Sidor

Ska ni renovera nu eller?

Sedan vi flyttat till vårt lantställe har jag fått den frågan ett antal gånger från folk omkring oss (företrädesvis män i blåställ). Jag förstår aldrig vad de menar. Vad? Fasaden brädades om för tio år sen, räcker inte det? Innanmätet funkar efter badrumsuppdateringen alldeles utmärkt, även vårt sofistikerade spissystem med två campingspisar bredvid varandra. Faktum är att min man på dessa spisar i somras tillagade den godaste rätten jag någonsin ätit - en pasta med räkor och pilgrimsmusslor som fick små änglar att sjunga i himlen. Exakt vad skulle vi renovera? Förutom taket då, men därtill är vi ju nödd och tvungna på grund av läckage.

Det fick mig att fundera, som Carrie Bradshaw hade sagt. Vad är det som gör det så självklart att man vid inflytt på ett ställe prompt måste renovera? Är det någon form av modernt revirpinkeri? "Ja alltså, köket fungerar ju, men det är kanske inte det vi hade valt i första hand he heee....så skiten åker ut [och vi åker in på livstid i kontorsbåset]".

Jag har varit med ett tag nu och har samlat på mig tillräckligt många iakttagelser för att kunna summera dessa i anekdotisk kunskapsredovisning. Om jag kondenserar alla de scenarios jag stött på bland vänner, bekanta och kollegor i åldersgruppen 60-talister och uppåt (storstadsregion) framträder ett mönster:

1. Man skaffar sitt första boende. Ofta en lägenhet. Här renoveras mycket lite på grund av dålig cash flow.
2. Man fortsätter att göra bostadskarriär. Kanske tillsammans med en presumtiv partner.
3. Det föds barn. Man längtar efter hus, eftersom barn "måste ha varsitt rum".
4. Vid det här laget har man renoverat satan i lägenheten och i kombination med den värdestegring som hade skett även utan renovering, kan man lassa in en rätt bra kontantinsats i ett hus.
5. Man köper ett hus någonstans mellan två förlossningar och befordringar. Ofta köper man det "billigt" eftersom det bott en gammal gubbe i det vars senaste renoveringsryck var att dränera huset i mitten av 80-talet. "Ja det finns ju lite att göra, men vi tänker ta det lugnt och låta det växa fram..."
6. Man tar det inte lugnt. För när karriärfamiljen väl landat i huset inser man att man under inga omständigheter kan laga mat i detta primitiva kök med låg diskbänk. Inte heller står man ut med att behöva sitta ner och duscha i det mintgröna badkaret som för övrigt ligger helt off-suite så man måste pinna upp eller ner ett våningsplan för att hinna med sin morgondusch. Och herregud, direktel? In med borrmannen.
7. Så man påbörjar en serie av ingrepp i huset, ofta med start i kök och badrum. Och när dessa tronar i glänsande majestät ser man än tydligare hur skabbiga övriga rum är så man fortsätter. Fortsätter och fortsätter tills hela huset ser ut som en sjöstanlägenhet på Hemnet. Varför bryr jag mig om detta? Folk får väl göra hur de vill, dessutom gynnar det byggvaruhusen och småföretagande VVS-män? 

Detta är vad som skaver en smula: Renovering har blivit ett imperativ, en norm. Genom att acceptera den här normen, exempelvis genom att med självklarhet fråga någon som byter boende "ska ni renovera nu eller?" befäster man att detta är något man bör göra. När det inte alls börs. För hittills har inga barn dött av att behöva sova i rum utan infällda spots. Mat kan lagas även på en gammal gasspis. Direktel kanske är miljövidrigt, men så är även renoveringshets. Och nu till mitt största störomoment: Renoveringar kostar skjortan och halva ärmen. Renoveringsbudgetar är som luft: De expanderar i alla [spar]utrymmen. Vilket gör att ett hushåll som ger sig in på renoveringsbanan väljer bort något annat, i det här fallet tid. Både i ett led (själva renoveringen som, även om den lejs ut på fackmän, tär på alla berördas scheman) som två (föräldrarna behöver sitta still i heltidstjänsten, gärna ett pinnhål upp eller två, för att finansiera det hela). 

Sen då den ultimata paradoxen: Det har hänt > en gång att jag besökt topprenoverade hem som, trots sina varsamt utvalda klinkers och fackmannamässigt utförda panelbyten, ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig. För att det är ostädat, rörigt och allmänt kaotiskt. Varför? För att föräldrarna inte har tid att ta hand om vardagslogistiken eftersom båda jobbar heltid för att ha råd att renovera. 

Jag tycker att det är helt i sin ordning att renovera. Men jag tvivlar på att merparten av de som kastar sig in i renoveringscirkusen sätter sig ner och funderar på alternativen. Vad innebär det att vi dissar vårt nuvarande innanmäte? Vad prioriterar vi bort? Hur skulle vi kunna fuska till oss en harmonisk känsla i huset utan att riva ut allt? Kanske tänker man inte så mycket på de skabbiga golven om vi lägger ut en stor härlig matta, håller golvet rent från en miljard leksaker och låter en mäktig radda levande orkidéer stå i fönstret? Kanske upplevs det mintgröna badrummet ändå som rätt mysigt om vi håller det rent från sjutton flaskor finkem, ställer in några korgar och bejakar färgvalet med med tjocka, lyxiga handdukar i samma färgpalett vilket vips får det hela att kännas avsiktligt? Och även om det spar oss femton sekunder varje morgon att ha badrummet i direkt anslutning till sovrummet istället för att behöva gå ner en våning, får vi väga in att en omdragning av rören kostar oss cirka ett år i kontorslandskap, om vi nu gillar tidsstudier. Tänk om vi helt enkelt sket i alla renoveringar som inte är direkt nödvändiga? What if?

Upplever du att folk renoverar för lättvindigt vid inflytt?

Mvh/
FruEfficientBadass

44 kommentarer:

  1. Jag håller helt med! Det har blivit inpräntat i oss nuförtiden att hemmet ska vara en förlängning av och ett uttryck för våra personligheter istället för bara tak över huvudet. Jag & nya sambon köpte halvgammal lägenhet i förort och har gått långsamt fram pga vi trivs var som helst och sparar hellre pengar. Vi helrenoverade dock badrummen - det ena var original från -69 och det andra hade en duschkabin som var både opraktisk och väldigt ful. Jag får nu 2 år senare fortfarande ett lyckopirr när jag kliver in, det blev så fint! Men i köket satte vi upp en ny tapet och lät allt annat från -86 vara kvar, övriga rum fick ny färg eller tapet = klart. Tid över till det som är kul och pengar på kontot isället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förtjänar en extra guldstjärna för att du lyckas pimpa den kanske minst charmiga perioden i svensk kökshistoria - mitten av 80-talet.

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slog upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Jag kan förstå till viss del att folk renoverar köl och badrum till höger och vänster, man vill anpassa och göra det till sitt eget. Det är inte kul att vantrivas i sitt kök även många gamla kök kan fräschas upp med nytt kakel och golv tex. Det kan också vara som i vårt fall gamla rör som måste bytas då är det lika bra göra om helt.


    Jag stör mig mest på stilen folk väljer som SÄLLAN passar huset. Folk köper 20 tals hus och slänger in blankt marmor golv, wtf? Om man ska renoverar så ska det anpassas efter husets historia punkt.

    Dessutom folk som renoverar i överflöde. Två diskmaskiner? Trädäck med inifity pool? Funkar inte sjö, hav eller en spinkler i trägården för 199kr?

    Jag tycker renoverar man, gör det själv för kunskap och känna sig stolt över resultat, dessutom billigare. Det går alltid diskutera alternativkostnad, får man migrän av den bajsbruna lionummattan i sovrummet kanske det är värt 5 000 på att lägga en ek parkett.

    SvaraRadera
  3. OT:
    Har du ett bra recept på smör med havssalt ?(motsvarande Bregott havssalt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just det ja, glömde att svara. Det står i Åsa Axelssons bok som jag slarvat bort (lånat ut?). Någon som minns? Var ett tag sedan jag gjorde.

      Radera
    2. Här kommer min minnesregel för smör:

      gram = ml
      1:1:1 dvs en del smör, olja och vatten.

      150 gram smör
      1,5 dl olja
      1,5 dl vatten
      Salt efter smak.

      Använd mixerstaven för att mixa olja och rumsvarmt smör. Och eftersom du använder mixerstav kan du bara hälla i allt vatten på en gång och mixa järnet istället för att droppa vattnet under omrörning och övrigt pjosk med bordsmöret.

      Det tar 5 minuter. Önskar man ett luftigare smör = ballongvisp på staven och vattnet droppvis.

      Radera
  4. Jag tror att det yttersta paraplyet av ursäkter består av värde, av värdeökning. Man renoverar för att man har "låneutrymme" och vill ha det "najs". Man ursäktar hela beteendet med att "värdet ökar". Man säger det med samma självklarhet som Balders CFO. Och man har ju generellt sett fått rätt. Rent ekonomiskt. Sen är det svårt att räkna på stressen som en renovering lägger på en familj, och vad det gör för relationer etc långsiktigt. Det är ett högt relationellt spel man spelar under banderollen "vi har råd".

    Om man nu vill leka fastighetsmogul, eller bara Ernsta lite, kanske man ska köpa ett boende gott nog att bo i med små justeringar. Och sedan skaffa sig ett torp eller lantställe som man med egna medel renoverar.

    Renovering i sig är ju ofta av godo, men ej så den lättsamheten med vilken man slänger ner sin privatekonomi i ett ekorrhjul av lån, räntor och avbetalningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Renovering i sig är ju ofta av godo, men ej så den lättsamheten med vilken man slänger ner sin privatekonomi i ett ekorrhjul av lån, räntor och avbetalningar." Amen to that!

      Radera
  5. Vi bor i Stockholms innerstad och här ses man ju som någon slags kuf om man inte blåser lägenheten och renoverar tills det ser ut som i en tidning. Det sociala trycket är rätt stort.

    Vi är då kufarna med kök är från 1930-talet och gasspis från 1970-talet. Allt verkar i stort sett oförstörbart, till skillnad från köken av varierande kvalitet som många verkar sätta in.
    Nu ska vi trots allt renovera köket men det blir så lite som möjligt och vi kommer att betala kontant, utan att höja några lån. Jag gissar att köket kommer att hålla i 80 år till.
    Om någon inredningsfanatiker klagar på oss brukar jag säga att jag tänker på miljön, inte som det är: Att jag är snål och lat. Miljökortet trumfar allt har jag märkt.

    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Miljökortet trumfar allt har jag märkt." Haha, sant. jag har också tänkt på köken. Vi har ju i två omgångar bott i nyproduktioner med sprillans nya kök av typen Vedum/marbodal. Det går inte ett kalenderår förrän det börjar trilla av konstiga prylar från skåpluckorna. Ni vet de där mojängerna som ersatt de stentöntiga vanliga gångjärnen, utan har någon form av hydaulisk sloft close gentle touch sweep function som funkar utmärkt när de funkar men som i regel trillar av pö om pö och då är det helt omöjligt för en vanlig dödlig att skruva tillbaka dem. man får ringa serviceteamet på Vedum (kanske tanken? Illuminati confirmed).

      Radera
  6. Bor i hyresrätt, älskar min gamla lägenhet från 60-talet med slitna linoleummattor och gammal parkett. Det skulle räcka med att slipa lacka tapetsera och måla men med nya ägare blir det nytt kök, tyvärr samt tvättmaskiner i badrummen, som nästan ingen vill ha, för vi har en ypperlig tvättstuga. Hyran kommer att höjas avsevärt för sämre kök och tvättmaskiner, vad det gäller kvalité på grejerna./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har du en ordentlig nackdel med hyrsrätten, man är bakbunden av hyresvärdens nycker. Står själv i SKB-kö och där sker inget okynnesrenoverande kan jag säga efter att ha varit på några visningar. Men så ligger en två i närförort på 5 000kr/månaden också (för att inte tala om en ljuvlig 20-talsetta i Birkastan för 3 500kr, linoleumgolv, spis från -82, the works).

      Radera
  7. Inget fel med att renovera, men det där tvångsmässiga att börja riva så fort man flyttar in känns huvudlöst. Varsamt använda kök och badrum håller i tjugo år. Börja då för f-n inte bygga om ifall den senaste renoveringen skedde för två år sedan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är precis det jag menar: Man pinkar revir!

      Radera
  8. Jag har inte gjort några större renoveringar än målat vid inflytt men jag har medvetet köpt lägenheter utan större renoveringsbehov. Tyvärr är också många egenhändigt gjorda renoveringar så fula att man måste göra något för att fixa till det. Det vanliga är att väggarna har målats vita med någon färg som lyser igenom när all inredning är borttagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En kompis flyttade in i ett hus där mannen som bott där tidigare hade dragit en "bård" med tuschpenna (till synes av typen barn använder när de ritar huvudfotingar) runt en del fönster. Jag tror att han körde frihandsteknik.

      Radera
  9. Åh jag tycker det är svårt. Är klart emot okynnesrenoveringar men har ägnat mig åt det själv. Inte i stor skala men köksluckor har bytts etc. Har också masserat hemmet åt femtiotalshållet då huset är just från den tiden. Nu gillar jag att arbeta med händerna och tycker det är kul med renovering - om det är i lagom takt och just inte okynnes.

    Men - vi var i fasen du skriver om ovan innan väggen och FIRE. Just renovering i kombo med karriär och barn blev för mycket. Väggen synades och nu har vi nock ett mer hälsosamt förållande till detta med renovering och lifvet i övrigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Har också masserat hemmet åt femtiotalshållet" haha, jag är en stark förespråkare för att alternativmedicina ett hem till deras ursprungsålder. Just nu jobbar jag på att 20-talifiera vårt kök genom att hänga upp remsor med på vinden fyndade flugfångare. Eklektiskt.

      Radera
  10. Folk renoverar alldeles för mycket. Kollar Blocket lite då och då. SÅg nu någon som sålde inredning till två badrum. De skulle renovera båda, huset var byggt 2013.

    Folk undrar ofta hur vi kan ha råd att göra så mycket på på semestern.
    En anledning är att de har nyrenoverade villor. Vår är långt från nyrenoverad.

    Vi brukar säga att vi väljer mellan ett nytt kök eller resor och sommaraktiviteter.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att riva ut två sju år gamla badrum är ett tydligt tecken på vår vår civilisations tillstånd. Vilket hån mot en familj någon annanstans i världen som har en kran med kallvatten på gården parat med en kokplatta i köket.

      Radera
    2. Jag håller med dig.

      Vi ska till fjällen på en minisemester snart. Frågade en annan familj om de kunde hänga med?

      Det hade inte råd, köpt ett hus med tillträde i höst. Nästan hela huset är nyrenoverat 2017. De ska blåsa ut allt.
      Så en familjetripp till fjällen ett par dagar gick inte.

      Inte min typ av prioriteringar. De undrade dessutom hur vi kunde ha råd att göra så mycket under sommaren.
      Hmmmm!?!?

      Radera
  11. Köpte hus förra året. Förra ägarna hade halvt lyckats renovera sönder ett utmärkt 60-talshus: plastigt nytt innertak med infällda spottar, hiskliga tapeter i "trendiga" mönster, grått plastgolv och omdragen el med väldigt illa uppsatta uttag (och vem behöver TIO dubbla eluttag i ett rum på tio kvadrat?! Går ju fan knappt att möblera när de är ivägen överallt.) Det var glipor överallt, dåligt uppsatta lister eller inga alls, allt såg plastigt och smäckigt ut. Som tur var hade de inte hunnit med mer än halva huset. Å andra sidan hade de även helt skitit i allt nödvändigt underhåll, det var väl viktigare att smälla upp en blaffig köksfläkt.

    Och visst, vi i vår tur hade kunnat låta mycket av deras skit vara kvar, man kan leva utmärkt med ett blaffigt och illa gjort gäst-/förvaringsrum. Det var bara alldeles för lätt att börja dra i de där dåligt uppsatta tapeterna för de lossnade ju typ av sig själv, och när vi så att det var putsad vägg under så kunde vi inte hålla oss. Nu känns det som att vi har fått ett rum till i huset, man vill plötsligt vara där inne och inte bara stänga dörren om eländet. Vi går fortfarande in då och då bara för att beskåda de minutiöst målarfogade taklisterna och sucka av välbehag.

    När det gäller köket så är det just ett sånt som "funkar" men det kliar i mig varje gång jag ser det (och det är det första man ser när man kommer in). Avskyr färgskalan (klarrött + högblankt grått med blaffiga svartvita tapeter) och ytskikten tycks ha åldrats en generation på de tre år som gått sedan de satte in det. (Den funktionella rejäla originaldiskbänken med dubbla hoar stod fortfarande utslängd bakom garaget och var bortom räddning, jag ville nästan gråta när jag såg den.) Men så blev jag inspirerad av ditt inlägg om att ta bort visuella störningar och tänkte "acceptera det du inte kan (eller vill prioritera att lägga stora summor pengar på att) förändra". Jag röjde följaktligen av alla ytor så mycket som var praktiskt möjligt, samt ersatte nödvändiga detaljer med andra som passade in i färgskalan. Nu är till och med den jävla diskborsten grå och jag hittade ett par röda grytlappar på loppis, så nu är det trots allt mer uthärdligt att se på och inbjuder därmed även mer till att hållas snyggt. Så tack för det!
    /Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Cecilia tack själv, glad att jag kunde inspirera! "If you can't beat them..."

      Radera
  12. Hm tänker på det här med att sätta sin personliga prägel och att hemmet ska bli en förlängning av en själv, typ. Tycker att det är precis tvärtom idag, hemmen är oftast väldigt opersonliga och tråkiga, de flesta följer skitnödigt trender och oändliga inredningstips.

    SvaraRadera
  13. Jag läste i en bok om byggnadsvård något i stil med: "ju sämre hantverkare, ju charmigare/mer autentiskt resultat". Vi har precis flyttat in i ett över 100 år gammalt hus. Jag målar och kittar om fönster, ja det ser ut som att det är jag som har gjort det. Men ibland stannar jag upp och tittar på fönsterkittet som är lite skevt eller ser en färgfläck för att jag glömde att maskera och tänker att jag är stolt över att jag försökte och att inget har rasat ihop ännu.

    Ang. direkt-el problemet är väl att det är dyrt. Jag har sparat ihop till en solcellsanläggning som skulle kunna reducera kostnaderna. Det vore intressant att se om det är lönsamt att köpa en sådan alternativt placera motsvarande summa i en indexfond. Solcellsanläggningen ger möjligtvis högre direktavkastning, men den har en livslängd på 25-30 år, indexfonden lever "för evigt". mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tampats med exakt de bryderierna (solel vs indexfond). Och landade i en halvmesyr: Ytterligare en frånluftsvärmepump, 25 papp, gör jobbet och är hyfsat billigt/miljövänligt.

      Radera
    2. Efter att ha sovit på saken landar jag i att det är bättre att köpa andelar i tex Brookfield Renewable Partners. Man får en solcellsanläggning men den ligger någon annanstans, man slipper oroa sig för att den går sönder och man slipper se den. Till detta får man också ett expert team som jobbar åt en med att förvärva nya solcellsanläggningar samt vind och vattenkraftsanläggningar. Det är möjligt att det vore annorlunda om man kunde producera mer el än den man gör av med. Det kan man såklart men inte med samma skattefördel som man får för den mängd man konsumerar själv. mvh

      Radera
  14. Jag köpte min första lägenhet förra året och har målat om och tapserat en härlig frodig grön fondvägg i vardagsrummet. Tapeten blev inte perfekt men den känns så nice då man själv gjort det. Till det köptes ett massivt matsalsbord på Facebook marketplace och Ikeas billigaste trästilar målades gröna. Minirenovering gör mig glad :)

    Sedan har jag överlevt ett stambyte också. Ja, bodde i en lägenhet utan vatten i 7 veckor. Nu känns mitt minimala badrum så lyxigt. Jag köpte till tillval för 7000 kr. Givetvis påverkas avgiften men det visste jag redan vid i flytt. Rör lever inte för evigt i ett 40tals hus. Att allt är utbytt känns tryggt.

    Min plan är att inte behöva växla upp boende. Nu bor jag själv men man kan lätt bo 2 st i en 2a på 60 kvadrat. Har man inga planer på fortplantning så är det ännu lättare att behålla det första boendet.

    Nästa renovering är att sätta upp en list i köket för att täcka fult avkapade kakelplattor. Sedan eventuellt spackla och måla om I hallen. Sen är jag nöjd. Hemmet är också redo för visning även om jag ska bo kvar lääänge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "ästa renovering är att sätta upp en list i köket för att täcka fult avkapade kakelplattor." Låter som en renovering i min smak.

      Radera
  15. Hehe, vi renoverade hela lägenheten exklusive köket nu när vi köpte vår senaste lägenhet :) Det bör dock påpekas att badrummet var sedan 80-talet och enligt nuvarande lagstiftning är det inte tillåtet att bygga ett badrum enligt den tidigare set-up:en idag. Köket är inte världsklass men det uppfyller det som det är tänkt att leverera på så det får nästa ägare hantera om det ska renoveras.

    Generellt tycker jag Buffett beskriver det bra "Price is what you pay and value is what you get". Om man antar att en "normal fin" lägenhet (givet en viss storlek etc) i ett visst område borde ha ett marknadsvärde på 10 mkr, så skulle jag personligen inte köpa den lägenheten för 10 mkr om jag är tvungen att renovera massa också. Ska det renoveras vill jag i så fall ha "rabatt" mot marknadsvärdet. Ser inget direkt syfte med att renovera en nyrenoverad lägenhet, då väntar jag hellre på en annan lägenhet som jag gillar :)

    Enligt min åsikt köpte vi vår lägenhet minst 1 mkr under vad den skulle vara värd om den inte var i behov av renovering (exkl. köket), så då tyckte vi att det var ett bra köpobjekt och sedan la vi cirka 500 000 kr på renovering.

    Jag är väldigt ohändig och det är ofta grannar som ska klaga när det renoveras etc, så många skäl som jag tycker att jag klarar mig bra utan renovering.

    Det enda som jag måste ändra är just om det finns badkar. Jag tror jag har någon fobi mot badkar :)

    SvaraRadera
  16. Du kan skicka mig ditt badkar. Mitt problem är tillgången på varmt vatten, kan inte fylla upp en badkar såvida jag inte kör gammelbondestyle med vedeldat kar i ladugården.

    SvaraRadera
  17. Bra text!
    Det är norm att renovera. Ogillar’t.
    Har också fått frågan om när/vad vi ska renovera. Man förväntas renovera. Bara för att. Galet.
    Tack för normaliserande av att bevara det som funkar!

    SvaraRadera
  18. Vi sålde en lägenhet för ett år sedan. Köket var två år gammalt. Det var en småbarnsfamilj som köpte. Fullt upp med två små livliga barn. Men de var väldigt bestämda att köket måste ut. Köksbänken var t ex inte "rätt". Det ska vara konststen nu tror jag. Kan inte förstå den prioriteringen. Alla vet ju också hur mycket lägenheter slits med småbarn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marmor och mässingsfärgade kranar kanske? Så gott som en mänsklig rättighet. En kompis överväger en köksrenovering och i det fallet måste jag ge henne rätt. Köket är säkert 50 år gammalt och inte av kvalitet - luckor hänger och slänger och det funkar inte längre. Hon hade en bra idé: Att åka till Hallwylska Muséet i Stockholm (vacker förra-sekelskiftes-bostad som blivit museum) för att kolla in stilen: "Om stilen hållit i hundra år kommer den att funka hundra år till."

      Radera
    2. Japp. Eller en mänsklig skyldighet till och med.
      Det var tydligt att det var pinsamt att ha laminatbänk. Ungefär som att visa upp en alkoholiserad släkting på bröllop.
      Men jag får kraftigt habegär av mässingskranar. Konstigt det där.

      Radera
  19. Mår illa av att läsa om slöseriet med onödigt frekventa renoveringar. Antar att man är med om att betala för det också genom avdrag på skatten. Och så sitter man här, högst frivilligt visserligen, i boende där inte mycket rörts sen mitten av förra århundradet, förutom ett stambyte för en decennium sedan då det liksom verkligen behövdes efter nästan 60 år. Hyresvärden godtog att man trots stambytet inte bytte ut något som fungerar. Förr fick man till och med avdrag på hyran med ett par tusenlappar per år som kompensation trots låg hyra ändå. Trivs bra i hus med historia och "själ".

    Vore ju smart miljötänk av staten att istället ge skattelättnader till dem som avstår från renovering! (Och ta bort avdragen för renoveringskonsumtionen.) Dels till hyresvärdar, vilket då måste påverka hyresnivån, och dels till husägare som väntar minst, tja 15 år kanske, mellan större badrums- och köksprojekt. Nya jobbtillfällen skapas genom behov av inspektörer från Skatteverket haha! De kan vara fd hantverkare då de lätt ser vad som är nytt och inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag lärt mig en sak om hyresmarknaden och olika incitament till hyrsvärdar är det att det inte finns några klockrena samband. Jag gillar din idé med hantverkarinspektörerna från Skatteverket. "Jaså du, så du menar att glansiga, geometriska fondtapeter var på modet 2003? Skulle inte tro det va."

      Radera
  20. Har börjat titta på Hemnet efter ett mindre boende, nästa steg i att sänka mina kostnader. Alla hem som har kök/badrum/golv i en färg/stil eller med en känsla jag inte gillar går bort. Kan på sin höjd tänka mig att måla nån vägg eller tapetsera lite. Annars blir det inga sänkta kostnader...

    Däremot blåser jag just nu ut allt i ett litet hus på landet. Men det är tack vare gammal vattenläcka, i kombination med myrstack så känns nödvändigt. Återanvänder det som går av tidigare virke och letar lägsta pris/skänkes på Blocket i möjligaste mån. Fungerar bra när en inte har bråttom. Och inte är så brydd i att det måste vara senaste trenden :D

    SvaraRadera
  21. Tid och avsaknad av bryddhet är nog nyckel i frugala renoveringar. Eftersom vi aldrig renoverar vet jag inte hur jag skulle gå tillväga, men mitt forna jag hade i alla fall ringt tre fackmän, tagit in helhetsoffert och sen låtit lägsta pris köra.

    SvaraRadera
  22. GoFi aka 97 månader kvar21 juli 2020 kl. 20:04

    Åh vilken svår balansgång.
    Att välja mellan att låta bli och att göra det själv (när man faktiskt kan) är svårt.
    Jag skulle aldrig betala någon fullpris för en köks- eller badrumsrenovering. Men när man kan bygga ett nytt badrum på 18kvm för 75tkr så är det en annan sak.
    Får väl använda miljökortet mot mig själv för att slippa jobbet!

    SvaraRadera
  23. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera
  24. HERREGUD!! Detta är verkligen ett chockerande och ett äkta vittnesbörd..Jag besökte ett forum här på internet den 20 AUGUSTI 2020, och jag såg ett underbart vittnesbörd om den här kraftfulla och stora trollformeln som heter Priest Mompha på forumet..Jag trodde aldrig det, för jag har aldrig hört eller lärt mig någonting om magi förut .. Inte en själ skulle ha kunnat påverka mig om magiska trollformler, inte förrän Priest Mompha gjorde det för mig och återställde mitt äktenskap på 8 år tillbaka till mig och tog med min make tillbaka till mig under samma 48 timmar precis som jag läste på internet..Jag blev verkligen förvånad och chockad när min man knäböjde och bad om förlåtelse och för mig att acceptera honom tillbaka .. Jag är verkligen brist på uttryck, och jag inte ' Jag vet inte hur mycket jag ska förmedla min uppskattning till dig Präst Mompha, du är en Gud som skickas till mig och hela min familj .. Och nu är jag en glad kvinna än en gång

    E-post: chefpriestmompha@gmail.com
    WhatsApp: + 62-852-7546-3810

    SvaraRadera