Sidor

Deep Year någon?

Innan jag börjar. Jag är i utter chock. Gud har skilt sig. Sedan ett år! HUR har jag inte kunnat veta detta? I vilket fall tar han ju upp ett väldigt praktiskt ämne nämligen pengar och skilsmässa. Läs inlägget här.

Ciao sucker! Redo för ett nytt skitår?



Nej jag bara skojade, det här kommer att bli ditt allra myzigaste golden year I promise ILYSM! Om vi bortser från rent allmänfabulösa saker som stor sannolikhet för börsrea och eventuellt också lite bostadspriskorrigeringar - d.v.s. saker som varken du eller andra frugal weirdos behöver oroa sig för annat än om de inte har kontroll över sina nerver - tror jag att det här är ett år där saker och ting kommer att fortsätta att utveckla sig till det bättre på alla fronter, precis som de har gjort genom vår tid här på jorden alltid men med extra acceleration de senaste två-trehundra åren. Exempelvis finns det ingenting som tyder på att den dagliga minskningen av extremt fattiga à 137 000 har stagnerat utan den taktar på i syfte att utplåna sig själv innan våra barn blivit dementa. Solkraften [primärt i fattiga länder kring ekvatorn givet deras tillgång till sol] tar stormsteg framåt och med billig, ren energi finns större möjlighet att säkra fortsatt fattigdomsutrotning parallellt med minskade koldioxidutsläpp. Antalet döda i trafiken (såväl motor som flyg) fortsätter att minska liksom barnadödligheten. FN:s befolkningsprognoser ligger kvar på estimatet 11,2 miljarder vid 2100, därefter stagnation. Från Wikipedia:

"In spite of concerns about overpopulation, widespread in developed countries, the number of people living in extreme poverty globally shows a stable decline (this has been disputed by some experts), even though the population has grown seven-fold over the last 200 years. Child mortality has declined, which in turn has led to reduced birth rates, thus slowing overall population growth. The global number of famine-related deaths have declined, and food supply per person has increased with population growth. [...] However, many believe that waste and over-consumption, especially by wealthy nations, is putting more strain on the environment than overpopulation."

Det är om den sista meningen jag vill stanna vid idag. Igår läste jag nämligen The Simplicitas inlägg om ett köpfritt år som gjorde mig mycket inspirerad. Igen. Jag blir alltid inspirerad när folk stipulerar köpregler och jag har precis som The Simplicitas gått igenom de steg hon nämner. Ett tag surrogatshoppade jag 2nd hand, men när jag märkte vad jag höll på med blev det fet bitch-slap och återhållsamhet ett par månader och sen rann det lyckligtvis av mig. Men det är avprogrammering, visst är det så och man får ju inte direkt hjälp på traven av Marknaden & Populassen.

Hopp till: David Cain a.k.a. Raptitudes senaste inlägg "Why the Depth Year Was My Best Year". OMG det är så bra ni bara måste läsa det. För att ge det en ovärdig summering: Du kramar skiten ur det du redan har. Jag läste någonstans att vi på jorden redan producerat allt det råmaterial vi behöver för all framtid. Jag talar inte mat och consumeables, utan typ järn, mineraler och sådant vi behöver för att bygga hus och löda ledningar. Om vi återvinner klokt behöver vi i princip inte fler råvaror. Exakt så ser jag på min tillvaro nuförtiden. Jag har allt, precis allt, jag behöver för att fungera som människa, behöver inte en pinal till (minus fem höns och en hönslampa och eventuellt lite antibiotika om jag yxar mig i foten). Det som gör Davids resonemang mer intressant än det vanliga minimalism-tugget är att han låter urkramandet inbegripa precis allt. Exempelvis relationer och hobbies. Troligtvis har du redan ett antal hyfsade hövven i din "Rolodex", men du kanske inte haft tid att umgås med dem så mycket på sistone? Eller så tillhör du de 40% på Tinder som redan är i en relation? Kanske stresstestar du olika aktiviteter, från gitarrlektioner till yoga eller crawl, med en ständigt växande bucket list på annat du också vill hinna med. Kanske är du rädd för att framstå som en person "utan liv" i fikarummet? Och du tror att resor, aktiviteter och konsumtion gör dig mer intressant? Fat chance om du läser den här bloggen...men du kanske har en kompis i den sitsen. Be hen i så fall att lägga en minut på att fundera över hur mycket hen själv bryr dig om vad andra gör eller hur mycket hens ogillande av en individ grundar sig i dennes oförmåga att följa handelns 50 klädsäsonger. Att upphöra att leva ett konsumerande liv är inte synonymt med stagnation utan snarare fokus. Genom att dra upp vindbryggan och nussa runt med your givens har du chans att i lugn och ro gräva dig ner till pudelns kärna.



Och det är det här, menar David, som det blir riktigt intressant. För han förändrades under sitt Deep Year, på sätt han inte hade kunnat förutspå på förhand.

"Enjoying ordinary things seemed to take less effort. Without anything resembling striving, I derived more satisfaction from meals, furniture, cups of tea, walks to the store, hellos and goodbyes with friends, even odd details like illustrations in books and the shape my own handwriting.

In hindsight I attribute this effect to a deceptively simple shift in where I was expecting to find fulfillment: here, rather than there. As I got reacquainted with the things and people already around me, I started to let go of a certain background belief—pervasive in our consumption-driven culture—that fulfillment is something whose ingredients still need to be acquired."


Kanske blir 2019 året då du...
...läser alla olästa böcker i din bokhylla.
...använder alla kryddor i ditt skafferi.
...avslutar din stickning/ditt broderi.
...gör slut på samtliga finkemsartiklar i ditt badrumsskåp, ner på fast tvål-nivå.
...börjar äta på finporslinet till vardags.
...använder samtliga plagg i din garderob i aldrig tidigare skådade kombinationer.
...slutar sukta efter nya relationer men vårdar de du har på Doktor Phil-nivå.
...inte adderar några nya aktiviteter eller hobbies men ger järnet i de du redan ägnar dig åt.
...tar fram de undanstoppade akvarellfärgerna, origamipappren, modelljärnvägen vad vet jag.
...börjar spela kort med dina barn eller Yatzy med din respektive istället för att default slå på Nettan.
...börjar använda högtidsdräkten i större utsträckning, ex. kring Nobel.
...hoppar över utlandsresan men ger dig den på att gå på alla museer i din närhet och utforska alla naturområden på gångavstånd för att inte tala om alla simhallar med äventyrsbad yihaa!



David Cain vill inte gå in på detalj kring exakt hur Deep Year förändrade hans liv 2018, men det blir tydligt att han gått igenom en rätt omvälvande mental resa med rötter i barndomen så det kanske är på sin plats att slänga fram en varningsflagg också. Du bör nog vara hyfsat stabil om du beger dig ner i kaninhålet.

Klicka här för ursprungsinlägget från förra året (som lästs av runt en miljon människor, delats >30' gånger och till och med fått en läsargrupp på FB där folk delar med sig av sina Deep Years).
Klicka här för uppföljningsinlägget efter The Deep Year (kom igår).

Mvh/
FruEfficientBadass

* Kommer osökt att tänka på den ljuvliga hotellrumsupplevelse jag hade i Berlin för säkert fem år sedan då jag och två kompisar hade ett par timmar att slå ihjäl innan flyget och bara låg på en hotellsäng och bläddrade i glossy magazines och snackade skit, en liten tidsficka vi fortfarande återkommer till. Man behöver inte åka på safari tillsammans med nya coola bekantskaper för att umgås, det räcker med en tysk dubbelsäng och en hög med glansiga tidningar. Alltså...that came out wrong.

P.s. Nedan en bild som sammanfattar min bild av Deep Year, som jag nästan ovetande befunnit mig i under ett par år. Ett par helt obegripligt fula IKEA-kökshanddukar från tidigt 80-tal som fanns i mitt barndomshem. Jag minns att jag avskydde dem såväl under 80-talet, 90-talet och början av 2000-talet. Mina föräldrar förpassade dem då till landet och i ett brådskande ögonblick förra sommaren grep jag de av modern välmanglade handdukarna för att vira in något i på vägen hem till Stockholm. Idag använder vi dem dagligdags och från att ha stört mig på deras 70-taliga färger har jag börjat älska dem. Tänk, vilken kvalitet, att de hållit under i princip hela min livstid! Och att de liksom lydigt och följsamt hängt med, utan att trilskas eller gå sönder i hängaren. Helt överlägsna rent funktionellt jämfört med de "fina" kökshanddukar jag historiskt köpt på typ Designtorget och som inte klarar att absorbera vatten vilket känns som ett rätt grundläggande fel för en kökshandduk. Frugal weirdoness har sin alldeles egna estetik. Kan f ö rekommendera Frugalwoods Instagram om ni vill inspireras på området frugal decoration. D.s.

I förgrunden en plastskål från 50-talet från Erikshjälpen i vilken jag har sushiris till nyårsaftonsförrätten (sushi varandes en skill jag förvärvat under 2018 och som kommer att förfinas under 2019 till absolut perfektion).

38 kommentarer:

  1. Själv har jag obegripligt fula påslakan från 70- och 80-talet som jag skulle kunna lovsjunga på ett rent Björn Ranelid-blomstrande sätt, om jag varit lagd åt det hållet. Det är jag inte. Men alltså, de är ljuvliga! Så mjuka. Det är som att sova bland moln och kaninungar. Om sådana vore brunblommiga och grönrandiga, alltså.
    Kökshanddukar? Don’t get me started. De senaste jag kom hem med var snygga, men skulle tvättas i 40 grader. Nu är de aningen större än wettexdukar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns igen, min moster var sömmerska på Borås Wäfveri på 70-talet och fick köpa sin egna alster billigt. Kanonkvalitet, hon skulle dock kasta ett påslakan på grund av brunbeigeoranga fula blommor. Jag räddade det! ;)

      Gott nytt 2019 alla roliga människor här på bloggen, inte minst du Fru EB! Gillar ditt nya sidhufvud eller vad det nu heter.

      Jättesöt delfinunge. Den som kan skada sådana med vilja kan inte ha hjärta i kroppen. De ska tydligen vara ovanligt intelligenta också. Men alla djur är intelligenta efter sin natur förstås. Människor också. :)
      /Eva

      Radera
    2. @DDT då skulle du varit med när jag rensade i linneskåpet på landet. Ett halvt sekels lakansmode, från hemvävt (dugliga delar stannade eller loppisades bort), genom 70-, 80- och 90-tal. En förbifarande kvinna hittade de där 70-talslakanen vars underlakan är bubbliga (med flit, har aldrig förstått vitsen) och blev alldeles tokig, det var tydligen hennes favorit så de fick hon för en spottstyver. Själv konverterade jag till dra-på-lakan för >10 år sedan och det finns dessvärre ingen återvändo.

      Stilistiskt värst är 90-talslakanen. Ni vet det där murrigt, "modernt" spräckliga som nog skulle kännas lite inka eller nåt. Wuah! När man raljerar över övriga årtionden glömmer man lätt att nittiotalet var hemskt, hemskt!

      Något jag ligger vaken på nätterna över är detta med lakanshålen längst upp, de man ska peta ut lakanen genom för att kunna skaka ner det i position. Varför har de försvunnit? Eller, de har försvunnit för att det fördyrar processen antar jag, men jag skulle vara beredd att betala för dem. Eller ska man vara föredömlig och fixa det själv med sax, nål och tråd?

      Radera
    3. Hålen har försvunnit från IKEAs påslakan eftersom det inte är standard i resten av världen. De fick så många reklamationer på "trasiga" påslakan då folk utanför Sveriges gränser inte fattar vad de är till för. Tycker det är vi som borde satt standarden där, undervisat världen om hur det ska vara. Det är väl ändå något vi annars är hutlöst duktiga på! ;)

      Du kan sätta gummiband i ändarna om du inte vill att täcket ska glida ned, eller helt sonika klippa hål och sy själv som du föreslår. Vissa klipper bara i vrede och syr inget, ja inte jag men har sett bilder på ilskna typer som rasat på IKEA för detta. /Eva

      Radera
    4. "Vissa klipper bara i vrede och syr inget" Ha ha jag kan verkligen se detta framför mig. Jag håller med: Här har vi svenskar mästrat folk i århundraden, ska vi plötsligt vika oss på den här fåniga punkten som dessutom är logisk? Gummiband har jag läst om också men alltså...nej, det går inte. Idag ska jag ta tag i det, öppna upp hål och sy. I vrede.

      Radera
    5. Eller så kan man köpa sina lakan på ett ställe som har hål. Den enda gången jag köpt på Ikea blev de snabbt urtvättade och vridna. Aldrig mer!

      Radera
    6. HM Home? Nu när du säger det så är det nog bara IKEA som har börjat med otyget.

      Radera
    7. Jag tror att det bara är IKEA som har tagit bort hålen. Hemtex har kvar sina.

      Radera
    8. Jag har något finskt kvalitetsmärke som jag glömt bort vad det heter för örngott, påslakan och handdukar som håller i en evighet. Sedan har jag Hemtex lakan. Jag fick påslakan i ett antal år i julklapp av min farmor som dött för 20 år sedan. Nu använder jag de sista två seten.

      Radera
    9. Finska kvalitetsmärket är förmodligen Finlayson.

      Radera
  2. God morgon 2019!
    Jag får börja med att tacka för det gångna årets läsvärda inlägg och kommentarer och tillägga att jag ser fram mot lika härliga för 2019.
    Så sitter jag här igen och klurar på min budget. Alltså....hur gör ni andra som duktigt för in eran budget i kalkylark/bok/app? Jag har alltid problem med var brytet ska va. Jag testade en app för ett tag sedan (inte första gången) för att jag ville ha lite mer preciserat vad mina pengar gick till men blev helt snurrig på resultatet så jag återgick till mitt kalkylark.
    Det som rör till det för mig är detta: Jag får t.ex. lön den 27 december, bokar jag dom pengarna i december månad eller januari månad? Pengarna ska ju liksom räcka till den 27 januari. Dom används ju även mellan den 27 dec och 1 januari....
    Hit tills har jag bokat decemberlönen som en inkomst för januari och likaså alla fasta utgifter som betalas runt den siste december.
    Nu tänker jag mig att jag ska ha ett litet hemmasnickrat köpstopp i januari (ett sånt där fegt, testa på köpstopp - går det bra så kanske, kanske jag fortsätter en månad till) men då har jag ju liksom använt januaris pengar i slutet av december och då hade jag inte köpstopp! Dessutom fick vi ju lön redan den 22:a!!!
    Löpande bokföring -in och ut- är ju inga problem men eftersom jag vill få ett resultat för varje månad i förskott för att se hur mycket pengar jag kan avsätta till spar så rör det till det.
    Så, ge mig tips på hur jag smartast gör min bokföring! Please!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att decmbers lön sätts i relation till januaris kostnader oavsett datum när den betalas ut (så länge det är månadslön) men också att det viktigaste är att vara konsekvent. Vi bryter den 15 för kreditkortet. De båda lönerna kommer ca den 25 och 27 beroende på helger. Huvudsaken är att det blir en uppföljning och då måste det ligga på en nivå som är rimlig. Lycka till!

      Radera
    2. @Wairam: Är du i businessen eller nåt? Du låter som min revisorsman som tar illa vid sig när jag kallar amortering en "kostnad". Jag har för mig att jag gjorde så här.

      November = Den lön och de VAB-pengar etc. som trillade in i slutet av oktober är IN. De räkningar som trillade in i andra halvan av oktober med sista betalning runt början av november blir UT. Så trots att alla flöden sker i oktober ser jag det ändå som november. Kanske är fel, men som Anonym säger ovan, så länge du är konsekvent och inte bestämmer dig för att en månad köra lön in men inga räkningar ut eller spara två kreditkortsbetalningar till en månad, så funkar det ju.

      Någon gång har jag, eftersom jag är en frugal weirdo, kört en månads räkningar (i det fall de varit små och få) löpande med min "per dag"-allokering (och lite spar), bara för att få känna mig extra bror duktig när lönen kommer den 25:e och då göra en jätteavsättning till spar. Nörderei/självbedrägerei, men funkade tydligen för mig.

      Radera
    3. Jag bokför inte lönen utan tillgångar och skulder vid månadsskiftet. Då får jag en uppföljning.

      För tillfället har jag även en liten anteckningsbok som jag för in mina utgifter på eftersom jag är på resande fot. Normalt när jag är i Sverige gör jag inte det för jag kan se alla inköp i kreditkortsfakturan.

      Radera
    4. @ Fru EB Hahaha! Nääää! Jag är inte i businessen! Det bara låter så.
      @ Avkastaren, har testat Tink, mer än 1 gång men jag blir helt snurrig på deras upplägg. Kände att jag har noll koll på vad som hände med mina pengar.
      ps/ som den uppmärksamme läsaren kanske noterar så har Wairam bytat namn till S.L.I.M. Some Time Less Is More och anledningen till detta eminenta namnbyte är att jag kastat mig in i bloggens (röriga) värld! Har redan lyckats att kollra bort mig själv bland urvalet av teman och nu hittar jag inte tillbaka! Hahaha! Wish me luck!/ds

      Radera
    5. @S.L.I.M kuul! Hittar inte din blogg, kan du lägga upp adressen?

      Radera
    6. Absolutely! Men...kommer du inte till den om du klickar på mitt namn?
      http://sometimelessismore.blogspot.com

      Radera
  3. Ny bild i rubriken! Snygg ��.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det ska jag hälsa upphovsmakaren (mitt äldsta barn). Barnet hade vissa förbehåll på copyn, tyckte inte att man kan "fasa ut" ett ekorrhjul. Kan man fasa ut ett ekorrhjul?

      För övrigt tänkte jag i år testa att lägga annonsbanners i botten av varje inlägg. Vet inte hur detta kommer att se ut och om det är intressant ur ett monetärt perspektiv så se det som ett experiment. Om ni tycker att det är fult och jag ser att # läsare går ner tar jag bort dem. Jag måste också klura ut hur man gör så det kan nog dröja.

      Radera
    2. Inte så knepigt - finns ju mer eller mindre inbyggt i Blogger (om man nu inte vill göra det alltför avancerat). Du har säkert en hel del trafik (baserat på antalet kommentarer), så det borde nog gå att få in lite pengar om du börjar annonsera. Även om säkerligen några läsare kommer att störa sig på det, tror jag inte att du kommer att tappa trafik (om du inte går till överdrift i jakten på profit förstås).

      Tack för en trevlig blogg.

      Mvh

      Egon

      Radera
    3. Tack själv Egon. Ja, jag ska kolla vad Blogger har. Jag har själv inget principiellt mot annonser på andra bloggar såvida de inte blir för långsamma att ladda och så länge de inte uppträder mitt i texten, det är sjukt störande.

      Radera
    4. Jag kan hjälpa IF you like.

      Radera
    5. Såklart. Jag försöka göra en kan själv innan jag kryper till korset.

      Radera
  4. Nytt och fräscht utseende. Familjen IGMR approves.

    Just detta med handdukar kan jag inte annat än att hålla med om. Vi har mormors finlinnehanddukar i köket (det fanns massor) med broderade initialer und alles. OMG vilken kvalitet och gött sätt att både spara miljö och reconnecta med sitt förflutna.

    Ska läsa igenom raptitudeinlägget men jag tror att jag redan är onboard.

    Förresten - plast från 50 talet. Som naturvetare och gammelplastskeptiker är jag inte helt med på den. Välj hellre metall etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om jag bara har ljummet i den så kanske det går?

      Radera
    2. Och bara har maten i supersuperkort.

      Radera
    3. Mindre än tre sekunder så hinner inte gifterna ut

      Radera
  5. Tjusig bild! Vilken talangfull skapare :)

    "Jag har allt, precis allt, jag behöver för att fungera som människa, behöver inte en pinal till (minus fem höns och en hönslampa och eventuellt lite antibiotika om jag yxar mig i foten)." Word! Jag instämmer så mycket, fler borde leva som FIRE-communityt. Nya prylar är så överskattat. 98 % av våra diskhanddukar är ärvda, gamla handdukar med broderade initialer. Dessutom är de såå fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och något jag börjat reflektera över under gångna året är hur ofta det blir strul av ett köp. Som den feta barnrumpekrämen jag lyckades köpa i Tyskland (så mycket för sex års tyska), två omgångar iPad-pennor som varit inkompatibla, lurar som går sönder, kläder som krymper osv osv. Det är på sin höjd en produkt av två som adderar ens kortsiktigt värde utan att skapa irritation.

      Fast igår upptäckte jag att jag fortfarande har en akilleshäl i shopping. Jag var med mellanbarnet (det var hon som drog mig dit ska sägas till mitt försvar) på Muji. OMG. Jag vill bo i ett Muji-showroom. Äta på min Muji-tallrik, borsta tänderna med min Muji-tandborste, klä mig enbart i Muji. Jag drabbas av den där känslan att jag vill börja om från scratch med bara Muji. Aargh. Det blev några greenwashingköp bland annat två nya tvålpumpar som pumpar fram mousse istället för tvål vilket förhoppningsvis döljer det faktum att jag gör egen tvål (som gärna blir slemmig).

      Radera
  6. Ja, så klart ska du försöka tjäna pengar på annonser. No brainer. Du är unik och knivskarp i ditt uttryck, om det så är stroboskopackompanjerade Tena-annonser kommer jag vara en trogen läsare.

    Vi hade förslag på bio med ongen idag. Jag sålde in en frugal gratisutflykt med medhavd fika som genererade 2 timmars luftintag/motion version roligare istället. Ungen var supernöjd och jag sparade runt 300 kronor. Så klart kommer ungen få göra betalda aktiviteter under mitt frugala 2019 men att starta första dagen med en utgift? non merci motha suckas.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. "om det så är stroboskopackompanjerade Tena-annonser kommer jag vara en trogen läsare." Intressant. Undrar hur långt jag kan dra det. Om jag fortfarande är "knivskarp i mitt uttryck" men lägger annonser Tena-annonser precis överallt, och successivt minskar ner mina uttryck tills jag bara publicerar ett par knivskarpa meningar om dagen, undrar hur länge ni stannar? Till Tena-ålder eller innan?

      Radera
  7. Haha, det är när vi är far into Tena du ska börja be oss swisha pengar den 19 (pensionsdagen?) genom att publicera gråtande kattunge på Amarone-tunna. Eller annat hjärtknipande.
    Morsis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ärligt talat inte komma på något mer hjärtknipande än en gråtande kattunge på en Amarone-tunna. Det skulle vara om kattungen satt och grät i famnen på det gråtande romska lilla flickebarnet som prydde väggarna i de hem jag hängde i under uppväxten. Like so inappropriate. Tänk dig det idag, på visning hos polarna som tjackat femma i Birkastan. "Ja, ovanför Josef Frank-soffan har vi en anonym reproduktion i olja av ett gråtande romskt barn." Fast å andra sidan var det ju då också helt i sin ordning att skratta åt Benny Hill utan några som helst sociala repressalier.

      Radera
  8. En fråga från en amatör på området: ger bannern pengar även om vi inte klickar på den? Banner OK (även Tena) men klicka kommer jag med säkerhet inte göra för jag vill inte förföljas av Tena-reklam på alla webbsidor de kommande månaderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du måste klicka på annonsen, annars vill du mig illa.

      Faktum är att jag är mycket brydd över just det där med upp-poppande banners och reklam. Det har ju hänt några gånger att jag presenterat något inför folk på Datan och så har det poppat upp reklam för saker jag redan köpt.

      1) Om jag redan KÖPT produkterna är väl oddsen rätt dåliga för att jag ska köpa dem IGEN
      2) Nu har jag ju lyckligtvis inte köpt vuxenleksaker (åtminstone inte då) eller vit makt-litteratur, men oavsett vilket - nobodys bizniz!
      3) Jag antar att det bara är att surfa "anonymt" men orka.
      4) Du får på riktigt en hundring på posten (jag kan swisha också) om du klickar järnet på Tenareklamen och sen berättar om kollegornas miner när den dyker upp. Du måste spela helt oberörd också, annars blir det ingen hundring.

      Radera
  9. Åh vilket bra blogginlägg. Jag tar absolut till lite djup i det jag redan har. Låter avstressande.

    2019 för mig blir för övrigt ett år med mindre analys, färre att göra-listor och mer kortsiktighet i planer. För att istället vara mer närvarande, följa lusten och vara kvar i det jag har.
    Ja det låter lite mer ”deep” än ”wide” faktiskt.

    Tack för all inspo på blogg o insta! Hoppas du får ett fab år!
    /Charlotta

    SvaraRadera
  10. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

    SvaraRadera