Sidor

Jag recenserar jobbannons

Att klanka ner på innehåll och språk i jobbannonser kan tyckas vara att skjuta mot öppet mål. Icke desto mindre är det kul. Tro nu inte att jag aktivt söker upp jobbannonser i syfte att plocka lätta poäng, alternativt läser jobbannonser för mitt eget höga nöjes skull för att kunna gotta mig åt att slippa spela med i skiten. Men ibland bara MÅSTE man få unna sig en liten högtidsstund och nu har vi en sådan.


Annonsen är tre månader gammal och ej sökbar. Inför framtida förtalsmål vill jag till mitt försvar även lyfta att jag vid flera tillfällen försökt att avprenumerera på rekryteringsfirmans mail utan framgång. Så without further ado: Här är annonstexten för jobb "Tjänsteperson" på "Företag Corp" med mina kommentarer i rött:

Om företaget: Företag Corp är kraftigt specialiserade (alternativt "kraftigt specialiserat"). De (eller kanske "det/företaget" som var subjekt i den mening som denna mening syftar tillbaka på) har valt att fokusera på kostnadskalkyler, mängdförteckningar samt tekniska beskrivningar. De vill göra det de gör bäst (de det de, låter som en skiva som hakat upp sig), och genom att hålla sig inom dessa snäva ramar, samtidigt göra det bäst av alla (Verkligen, alla? Bäst av alla i Sverige då eller världen? Låter som att det bara är en tidsfråga tills Företag Corp frontar TIME magazine). Inom dessa ramar vill de ge sina kunder marknadens bästa produkt (givetvis, de är ju bäst av alla). När den tekniska utvecklingen ger möjligheter till förändring, följer de med, men bara när det ger ett mervärde för deras kunder. (Okej, har jag fattat det rätt då att många företag i samma bransch väljer att INTE följa med när den tekniska utvecklingen ger möjligheter till förändring? Inte undra på att Företag Corp är bäst) Sedan starten 1981 har Företag Corp stadigt vuxit (eller "vuxit stadigt" om man vill stoltsera med att man klarat de nationella proven i svenska åk 7), och företaget har nu ca X anställda. De har kontor i stad A, B, C och D. 

Nu är ju detta inte en akademisk text, hélas, men om den hade velat flirta med de gissningsvis högskoleutbildade kandidaterna hade det varit önskvärt att stryka onödiga förstärkningsord av typen "kraftigt" och "stadigt". Dessutom hade det varit klädsamt att dra ner på favoritordet "bäst". En mer stringent hållen text hade nog undvikit klichéer av typen "mervärde för deras kunder", men nu är ju detta en HR-text så det är väl bara att gilla läget. I nästa stycke övergår texten från tredje ("företaget") till första ("vi på företaget") person, vilket jag tror är förenligt med rekryteringsstandardlingo. Trots det känns det skumt.

Arbetsuppgifter: Att arbeta som Tjänsteperson hos oss innebär ofta mycket kontakt med kunde De projekt vi gör börjar för det mesta med en enkel kalkyl, på tidiga skisser, där vår uppgift är att räkna på det som är ritat, men även fånga upp det som inte framgår av handlingarna. Va? Vad hände? ..."mycket kontakt med kunde De  projekt vi gör..." Det föll bort något men jag vet inte vad? Det faktum att Företag Corp (som gissningsvis korrläst rekryteringsfirmans annons innan publicering), inte reagerat över denna språkmiss ingjuter inte så mycket förtroende för företaget i fråga, trots att en oberoende källa (Företag Corp) menar att de gör allt bättre än alla andra. Eller vänta...Det är ett test? De smyger in språkluckor med flit, och den kandidat som kan lägga det kvarvarande pusslet och därefter leverera en passande ansökan kvalar in till en i övrigt superproffsig rekrytering? Ja, så måste det vara. 

Våra kunder finns till största delen på beställarsidan och då följer vi ofta projektet genom de olika skedena, såsom förstudie, programhandling, systemhandling, förfrågningsunderlag samt uppföljning/ÄTA-beräkningar (det här hade min man väldigt roligt åt, jag kände mig nödgad att påpeka att ÄTA nog är en akronym för något professionellt och viktigt). Vi gör även kalkyler till entreprenadföretag, då främst på förfrågningsunderlag. I många projekt är vi även bollplank åt våra uppdragsgivare och hjälper dem att hitta det mest fördelaktiga alternativet för deras projekt. Ok jag har inget att anmärka på i dessa två meningar. Ni kan om ni vill!

Utbildning
Troligtvis är du Tjänstepersonsutbildad men kan också tagit andra vägar, som lett dig mot att arbeta med X.

Erfarenhet

  • Erfarenhet från X och Y, minst 5 år
  • Kunskap inom projektekonomi
  • Datakunskap såsom Office, Bluebeam, Bidcon, MAP el likv, (varför kommatecken?)
  • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift (..."för som du märker behöver vi mer av detta")
  • Vana av kundkontakt

Personliga egenskaper
Som person är du självgående och har lätt för att samarbeta med både kollegor och kunder. Du arbetar strukturerat och är noggrann.
Är ni säkra på att ni snävat in kriterierna tillräckligt här? Kanske är det en snarlik person ni söker, fast med någon nyansskillnad. Säg..."Du är självgående men har svårt för att samarbeta med såväl kollegor som kunder". Eller kanske: "Du arbetar ostrukturerat men försöker att vara noggrann". 

Vi erbjuder
Ett generöst friskvårdsbidrag, pensionsavsättningar, generös övertidspolicy, företagsresor till någon trevlig stad i världen, vinstutdelning, ekonomiskt stabil arbetsgivare etc.
Haha förlåt...men jag skrattade högt första gången jag läste detta. Det finns så mycket att hämta här, i blott en mening. Först och främst: Borde man som potentiell arbetsgivare inte försöka rangordna alternativen i någon form av attraktionsstyrka? Jag tänker högt här: Om jag var vd eller personalchef på ett företag av typen Företag Corp, som sysslar med viktiga saker som att titta på ritningar och räkna, hade jag velat dra till mig personal som verkligen ÄLSKAR ATT GÖRA DETTA. Av den anledningen hade man kunnat lyfta saker som företagets anseende, medarbetare, ambiance, je ne sais qoui. Det som istället poppade upp som top-of-mind när Företag Corp satt i möte med rekryteringsbolaget och fick frågan: "Vad ska vi skriva att ni erbjuder?" var: FRISKVÅRDSBIDRAG! Liksom: Allt suger. Det här stället är snarktråkigt. Men du får gott om pengar du kan använda till gymmet så att du kan springa av dig den värsta ångesten.

Det blir ännu bättre: "Generös övertidspolicy". Va? Att ens NÄMNA övertid i en annons när hela Sverige sitter i coronakarantän och vant sig vid att a) Ta en liten middagslur 2) Jobba dubbelt så effektivt hemma jämfört med på kontoret och därför kunna fälla igen datorn redan vid fyra, är humor.

Och då har vi ännu inte kommit till finalen som inleds "företagsresor till någon trevlig stad i världen". Vilken stad i världen? Eller bara någon stad i världen? Vad gör jag där? Träffar jag intressanta kunder och får vara med och genomdriva för mänskligheten betydelsefulla projekt? Framgår ej. "Äh, det spelar väl ingen roll, huvudsaken är väl att du får komma hemifrån och slippa regeringen ett tag, ta ett par järn, gå på klubb, you know the drill..." (tänkte vd:n och log inombords vid gamla minnen pre Me2). 

Och så den eleganta avrundningen: "vinstutdelning" (gillas btw, även om den kommer förhållandevis sent i uppräkningen vilket indikerar att den kanske inte är så betydande), "ekonomiskt stabil arbetsgivare etc." ETC? Jag kan bokstavligt talat SE denna dialog för mitt inre. Den allt mer desperata rekryteringskonsulten med fingrarna lamt liggande på tangentbordet: "Vd på Företag Corp, i regel är det bra om man kan lägga in andra incitament än sådant som ligger i ett standardiserat kollektivavtal. Du nämnde vinstutdelning, vilket var bra. Tänk mer så! Vad har NI för unikt erbjudande som ni tror att en potentiell kandidat kan tänka sig att nappa på?" Vd Företag Corp: "....zzzz....ursäkta? Jaha aha du vill ha ännu mer (mummelmummel)....men vad tusan, skriv att vi är ekonomiskt stabila et cetera." Freakin' UNIKUM! Jag kan bara tänka mig hur många kandidater som lystet slängt sig över jobbannonser genom åren och lapat i sig hela paketet för att sedan misslynt upptäcka den lömska lilla frasen "Vi är dessvärre ekonomiskt instabila" på slutet. Men inte Företag Corp, de spelar i en annan liga. Gimme!

Antag utmaningen och sök tjänsten snarast genom att registrera din ansökan och CV i nedre delen av annonsen på vår hemsida XXX Därmed finns du i vår databas och kan bli tillgänglig för framtida rekryteringar om inte denna tjänst blir aktuell. Ordningsfråga: Vilken utmaning? Jag har läst igenom annonsen flera gånger nu och hittar bara saker om att titta på ritningar och åka på tjänsteresa till någon stad, parat med potentiell övertid? Jag tror jag missade poängen...Och är det bara jag som tycker att den sista meningen låter hotfull? 

Jag inser att det är svårt att skriva rekryteringsannonser. Det kan vara så att jag själv dragit iväg ett par av ovan slag i mina dar (minus inkompletta meningar och icke-kommenterade komman). Den enklaste lösningen är att kopiera en redan existerande mall. Men exemplet ovan var liksom över snittet uselt, som att de satt någon praktikant på det vilket lirar illa med normala företagsfloskler som "Våra anställda är vår främsta resurs". Ovan annons signalerar ungefär: "Vi måste ha anställda. Därför gör vi en rekrytering. Men vi har egentligen ingen lust."

Just det faktum att rekryteringsbranschen är så mallad och trist lämnar ju fri spelplan åt de aktörer som kan tänka sig att testa nya grepp. Vänd på steken, langa in "What's in it for me" redan i rubriken och lägg företagsfaktan i en sidfot. Kanske något så här?

Målgrupp nyutexad+5 år:

RESSUGEN MÄTMÄSTARE SÖKES! Företag Corp kommer inom ett par år att bli en av Sveriges vassaste leverantörer av X-projekt i byggsektorn. Varför? För att vi har förstått att våra kunder är vårt allt och som tur är för dig finns de över hela världen: Oslo, Berlin, Barcelona och Santiago. Förutom ett spännande arbete med internationella förtecken erbjuder vi dig konkurrenskraftiga villkor inklusive vinstutdelning. Denna rekrytering är av högsta prioritet och vi ser gärna att du vid frågor hör av dig direkt till vd.

(Infoga cool bild på medarbetare från Företag Corp framför byggprojekt i annat land, inte den köpta bildbyråbild på generisk blondin som flankerade denna annons) 

Målgrupp föräldrar:

MERITERAD MÄTINGENGÖR MED FRIHETSLÄNGTAN? Vi förstärker vårt team med ytterligare en analytisk stjärna och ser gärna att du som söker har senior tyngd. Du kommer att bidra med ditt kunnande i en dynamisk och driven grupp och kommer på så vis att hjälpa oss att bli Sveriges ledande leverantör av X-projekt till byggsektorn. Vi struntar i var, när och hur du jobbar så länge du gör det vi tillsammans kommit överens om. Välkommen med din ansökan!

(Bild på medarbetare på Företag Corp i någon trevlig och stilfull kontorsmiljö. Är man riktigt ful kan man låta en av medarbetarna sitta och skratta med sitt barn bredvid sig vid ritbordet, jag hade huggit direkt).

Finns det någon bland läsarna som jobbar med rekrytering och som kan förklara för mig varför tiden stannat när det gäller jobbannonser?

Mvh/
FruEfficientBadass

37 kommentarer:

  1. Haha den där annonsen påminner om så många andra man ser på Linkedin. Tyvärr är det väl så att de flesta företag (i alla fall i min bransch) inte har så mycket förmåner mer än det vanliga (tjänstepension, friskvårdspeng) och att de istället skryter om alla spännande arbetsuppgifter man ska få utföra. Om jag skulle ge några tips om vad som hade lockat mig hade det varit:

    Konkurrenskraftig lön
    Ett lättbegripligt bonus-system
    Möjlighet att jobba hemma (endast 50% av mitt företags konsulter har denna möjlighet trots covid)
    Föräldralön (ingår ofta i kollektivavtal, men de flesta IT-konsultbolag gör sitt eget avtal och detta är ofta inte med)
    osv

    Detta hade lockat mig i alla fall. Men det beror väl på i vilken fas i livet man befinner sig. Som +40 med småbarn runt halsen är det verkligen inga "spännande uppdrag" och andra floskler som lockar mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är "föräldralön"? Antar att det är en liten lön under f-ledigheten. Jag har alltid jobbat med kollektivavtal men aldrig fått ngn sådan. Vilken jäkla grej DET hade varit.

      Radera
    2. Haha, det är ju detta alla föräldrar försöker maximera ;-)
      Utgår nu ifrån SACO-anställda men även andra organistationer har liknande upplägg.

      Tanken är att även höginskomsttagare ska få ut 80-90% av lönen, åtminstone under en del av föräldraledigheten.

      1.Föräldrapenning: max 30 781 kr/mån (77,6% av lön upp till 10 prisbasbelopp, ca 369')
      2.Föräldrapenningstillägg: 10% av lönen (upp till 10 PBB)
      3.Föräldralön: fyller upp till 77,6% av lönen för nivån över 10 PBB.

      Antal dagar i 2 och 3 varierar mellan olika avtal, typiskt mellan 3 och 12 månader, per förälder eller barn. Således kan det löna sig att ha olika arbetsgivare/avtal.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. "Datakunskap såsom Office, Bluebeam, Bidcon, MAP el likv,"

    Som om det inte är nog med det vedervärdiga kommat på slutet så använder de ordet datakunskap. Vän av ordning vill påpeka att det de sedan listar inte har något med data att göra möjligen dator-, mjukvaru eller programvarukunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De skrev i alla fall inte "ADB", kunskaper i "administrativ databehandling" som det hette när jag läste på högskola på 1900-talet.

      Radera
  4. Jag hade inte sökt jobbet. Om man inte ens kan kosta på sig en korrekturläsning så har man inte råd med mig.

    SvaraRadera
  5. Herregud, jag orkade inte läsa hela. Gav upp vid "vana av kundkontakt" som låter helt vidrigt. Tom "Vana vid kundkontakt" skulle låta bättre, eller varför inte det mer passande "Erfarenhet av kundkontakt" eller för den delen "Van vid kundkontakt". Gaaah, jag blev tokig, hoppas att inlägget slutade bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den missade jag. Och inlägget slutade inte bra.

      Radera
  6. ÄTA står för Ändringar,Tillägg och Avgående arbeten.
    Det är i stort sett allt som direkt när ett bygge är klart leder till extraarbeten. Typ du har besiktigat huset men kunden vill ha en annan färg i ett rum. Då blir det en ÄTA på det.

    SvaraRadera
  7. Hahaha. Fattar aldrig vad hälften av jobbannonserna egentligen är ute efter. Trots att de jagar självgående och strukturerade personer så är de så få på alla arbetsplatser. Ibland för att ledningen inte vågar har självgående personer.

    Pensionsavsättningar, ja vilken förmån!
    När jag jobbade på startup hade vi först inte friskvårdsbidrag för att "det är ju inte alla som tränar så det blir ju orättvist". Ingen flextid heller för "hur ska vi mäta arbetet om folk inte är här 8-17?".

    SvaraRadera
    Svar
    1. "När jag jobbade på startup hade vi först inte friskvårdsbidrag för att "det är ju inte alla som tränar så det blir ju orättvist"" Nice try, start-up. Massage!

      Radera
  8. Texten är ett bra exempel på hur väldigt många människor framöver kommer att skriva svenska, dvs den här annonsen visar vilken nivå som är acceptabel i skola och utbildningsväsendet.
    Att kunna uttrycka sig på korrekt svenska, det är inte något vi kan kräva av människor, så har många politiker uttryckt sig under ett flertal år. Och varför ska de kunna det, svenska är ju ett litet minoritetsspråk om man ser hur det ser ut i världen.

    SvaraRadera
  9. Vad är en generös övertidspolicy? Är det att man får förbaskat bra betalt de få gånger det blir övertid? Eller att de är väldigt generösa med att erbjuda övertid när man själv vill jobba över? Eller helt enkelt att personalen får möjlighet att lägga ner den tid som behövs på arbetet under normal arbetstid och SLIPPER jobba över? Eller att ordinarie lönen är så usel så man måste få in lite övertidspengar för att få ihop en, för den krävda kompetensen, vettig lön?

    De glömde "kunna ha många bollar i luften"!


    Spargrisen (som ofta jobbar ostrukturerat eftersom det gärna kommer in akutuppgifter från vänster)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så många frågor, så få svar. Du skulle gått på intervjun.

      Radera
  10. Så mycket inkompetenta människor som sitter på helt fel stolar. Att inte ens korrläsa är ju ett skämt! Har dessutom varit med och läst många ansökningar för att anställa lärare/biträdande rektorer och det är förvånansvärt många som inte ens korrläser sin egen ansökan, eller har helt jätteknasiga layouter med det värsta jag vet - ofullständig styckesindelning eller blandningar av indrag/enter-tryck..

    Gud vad jag sliter mitt hår med mina elevers svenska.. Även om jag har studiestarka elever med högutbildade föräldrar (de flesta iaf) är det förvånansvärt många som ex inte kan skillnaden mellan de och dem. (Hade en elev för några år sedan som använde taktiken "jag kör varannan"....)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "många som ex inte kan skillnaden mellan de och dem." Det där är ett av vår tids stora mysterier. Det var ju aldrig något problem när jag var ung. Jag kan inte ens minnas att vi diskuterade det i skolan. Men på folk som är 15 år yngre är det nästan uteslutande ett problem. Och jag tolkar det också som ett "gör-varannan-gång-metodik, för jag ser ingen röd tråd. Det borde ju bli ENKLARE för yngre som är mer anglofila och kan göra jmfr. "they" och "them"?

      Radera
  11. Jag blir så osugen på jobbsökeri när jag ser detta. Linkedin ger mig rysningar (dåliga sådana).

    SvaraRadera
    Svar
    1. LinkedIn, burrr...Mina hatlista LinkedIn:
      1. Klatchiga inlägg från någon före detta kollega som använder sin profil till att sprida kolorerad företagspropaganda. Känns sååå fejk-vuxet. Gärna "vi på företag x"-formuleringar. Uäk.
      2. Det skenheliga systemet i att du å ena sidan kan ägna dig åt punkt 1, medan du i skymundan kan flagga för potentiella arbetsgivare och rekryterare att du letar nytt jobb.
      3. De kilometerlånga, engelska titlarna. Jag var den enda i mitt nätverk som hade en enkel, kort, svensk titel.

      Radera
    2. Tänk när ändå folk hade sina titlar på Linkedin! Nu verkar det bli mer populärt att ange en klatschig pitch t.ex. ”Transformational Sustainability Digital Environmental Leader with a smile on my face” och så är deras verkliga titel/jobb t.ex. ”Handläggare på försäkringskassan”.

      Radera
    3. Ett av mina mål med att bli FI är att kunna radera min LinkedIn. Hatar skiten och om jag mot förmodan tvingas in (för att min sverigechef addar mig i ett inlägg) så bombar den mig med notifikationer i veckor efteråt. LinkedIn är djävulens påfund och inget annat än hjärntvättade löneslavars catwalk. Usch, blev på dåligt humör av att bara tänka på eländet...

      Radera
  12. "Vi gör även kalkyler till entreprenadföretag" var rätt kul också. Det är inte dåligt gjort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag missar komiken, kanske för att jag inte jobbat med entreprenadföretag. Du menar att man självklart gör kalkyler i kontakt med entreprenadföretag kanske?

      Radera
    2. De menar att de gör kalkyler åt företag antar jag.
      Om de förvandlar kalkyler till företag så är det väldigt imponerande.:)

      Radera
  13. Jag var inne på företagets hemsida nu (jag kan inte få nog, de är en guldgruva) och kunde där också läsa att en av deras målsättningar är att "bli effektivare på det vi gör". Haha, man måste älska dem ändå...

    SvaraRadera
  14. Off topic, snyftartikel idag (https://www.dn.se/ekonomi/rekordhog-andel-fattiga-svenskar/) om att rekordmånga är fattiga. Fattig är man tydligen om man har mindre än 60% av medianinkomsten. Någon som har fått vad det betyder i kronor? Misstänker är att det inte är såååå lite pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ett tag sedan jag läste statistik, men kommer det inte statistiskt sett alltid vara människor som har mindre än 60% av medianinkomsten. Alla kan inte ha över 60% av medianinkomsten, för då ändras medianinkomsten.

      Radera
    2. Inga problem om alla tjänar lika mycket för då finns inga avvikelser mot median, och även medelvärdet är detsamma som median.
      Tänk efter nästa gång när ni hör dylika påståenden vad det är dom är ute efter egentligen. Vilken sorts värld är det om alla tjänar lika mycket, och vad kallas ett dylikt system? Har det funnits sådana system och hur har det fungerat i verkligheten?

      Radera
    3. Oj. Väldigt svårt att hänga med i den artikeln. Men poängen med "60% av medianinkomsten " är väl att det blir färre som är i mitten, och fler i ändarna av skalan. Många med väldigt svag ekonomi, och många som har väldigt mycket (nu med ISK så blir det dessutom allt mindre inkomst av kapital i svenska statistiken). Det är oroande tycker jag. Det låter som trumpland.

      Radera
  15. Galet off topic, men undrar verkligen...statlig insättningsgaranti, har den någon gång verkligen använts i Sverige? Om garantin är en dryg mille och man har fonder och medel för mer än den summan i samma bank, får man inte ut allt så länge banken fungerar normalt och inte gått i konkurs? Kanske dum fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet ej. I regel går staten in och räddar banken innan fullbordat faktum. De har väl räknat på det där.

      Radera
  16. Och fonderna berörs inte vid konkurs, bara likvider på typ lönekonto och där hoppas jag inte att du har en mille. Fonder ligger på en värdepapperscentral som är frånkopplade banken så du kan var lugn. Bankerna tar bara betalt för att förmedla produkten.

    SvaraRadera
  17. Svar
    1. Tack för svar. Glömde det där med att banker räddats av staten tidigare. Aldrig tänkt på att staten ju annars kanske får en massa utgifter i alla fall pga garantin.

      Radera
  18. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

    SvaraRadera