Sidor

Sparplan 2011 fyller tio år

Jag såg nu att Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende, nu ligger inne på Täby bibliotek. Jag har hört från flera av er som med framgång fått era bibliotek att ta hem den. Så har du inte redan gjort en beställning, kontakta ditt bibliotek och ange ISBN 9789180202817 och be dem ro hem ett ex. 

Om cirka två månader fyller min sparplan tio år. Ni som följt bloggen ett tag vet ju att jag bara varit hard core frugal weirdo i sissådär sex år, men jag tog mina första stapplande steg i juni 2011. Så här gick det till:

1. Ålder 0-35: Ett liv i sus och dus. Pengarna brände på fickan. Förutom ett dysfunktionellt pensionsspar på SEB (jag blev lovad en prenumeration på ett glossy magazine om jag började spara) bestod vår enda ackumulation av pengar av att vi i samband med charterbokning ägnade månaderna efter att betala räkningen till Tui, vilket kanske mer hamnar i kolumn ”spendera”.

2. 35 år: Det magiska händer. "Bygg din egen pengamaskin" av Tobias Schildtfat hamnar av misstag i mitt knä och på bussen hem till dussinförorten öppnar jag den. Han skriver bla bla bla ekonomiskt fri bla bla och jag kan knappt ta in budskapet. Vad snackar han om? Vadå ekonomiskt fri? Inte för mig. Däremot lockar han med scenarios av typen "Ha hundra tusen på börsen och plocka ut 5 000 om året i ren avkastning, som du kan göra vad du vill med utan att pengamaskinen i sig minskar i värde." DEN fattade jag. För då kunde jag ju varje jul ta ut 5 000 kronor och köpa en ny väska för pengarna!

Ålderskris födde sparplan?

Men det var det något som skavde. Jag var i mina bästa år (35), hade förhållandevis hög inkomst och varken jag eller min man, även han i sina bästa år (37) och med förhållandevis bra inkomst, hade något sparkapital. Like zero. Det kändes lite ovärdigt. Så jag gick igång på Tobias snack om sparande och vid en herrgårdshelg med min man förklarade jag mina intentioner. Jag avsåg att börja spara. 

Min man som fram till detta ögonblick varit vårt ekonomiska alibi i familjen tillät sig en snett leende av det slag man ger en fyraåring som säger att hin ska bli astronaut. Jag, the consumer sucker of consumer suckers, börja spara, det var en absurd tanke. Men han förstod sitt eget bästa och gav mig sitt stöd, liksom "bra bra, gör du det." 

Little did he know att jag jag i och med detta beslut kom att försegla familjens öde. För hade jag sagt till honom som det var, att han inom tio år skulle säga upp sig från en tjänstemannakarriär utan att ha ett jobb att gå till, flytta upp till en gammal bonnagård och odla skägg, hade han inte trott mig. Men här vi nu - faite accomplie. 

Sparplan dokumenterar resan

Jag kan i min Excelfil, titulerad "Sparplan 2011" följa hela min resa från de första stapplande stegen med 2 000 kronor på sparkontot. Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord. Jag skulle vilja säga att en Excelfil säger mer, åtminstone i det här fallet. Det är många siffror och flikar i den i alla fall. Några nedslag:
  • 2014. Post "Linnéa" (barnflicka): 25 000 kr. Hade vi haft kurage nog att dra från jobbet i tid om dagarna hade dessa pengar i en indexfond med den börsavkastning som rått sedan dess vuxit till nästan 150 000. Och då var det inte bara ett år vi hade barnhämtning, säkert fyra-fem, så en halv mille på att visa sig duktig inför en chef man knappt minns. Knäppt.
  • Under "övrigt" hittar man mycket skoj. "Drinkar bokmässan: 1 500 kr", "Skolfoto 1 000 kr" (har vi kvar en enda bild?), "Kulturama 2 200 kr" (danskursen där jag överansträngde min höft så att jag trodde att jag hade höftcancer tills besök på primärvården), "Yves Rocher 1 000 kr" OMG så dålig smak och varför sätta det under "övrigt", som att det vore en av livets nödvändigheter, så som "restskatt" eller "bilbesiktning", kunde jag bara inte tagit det inom ramen för min allokerade dagspeng? Ännu hellre: Inte köpa skiten över huvud taget. 
  • Nedan en typisk kommentar: ”Yasuragi, Ikea, Hassela, 3000kr var”. Jag har egentligen inget emot vare sig Yasuragi eller Hassela, men Ikea återkommer löpande med runt en tusing per månad. Jag ser Lyxfällan framför mig när de drar upp dörren till en hangar fyllt med brokiga textilier och skrangliga fanérmöbler. ”Och här har vi alltså en kär hobby, att åka till Ikea och köpa heminredning...”.


Vändpunkt sparande när jag upptäckte MMM

Under 2012, 2013 och 2014 förbättras läget år efter år. Poster av ovan slag fasas ut och från att ha haft en sparkvot på runt 10 procent närmar jag mig 20-25. Vid ingången av år 2015 har jag den i min värld imponerande summan 250 000 kronor på börsen. Men det är i maj 2015 som skiten slår i fläkten. Fast tvärt om då, jordgubbarna slår i fläkten, jag trillar via en Tweet på Rika Tillsammans in på ett inlägg från Spar-Jesus: Mr Money Mustache och begriper följande:
Det är fullt möjligt att bli ekonomiskt oberoende genom att spara från lön. Det gagnar mig emellertid inte att sminka onödiga utgiftsposter som nödvändiga, exempelvis att på rad "Övrigt" klämma in kosmetik eller drinkar. Jag måste börja spara på riktigt.
Sen sker magi. Mellan 2015 och 2016 ökar min ISK till det dubbla. DET DUBBLA! Bra börsår visserligen, men ändå. Sen taktar det på. Jag hade passerat the tipping point of my stupidity och löken började skalas på allvar. Ett oändligt viktigt tankeskifte ägde rum: Jag sparar inte för att jag borde och för att det är bra i största allmänhet. Jag sparar för att jag nu förstått att det är möjligt att bygga mig en tunnel ut ur det corporata till ett liv i frihet.

Vittringen av frihet nyckel till framgång i sparandet

Faktum är att jag vid här inte lät mig nedslås av att kalkylen menade att det skulle ta mig runt femton år att bli fri (jag var väldigt 4%-compliant vid tidpunkten). Bara tanken på att jag eventuellt skulle slippa ut ur ekorrhjulet innan av staten stipulerad pensionsålder gjorde mig så motiverad att det inte var några som helst problem att formligen skövla i allt vad utgifter hette. 

Smink, drinkar, frisörbesök, dans på Kulturama, väck väck. Och det gav omedelbar effekt. Inte bara i ISK:en, utan på min livskvalitet. Nybyggarandan och Projektet fyllde min tillvaro med mening. Det blåmelerade linoleumgolvet på jobbet gick från att kännas kvävande till att kännas som en våg jag surfade fram på. Om jag var tidig in på morgonen hände det att jag sprang genom korridoren i strumplästen för att glida fram likt en skridskoåkare sista metern in i mitt rum och jag minns att jag tänkte snälla tankar om golvet: TACK för att du hjälper mig med detta kära plastmatta, min medbrottsling. 

Jag blir lite tårögd när jag läser listan på utgiftsposter och finansiella mål för enskilda år: "Småtting blöjfri", "Avveckla fritids storing". Det känns som att det hände i ett annat liv. Men är jag glad att jag redan där och då, sommaren 2011, tog det beslut som BLOTT tio år senare kom att resultera i att jag nu lever en tillvaro helt befriad från arbetsångest. Måndagsångest - väck. Slut-på-semester-ångest: Väck. Tid för hobbies, studier, barn, höns: Check. 

Sliding Doors-tanken ger mig ångest

Tänk om jag INTE snubblat på Schildfats titel under Q1 2011. Hur hade mitt liv sett ut idag? Med stor sannolikhet hade jag fortfarande sprungit i ekorrhjul och försökt försvara positionerna, kryddat min LinkedIn-profil och hoppats på Nästa Fantastiska Jobb som till skillnad från Alla Andra Jobb inte skulle innehålla asjobbiga kunder, fladdriga chefer eller härskarteknik-medarbetare. Bara tanken gör mig smått illamående. 

Jag skriver detta inlägg inte primärt för att stoltsera med mina egna bedrifter (även om det är ett delmål) utan för att beskriva hur en trevande och tafflig start ändå kan mynna ut i frihet. Få som bestämmer sig för att följa "the road less travelled" kommer att glida fram på en räkmacka. Att bara bestämma sig en dag och därefter gå från klarhet till klarhet, dokumenterat i ett prydligt dokument med förutsägbar utkomst. Det kommer att vara krokigt och fullt av återvändsgränder. 

Kom igång med din sparplan

Kontentan är att BESLUTET är allt (nåja, sen tillkommer lite slit men utan beslut kommer du ingenstans). Vägen fram mot målet kommer du förr eller senare att hitta. Och det snabbare än du tror. För inte tog det några femton år innan jag och min man kastade loss. Det tog drygt tre år efter det att vi på allvar började spara. 

Men likt världsomseglaren upptäcker nya stopp på vägen mot slutmålet, kantas resan mot FIRE av kobbar av inkomst. Du behöver inte vara helt fri enligt 4%-regeln för att ta steget ut i en regnbågsglittrande enhörningstillvaro. Särskilt inte om du är lite till åren kommen och har hunnit tjäna in en del pension. Det räcker med att du under ett antal år ihärdigt och frenetiskt sätter undan ditt sparutrymme i en frihetspott, som sen får gona till sig på börsen. 

När du sen kapar förtöjningarna kommer du med stor sannolikhet att upptäcka att det trillar in pengar lite här, lite där vilket - i kombination med dina låga omkostnader - gör att frihetspotten mest fyller funktionen av en mental krockkudde, en fallskärm att lösa ut ifall saker skulle strula till sig ordentligt.

Sparplanen gör du lämpligast i Excel med en kolumn per månad och rader för in- och utgifter. Jag listade stående räkningar och en samlad pott jag kallade "månadspeng" som var de pengar som låg kvar på kontot efter det att räkningarna var betalda. 

Om du strävat mot ekonomiskt oberoende under ett antal år, har du kvar dokumentation från resans gång? Om ja, är det någon skillnad på hur planen såg ut i början och hur den senare blev?

Mvh/
FruEfficientBadass

50 kommentarer:

  1. Har kvar planen/målet och även om sparandet har minskat en del med åren i samband med tillökning till familjen. Så har summan i portföljen lyckats hänga med bra ändå tack vare de goda åren som varit på börsen.

    SvaraRadera
  2. Lagt en beställning till bibblan i Dals-Ed på Sparboken. Finns det några läsare i den regionen?

    Vi ska bo där under maj-juni för att undersöka om en kommun på ca 5" passar oss bättre än storstaden. Det fanns inte med i sparplanen från början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tips i Ed! En supertrevlig bastuflotte finns att hyra till ett väldigt lågt pris via campingen. Jag var där med kollegan en dimmig höstdag och det var MAGISKT!

      Radera
    2. Tack Linnéa för tips! Det åker upp på att-göra-i-Ed-listan.

      Radera
  3. Detta inlägg var mycket roligt att läsa! Det verkar som att mångas resa börjar med Tobias bok och/eller utmattning. För min del blev det en ångest av det inrutade jobblivet efter examen "ska livet vara såhär?!". Där och då började jag leta alternativ. Nu är jag ca 5 år in på resan och allt finns fint dokumenterat både i Excel och vårt budgetprogram. Jag älskar att browsa genom statistiken och se sparandegraden öka trots plugg för maken, sjukskrivning, barn, föräldraledigheter och bröllop. Målet är att bli ekonomiskt fri, helst innan 40,men mer realistiskt någonstans mellan 40-45. Som det ser ut nu vill jag inte checka ut helt från arbetslivet (som ekonomiska målet egentligen är ovan), men drömmen är att jobba halvtid. Nyckelordet är frihet, frihet att välja vad jag vill göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow imponerande att du började så tidigt. 40 alternativt 45 är ju jättebra!

      Radera
    2. Edit, det är faktiskt 7 år inte 5! Tiden går fort...

      Radera
    3. Tack Anonym, vad snällt skrivet! Det känns inte så alltid, men vad glad jag blir! :)

      Radera
  4. Fint inlägg att läsa! Jag och min fru är i början på vår sparresa mot större frihet. Vet inte ännu vad målet är. Tror det handlar både om att kunna välja bort jobb men också en mättnadskänsla på ändlös konsumtion. Jag har alltid varit ganska ekonomisk men saknat verktygen för att utnyttja det. Pengar på sparkontot och ovetskap att det finns något vettigt att göra för slantarna = nu har vi råd att köpa något bra-som-kommer-revolutionera-vårat-liv. Ett och annat guldkorn har väl landat i vårat hem med den taktiken, men mest en känsla av... meningslöshet?

    Lång story. Kul iaf att läsa om din start!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver ju faktiskt inte ha ett konkret mål med sitt sparande. Förlåt mitt tjat om Housel men "ett sparande utan mål ger dig möjligheter och flixibilitet. Det ör att du kan ändra dina planer och leva på egna vvillkor. Ett sparande är som att ta en tidpunkt i framtiden som ägs av någon annan och ge tillbaka den till dig själv."

      Det fina i det ni gör är att ni verkar spara medan livet ink. jobbet känns helt okej. De flesta är nog som jag, att man börjar spara när något redan skaver. Då är det rätt träligt.

      Radera
    2. Står i kö på Housel på bibblan vilket jag tror blir en bra uppföljning på Vicki Robins. Fascinerande hur det går att ändra perspektiv på pengar efter 41 och ett ½ år på jorden. Din bok köpte jag faktiskt! Fast efter moget övervägande :)

      Radera
  5. så roligt att läsa ! Den här historien borde vara obligatorisk att läsa för alla i skolan. Det finns alternativ ! och man behöver inte tömma plånboken varje månad.

    SvaraRadera
  6. Ett riktigt guldinlägg! Tack för att du fortsätter att skriva och dela med dig av dina tankar och erfarenheter. Framförallt att du inte skönmålar det, utan vi får läsa om dina upp- och nedgångar.
    Det är jobbigt ibland, att prioritera det som är rätt, men så värt det. Mitt excelark börjar 2007, när jag som ensamstående mamma med 2 tonårsdöttrar köpte mitt eget hus. Då och där tog jag beslutet att jag skulle styra mitt liv, inte bli styrd av andra. En riktig vändpunkt i livet. Så mycket sparat blev det inte i början, men stenkoll på min budget hade jag./ Horsewood9

    SvaraRadera
  7. Redan två i kö till boken i Täby, så jag får ge mig till tåls! Trevligt att veta att det finns åtminstone två snålisar till i kommunen, det kan man knappt tro när de sprillans nya moppebilarna står på rad utanför gymnasierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte hur snål det är att bo i Täby ;)

      Radera
    2. Jag tänkte detsamma, Isadora. Kul att veta att det finns fler FIRE-aspiranter i Täby. Jag hade tänkt skicka ett inköpsförslag men då hade någon annan redan hunnit före :) Har i och för sig anat ett tag att det finns fler intresserade i kommunen eftersom det finns en hel del FIRE-kompatibel litteratur på biblioteket :)

      Radera
    3. Jag som är ansvarig/skyldig till i köpet i Täby! Kul att se att vi är fler här som tycker livet är annat än nyrenoverade kök och leasingbilar!

      Radera
    4. "Trevligt att veta att det finns åtminstone två snålisar till i kommunen" Ni får bilda klubb: "Anonyma snålisar i Täby". I Hudik är det nio reservationer redan och boken har fått betyget 9 av 10 stjärnor vilket är lite kul då den ännu inte kommit in.

      Radera
    5. Jag skickade också inköpsförslag till mitt bibliotek, fick mail tillbaka att 2 ex redan va inköpta och att jag va nr 11 i kön.. Gjorde samma reflektion, det finns fler sparnördar, i Östergötland :)
      Vad säger du Fru EB, kan inte du göra ett inlägg där man får kommentera och göra olika trådar för kommun/region. Så vi kan komma i kontakt med andra som bor i ”närheten”, om detta är önskvärt givetvis!!

      Radera
    6. Anna: Ditt förslag är antingen briljant eller dödsdömt. Briljant i den mening att jag tror att många gillar att hitta fränder i området. Dödsdömt i det att jag tror att de flesta i vår ljusskygga community helst umgås anonymt. Men visst, vi gör ett försök. Jag lägger in en trevare redan imorgon.

      Radera
    7. Kul idé. Väntar med spänning på morgondagen. / Boende i Glam* i Stockholm

      *Gröndal-Liljeholmen-Aspudden-Midsommarkransen

      Radera
    8. Jag tänker också att det blir lite av en vattendelare och de flesta av oss är ganska ljusskygga.. Men kanske kan det locka fram några :)

      Radera
    9. Ljusskygg betyder något som ni inte verkar mena när ni avänder ordet. Relaterar ju till skum, suspekt, tvivelaktig, kriminell o dyl.

      Radera
    10. Undrar vilken av de 4 biblioteksfilialerna i min kommun som kommer att ha kö på boken.... Jag är lika fördomsfull som Täbyborna ovan och tror att det är större intresse i Enebyberg och Mörby än i Stocksund och Djursholm.

      Och den fördomen bygger på att många troligen redan är FIRE i Stockan och Djurset. Dvs stort eget kapital, egen företagare som jobbar med det de tycker är roligt och sparat länge.

      Radera
  8. Kul och motiverande att läsa. Det är nog många, inklusive jag själv, som har MMM att tacka för en nyktrare syn på sparande och konsumtion.

    SvaraRadera
  9. Bra jobbat och kul inlägg! Du kanske inte vill prata siffror men är lite nyfiken på hur avgörande det har varit att kunna ta över ett hus från familjen och därmed tjäna på att hyra ut er lägenhet - den nämns inte här men jag kan tänka mig att det är en ganska viktigt stöd så att ditt sparande kan ligga kvar och växa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uthyrningen har varit, om inte helt, så delvis avgörande. Vi var lite oroliga för en exakt två år sedan när det var så trögt att hitta hyresgäst (med facit i hand: Välj Qasa, Blockets uthyrningstjänst, inte de där fancy uthyrningsmäklarna som har få kunder) och jag minns att vi diskuterade huruvida det skulle vara görbart att göra den här resan utan hyrestillskott under åtminstone ett år. Vi är ju långt ifrån 4%-fria.

      Det som sedan skedde var ju att min man rätt omgående fick jobb i Hudik och senare även jag (även om det inte var tillsvidareanställning så drog jag ju in en del på praktik och vikariat förra året). Så vi hade nog karat det ändå.

      Nu har vi kunnat använda en del av hyrespengarna till nödvändiga uppgraderingar av huset (en till luftvärmepump och nytt tak) utan att röra ISK:arna i någon större utsträckning. Om vi inte fått uthyrt hade vi nog behövt vänta med att göra de sakerna.

      Oavsett vilket hade vi flyttat upp ändå, vi var så inställda på att det skulle ske. Vi hade ju redan slutat jobba och hade ju inte blivit rikare av att sitta av tid i en outhyrd lägenhet.

      Radera
  10. Bett Mölndal att köpa in boken också ☺️
    Samma för mig som för många andra, hittade MMM för 5 år sedan och sträckläste bloggen. Har sparat hårt sen dess (70-80%) och tillsammans med sambon precis kommit över 50% av vårt fire mål. Tanken är att börja skaffa familj och sen ta det lite lugnare med nysparandet de kommande åren och försöka jobba lite mindre. Men är lite rädd att det ska bli svårt att sluta spara stora mängder pengar varje måndag, men vi ska nog ta oss runt det hindret tillslut också ��
    Tack för en fortsatt bra blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klokt! Dra i ordentligt innan barnen kommer (för de kostar, både i bilbarnstolar, babysim och inkomstbortfall) och sen låta pengarna ligga och götta till sig medan ni kramar musten ur småbarnsåren (alt. att de kramar musten ur er) i trygg förvissning om att ni inte kommer att slungas tillbaka i ett ofrivilligt debacle efteråt. Jag önskar att jag gjort samma val.

      Radera
  11. Jag har ännu inte läst MMM:s blogg, kanske borde, men är helt nöjd med efficientbadass-bloggen och sparandet tuffar på bra sen 3 år nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tips är ju att börja från början, där finns de riktiga sparinläggen. Ett annat tips är att INTE börja läsa bloggen om du har viktiga åtaganden framöver (jag sträckläste den under en längre tids arbetsfrånvaro på grund av lunginflammation, tog dygnet runt i sex veckor cirka, helt omöjligt att sluta).

      Radera
    2. ...och alla kommentarerna skall läsas, annars räknas det inte.

      Radera
  12. GoFi aka 88 månader kvar14 april 2021 kl. 18:29

    Jag har faktiskt också sliding door-ångest.
    Min fru hittade Tobias bok i realådan i en lågprisaffär och tänkte att den här kommer han att välja.. sen tog hon min plats i kassakön och skickade iväg mig till realådan och resten är historia!
    Detta var 2013, och efter det har löken skalats i omgångar till en rimlig nivå.
    Excelfiler finns sparade och fantasisumman som prognostiserats till 2021 faktiskt överträffats.

    Givet one more year syndrome så planerar jag att hålla ut i ett antal år till..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det tror jag också. Du kommer sitta där på ålderdomshemmet och bara "en månad till...".

      Radera
    2. Fast din listiga fru kommer nog att få dig på andra tankar.

      Radera
    3. GoFi aka 88månader kvar14 april 2021 kl. 20:17

      Njääeee, jag är den som ser till att det investeras, hon är bara snål av naturen.
      Oavsett hur länge man fortsätter så ska inte känslan av FU-kapital någonsin underskattas. Att ha valet och ändå fortsätta ett år till är bättre än att inte ha valet och vara tvungen att fortsätta 10 år till.

      Från det ena till det andra så hade jag nöjet att tjuvlyssna på klassiska aktietips i receptionen på jobbet idag. ”Ja, man vill ju inte missa tåget, bäst att ligga tungt i IT, bla bla blaa”. Jag fick ett klassiskt pacman-leende som munskyddet turligt nog dolde. Lite sugen var man på att smyga upp bakom och börja viska ”indexfond...indexfond....indexfond...”

      Radera
    4. Haha, ja det är så rart när di spekulerar. Tur vi vet bäst.

      Radera
  13. Jag har följt upp min ekonomi sedan jag började arbeta år 1999, men hade inga ekonomiska mål förutom 10% sparkvot. Visste inte alls vad jag skulle med pengarna till. Hade lätt kunnat spara mycket mer, men alla har vi väl våra förlorade sparår att medvetet inte gräma oss över... Vändpunkten kom när jag via Twitter hittade MMM år 2017 och förstod att frihet kan köpas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "men alla har vi väl våra förlorade sparår att medvetet inte gräma oss över..." Det första budordet bland frugala nördar: Du skola inte tänka på dina förlorade sparår.

      Radera
  14. Hur stort kapital skulle ni behöva för FIRE på nuvarande konsumtionsnivå?

    SvaraRadera
  15. WMen då hade du väl å andra sidan ett rejält stash i vilket fall, med 18 års 10%-sparande? Bara mina fåniga hundralappar in i SEB:s pensionsspar under vad? 10 år? är idag dryga hundra tusen. Räknar inte med dessaa pengar i stashet dock, de känns helt artificiella (och är naturligtvis inlåsta, huja).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag började sparresan med en miljon. (Hade haft det mesta på högräntekonto och tjänade dåligt de första fem åren). Så det fanns en grundplåt. Sedan tog det bara tre år tills nästa miljon var i hamn :-)

      Radera
  16. @Undrar: 3,5mkr för mig. Min man är inte lika besatt av att nå ett Fi-tal, han fortsätter gärna att jobba deltid varför frågan är bortslösad på honom. Men gissningsvis skulle han behöva ungefär detsamma, åtminstone medan barnen bor hemma. Därefter skulle vi tillsammans lätt gå runt på runt 5 mkr, även om han slutar att jobba.

    Om vi säljer lägenheten är vi 4%-fria varför jag inte nojjar alltför mycket längre. Inte alls faktiskt.

    SvaraRadera
  17. Hej! Gillar senaste inlägget! Följer dig med intresse och får mycket energi av dina inlägg som handlar om ekonomi (inte så mycket om de som handlar om organisering av garderober/ köksskåp :))Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! /Krister

    SvaraRadera
  18. Min riktiga sparresa började 2016 när jag via ett nyhetsmejl från Holstee.com läste om en person som bara jobbade några få timmar i veckan ändå kunde göra det hen verkligen brann för genom matlådemetoden etc. Nyhetsbrevet pekade mig till MMM och jag började läsa med en kittlande känsla i magen, minns att jag tänkte att det här är ju helt galet men väldigt coolt, folk sparar hälften av lönen och samlar på sig rejäla stashar på helt vanliga löner (dock amerikanska). Satt dessutom på ett nytt jobb med ett kamikazeuppdrag där mina mellanchefskollegor åkte ut med huvudet före när det inte gick tillräckligt bra. Gav mig motivation att skaffa en ekonomisk kudde och tryggheten att satsa på det jag tyckte var rätt i jobbet utan att vara rädd för att få sparken.
    Hade sedan tidigare läst Tim Ferris bok, Fyra timmars arbetsvecka, så tankarna kring att hitta andra vägar för balansen arbete/fritid hade jag marinerat i ett par år. Det hjälpte nog till när MMM presenterade en metod som ju inte innebar något risktagande på inkomstsidan (starta eget) utan bara handlade om att optimera kostnaderna och sina prioriteringar.
    Använder samma excelark som jag började med och har justerat vår målnivå uppåt (!) men ligger ändå strax före ursprunglig plan som var exit 2023. Kan konstatera att jag flera gånger valt väg med hjärtat efter 2016 och valt jobb som är samhällsnyttiga och istället gått ner i lön.
    En annan reflektion jag har är att vi sparar omkring hälften av våra inkomster men vi har inte energin att skala löken mer. Vi skulle säkert mycket enkelt kunna spara en hel del till men vi gör det inte. Har funderat på om jag ska be dig eller någon annan av de stora profeterna i fire-kollektivet att titta på våra konsumtionssiffror för att få en extern "punch in the face" som MMM hade uttryckt sig. Det kanske skulle ge en nytändning. :)
    Tack för en fantastisk blogg,
    mr deed

    SvaraRadera
  19. Finns mycket att skriva, men jag säger bara BRA inlägg! Insiktsfullt, ärligt och med efterföljande känsla av reflektionsbehov.

    Bra jobbat, en sann förebild!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  20. "jordgubbarna slår i fläkten". Jag såg det framför mig hur jordgubbarna skivades i slow-motion som i en reklamfilm och lade sig prydligt på en gräddbädd.

    Även på Norrtälje bibliotek var sparboken beställd. Jag köar!
    Lite roligt hur de skriver Badass som ett efternamn. "Badass, Fru Efficient".

    /Johan

    SvaraRadera
  21. Tack för ett inspirerande inlägg.
    Vill också säga grattis! Häftig resa du gjort och glöm inte att njuta av var du är!

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera