Sidor

Vill ni bli min SYV?

SYV står för Studie- och yrkesvägledare och varje kommun har en sådan. Jag vet det, för jag har varit i kontakt med min. Jag går nämligen i tankarna att addera ytterligare strängar på min lyra. Inte för att jag till varje pris vill få ett Jobb för att känna mig som en Psykosocialt Anpassad Medborgare, utan för att det är kul att lära sig nya saker. Jag har dessutom blivit pluggproffs. Jag menar, även när jag försöker att hålla låg profil så får jag idel A:n. A, A , A, lärarna bara kastar A:n efter mig. 

Det där var inte helt sant. Jag har fått såväl B som D under mina nästan två år av heltidsstudier. Men jag vidhåller att jag har lätt för att plugga nuförti'n. För precis som ett "rutinerat yrkesjag" inte handlar så mycket om kompetens utan mer förmågan att snabbt greppa spelplanen, handlar högskolestudier om att förstå upplägget och veta vilka rattar man ska vrida på för att få lärarens gunst. Det funkar faktiskt exakt som i yrkeslivet. Nedan ett par exempel:

- När i möte, tag alltid ordet först. Det spelar ingen roll att det som kommer ur din mun är banalt och självklart för alla inblandade, huvudsaken är att säga något. Eventuellt avrundat med en fråga till chefen/läraren/kollegorna/klasskamraterna. Chefen/läraren kommer tacksamt notera att det fanns liv i gruppen och sen är jag fri för resten av mötet/seminariet. Läraren/chefen kommer att vara upptagen med att få alla andra att säga något, särskilt de slamkrypare som gömmer sig med kameran av alternativt skrivit "Jag har dålig uppkoppling" i chatten.

- Vid inlämning av rapport/inlämningsuppgift, kom in med den i allra sista sekund. I yrkeslivet brukade jag ibland be om att få ett par extra dagar om jag hade någon snarktråkig processbeskrivning e d på mitt bord. Även om själva uppgiften redan låg klar dag ett, i ett utkast i Outlook inväntandes min sänd-tryckning till chef. Det gav ett fullbokat intryck och chefen var alltid tacksam över att till slut få sitt blaha-dokument. Samma sak på högskolan. Häromveckan hade vi hemtenta. Vi hade sju veckodagar på oss att skriva den. SJU! Jag var klar dag två. Skickade jag in? Nay! Jag skickade in tre timmar innan dead-line på söndagen. Hur skulle det annars se ut? Som att jag rafsat ihop något på ett par timmar och kryddat det med akademisk lingo (korrekt)?

- Förstå vad hen vill ha och ge det till hinom. Håll inte på med en massa kringaktiviteter bara för att andra ägnar sig åt dessa. Samma sak med högskolan. Läs instruktionerna två gånger och gör precis det som står. Håll inte på och jiddra runt med en massa kringfluff, det ger inga A:n och du slösar bara bort din tid.

Så nu funderar jag på att läsa till USK. Undersköterska. USK? Säger man så? Anledningarna är tre:

1. Något flummigt tangerande samhällsnytta. Det känns som ett ej bullshit job. Lönen suger naturligtvis, men hade lönen varit min primära drivkraft hade jag fortfarande suttit i svalt konferensrum och diskuterat forecast 2 i industriföretaget.

2. Det är en enorm personlig utmaning. Jag är rädd för blod, sprutor, kroppar, you name it. Jag har visserligen jobbat extra inom vården när jag pluggade så jag vet att man vänjer sig vid både blöjbyten och dement galenskap. Men USK:arna fick göra andra saker än oss vårdhjon och jag tänker inte ens gå in på vad för jag får yrsel bara jag tänker på det. 

3. Det blir som en portabel inkomstmaskin. Ponera att jag skulle hamna i en prekär situation på något vis. Jag bara MÅSTE ha ett jobb och jag bor av någon anledning i Skellefteå. Där finns gamla! Visst borde man kunna hanka sig fram överallt, åtminstone på timvik, med en undersköterskeutbildning? Jag ser det kort sagt som ett sätt att bredda min renässansmänniskoprofil. För hur många är internationell-ekonom-journalist-undersköterska? Jag kan alltså wallraffa som hemtjänstpersonal och diskutera brukarens tjänstepension på franska samtidigt som jag byter blöjor på hen, för att sedan sälja reportaget till...ja det är frågan. I vilket fall, en unik kombo.

Vad tror ni? Är det en bra idé? Lite otippat har jag förstått att USK-utbildningarna är lite landet upp och ned - ju sämre utbildning du har, desto större är chansen att man får en plats. Bäst chans har du om du inte har gymnasiekompetens, då är det enligt min SYV raka vägen in. OM jag gör slag i saken och skaffar denna drygt ettåriga utbildning tänkte jag mig start till våren. Jag är nyfiken, finns det folk bland läsarna (förutom den uppenbara - investeringsunderköterskan) som har jobbat som undersköterskor och vilka är för- nackdelar?

Mvh/
FruEfficientBadass

63 kommentarer:

  1. Idag var jag uppe innan ditt inlägg kom upp, obehagligt.

    Jag höll verkligen på med mycket kringfluff första året på högskolan, särskilt B-kursen i konstvetenskap. OERHÖRT tydligt att man inte skulle tänka själv. Det var mycket av uppgifterna jag sen på min faktiskta utbildning jag faktiskt aldrig förstod, ägnade mig åt studentförening där vi drog in väldigt mycket pengar på jobbmässa och söp resten av året. Good times!

    Uska säger man ;) Min mamma pluggade till undersköterska när jag var liten och har jobbat med det sen dess. Hon bara fortsätter och fortsätter fastän jag försöker få henne att bli en lat pensionär. Inte ens covid bet på henne. Nackdelar: tidiga morgonar, sena kvällar, helger, dåliga chefer Fördelar: ledig mitt i veckan, bra kollegor, många steg varje dag. Ungefär så skulle mamma summera det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Uska", först trodde jag att du försökte säga "usch" på dialekt. Ok, noterat. Jag tänker också att det där med tidiga morgnar etc. blir mer uthärdligt om man vet att det är a) frivilligt och b) under en begränsad tid? Som på ett sommarvik eller kring jul?

      Radera
  2. Vilket härligt engagemang. Själv drömmer jag fortfarande mardrömmar (på riktigt) om tyskaförhören på torsdagar eller fredagar. Kanhända tycker jag det hade varit roligt att läsa någon kurs på universitetet, och förundras över hur slappt det verkar vara jämfört med att jobba.
    Du verkar ha samma läshuvud som min fru. Hon kom till Sverige för ca 10 år sedan, kunde inte ett ord svenska. Nu har hon jobbar 5 år som SSK (sjuksköterska). Först fick hon gå ett antal halvt meningslösa kurser i AFs regi, men sen bestämde hon sig för att söka till universitetet, och kom in på SSK-programmet som reserv). All kurslitteratur är på svenska och hon satt från tidig morgon till sen kväll och pluggade, översatte och pluggade igen. Hon kommer från ett land där det inte är självklart att få gå i skolan, och jag gissar att detta har satt prägel på henne, om man jämför med alla de såsklimpar i detta land som inte ens orkar öppna en bok utan tacksamt tar emot allmosor från Staten dag ut och dag in. Lönen inom vården är skit även med tre års högskolestudier och cheferna är oftast dåliga, men hon trivs väldigt bra och känner att hon gör nån sorts nytta i samhället, vilket man knappast kan säga om mitt jobb som IT-konsult, där dagen känns som en dålig påhittad dokusåpa.

    Om du vill jobba inom vården verkar det idag knappt som om du behöver kunna svenska, så jag tror du med din erfarenhet och driv hade kunnat bli enhetschef eller liknande utan problem. Att läsa till uska ger dock fördelar om man vill jobba på "golvet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såsklimp, vilken målande personlighetsbeskrivning. Som ett majsmjöl som aldrig redde sig.

      Radera
    2. Jag har en god vän som tyvärr precis legat på sjukhus i tio dagar. Hennes två reflektioner: 1) Sveriges (specialist)sjukhusvård är grym. Till och med sjukhusmaten var bra ("Det kändes som att jag var på spa!") 2) Var hade den svenska vården varit utan immigration? Uppskattningsvis varannan person som jobbade på detta sjukhus (SÖS) hade utländsk bakgrund, från läkare till sskor och uskor (heter det faktiskt). Bra gjort av din fru, Snålgrisen. Ordningsfråga: Måste man ha tre års matte för att läsa till sjuksköterska? Eller Matte B eller vad det kan tänkas heta i modern tid.

      Radera
  3. Tror inte du egentligen behöver bli undersköterska för att kunna arbeta inom t.ex. hemtjänsten ganska lätt, men det är säkert en bonus :-) Kanske med utbildningen också är ett sätt att visa att du är seriös, inte bara tänkt arbeta 2 veckor och sedan sluta för gott. Tror du gör bäst i att inte nämna något om din tidigare karriär dock när du söker jobb :p Jag har i alla fall fått bilden av att de inte vill ha "besserwissrar" (säger inte att du är en, men att bilden av en högutbildad tidigare tjänsteman kan sticka lite i ögonen på dessa arbetsplatser).

    Det är väldigt lite bullshit som undersköterska, speciellt om du är timanställd (då slipper du ansvar med andras scheman, rutter etc). Det undersköterskor klagar på är lönen, stress (lite tid hos patient) och fysiskt belastande arbete. Du lär behöva underhålla fysiken med styrketräning regelbundet för att hålla i längden (och tycka att arbetet känns ganska lätt).

    Slimis - https://slimis20.blogspot.com/ är en ytterligare undersköterska som bloggar. Verkar inte vara arbetsbrist direkt om man säger så :-)

    Jag själv har tidigare arbetat som "vårdare" (undersåte till undersköterska) på timmar. Har också arbetat som ledsagare (vilket är ett tips på arbete om du vill "göra nytta" ett visst antal timmar per månad (många har runt 10-30 timmar/månad beviljade) och samtidigt är svag för blod/bajs/kiss etc). Där handlar arbetet om att bejaka deras intressen och följa med på aktiviteter: bada, bibliotek, åka buss, gå i parken, spela datorspel, gå på gym, spela innebandy, fika eller vad de nu gillar :-)

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å intressant! Ledsagare alltså. Man söker via kommunen? Och att man ska ligga lågt med eventuella akademiska poäng lärde jag mig under sommarjobben på vårdhemmet. OMG. Det var ett vårdhem för äldre med psykisk problematik och snacket hos mina kollegor, på fullt allvar, kunde gå så här: "Ja Gösta, han är helt knasig han, men det är ju inte så konstigt, han har ju förläst sig" (mannen i fråga var dessutom gammal svetsare så troligtvis hade han förläst sig på Clas Ohlsons katalog då i deras ögon). Jag sa EN gång att jag pluggade, men efter den nästan hatiska blick jag då fick gjorde att jag därefter sa något i stil med att jag jobbade extra där jag kunde och "hoppades på fast anställning" vilket var ett svar som godtogs.

      Radera
    2. Så är det i Uppsala i alla fall, tror det är samma i Hudik! Verkar i Hudik också finnas någon allmän vikariepool för arbete inom omsorg/skola/kök/lokalvård - https://www.hudiksvall.se/Sidor/Utbildning--arbete/Jobb-och-uppdrag/Bli-vikarie.html

      Hehe, jag är inte förvånad. Intressant att tesen att Gösta blivit dement/knasig är att han "förläst sig", när det troligtvis (nu var det kanske inte så i detta fall) bör hjälpa honom att hålla hjärnan i trim.

      Tror också de tänker att man är oseriös och att man kanske driver med dem när man söker lågstatus-arbete. Det är synd.

      Min flickvän är sjuksköterska och sökte extrajobb (timvikarie) som undersköterska att bolla med samtidigt som hon arbetade heltid som sköterska. Initialt skrev hon att hon är sjuksköterska och fick då inget arbete. Hon hörde sedan av sig ett par månader senare (samma arbetsplats, ny chef/rekryterare) men sa då att hon var sjuksköterskestudent - då fick hon börja arbeta ett par veckor senare.

      /Arbetsplanen

      Radera
    3. Jag vet i alla fall två städer där man kan arbeta inom hemtjänsten och som ledsagare för kommun, privata hemtjänstutförare eller assistansbolag utan att vara undersköterska. Kunden har rätt att välja utförare (i dessa två kommuner jag har kännedom om). Sök privata hemtjänstutförare, där har du mer att säga till om när du vill arbeta. För övrigt kan jag tillägga att det finns ingen korrelation mellan att vara undersköterska och göra ett bättre utfört jobb inom hemtjänsten jämfört med de som saknar den utbildningen. Känner till fall som haft hemtjänst i 15 år och de bästa har inte varit undersköterska utan de har haft en passande personlighet och vilja/ambition att göra ett bra jobb. Lycka till. /Babette

      Radera
  4. Är man undersköterska och vill jobba så tror jag att man inte har några problem att få jobb. Men själv hade jag nog satsat på något hantverkaryrke om jag ville bredda mig. Där finns ju också gott om arbetstillfällen och man kan starta eget och jobba så mycket eller lite man vill och vara sin egen chef. Styra sina egna tider, vara uppskattad när man kommer i tid, småprata och fika lite med sina kunder (utan att behöva byta blöjor på dem). Tänk dessutom vilken besparing om man inte behöver anlita elektriker, rörmokare, grävare eller något annat när man behöver fixa hemma./Hea
    Ps, är sjuksköterska och har jobbat som undersköterska innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att jag är så ohändig. Och ointresserad av rör, el, gräv. Dessutom har jag kontaktskräck med egenföretagande, vet inte varför och NEJ jag vill inte ha en kurs i det av någon jag vet att det är jättelätt och min man är dessutom revisor. Det är mer en djupt gående skräck att göra något fel så att jag hamnar i white collar prison. På samma sätt som jag skulle råda en börsfobiker att hålla sig borta från börsen om det hotar nattsömnen, har jag förlikat mig med att hålla mig borta från eget bara för att slippa gå och tänka på det. Men tack för tipset, förhoppningsvis gynnar det någon mottaglig läsare.

      Radera
  5. Ditt tänkesätt minner om en roman jag läste en gång, om två tjejer som utbildar sig till massörer för att kunna resa jorden runt, för som massör kan man jobba på lyxiga ställen i olika länder utan att kunna språket. Utbildning till uska låter som en ypperlig Plan C (eller ännu längre ner i alfabetet?). Om jag tappar kneget i finansbranschen har jag min lärarutbildning att falla tillbaka på, men jag blev nästan lite sugen att utbilda mig till något mer jag också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst! Eller bilglasbranschen, du kan byta en vindruta utan att behöva konfrontera slutkund eller kunna språket. Jag gillar verkligen det tänket. Hade en liten släktforskning med en granne här nu på morgonen och han hade en avlägsen släkting som emigrerade till USA vid seklets början. Här hemma var han sadelmakare. I NY jobbade han på dåtidens största skrivmaskinsföretag och enligt brev hans fru skickade hem var han "den enda på firman som klarade just det jobbet". Min granne var under många år förbryllad över detta, vad hade hans onkel gjort exakt? Tills en annan släktforskarnörd skickade en bild på hur det företagets skrivmaskiner såg ut: De låg i en skinnväska! Det var hans entrébiljett till USA, att kunna laga skinn. Jag får rys när jag tänker på det.

      Radera
  6. När jag har tröttnat på mitt kontorsjobb (vilket inte kommer ta så många år till), ska jag säsongsjobba som kyrkogårdsarbetare. Jobba mars-oktober med några veckors semester på sommaren. Klippa gräs, plantera buskar, köra röjsåg. Underbara framtid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En som jag kände via jobbet gick i pension vid 55 års ålder (pga hans yrke, de hade sånt avtal). Då tog han jobb som greenkeeper på sin golfklubb. Fördelen var att han fick vara ute på sommarhalvåret och dessutom spela så mycket han ville, både på egna banan och på alla andra banor i landet som är knutna till Golfförbundet.
      Ja, det är alltså en fördel om man gillar golf :-)

      Spargrisen

      Radera
  7. En god idé! En annan grej man kan göra som dessutom utmanar KÖNSNORMEN är "the trades". Alltså vvs:are, eletriker (kommer behövas MASSVIS till all jäkla laddinfrastruktur) etc. Man får röra på sig och tjänar bra. Finns å möjlighet att starta eget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske kan förnedra kvinnorörelsen också genom att utföra mina rörjobb lite halvtaskigt men halvnaket?

      Radera
    2. Jag ska "sadla om" till rörmokare, med reservation att avloppsuppdragen lämnar jag till mina eventuella kollegor.

      Knappra excel om dagarns vs pressa klämringar = 0-1 till klämring

      Radera
  8. Jättemysig idé! Jag har som outbildad jobbat inom äldreomsorgen och trivdes så bra!vården är min plan b om min nuvarande arbetslöshet aldrig tar slut... Även om det jag är utbildad i är ännu lite roligare än vården är vården god tvåa.

    SvaraRadera
  9. Varför inte ta uppdrag som God man ? Du får ofta lov , eller tom ska , ta tag i personens ekonomi och reda upp skuldfällor se till att det blir ett litet sparande kanske och du får dessutom ett litet arvode för det. Varje Huvudman kan man ha ett litet excelark till och föra in inkomster och utgifter och försöka se till att det blir lite kvar i slutet på månaden. Himla trevligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var sååå nära att göra detta CS. Jag fick till och med avtal skickat hem till mig, referenser var tagna etc. Men just då var det lite körigt med ett barn hemmavid så jag sa pass. Men det kanske är läge att ta upp den tråden igen. Det är visserligen betydligt sämre betalt än uska. Nu sa jag visserligen att lönen inte är den primära drivkraften. Men det hade varit gött att tjäna mer än typ 1 000 i månaden som jag tror god man ger (om man nöjer sig med en, vissa kör ju uppåt 20, men det skulle jag inte kunna hantera).

      Radera
  10. Och när du jobbat några år och cheferna ser till din tidigare erfarenhet och utbildning så befodrar de dig, du blir chef och åter sitter i svalt konferensrum och diskuterat forecast 2 ;-(

    SvaraRadera
  11. " OM jag gör slag i saken och skaffar denna drygt ettåriga utbildning tänkte jag mig start till våren"

    Vid snabb sökning ser jag start jan-2022 för vårtermin - det här inlägget kanske var av typen "burkad", dvs skriven för några månader sedan? Eller du kanske menade just 2022? Varför inte i höst-2021, hur ser planerna ut då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar vår 22, skulle aldrig burka inlägg för er :). Jag har lite andra planer till hösten plus att till hösten går en FYSISK kurs i kommunen och jag vill läsa på distans eftersom jag räds tanken på att vara fången i klassrum.

      Radera
  12. Jag har varit i samma sits gällande hela plugg-grejen i vuxen ålder. LÄTT ju! Fast till skillnad från dig skickar jag alltid in först av alla, jag blir stressad av att ha saker liggande. Kan liksom inte "checka av" grejer då...och att checka av grejer är det bästa jag vet!

    Men plugga till USK, ja varför inte? Jag gjorde ju något liknande, utbildade mig till socialpedagog "bara sådär". Och visst är jobb säkrat för all framtid då! Själv kan jag jobba inom äldrevård, missbruksvård och inom hela LSS-området. Troligen som elevassistent också. Det kommer alltid finnas jobb, särskilt på timme...även om timlönen stinker.

    Kör. Om du verkligen vill och orkar. Det är kul att lära sig nytt, och inom vården får man ofta en stor dos ödmjukhet på köpet!

    Trevlig helg!
    Mvh Louise

    SvaraRadera
  13. Hej, vad spännande. Jag har bytt från eget kontor med fiskbensparkett till timvik i hemtjänsten. Jag sökte jobb utan erfarenhet, det gick utmärkt, sa att jag skulle omskola mig till sjuksköterska. Drömmer om Sophiahemmets sjuksköterskeutbildning, även om det kanske är den vackra byggnaden och examensceremonin som lockar mest. Jag tycker dessutom att jag inte kan utbilda mig mer, så det blir nog inget av med det. Men jag tycker det är bra, visst är det lite slitigt ibland, men sen går man och handlar med någon tant i centrum, tar en tur med en annan tant till parken osv och så känns allt toppen. Det bästa är att jag meddelar varje måndag vilka dagar jag kan tänka mig att jobba och sen bokar de in mig på alla eller några av dessa dagar. FRIHET. Resten av tiden lägger jag på min egna firma, där jag har varierande (=låg och osäker) lönsamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, underbart att höra! Det låter fullständigt fenomenalt att kunna ange tid vecka för vecka. Ifall man måste på filmfestival eller dricka vinlunch på Nybrogatan en vecka. Men du menar alltså att det är lätt att få vårdgigg utan utbildning? Jag gjorde ett halvhjärtat försök att anmäla intresse till ett privat bolag här i bygda när vi precis flyttat upp och än har de inte hört av sig. Jag kanske ska vara lite mer ihärdig. Vad skiljer det i timlön mellan uska och vårdhjon?

      Radera
    2. Jag mailade 2 ställen, 1 svarade direkt och vips stod jag där med handskar och förkläde. Lätt som en plätt! Ja, var lite ihärdig och sök till fler ställen om det finns i närheten. Vad gäller lön vet jag inte, jag får 135 kr + semesterersättning.

      Radera
    3. Litet tillägg: det är väldigt olika hur generöst det är med tider hos kund. Ex östermalm där jag jobbar har man rätt gott om tid för allt man ska göra

      Radera
  14. Du lär inte få gå utbildningen, eftersom du redan har en massa utbildning. Tyvärr prioriteras de som har minst förutsättningar för yrket. Men du har alltid rätt att tenta av delkurserna. Det kan ibland vara svårt att få info om detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, precis den kommentator jag hoppades dyka upp. Detta måste jag ta med min kommun-SYV.

      Radera
  15. Minns en gammal kompis som kämpade som en galning för att komma in på USK-utbildning, eftersom hon hade en avslutad gymnasieutbildning. Att det var estetiska programmet som gav henne ungefär noll chanser till jobb spelade mindre roll. Efter några år lyckades hon övertala kommunen att låta henne bli undersköterska iaf och nu trivs hon på sjukhus. Jag skulle inte plugga, eftersom det redan finns jobb så det räcker och blir över utan utbildning och definitivt inte utbilda mig utan att först jobba ett par veckor nu och se om en fortfarande tycker det känns roligt.

    Med det sagt så minns jag fortfarande tiden som vårdbiträde med stor glädje och känner att det är det mest ändamålsenliga arbete jag någonsin har haft. Överväger starkt att återgå till vården när jag säger upp mig, men kommer nog vara så selektiv att jag enbart jobbar kvällar i så fall eftersom jag är sjukt morgontrött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Med det sagt så minns jag fortfarande tiden som vårdbiträde med stor glädje och känner att det är det mest ändamålsenliga arbete jag någonsin har haft." Håller verkligen med.

      Radera
  16. Lite inom samma tema, lycka och pengar. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/oA7A5B/charlotte-bytte-bana-helt--blev-sjukskoterska

    mvh Spar-F*n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte nog med det. När hon utbildade sig så sa alla på utbildningen att man MÅSTE börja med att jobba på klinik, dvs på sjukhus/vårdcentral mm och lägga bandage/ta blodprov/sånt man gör med folk som får fysiska skador. Sen var hon på en föreläsning inom en annan del av sjukvården och blev helt såld! Direkt efter föreläsningen kontaktade hon föreläsaren för att få reda på vilka kurser hon skulle ta för att bli specialist inom den delen. Och så blev det. Man måste inte gå samma väg som den stora majoriteten.

      Radera
    2. Se där! Jag har också fattat det som att en uska-utbildning kan fokusera på vitt skilda saker och vissa inriktningar är mindre spruta och mer annat (nu letar jag i huvudet efter medicinska ord som har med demens, psykisk ohälsa et al att göra men hittar dem inte).

      Radera
  17. Utbildad och jobbat som USKA. Från den tiden det var en 2-årig utbildning och man behövde relativt högt betyg för att komma in på utbildningen. Älskade att hjälpa människor och har alltid haft en glädje i att jobba med gamla. Jobbat både på sjukhus och privat vårdhem, dag som natt. Tröttnade när det blev viktigare att städa, administrera what ever än att ta hand om de gamla. Blev på allvar utskälld av en sköterska för att jag vakat vid en dödsbädd hel natt istället för att städa! Däremot tror jag att timanställning kan vara perfekt. Man hinner inte bli utsjasad, sönderstressad och har nog en rätt positiv aura med sig till jobbet. Kör!
    Mvh USKA/Sprutlackerare/Researrangör/Ekonomichef/ Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämfört med din Linkedin-profil ligger jag i lä.

      Radera
  18. Ett annat alternativ är att läsa in kompletteringen på 60hp till lärare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berätta mer om detta. Kan Fru EB bli lärare så enkelt? I vad då och för vilken årskurs?

      Radera
    2. Jag mindes lite fel. Man ska ha utbildning i ämnen som ges på gymnasiet. Då kan man få läsa in pedagogiken på 60hp och praktik 30hp. Du kan googla på KPU.

      Radera
  19. Jag har som plan att när jag blir lite mer finansiellt oberoende praktisera som typ elektriker och byggare för att få erfarenhet som jag kan använda i när jag vill renovera eller liknande hemma.

    SvaraRadera
  20. Jobbat i vården som vårdbiträde (hemtjänst sommarvik 100% samt timanställd, praktiserat både i äldreboende och hemtjänst), personlig assistent två gånger, fortutbildning 3 mån i vården samt 2/3 av USK-utbildningen. Funderat på att avsluta den men ser tufft ut inte så konstigt då man har både högskolebehörighet samt jobb samt redan historik att inte fullfölja utbildningen. Prio grupp 4 lägsta prioritet hamnade jag. Sökte i år då jobbet har blivit avskalat och inte är heltid samt branschen är osäker samt jag gärna vill prova nytt och bosta lönen. Ska prova söka fler gånger så klart. Bra att ha utbildningen i CV och kunna jobba överallt mer eller mindre i en allt åldrande befolkning som är i behov av hjälp.

    Helt klart en av de bästa jobb jag haft gällande meningsfullt arbete. Känslan att få folk att skratta, dela med sig av historier från forna tider då man ej ens var född. Samt ge bra service och vara en person som lyssnar (mänsklig kontakt, många har tyvärr det väldigt ensamt när de är äldre, en del är fullbokade med aktiviteter men än mer i dessa tider) krävs ju mycket empati, social förmåga i min mening men även viktigt med basal hygienrutiner gå utbildning är tips om du lyckas komma in ger mycket kött på benen i mitt tycke. Även om man kan jobba i vården utan utbildning tycker jag kvalitén inte håller måttet på folk utan utbildning eller för den delen om de ens överhuvudtaget borde jobba med människor.

    Go för it, jobbet har gett mig många insikter i livet.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Jag är ganska säker på att du pga jobb och annan utbildning aldrig kommer att få gå ytterligare en gymnasieutbildning. Men för en studievan person kan det inte vara något problem att själv läsa in och tenta av delkurserna. Och eftersom du har erfarenhet borde du kunna validera en hel del av de praktiska momenten.

      Radera
  21. Satsa på en högskoleutbildning till något välfärdsjobb (mer intellektuellt stimulerande utbildning?) Jobbar själv inom sjukvården och visst kan jobbet vara stressigt och tufft ibland, men alltid, alltid meningsfullt. Själv ser jag en framtid som timanställd framför mig när tillräckligt kapital finns som grund. Finns jobb varsomhelst i Sverige eller så kan jag jobba på distans, då står hela världen öppen. Har aldrig ångrat mitt yrkesval! Hälsningar psykologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg nu att Mittuniversitetet hade en 7.5p kurs om att jobba md dementa, allmän behörighet. Det kanske är "lagom" ambitiöst för att hamna lite högre upp i högen, för usk-utbildningen verkar vara svår att komma in på som sagt var.

      Radera
  22. Jag skulle tipsa om att jobba på LSS-boende och HVB-hem. Finns USKA-utbildningar med dom inriktningarna, annars socialpedagog. Har själv jobbat inom den branschen i 5 år. Där är det vanligt med ovanliga arbetstider, och att man får betalt för att sova (dock inga större summor, men ändå). Heltid kan till exempel vara 2 dygnspass i veckan. Inte heller ovanligt att man enligt schema då får till 2 veckors sammanhängande ledighet eller 2x1 vecka under en 6-veckorsperiod. Vilket i sin tur leder in på något som jag anser som en stor bonus: typ alla ens kolleger jobbar där dels för att jobbet är ganska najs, men främst för att de är anti ekorrhjulet/måndag-fredag/9-5. Väldigt befriande att få omge sig med den typen av personer tycker jag!

    Annars om man föredrar måndag-fredag/9-5 så är daglig verksamhet ett tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, det fanns faktiskt inte riktigt på kartan förrän du tog upp det.

      Radera
  23. Har för mig att du FruEB vid ett flertal tillfällen tagit upp att du har problem med ryggen (och även med andra delar av kroppen?). Att då rikta in dig på ett arbete där du just använder kroppen som ett arbetsredskap - ja, här hänger jag inte med riktigt.
    Du refererar till liknande arbete i din ungdom, men dina nuvarande kroppsliga problem hade du väl inte då om jag förstått det rätt.
    Jag vet inte om jag missuppfattat dig här FruEB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är korrekt uppfattat, jag för återkommande ryggproblem. Jag har än så länge inte lyckats se någon klockren korrelation mellan träning/kiropraktik = mindre problem. En kiropraktor hävdade att jag var överrörlig och att det är därför ryggen krampar (om jag tar ut svängarna för mycket). Men en annan hävdade att jag INTE var det, så jag vet faktiskt inte varför jag får de här besvären. Jag har ju länge lycktas hålla det under kontroll med regelbunden pilates, men även här går jag numera bet. Plankan = genast ryggproblem. Så det kanske inte är helt optimalt med ett jobb som innebär tunga lyft. Varför kommentaren ovan, om LSS-boenden, var värdefull.

      Radera
  24. När jag läste inlägget tänkte jag nej, NEJ, nej, sen läste jag kommentarerna och många verkar ju ha goda erfarenheter av äldrevården... Det har inte jag, stress, tungt och inte så mkt sitta med patienterna utan snarare byta blöjor och duscha.. Detta har vad jg hr hört inte blivit bättre de senaste 10 åren. Nu säger ju regeringen att de ska satsa mkt pengar osv men jag tror att det är väldigt mkt som måste ändras för att äldrevården verkligen ska bli bra.
    Men jag tror som några andra att det finns bättre jobb, alt att du arbetar som outbildad, ”vill prova på och ev utbilda dig sedan” alt att du helt på frivillig basis ringer till chefen och säger att du skulle kunna tänka dig att hjälpa till när de äldre vill gå till parken osv.. För min erfarenhet är att det inte hinns med av ordinerie personal.. Dock lär det ju bli utan lön då troligtvis..
    Hetaste tipset, provjobba några månader som outbildad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någon utbildningen lär det ju inte bli i vilket fall vad det låter. Ska ha det i åtanke!

      Radera
  25. Märkligt positivt om ett mkt omtvistat yrke. Som ej ges värde i samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske undersköterskeyrket får lite status kanske går att kombinera med att wallraffa. Att jobba inom äldreomsorgen är riktigt tufft inte minst mentalt och då är det inte de gamla som är värst utan att det är inte ovanligt med en del bitchiga kärringar som kan gör livet surt för vem som helst, det är den största nackdelen.
      Tycker alla ska tänka på att vi behöver torka hos där bak, en dag kanske av någon annan./Elsa

      Radera
    2. "och då är det inte de gamla som är värst utan att det är inte ovanligt med en del bitchiga kärringar" Jo jag stötte på ett par av det slaget under sommarjobbet. Slipper man inte undan en del av dessa om man jobbar inom hemtjänst? Då är det in och hämta nycklar, sen tuffar man runt bland kunderna och ser inte kollegorna förrän eventuellt vid dagens slut?

      Radera
    3. Hemtjänst är nog bättre i det avseende men stressigare skulle jag tro. Har en kompis som arbetade på ett hemtjänstföretag där tiden att städa var lika mycket oavsett om du hade fem rum eller ett rum och kök. Kanske är på det sättet överallt, vet inte, men det borde ju vara samma riktlinjer för alla. Vill man ha ett rent hem när man blir orkeslös och gammal ska man nog downsiza till det yttersta eventuellt att man kan bekosta egen städhjälp eller klappa igen delar av huset.
      Skulle själv kunna tänka mig en liten etta på c a 25 kvadrat med bara det allra nödvändigaste framöver, för att underlätta för en själv och kunna klara sig utan hjälp så länge som möjligt. Men sånt vet man ju aldrig./Elsa

      Radera
  26. Jag hade en chef som sade upp sig som 36-åring för att utbilda sig till läkare. Lämnade jobb som småchef i industrin med civilingenjörsutbildning som grund. Tyckte att det var väldigt märkligt men samtidigt ska man väl beundra de som följer sitt hjärta. Dock kanske inte det bästa samhällsekonomiskt att lägga resurser på någon som inte är färdig läkare innan 40. Han hade nog inte FIRE i kikaren...

    SvaraRadera
  27. En snabb googling ger vid handen att man kan köpa sig både USK-utbildning och Socialpedagogutbildning om man kollar in Studentum.se
    Huruvida dessa är gångbara vid jobbansökan vet jag ej. Tex finns denna:
    "certifierad undersköterska, 20 veckor, 14500kr".
    https://www.studentum.se/skola/academy-online/certifierad-underskoterska-1486167
    Någon som vet om dessa kurser är gångbara och leder till jobb som USK?
    /Camilla

    SvaraRadera
  28. Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter vi skilde sig i 2 år återvänder han fortfarande för att älska mig och vi är lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

    SvaraRadera