Sidor

Budgetsushi

Som ett led i att mota take-away-olle i grind har jag efter många om och men lärt mig göra makirullar. Jag ska vara tydlig med det från start: Jag kan inte göra sushi i form av små risbullar och fiskpålägg utan enbart makirullar. Men familjen verkar nöjd och det som normalt hade kostat oss runt 600 kronor i fredagens hämt-sushi kostar oss nu runt hundringen. När jag nu pysslat med sushi en gång i veckan i cirka fem månader känner jag mig redo att dela med mig av mitt tillvägagångssätt. Jag vill också passa på att poängtera att det kräver minimalt med talang för att lyckas med just makirullar och samtliga ingredienser finns på en ICA Supermarket* så det finns inga ursäkter att fortsätta med en privatekonomiskvidrig tradition av typen hämt.

Du behöver**:
- 1 paket sushiris, 35 kr.
- 1 flaska risvinäger, 35 kr.
- 1 flaska mirin, 50 kr (kan bytas mot vitt vin men blir inte riktigt samma sak...)
- 1 paket noriark, 25 kr.
- 1 bit fryst lax, 20 kr (du behöver inte köpa särskild "sushilax")
- 1 paket surimisticks, 8 kr.
- 1 avocado, 20 kr.
- ½ gurka, 10 kr.
- 2 ägg, 4 kr.
- Japansk soja, 17 kr.
- Wasabipasta, 44 kr.
TOT 268 kr. 




Därutöver behöver du ha socker (till riset), salt, peppar och en skvätt sesamolja (till omeletten). Vill du göra min sojamajonnäs/rostad-lök-topping får du lägga på några kronor även där. Totalt runt 300 kronor som kan ligga som bas för ett antal sushimåltider framöver. Det du behöver skaffa till nästa gång - givet att du redan har de dyra vätskorna, wasabin och halva påsen ris kvar - är fyllningen. Om du håller dig på snålsidan och bara fyller med surimisticks, omelett och gurka landar din nästa sushi på 47 kronor (för du behöver nya noriblad) vilket ger ett snitt på två sushimiddagar för fem pers på 174 kronor vilket är 15% av vad två take away-middagar hade kostat. Jag vill också vara tydlig med att du EJ behöver skaffa speciell köksrekvisita för att göra makirullar. Sushimatta slutade jag använda efter ett tag då det snarare försvårade än underlättade. Det som däremot kan vara bra att ha är en slickepott som du använder för att smeta ut riset på arken.

Skölj sushiriset några gånger och koka det. Det är viktigt att riset får koka på låg värme så att vattnet inte kokar bort för tidigt. 18 minuter ska det koka och därefter ska det stå och lufta i 15 minuter. Jag använder 3 dl ris och 4½ dl vatten till fem noriark (en förpackning från ex. Blue Dragon) och det räcker till oss fem med lite rester på det. Blanda sedan en lag bestående av...

- Drygt ½ dl risvinäger
- 1/3 dl strösocker
- 1 msk mirin (eller vitt vin)
- 1½ tsk salt

...som du häller på det avångade riset.


Vispa två ägg med lite soja, sesamolja, salt och peppar och stek, gärna i något avgränsande så att den inte flyter ut helt och blir jättetunn i stekpannan. Jag använder pepparkaksgrisen i jumboformat.


Sen strimlar jag alla ingredienser och lägger på ett stort fat.


Sen rullar jag en rulle. Utan sushimatta för jag är så vass. Lämna minst fyra centimeter på slutet och förslut med vatten eller risvinäger (men du väljer såklart vatten av frugala skäl). Om du inte har misstänksamma barn i hushållet kan du sprinka lite sesamfrön över riset innan du börjar rulla. Jag brukar ha max tre ingredienser i en rulle. Underbar kombination är ju lax, avokado och omelett. Eller surimi sticks, gurka och omelett.


Sen skivar du upp rullen i dryga centimetern tjocka bitar men gör inte nybörjarfelet att slänga bort spretiga kanter. Tvärt om är det dessa som ska utgöra den konstnärliga delen av din sushitallrik där de får stå som spretande blomdekorationer.


När sushin är klar applicerar jag den Hemliga Ingrediensen nämligen en topping bestående av sojamajonnäs med rostad lök eller knaperstekt zucchiniskal. Gör så här:

- Häll cirka 2 msk japansk soja i en kastrull och låt koka på medeltemperatur tills sojan kokat ner till ungefär halva mängden. Låt svalna.
- Blanda med cirka ½ dl Hellmann's majonnäs (den har lägre syra) tills du får en underbart beige, salt, magisk blandning.
- Stek zucchiniskal i rapsolja tills de blir brunaktiga och hårda. Låt rinna av på hushållspapper.


Lägg en klick sojamajonnäs på varje rullbit (är du lat kan du bara skaffa en flaska färdig srirachamajonnäs, den är också god) och toppa med rostad lök, bitar av zucchiniskalen och/eller sesamfrön.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Om du bor i Stockholm skulle jag rekommendera att du går till Hötorget och går Sergelgatan mot plattan och viker av vänster in mellan hötorgsskraporna ner mot Hötorgets T-bana och där i gångarna hittar du en riktigt prisvärd asiatisk butik.
** Jag anger Mathemspriser. Handlar du på Willys kan du dra av runt 30%. Ingredienslistan avseende ris och dess tillbehör av typen mirin och risvinäger räcker till två-tre middagar så det blir en större uppstartskostnad men mindre kostnader framöver. Jag vill också lägga till att det ofta blir sushi över som någon äter till lunch dagen efter vilket känns lyxigt.

33 kommentarer:

  1. Kul att se att pepparkaksgrisen kommer till nytta även vid sushi.

    Bra inlägg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen. Han var nära att ryka i en utrensning.

      Radera
  2. Tack för att du delar med dig av inte bara månader av experimenterande utan också det hemliga resultatet! Av besparingsskäl kommer jag dock inte att prova receptet (vi äter i princip aldrig sushi), men väl av nyfikenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men testa. Och det är perfekt utflyktsmat (om man lägger något kylt i anslutning till exempel en flaska isvatten).

      https://efficientbadass.blogspot.com/2017/10/water-life-hack.html

      Radera
  3. Underbart, detta måste jag testa som en sushi-älskare jag är.

    SvaraRadera
  4. Om man vill göra budgetvarianten av din budgetvariant så kan jag rekommendera:

    Byta ut sushiriset mot vanligt grötris, snarlikt i smak och konsistens och finns tillgängligt överallt.

    Risvinäger kan med fördel bytas ut mot lika delar ättikssprit och vatten. Detta plus socker funkar som lag att blanda i riset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men fantastico! TACK Anonym 08:42. Jag har emellertid testat med grötris och är sådär nöjd d.v.s. inte alls, det blev alldeles kornigt och hårt. Kanske behöver jag bara förlänga koktiden? Vilka proportioner grötris/vatten använder du och vilka tider?

      Risvinägertipset rycker jag Omedelbart. Stör ihjäl mig på de där småflaskornas kostnad, särskilt risvinägern där det går åt en del.

      Radera
    2. Hej från en long time lurker...! Senast kokade jag grötris till sushi med dubbelt så mycket vatten som ris.

      Radera
    3. @Liza: Det är rätt stor skillnad, eftersom sushiris enligt recept ska ha lika delar vatten som ris. Så det är antagligen där skon klämt historiskt och varför jag fått hårt grötris. Tack!

      Radera
  5. Detta är ett gött hack OCH något som är kul att göra tillsammans. Jag och fru IGMR gjorde ibland en grej av det förr, att göra sushi alltså. Det var dock i våra spendy days så vi skulle förstås ha Japansk öl och saké för att komplettera känslan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett frugalt hack är ju att byta ut sakén mot hembränt. Lite japansk spotify på det och du är snart i japan.

      Radera
    2. Eller blind. Spännande.

      Radera
  6. Åh vad gott :) Älskar sushi, skulle kunna åka till Japan bara för att äta sushi. Får göra sånt när 1/3 av min tid inte går till att söka läkarvård. Sen ska jag ju tyvärr då inte äta lax, vitt ris, soja, ägg. Ägg åt jag iofs dåligt av innan med. Avecado, gurka, nori, wasabi, ingefära går bra. Jättefina bitar! Vad duktig du är! Älskar japansk och asiatisk mat annars. Idag blir det nåt sånt med jobbet. Tyvärr obligatoriska middagar för att behålla lönen/jobbet.

    SvaraRadera
  7. - 1½ dl salt i riset kan väl ändå inte stämma!

    SvaraRadera
  8. Tack för tipset! Det ska testas!
    Men ska det verkligen vara 1,5 dl salt? Det låter mycket, men jag har ju som sagt inte testat.

    SvaraRadera
  9. Super! Jag handlar ingridienserna på Lidl när dom har Asientema och tipsar dig att göra det samma. Halverar kostnaden på själva basvarorna eller mer. Wasabipasta 10kr liksom. Hallå! /Lew

    SvaraRadera
  10. Som någon nämnt ovan, grötris och sushiris är samma produkt i olika förpackningar men grötriset kan behöva tvättas några gånger extra. Låt det gärna stå och svälla lite i vatten innan du sköljer av det. Ättika istället för risvinäger använder dom på flera sushirestauranger i stan där jag bor.

    Ett annat tips är att köpa nori och liknande på någon butik av typen ”all världens mat” som brukar ligga ute i något industriområde eller i bostadsområden med mycket olika kulturer, inte sällan halva priset mot blue dragons överpriser.

    SvaraRadera
  11. Vad kul med lite nya ingredienser till hemmasushin att testa! Vi har också kört sushi en gång i veckan i nåt år nu och varvar det (som jag sagt ett antal gånger nu) med poké bowls men även med ceviche ( tex rå lax/torsk, limesaft, mango, avokado eller nåt annat). För saken är den att det verkar vara den råa fisken som barnen gillar och så fort barnen gillar en råvara (vilken som helst) försöker jag desperat bygga upp hela menyer kring den råvaran, annars är risken stor att vi halkar ner i halvfabrikatträsket (igen) och väl där tar det ett antal veckor att ta sig tillbaka till greenkitchenstories-nivån. Nu har vi alltså ett antal recept kring rå fisk på menyn.

    PS. Hade mycket roligt åt dina spartips i fjällen på instagram! Är i fjällen nu och vi brukar säga att det kostar 1000 kr bara att vakna upp här. Om det ens räcker. Idag har vi bangat svennebanan-kompisarnas lunchrestaurangerbjudande och istället ätit rester av vår hemmagjorda gulasch. Resten av veckans mat hade jag handlat med mig från Willys och idag köper vi skidkläder till barnen inför kommande höst på 70 % samtidigt som vi lägger ut de gamla på tradera. #hoppetomfireleverävenifjällen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid, fick först för mig att ni var på fjällvandring men insåg naturligtvis sekunden efter att ni är på skidåkningssemester på turistort, typ ägt av Skistar till alla aktieägares glädje. Någonstans ska stålarna komma från som senare ska delas ut till aktieägarna, nämligen dina djupa fickor Ingrid.

      Radera
    2. Haha ja det hade varit en lyxig fjällvandring utan dess like!

      Men här det mycket riktigt vintersemester och Skistar för hela slanten! Och nu vände du upp och ner på perspektiven! Så ska jag ju såklart tänkta.

      Fast ibland är det som att själva fjällen försvinner lite här bland alla skistar-jippon och det vet jag inte vad jag tänker om egentligen.

      Radera
    3. När jag kom hem från vår skidhelg och gjorde skadekontroll insåg jag att min shut-up-påse bara var en droppe i Atlanten...Kanske mer att se som en stressboll än en faktisk besparing. Inlägg coming up och där ser jag fram emot din input I. Det är liksom: Åka en vecka till Toscana vartannat år och äta mat direkt ur guds hand eller åka en helg till Hassela en gång per år och äta slaktavfall på survedeldad utomhusgrill? Det är exakt samma budget.

      Radera
    4. Ja vad kul!

      Jag har liknande erfarenheter. Om jag dubblar eller tom tripplar vår veckomatbudget på Willys inför en fjällenresa och köper allt extra jag kan komma på: russin, torkad mango, mörk choklad, nötter, kexchoklad, massor med små smoothies, småyoghurtar, tunnbröd i mängder, korv, korv, korv, gulasch och mängder av mat, så räcker det ÄNDÅ INTE.

      Tur ändå att boendet för vår del ”bara” består av en fjärdedels årskostnad av driften. Och ni bor väl på er hälsingegård gissar jag.

      Några vänners vänner som är uppe nu hyr en lägenhet mitt i smeten och betalar 25000 kr för 1 vecka, fast över påsken och den kanske räknas som två veckor eftersom den tar lite av nästa vecka. Eller så är det bara så dyrt ändå. Vi hade lätt fått campa i bilen om vi inte haft tillgång till den här stugan, eller åka till Toscana;-)

      Radera
    5. Tyvärr hyrde vi ”sportstuga” men några 25 papp var det inte tal om, herregud. Nästa år gör vi dagsutflykter och bor på gården (nu var den ouppvärmd etc).

      Radera
  12. När vi är och nosar på den japanska smakpaletten så undrar jag om ni även har några tips om grönt té, just japaner verkar vara väldigt förtjusta i den gröna sorten kanske till skillnad från många av oss som smakat mest svart té. Finns det något acceptabelt grönt té på Lid/Willys eller må man masa sig in i några av dessa téaffärer med överdådigt utbud?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper vilket grönt te som helst, exempelvis det som på Lidl kallas "Grönt thé" och kostar dryga tian. Trixet är, som läsare Humle brukar skriva på Insta, att använda om ssamma påse om och om igen. Tro mig, det är inte min sjuka hjärna som kommit på detta, det ska liksom bli godare för varje gång. Om du frågar mig är förstsa omgången, särskilt om det fått dra mer än några sekunder, alldeles för beskt. Nej, fjärde, femte omgången ska det vara, gärna lite avsvalnat på gränsen till fingervarmt. Ljuvlig måltidsdryck.

      Radera
  13. Bor någon i närheten av Örebro eller Eskilstuna kan jag rekommendera New China Trading. Svårslagna priser på asiatiskt! Men även vissa "mellanösternbutiker" har börjat med asiatiskt har jag märkt. Den som frågade efter grönt te kan hitta det på sådana ställen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Och för er som inte läser noter så finns ju en dito under en av Hötorgsskraporna också. Har inte besökt den själv än men ska så snart jag kan, efter tips från Stina Vini (som f ö är den som lärt mig trilla sushi, hennes specialitet är koreansk sushi där man inte saltar riset, smörjer rullen med sesamolja och fyller den med amerikainfluerade ingredienser som körv och fulost, sån orangegul man har på ostburgare).

      Radera
  14. Förlåt att jag är dum som en kastrull här men man behöver alltså inte göra något alls med laxen?? Bara tina och skära?

    SvaraRadera
  15. Risvinäger köper du på en typ asiat/hela världen/liknande butik. 1 l där brukar kosta ungefär som de små flaskorna på de vanliga ställena. En liten bra-att-veta är att vissa märken är mindre bra, men dessa brukar vara få och när man hittar sitt märke är det bara att hålla fast. /Lotta

    SvaraRadera
  16. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

    (1) Sluta skilsmässa.
    (2) End Barrenness.
    (3) Lycka till stava.
    (4) Äktenskapspell.
    (5) Bli av med andliga problem.

    SvaraRadera