går ner lite. Men i det långa loppet är det marginellt, precis som du påpekar. Kommer det inte lite extra medel som kan investeras, då är jag ivrigare än ett godissuget barn på lördagsförmiddagen.

    Magnus

    SvaraRadera
  4. Jag har ett system som flyttar en fast summa varje lön till ISKn, depån är sedan inställd på att köpa en mix av fonder några veckor senare. Det gör att jag har ett fönster att göra enskilda köp innan det datumet men det som är kvar blir med automatik investerat senast den dagen. Det här har tagit bort timingfrågan helt för mig, så att köpa handlar bara om vilken aktie/fond jag för tillfället har förälskat mig i. Om jag har mer pengar över än den stående (ambitiösa) överföringen för jag över dessa manuellt till ISKn (där de går in i den automatiska snurran) eller gör köp i onoterade aktier eller annat skoj. Besluten handlar mest om att det finns så mycket roligt att äga, svårt att ha råd med allt mao. /Mr Deed

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt. För ovana investerare bör påpekas att det värsta som kan hända om man saknar tillräckliga likvider på depån vid tidpunkten för månadsköpen är att köpet inte dras. Du blir alltså inte straffad på någe vis.

      Radera
  5. Vilket lyxproblem (eller inte men omvänt från mitt). Jag försöker bygga upp en kassa för när det "stora börsfallet" kommer. Omöjligt! Räcker med att nått av mina innehav backat bara en promille så tycker jag det är fyndläge och bränner de få kontanter jag har. Backar de mer nästa dag? Panik ! Jag vill köpa mer! Behöver jag nämna att jag är låååångsiktig?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. That’s the spirit! Faktum är att du instinktivt gör rätt. Börsen är kvantitetstid, inte kvalitetstid. Studier visar att du i regel får bättre avkastning genom att investera asap oavsett börsläge jmfrt med att hålla på att smarta till det med kalenderårsutspridda köpbatcher (i det fall du ska köpa för en större summa) eller den svåra ”tajjmingen”. Det tog fem år för mig att fatta detta. Jag menar VERKLIGEN fatta. Det är bar å köp, idag sämre än igår men bättre än imorgon.

      Radera
    2. Nu känns det bättre! Du har ju så rätt; sämre än igår men bättre än imorn! Word!

      Radera