Sidor

Den lilla lyckan tra la la

På påsklovet drog vi hela familjen till Thailand och chillade vid poolen och hade det myyyyz NOT vi var hemma och sen åkte vi tåg till Göteborg och träffade Utdelningsbagaren bland annat och sen åkte vi hem igen. Vi åkte på onsdag kväll så måndag och tisdag var bara en tråkig transportsträcka för barnen i väntan på resan. Jag passade på att uträtta lite ärenden, bland annat att lämna in mina gamla trotjänare stövlarna till skomakaren eftersom klackarna började bukta inåt, jättemärkligt. Det tyckte Isak också och jag fick lite av en avhyvling där han i anklagande ton undrade vilken klåpare som bytt dem förra gången.* Isak är inte bara en av Stockhoolms bästa skomakare, han föder upp kanariefåglar också, en fantastisk kombination. När jag kom dit nu kring påsk hade de precis fått ungar och det var ett väldans liv bakom kulisserna. Jag fick komma in bakom draperiet och titta på de små liven, på de små plastäggen han lagt i korgarna så att honorna skulle förstå att det var ruvdags osv.


Tre gula, en vit, två veckor gamla.

Det var så rart och gölligt så jag tog med mig barnen och Isak lät dem hålla en varsin liten fågelunge. 


Barnen var naturligtvis helt överlyckliga och för att ytterligare boosta deras dag var jag en sådan där frivol morsa som lät barnen ta varsin frappe från MacDonald's. Jag kan inte ta gift på det, men när de satt där i solen och sippade på sina sliskiga kaffar med fågelungarna i färskt minne tror jag faktiskt att de gillade livet rätt bra, trots brist på Thailand. Och då kostade dagen 75 kronor, mot en Thailandscharter på 75 000 kronor, pengar vi nu kan investera i att spendera mer tid tillsammans innan de flyttar hemifrån.**

Poängen med inlägget, förutom att ge mig själv föräldrakred, är att man inte alltid behöver gå över ån efter vatten. Om man är frisk och lever i ett fritt land finns det i ett vanligt svenne banan-liv så oändligt många potentiella upplevelser att formligen håva in i sitt liv, oavsett om man bor i storstad, småstad eller på landsbygden. Naturen, for one, andra människor, litteratur & film från bibblan, alla maträtter och bakverk som väntar på att tillagas i ditt kök, alla kläder i din garderob som väntar på att kombineras, all musik på freakin' Spotify som du ännu inte lyssnat på, alla roliga katter-som-ser-gurkor-videos på YouTube du ännu inte sett, jag blir alldeles yr bara jag tänker på det***.


Djur är förresten ett säkert kort för såväl stora som små. Att röra sig i skogen, vakta andras djur, stå och kika i djuraffären, gå på djurcafé (av typen Himmelska Hundar) eller bara antasta hundägare på stan för att kela med deras djur, är livskvalitetshöjande åtgärder. IGMR har börjat låna en hund i kvarteret till hela familjens lycka (och även den hundägande familjens glädje). Även andra saker tangerar underbart och jag har ju tjatat en del om vad jag gillar, men jag kom bara på det igen. Att det kan vara så enkelt. Har du några tipselitips på enkla nöjen att dela med dig av per NU?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det är inte första gången jag är med om detta, skomakare är verkligen hedersmän. Jag vågade naturligtvis inte delge honom vem den förra var - samt att jag inte minns det - i rädsla för blodsvendetta. Ännu värre - det kanske var Isak, och då hade han tvingats till harakiri och då hade jag inte längre haft tillgång till en bra skomakare.
** Lyssnar man på tweenien nuförtiden är det emellertid tveksamt om detta i deras ögon är en fördel.
*** Samma tweenie filmade för övrigt mig när jag tittade på gurk- och kattfilmen ovan så att hon ska kunna visa sina coola tweenievänner hur töntig jag är.

33 kommentarer:

  1. Museum som hängt med och inte själva riskerar att hamna på museum brukar kunna vara roligt och fortfarande är många (men inte alla) gratis. Det är ganska vanligt med någon form av Öppet hus eller exv Islandshästens dag på diverse stallar så här års. Bilträffarna duggar också tätt. Geocaching tycker ju en del är kul.

    SvaraRadera
  2. Googlade geocaching, har aldrig hört talas om: "Geocaching is an outdoor recreational activity, in which participants use a Global Positioning System receiver or mobile device and other navigational techniques to hide and seek containers, called "geocaches" or "caches", at specific locations marked by coordinates all over the world." Har du testat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har en kompis med familj som håller på. Verkar super att engagera barnen i, som skattjakt ju. De letar cachar var de än är, det finns tydligen huuuuuur många som helst. Och många är också gömda vid mysiga och fina ställen eller sevärdheter så man får det på köpet.

      Radera
    2. Men vem, vad, hur? Måste uppenbarligen läsa på.

      Radera
    3. Men alltså geocatching är superkul och ett fantastiskt sätt att hitta nya pärlor man inte hade en aning om att de fanns! Bara att ladda ner app och skapa ett konto och köra igång. Tyvärr måste man vara premiummedlem för att få tillgång till alla gömmor via vanliga appen (typ 300 spänn om året) men rekommenderas varmt som hobby. Näst intill gratis, ger mål på turer och man får se mycket i närheten man inte visste fanns. Finns ju även event där man träffar andra som letar.

      Råkade av en slump se programmet "Välkommen till... " igår och den familjen skulle bo några dagar i 1988. Var så himla trevligt att se hur tonårsbarnen var de som mest såg fram emot en helg utan mobiler och hur de som familj hade mysigt tillsammans på gammalt vis. Sen verkade barnen i familjen ovanligt sympatiska så det höjde nog stämningen rejält i programmet. Nu när jag skriver om det kommer jag inte riktigt på vad de EGENTLIGEN gjorde, men det kändes som det hörde hemma i detta forum (smiley som håller för ögonen)

      Tack vare ditt inlägg jag läste i morse ska jag äntligen prova mig på att klippa håret själv. Har ju lite kortare än vad du fick nu, så det är en liten utmaning i nacken, men jag rufsar ju till det som ett av bona till de där kanarieungarna så det märks nog inte ändå.

      Jag njuter mycket av att träffa goda vänner och kanske äta ihop, men hellre göra det som ett knytkalas än att någon ska kämpa med allt själv. Allra helst göra det på en promenad, tycker man pratar bättre i rörelse.

      När jag är riktigt uttråkad brukar jag kolla på närliggande öppna evenemang på facebook, går ju att söka på avstånd och alltid finns det något man kan kolla in :)

      Radera
  3. @Frihetskraft: Jag lade till dig i blogglistan men det anges att "ingen feed kunde hittas för denna blogg" vilket gör att du halkar längst ner (se min blogg i webbversion, panel till höger) trots att du gjorde inlägg typ igår. Kan du försöka åtgärda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skäms lite över att jag lyckades välja en gammal skrotig byggare. Jag ska försöka fixa. Kommentarsdelen lämnar också en del övrigt att önska. Stort tack för att du försökte lägga till mig och dessutom tipsade när allt inte riktigt står rätt till!
      Vad gäller geocaching så noterar jag att du fått en bunt svar. Jag har testat och tyckt att det varit roligt/spännande men jag har inte fastnat som en del tycks göra.

      Radera
  4. Kanariefåglar alltså. Växte upp med två stycken som min syster hade. Det var ett himla liv 24/7. Skaffa sådana pip-maskiner och ha i en lägenhet är en one way ticket till Beckomberga (som kanske inte finns kvar ens).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beckomberga är numera ett gentrifierat halvposh nyproduktionsområde i Stockholm men jag fattar liknelsen.

      Radera
    2. @Flow-fi Ha ha så sant. Min mamma har (alldeles för ofta) berättat en historia om när hon var sjuksköterska på psyk och en patient vred nacken av en av avdelningens kanariefåglar. Jag har alltid tyckt det var så hemskt. Ända tills jag fick utmattningssyndrom och blev väldigt ljudkänslig... Har viss förståelse för den arme mannen som inte orkade höra kvittret. :D

      Radera
    3. Detta tilldrog sig på 60-talet.Nu har man väl knappast fåglar på sjukhus.

      Radera
    4. Se där! Det är alltså en plats för konsumtionspsykbryt istället då. Same same.

      Radera
    5. @Maria: som nu när man tror man flyttat ut på landet för att få lite "lugn och ro". Det är ett jäkla liv i alla buskar och träd nu! Fåglar tar ingen hänsyn till grannar och naturvårdsverkets riktvärden enligt miljökvalitetsnomer för buller!

      Radera
  5. Litet tips. Kolla vad era kommuner erbjuder när det gäller natur och djur. Hos mig finns helt gratis guidning av diverse naturreservat och leder, samt fågelskådning, blomsterspaning och - tadaaaa - salamandersafari. Alldeles gratis och inriktat mot olika målgrupper. Vissa saker kräver 4-5 tim ork med promenad och fågelspan, annat är rullstolsvänligt eller inriktat mot barn. Bara att kolla facebook och pricka in i almanackan. Kommunalskatt när den är som bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Det låter ju helt otroligt. Ibland inbillar jag mig att det är enklare att hitta sådana saker i en mindre kommun. I Stockholm känns allt så stort och grötigt.

      Radera
  6. Förresten, mer kommunalt gratis: När ens kommun anslutit sig till Viddla kan man streama hyrfilmer direkt från bibblan webb genom att logga in med sitt lånekort. Vilket lyft! Verkar som att fler och fler kommuner hoppar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow vilken skatt! Uppsala är inte ansluten, men däremot ett annat bibliotek som jag har lånekort hos. Måste bara hitta kortet. ;-)

      Radera
    2. Detta måste kollas upp pronto. Toppentips Maria!

      Radera
    3. Ni får tjata lite på era bibblor om inte annat så de går med. Det måste ju vara guld för dem att slippa hantera fysiska filmer.

      Radera
  7. Enkla upplevelser som ger mig minst lika mycket som en dag strosande i London.

    1. Kaffetermos, energibars, åka till sjö och blicka ut, reflektera över livet, diskutera livet med någon. Efterpå gå en vandringtur på några kilometer.

    2. Parkhäng, ta med fika, sitta på en filt, läsa en bok, umgås med vänner. Det är något med att gå, springa, vistas, lukta på gräs.

    3. Äta riskakor med prästost efter en lång dag på jobbet. Sätta sig i soffan och slå på ett avsnitt av La casa de papel slår de flesta nöjesfält (nämnde detta på jobbet en gång, tror mitt konstgjorda varumärke sänkes med ungefär 97%)

    4. När man kommer hem efter ett hårt gympass, upptäcker det finns kvar lakritstårta med citronmousse och hallon i kylen.

    5. Cykla vid havet, detta billiga nöje, kan vara så njutbart, frisk luft mot kinden, shorts, t-shirt, solen gassar.

    6. Sätta sig vid en älv och läsa en bok lånad från bibblan. Frihetskänslan maxad.

    7. Hitta ett nytt under 10kr recept, laga det, bjuda på det, och få kommenterar såsom "fantastiskt gott", "det här är ju rena restaurangmat".

    Jag börjar inse mer och mer hur mycket det finns att utforska i närområdet, från gratisaktiviteter till cykelleder, downhill parker, sjöar, vandringsområden, amatörfotbollsmatcher att kika på, gratiskonserter, havsfiske (gratis) alla tusentals recept att testa....för att inte tala om människor, så mycket roliga historier, utbyte det finns där ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "nämnde detta på jobbet en gång, tror mitt konstgjorda varumärke sänkes med ungefär 97%" Hahaha! Måste genast prova riskakor med prästost på. Ett annat tips på matlagningsfronten i det fall man har Netflix. Kolla på Salt Fat Acid Heat och bara inhösta inspirationen. Nosrat utnämndes i år till en av världens mest inflytelserika personer av TIME och jag håller med - min syn på matlagning (gäller särskilt efter avsnittet "Heat") kommer aldrig bli detsamma.

      https://www.youtube.com/watch?v=2oKbs4jAf7M

      Radera
    2. "När man kommer hem efter ett hårt gympass, upptäcker det finns kvar lakritstårta med citronmousse och hallon i kylen."

      Tänk, det händer aldrig hos mig... Jag försöker skylla på min "sambo", för inte kan det vara jag som goffar i mig direkt jag köpt hem nåt? Nääää. ;-)

      Radera
  8. Din tweens måste vara stolt över dig eftersom hon visar upp dig för kompisarna. Jag blev till och med deporterad ut ur huset(tillsammans med lillasyster) när det var sleep-over kalas här om sisten.
    Så pinsam är jag....(får väl ärligen säga att jag älskar att retas genom att vara extra pinsam....så kanske att jag förtjänade det...)

    Räknar med att hon vill kännas vid mig "officiellt" igen när hon fyller 20 eller så.

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
  9. Idag är det stora spammar-dagen för undertecknad tror jag, men jag kom på ett tips till. Där jag bor har Actic, Nordic Wellness, Friskis + ett antal yogastudior gratis träning utomhus på sommaren i div parker. Kolla resp företags facebook. Gillar man gruppträning är det ju lite dyrt annars, men juni-aug är det bara att frossa i utbudet.

    SvaraRadera
  10. OT FruEB, är det du som rumsterar om på bloggen eller är det är det teknisk personal på webberifarmen, hela listan med
    "Min blogglista" längst till höger är ju helt ur funktion, endast namnen syns (alltså inga "feeds")?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har samma på min blogg, så jag tror det är blogspot som har en dålig dag helt enkelt. :-/

      Radera
  11. För mig är den lilla lyckan så ofta närvarande, nästan varje dag hittar jag nåt som gör mig lycklig. När jag var liten grät jag nästan aldrig och en fd chef kallade mitt tillstånd för grundglad.

    Men det kan tex vara att jag får en puss av Celine utan att behöva tjata (eh, jag har alltså lärt en av hästarna kommandot puss), eller att det äntligen regnar efter en torr period (som nu), eller att det slår om från grönt till gult precis när jag passerar trafikljusen, så jag inte hinner stanna.

    Eller att mötas av en kommentar på bloggen. <3 Eller alla grattis från folk på jobbet som fått veta att jag blivit anställd. Eller att vakna av sig själv en morgon.

    Herregud, jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta. Bäst jag stoppar här. ;-)

    SvaraRadera
  12. Om gratis är det viktigaste så är ju Park Run ett bra tips. 5km löpning varje lördag (tror jag).
    Något som jag inte testat men tycker att det ser otroligt roligt ut är parkour eller freerunning. Tyvärr brukar det vara krångligt om man vill gå kurser men jag har fått uppfattningen om att det är ett mycket hjälpsamt gäng som pysslar med parkour. Jag vet inte hur det ser ut med parkourparker i Stockholm, men den som finns i Lkp är fri att använda för alla.

    SvaraRadera
  13. Haha, skrattade högt av katt-vs-gurka klippet! Annars håller jag med om att de små sakerna kan bli de bästa, som att gosa i soffan med min son, som nu äntligen har börjat klappa/hålla mig försiktigt om kinden, inte bara sticka fingret i näsan/munnen på en som tidigare... Var på badhuset på första maj, också en meditativ stund att simma fram och tillbaka och titta på träden utanför, för att inte tala om bubbelpoolen eller bastun efteråt... Blir gratis efter friskvårdsbidraget kommer in (kan även bjuda med folk gratis då 10-korten inte är personliga) :)
    /L

    SvaraRadera
  14. Jag skrattar inte alls, när man medvetet skrämmer livet av sina husdjur. Tror knappast djuren uppskattar det och tycker bara det är sjukt elakt.

    Billiga enkla nöjen är picknick i skogen med en god vän och våra hundar. I helgen lyssnade jag på gratis föreläsning om eget odlande och köksträdgård. Fantastiskt roligt med inspirerande föreläsare och jag älskar när människor har hittat det de brinner för./ Horsewood9

    SvaraRadera
  15. Vi var i Thailand i vintras (hade klimatångest som tusan..). Men jag är ännu lyckligare av att bara vara hemma och gå upp tidigt, städa lite samtidigt som jag lyssnar på P1, gå ut och springa och sedan fixa i trädgården. Så enkelt men så ljuvligt, och väldigt bra för miljön dessutom.

    SvaraRadera
  16. Förstår inte alls vad det är som är så roligt med dessa klipp!?? Att katten hoppar högt? Vet ni varför den gör det? För att för katten ser gurkan ut som en orm och de hoppar högt för att de är livrädda och försöker undkomma vad de ser som en stor fara. Jag ser inget som helst kul i att skrämma någon levande varelse på det sättet och skratta åt deras reaktion att sätta sig i säkerhet för något de upplever som livshotande

    SvaraRadera