Sidor

FruEB Investment School for Investeringsutmanade® - Del 1

Välkommen. Till Nivå Ett. I denna första kurs kommer jag bara prata med lätta ord. Och ha korta meningar. Inte för att du är begåvningsutmanad, utan för att jag vet att du har så mycket annat som händer i ditt huvud som du hellre ägnar dig åt.

1) Sätt på Datan och anslut till Internet.
2a) Klicka här om du är kund hos Nordea.
2b) Klicka här om du är kund hos Handelsbanken.
2c) Klicka här om du är kund hos Swedbank.
2d) Klicka här om du är kund hos SEB.

3) Om det blev läskigt nu, titta på filmen nedan. Den visar storbanksproducerad animation med en trygg kvinnoröst som förklarar det hela. Den största poängen med ISK är - än så länge - att schablonskatten är så låg och att det är ett så enkelt sätt att hantera sina investeringar då man slipper skatta på vinster - allt kommer förtryckt på deklarationen. ISK:en är som en tröskelborttagare för den ovane investeraren.



Eftersom alla Internetbanker ser olika ut och jag enbart är kund hos en, kommer nedan tips att vara lite generella. Om du fastnar får du ringa din kundservice på respektive bank.

4) För över pengar från ditt lönekonto till ISK:en.
5) Gå in där man köper värdepapper och sök upp en fond (du bör kunna ställa dig i ett sökfält och söka på fondnamn).
6) Tryck "köp".
7) Upprepa moment 4-6 den 25:e varje månad tills du är tillräckligt fri att göra vad du vill med ditt liv.

Den uppmärksamme undrar nu vilka fonder han eller hon eller den eller det ska köpa och då har jag en fin överraskelse till daj och det är att jag, trots att det egentligen är mot mina principer, har satt ihop en lista. Den baserar sig på mina egna innehav, men också på tips från ekonomibloggosfären under de senaste 2-3 åren.

- SPP Aktiefond Global (avgift 0,30%)
- Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,20%)
- Avanza Global (avgift 0,1%)

- Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,20%)
- Avanza Zero (avgift 0%)
- Nordnet Superfonden Sverige (avgift 0%)
- SPP Aktiefond Sverige (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access Sverige (avgift 0,20%)

- Swedbank Robur Access Asien (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access USA (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access Europa (avgift 0,20%)

Mitt råd till nybörjaren är en mix av ovan fonder. Välj en kursiv (Sverige), en fet (världen) och sedan kanske ytterligare någon om du känner för det.

Det är nu du kommer att börja förstå vitsen med att jämte din ordinarie fat cat storbank ha en pigg liten internetbank av typen Avanza eller Nordnet. För mig, som är Swedbankkund, är exempelvis fond nummer 2 i listan ovan ej del av bankens sortiment. Naturligtvis inte heller Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige*.

Men eftersom du precis har börjat vill jag inte krångla till det för dig i onödan. Om du efter den här kursen lyckas skapa en ISK i din vanliga bank och därtill köpt en indexfond att lägga i den är jag nöjd. Något jag gjorde i början, när jag fortfarande tyckte att detta med fondhandel var läskigt, var att jag drog hela varvet runt. Det vill säga: Jag satte in pengar på ISK:en. Jag köpte aktier (för en symbolisk summa säg 400 kronor). Jag sålde dessa aktier. Jag tog ut pengarna från ISK:en, tillbaka till mitt lönekonto. Jag ville liksom försäkra mig om att jag skulle kunna lyckas få tillbaka reda pengar, i det fall skiten skulle slå i fläkten och jag behövde cash. Denna övning gör du givetvis bara en gång, bara för att lugna ditt känsliga psyke.**

Mvh/
FruEfficientBadass

*Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige är ju dessa två Internetbankers marknadsföringsverktyg. De räknar med att du som kund kommer till banken på grund av fonden, men att du även handlar en del annat som genererar mer stålars, ex. enskilda aktieköp. Vilket de är väl värda eftersom de är så mycket trevligare att ha att göra med än storbanker som vägrar ta in kvalitativa fonder i sitt sortiment för att istället pusha sina egna varumärken. Exempelvis var jag i Q3 2016 i kontakt med min ordinarie bank Swedbank och frågade om de kunde ta in Spiltan Globalfond Investmentbolag vid dess lansering och fick då ett goddag yxskaft-svar av typen: "Vi har inte denna fond i vårt sortiment men däremot har vi Spiltan Aktiefond Investmentbolag." Ja alltså, det kanske du ser att jag fattar Swedbank-säljare, eftersom jag redan har investerat i den fonden, men nu talar jag om en ny, annan fond. När jag gick in och kollade inför det här inlägget såg jag att de tagit med den i sitt sortiment men då hade jag redan flyttat min och barnens ISKar till Avanza sedan två år tillbaka. Jag testade att fråga om en annan fond - Länsförsäkringar Global Indexnära. Det är ingen smal fond, utan en bred indexfond som är många FIRE-anhängares favorit för sin spridda risk och låga avgift. Så här svarade Swedbanks säljavdelning investeringshandläggare i juli 2018:

"Vi har inte Länsförsäkringar Global Indexnära i vår fondlista för närvarande. Vad anledningen till att vi inte har just den fonden från Länsförsäkringar i vår fondlista är svårt för mig att svara på. Om du önskar råd kring vilka fonder du ska välja är du välkommen att kontakta oss via Kundcenter på 0771-22 11 22. Det som kan vara bra att veta är att vid en rådgivning ger vi endast råd och rekommendationer av våra egna fonder."

Poängavdrag för content men pluspoäng för ärlighet. Men svar av typen ovan bekräftar att det var rätt att ge Swedbanks investeringsdivision fräcka fingret för två år sedan. Nu är Swedbank den nyttiga idiot jag använder till att betala räkningar med samt ett bolag vars aktier jag köper då svenne banan tydligen är nöjd med hens service vilket ger god värdeutveckling för Swedbank som bolag. Dessutom är ju risk för konkurs i det närmaste obefintlig givit den symbiotiska relation svenska staten har med storbankerna. Bolånen flyttade vi för två år sedan efter ett riktigt Papphammar-bemötande. I samma sekund SBAB eller Avanza/Nordnet skaffar lönekonto med kopplat kort klipper jag navelsträngen helt.


** Men jag hade länge en liten fusklapp där jag steg för steg listar vad jag behöver göra samt ungefärliga ledtider för de olika momenten (exempelvis tar försäljningen av USA/Asienfonder längre tid än försäljningen av svenska) som jag kan gå till om det skulle uppstå en situation. Men det är jag det.

P.S. Nedan överkurs visar hur du gör för att bli kund hos Avanza:
- Tryck på knapp "Bli kund" längst upp till höger. Följ instruktioner.



Bild 1: Hur det ser ut när du ska skapa nytt konto på Avanza
- När det är klart ringer du Avanzas kundservice på: 08-562 250 00. Tryck 2.
- När handläggaren svarar säger du så här: "Hej, mitt namn är Förnamn+Efternamn. Jag har precis skapat ett konto hos er. Jag skulle vilja skapa en ISK. Kan ni hjälpa mig?". (Not till den elev som alltid ligger steget före: Ja, du kan göra detta själv på Internetbanken, men vissa av dina klasskamrater tycker om att tala med en människa).
- När ISK:en väl är skapad (minns ej ledtid här men det torde gå rätt snabbt, kanske momentant), går du in på Mina sidor/Insättningar & Uttag/Sätt in pengar. Följ instruktionerna för att föra över pengar från din vanliga bank. Väljer du direktinsättning (funkar 08:00-23:00 alla dagar) har du pengarna inne direkt. Gör gärna en automatisk månadsöverföring så slipper du tänka på detta evva again.


Bild 2: Så här ser det ut när du ska föra över pengar till ditt ISK.
- När pengarna är inne söker du upp de fonder eller aktier du vill köpa (ställ dig i sökfältet/förstoringsglaset längst upp till höger). Ponera att du vill köpa Avanza Zero. Du skriver då in Avanza Zero. Upp dyker: Avanza Zero. Tryck "köp".


Bild 3: Så här ser det ut när du ska söka upp en fond eller en aktie

- I nästa vy dubbelkollar du avgift (jag rekommenderar att du håller dig till indexfonder med max 0,20-0,30% i avgift, se fondlistan i inlägget ovan och till skillnad från hos storbankerna har Avanza ALLT). Ange för hur stort belopp du vill köpa för och tryck därefter på "köp" igen. Välj gärna "Månadsspar" så slipper du tänka på det mer under din sparlivstid.
- Om du vet med dig att du varje månad kan avsätta tio tusen är det optimalt om du (1) kan göra en autoöverföring av pengar dels från din bank till ISK:en i Avanza, och därefter (2) även kan skapa ett månadsköp av berörda fonder. Lägg någon dags buffert mellan det att pengarna förs över från din vanliga bank till Avanza-ISK:en tills den dag du anger som dag för månadsköp av dina valda fonder, så är du säker på att det finns pengar ISK:en när köpet ska göras.

Klart! Du behöver inte ombalansera en gång i halvåret, se över dina innehav, utvärdera eller annat jox. Förutsatt att du är långsiktig (en genomsnittlig börssättning varar i 200 kalenderdagar) är det bara att luta sig tillbaka och njuta av livet och känslan av att bli rik.

3 kommentarer:

  1. Mycket kloka råd!

    Jag vet inte om det kommer i nästa avsnitt eller ej men värt att tillägga är att för att detta ska funka på riktigt krävs några saker till.

    1
    En buffert. Om man sätter en vass sparkvot så är vardagsmarginalerna små. Saker händer. Bilen går sönder. Tandläkaren vill ha pengar. Du behöver nya glasögon. Någon blir arbetslös. Hur stor bufferten behöver vara varierar men du ska inte behöva nalla av ISKn när det händer.

    2
    Du behöver starka nerver eller effektiva skygglappar. Börsen går upp och ner. Din fina kapitaltillväxt kommer periodvis att minska. Kanske övergå i ett minus. Det genomsnittliga börsnedgången kanske varar 200 dagar men jag har personligen upplevt två nedgångar som varade längre. Definitivt längre till dess att jag var tillbaka där jag var innan. Jag har sett en kapitalvinst på 100 000 kr övergå i en förlust på 100 000. Det var måttligt roligt. Det tog nog närmare två år innan det tappet var återhämtat.

    SvaraRadera
  2. Älskar detta inlägg.
    Buffertspar och kortsiktigt sparande ligger på ett SBAB-konto där jag i alla fall får lite ränta. Där är pengarna också lätta att komma åt när det är dags för nya vinterdäck.
    Att föra över pengar till ISKn har nästan blivit som en drog. Längtar till lönefredag då jag kan köpa lite goa indexfonder enligt ovanstående rekommendation och sedan luta mig tillbaka och veta att pengarna kommer att vara väl omhändertagna till den dagen jag behöver dem. Jag behöver inte ens lönecava.
    /Malin

    SvaraRadera
  3. Såg inte Robur Access Global på din lista. Är det nåt fel på den? För ny kanske? Startade 2015.

    SvaraRadera