Sidor

Skövling i växtpopulationen

När jag kom hem till Hudik efter sex veckors séjour annorstädes var våra krukväxter i ett bedrövligt skick. Vi hade visserligen haft vattningsvakt, men jag hade ställt alla växter i ett och samma norrlägesrum för att underlätta för hen. Det visade sig att vissa av växterna tolererat detta bätte än andra. Andra = Mårbackapelargonerna.


Jag har två sorters pelargoner. Billiga pelargoner för "4 för 100" på ICA Maxi (de fyra till höger i bild ovan) och dyra pelargoner (Mårbackapelargoner, 1 för 129 kronor, skymtar lite bakom till vänster). Som ni ser har de billiga pelargonerna, minus diverse spretiga utspel, klarat sommaren i norrläge bra. De är gröna och fasta. Emedan Mårbackapelargonerna, pelargonernas bortskämda divor, flippat fullständigt och växt till långa rankiga skelett. Jag tycker inte att bilden ger hela bilden så ni får en detaljstudie:


Jag vet, vis av erfarenhet, att dessa plantor (åtminstone inte i min vård) inte kommer att återhämta sig. De kommer att besudla vårt hem med sina ömkansvärda smala lemmar utan varesig bladverk eller förföriska ljusrosa blommor, så som de ser ut i butik. Därför bestämde jag mig för att skövla. 

Till saken hör att vi inte har vinterplats för åtta pelargoner. ICA-pelargonerna har stått utomhus eller i sommarrum i år. Mårbackapelargonerna har stått i tv-rummet, ett rum som används året runt. Min prio nu var att komprimera blombeståndet till att bestå enbart av de växter som vi har rum för i vinter. 


Här är skövlet. Helt osentimentalt kastade jag samtliga Mårbackas och i deras krukor satte jag de nerklippta, gulblads-rensade ICA-pelargonerna.


Jag petade också i en näringspinne i varje. 

Men jag har ju inte bara pelargoner utan en mängd andra växter i olika stadier av tillväxt. Ett antal har jag fått som sticklingar av mor min och de är väl söta och så men jag vet inte om jag är lämplig adoptivmamma. En stickling hos mig fortsätter att vara stickling för resten av dess levnad (som blir kort). Det vill säga: Det växer på höjden men sällan på bredden. Här är vårt övriga blombestånd efter semestern:


Det är högt och lågt. Orkidéer, en monstera som under sommaren etablerat någon sorts lianer och massor av småkrukor med skott som fått leva rövare på egen hand. Kallt faktum: Vi kommer inte att ha fönsterplats för alla dessa krukor i vinter. Särskilt som att jag under tidigare vintrar låtit sticklingarna vara i min woman cave på plan två. I vinter, med ryska elpriser, kommer jag nog inte att kunna använda denna min håla utan vi kommer alla, ink. växter, att få samsas på plan ett med sammantaget fem fönsterbräden. Jag slängde därför ut ungefär hälften av ovan. 


Ovan blompark efter släng Jag inser att det kanske inte syns så stor skillnad på bilderna, men det är mindre växter som rykt, de blekgröna till vänster på första bilden. Vidare klippte jag av monsterans lianer och lite annat. Som ni kanske ser har orkidén till höger i bild (just nu med fuskstängel) förberett ny blomning i form av en horisontell stör som tar upp ett helt dubbelfönster, men eftersom jag är svag för orkidéer låter jag den hållas. En annan orkidé som fått gula blad rök. 

Jag hade tänkt visa en efterbild i rumsmiljö, men det blir inget vidare. För stor yta, för små blommor och själva känslan - att ha ett mindre antal friska mörkgröna växter framför att ha ett gytter av allt möjligt - framgår inte på bild. Så jag får nöja mig med följande uppmaning: 

Kill your darlings. Det är svårt att göra sig av med växter. Men en växtpark som är frisk, djupgrön, dammfri och välmående gör så mycket mer för ditt välmående än en spretig, halvsleten och fullmatad dito. Precis som med vad prylar som helst: Kläder, badrumsartiklar, köksprylar, et cetera.

Efter att jag rensat ut bland växterna gjorde jag något så kontraintuitivt som att köpa en ny växt. Jag upptäckte att jag inte längre hade någon blomma i köket. Så jag gick åstad och köpte en "plättar i luften" från Ica. Grön, frisk och fräsch höjer den helhetsintrycket i nämnda rum. 

Och det slår mig att många av mina rensningar slutar med ett inköp. Exempelvis köpte jag ett par nya hand-handdukar efter rensingen av linneskåpet i Hudik (inlägg to come). Det slår mig likaledes att jag, efter dessa rensningar och nyinköp, ägnar kategorierna betydligt större omvårdnad. I linneskåpet anstränger jag mig för att vända lakanen rätt och vika dem i prydliga högar innan jag lägger tillbaka dem. Blomparken går jag numera och sprayar med vatten flera gånger i veckan, något jag inte brytt mig om när den vällde ut på alla ledder. 

Så här tänker jag. All form av inredning handlar om att skapa välbefinnande i sitt hem. Du ska trivas i det, kännas att det är välkomnande och hemtrevligt. Om du lyckas åstadkomma den känslan minskar ditt övergripande missnöje med sakers tillstånd. Och när du är nöjd blir du mindre sugen att ägna dig åt destruktiva aktiviteter som nätshopping eller onlinecasino. 

Ja, ett antal människor hade säkert lyckats gjuta liv i de växter jag gjorde mig av med. Jag är emellertid inte en av dem. Jag är däremot en person som känner stor tillfredsställelse av att hemmet är hyfsat fräscht, rent och med levande ting (levande ljus, levande musik, levande familjemedlemmar) varför jag ser det som en prioritet att ha en levande växtpark. Rent finansiellt är jag rätt säker på att det är en vinnande strategi att växla åtta slokande växter mot en ny och vackur. 

Hur tänker du kring växter? Håller du kvar vid dem no matter what eller rensar du?

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

  1. Mina blommors tillstånd beror helt och hållet på om och när och med vilket mellanrum jag lyckas få barnvakt. Just nu sjunger jag i kör varje tisdagkväll. Då passar mormor tvillingarna. Under så här gynnsamma förhållanden ser mina blommor mycket frodiga ut. Det är med andra ord inte jag som vårdar dem… jag fick ensam vårdnad om barnen. Blommorna känner sig förmodligen kidnappade av mig…

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Freudian slip. Hur mycket jag än hade velat ha en liten stråkkvartett i matsalen är det i dagsläget inte budgetmässigt möjligt.

      Radera
  3. Slänger sånt som är fult, får nya sticklingar ibland som tar sig och får stanna ett tag tills jag tröttnar. De har inget egenvärde utan är pynt, då får man ha det man gillar. Min dotter hade en enorm kaktus som hon haft i 18 år (hon fick den som en 5 cm kaktus när hon fyllde 2 år) som hon slängde när hon skulle flytta igen eftersom den var livsfarlig att närma sig.

    SvaraRadera
  4. Jag rensar. Såhär äre: Vissa krukväxter trivs och frodas. De får bo kvar. Vissa mår sisådär och blir trista å tråkiga (deprimerade typ) av min omsorg och den placering de har fått.. Flyttar runt lite men funkar inte det så åker de. Mitt bästa life hack med krukväxter är flytande växtnäring från Ica i vattnet varannan vecka. De som överlever vintern här (läs: mörker, mörker, mörker) får bo hos mig hur länge de vill. Murgrönor dör här. Fikusar trivs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. " Murgrönor dör här. Fikusar trivs." Men samma här! Jag älskar murgröna men har aldrig lyckats. Med undantag för blomlådan i Stockholm, där jag aldrig tar hand om den. Fikus däremot funkar utmärkt. Jag fick en stickling av en kompis som hade ett veritabelt träd i sitt hus och den växer så att det knakar i sin självvattnande kruka (loppis 30 kr).

      Radera
  5. När växterna drar iväg så där brukar jag helt sonika klippa ner dem och ta sticklingar som jag sedan planterar om. Palettblad och pelargoner fungerar detta utmärkt på. En nystart lixom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ni har ju gröna fingrar, till och med junior som, om jag fattat det rätt, varit framgångsrik sticklingsentreprenör under sommaren.

      Radera
  6. Älskar krukväxter! Men jag får hålla mig lite - orkideer har vi ett helt gäng, blommar frekvent och vi är nöjda. Sen vet jag att pelargoner trivs bra (när de dragit iväg slaktar jag dem och tar ett antal sticklingar). Har även 3 oxalis blommor som trivs fint, fin kontrast till pelargonerna med sina mörklila blad och ljuslila små klockblommor. De var från start 1 där jag delat på knölarna och planterat om och de har vuxit så bra i sommar så jag med lätthet kommer dela dem till kanske 6-9 st (och kanske sälja på tradera) eller om någon vill ha en oxalis-knöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dela på knölar har jag förstått är a och o. Jag tror absolut på Traderasälj, har kompisar som sysslat med sådant och tjänat en del kosing.

      Radera
  7. De blommor som är kvar hos mig är de som överlever 2 veckor utan vatten, typ fetbladiga och stora kallor. Slänger också ut växter ibland, när de ser tråkiga ut. Men pyntar gärna (eller låter barnen göra det) som nu på hösten med torkade blommor (helst hortensia), gräsvippor, kornax, höstlöv eller kastanjer, håller sig bra och får lite ute-/årstids-känsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fint ert pynt lät! Nu blev jag inspirerad.

      Radera
  8. Måste erkänna att växter är ett område som jag inte är minimalist på, varken inne eller ute. Jag vill ha lummigt och frodigt. Jag har inte växter på blombrädor utan i "öar" inne i rummen (tänk 10-15 krukor så tätt tillsammans att man inte ser krukorna för allt grönt) pga söderläge som bränner sönder allt. Öarna kan växa i både volym och omfång utan att det märks. Gödslar med svagt guldvatten inne och starkare ute. Sen får växterna komma ut på hälsokur varje sommar: Ställ alla växterna i skuggigt läge på brickor och plåtar utom räckhåll från sniglar och annat under några veckor i juli och augusti. Guldvattna varannan vecka. Och där emellan håll fuktigt. Som nya! Odammiga, mörkt gröna och täta. Och frugalt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Öarna kan växa i både volym och omfång utan att det märks." Låter sagolikt! Mind blowing rentutsagt. Själv paraderar jag ängsligt upp dem längs med fönsterbrädena.

      Radera
  9. Lever mkt minimalistiskt och har inga växter inne. Tittar ut på träden i stället och köper på sin höjd några buketter per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kör 15-åringen. När vi gjorde om hennes rum, som tidigare varit avställningsplats för diverse sticklingsprojekt, sa hon bestämt: "Inga växter, jag vill ha det rent". (Och med det menade hon tydligen inte "rent som att dammsuga någon gång i kvartalet" eller "plocka bort disken" utan mer kring antalet fasta prylar i rummet).

      Radera
  10. Hoppa du inte missar denna guld till video.
    https://youtu.be/RjZ-paRFfPg

    SvaraRadera
  11. "One of the scariest homes I have been in" m a o riktigt läskigt. Spar den till godnattsaga.

    SvaraRadera