Sidor

Tips på kreditkort som fixar matkontot

Missa inte intervjun med Åsa Axelsson och familjen FRI i gårdagens SVD. Det var låst artikel men om du är prenumerant får du gärna dela med dig av artikelns konklusion i dagens kommentatorsfält. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bank Norwegian SE.

Executive summary: Jag vill med detta inlägg ge ett spartips som är kopplat till kreditkort. Så vill ni till ingen kostnad (det är kostnadsfritt kortet såvida du inte är en person som tycker om att delbetala räkningen) stödja en hönsbonde samtidigt som ni får ordning på exempelvis matkontot, tveka ej att signa upp er. Men huvudpoängen är följande: Med ett kreditkort dedikerat till mat är det brutalt enkelt att följa dina matkostnader. Och du kan få vissa andra fördelar på köpe se nedan.

Jag har tidigare berättat om min sparresa och att det var trögt som tusan i början. Efter ett par år kom jag fram till att en av de största anledningarna till snigelfarten var ett stort självbedrägeri kring just mat. Jag hade på något vis bestämt mig för vad maten skulle kosta varje månad och sen trodde jag att genom att bara ha denna fluffiga målbild i min hjärna skulle få just det utfallet. Problemet var att det uppstod ett sorts avvikelsemönster när jag väl stod på ICA Nära med tre skrikande barn i kundvagnen. Matpengarna tog jag nämligen från mitt vanliga lönekonto, det där jag idag bara har pengar öronmärkta "fickpengar"* och väl på plats i butiken kändes allt rimligt, det var ju MAT och man behöver ju liksom MAT det säger sig självt, även om det blev ett antal grillade kycklingar och GB Glace-paket för mycket. 

Jag hade noll koll helt enkelt och ungefär mitt i månaden fick jag börja föra över pengar från kontot "Spar" till kontot "Lön" och så fortsatte det månad ut och månad in. Tills jag en dag, tror det var på en ekonomiblogg minns ej vilken, fick tips om OKQ8-kortet som, om jag inte missminner mig, i början gav 1% cash back. I cash. Konceptet vacklade emellertid något den dagen man konverterade cashback till "du får bara 0,3% tillbaka eller så får du 0,6% tillbaka men då måste du handla för bonusen på någon av våra mackar men bonusen gäller inte drivmedel." Alltså vadå? Jag får 0,6% tillbaka att köpa skumbananer och Turtle bilvax för? Thanks but no thankz.

Då fick jag upp ögonen för ett annat kort nämligen Bank Norwegiankortet, även det ett VISA.  Fördelarna med detta kort är du får poäng på köp upp till 100 000 kronor per år och då får du 0,5%, d.v.s. 0,2% bättre än hos OKQ8.



För mig är detta en sweet setting eftersom jag inte köper mat för mer än 100 000 kronor per år och således får poäng för samtliga mina matinköp. Vad kan jag göra för dessa "Cash Points" då? Köpa resor! Jag skulle tro att jag framledes kommer att flyga i snitt en gång per år och då täcker mina poäng en rätt märkbar del av min resa. Jag får dessutom rabatt på resan med kortet och jag får, precis som med OKQ8-kortet, en finfin reseförsäkring på köpet om jag betalar minst 75% av resan med kortet. Exempelvis får du 500 kronor per person vid försening på mer än 4 timmar (beloppet fortsätter att öka och peakar på 1 500 kronor per person efter ett dygn), bagageförsening på 1 000 kr per person (skäliga kostnader mot kvitto) efter bara sex timmar (tickar på och ökar till 2 000 kronor per person vid 48 timmars försening) samt självrisk hem/villa medan du är borta, avbeställningsskydd mm. Ni som läst bloggen ett tag vet också att jag är stor fan av deras självriskreducerande hyrbilsförsäkring som du som har kortet kan teckna för 249 kronor per år***. Det kan annars bli riktigt dyrt att krocka utan självriskreduktion utomlands. Och självriskreduktion (d.v.s. att ha maxad försäkring) kostar i regel skjortan och halva ärmen i andra länder (och även här...).

Men precis som med OKQ8-kortet gäller det att betala räkningen varje månad. Den effektiva räntan med Norwegiankortet är ännu högre än för OKQ8-kortet (upp mot 22%) så det kräver sin frugal weirdo. Affilitelänk till att skaffa ett avgiftsfritt Bank Norwegiankort har du här.

Så idag har jag stenkoll på varenda matkrona. Genom att ladda ner Bank Norwegian-appen kan jag också se exakt vilken balans jag har per dagens datum och jag kan tweeka mina inköp kring månadsbrytet (som ligger runt den 13:e) på nördiga sätt (d.v.s. om jag är mitt i brytet försöker jag att skjuta på handlingen en dag eller två för att på så vis få en lägre matkostnad för den månaden - ett ljuvligt självbedrägeri****). Jag reser dessutom billigare och behöver inte bekosta dyra reseförsäkringar. Katching-känslan att stå vid bagagebandet och inse att ens väska inte dyker upp, underbart.

Använder du kreditkort och om ja, kan du rekommendera något annat än det jag nämner ovan?

Mvh/
FruEfficientBadass

* En benämning jag för övrigt fick många kommentarer kring när jag använde den i ett inlägg med "wuäwuä den som ändå hade flera tusen i fickpengar" eftersom min definition av fickpengar är allt som inte är räkningar och mat, d.v.s. även TBE-vaccin, resor med kollektivtrafik och foträta skor till barnen, inte primärt tuggummi, smink och tidningen Okej. 
** De som omfattas av försäkringen är du, din make/maka samt barn under 23 år.
*** Du kan dessutom säga upp denna hyrbils-självrisksreduktionsförsäkring när som och få tillbaka diffen på ditt konto, erfor jag nu när vi efter att ha skaffat bil sade upp försäkringen. MEN! Om vi planerar en resa utomlands ink. bilhyra skulle jag utan att tveka skaffa försäkringen igen eftersom 249 kronor vida underskrider kostnaden för självriskreduktion för bara någon dag nere på kontinenten.
**** Som dessutom triggar mig att verkligen gnaga ur varenda rest i kyl och frys vilket rimligtvis borde minska mina matkostnader med runt 1/30-del varje månad vilket borde bli runt 2 600kr/år (vi kostar ungefär 220kr/dag i mat).

16 kommentarer:

  1. SvD går att läsa gratis i appen PressReader om ditt bibliotek är anslutet, logga in med lånekortnummer och pin.

    SvaraRadera
  2. Använder också Norweigankortet, har gjort det i 6-7år. Det har givit mig gratis flygresor till Barcelona och Prag. Samt kraftig ”rabatt” på resa till Kanarieholmarna. Tackar och bockar dem för det.

    SvaraRadera
  3. Rekommenderar alltid Norwegian bank till fölk. Har även deras sparkonto för lite ränta på buffertpengarna. Har också SAS amex classic, även det gratis och bonus som kan användas till flygresor, dock så accepteras amex inte överallt vilket gör att man behöver ett annat kort som komplement.

    SvaraRadera
  4. SJ Prio Mastercard. Poäng som jag ibland använder för att köpa tågresor för.

    SvaraRadera
  5. Har detta kort som mitt primära med nuvarande back-up i form av Klarnas kort. Tänker mig även användandes detta utomlands då slopade valutapåslaget hos Klarna vs Norwegian på 1,75% diff är bättre att komma undan än 0,5% bonus. Bör alltså spara 1,25% vid utlandsanvändande om jag inte tänker helt fel?

    Kan för övrigt flika in att jag lite grann tappat kursen i mitt strävande efter en något livsomvälvande händelse tidigt i våras (läs blivit dumpad). Men på semestern har jag läst här en hel del och det har verkligen motiverat mig att hitta tillbaka. Så stort kudos till dig och fortsätt skriv!

    ~Frilosofen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Fin-Frilosofen, vi har saknat dig, kul att ha dig tebaks.

      Radera
  6. Jag använder också Norwegiankortet men i princip bara som bankomatkort, ingen kortavgift och bankomatuttagen kommer på månadsfakturan och är räntefria om man betalar hela beloppet på förfallodagen. Därmed kan jag ha lönekonto i Skandiabanken helt gratis i och med att jag avstår från att ha deras VISA-kort.

    Sedan har jag Santander Mitt kort+ för köp i utlandsvaluta eftersom de inte har valutapåslag, bl.a. när jag investerar hos Trine eftersom detta sker i Euro. Med Santanderkortet kan man också utan avgift betala räkningar med Betalo och man får cashback i många onlinebutiker. Dock 195 kr i årsavgift från år 2.

    Jag har Everydaycard som tidigare var mitt enda kreditkort, årsavgift 195 kr men cashback 0,5-1% som krediteras fakturan i maj och november. Alltid 1% i matbutiker och på mackar, 0,5% på övrigt men har man under en bonusperiod handlat för minst 20 tusen så får man 1% på allt, och 20 papp kom jag ju lätt upp i när man använde kortet till allt, och bonusen vägde upp årsavgiften. Nu använder jag kortet enbart i matbutiker eller som reserv, sedan jag skaffat Komplettkortet se nedan. Därmed tjänar jag nog inte in årsavgiften längre men tänker ändå behålla kortet eftersom det lär bli svårare att skaffa nya kreditkort när jag uppnått FIRE och slutat jobba.

    Som huvudkort använder jag nu Komplett Banks kort som är utan årsavgift och ger cashback 4% på Komplett.se, 2% på övriga nätköp och 1% på övrigt. Dock finns ett tak på cashbacken, 500 kr/månad och 2000 kr senaste 12 månaderna. Jag håller koll på saldot och slår jag i cashbacktaket övergår jag till Everydaykortet. Jag har märkt att Komplettkortet nekas för att autofylla reskassa på SL-kortet. Efter många långa mejlväxlingar med både Komplett och SL visade det sig att SL kräver ett kort utfärdat av svensk bank och Komplett är ju norskt. Det har också nekats för ett nätköp hos Mediamarkt men det kan ju ha berott på något annat, jag vet inte. Men jag skulle inte våga ha det som enda kort.

    Nu har jag precis beställt ett Revolutkort via länk från Rikatillsammans, man skulle få 200 kr i bonus för att skaffa det och sätta in 100 kr så det har jag gjort och väntar nu på kortet och bonusen. Ska bli spännande att testa. Det är ingen årsavgift och man måste sätta in pengar i förväg på kortet. Det verkar som att man kan fylla på kortet med ett annat kreditkort och också sätta upp att det automatiskt fylls på när saldot går under en viss nivå. Vissa har fyllt på med något kort som ger bonuspoäng på insättningen som om det var ett köp, så jag ska testa om det funkar med Komplett eller Everyday för min del. Man kan betala räkningar med Revolut om man kan ange mottagarens IBAN-nr eller vad det heter, det går inte till plus- och bankgirokonton och man kan visst bara uppge max 12 siffror som referens så långa OCR-nummer lär inte funka. Men om det funkar att få bonus på insättningen och sedan betala åtminstone vissa räkningar så har man ju så att säga fått bonus på räkningsbetalningen vilket man inte hade fått annars. Värt att testa, får se om det funkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förtydligande ang Everydaycard: Har man under innevarande bonusperiod handlat för minst 20 tusen så får man 1% på allt under resten av perioden. (Det jag först skrev i inlägget skulle kunna tolkas som att man bara behöver uppnå 20 tkr en gång för att sedan få 1% i cashback för all framtid, och så bra är det ju inte.)

      Radera
  7. @Alice: OMG du verkar vara kort-Jesus. Känns som att du ska skriva gästinlägg om du inte bloggar själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, varken bloggar eller skriver gästinlägg - skulle ge prestationsångest. Men älskar att klura på sånt här och kan lägga timmar på att läsa och jämföra och pilla med excelbladen. :)

      Radera
  8. Hej Fru!
    Själv använder jag mig av 2 bästa gratis kort för min del Preem Mastercard och Norwegian Visa. Ser till att jag har dem laddat med pengar som man gör enkelt på korters OCR som inbetalning. Preem får jag fin ränta upp till 15 tusen på kortet samt en halv % i bonus på alla köp. Smidigt och gratis. Norwegian Visa använder jag bara vid uttag av kontanter vid behov då det inte tar uttags avgift. Allt gratis. Om jag fyck bonus på Norwegian betalt i pengar inte flyg bonus och bra ränta upp till 15 tusen på kortet hade jag bara användt den. Annars är Preem Mastercard bäst för mig och får mest tillbaks. Smidigt göra inbetalning på kortet och betala som vanligt. Vill inte betala års avg på betal kort så länge det finns Gratis. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
  9. Jag har norwegian och circle-k. Hade okq8 men de gick bort då cashpoint kommer med check som du ska lösa in i kassan. Av dessa tycker jag circle-k är bäst om deras mack är den du ändå tankar på. Norwegian är nice eftersom du kan resa för poängen men bara med Norwegian och det kanske inte är det du vill! För mig håller poängen på att frysa in eftersom jag inte flygit så mycket och när jag gjort det med andra flyg som passat bättre. Mvh aktiemamma

    SvaraRadera
  10. Snyggt inlägg EB. Blev så inspirerad att jag skrev ihop vilka vi använder - det är icke samma.

    Oavsett är det dumt att inte utnyttja alla gratisluncher man kan.

    SvaraRadera
  11. På den tiden det gick att få vettig cashback så var det cirkle k som gällde som matkort (och övriga köp).
    Men nu kör jag NOWO, höjden av självbedrägeri (på ett positivt sätt). Ställer in att 7% extra ska dras vid köp och sen blir man förbannad för att man gör av med för mycket pengar mot tidigare.. hallå??

    Jag har letat efter ett kort som man kan betala ”räkningar” med och få cashback, men detta verkar inte finnas.. ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "För en anledning" som mina barn så språkvidrigt uttrycker sig. Korten finns inte där för att vi ska få bra ekonomiska liv, de finns där för att kortutgivarna ska få bra ekonomiska liv. Låt gå att jag anser att Bank Norwegian är ett bra kort, men i samma ögonblick jag missar att betala eller blir sen är det fräcka fingret.

      Radera
  12. Är jag ensam om Preem? Trodde de hade typ bäst villkor. 0,5% som kan betala av på skulden varje kvartal. Än så länge inga kostnader och ränta på 1,6% om man nu vill ligga plus på sitt konto.

    SvaraRadera