Sidor

Investmentbolag vs aktiefonder

Jag nämnde ju tidigare Frida Bratts jämförelseindexkritik av räntefonder i Sparpodden avsnitt 278. Det var ett göttigt inlägg för efter detta, runt minut 10, tar Alexander vid och berättar om en jämförande analys han gjort mellan aktiefonder och investmentbolag. Några punkter:


- Som vi tidigare diskuterat på bloggen har vi ingen riktig motsvarighet till investmentbolag utomlands, även om det finns konglomerat som har olika affärsben.
- Vi har runt 17-18 investmentbolag men runt 2 500 aktiefonder i Sverige. Alex har inkluderat alla bolag och fonder, oavsett hur stor andel av innehaven som är Svenska respektive utländska.
- Han har undersökt avkastning åtta år bakåt. Se hela studien här.

Ljusblått: Investmentbolag. Grönt: Aktiefonder. Mörkblått: Börsen i stort.

- Slutsats: Det är ganska lika (efter avgifter). Hälften av åren har aktiefonderna "vunnit" vice versa.
- Men de åren investmentbolagen gått bättre har de gått betydligt mycket bättre, så slutresultatet efter avgift är att investmentbolagen överlag givit bättre avkastning till kund (efter avgifterna dragits bort).
- Om man slår ihop alla jämförda - d.v.s. alla investmentbolag och alla aktiefonder, vinner ett investmentbolag (Bure) de senaste fem åren. Men de fem bästa aktiefonderna har givit bättre avkastning än de fyra (efter Bure) bästa investmentbolagsfonderna. Åter till punkt två: Det finns knappt 20 investmentbolag i Sverige men det finns runt 2 500 aktiefonder. Det är med andra ord lite svårare att hitta just dessa fem stjärnor bland aktiefonderna, än vad det är att träffa rätt med investmentbolag. Eller som Alex säger: "Haken med att göra en sådan här hlehetsjämförelse är att det finns så många aktiefonder varav många är mediokra. Det är ju ofta det vi pratar om, att många av aktiefonderna slår aldrig sitt jämförelseindex. Även om de har ett dåligt sådant. Och så ska de ta ut en avgift på det där. [...] Så - det finns jättebra investmentbolag och det finns jättebra fonder. Det vill till att man som sparare läser på en gång eller två innan man investerar."

I en studie jag såg i DI för ett par år sedan hade investmentbolagen (med undantag av Ratos) på årlig basis överträffat den aktiva förvaltningen  under en tidsperiod på åtta studerade år. I tider av börsnedgång klarade sig investmentbolagen bättre än fonderna. Jag förbannar mig själv att jag inte sparat studien för nu kan jag inte ange mätperioder eller jämförda kluster. Jag tror inte att det är en självklarhet att investmentbolagen går bättre i nedgång - jag har hört motsatsen här i kommentatorsfältet - att de sjunker mer än aktiefonder i perioder av nedgång. Är det någon som har tips på källa här?

För tips om investmentbolag kan jag ju bara uppmuntra till avhållsamhet från Ratos och rekommendera mitt enskilt största innehav nämligen Spiltan Aktiefond Investmentbolag som snittat 17,1% de senaste 7 åren (att jämföra mot Stockholmsbörsens genomsnittliga 12,1% under samma period). I denna fond får du en splitt mellan Industrivärden, Kinnevik, Investor, Lundberg, Latour m fl och dessvärre lite Ratos men bara 2,8%. Förvaltningsavgift 0,20%.

Mvh/
FruEfficientBadass

14 kommentarer:

  1. Investmentbolag behöver ju anstränga sig på riktigt för att inbringa avkastning i bolaget då de inte har någon avgift som rullar in. En fond har ju inte kniven mot strupen på samma sätt sålänge de inte presterar allt för mediokert då avgifterna rullar in.

    Det är en av anledningen jag gillar investera direkt i investmentbolag främst Investor och Kinnevik som även lämnar utdelning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja exakt. De äger ju mer aktivt snarare än åker snålskjuts på andra bolag. Sen har du ju substansrabatten å. Det som talar emot för min del är ju att jag i och med val av att äga investmentbolag (till rätt stor andel) och inte bara index är att jag i och med detta gör ett aktivt val. Jag glider inte med den stora börsrörelserna utan med investmentbolgasrörelserna. Å andra sidan sträcker de sig över ett brett spektra bolag såväl nationellt som internationellt så jag ser det som hyfsat jämförelsebart.

      Radera
  2. Som vanligt bra tips från Fru EB! Jag lyssnade klart på avsnittet du tipsade om och lärde mig mer om de stentråkiga investmentbolagen. Det dåliga är att jag är sopdålig på podar. Jag får helt enkelt inte in det som rutin i vardagen. Jag följer en, den kommer ut varannan vecka och jag ligger nästan alltid ett avsnitt efter. Tyvärr kan jag inte hjälpa till med någon källa.
    Spiltans fond får jag slå en kik på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du bara vill lyssna på ett podavsnitt om investeringsstrategier (enligt mig varandes indexkramare) ska du lyssna på detta, allt annat är onödigt. https://www.choosefi.com/019-jlcollinsnh-stock-series-part-1/

      Radera
  3. Hej.
    Hur många % av portföljen har du i Spiltan aktiefond investement? Själv har jag Avanza Global och Spiltan investement.
    Mvh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 79%-80% Spiltan. Se fördelning här https://efficientbadass.blogspot.com/2018/09/storstadning-i-isken.html.

      Radera
    2. Tackar. Varför har du både LF Global indrx Dnb global index när man kan ha allt i Avanza Global 0.11% i avg? Jag tycker 50% Avanza Global. 50% Spiltan inv är fin fördelning långsiktigt. Lycka till.
      Mvh.

      Radera
    3. @Anonym 14:32: LF Global...minns ej, tror jag hade den innan Avanza Global lanserades men absolut skulle jag kunna byta. Jag hade eventuellt någon idé om att vilja se hur Global presterade innan jag flyttade över mummelmummel (nu säger väl någon att det är samma index etc). DNB är ett vad med en vän och jag kan inte byta eftersom det då blir mätfel.

      Radera
    4. Trevlig svar. Du har inget i Amf Småbolag? Är det inget som lockar dig där? Riktigtbra billig småbolags fond som följer den index? Annars ska det räcka med Spiltan inv. Sedan finns detSeb Sverige index 0.27% i avg 300 st aktier. Hela Sveriges börs Stora. Medelstora. Småbolag? Har du funderat på Seb fonden?
      Mvh

      Radera
    5. Tack, Nej, Nej, Ok, Ok, Ok, Ok, Ok och Nej. Jag gjorde om min fördelning i september förra året och nu ligger jag kvar i den ett tag. TYp 4evva.

      Radera
  4. Just fonden Spiltan Aktiefond investmenbolag gillar jag egentligen men skrev ett inlägg där jag skriver en del om denna fonden, det var ett tag sedan men det känns fortfarande aktuellt.
    Det är så stor del av några få fonder att det troligtvis sparas väldigt mycket pengar på att bara köpa in 4 bolag och äga dem direkt istället och samtidigt få nästa samma innehåll som fonden.

    https://pappabetalar2018.blogspot.com/2018/07/ny-strategi-i-barnportfoljen.html

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig. Jag tänker på fonderna lite så att jag köper fonder på de områden jag själv inte orkar plocka ut bolag och ha koll.

      Radera
    2. Valid point. Tyvärr är jag för lat även för att handplocka en handfull investmentbolag. Det ahde nästan varit värt det för att slippa Ratos dock.

      Radera
    3. 4 bolag fixar du. Men jag förstår.

      Fonden är bra och prisvärd. Men eftersom ca 75% av fonden består av 4 bolag är det väldigt enkelt att fixa själv till en mycket billigare förvaltningskostnad.

      Men orkar man inte det så är fonden riktigt bra.

      Mvh PB?

      Radera