Sidor

Provköket testar: Morsans bönquesadillas

Hola retards. Förra veckan diskuterade vi Tex Mex och vilken Pandoras box, ni formligen vräkte ur er läckra, barnvänliga recept. Och FI handlar ju om det som IGMR ständigt återkommer till nämligen aggregation of marginal gains och billig Tex Mex checkar in på flertalet frugal weirdo-mål exempelvis:

- Billig (bygger såväl sparande i realtid som framtida lägre behov av livsbudget - dubbelvinst)
- Potentiellt vego (särskilt om du vill hålla det billigt) vilket är vinst för såväl din hälsa, naturen och de ulliga små djuren).
- Barnvänligt (om du är Lomborgfan vet du att näringsriktig barndom är nyckeln till intellektuell utveckling under skolåren vilket ger en mängd ringar på vattnet. Kanske inte applicerbart i svensk kontext men vilken förälder njuter av att se sina barn pliktskyldigt ta en tugga för att sen se lidande ut och säga "Jag är mätt".?) (Spoiler alert: Inte jag).
- Enkelt och snabbt att tillaga.
- Få samt ofta utbytesbara ingredienser. Har man rätt kryddning och riven ost passerar det mesta.

Eftersom jag oftast lever som jag lär tänkte jag provlaga några av de recept som ni kom upp med. Och kanske några av Montana Money Adventures recept också, minus helvetespastan. Först ut - Morsan.

"Bönquesadillas. Sjukt enkelt, ungar älskar det, perfekt utflyktsmat. Mosa kidneybönor/svarta bönor/whatever bönor med en burk majs, rejält med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Någon örtkrydda kan du också tjoffa i tex fryst koriander. (Under tiden har du så klart tagit upp rivet exemplar av billig ost ur frysen) . Blanda i den rivna osten och sen breder du det på majstortillas, lägger på ett lock av en till tortilla. Steker i mellanvarm panna med lite smör så osten innuti smälter ihop hela klabbet. Sedan delar du den i pizzabitar. Lyxvarianten, då gör du en god tomatsalsa till och har en hel middag. Shweinigt gott, billigt och barnvänligt./Morsan."

Sagt och gjort. Som av en händelse hade jag en batch små vita bönor på spisen när jag såg morsans recept så jag behövde bara handla en burk majs. Tortillabröd (hädanefter: T-bröd), koriander, tacokrydda fanns hemma, liksom grönsaker, gräddfil och salsa. 


Morsan menar ju att man ska stompa/mosa ihop bönor, majs, ost och kryddor, men jag är lite kär i min mixergrej så det blev några snabba tryck på ON.


Därefter hettade jag upp smör (lite väl mycket värme, den första blev snudd på bränd) och lade ut brödet på vilket jag smetade ut röran samt toppade med lite ost.


Därefter på med andra brödet. Ett tips är att försöka hålla temperaturen i det lägre spannet så att osten får gott om tid att smälta utan att T-brödet blir bränt. Jag sänkte hastigt värmen från 8 till runt 3 men lät det ta sin tid, säkert fem minuter på varje sida.


Ovan ser ni presentation: Jag lade på Morsans inrådan till salsa men också gräddfil och lime. Jag såg ett oerhört inspirerande program om just syra på Netflix och det handlade om det sydamerikanska köket och vikten av att balansera en mastig rätt med just salsa, lime och syrade mejeriprodukter. Om du frågar mig så var det här en riktig liten treat - supergott och en känsla av att äta något nyttigt samtidig som det smakade så där flottigt onyttigt som just Tex Mex ska smaka. Så här såg barnens tallrikar ut efter:


Ja vad ska man säga. Det var väl en över snittet framgångsrik måltid. Småttingarna gillade det i alla fall. Särskilt burritos-barnet (hon som ser ut som en burrito). Jag skulle tro att rätten når större framgång (d.v.s. framgång hos alla) med nedan justeringar:

- Mix av 75% kidneybönor och 25% köttfärs, alternativt 90% kidneybönor och 10% köttfärs om jag bara vill ha köttet som en krydda (något jag tror att den här rätten har mycket att vinna på).
- Mild salsa. Den här var "normal" vilket för mina känsliga små tungor till barn var för "starkt".
- En Corona till kocken. Nu blev det Spendrups 2,8% och det gav inte riktigt samma feeling.

Ehmen kostnad då? Skulle tro att det landar på runt en tia per skalle givet att vi var 4 som åt lunch den dagen. 

- Små vita bönor (egenkokta från torrvara): 7 kr.
- Riven ost (från billiga fryslagret): 6 kr.
- Koriander (fryst): 3 kr.
- Övriga kryddor: 2 kr.
- T-bröd: 6 kr.
- Majs: 8 kr.
- Tillbehör (salsa, gräddfil, grönsaker): 10 kr.

Mitt etiska dilemma, förutom att jag vill föra in kött i den här rätten, är att min man är glutenfri och det inte finns några glutenfria tortillabröd. Tänkte jag, men gjorde för säkerhets skull en googling och det visade sig finnas nämligen här. Så nu kommer det att bli Tex Mex på en ny nivå här hemma.

Tack Morsan för det här inspirerande receptet!

Mvh/
FruEfficientBadass

37 kommentarer:

  1. Yeeey! Jag är en food influencer, whoop whoop! Bring em cash on world!
    Haha, kul att det gick halvhem. Jag tror att tricket att ta kidney/svarta istället för vita gör att det ser mer ut som köttfärs=mer kompatibelt med ongan.
    Sen med ”salsa” menade jag den lite mer vuxna varianten av tomater,lök, lime, koriander, spiskummin etc.. Alltså den färska hackade tomatsalladen. Då känns det riktigt nyttigt. Ja låg värme så man inte mördar mexikanarna.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Yeeey! Jag är en food influencer, whoop whoop! Bring em cash on world!" Det går bra nu morsan katchingkatching! Jag gör mental not av din till synes urläckra salsa.

      Radera
  2. Och ännu enklare blir tillagningen om du lägger ihop varje i förväg (innanpannan) och trycker ihop dem utan att något kletar ut runt kanterna. Sedan använder du händerna när du steker dem, när ovansidan börjar kännas ganska varm har osten smält och du kan vända. Det ska vara ganska lite fyllning i varje så de blir mer frasiga än kladdiga.
    Jag blev bjuden på Bakogryta härom dagen, googla det. Schweinigt gott!
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips. Själv stod jag och Stockholmsfjösade med två stekspadar i stereo, gick sådär.

      Radera
  3. Sweet! Idag spräcker jag nollan i mitt köpstopp, (för mat asså) detta blir midda' ida'!

    SvaraRadera
    Svar
    1. OMG min hjälte. Jag måste köpa köpstopp i feb. Ska bara bunkra för kung och fosterland först.

      Radera
    2. @SLIM jag skojar förstås. Det är ju mot regelboken hos Anonyma Frugalister.

      Radera
  4. Jag gjorde ju också det där (flera ggr dessutom), men nu har du stuuulit mitt bloggämne ;) (det är okej, mina bilder är inte lika fina ändå). Jag kände mig mycket nöjd med enbart gräddfil till eller guacamole när det råkade finnas i kylen. Men stekte inte i närheten av sådär länge, förstår inte riktigt vad syftet är med det? Hade iofs nystekta bröd, varpå en del av tillagningen var klar innan de ens hamnat i pannan. Tipsar om att göra egna bröd igen, de är mycket segare, roligare och billigare.

    PS. var hittar du färdiga bröd för 6 kr till 4 pers?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "men nu har du stuuulit mitt bloggämne ;)" Jag kan inte hjälpa att du är så seg Frihetsmamma :). Alltså, jag är sjukt sugen på att testa dina bröd och hade faktiskt tänkt det igår när jag skulle göra Sejvas fish n chips-recept. Men så fick jag världens nackspärr och rör mig som en zombie och bara tanken på att ta ner mjölet...nej men jag köper typ ICAs 13kr för 8 st =1,6kr st = 6,5 st. okej då jag avrundade ner.

      Radera
    2. Jag gillar din matematik. Jag stekte inte i smör utan tänkte mig mer en rostning av bröden i pannan. Men du körde på stekning alltså? Med matfett. Spännande! /Frihetsmamman

      Radera
  5. Det här receptet kommer jag utan tvekan testa! Om något är "schweinigt gott", ett uttryck jag trodde min familj var ensam om, vet man ju redan hur det smakar. Tror på kidney eller svarta bönor här. Vita är goda också men då krävs nog mer smakrikt protein tillsammans, antingen kött eller hög procent av mörkare bönor. Det som är så bra med sådana här rätter är att man verkligen kan få dem nyttiga men behålla känslan av god men lite syndig flottmat, precis som ni nämnt.

    Brukar mest använda vita bönor kalla i sallader, som utfyllnad i soppor (läggs i innan servering för att bara värmas, inte kokas), och utfyllnad i pastasås där huvudproteinet är något mer smakrikt.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Well spoken. Jag kommer inte att göra denna på vita igen. Om inte annat för estetiken.

      Radera
  6. Jag som typ vegetarian blir varm av att se vegetariskt på bordet och för omnämnandet. Miljömässigt tänker jag att aggregation of marginal gains även gäller för varje måltid som inte baseras på animaliskt protein. Bara testa - eller "try it, you might like it" som ja brukar sä.

    Nu är jag tillbaka på jobbet och kommer börja kommentera igen (hihi)

    SvaraRadera
  7. Det är väl fingermat det här?

    SvaraRadera
  8. Nej! Santa Marias glutenfria är inte ätbar. Prova den från Old el Paso som är gjord på tapioka. Mycket bättre!

    Receptet ska absolut provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men å allting är så jobbigt med att ha en glutenfri man. Jag har beställt fyra stycken av di däringa nu. Old el Pasos glutenfria (enligt dem på majs? är det tapioca?) hittar jag ingenstans förutom på något som heter Brit Store och är i £. Var köper du dina?

      Radera
    2. https://www.oldelpaso.se/produkter/6-medium-gluten-free-tortilla

      Willys säljer dom.

      Radera
  9. Har du Fru EB eller någon annan här minskat på portionsstorlekarna för att spara pengar? Talar alltså inte alls om bantning här. Äter själv mer än andra kvinnor tror jag. Inga problem att äta mycket till middag fastän jag timmen innan ätit choklad, bulle eller vad som helst. Mamma sade alltid att inte småäta innan maten, som det hade någon som helst betydelse för mängden mat äten. Det hade det inte!

    Har bakat en sockerkaka nu på morgonen och ätit en tredjedel av den efter grötfrukost. Skulle utan problem kunna äta stor utelunch med alla tillbehör redan nu bums. Är inte hungrig än, men stod maten på bordet nu så inga problem. Finns alltid plats liksom. Inte billigt! ;)

    Har diskuterat portionsstorlekar med Frihetsmamman vars familj uppenbarligen äter ganska lite. Samtidigt är det svårt att ändra vanor på detta område, man är van att äta en viss mängd och blir inte mätt annars. Men det betyder ju inte att man behöver äta den mängden för att upprätthålla hälsa. Samtidigt vet man att näringsvärdet i mycket mat sjunkit mycket de senaste 50 (60,70?) åren. Har märkt att man också blir mätt snabbare på riktigt kvalitativ och därmed mycket dyr mat. Kanske mer näringsmässigt tätt? Det är näringen kroppen är ute efter, inte mycket och god mat. Vill inte bli petig på området, men det skulle vara bra med bättre kunskap om vad som verkligen är både hyfsat billigt och näringsmässigt extra bra mat. Då blir ju inte svaret självklart, till exempel sill. Beror ju på vilken sill man talar om. Den ena kan vara full av mikroplaster, den andra fiskad på helt annat renare ställe. Men det vet man sällan eller aldrig om.

    En gammal tant berättade för mig i affären om purjolöken på 50-talet. Den hade kraftigare smak och var så god motför dagens urvattnade "purjolök" med menade ton som om hon undrade om det vi köper idag verkligen är äkta vara. Och om det är sant att den näring som förr fanns i en genomsnittlig morot nu är utspädd i närmare ett halvt kilo kan man undra om mängden mat man äter kan ha en relation till vad kroppen kräver för att känna sig nöjd näringsmässigt. Om vi bortser från rent frosseri då förstås. Men många med fetma kan mycket väl lida av kraftig näringsbrist!

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Eva intressanta frågor. Min mormor var ju nära att få igenom ett reportage om att saffranen var fusk och utspädd i något SVT-program som aldrig blev av. VIlket kanske var tur med tanke på att hennes teori uppkom efter att hon förlorade smaksinnet. Men visst finns det väl en rimlig tanke i att näringsdensiteten är lägre när vi massproducerar. Samtidigt tycker jag att vi överlag när en väl romantisk bild av hur det var förr. De rustika köken och hushållen och matvaror direkt från den idylliska gården. Med tanke på att vi mer än dubblerat jordens befolkning från 1960 är det ett mindre mirakel att vi minskar den extrema fattigdomen och svälten med 137 000 om dagen. Det har med mer effektiva jordbruksmetoder att göra (gm Borlaug exempelvis), och fri handel; att var land kan specificera sig på att odla det som lämpar sig bäst för respektive klimat. Med långa transportsträckor kommer dessvärre "undermålig" frukt/grönt, exempelvis har vi ju mognadsfabriker i Sverige för ex. bananer. Ekologiskt småskaligt jordbruk är inte enbart av godo.

      "The common perception that organic food is by default better, or is an ideal way to reduce environmental impact is a clear misconception. Across several metrics, organic agriculture actually proves to be more harmful for the world's environment than conventional agriculture." Läs mer här https://ourworldindata.org/is-organic-agriculture-better-for-the-environment.

      Men för att svara på din fråga. VI äter likt boaormar, mycket ibland, lite ibland. En typisk måltid är två kycklingbröst och 10-15 potatisar som vi gör i ugn (klyft) med några säsongsiga grönsaker till och en göttig sås (typ feta i creme fraiche).

      Radera
    2. Eva, för min del har jag märkt att det är kolhydraterna som gör skillnad: mindre del kolhydrater av måltiden och mer av framförallt proteiner gör att jag känner mig mätt längre - och av mindre portioner. Det innebär att portionsstorleken minskas på ett alldeles naturligt sätt och att den totala mängden mat över hela dygnet blir klart mindre.
      Eva, kanske är det din kropp som signalerar att den vill ha annan sorts sammansättning av matintaget? Berätta gärna lite om vad du har gjort och vilken respons du har märkt av.
      Olika kroppstyper föredrar olika fördelningar av matens byggstenar, det är hyfsat utforskat men kanske inte så känt i allmänhet, men du verkar vara en mycket påläst person så det har väl inte gått dig förbi?

      Radera
    3. Ja, Fru EB, kanske hade gamla purjolökstanten försämrade smaklökar, hade inte tänkt på det. Och du kör med det där mer optimistiska perspektivet på saken, bra att påminnas. Tänker lätt att det mesta var bättre förr.

      Den måltid du beskrev som typisk verkade syfta på måltid till hela er familj. Skulle lätt ha ätit hälften av det där om jag inte ätit på fem timmar. Inte 7,5 potatisar dock, men tre,fyra medelstora absolut. Fem timmar var genomsnittlig tid mellan måltider på 70-talet i Sverige.(Finns tydligen statistik för det mesta i detta land.) Idag ska den tydligen vara 4 eller egentligen inte mer än 2 eftersom de flesta småäter och fikar mest hela dagarna numera. Läste om detta i boken Ett sötare blod skriven av Ann Fernholm.

      Anonym 13.35: Jag har provat med mer protein på bekostnad av mindre kolhydrater och det ger effekt på mättnadskänslan absolut. Ännu större effekt om jag äter nötkött och kyckling framför protein från växtriket. Tyvärr vill jag säga, eftersom jag sedan massor av år egentligen föredrar vegetarisk kost. Under 7 år var jag vegetarian men undantag för fisk ett par gånger i veckan (för att inte helt gå under). Tyvärr var jag ständigt hungrig, matlagning framkallade stress eftersom jag inte är intresserad av det alls om det inte går fort och lätt. Att lära nya komplicerade saker inom matlagning finner jag totalt ointressant. Läser bara mattips som liknar sådant jag redan kan göra eller nästan har gjort.

      Kan heller inte tillaga kött, vad göra med en fransyska och allt vad stora klumpar kött heter? Ingen aning. Passar på att äta kötträtter på restaurang de gånger jag ändå äter där. Enligt något i mina ögon fånigt test är jag typen som borde äta mest kött. Inte så uppmuntrande, men visste redan innan testet att jag mår himla bra av det, blodsockret verkar hålla sig stabilt länge då. Har kanske svaret på mina grubblerier här. Opraktiska latmasken måste lära sig bra och billiga kötträtter och härma Jordan Peterson lite som bara äter stekar. :)

      Vad syftar du på för kroppstyper egentligen? Det låter som du menar något seriöst här och inget kvällstidningstest.

      /Eva

      Radera
    4. Eva, jag läser inte kvällstidningar så jag vet inte vad du syftar på där.
      När jag pratar med kostrådgivare, dietister, professionella tränare, naprapater osv så nämner de alltid kroppstyp, och i de faktaböcker som man hinner bläddra och ögna igenom på dessa ställe finns många och långa kapitel om kostens betydelse och att olika kost fungerar olika beroende på dina kroppsliga förutsättningar.

      Det finns mycket att läsa om du vill gå mer på djupet, såväl vanliga böcker som kanske mer lättillgängligt på nätet. Jag menar här alltså inte kokböcker och sånt utan mer åt det medicinteoretiska hållet.

      Nåväl, det är din kropp och ditt liv, tycker du att det inte är värt besväret att lägga ner lite tid för att må bättre genom kost så antar jag att hela läkemedelsindustrin står till förfogande. Och de gör det med glädje, de gör det enkelt och de gör det i utbyte mot en del av dina pengar.

      Radera
    5. @Anonym+Eva: Jag har också hört detta, att vi framöver kommer att kunna skräddarsy vårt intag efter vår specifika kroppstyp. Men på samma sätt som med den nya cncerbehandlingen är det ju rätt komplicerat och verkligen inte one size fits all, så det kommer nog att dröja innan de är massmarknadstillgängligt.

      Vad som är rätt säkert är att framtida generationer kommer att titta tillbaka på vår syn på mat/näring (tänker då främst på all matpropaganda i slutet av 1900-talet) som tagit oss på kollektiva villovägar.

      Radera
    6. Eva: "En gammal tant berättade för mig i affären om purjolöken på 50-talet. Den hade kraftigare smak och var så god motför dagens urvattnade "purjolök" med menade ton som om hon undrade om det vi köper idag verkligen är äkta vara. Och om det är sant att den näring som förr fanns i en genomsnittlig morot nu är utspädd i närmare ett halvt kilo kan man undra om mängden mat man äter kan ha en relation till vad kroppen kräver för att känna sig nöjd näringsmässigt."

      Som med allt annat är inte sanningen svart eller vit. Frågan är mer komplex och går inte att på ett anekdotiskt bevis säga att grönsaker har blivit mer näringsfattiga, vissa grönsaker har blivit det och andra inte. Intresserade kan läsa mer här:

      https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/har-gronsaker-frukt-och-spannmal-blivit-mindre-nyttiga

      /A

      Radera
    7. Baserar detta med minskad näring i maten på en bekant som tidigare sålde någon produkt för att mäta näringsvärden. Vi talade mycket om det just då. Han verkade relativt påläst och blev bara påmind om detta när jag mötte purjolökstanten i butiken.

      Detta med antekdotisk bevisföring pysslar jag inte med trots att jag hela tiden kör med anekdoter. Försöker inte övertyga någon om något alls. Tror inte att någon blir övertygad om något alls om man själv inte väljer att tro på något. Tro och vetande hänger samman.

      Och sanningen som ej svart eller vit, tja det är en modern variant på relativismen. Är inte så säker på att sanningen är grå heller. Tänk om den är enkel och vit eller enkel och svart? Grått är en blandning av svart och vitt. Vad har mörkret gemensamt med ljuset? Men håller fullständigt med om att frågan är komplex. Det är bara det att många blandar ihop det med att det är komplicerat. Då når man aldrig under ytan av komplexet. Nöjer mig med att hålla mig på ytan här i alla fall. ;)

      Gillar för övrigt dina bidrag här på bloggen, Studenten A! :)

      /Eva

      Radera
  10. Haha, läkemedelsindustin hoppas jag få slippa. Hittills har jag knappt någonsin behövt uppsöka ett apotek och det är jag innerligt glad och tacksam för. Har upptäckt att tandkräm biter nästan lika bra mot munsår också. Eller så är det placebo, men de är ju erkänt effektivt också. Där han man sparat en hundring en gång per år.

    Men detta med kroppstyper är faktiskt relativt nytt för mig, har bara hört ytterst lite om det och det från någon bilaga till kvällstidning för ca 10 år sedan. Efter det har jag inte pratat med en själ om sådant. Låter dock intressant eftersom det verkar seriöst. Märkligt att ingen jag känner sagt något med tanke på att flera har sjukdomar relaterade till hjärta, kärl, livsstil, två är till och med diabetiker. (De äter sämre än alla friska jag känner, kanske är förklaringen till ointresset.) Känner inte en enda läkare personligen, inte heller någon som pysslar med mer seriös träning.

    När jag ställde frågan om kroppstyper ovan trodde jag att jag skulle få ett svar av denna typ: "Seriös forskning delar upp människor i fem typer och här är kostrekommendationerna för dessa typer..." Men nu får jag minsann gräva fram informationen själv om jag är intresserad. Smart test! /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud Eva, du har ju kommit till doctors' heaven. Kom igen nu då alla läkare, ge Eva lite hjälp på vägen! Vilka källor ska hon söka?

      Radera
    2. Jo, men de kanske hänger här för att de söker förena nytta med nöje samt strävar efter FIRE, inte att få ännu fler jobbiga patienter. ;)

      /Eva

      Radera
  11. När jag håller mig i nackskinnet och äter en väldigt levande kost (mycket bladgrönt, grönsaksrätter) och utesluter pasta/ris/mayham så är mitt blodsocker som ett lambi-lamm på sommaräng i motljus. När jag moffar annat blir jag vrålhungrig på ett par timmar. Helt sjukt. Jag tror vi är skapta för att typ beta, så beter sig min kropp i allafall.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utesluter jag pasta/ris/potatis får jag muskelkramper... ;-) Spännande hur ens kropp fungerar. Jag har, efter idogt experimenterande (hallå? hkk-lärare ju!) kommit fram till att min kropp fungerar enligt devisen (som fö är en boktitel) "Ät allt, hellre nästan rätt än helt fel". Sen handlar det som vanligt om att äta rätt mängd av allt också. ;-)

      Radera
  12. Åh vilket gott recept! Ser verkligen ut som mat kidsen gillar också :) Det finns vacumförpackade tortillabröd till glutisar från Schär.

    SvaraRadera
  13. Nu kommer ett väldigt spretigt svar här, då jag inte haft möjlighet att kommentera (vilket jag inser att jag inte kommer kunna göra utomlands heller, har ju ingen dator med mig) nån/några dagar:

    Jag snyltar på min mammas netflix. Dvs hon betalar för en skärm och jag har hennes inloggningsuppgifter. Vi bor x mil ifrån varandra och det är inga problem. Nån gång händer det att jag vill se när hon tittar, men då får jag hitta på nåt annat bara. :-)

    När det gäller portioner har jag insett att jag är liten i maten (inte när det gäller efterrätter, men det är överkurs), i julas slog jag på stort och åt en hel potatis (80 g?) och åtta köttbullar. Herrejösses vad länge jag var mätt! Däremot vet jag att jag rent ekonomiskt borde dra ned på godis (jaja, hälsomässigt också), men jag gör det iaf i perioder.

    Blir vansinnigt sugen på att testa quesadillas, lät ju inte svårt alls! Älskar de som pinchos har, borde funka med rätt sorts ost (nån expert som vet vilken sort?).

    Sen till den viktigaste frågan (tror inte jag glömt nåt), Fru EB, de här annonserna som finns på sidan, behöver jag klicka på dem för att du ska få stålars? Tänkte att jag kan klicka iaf ett par gånger om dagen, men skippar det om det inte gör nån skillnad ekonomiskt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klickar du flera gånger per dag utan att köpa något så är sannolikheten stor att kontot blir avstängt pga missbruk.

      Radera
  14. "När det gäller portioner har jag insett att jag är liten i maten (inte när det gäller efterrätter, men det är överkurs)," Bra att du specar så att jag vet när jag måste skärpa sinnena. Gällande annonserna så genererar de bara stålars om du blir kund i Avanza respektive om du köper något på Penstore så skippa du att klicka. Jag vet int, känner inte att det kommer bidra lika mycket som det solkar ner min image. Som med allt kommersiellt blir man liksom [vulgärt ord för att bli överkörd] hur man än vrider och vänder på't.

    SvaraRadera